Anul 2015
Anul 2014
Anul 2013
Anul 2012
Anul 2011 periodic nr. 1 2 | 3 | 4 | 6 | 7-8 | 9-10 | -->
Anul 2010
Anul 2009
Un portret
Fragmente din Asfinţit de Europă…”
Fragmente din „Scaunul singurătăţii
Fragmente din „Frumoşii nebuni…”
Final informal despre un prieten informal
Starea naţiunii fără starea de sănătate - Articole de Prof. Dr. Sarafoleanu, Magdalena Albu,Lucian Avramescu
Viermuiala, de Gavril Cornuţiu
Două articole despre „Calul troian la Roşia Montană
Chilipirgiii şi fraierii, de Adrian Botez
Meritele prin care s-a ridicat Ludovic Spiess, de Mircea Bunea
Spicuiri din texte noi şi vechi, de George Roca
COPII NOŞTRI MAI ŞI GÂNDESC: PREMIANTE DIN VASLUI DESPRE MODUL CUM ÎŞI VĂD PROPRIA ŢARĂ
Constantin Frosin prezintă în limba franceză „Eminesciana-Dintre sute de catarge”
ULTIMA ORĂ: Apariţia unei cărţi care aruncă o altă lumină asupra istoriei noastre de după cel de al doilea război mondial
RECENZII SI PREZENTĂRI DE Sergiu GĂBUREAC, Ciprian CERHAT, Stelian GOMBOŞ, Elena M. CÎMPAN, Ioan LILĂ, Al. Florin ŢENE, Const. T. PPOPESCU, Carmen MUSAT-COMAN, Adrian BOTEZ, Angela FURTUNĂ, Antonia BODEA. DESPRE: Voluntariatul în biblioteci, revista „NOI, NU”, Ovidiu HURDUZEU, Mircea PLATON, Melania CUC, Baki YMERI, George ROCA, Aurel-Avram STĂNESCU, Ion POPESCU-BRĂDICENI, Nicolae COSTEA-TELEAJEN, Ştefan Doru DĂNCUŞ, Amita BHOSE, Dan SANDU, Rodica LĂZĂRESCU, Viorel SAVIN, Ionuţ CARAGEA, Al. Florin ŢENE- PARTEA I
PARTEA II
PARTEA III
PARTEA IV
Corneliu LEU: CU MULŢUMIRI ŞI RECUNOŞTINŢĂ confraţilor care ne-au citit - articolele scrise în răstimpul dintre cele două apariţii şi ecourile lor primite de la Dimitrie Grama, Prof.dr. Ioan Alexandru, Stelian Cinca, Ecaterina Climpean, Florian Bichir, Dan Lupescu, Lucian Oprea, Constantin Lupeanu, Teodor Damian, Mircea Bunea, Magdalena Albu, Melania Cuc, Ioan Lilă, Viorel Băetu, George Roca, Lucian Hetco, M.N.Rusu, Alexandru Cetăţeanu, Virgil Coman -PARTEA I
PARTEA II
PARTEA III
Comentarii şi ecouri la aceste articole
DIN FOLCLORUL INTERNETULUI - Partea întâi
Din folclorul internetului Partea întâi - continuare
Fine dell primo tempo din folclorul internetului
PASO DOBLE rubrica lui Ioan LILA
Rubrica lui Ionuţ CARAGEA
DIN FOLCLORUL INTERNETULUI -Partea II
Din folclorul inbternetului - continuare partea II
PAGINA A CINCEA

Corneliu LEU: CU MULŢUMIRI ŞI RECUNOŞTINŢĂ confraţilor care ne-au citit  - articolele scrise în răstimpul dintre cele două apariţii şi ecourile lor -

                                         APOCALIPSA CU SIMBRIE


1. LEFEGII APOCALIPSEI

    Cert lucru că tot ce înseamnă suflare de bun simţ în ţara asta, oricât de rău ar duce-o şi tot ar consdiera o adevărată apocalipsă numai gândul că vremurile comuniste s-ar putea întoarce.
    Şi totuşi, acum încep să mă tem la acest gând, privind sfruntarea cu care parveniţii corupţiei noastre se laudă cu modul în care îşi cheltuiesc bogăţia făcută peste noapte, iar o presă inconştientă, ţine la curent „publicul cititor” cu oscilaţiile de temperatură, puls, secreţie gastrică, stare psihică şi libido a celor internaţi la Viena, dar în perioada de trei luni de când s-a publicat lista spitalelor în curs de desfiinţare, n-a urmărit în nici un fel modul cum se asigură în zonele respective alte modalităţi de asistenţă pentru populaţie, ci s-a trezit doar după ce oamenii au murit în faţa spitalelor închise de ministrul desemnat să se ocupe de sănătatea românilor.
În asemenea condiţii când, mai inconştient decât această presă, premierul – care nici el n-a urmărit nici ce soluţii alternative se impun, nici cum se face transferul de asistenţă sanitară pentru cei arondaţi la unităţile medicale desfiinţate - încearcă să-l absolve de vină pe ministrul respectiv întinând memoria celor morţi la porţile încuiate ale spitalelor, ajungi să crezi şi în apocalipsă, scapi la năduf prostia cu „era mai bine pe vremea lui împuşcatu” şi eşti în stare să pui mâna pe topor chiar dacă, exact ca şi in ’89, nu ştii pe cine vei pune în locul celor care merită cu vârf şi-ndesat să le dai cu el în cap!
    Pentru că apocalipsa, aşa cum scrie şi la Sfânta Scriptură, nu vine de la sine, ci vine chemată de duhurile celor care, conştienţi sau inconştienţi s-au vândut necuratului:
    „Fiindcă tu zici: Sunt bogat şi m-am îmbogăţit şi de nimic nu am nevoie! Şi nu ştii că tu eşti cel ticălos şi vrednic de plâns, şi sărac şi orb şi gol!” (3-17)


2. IGNORANŢA SFIDÂND CU BANII


… Apocalipsa nu vine de la sine, spuneam eu vorbind despre duhurile celor care, conştienţi sau inconştienţi provoacă: „Fiindcă tu zici: Sunt bogat şi m-am îmbogăţit şi de nimic nu am nevoie! Şi nu ştii că tu eşti cel ticălos şi vrednic de plâns, şi sărac şi orb şi gol!” (3-17)
 Iar eu mă oblig să fiu blând şi le dau circumstanţe atenuante acestor ticăloşi spunând că, în cazul nostru, există scuza că asemenea duhuri s-au vândut mai mult inconştient. Adică fac parte din acea categorie de parveniţi lipsiţi de cultură care, ignorând învăţăturile istoriei, nu-şi dau seama cum afişarea îmbuibării lor în faţa foamei populare ar putea conduce la revoltă, cum banii mulţi cu care îşi cumpără locuri în Parlament lovesc direct în durerea celui lăsat de criză fără loc de muncă, fără medicamente, fără drum la şcoală pentru copii, cum lauda cu mondenităţile pe care şi le permit agresează mentalitatea celor care n-au bani pentru coşniţa zilnică, sau cum modul în care mulg făţiş venituri de la stat, îi fac pe cei umili să fure şi ei găina vecinului.
    Da, sunt inconştienţi prin incultura  care-i lasă să doarmă senin cu banii sub cap sau cu indemnizaţiile de stat la teşcherea, sau cu preferinţe de partid pentru cei care le fac „donaţii”, uitând de istoria revoltelor populare, de pragurile de apăsare care au produs declanşarea revoluţiilor, de nivelul până la care răbdarea socială rezistă. Incultura îi face senini în faţa pericolului pe care ei, prin propriul lor comportament, îl provoacă aţâţând nemulţumirea pe fondul nevoilor sociale. Pentru că, dacă ar fi învăţat puţină istorie, ar fi ştiut măcar banalităţi precum răscoala lui Spartacus izbucnită exact când sclavii n-au mai putut răbda, sângeroasa ghilotinare declanşată de dispreţul Mariei Antoaneta, revoltele moţilor apăsaţi de sărăcia discriminatorie sau chiar ridicarea noastră în ’89 când ceauşismul întrecuse orice măsură. Dacă ar fi învăţat economie politică ar fi cunoscut pragurile de salt de la o stare la alta, dacă ar fi studiat şi puţină morală, ar fi ştiut ce înseamnă respectul pentru semen de la smerenia creştină până la comportamentul modest al lui Bill Gates, iar dacă s-ar fi aplecat măcar asupra legilor fizicii, ar fi cunoscut pragurile de calitate, precum cel al fierberii apei sau al topirii metalelor. Aşa însă, şi venali şi ignoranţi, cred că ei, numai fiindcă au parvenit prin metodele cele mai dubioase, au dreptul să-şi dea poalele peste cap sfidând fenomenul în creştere al sărăcirii naţionale şi având dreptul să facă tot ce le trece prin minte după modelul marelui lor contemporan Bercea Mondialul, numai pe criteriul că au bani sau au putere cu care pot cumpăra orice conştiinţă. Acesta este numitorul lor comun şi etalonul comparativ: Puterea inamovibilă pe care Bercea Mondialu e convins a o avea în ciuda democraţiei sau, mai sigur: tocmai pentru că nu ştie, n-a învăţat şi nu l-a interesat vreodată ce e aia democraţia cu legile ei raţionale.
    E evident că democraţia se află în prăpastie dacă, pentru donaţii făcute partidelor în schimbul unor funcţii guvernamentale sau parlamentare, avem bani mai mulţi decât cei necesari salvării spitalelor desfiinţate.
3. MODELELE PE CARE LE PREIA SOCIETATEA

    … E evident – spuneam - că democraţia se află în prăpastie dacă, pentru donaţii făcute partidelor în schimbul unor funcţii guvernamentale sau parlamentare, avem bani mai mulţi decât cei necesari salvării spitalelor desfiinţate.
    Că o societate are nevoie de modele sau, mai bine zis, se orientează imitând şi multiplicând la scară socială anumite modele oferite de persoane sau familii care şi-au căpătat un soi de vizibilitate în epocă, este lucru evident. Şi nu e vorba doar de modelele bune, cum cred moraliştii ce dau sfaturi populaţiei vorbind despre acestea, fiindcă modelele bune se impun prin multă trudă şi multă propovăduire. E vorba de modele de orice fel  de popularitate; iar în materie de popularitate, cea negativă e mult mai mare, apoi vine cea cel mult neutră şi abia apoi cea benefică, de tipul „Popa Tanda”, care s-a dovedit a fi de foarte mare importanţă în destinul determinat de psihologia noastră naţională.
    Fiindcă am început cu această imagine concretă la nivelul pozitiv, exemplificând în continuare, coborâm  la cel neutru. Acesta s-ar situa pe palierul  modei, a mofturilor mondene ale  croielii şi culorilor îmbrăcămintei, a cosmeticelor, a caroseriilor, a frecventării cluburilor, a muzicii de consum şi altor divertismente artistice care capătă fani imitatori într-un domeniu aleatoriu, unde nu trebuie să justifici de ce şi în ce scop, ci numai să ai bani pentru obiectele şi serviciile băgate pe gât de obsesia civilizaţiei consumiste, unde problema este numai de bani.  Dar, dacă mai coborâm o treaptă ajungând la nivelul inferior, aspectul devine moral şi chiar penal. Pentru că, aici, ajungem la categoria nocivă ce se răspândeşte pe principiul molimelor: Imitarea marilor bandiţi, a posibilităţilor de câştig ieftin prin jaf şi lovituri, a posibilităţilor de impunere a puterii prin brutalitate, a gustului pentru lucruri costisitoare dobândite prin orice mijloc şi cu orice preţ, a eroismului văzut pe dos, prin parametrii pe care-i poate  atinge eroul negativ.
    Când spunem „modele”, deci, trebuie să ne gândim cel puţin la cele trei mari împărţiri, dintre care numai una e pozitivă şi propice pentru progresul social. Cea de a doua presupune cheltuieli din partea admiratorilor în favoarea câştigurilor celor ce impun mentalitatea dominată de consumul până la obsesie şi, de aici, de birul pe veniturile mici ale populaţiei care, cu cât e mai de rând cu atât se crede mai în rând cu lumea bună dacă face eforturi financiare să fie în pas cu moda. Iar cea de a treia e însuşi izvorul decăderii morale şi a regresului social, susţinut cu glorie, dacă ne putem exprima astfel, de nocivitatea feţei „moderne” pe care o capătă mass-media tabloidă ce practică cu inconştienţă actul anticultural.
    Pentru fiecare dintre aceste categorii, modelele provin din patru direcţii ale vizibilităţii despre care am vorbit: Persoane influente, familii ajunse la acel soi de vizibilitate, categorii sociale care se impun mai cu pregnanţă sau au mai multă importanţă în epocă şi organizaţii care, prin însuşi modul lor de a căuta atenţia publică, încearcă să atragă interesul populaţiei.
Condiţia, după cum am spus, ca să nu exagerăm în termeni numind-o „celebritate”, este vizibilitatea la marele public a modelului respectiv. În funcţie, bine înţeles, de persoanele din care este format acest mare public. Dacă acest mare public este format din toţi cei aflaţi în ananghie financiară, atunci modelul se regăseşte în topurile milionarilor sau miliardarilor, cu exemplul pozitiv al celor care stau pe propriile lor picioare şi exemplul mafiot al celor care mituiesc sau cotizează bazându-şi veniturile numai pe afaceri cu bugetul de stat. Dacă acest mare public este format din oameni care se bazează doar pe forţa lor de muncă, atunci modelele vor fi mai rare în ţară şi mai dese printre cei care şi-au asumat parţial sau total înstrăinarea. Dacă acest mare public se alege dintre amatorii de sport, atunci, pe lângă modelul urât al vieţii fotbalistice, au modelele excepţionale din alte discipline sportive. Dacă acest mare public e format din tinerele neveste, sau aspirante la căsnicie, pentru ele vizibilitatea cea mai mare o au astăzi, desigur, Oana Zăvoranu sau Monica Columbeanu; ceea ce înseamnă că nu li se oferă un model prea pozitiv. Dar dacă acest mare public e format din toţi bolnavii din societatea românească, atunci, iarăşi desigur, modelul este însuşi preşedintele ţării, a cărui vizibilitate se bucură de toate reflectoarele şi al cărui model de însănătoşire este clar şi pozitiv: S-a operat la Viena.
Modele, deci, există, în funcţie de fiecare dintre direcţiile urmărite. Important este cine ne ajută a face distincţia dintre exemplul bun şi exemplul prost.

4. CHIAR DACĂ MORALIŞTII SE PLÂNG

Chiar dacă moraliştii se plâng, - spuneam în articolul anterior - modele există, în funcţie de fiecare dintre direcţiile urmărite de public şi de cultura celor care fac tabloidele tipărite sau puse pe sticlă: Modele nocive cu duiumul, modele neutre, impuse doar pentru a lua banii celor contaminaţi cu mentalitatea civilizaţiei de consum şi modelele pozitive spre care ar trebui să aspire fiecare cetăţean… Important este cine ne ajută a face distincţia dintre exemplul bun şi exemplul prost. Fiindcă moraliştii se plâng numai de faptul că se impun greu modelele bune, în vreme ce ar trebui să fie oripilaţi de cât de uşor se impun modelele rele.
Şi, ca să abordăm lucrurile dintr-o latură ceva mai serioasă, facem  de la început precizarea că nu ne referim la modele de scandal, folosite doar pentru rating mediatic de către unii producători de formate media a căror conştiinţă nu rezonează cu conceptul de formare a populaţiei ci, dimpotrivă, slujesc cu tot cinismul malformarea mentalităţii publice şi omogenizarea mahalagească a conştiinţelor. Cazurile Columbeanu, Zăvoranu şi multe altele la nivel judeţean, municipal, comunal folosesc doar caricaturi umane dispuse a-şi face publice clovneriile parvenite. Pentru că ar fi sub derizoriu să căutăm vreun model  în megalomania isterică pe fondul mahalagesc al unei femei care, în mod voit, se dă în stambă; sau în nanismul andropatic al unui bărbăţel trecut căruia, vorba mahalalei: „prospătura i-a rupt gura”. Publicarea cu insistenţă a amănuntelor tot mai penibile oferite de aceştia ţine numai de conştiinţa (ne)profesională a aşa zişilor gazetari, justificată, în nici un caz, prin nevoia de modele. Cel mult prin nevoia de clovni şi de rataţi pe care curiozitatea publică să-i devoreze, să-i deplângă, să-i batjocorească, să le cunoască toate secreţiile, orgasmele şi impulsurile gregare. Şi, prin aceasta, să aibă sentimentul că i se asigură măcar circul, dacă pâinea se scumpeşte.
Această curiozitate provenită din pretenţiile de mondenitate are o scală foarte largă, de la perfidiile mordante ale lumii fine, până la abjecţia cu care curiozitatea mahalalei agresează durerile intime scormonind, vorba lui Arghezi: mucegaiuri, bube şi noroi… Iar ziaristul la fel de abject care asta a învăţat să facă, din asta trăieşte!… Asemenea cazuri devin „modele”, doar dacă se petrec la înaltele nivele sociale cum ar fi conducerea statului sau marile lumini ale rampei artistice: Berlusconi sau Madonna ca exemple din cele două categorii, ori Marilyn Monroe frizând ambele: şi prin viaţa de vedetă şi prin asocierea cu fraţii Kennedy. Fiind persoane de top, cei din această categorie ar avea datoria să se gândească la faptul că pot deveni modele de mare influenţă negativă. Ca în istoria noastră care nu şi-a însuşit-o pe prostituata de lux Miţa Biciclista, nici pe cele de la Arnoteni, dar a făcut-o de la sine cu Lupeasca, fiind vorba de anturajul lui Carol al doilea.
Aşa că, exemplul prezidenţial cu tratarea la Viena, are o altă implicare pentru cei care mor în faţa spitalelor din orăşelele cu locuitori proaspăt disponibilizaţi, sau vechi şomeri, sau pensionari famelici. Modelul preşedintelui care nu are încredere în medicina românească nu poate fi decât unul de mare audienţă, cu o contribuţie substanţială la panica naţională. Iar modelul său de pacient tratat la Viena, urmat imediat de toţi ceilalţi cetăţeni cu posibilităţile materiale respective, bine popularizaţi de aceeaşi ultraresponsabilă practică gazetărească, nu are cum să nu devină aspiraţie naţională. Pentru că fiecare om are dreptul la speranţa de a-şi prelungi viaţa!
Ba, mai mult decât atât: Fiecare om al societăţii moderne are dreptul la asistenţa garantată de un medic pe care nu şi-ar permite să şi-l alunge spunându-i:  „Dacă nu-ţi convine aici, n-ai decât să te duci să munceşti în altă parte!”… Aşa cum modelul său prezidenţial şi-a permis, fără să precizeze dacă vorbea în numele cetăţenilor care au nevoie de tratament aici, sau al celor care se tratează la Viena.
Iată, aşadar, cum, pe principiul imitării modelelor pe care ni le oferă societatea noastră, conceptul de „vindecare” ajunge obligatoriu, în mentalitatea românului, a fi definitiv ataşat conceptului de „posibilitate de a-ţi plăti tratamentul la Viena”.
Dacă nu, vorba superbului nostru prieten, poetul avangardist Stephan Roll, alias Ghiţă Dinu, fiul celui cu Lăptăria lui Enache: „Om muri şi-om vedea!”…
L-am iubit mult pe acest superb chefliu de Ghiţă Dinu, care făcea un fermecător cuplu cu genialul pictor, marele postimpresionist european Lucian Grigorescu, îndrăgindu-mă şi acceptându-mă ca pe un învăţăcel străduitor într-ale boemei. Din acest motiv, de câte ori am avut prilejul, am amintit şi am repetat butada cu care el se consola în vremurile ceauşiste: „om muri şi-om vedea”. Dar niciodată nu s-a potrivit atât de bine ca acum, cu tot umorul ei macabru.
Tot aşa cum, cu toate că, spre deosebire de naţiunile morocănoase, e cunoscut tonul glumeţ al exprimării durerilor noastre, nu mi-am putut închipui că ea ar putea deveni vreodată concluzia românilor faţă de guvernarea „nouă” care îi trădează, îi stoarce  şi-i împinge în prăpastia de marginile căreia se agaţă cu o asemenea formă de umor.
 

5. CE I-AM SCRIS EU LUI MARKO BELLA FĂRĂ CA ACESTA SĂ-MI RĂSPUNDĂ


„Om muri şi-om vedea „  era concluzia articolului pe care îl continui prin cel de faţă. Asta, ca răspuns la conceptul tot mai frecvent în mintea românilor, acela de „posibilitate de a-ţi plăti tratamentul la Viena”.
Cât despre Marko Bella, încă din clipa în care s-a dat publicităţii lista spitalelor care se vor închide ca şi cum austeritatea financiară are de drămuit mijloacele prin care asigurăm sănătatea oamenilor, în rezumat, eu i-am scris următoarele: „ …Domnia Voastră faceţi parte exact din guvernarea care, în aceste zile procedează la genocidul înjumătăţirii spitalelor din România şi la tragedia restructurării umilitor financiare, a învăţământului. Ba, mai mult decât atât: giraţi, prin ministrul căruia îi susţineţi creditul politic, sănătatea întregii ţări.
    Aşa că, pentru a Vă dovedi întregul meu respect  printr-o întrebare sinceră şi frontală, vă rog să-mi răspundeţi dacă, măcar în gândurile Dumneavoastră intime, nu vă puneţi problema că acest gir va lăsa în istoria relaţiilor interetnice din ţara noastră gustul amar al faptului că un ministru de etnie maghiară a înjumătăţit şansele de supravieţuire a multor suferinzi şi, în ori ce caz, a bolnavilor cronici care au nevoie de asistenţă spitalicească…”
Scrisoarea deschisă din care citez am publicat-o pe 13 februarie crt. după ce ziarele făcuseră publică lista cu cele 182 de unităţi spitaliceşti ce urmau să se desfiinţeze, iar în unele localităţi începuse primul val de proteste. Atunci, Ministerul Sănătăţii a dat un termen de graţie până la începutul lui aprilie, tocmai pentru a nu se proceda pe fugă la desfiinţări şi a se lua toate măsurile necesare pentru rearondarea pacienţilor la alte unităţi sanitare capabile să le asigure cel puţin aceleaşi servicii de asistenţă, dacă nu unele superioare, cum se  prefigura din motivaţia acestei măsuri: PERFECŢIONAREA ŞI ÎMBUNĂTĂŢIREA ASISTENŢEI SANITARE A POPULAŢIEI. De atunci au trecut două luni şi nu am văzut nici un raport guvernamental, nu am auzit nici un cuvinţel din partea – hai să folosesc tot diminutivul - primuleţului-ministraş care, de altfel, are gura bogată lăudându-se chiar şi cu realizări care nu există; aşa că nu-l cred capabil s-o fi uitat pe aceasta, dacă ar fi existat.
De asemenea, doritoare de scandal, dar orientată spre orice altceva decât interesele majore ale populaţiei, nu am văzut nici o anchetă a presei care să arate cum se desfăşoară cele trei luni proclamate ca un termen pentru aplicarea chibzuită a măsurilor necesare, în aşa fel încât hotărârea să se dovedească bine venită în favoarea atât a facilităţilor acordate celor asistaţi, cât şi a perfecţionării sistemului sanitar. Promis ca un memorandum, termenul a trecut la modul cât se poate de inactiv, cel mult ca un armistiţiu acordat duşmanului public al bugetului românesc: omul bolnav pretinzând asistenţa medicală constituţională, în loc să facă pe placul administratorilor acestui buget şi să moară scutindu-i de cheltuieli… Un armistiţiu în timpul căruia să se retragă de bunăvoie de pe paturile sau din evidenţele spitalelor devenite şi ele duşmani ai bugetului de stat, ca şi cum acest buget ar exista pentru altceva decât pentru asemenea servicii acordate populaţiei.
Dar funcţionarul guvernamental nu vede aşa lucrurile. După modelul mai marilor săi, el consideră că toată povara impozitelor prin care se realizează bugetul este instituită pentru ca el să primească leafa şi primele grase, iar clientela lui să-şi facă ciubucurile cu concesiuni de la stat primite la modul mafiot. Acesta este pentru el domeniul de utilizare a banului public şi nu cheltuielile pentru îmbunătăţirea vieţii contribuabilului!
Că realitatea stă astfel, este evident de vreme ce termenul de trei luni nu a cuprins în el nici o măsură de reluare în alte evidenţe sanitare a celor care-şi pierd asigurarea de a fi trataţi în cele o sută optzeci de spitale desfiinţate şi de a fi asistaţi de cele câteva  mii de cadre sanitare care se disponibilizează prin această măsură. Nici un raport comunal sau judeţean nu consemnează vreo mişcare compensatorie, nici o ştire din presa pe februarie, martie şi aprilie nu dă vreo informaţie privind unităţile sanitare -  unităţi nu scoase din burtă ci reale şi posibile ca distanţă -  în grija cărora sunt transferaţi pacienţii respectivi. Nici măcar statistica generală a guvernării nu-şi face datoria şi tace, ca să nu arate cum s-a schimbat prin această măsură raportul dintre mia de locuitori şi numărul personalului sanitar aflat la dispoziţie. Raport care şi aşa era destul de precar, ţara noastră aflându-se cam pe la coada clasamentului privind numărul de medici la mia de locuitori.
Adică, exact asemenea acţiuni, studii de situaţie şi soluţii de asigurare a continuităţii în îngrijirea stării sanitare a populaţiei pe care le presupunea termenul respectiv au fost total neglijate; şi de oficialitate şi de instituţiile de resort şi de administraţia locală şi, bine înţeles, de glorioasa noastră presă care postează câte două echipe de filmare şi de paparazi pe zi pândind viaţa mondenă de la Izvorani, Snagov, Pipera, Strehaia şi alte locuri de mare interes civic ale vieţii noastre sociale.
Iar lucrul cel mai rău este că, prin măsura respectivă, aceste date statistice nu s-au schimbat în nici un caz spre bine ci, desigur, am mai făcut un pas spre limita de jos a listei ţărilor în raport cu nivelul de asistenţă sanitară asigurat!
Nici nu se putea altfel, de vreme ce MARELE MODEL NAŢIONAL, persoana cu cea mai înaltă vizibilitate în opinia publică românească, ceea ce înseamnă şi cel mai mare rating al urmării exemplului său, se lepăda de medicii şi asistenţii care cereau nu mai mult decât normalele condiţii decente de trai în ţara lor, îndemnându-i să plece în străinătate. Adică să-şi rezolve problemele salariale singuri şi nu cu ajutorul statului care i-a format şi îi foloseşte în scopul asigurării uneia dintre funcţiile sale de căpetenie: Starea de sănătate a populaţiei, satisfacerea obligaţiilor de stat faţă de toate taxele percepute pentru asigurările de sănătate, datoria umanistă faţă de cei bolnavi, aspectul social al eradicării maladiilor, întărirea securităţii sanitare, creşterea speranţei de viaţă a populaţiei şi toate celelalte, oricum am vrea să le luăm şi ca drepturi constituţionale şi ca grijă creştină pentru turma pe care o păstoreşti. Pentru că, după soluţionarea problemelor hranei, nici o măsură din lanţul de principii umaniste a Statului de Drept nu e mai imperioasă decât cea a asigurării sănătăţii populaţiei. Iar cel care îşi permite să creeze vid în acest domeniu alungându-i pe specialiştii formaţi să presteze serviciile asiguratorii, produce crimă naţională, indiferent de ce formulă politică reprezintă şi ce alianţe politice are de respectat ca să-şi asigure majoritatea parlamentară.
Întrebarea care se pune este: Ce consideră ei mai important – faptul că PDL-ul are nevoie de ministru udemerist la sănătate ca să se menţină la guvernare, sau nevoia de cât mai mult personal sanitar la mia de locuitori?!
Aici ajungem iarăşi la conceptul de „model”, cu concluzia că: pe cât de superficial şi de neserios e modelul, pe atât de precare şi neavenite sunt soluţiile la care se ajunge prin urmarea lui. Ce a vrut să spună Preşedintele României alungându-i pe medici în străinătate?… Că va aduce alţii, din alte ţări, cu pretenţii salariale mai mici, nu?!…
Păi, nu mai întreb câţi ani trebuie să treacă pentru ca respectivul medic angajat de guvernul român să priceapă limba spre a putea face o anamneză exactă şi a stabili diagnosticul, dar îl sfătuiesc numai să se ducă în China unde, pe vremea lui Mao se făcea mult caz de faptul că locuitorii satelor vor fi vindecaţi de marile detaşamente de medici-ţărani. Adică, înainte de lăsarea la vatră, fiecare militar în termen era instruit două săptămâni într-o infirmerie cum să pună termometrul, cum să facă un pansament, o clismă, o dezinfectare sau, cel mult, o injecţie. Apoi se întorceau în satele lor unde realizau un progres faţă de miile de ani lipsiţi de această instrucţie modernă, iar raioanele de partid raportau astfel rezolvarea stării de sănătate a populaţiei.
Am avut şi eu ocazia să apelez la serviciile unui asemenea medic promovat pe atunci de ziarele de propagandă chinezeşti. Întâi am făcut abces la un deget, pe care el mi l-a stors şi mi l-a tamponat cu tinctură de iod. Apoi am făcut o bronşită, iar el m-a badijonat cu tinctură de iod. Când mi s-au iritat gingiile şi i-am explicat că în ţară  dădeam cu o soluţie de zinc, el a înţeles şi m-a tratat cu tinctură de iod, ca şi la rosătura de la călcâi pe care mi-o făcuse bocancul. Am rupt-o la fugă doar când m-am dus la el cu conjuctivită şi l-am văzut punând mâna tot pe sticluţa cu tinctură de iod.
I-aş sfătui să trăiască asemenea experienţe pe toţi cei care, lăudându-se cu tratamentele la Viena, au demolat speranţa de viaţă a tuturor românilor care nu au bani să ajungă acolo.

6. SĂ REVENIM LA MODELELE NOASTRE NAŢIONALE


În articolul trecut căutam unele soluţii de comportament modest pentru cei care, lăudându-se cu tratamentele la Viena, au demolat speranţa de viaţă a tuturor românilor care nu au bani să ajungă acolo. Dar cred că tot în Apocalipsă se găseşte cel mai bun sfat: „Te sfătuiesc să cumperi de la Mine aur lămurit în foc, ca să te îmbogăţeşti, şi veşminte albe ca să te îmbraci şi să nu se dea pe faţă ruşinea goliciunii tale, şi alifie de ochi ca să-ţi ungi ochii şi să vezi”(3-18).
Pentru că sunt cel puţin patru categorii de modele sociale ce se oferă în momentul de faţă care mai de care, spre a fi preluate de marea colectivitate a societăţii româneşti contemporane. A fi preluate de noua generaţie, ca şi de cei care, fiind activi social, aspiră la a-şi defini, a-şi contura şi a-şi stabili mai bine în timp şi spaţiu persoana şi trăsăturile ei reprezentative.
Asta, în cuvintele frumoase ale limbajului teoretic de concept. Pentru că, în practica vieţii de zi cu zi, aşa cum arată ea prin precaritatea la care am ajuns, înseamnă: 1.Ori a rămâne la stadiul de şmecheri leneşi care nu ne prea descurcăm în viaţă la modul coerent, ci numai „dând tunuri”; adică nu printr-o logică consecventă a existenţei pentru care am avut voinţa să ne pregătim, ci doar aventuros, după ureche şi chiar banditeşte sau animalic, lenevind la pândă ca să acţionăm numai la ocazii sau din instinctul de a pune mâna pe ceva; ceea ce pare comod dar este degradant pentru raţiunea umană. 2. Ori a îngroşa rândurile căpuşelor care sug pe orice cale din bugetul statului. 3. Ori a ajunge la cinismul celor care se dau mari fiindcă au câştigat nişte bani prin mijloace foarte puţin transparente. 4. Ori a ciupi de unde putem şi a ne bucura de unele sau de toate ofertele zgomotoase ale societăţii ce ne îndeamnă să consumăm  tot ce pretinde a fi la modă. 5.Ori, în  fine, venindu-ne  „mintea românului cea de pe urmă”,  a ne hotărî odată şi a lua viaţa în serios pentru a ne construi prin munca noastră o poziţie socială demnă, câtă vreme mai avem încă modele pentru aşa ceva. Sau, măcar oameni dispuşi să se sacrifice rezistând şanselor ilicite ale corupţiei care le îmbie ca persoane doritoare de bogăţie, dar ne ameninţă naţiunea ca doritoare de progres. A se hotărâ a lua taurul de coarne, evaluându-şi forţele mari sau mărunte dar oricum, existente – de la mica proprietate agricolă pe care o neglijează astăzi, până la marile capacităţi intelectuale pe care le demonstrează IQ-ul românesc – şi realizând ceva bazându-se pe propria lor muncă şi pe propriile lor merite demonstrate.
    În general, modelele sociale de toate categoriile malefice sau benefice: şi cele vicioase şi cele merituoase; şi cele de prostituare şi cele de virtute; şi cele de  pernicios balast al regresului şi cele de locomotivă a progresului, se reprezintă prin patru categorii. Şi, pentru că determinanta principală a fiecăreia dintre categorii  este personalitatea accentuată care se conturează mai pregnant  decât altele căpătând trăsături de model, începem, deci cu:.
Prima categorie de model.
Aceasta este persoana cu vizibilitate; cu auditoriu şi discurs în faţa opiniei publice. Care opinie publică îi urmăreşte reacţiile şi comportamentul cu interes crescând. Întâi pe cel public dar, apoi, după ce se familiarizează cu personajul pe care îl admiră sau măcar îl urmăreşte, bine înţeles că cetăţeanul are dreptul tot mai mare la curiozităţi în ce priveşte viaţa privată, trăsăturile sau reacţiile intime şi tot ce ar mai avea de imitat la „omul de succes” căruia vrea să-i ia exemplul. Iar, când vorbim de admiraţie, nu e neapărat nevoie să ne gândim la fapta bună, ci şi la gestul prompt de pistolar, şi la cinismul banditesc şi la viciile plăcute pe care imitatorul ar vrea să le guste aşa cum abuzează de ele modelul său. Ca să nu mai vorbim de practicile de îmbogăţire, de eludare a legii, de trişare a poliţiştilor şi altor autorităţi care fac parte din arsenalul aventurii şi riscului în schimbul unei vieţi plină de tentaţii satisfăcute. Aşa că, pe măsură ce ai mai mulţi şi mai fervenţi admiratori, ai mai puţine şanse de a-ţi ascunde şi a-ţi păzi orice trăsătură pe care nu ai vrea s-o faci publică. Mulţimea te-a cumpărat prin admiraţia şi asentimentul ei, îi devii model şi trebuie să te laşi cel puţin dezbrăcat, dacă nu radiografiat până la organele interne. Pentru că tot ceea ce este al tău se va multiplica prin ei. Se va prolifera prin strădania lor de a te imita în speranţa că vor ajunge şi ei să guste mai mult sau mai puţin din plăcerile cu care tu te răsfeţi.
Aceasta trebuie să fie şi conştiinţa dar şi resemnarea modelului. Şi, tocmai din acest motiv, eu mă întreb dacă Domnul Băsescu, cel mai demn de admirat român prin a sa întâistătătoare magistratură, ca şi ceilalţi politicieni şi celelalte persoane publice care - de orice orientare partinică ar fi, dorindu-şi popularitatea şi străduind pentru ea, şi-au asumat şi plăcerea/riscul de a fi modele - atunci când fac o treabă mai urâtă, mai iresponsabilă, sau mai dezonorantă, se gândesc la faptul că ea ar putea fi imitată de toţi admiratorii pe care şi-i doresc pentru ca să-i voteze şi să le susţină demersul politic?
Ar trebui să se gândească, pentru că societatea noastră este neimunizată la asemenea molime, iar riscul de contaminare devine pericol naţional.
Iar, dacă nu-i pasă de acest pericol, rişti oricum să fii comentat, precum cel mai recent folclor pe care l-am cules zilele acestea:BALADA BABEI DIN ELICOPTER

Îmi cânt jalea şi-mi plâng ofu,
Că Băse-a scumpit cartofu,
        Muică!…
L-a scumpit de patru ori
Iarna, la colindători,
Iar de Paşti a cincea oară;
Muică, ăsta ne omoară
Fin’că vrea să pună-n loc
Slugi smerite precum Boc;
Că vrea să mă urc la cer
Şi-mi dă dric-elicopter,
        Măi muică!


7. MODELUL MALEFIC ŞI VICIOS CA BALAST ŞI PROSTITUARE.


Încercam în articolul trecut să schiţez cele patru categorii în care se încadrează
modelele sociale fie ele malefice sau benefice; şi cele vicioase si cele merituoase; şi cele de prostituare şi cele de virtute; si cele de  pernicios balast al regresului si cele de locomotiva a progresului. Întrucât nu-mi pot  permite să pun etichete şi să dau garanţii de  exemple pozitive, demne de urmat, pe care numai istoria le va putea defini ca atare, îndrăznesc a le enumera  doar pe cele care, evident, s-au consacrat astăzi ca negative, reprezentând pericolul regresului, dacă nu cumva se vor accentua într-atât încât să transforme nemulţumirea publică în vreun gest necugetat. Citez de data asta nu din Apocalipsa creştină ci din plângerile decăderii Romei care spun: „Luxuria et vitium perdiderunt Romam”. Şi cu asta revenim la prima categorie: persoana cu vizibilitate deasupra celorlalte:
De remarcat aici faptul că societatea comunicaţională de astăzi are atâtea mijloace tehnice şi de procedură încât, oricât s-ar încerca, până la urmă nu se mai poate ascunde nimic din comportamentul cuiva, Din clipa în care opinia publică a pus vizorul pe tine, oricât de intime şi de personale ar fi unele amănunte ale acestui comportament, ele ies la iveală şi în „satul global”, al cărui şanţ a devenit marea industrie media, cetăţeanul te cunoaşte în cele mai mici cute ale sufleţelului tău şi ia de la tine drept exemplu chiar până şi ceea ce tu însuţi nu l-ai sfătui să imite. Pentru că n-ai ce-i face! Dacă eşti om de succes şi el te vede că ai avut succesul pe care şi-l doreşte şi sieşi, nu i te mai poţi împotrivi. Din acest motiv Berlusconi, care e om de televiziune, după cum vedem în ultima vreme, îşi justifică pe faţă plăcerile pentru care fundamentaliştii pudibonzi şi puritani îl condamnă şi chiar încearcă să justifice modul deliberat în care îşi asumă o asemenea concepţie hedonistă despre modul cum trebuie trăită fără prejudecăţi această viaţă trecătoare în care avem cu toţii dreptul la bucuriile trupului şi sufletului.
Pentru că această societate  pe care am numit-o cu termenul elegant de „comunicaţională”, nu mai e ca ieri, când urmăreai doar din zvonuri aspectele intime, trăsăturile intime şi intimităţile persoanelor admirate ca modele pentru muritorii de rând. Astăzi, datorită şi gusturilor care s-au rafinat, şi presei de paparazzi, dar chiar şi amplificării semilegale a serviciilor secrete, tu, model, nu mai poţi păstra nici un secret. Tu, care te-ai bucurat când ai ajuns la admiraţia publică, trebuie să-ţi asumi şi riscul de a nu mai avea intimităţi. Pentru că şi mijloacele tehnice şi persuasiunea psihologică au evoluat într-atât încât îţi consemnează fiecare gest şi ţi-l face public oricât de ascunsă ai vrea să-ţi fie viaţa.
În aceste condiţii,  persoana cu vizibilitate accentuată are două căi de ales: Prima este cea de a practica un exibiţionism plăcut pentru gâdilarea propriilor orgolii de popularitate şi interes public. Acest exibiţionism este atractiv pentru cetăţean până la un moment dat, adică momentul când plictiseşte sau când, dându-şi arama pe faţă, atrage oprobriul publicului. După momentul acesta, de obicei în ambele cazuri survine dezinteresul tot mai accentuat, până când reflectoarele privirilor îndreptate asupra lui se sting şi personajul iese din sfera de vizibilitate, adică decade din  categoria de interes public. Din păcate, tocmai cei răi dintre aceştia, au o capacitate de contaminare mare, pe principiul că răul prinde mai repede decât binele. Şi, astfel, în momentul când unii se sting dispărând de pe firmament, ca şi molima gripei care la un moment dat se stinge de la sine lăsând loc pentru a se ivi o altă tulpină, necesitând alte vaccinuri, apar alţii aidoma; care i-au copiat şi le-au perfecţionat maleficul orgoliu de a capta prin potlogăriile lor  atenţia publică.
A doua cale o practică cei care se străduiesc în continuare să-şi contureze personalitatea pe liniile fireşti ale aspiraţiilor proprii devenind model pozitiv de realizare socială, păstrându-şi prezenţa în interesul public pentru oamenii de succes, întrunind tot mai mulţi imitatori şi formând un eşalon de biografii benefice şi pozitive care duc înainte societatea. Dar, după cum am spus, lăsând istoria să consemneze meritele şi voinţa bărbătească a acestora, ne vom rezuma aici doar la eşecurile evidente consemnate până în prezent, sancţionate până acum măcar parţial chiar de viaţa noastră de zi cu zi în aceşti ani:
Ne amintim astfel de mutra nedumerită a unui grăsan bărbos care-şi trăda isteria şi slăbiciunea bărbătească prin lacrimi. Plângea pentru că nu-l mai votaseră alegătorii primar municipal, cu toate că el le dădea tuturor mici şi bere gratis serbându-şi ziua personală în parcul public al municipiului pe care îl păstorea, după ce îşi pusese şi numele propriu pe stadionul pe care-l construise din bani publici, făcuse şi cadouri atât clientelei cât şi şefilor politici folosind fonduri funciare sau de altă natură care, evident, nu erau ale lui, făcuse donaţii partidului împingându-şi rubedeniile în alte funcţii, se ridicase ca un stăpân feudal la voia căruia erau toţi cei cărora voia să le arate generozitate. Dar generozitate atotputernică de om trimis de destin asupra lor şi nu servicii de modest slujitor democratic ales în funcţie tocmai de aceşti cetăţeni. Iar când ei nu l-au mai ales mirosindu-i şi megalomania şi, pesemne, matrapazlâcurile, ce a făcut bărbatul providenţial pe care li-l dăruise destinul băcăoanilor, sau celor din Târgu Jiu, sau multor altora, din alte zone sau localităţi, pentru că nu e vorba numai de unul şi acelaşi?!… A izbucnit în plâns ca o muiere proastă şi răzbunătoare, adresând imputarea obiectivului de filmat care îl privea cu ochi rece şi neiertător: „Să nu mă mai aleagă ei pe mine, care i-am umplut cu mici şi bere punându-le muzici bine plătite în tot parcul?!”…
 Plângea cu neruşinare, aşa cum o au toţi cei care nu pot să se abţină de la gesturi de meschină slăbiciune şi, labili psihic fiind, fac asta în văzul lumii. Dar, peste această slăbiciune, îngânfatul încă considera normal ca numele lui să fie înscris cu glorie pe poarta stadionului, pe toate locurile şantierelor făcute cu bani publici, în denumiri de străzi şi, pesemne, nemărturisit public dar rozându-i vanităţile, până în fresca vreunei biserici. Plângea, dar nu-şi punea o clipă întrebarea câtă scârbă poate provoca parvenirea lui ce se voia model de dărnicie din averea însuşită fără nici un fel de transparenţă, câtă indignare producea escrocheria lui de a-şi considera ascunzişurile ilicite drept merite de popularitate, iar avantajele obţinute pe ascuns drept merite politice…
Plânsul, stadionul, citarea localităţilor, alte amănunte l-ar duce desigur pe cititor cu gândul la Sechelariu, dar personajul descris capătă generalizare şi peste Mischie şi peste Falcă în ţară sau Severin în străinătate şi peste deputatul cu portret lângă sfinţii din biserică şi peste primarul cu propriu bust în faţa primăriei, şi peste Flutur care prezintă frumuseţile Bucovinei ca şi cum i s-ar datora lui şi peste toţi miliardarii antibăsişti care vor să-şi înfiinţeze partide personale şi peste alţi foşti şi actuali baroni locali excluşi sau marginalizaţi astăzi nu doar prin scandaluri de presă sau anchete provocate de stăpânire, ci direct prin sufragiul alegătorilor care n-au mai vrut să-i suporte şi să le accepte modelul.
Există un bun simţ civic, uneori latent, dar alteori acţionând astfel, prin gest electoral categoric, indiferent de formaţiunea din care face parte preopinentul, ci ca refuz la adresa lui ca model individual. Probat astfel, acest bun simţ ne face să nu disperăm şi să credem în capacitatea populaţiei de a respinge asemenea modele de luxuria şi vitium la care se adaugă în conotaţiile lor contemporane la fel de anticii termeni: corruptio şi demagoghia.
Parcă Domnul Stolojan de ce l-a tras în piept de două ori pe Băsescu, oricât de bun prieten i-o fi?!… Dibaci politician fiind, el a mirosit pericolul trântei electorale pe care ar putea-o primi de la cetăţenii care, la rându-le, i-au mirosit politicile duplicitare; şi a avut inteligenţa să nu rişte, oricât de multe lacrimi ar fi vărsat alţii ca să-l înduplece. Gesturile lui de personaj care o face uneori pe abulicul, dar a ştiut să le dea ruşilor de la ALRO electricitatea ieftină cu care s-ar fi putut reduce preţul de facturare la populaţie, sunt pentru asemenea realităţi un QED categoric!8. O FI REAUA CREDINŢĂ,
SAU  SECHELELE MENTALITĂŢII TRECUTE?    Am încercat până acum a enumera unele modele sociale de rău augur, pe care le consider „consacrate ca negative şi reprezentând pericolul regresului”, dar  – poate chiar ca un apel la propria lor voinţă de a se corecta – îmi manifestam viziunea mai sumbră privind reacţia populară: „dacă nu cumva se vor accentua într-atât încât să provoace transformarea nemulţumirii publice în vreun gest necugetat”. Viziune sumbră, de populaţie agresată în sărăcia ei atât de fatidicele măsuri guvernamentale care le-o accentuează, cât şi de sfidarea celor care vor să-şi arate bogăţia şi „mijloacele superioare” de existenţă. Pentru că a bate monedă că tu te tratezi la Viena în vreme ce amărâtului nu-i laşi nici măcar şansa de a fi tratat de medicii care împărţeau cu ei sărăcia de mijloace la spitalele din Ştei, Babadag, Pătârlagele, Bălceşti, Mărăşeşti; pentru că le alungi aceşti medici spunându-le că sunt liberi să-şi caute loc în străinătate şi nu le pui nimic în loc, vorbind inconştient de elicoptere ai căror cei mai buni piloţi au căzut în ultimii ani cu ele; şi pentru alte şi alte gesturi de sfidare a populaţiei care te huiduieşte, atitudinea ta e un fel de provocare la revoltă, de incitare în sufletul oamenilor a sentimentului de răscoală şi aşa existent. Sentiment care orbeşte şi-l face pe om să tindă chiar spre ce nu şi-ar dori cu adevărat: Să vrea întoarcerea altor vremuri uitând că tot el le-a confirmat cu satisfacţie răsturnarea.
    Ce înseamnă chiar şi incipienţa acestui sentiment colectiv?… Evident lucru: Părerea că acum o duce mai rău decât atunci şi că nu are altă cale decât răsturnarea. Iar întrebarea care se pune e strict retorică: Este el vinovat că a ajuns la această părere, sau cei care i-au provocat-o?!
Şi, atunci, domnilor guvernanţi care i-aţi provocat-o şi mărindu-i sărăcia şi sfindându-l prin tratamentele pe care vi le permiteţi la Viena , ia fiţi atenţi!… Domnilor magnaţi de carton care vă lăsaţi odraslele să-i calce cu maşini de lux şi nevestele să se laude la televizor cu toalete, mâncăruri şi tratamente sofisticate, chiar credeţi că nu veţi avea nici o responsabilitate dacă nemulţumirea populară va lua o întorsătură mai gravă?!
Ei bine, aflaţi că eu pe dumneavoastră vă acuz că provocaţi, prin nesimţire şi nesăbuire, ideea reîntoarcerii la comunism. Pe dumneavoastră vă acuz a fi agenţi ai securităţii sau fostului KGB (cum, poate, unii chiar aţi fost, dar nu despre asta e vorba) care, printr-un comportament sfidător de etalare a bogăţiei dubioase sau a puterii de care dispuneţi arbitrar, aţi putea provoca apocalipsa unei întoarceri la comunism. Vă îmbuibaţi din banii bugetului, nu vă e ruşine să monopolizaţi simbriile şi avantajele colaterale şi, în acelaşi timp, provocaţi rostogolirea noastră înapoi, în ceauşism, prin prostia pe care nu poate să n-o gândească bietul om înglodat: că „era mai bine sub împuşcatu”!
    Pentru că, ce altceva ar putea provoca atitudinea unui partid întreg faţă de insolenţa unui Prigoană care-şi plăteşte politica gras, tocmai pentru a-şi păstra contractele şi mai grase cu statul?!
Nu îl acuz pe Prigoană; nu am de-a face şi nu mă interesează nici o referire la adresa unui asemenea personaj. Este unul dintre profitorii îndârjiţi, utilat ca o căpuşă bine prinsă pe resursele statului, convins că are tot dreptul să sugă din contracte cu bugetul stors de la populaţie; categorie pe care o consider demnă de dispreţuit, aşa că nu merită decât gestul pe care l-ai face cu insecta pe care o reprezintă. Partidul care-i face mendrele, însă, nu numai că trebuie acuzat, ci trebuie şi cercetat pentru a se afla motivele din care o face.
Individul, a cărui sorginte şi evoluţie nu mai trebuie amintită, pe lângă faptul că-şi permite să facă publice acte anticivice,  să sfideze cu bogăţia şi să impieteze cu afirmaţii mârlăneşti Credinţa Creştină, pare a deţine un fir de mătase legat de locurile anatomice bărbăteşti cele mai sensibile ale conducătorilor PDL şi de alte locuri, nu ştiu exact care, aparţinând doamnelor din această conducere. Pentru că aşa, la modul nevăzut şi discret, are la mână întregul partid obţinând asemenea susţinere şi aprobare, încât îţi vine greu să crezi c-o face prin alte mijloace decât cel de a trage de firicel provocând atâta durere în sensibilele organe încât i se acceptă orice. Cum altfel s-ar explica doar un singur exemplu pe care îl dau ca să nu pierdem timpul?… E vorba de momentul solemn când pedeliştii au hotărât ca, pentru prestigiul şifonat al partidului, nici unul dintre ei nu mai trebuie să facă afaceri cu statul. Au jurat lucrul acesta şi chiar au început să se ţină de cuvânt; până când Prigoană, proaspătul pedelist Prigoană care şi-a cumpărat şi el un locşor parlamentar de la tejgheaua de angro unde le vindeau Boc, Videanu et comp, îşi dă demisia recunoscând cu toată sinceritatea pungaşului că el nu s-a înscris în PDL ca să i se taie contractele cu statul (pesemne chiar că spera dimpotrivă). Şi, fiindcă tocmai atunci presa a publicat o cifră înspăimântător de demascatoare – cam 500 de contracte ale firmelor lui cu statul, s-a proclamat deputat independent care, după concepţia sa originală, „poate să facă afaceri cu statul”. După câteva săptămâni însă, ne-am trezit cu el înapoi în PDL, unde nimeni n-a mai suflat o vorbuliţă, fiindcă mulţi aveau contracte cu statul pe care, datorită exemplului lui, pesemne că nu le-au mai reziliat nici ei. De atunci, PDL-ul nu numai că a închis discuţia etică din interiorul său privind contractele cu statul, dar lui Prigoană i s-a făcut şi hatârul de a i se accepta candidatura parlamentară a fiului său. Hatâr mare, acceptat până atunci doar la progenitura prezidenţială.
Fiindcă băiatul n-a câştigat alegerile, cred că nu e cazul să ne întrebăm dacă vom avea parte şi de pe urma lui de un proces gen Monica Iacob Ridzi. Mai ales că lucrurile se limpezesc şi, chiar înainte de zvonul din presă privind înrudirea lui Nicolaiciuc cu familia prezidenţială, au apărut datele certe ale controlului asupra fondurilor de partid obţinute din donaţii: Primul, absolutamente primul şi cel mai generos, după ordinea mărimii sumei donate de pe lista PDL este chiar domnul Prigoană-fiul. Pesemne că tatăl dă prin mai mulţi donatori, în număr corespunzător sutelor de contracte pe care acest partid i le asigură cu statul
Cu acest amănunt, încheiem capitolul nostru privind persoanele-model social din societatea noastră contemporană şi trecem la cel privind familiile-model.
Adică familiile care, prin nesimţirea modului de a exista şi a sfida în ansamblul lor, ne provoacă sinistra idee de a răsturna ceva nu pentru a face mai bine, ci pentru că, vai, „era mai bine pe vremea lui împuşcatu”!
Lucru care, evident, este o provocare.
Din partea lor.
Ceea ce ne aşează în faţa unui mare mister: Oare ce interes or fi având, când ei o duc atât de bine?!       
    9. CONCEPTUL „SECURISTUL CEL BUN”
    

La articolul anterior, despre reaua credinţă şi sechelele mentalităţii trecute, mi-aş mai permite să adaug un caz – exemplu, astăzi uitat: Mona Muscă.
Uitat; iar, pentru unii, parafat ca victimă. Nu pentru că nu ar fi avut vreo vină, ci pentru că alţi agenţi, sau informatori dovediţi ai securităţii, nu au păţit nimic. Dar lucrurile nu stau chiar aşa; opinia publică a sancţionat cazul ca atare deoarece doamna Muscă a încercat prea evident să-i arunce praf în ochi negându-şi multă vreme colaboraţionismul.
Nu cunosc raţiunile exacte şi dedesubturile măsurii oficiale care au „preferat-o” pe ea dintre atâţia; dar judecata neoficială, cea a opiniei publice care şi-a pierdut încrederea în ea, nu a venit ca o condamnare a trecutului de dinainte de 1989, ci ca o dezamăgire că femeia acesta minţea la timpul prezent spunând că nu a colaborat. Nu ceea ce întreprinsese ea în  trecut cu studenţii străini era lucrul cel mai important, ci faptul că figura ei care căpătase o anumită simpatie se dovedea a fi a unei doamne care voia să ne mintă în faţă; deci nu mai era o doamnă pentru noi. Şi, totuşi, intenţia de victimizare există prin generalizare: „Săraca; ea a plătit, pe când alţii nu!” Ba, sunt voci care chiar spun că, spre deosebire de alte femei pe care le-a tras de păr în politică, pieptănătura doamnei Muscă îl cam deranja pe Băsescu la popularitate, domniei sale convenindu-i alte genuri de minciuni.
    Dar eu nu fac decât să inventariez explicaţiile care s-au dat ulterior sau pe parcurs cazului, deoarece am altă părere. Şi anume că, da doamna Muscă este o victimă, dar a propriei ei păreri pe care şi-a făcut-o despre democraţia liberală care se instaura la noi. Aceea lansată în anumite cercuri postdecembriste, aşa zis democratice, unde începea lupta electorală dintre partide. Or, cum unii dintre membrii acestor partide erau foşti securişti sau foşti activişti PCR, conflictul dintre „doctrine” a lansat butada (chiar reciprocă butadă) că „ai noştri sunt securiştii cei buni, iar ai lor cei răi!”… Cu asta, s-au lămurit noile aspecte ale apartenenţei de clasă, transformată încă de la Ceauşescu în apartenenţa de castă. Casta „securiştilor celor buni” a devenit atotputernică şi îndelung agreată în ambele tabere. Asta este realitatea obiectivă; iar Madam Muscă a trăit-o de la începuturile când făcea cafele servind şedinţele de partid ale unor somităţi intelectuale (cărora, numai ulterior li s-au publicat numele de informatori) şi până la apogeul ei de ministru intransigent al culturii care, exersând prin turnătoria din cazul Zambaccian, trimitea apoi controale pe urmele lui Spiess şi Săraru doar-doar le-o găsi vreo hibă. Făcându-şi cariera de politician democrat printre asemenea tovarăşi mai suspuşi decât ea şi ca grad intelectual şi ca grad de informatori şi ca demnităţi în partide de dreapta, pesemne că s-a convins de adevărul cu „securiştii cei buni”, care trebuie, nu numai să nu păţească nimic, ci să fie şi la putere. Aşa că i s-a părut cu totul deplasată dezvăluirea CNSAS –ului, iar negaţia ei nu era minciună, ci doar convingerea că făcea parte dintre „securiştii cei buni”. Asta este explicaţia mea; şi nu speculaţii de genul că a plătit pentru că ar fi fost mai frumoasă decât Sulfina Barbu, mai şireată decât Roberta Anastase şi cu o coafură mai impunătoare decât însăşi cea a Preşedintelui!
    De la această doamnă rămâne memorabil răspunsul dat unui gazetar care o întreba dacă soţul ei lucrase la celebrul Institut de Chimie al Coanei Leana. Răspunsul fiind afirmativ, gazetarul a amintit de lucrările genialei:
    - Aha, deci soţul dumneavoastră a lucrat acolo la… Polimeri.
    - Da, dar el a fost şef la altă secţie! – a venit, exact în tonul convingerii cu „securiştii cei buni”, răspunsul ministresei care bea cafea cu sare.
    Cât despre Spiess şi Săraru, cei  mai activi directori postdecembrişti care au lăsat urma trecerii lor la Opera şi la Teatrul Naţional, numai unul mai trăieşte. Despre Spiess s-a spus că a murit la vânătoare, dar nu împuşcat. Fiindu-mi prieten, eu ştiu ce artist onest şi sensibil era şi cât de grav l-au „lovit în infarct” acuzaţiile dovedite până la urmă doar suspiciuni, cu care l-a vânat doamna ministru chiar din clipa în care s-a aşezat în fostul lui fotoliu de ministru. Pentru că, în loc de eleganţa democratică şi respectul intelectual al unei convieţuiri dintre putere şi opoziţie, asta  învăţau securiştii cei buni: Imediat cum ajung la putere să le dea în cap şi să-i înfunde pe cei dinaintea lor. Alte modalităţi de consolidare a poziţiei, de exemplu să respecte creatorii, indiferent de orientarea lor doctrinară, să-i atragă pe toţi şi să realizeze construcţii politice mai importante prin care populaţia să-i aprecieze tot mai mult, nu învăţaseră nici de la clasicii cu barbă, nici de la cei care, de la Beria încoace începuseră să se bărbierească. Ei învăţaseră ura şi servirea propriilor şefi, iar la democraţie s-au adaptat doar sub aspect electoral, confiscând totul pentru clientela lor politică. Pentru această mentalitate securistă, păstrată în suflet fără nevoia creştină de a se converti, a fost exclusă social această doamnă; mai mult decât pentru păcatele securiste ale tinereţilor.
    Am amintit toate acestea, pornind tot de la ceea ce a devenit obsesiv pentru starea de sănătate a românilor: BANI PENTRU TRATAMENTUL LA VIENA, ÎN LOC DE BANI PENTRU CONSOLIDAREA SISTEMULUI MEDICAL ROMÂNESC.
    Când l-am rugat pe dulcele meu prieten Spiess să ajute prin Ministerul Culturii un coleg bolnav, chiar dacă acela agrea altă culoare politică, el a reacţionat nu doar ca ministru, ci a uzat de marele său prestigiu de artist căpătat la Viena şi a contribuit cu bani proprii, câştigaţi prin vocea sa de aur. Venită din rândurile dubioase ale carierismului politic, doamna Muscă nu s-a sfiit să provoace accidentul de vânătoare trăgând în inima blândă a acestui Freischutz, numai pentru că făcuse parte din altă formaţiune politică.
Nu am vrut să răscolesc trecutul. Întâmplarea însă este semnificativă pentru întrebarea: Dacă iubim democraţia, ne mai putem permite să îndurăm vindicativul model bolşevic în politică – ceea ce înseamnă anihilarea opozantului până chiar la cea fizică?…
Sau ne va lumina Dumnezeu în această Săptămână Sfântă, ca să ajungem şi noi la calmul democratic al respectului reciproc!  De obicei, în lumea civilizată, când devii ministru şi întâlneşti un fost ministru, ai datoria să manifeşti faţă de el o condescendenţă colegială, nu să te gândeşti cum să-l bagi la zdup! Asta, cu băgatul oricui la zdup, e trăsătură eminamente bolşevică. Ea e mai umană doar decât cea mafiotă care te bagă direct în mormânt.
Sub primii doi preşedinţi parcă începuse şi la noi o oarecare atmosferă de conlucrare, fără luptă de clasă între guvernare şi opoziţie, ci cu acceptarea acelui statu quo de alternanţă care face viaţa  mai civilizată, mai umană, mai respectabilă. Adică ne scoate de sub imperiul dictaturii de partid pentru care, iată, această doamnă, în ciuda faptului că alţi foşti colegi de ai ei perseverează în politici strict clientelare şi de anihilare totală a adversarului, ne oferă exemplul pozitiv al faptului că a putut fi scoasă de pe firmament.10. …FIE INCULTURA PLUS SUFICIENŢA PLUS MIRAJUL PUTERII BANILOR


În articolul trecut ne-am ocupat de un fost ministru al culturii; acum trecem şi la incultură. Unde, căutând semnificaţiile titlului nostru de mai sus, venim să ne punem întrebarea: Oare ce l-a condus pe Gigi Becali sa-şi facă dreptate singur claustrându-i pe hoţii maşinii sale?… Oare din ce cultură juridică se trăgea convingerea sa că geanta cu bani pe care a dus-o la Cluj nu era o ilegalitate?… Oare pe ce se baza tot spunând prostia aceea că „el are dreptul să dea prime cui vrea”, confundând legalitatea cu faptul că blaturile sunt bine împământenite în fotbal şi ne recunoscând prin asta măsluirea anterioară a unor meciuri?
Mulţi oameni care iau democraţia după ureche se gândesc numai la ceea ce le este lor convenabil şi îşi justifică actele antisociale prin libertăţile democratice care trebuie să le fie asigurate. Dacă ar avea un minim de cultură civică, le-ar fi prezent în minte raportul dintre libertăţi şi îndatoriri, iar abia apoi le-ar pretinde pe primele. Pentru că, în contradicţie cu impulsurile spre libertatea personală, pe care orice vieţuitoare le are din instinct, raţiunea umană a străduit pentru o cultură a convieţuirii care se consolidează treptat prin morală, prin religia de comuniune spirituală şi cultivarea aproapelui. Apoi, într-o fază superioară, începe a se configura o cultură a democraţiei, adică a convieţuirii libere şi benevole, pe care naţiunile o capătă în timp. Ea este cea care stabileşte atât relaţiile convenţionale, cât şi cele administrative, de justiţie, de asociere liberă sau de respect reciproc între persoanele comunitare. Şi, astfel, practicată istoriceşte, devine cutumă socială care nu se mai învaţă, ci se deprinde de la sine şi se moşteneşte.
În lumea noastră, însă, atât de agresată până în prezent de dictaturi, mafiotisme şi, pe deasupra, pegra atee a comunismului, numai educaţia civică este cea care poate accelera însuşirea de fond personal a comportamentului democratic şi numai practicarea lui de către cât mai mulţi membri ai societăţii îi poate îngrădi pe cei a căror conştiinţă a rămas la nivelul instinctual-animalic al libertăţilor anarhice dominate numai de poftele din egoul fiecăruia.
Când, însă, la această concepţie primitiv egoistă se mai adaugă şi nişte bani câştigaţi uşor, iar tu vii să te împăunezi cu cele mai josnice atuuri ale lumii interlope ajunsă şi ea la libertăţi democratice odată cu cei ce şi-au făcut un ideal din asta – deci ajunsă întâmplător şi nu deliberat - poţi să te mândreşti cu scormonitul în murdărie şi să capeţi îngânfarea unui Bercea Mondialu, cum că „el e deţinătorul ştiinţei de a face bani şi cu banii ăştia poate cumpăra orice”.
 Ajungerea la libertăţi primite pe de-a gata, mai ales a acelor categorii de cetăţeni marginali, care n-au avut vreo contribuţie la dobândirea lor, ci au ajuns fără efort direct să beneficieze de ele, produce o degringoladă socială şi o periculoasă răsturnare de valori. Astfel ignoranţa contribuie categoric chiar la deteriorarea democraţiei, la înlocuirea ei cu actul volitiv-personal al celui care nu se mai teme atât de mult de lege, la primitivismul unor precepte de conduită subterană, alta decât legislaţia statului de drept. Ca dovadă că destule asemenea elementele menite să gireze integrarea noastră europeană, exact din acest motiv sunt lovite de suspiciune, iar cetăţeni oneşti ai acestei ţări sunt jigniţi prin confundarea cu indivizii de scursură încurajaţi nu de noi, ci chiar de demagogii politicilor europene care ar trebui acum să fie lăsaţi să se spele cu ei pe cap.
A confunda democraţia cu anarhia şi bunul plac personal, dar a găsi apoi argumentele umanismului democratic şi a te plânge că „nu poţi suporta starea de claustrare”, demonstrează foarte clar că exact cei care prin incultura lor sfidează legile democraţiei, au şi şmecheria de a încerca să uzeze de ele atunci când le convine. Animal rău, ştiind să taie şi să mituiască, ajuns tot prin cine ştie ce asemenea instinct de dubioasă strecurare în familia prezidenţială, Bercea Mondialu dovedeşte până la urmă că a făcut-o sperând a-şi asigura imunitatea acesteia şi apelează de după gratiile ce „nu le poate suporta” până la cele mai înalte legi ale democraţiei pe care, prin toate actele sale nu făcea decât să o demoleze. Paradoxul este evident, iar ignoranţa nu are limite în pretenţii. Aceasta este, de fapt, trăsătura psihologică nocivă pentru democraţie a întregii lumi interlope.
Nu vorbesc despre celălalt amănunt recent: Faptul că atunci când a vrut să prezinte partenerului său conflictual de ce putere dispune în a-şi aplica propria sa lege aici, între graniţele statului nostru de drept, Sorin Ovidiu Vântu l-a ameninţat cu „toţi bulibaşii” pretinzând că ei acţionează la comanda lui, fapt pentru care au rezultat chiar proteste din partea acestora. Sigur că este un mod de a vedea lucrurile strict mafiot, fără nici o legătură cu democraţia sau chiar împotriva ei. Un personaj controversat nu se compromite prea mult prin asta. Dar când oameni care se consideră a face parte dintr-o clasă superioară, autodefinindu-se drept „clasă politică”, perseverează în conlucrarea cu lumea interlopă acceptând psihologia ei şi complăcându-se cu parteneriatul ei, atunci lucrurile se agravează la nivel statal. Pentru că această confuzie se va putea accentua exact prin împărţirea cetăţenilor ţării în două categorii, aşa cum ar vrea guvernarea: Cei care se pot trata si cei care nu se pot trata la Viena. Iar, dacă vom aplica un asemenea principiu, tare mă tem că interlopii vor avea şi prioritate şi câştig de cauză şi toate drepturile rezervate. Fiindcă ei, chiar dacă nu au încă oportunităţile vânate de politicieni, şi le creează prin violenţă sau mituire. Şi se aseamănă la storsul banilor cu cei de la putere, ajungând pe picior de egalitate cu ei: Mai presus de lege şi mai presus decât ceilalţi cetăţeni!
Iar acesta va fi un pas esenţial spre degradarea noastră naţională, spre decăderea noastră pe scara de apreciere a popoarelor, unde nici astăzi nu stăm prea bine.  Degradare şi decădere nu numai morală, dar chiar fizică, fiind vorba de sănătate  şi de supravieţuire.    
Aici nu mai avem justificarea prin incultură pe care i-am putea-o găsi lui Gigi Becali; incultură care-l împinge să confunde ceea ce este interes personal cu ceea ce este legal. Aici este rea credinţă şi chiar încălcarea jurământului depus de fiecare politician în funcţie pe o constituţie care apără democraţia.
Faţă de ei, în întreaga sa vizibilitate, „per total”, ca să ne exprimăm ca la piaţă, Becali are o imagine pozitivă. Este incult, e drept. Atât de incult încât vrea să-şi şi impună altora actele de incultură. Voia, mai bine zis. Trebuie să fiu onest şi să-i recunosc progresele morale. Deci: Voia, dar nu mai vrea. Pentru că, bun creştin fiind (asta nu i-o putem nici nega, nici neglija în aprecieri) el crede în convertirea păcătosului şi se pocăieşte. Trage concluzii din întâmplările nefaste şi devine mai bun, mai civilizat, mai responsabil de actele sale. În plus, are o morală de familie foarte sobră, caracteristică spiritului drept, aromânesc, iar multe dintre acţiunile lui sunt îndreptate cu sinceritate spre ajutorul social şi grija diaconească faţă de semeni, ceea ce nu este deloc puţin lucru. Dacă şi-ar mai corecta libertinajele subintelectuale ale impulsivelor şi vulgarelor reacţii de stadion, ar deveni chiar un model pozitiv, de genul celor născuţi din bunul simţ popular: Fără carte, dar cu conştiinţa câtorva valori atât de bine înrădăcinată încât merită atenţia publică, de genul haiducilor, sau al lui Petrache Lupu. Categorie socială despre care nu putem să spunem  că n-au avut o influenţă benefică asupra semenilor.
Spre deosebire de el, însă, pentru oricine se consideră politician de carieră şi, pe deasupra, mai face şi caz de asta, ignoranţa sau, mai grav, ignorarea preceptelor ferme a ceea ce înseamnă morala democratică, este certificatul de apartenenţă la (sau de decădere în) mediul lepros al lumii interlope. Modelul lor social negativ este cel mai periculos şi reclamă de urgenţă fie internarea la Tichileşti, fie înconjurarea instituţiilor lor politice cu cordoane sanitare. Dacă vor să demonstreze că ţin la demnitatea noastră naţională, nu au de ales decât între aceste două variante.


11.MODELELE COLECTIVE

Conceptul de „tratament la Viena”  lansat (şi mai ales practicat intim) de reprezentanţi semnificativi ai actualei guvernări este o soluţie revoluţionară încheind mai bine de două sute de ani de efort de modernizare sanitară a ţării, efort în  care se includ aproape toţi domnitorii principatelor de după fanarioţi şi până la revoluţia lui Tudor Vladimirescu,  administraţia din timpul Regulamentului Organic şi guvernele de la 1848, ministerele lui Cuza şi Carol I, geniul tutelar al Doctorului Davilla şi marile generaţii de întemeietori ai medicinei româneşti, ministerele, guvernările şi universităţile României Mari, Spiridonia de la Iaşi, eforiile spitalelor naţionale şi culmile medicinii româneşti din întregul secol al douăzecilea; ba chiar şi revoluta construcţie socialistă care ne-a dotat cu ceea ce avem astăzi ca spitale municipale şi spitale universitare. Dar toate acestea aparţin unui sistem învechit în care trebuia să bagi bani. Ele nu mai corespund viziunii pedeliste asupra sănătăţii poporului, iar guvernul Boc, preocupat de doctrina cum să storci bani,  vine să le schimbe.
Acest efort de revoluţionare nu putem să nu-l considerăm a fi şi a se defini pentru destinul nostru naţional în directă legătură cu formarea  acelui tip nou de politician pe care-l oferă populaţiei, ca model, actuala guvernare: Politicianul care se tratează la Viena făcând statului economie la banii pe care ar fi trebuit s-i cheltuiască dezvoltând sistemul sanitar din ţară. Acest politician, prin speranţa de viaţă care-i creşte, devine exemplu şi model pentru cetăţeanul de rând, ambiţionându-l să muncească bine, să câştige bani mulţi, pentru a se putea trata şi el la Viena!
     Şi, chiar dacă în articolele de până acum am insistat mai mult asupra modelelor personale pe care oamenii aflaţi în centrul de interes al opiniei publice le oferă acestei populaţii, nu putem încheia fără a vorbi şi despre alte categorii de modele de la care naţiunea ar putea lua exemplu dacă s-ar ambiţiona şi ar găsi căile să câştige cât câştigă astăzi aceste modele. Cu toate că ne cam îndoim, pentru că bugetul statului ajunge de abia pentru cei care sug în prezent de la el, aşa că cetăţenii ceilalţi, care au rămas pe dinafară, ar trebui să găsească sau alt stat, sau alt buget de la care să sugă şi ei pentru a se putea trata la Viena. Fapt pentru care vom face un referendum din care sperăm că va rezulta ceva mai mult decât la ultimul, care a avut rezultat favorabil doar pentru unul dintre români.
    Deci, cu Dumnezeu înainte, continuăm lista de exemple-modele spre propăşirea naţională:

A doua categorie sunt familiile. Celulele de bază ale societăţii care au întotdeauna un cuvânt de spus prin caracteristicile lor comune de a fi prezente în societate subliniindu-şi împreună succesele, ascensiunea benefică sau malefică, exemplul de comportament comun şi de nivel de trai comun, proprietatea comună, profesiunile şi instituţiile de care şi-au legat numele.
Istoria noastră e plină de numele unor asemenea familii care au avut un rol determinant în afirmarea naţiunii şi în emanciparea ei, în dezvoltarea locală pe care au girat-o şi au impulsionat-o prin strădania mai multor personalităţi care au preluat ştafeta din rândurile ei în politică, în administraţia publică, în cultură, în artă, în ştiinţă, în economie, în dezvoltarea industrială şi crearea de branduri specifice localităţilor sau întregii ţări.
Aşezămintele brâncoveneşti sau aşezămintele cantacuzine sunt exemple de ctitorii de familie chiar în domeniul de la care am început aceste rânduri. Secolul trecut ne-a oferit şi reversul medaliei faţă de fapta acestora, familia regală ajungând sub Carol al doilea să însemne valizele cu bani pe care Auschnit, Malaxa, bancherii şi alţi întreprinzători care dacă nu cotizau erau falimentaţi, i le „donau”, cam în genul donaţiilor făcute astăzi către partide, exact din afacerile pe care aceştia le aveau contractate cu statul prin dotarea armatei, a căilor ferate, a concesiunii drumurilor şi clădirilor publice, etc. Iar paradoxul şi mai mare l-a constituit familia Ceauşeştilor care, lipsiţi de avere fiind în existenţa lor proletară, erau obligatoriu consideraţi drept ctitori ai tuturor edificiilor şi instituţiilor importante făcute pe banii noştri. În  fine, secolul al douăzecişiunulea începe să configureze familia Băsescu, familie ce acum se defineşte pe planul a două generaţii în încrengături cu Falcă, Bercea Mondialu, miliardarul care a înfiinţat „Luxten” iar acum scrie literatură şi, zice-se, chiar Nicolaiciuc proaspăt recuperat din cele străinătăţi. Modelul acesta de familie devine de mare succes pe plan judeţean, acolo unde, urmând exemplul flotei, industria naţională nu mai are nici voie nici nevoie să funcţioneze, agricultura trimite bani direct proprietarilor funciari din străinătate, iar capitalul românesc s-a retras făcând loc fondurilor europene care alimentează direct clientela politică, diferenţiindu-i net avantajele faţă de ceilalţi cetăţeni. Acest scop unic de existenţă a statului român este recunoscut pe faţă chiar de cei care-l guvernează, fapt pentru care modelul de familie-căpuşă pe avantaje bugetare se dezvoltă în Parlament şi-n cercurile guvernamentale, capul, adică marele mafiot simulând a face politică, iar ceilalţi membri învârtind afacerile cu bani de la guvern sau bani europeni care tot din cotizaţiile noastre provin.  

A treia categorie o formează unele instituţii, profesii sau organizaţii obşteşti care, pornind de la o personalitate ce le înfiinţează sau le revoluţionează activitatea, produc omogenizarea unui întreg colectiv de oameni care duc înainte nişte idei, nişte principii, nişte reţete sau nişte criterii de activitate. Acestea le impun ca instituţii sau organizaţii naţionale nu prin simplul fapt că fiinţează în organigrama unei guvernări, ci prin cel că activează benefic sau malefic(vezi securitatea) în afirmarea unei tradiţii de importanţă naţională, căpătând rol determinant în progresul / regresul naţional şi în crearea unei anumite mentalităţi care poate deveni chiar psihologie naţională sau comunitară. Biserica este, desigur, pe primul şi cel mai vechi loc printre aceste instituţii, dar sunt destule altele afirmate şi istoriceşte şi în contemporaneitatea noastră. De exemplu şcoala şi armata au fost de multe ori instituţiile de mare încredere ale românilor, breslele şi organizaţiile profesionale au avut un mare  rol în emanciparea naţională. Cooperaţia sătească a avut de asemenea un început bun minat de neşansa de a deveni cooperaţie socialistă. Învăţătorul, agronomul şi medicul de ţară sunt profesiuni pe care  populaţia le-a simţit întotdeauna aproape, iar faptele individuale de corupţie din justiţie, din poliţie, din străvechi hulita meserie a vameşilor sunt modelele negative ce conduc la neîncrederea populaţiei în statul de drept sau, mai bine zis, lipsa ei de convingere că ar trăi într-un stat de drept care le-ar putea asigura o existenţă curată. Pentru că justiţia nu este numai actul unei exercitări în sine, cum îşi înţeleg unii judecători puterea; justiţia este acea componentă care conferă unei culturi sau unei civilizaţii trăsăturile ei caracteristic umaniste sau antiumaniste. Ea, împreună cu gradul de onestitate al aparatului de ordine oglindesc mai bine şi mai în fond nivelul de democraţie decât simpla statistică a alegerilor. Din acest motiv omenirea a ajuns a-i acorda marea libertate ca şi marea răspundere. Ca factor educativ, justiţia este cea care dă cetăţeanului conştiinţa libertăţilor lui. Fapt pentru care orice act nefast în interiorul ei este criminal pentru democraţie.

Şi, în fine, preluând de la aceste instituţii şi organizaţii unele dintre trăsăturile  care le situează pe plan naţional, dar punând accentul pe o anumită doctrină care începe să caracterizeze membrii unei formaţii, se constituie partidele politice. Dintre care unele, servite fără chemare şi adevărat interes naţional, pier lăsând în urmă oameni dezamăgiţi care au crezut în interesul comun, pe de o parte, iar de alta pe carieriştii care-şi caută repede loc sub stindardul altei doctrine. Altele, însă, îşi află pe parcursul activităţii tot mai multă adâncire în virtutea preocupărilor de afirmare naţională devenind modele de atracţie publică, de convingere în slujba unor valori. Şi formează, atât prin liderii care se disting dar şi printr-o voinţă comună care se manifestă concret în construcţia socială a ţării, modelele benefice progresului naţional.
Din păcate, istoria noastră recentă ne oferă şi în acest caz, mai degrabă modele demobilizatoare, aducătoare de tristeţe sau regret naţional. Ceea ce, nu numai că dezamăgeşte şi blazează reducând apetitul pentru politică, dar şi dezorientează calea de afirmare a unei societăţi, decăzându-i organizarea statală, lăsând-o fie în mâinile dictaturii interne, fie la cheremul unor interese internaţionale oculte, fie în bătaia de vânt a ambelor, cum a avut omenirea (şi poate mai are) exemplul semidictaturilor din semicolonii. Pentru că, spre ce altceva poate conduce credibilitatea pierdută de unele partide care s-au compromis până la desfiinţare?
 Iată modelul de ratare al câtorva dintre cele care au avut o existenţă bine marcată fie în teritoriu fie parlamentar: PUNR nu a mai avut discurs; PDAR a fost vândut; ecologiştii s-au autopoluat căutând mai mult funcţii decât doctrină; social-democraţia care se chema „Titel Petrescu”, tocmai ca să se diferenţieze, s-a integrat în cea pe care voia s-o contrazică; UFD şi APR au fost partide finanţate dubios, cu lideri carierişti care le-au folosit ca trambuline şi le-au lăsat de izbelişte când ei şi-au găsit funcţii la altele; iar  acum UDMR-ul, care părea destul de echilibrat, din deşarta vanitate de a participa la toate guvernările, ceea ce nu este nici normal nici recomandabil pentru un partid, se compromite într-o coaliţie duşmană populaţiei… La care se adaugă marea dezamăgire şi reala pierdere pentru demnitatea eşichierului nostru politic: PNŢCD care s-a dezmembrat ca un cadavru prin lipsa de coeziune a prea multor securişti din interior.
Exemple triste şi modele de dorit a fi irepetabile!
Pentru că elementul comun al acestor patru categorii de modele care se oferă populaţiei este faptul că fiecare are un rol important de jucat în afirmarea sau defăimarea ţării şi a societăţii umane oblăduite pe întinsul ei, cu ceea ce începe să devină pentru întreaga omenire specific naţional.
12. ÎN LOC DE CONCLUZII: CINE-I RĂSPUNZĂTOR DACĂ AJUNGEM DIN NOU LA „OLE”?!Vorbeam despre elementul comun al celor patru categorii de modele: Modelul personal, modelul de familie, modelul unor instituţii, organizaţii sau profesii şi modelul configurat de partidele politice. Fiecare în parte are o existenţă publică, ceea ce-i conferă vizibilitatea crescândă prin care se oferă populaţiei. Iar elementul lor comun este faptul că fiecare are un rol important de jucat în afirmarea sau defăimarea ţării şi a societăţii umane oblăduite pe întinsul ei, cu ceea ce începe să devină pentru întreaga omenire specific naţional.
Iar, dacă specificul naţional e decăderea, atunci se pune cu vehemenţă întrebarea dacă spitalele din Viena au vreun remediu pentru aceasta şi dacă elicopterele promise de preşedinte ne pot transporta pe toţi acolo pentru a ne vindeca de o asemenea boală gravă. Sau, cum am spus, cei ce iau simbrie din apocalipsa nou creată vor ajunge la mintea românului cea de pe urmă şi se vor supune celei adevărate, a lui Ioan care, la 3-19 spune: „Eu pe câţi îi iubesc îi mustru şi îi pedepsesc; sârguieşte dar şi te pocăieşte”…
Timpul pentru această pocăire este limitat: Doar atâta vreme cât Cel ce vorbeşte prin Scriptură încă îi mai iubeşte!
Poate că unii ar v rea să profite, păcătoşi, aşa cum sunt de această iubire funciară a Creatorului şi încearcă să folosească timpul în care vor mai dispune de ea luându-şi în continuare simbria de provocatori ai apocalipsei. Şi, iarăşi poate, mărinimia Dumnezeiască al cărei timp e nemărginit, încă îi va ierta, ca să vorbim în limbajul acestei Scripturi.
Dar dacă trecem la limbajul nostru secularizat, dacă ne referim la reacţiile omului de rând care are o singură viaţă, atunci trebuie să ne temem de faptul că neiertarea va veni foarte repede. Fiindcă cetăţeanul care se vede bolnav şi înfometat şi lipsit de asistenţa socială pentru care a plătit taxe, nu e înger. Nici măcar înger al Apocalipsei nu e, ca să aducă el pedeapsa şi schimbarea; aşa că nu va putea răbda la infinit. La un moment dat, chiar dacă nu va şti ce pune în loc, el se va răscula şi acesta este marele pericol de care nu pe el avem dreptul a-l face vinovat, ci pe cei care i-au provocat starea de revoltă!… Revolta lui va veni îndreptăţindu-l să răstoarne ceea ce crede că îi face răul şi, astfel, s-ar putea să profite alţii aducând şi mai răul. Ar putea să vină un Ghadaffi care, rânjind din spatele sângeroaselor virgine care-l apără, să sfideze spunând despre poporul revoltat: „They love me!”, iar apoi să râdă băsescian: „Hă!…Hă!”
Din acest motiv, proferăm acuzaţia adresată tuturor celor care, în nesăbuinţa şi rapacitatea lor spoliază populaţia fără să le pese că provoacă tot mai adânc starea de nemulţumire. Acuzaţie de colaboraţionism cu duşmanii democraţiei, acuzaţie de agenţi ai comunismului care ar râvni să se întoarcă şi capătă speranţe când năduful îl face pe bietul om să ricaneze spunând prostia cu „mai bine era pe vremea lui…”.
Degeaba vom striga atunci şi vom protesta şi vom recunoaşte că nu era mai bine. Va fi prea târziu pentru cei care provoacă asta desfiinţând spitalele!… Aşa proaste, cum sunt ele, dar care prezintă măcar garanţia că omul are un medic alături de el, că medicul acela nu-l părăseşte chiar dacă statul nu-l dotează cum trebuie, că-l tratează cu metode mai vechi, dar îl tratează!… Că-i ia un mic ciubuc, chiar; dar i-l ia la condiţiile noastre, nu ca preţurile de la Viena pe care o pungă normală de român nu are cum să le suporte!
Nevoiaş, cum  a fost lăsat de fostul regim şi înglodat mai adânc de cel actual, cetăţeanul are nevoie chiar şi de spitalul acela, aşa cum e. Statul, care a încasat asigurări de sănătate de la el, are datoria măcar să i-l întreţină la nivelul la care e, dacă nu i-l poate îmbunătăţi imediat. Nu insistăm pe acest caz pentru ca unii să spună că speculăm momentul. Chiar şi un sigur om dacă a murit din acest motiv, e nevoie de alarmă naţională. Pentru că de aici se poate generaliza o lipsă de speranţă în supravieţuire. Iar speranţa de a supravieţui a unui popor este un drept la care nimeni nu are voie să atenteze!
Dar iată că omul de rând, omul normal, românul de treabă moare în faţa spitalului desfiinţat, iar naţiunea este ameninţată astfel că va rămâne doar cu interlopii şi politicienii corupţi de acei interlopi. Dar nici cu aceştia din urmă pentru mult timp, ci numai până se vor ridica alţi politicieni, chiar din rândurile interlopilor şi îşi vor face legea lor. Constituţia, pe care tot vrea Băsescu s-o schimbe, va avea un articol care obligă partidele să nu mai vândă locuri electorale decât unor atestaţi interlopi şi astfel se va realiza parlamentul unicameral proiectat la Cotroceni, denumit Camera Interlopă, ca unic for legislativ al României.  
Atunci, adio democraţie, adio demnitate naţională, adio trai decent în România. Vom rămâne doar cu palatele de tablă şi vilele de protocol; vom înlocui instituţiile publice cu cele din argoul interlop; mandatul de preşedinte se va prelungi cu cât prevede legea maximum pentru furt calificat; condamnările penale vor fi echivalate cu diplomele şcolii de jandarmi; în Consiliul Naţional de Apărare va fi cooptat reprezentantul deţinătorilor ilegali de arme; familiile aflate sub venitul mediu vor primi loturi pentru cultivat etnobotanice; Banca Naţională se va rentabiliza prestând contra comision servicii de furturi on-line; fondurile europene de dezvoltare se vor vărsa direct în conturile politicienilor puterii; administraţia locală va fi înghiţită cu buget cu tot de gunoaiele lui Prigoană; sentinţa pentru fals intelectual se va echivala cu masteratul, iar jaful armat va da dreptul la înmormântare cu onoruri militare; arma artileriei se va specializa în tunuri la bănci, cea a transmisiunilor se va dota cu tabloide, iar grănicerii vor face cursuri de călăuze pentru intrarea clandestină în spaţiul Schengen; lipsa fondurilor de import se va rezolva organizând mari depozite de mărfuri furate din Europa; ne vom mitui judecătorii şi poliţiştii luând de la ei bani cu camătă; aşa cum ofiţerii de poliţie s-au demilitarizat în inspectori şi comisari, comandanţii puşcăriilor vor fi rectori şi decani; ne vom face educaţia cu alba-neagra şi aprovizionarea din groapa de la Glina; TVR-ul va rămâne canal particular iar „Taraf” va deveni televiziune naţională; contrabanda cu ţigări va fi administrată într-o regie de stat comună cu vama şi poliţia de frontieră; iar la Constanţa se va deschide consulatul general al piraţilor din Somalia . În fine, pentru întărirea credinţei, codul penal va fi revizuit şi redactat la Institutul Biblic, unde pedepsele se vor transforma în bătut mătănii; latura forte a UDMR-ului nu va mai fi cea a lui Laszlo Tokes  ci a cocalarilor; şi vom asista la modul cum un alde Băsescu umblă căutând pile şi plocoane spre a se cumetri cu Bercea Mondialu!… Nici un alt merit decât cel recunoscut de valorile mafiote nu va mai fi în stare să propulseze vreun lider politic, iar maneaua va deveni imn naţional!
Este singurul drum pe care ni-l putem imagina de vreme ce căile meritocraţiei sunt cele mai trădate astăzi din motive limpezi: Atât incultura unei lumi interlope în ascensiune, cât şi reaua credinţă a celor care se laudă a fi clasa politică, ambele având drept numitor comun corupţia şi dispreţul faţă de nevoile cetăţeanului cinstit.
Spre o asemenea situaţie, dar mai dură decât cea prezentată de noi mai sus cu îngăduinţa unui oarecare amuzament, ne împing toţi cei pe care i-am pomenit aici a se complace astăzi ca simbriaşi ai aducerii apocalipsei. Şi, din păcate, au destule şanse de a reuşi dacă voinţa politică a românilor nu va sancţiona culpabilizarea lor, măcar în acest ultim ceas pornit de la moartea primilor doi oameni la porţile încuiate ale spitalelor.
Sau, mai bine zis, pornit din momentul când guvernul a sfidat respingând de la el această vină. 

                          HRISTOS A ÎNVIAT,
                DOMNULE KELEMEN HUNOR!    Hristos a înviat! – vă spun, aşa cum e creştineşte să spunem până la Înălţare şi să avem întotdeauna în suflete o asemenea Lumină, Stimate Domnule Kelemen Hunor şi, pentru că este prima sărbătoare de Paşti de când sunteţi Preşedinte al UDMR, Vă transmit  şi felicitările pentru aceasta!
    Nu m-am grăbit s-o fac mai dinainte, pentru că bunul simţ ne învaţă să nu năpădim pe om de îndată ce a ajuns într-o funcţie ci, să-l lăsăm să rezolve problemele importante până va ajunge la a noastră. Aşa am procedat şi când Ministerul Culturii a revenit UDMR-ului prin coaliţia guvernamentală: Am lăsat să treacă mai multe luni până când Domnul Ministru va rezolva problemele importante şi abia apoi, când am considerat că ne vine rândul, i-am adresat un memoriu în legătură cu fundaţia culturală pe care o conduc, proiectele ei de emancipare naţională, reuşitele şi nereuşitele colaborării de până atunci cu Ministerul Culturii, Consfătuirea Naţională a Intelectualilor de la Sate pe care o organizăm de mai bine de 15 ani, demersurile noastre pentru dotarea bibliotecilor săteşti şi elaborarea de programe puţin costisitoare pentru aşezămintele culturale, colaborarea noastră cu Asociaţia Comunelor din România, Asociaţia Oraşelor din România şi Consiliul Comunelor şi Regiunilor Europei pentru ridicarea nivelului cultural al satului românesc şi alte probleme fireşti ale unei organizaţii neguvernamentale ce prelungeşte şi completează în mod democratic misiunile ministerului în ceea ce priveşte nivelul cultural al celor care folosesc şi cultivă limba română.
    Am făcut acest lucru cu fiecare dintre miniştrii care s-au perindat în fruntea destinelor culturii române şi de multe ori am fost înţeleşi, asigurând astfel continuitatea unei activităţi voluntare prin care se întregesc mijloacele precare de care dispune statul, se stimulează activitatea Consiliilor locale, sunt formaţi voluntarii activităţilor culturale din localităţi şi alte comunităţi ale limbii române.
    Din păcate, iată că au trecut doi ani de când guvernează cultura română, dar ministrul desemnat de partidul Dumneavoastră nu a răspuns memoriului nostru, nu ne-a acordat fireasca audienţă cerută, nu s-a arătat dispus să-i expunem cele ce începusem să punem în operă sub ministeriatele dinainte şi nu ne-a dat, în răstimpul acestor ani, nici un semn cum că ar fi dispus măcar vreo evaluare sau vreo cercetare a consilierilor săi în legătură cu activităţile a căror continuitate noi doream să o asigurăm în unicul scop al propăşirii culturii române.
    Fapt pentru care, Stimate Domnule Preşedinte Kelemen Hunor, felicitându-vă încă o dată pentru alegerea Domniei Voastre în fruntea UDMR şi adresându-Vă creştineştile noastre urări de Sfintele Paşti, Vă rog să binevoiţi a atrage atenţia Domnului Ministru al Culturii, căruia formaţiunea Dumneavoastră îi dă girul în Guvernul României, că nu este un act de demnitate să nu răspunzi memoriului uneia dintre cele mai vechi fundaţii culturale postdecembriste româneşti şi, vreme de doi ani, să ai de rezolvat probleme atât de importante încât să nu dai atenţie propunerilor ce vin tocmai în virtutea unei statornice activităţi în domeniu, care a condus la acordarea de statut de utilitate publică pentru această fundaţie.
    Sunt convins că, prin intervenţia Dumneavoastră ca proaspăt  Preşedinte al  prestigioasei Domniei Voastre formaţiuni politice, ministrul pe care îl giraţi tocmai în scopul propăşirii culturii române, va avea bunăvoinţa să se aplece şi asupra doleanţelor sau propunerilor fundaţiei noastre, care încep cu iniţiativa instituirii Zilei Naţionale a Limbii Române, propunere promovată de Comisia de Cultură a Senatului României, al cărei dosar complet nu aşteaptă decât votul final al acestei Camere legislative în competenţa căreia s-a stabilit a fi.  
     Asigurându-Vă, Stimate Domnule Preşedinte, că formaţiunea Domnie Voastre nu va avea decât de câştigat în încrederea populaţiei dând atenţie unei mişcări de emancipare naţională prin cultură şi limbă românească, sper să atrageţi atenţia ministrului respectiv asupra acestei omisiuni din îndatoririle Domniei Sale şi Vă rog să fiţi convins de cele mai alese sentimente,

    

 


                                                  DOI  PICTORI
                                                              sau
                    DESPRE DOSARUL FAPTELOR ŞI DOSARUL OPEREI  Petre Achiţenie, care a pictat toată viaţa sa biserici aprofundând elementele caracteristice şcolii româneşti în fresca şi arta iconară de tip bizantin, a ajuns, în perioada de bătrâneţe a picturii sale de şevalet, la o abordare abstracţionistă a subiectelor punând accentul pe mirajul culorii şi pe intuiţiile sale simbolice care-i dădeau o viziune transcendentă asupra luminii. Ceea ce poate fi o contribuţie la tehnicile moderne ale artei post avangardiste.

Camilian Demetrescu, debutând în realismul socialist cu mult talent la culoare, a meşteşugit ca mulţi alţii subiecte comandate politic, printre care o pânză în scenariul căreia soldatul eliberator sovietic se joacă plin de umanism bolşevic cu copilaşii dintr-un primitor sat românesc. Mai târziu el s-a dezis de arta sa de până atunci şi şi-a găsit azil artistic în Italia unde a ajuns, de asemenea, la frumoasele expresii de culoare ale unui modernism care îi satisfăcea aspiraţiile şi-i fixa un loc onorabil printre zecile de mii de artişti ai peninsulei artelor. Şi el, ca şi Vinceţiu Grigorescu, sau alţi mari pictori plecaţi de la noi, aducând inovaţii în tehnicile picturale, a primit multe comenzi de decoraţiuni monumentale în occident având ceea ce se cheamă o cotă bună.
Nici cota lui Achiţenie, precum a altor mari artişti care au preferat să rămână în ţară, nu s-a lăsat mai prejos. Profesor de artă monumentală la Belle-Artele bucureştene, el a repictat celebre monumente de patrimoniu, fiind acuzat chiar şi de un fel de revers de iconoclastie când, printre sfinţii de pe pereţii Uspeniei botoşănene, a migălit şi chipul Eminescului, al cărui botez de încreştinare avusese loc acolo dar, în acelaşi timp a primit comenzi onorante din străinătate, lui datorându-i-se decorarea palatelor moderne, ridicate cu petrodolari în Emiratele Arabe.
Doi artişti congeneri realizaţi; fiecare pe calea sa. Două categorii de mari plasticieni români realizaţi fiecare în felul lui. Pentru că reţete nu se pot da şi, în ultimă instanţă, dosarul creaţiei fiecărui om contează cel mai mult.
 Totuşi, prin anii ’90, Achiţenie mi-a vorbit cu întristare despre faptul că nu l-a putut ajuta pe colegul său: Venise în ţară dorind să-şi cumpere lucrările de genul celei pomenite mai sus, cu care făcuse carieră în tinereţe, când asemenea lucrări se achiziţionau/răsplăteau de guvernare cu sume substanţiale şi premii de stat. Cu gest frumos de pocăinţă, Camilian voia să le ia restituind sumele primite cândva; poate chiar să le distrugă, ca să nu se mai ştie de ele. Dar nu s-a putut din pricina birocraţiei, ori a neîndemânării sufletului de artist de a da şpaga unde trebuie.
Rău de gură, cum sunt - tocmai pentru că la noi se discuta, dar se şi amâna la nesfârşit vreo decizie despre cum să se procedeze cu dosarele securităţii – eu am replicat înţepător spunând că gestul pictorului trăit în străinătate şi obligat la o morală mai profundă a fost respins, tocmai fiindcă mulţi dintre cei care se dădeau acum anticomunişti ar fi trebuit să restituie banii şi să-şi ardă operele cu care câştigaseră frumos din ceea ce se numea “comanda socială”, adică portretele tovarăşilor şi alte subiecte convenabile propagandei de partid.
Dar Achiţenie n-a marşat la aluzia glumei mele, ci mi-a atras atenţia asupra unui adevăr esenţial: “Nu-i de joacă, bădie; în occident, unde-i democraţie veche, nu se-nghite să fi colaborat nici cu Hitler nici cu Stalin; acolo nu te joci cu colaboraţionismul; acolo te judecă opinia publică şi te pune la respect. Îţi aminteşti cum le-au tuns francezii chilug pe toate damele care s-au regulat cu nemţii?!”…
Atâta mi-a spus, regretând că nu-şi putuse servi colegul care, spre deosebire de alţii precum Perahim sau Demu, sau încă mulţi foşti politruci ajunşi în străinătate după ce spălaseră aici creiere umplându-le cu estetică marxist-leninistă,  avea mustrări de conştiinţă şi-l chinuiau păcatele tinereţilor. Camilian era un artist sensibil tocmai prin faptul că, după ce cunoscuse adevăratele libertăţi ale democraţiei de fond, se culpabiliza pentru fireasca dorinţă a fiecărui artizan de a găsi feudalul pentru care să lucreze, dorinţă ce a făcut din el, pentru o vreme, serv al propagandei bolşevice.
Pentru că adevăraţii artişti sunt sensibili, ei nu pot să nu fie chinuiţi de propriul lor trecut. În vreme ce unora care ştiuseră să-şi negustorească atât arta cât şi apartenenţa politică, exact ca şi astăzi, puţin le păsa de actele lor colaboraţioniste şi sfidau vorbind despre cât urâseră ei regimul pe care atât l-au lăudat.
Dar cei care, prin sufletul lor de artişti tind spre adevăr chiar dacă se autoflagelează, devin incomozi prin disponibilitatea la mustrări de conştiinţă care-i macină, făcându-i să se pocăiască public de păcatele tinereţilor. Ceea ce nu este deloc confortabil pentru politicianul în ascensiune pentru că, în cele mai multe cazuri ar trebui să ia exemplu, să se autoculpabilizeze la fel şi să se jure că s-a pocăit.
Dar, din păcate pentru societatea noastră, aşa ceva e doar de datoria artiştilor care au fost marginalizaţi de valurile imunde ale profitorilor ce s-au înfipt la bucatele corupţiei. Ei fac frumos doar aşa, simbolic, pe fundalul mai puţin clar al unei democraţii, tocmai pentru ca prim-planul să fie ocupat pregnat de cei care dau şi luptă pentru a băga în buzunare cât mai mult şi prin orice mijloc.
 Achiţenie, deci, n-a marşat la aluzia glumei mele cu toţi cei care se întreceau să facă portretele tovarăşilor, ci mi-a atras atenţia asupra unui adevăr esenţial: “Nu-i de joacă, bădie; în occident, unde-i democraţie veche, nu se-nghite să fi colaborat nici cu Hitler nici cu Stalin; acolo nu te joci cu colaboraţionismul; acolo te judecă opinia publică şi te pune la respect. Îţi aminteşti cum le-au tuns francezii chilug pe toate damele care s-au regulat cu nemţii?!”…
Şi iată că, între timp, s-au regularist lucrurile şi la noi atât de bine cu dosarele încât, exact cum s-a strigat o vreme cu vehemenţă “să se facă lumină”, acum unii suflă s-o stingă întrebându-se retoric “de ce atâta lumină?!”…
Dar nu acesta e baiul cel mare; ci faptul că, iată, nu a trecut prea mult timp şi puterea face jocuri murdare scoţând bau-baul din arhive tocmai când vrea să distragă atenţia de la mârşăviile ei actuale.
Păi, vorba lui Achiţenie cu democraţia veche: Acum e şi la noi destul de veche; are douăzeci de ani, trei Preşedinţi de republică democratică, mai mult de cinci Legislaturi şi nu mai ştiu câte Guverne, dacă numai ăsta numit “Boc” poartă vreo patru numere!
Şi, atunci, se pune întrebarea: Oare colaboraţionismul, de care avem tot dreptul să acuzăm o generaţie de bătrâni, numai acolo cantonează?!… Oare colaboraţionismul cu lumea interlopă de unde se strâng şpăgi de miliarde nu e la fel de condamnabil?… Oare  colaboraţionismul cu clienţi politici care primesc funcţii de stat ca să verse hălci din buget în donaţii pentru partide, nu e la fel de nociv?… Oare colaboraţionismul cu capitalul străin, căruia i s-a vândut industria şi flota pe nimic, iar acum i se asigură energia cea mai ieftină, nu cere şi el revanşă?… Oare distrugerea voită sau din prostie a producţiei autohtone pentru avantajarea celei de import, nu e o vină?… Oare umilirea cetăţeanului prin insecuritate alimentară, insecuritate sanitară, insecuritate de comfort minim şi totală insecuritate privind viitorul, nu trebuie condamnată la fel ca şi celelalte sensuri pe care le avea altă dată securitatea?!…
Dar, în legătură cu toate acestea nimeni nu stă să facă dosare; ba, unele care, de bine de rău, s-au făcut, mai şi dispar între timp. Avem douăzeci de ani de democraţie şi tot n-am definit termenul de “colaboraţionism” în toate nuanţele sale de gravitate şi de crimă naţională pe care le are.
Mi se va răspunde, poate, că arhivele securităţii există pentru că statul totalitarist a cheltuit bani cu un impresionant aparat de urmărire şi represiune pe care nu ni-l mai putem permite astăzi. Nu-i nimic; sunt convins că s-ar găsi destui oameni s-o facă voluntar. Adică să ia în evidenţă datele care şi aşa există public sfidând cetăţeanul care le ştie prea bine şi să nu le lase să se muşamalizeze. Să le catalogheze, să le dea o evidenţă  fără putinţă de a fi ascunsă sau eludată, să oblige judecarea lor cu efectele corespunzătoare ale legii. Şi, fără a se împăuna cu vreo putere judecătorescă aşa cum chiar începuseră unii s-o facă pe justiţiarii fiindcă aveau la îndemână dosarele, să le trimită în instanţele legale pentru calificarea vinei.
Nu concomitent sub toate aspectele şi nu la nivelul întregii ţări. Ci pe bucăţi. De vreme ce, în societatea contemporană românească, vina celor care acţionează împotriva ei este de mai multe categorii, ar trebui înfiinţate mai multe asemenea instituţii care să sesizeze justiţiei cazurile nocive şi să vegheze ca ele să nu fie clasate prin tertipuri avocăţeşti. Să evidenţieze în permanenţă, până la obţinerea unei hotărâri judecătoreşti, toate cazurile care trebuie, dacă nu pedepsite pe baza de coduri juridice, măcar dezbătute, consemnate şi subliniate ca ilegale, nocive, duşmănoase, incorecte, hoţeşti, făcându-le de ruşine în piaţa publică şi dându-i pe făptaşi drept exmplu de excludere socială.
Un act de opinie publică pe plan naţional sau local prin care, dacă pentru arhivele de care dispunem astăzi, dar care nu vin să rezolve problemele acute ale nevoii zilnice, securiştii au mâncat o pâine foarte bună faţă de restul cetăţenilor, acum s-ar inversa lucrurile chiar dacă le-am face voluntar. Pentru că păstrarea în evidenţă a mârşăviilor mai noi, mârşăvii de colaboraţionism împotriva intereselor populaţiei, ar putea aduce acestei populaţii o pâine mai bună.
Ar fi o soluţie care ar conferi conţinut contemporan acuzaţiei de colaboraţionism, ca act de duşmănie faţă de populaţia ţării: Mici consilii. Unul de studiere a arhivelor flotei; altul de studiere a arhivelor de la ALRO Slatina, altul de studiere a bordurilor din Capitală; a acţiunilor Petrom, a concesiunilor de şosele, a soluţiilor apoase cu care s-a stropit gripa aviară, a fregatei pe care o trimitem să-l păzească pe Ghadaffi, a avioanelor second hand, a hectarelor cumpărate exact pe traseul autostrăzii, etc.etc… În judeţe se vor putea face comisii pentru studierea arhivelor bugetelor locale preferenţiale şi, de ce nu, chiar într-un partid ar putea functiona o comisie care să arhiveze cele zece la sută dintre voturi “pierdute” în favoarea unui independent.
Asta, dacă se acceptă ideea de comisii mici de studiere. Dacă însă se perseverează pe cea mare, se poate şi aşa: O dotăm cu un nou serviciu care să-i ducă viaţa mai departe după curânda trecere la nemurire a celor care constituie subiectele dosarelor ei: Serviciul “Urmaşi morali ai vechilor personaje şi sechele ale vechilor năravuri”. Prin asta se va asigura instituţiei încă o lungă vieţuire, cam câtă vreme va mai exista hoţie în politica românească. Iar guvernărilor viitoare li se vor asigura noi mijloace de a-şi camufla propriile mârşăvii dând mereu vina pe cei dinainte.
Cu o singură condiţie: Să nu fie nişte guvernări care să implice artişti sensibili, chinuiţi de propriul lor trecut. Aceştia, cu sufletul lor de artişti care tind spre adevăr, devin incomozi prin disponibilitatea la mustrări de conştiinţă care-i macină, făcându-i să se pocăiască public de păcatele tinereţilor. Ceea ce nu ar fi deloc confortabil pentru politicianul în ascensiune.
Aşa că ăştia sensibilii, care se autodemască simţind nevoia de sinceritate, n-au ce căuta în politică. Ei fac frumos aşa, pe fundalul mai puţin clar al unei democraţii, tocmai pentru ca prim-planul să fie ocupat pregnat de cei care dau şi luptă pentru a băga în buzunare cât mai mult şi prin orice mijloc.
Le ei, dosarul faptelor se confundă cu dosarul operei. Pentru că opera lor este distrugerea acestei ţări în folos personal


 

            PRISTANDA CU SÂNGE ALBASTRU

    Un Pristanda cu genealogie şi cu sânge albastru se sărbătoreşte anul acesta prin numărători de steaguri şparlite şi puse la ciorapul de avar bătrân, arghirofil îngrijorat doar de zestrea pe care trebuie să o refacă multelor lui pietre din casă.
    Fiindcă şi la Pristanda tot de drapele de 10 mai e vorba. Adică să jecmăneşti bugetul naţional în numele drapelului naţional.
Iar Pristanda, bietul, era dulce copil dublând cantitatea de pânză de la steaguri ca să-şi facă aşternuturi; în vreme ce ăsta îşi face aşternut gros, pentru tot neamul şi pentru colateralii morganatici, cu ditamai moşiile!… A uitat că el însuşi, “Noi…”- cum scrie în Decret – la împroprietărirea pe care a promulgat-o în 1945, a semnat propriu manu în favoarea ţăranului român, limitând marea proprietate funciară la 50 de hectare şi împărţind restul plugarilor întorşi de pe front sau familiilor lăsate în urmă de cei care muriseră eroic. Iar acum, în vreme ce ţăranul acesta încă e purtat cu arondări şi schimbări de categorie de sol pentru mica sa proprietate rămasă în paragină, el tot pretinde in integrum mii de hectare instigându-i şi pe alţii să ceară.
    Să ceară cu mult peste cele 50 de hectare care defineau prin decret regal maximumul de proprietate în România postbelică. Adică să-şi numere dreptul la moşii ca Pristanda drapelele. Şi să ia, să ia… să smulgă pentru sine din domeniile statului şi să sugă pentru sine din bugetul statului pretinzând că el n-are bani personali ca să-şi întreţină palatele, aşa că guvernul mai trebuie să-i dea când de-o zugrăveală, când de-o iluminaţie cu pompă, când de-o deratizare. Păi dacă vrea iluminaţie, de ce să ceară bani din bugetul de stat? N-are decât să-şi angajeze o fată la Luxten, că a rămas liber salariul de 20.000 de euro de când fata celuilalt s-a făcut europarlamentar!
    Dar nu; dacă tot a venit în România şi mulţi dintre cei care-i erau acoliţi la Versoix l-au părăsit tocmai pentru că erau dezamăgiţi văzând cu cine se înhaită, el vrea acum privilegii şi proprietăţi din bunul naţional, încălcându-şi propriile decrete.
    Şi, apropo de dezamăgire, cred că cei mai dezamăgiţi suntem noi, cei care în tinereţea noastră agresată de invazia comunistă ne făcuserăm din el un simbol al şansei de a salva ţara de pericolul roşu, iar el, purta pe piept ordinul “Victoria”… Da, noi decupam de pe monede chipul promiţător al regelui tânăr, congener de speranţă naţională, ca să-l purtăm pe piept ca o insignă a năzuinţelor noastre de libertate, în vreme ce el, în afară de zvonul că fusese manipulat sentimental de o agentă sovietică, purta pe piept decoraţia lui Stalin! Aceea a fost prima dezamăgire.
    Îmi amintesc venirea lui la Constanţa ca să preia de la ruşi bricul Mircea. Ne pregătiserăm toţi cei cu insigna regalistă tăiată din monedă şi prinsă la rever şi forţam să ajungem pe chei, cât mai aproape de coloana oficială. Am fost împinşi însă până-n subsolul sindicatului muncitorilor de port unde-am încasat bătaia respectivă şi ni s-a dat drumul după identificare. A doua zi, la liceu ajunsese atenţionarea şi directorul adjunct a intrat foarte supărat în clasă chemându-mă: “Ia vino, băiete, să văd şi eu ce insignă porţi!”. M-a întrebat apoi de unde o am şi, când i-am spus că noi, ca să avem asemenea insigne, decupăm efigia regelui de pe monede, am văzut pe faţa lui o crispare. A cercetat apoi metalul cu atenţie, a ridicat privirea către întreaga clasă şi, când mi-a înapoiat insigna, bravul profesor Ciocan care fusese trimis ca să ne pedepsească, a rostit un singur cuvânt: “Frumos!”… Şi a ieşit repede ca şi cum şi-a făcut datoria de onestitate faţă de inimile noastre tinere pe care conştiinţa lui nu-i dădea voie nici să le mintă, nici să le brutalizeze cum îi cerea stăpânirea politică ce începuse a se instaura.
    Asemenea gesturi cred că făceau mulţi români în acele zile. Dezamăgirea a venit mai târziu, când s-a auzit de pensia viageră oferită de Groza şi de trenul plin cu tablouri sustrase din patrimoniul naţional. Fapte care până acum nu au fost negate decât cu o jumătate de gură. Dar şi negaţiile acelea făcute cu caracteristica bâlbâială au fost infirmate public, după cum ne amintim, chiar de ofiţerul mesager care ducea mia de dolari plătită lunar fostului rege din bugetul României comuniste, ca şi de fostul ginere regal de origine americană, care a înapoiat pentru patrimoniul român o pânză cumpărată de mama sa de la socrul mic în cadrul negocierilor de încuscrire. La aceste informaţii, astăzi publice, se adaugă pentru mine lectura unor însemnări a lui Groza care, la ziua de 30 decembrie 1947 scrie mai întâi despre bărbierul său Max pe care şi-l adusese special de la Deva ca să-i dea cu perdaf şi să-l radă în Bucureşti şi apoi, abia, despre fostul rege care a acceptat trocul. Precum şi documentele pe care le-am studiat pentru cartea mea “Romanul unei zile mari” din care rezultă că, dirijat de ofiţerul Vergotti care nu avea numai funcţia de aghiotant pe lângă regina mamă, ci acoperea servicii mai intime, un pictor olandez pe nume Vermheren specializat la galeriile Uffizi din Florenţa, făcea copii după colecţia de picturi, locuind vreme îndelungă la Peleş. În acest scop, fuseseră aduse, sub motivul restaurării, chiar şi valori din palatul de la Bucureşti, fapt pentru care nu se mai ştie chiar exact dacă nu cumva au rămas aici copiile, iar originalele de patrimoniu naţional au ajuns în exil.
    Dar, chiar dezamăgindu-ne, toate acestea se iartă într-un context istoric atât de larg, când cei din  generaţia mea am ajuns să mulţumim Domnului pentru mulţii ani de viaţă pe care am apucat să-i trăim. Indignarea o produc actele recente de ingratitudine faţă de poporul pe care nu întotdeauna l-ai servit cum trebuie şi care nu ţi-e obligat cu nimic din ceea ce revendici tu. Şi nici nu foloseşte cu nimic din ceea ce, meschin şi apucător, tu strângi numai pentru familia ta, chiar aşa dezavuată cum este prin încuscririle recente. Chestia cu lobby-ul la casele princiare e o gogoaşă mai umflată decât preţul de inflaţie al eurolui; gogoaşă care nu a făcut decât să plătească familiei călătorii de plăcere. Iar inconsecvenţa chiar şi faţă de această pistă falsă, inconsecvenţă produsă recent prin ruperea de ramura Hohenzollern-Siegmaringen, este şi mai semnificativă.
Pentru că, sau te lauzi că serveşti ţara influenţându-i pe verişorii tăi europeni (care, fie vorba-ntre noi, în majoritate, nu au nici o influenţă nici măcar pentru ei înşişi) şi atunci nu renunţi la rubedenii; sau recunoşti că ai cerut de la guvern bani degeaba pentru călătorii la cei de care te rupi astăzi. Iar, când mai faci caz şi de dorinţa testamentară a lui Ferdinant întregitorul, pe care ai neglijat-o total când i s-a împlinit termenul de optzeci de ani, dar îţi aminteşti de ea astăzi, după zece ani de neglijare, atunci, iartă-mă bădie, dar cred că-mi arunci praf în ochi!… Asta e urât la vârsta noastră, când ne-ai mai produs şi alte dezamăgiri despre care am vorbit. Ba, aş îndrăzni să spun că e chiar meschinărie şi sfidare să faci numărarea celor optzeci de ani, alias nouăzeci, tot a la Pristanda, chiar şi când e vorba de o dorinţă a augustului tău bunic, rostită ca gând sincer pentru România Mare! Înseamnă că eşti lipsit de onor şi îţi permiţi să măsluieşti cifrele şi faţă de memoria lui Ferdinant, dar şi faţă de Ţara care se sacrificase în Războiul de Reîntregire.
Faptele sunt evidente: Acum zece ani, când îi cereai şefului Casei de Hohenzollern să albăstrească sângele lui ginerică trecându-l pe la Vehringen, nu te interesa că se împlinea termenul cerut de al doilea rege al României. Atunci te interesa să speli biografia unui personaj contestat chiar de vechii tăi colaboratori şi, pentru asta, apelai la “vărul” de la Siegmaringen. Care văr, după declaraţiile propriului său fiu, suferea de demenţă senilă şi, cine ştie care dintre simbriaşii lui, a inventat Vehringenul ca o glumă proastă. Acum, că te-ai văzut cu sacii în căruţă şi ai călcat în picioare chiar legea salică, te rupi!…
Păi, ştii de ce te rupi? Dacă nu ştii, ţi-o spun eu: Pentru că, după această lege salică, dacă nu ai urmaşi pe linie bărbătească, un alt Hohenzollern-Siegmaringen va veni dinafară, exact cum a venit şi augustul bunic Ferdinand, iar Margareta nu mai domneşte peste palatul Elisabeta. Ceea ce înseamnă că nici Duda nu mai are ce servicii credincioase să-ţi facă. Şi, astfel, numai şi numai din acest motiv, măria ta şi-a amintit cu zece ani mai târziu de dorinţa testamentară a lui Ferdinand şi a hotărât să se rupă de faimoasa ramură germană, singura garanţie a nobleţei tale!
Majestate, pe mine nu mă deranjează. Că e salică sau nesalică, povestea asta se va  desfăşura pe aceeaşi scenă îngustă, lipsită de orice dimensiune naţională, pe care actorul Duda, ca-n toate marile sale roluri, duce tava.
Dar dacă ai hotărât să te rupi de cele mai apropiate rude prin care ne garantai lobby-ul european, atunci fii mărinimos, măria ta, şi dă înapoi banii pe care i-aţi luat ani şi ani de la guvernul român. Care, la rândul său, i-a luat de la contribuabilul român căruia, fostul tău tron în care nu te-a aşezat nimeni, niciodată, îi foloseşte astăzi doar la piciorul de lemn.  
De ce nu vrei să rămâi un decor frumos?… De ce o zbârceşti, majestate, la bătrâneţe?!

                                                  RÂSU – PLÂNSU

   
Confratele meu Dwight Luchian-Patton, care  editează cea mai veche publicaţie în limba română din Statele Unite ale Americii- „Clipa.com - revista independenta de informatie socio-politica si cultura, editata saptamanal in Statele Unite ale Americii”  îşi însoţeşte revista cu o rubrică personală intitulată „Din Lumea… lui Stanley Kramer”. Adică nu mai este vorba de Lumea Nouă, ci doar de lumea celebrei expresii a obrazului de hârtie cu care actorul a făcut deliciul filmului mut. Expresie insensibilă chiar şi atunci când este traversată de lacrimile mari, simbolizând lumea insensibilă în care trăim şi în care, chiar dacă plângi atunci când ucizi, important pentru tine este actul ucigaş pe care-l faci cu sângele rece al expresiei încremenite comic. Aşa cum Preşedintele nostru plânge când nu trebuie, dar râde „Hă, hă, să trăiţi bine!” când ne diminuează criminal nivelul de trai.
    O rubrică interesantă ajunsă la aproape al o mielea capitol; din ultimul, eu extrăgând următorul citat: „…parafrazandu-l pe jurnalistul Ben Stein, inteligenţa nu este admisă (Intelligence is not allow) sau mai edificator postulatul lui Ambrose Bierce, scriitor si ziarist American, care ne spune că în civilizaţia noastră si sub forma noastră de guvernământ, inteligenţa este aşa de înalt onorata, încât nu este luată în considerare. Deci, ferice de cei saraci in duh, că ale lor vor fi … posturile naţiunii”.
    Acest articol, al 987-lea din serial, apărea tocmai săptămâna trecută, potrivindu-se de minune nu numai realităţilor politice americane la care făcea referinţă, ci şi principalului eveniment politic românesc ce aduna mia de participanţi la Convenţia PDL, eveniment căruia comediantul nostru de frunte îi dăruia secreţiile glandelor sale lacrimale.
    Care secreţii au avut efectul verificat atunci când i-au purtat lui noroc în alegeri şi, la a zecea ediţie (după alţii a unsprezecea) fiind acum, au adus din şiroiul lor şters cu dosul palmei prezidenţiale: Marele succes / Cu Boc reales !…
    E o metodă politică de succes, care ţine la români: Le împuşti conducătorii bărbăteşte, iar apoi îi sensibilizezi electoral plângând muiereşte.
    Pentru că explicaţia asta cu „…e băiat sensibil; nu-l vezi cât de repede plânge”, ţine doar la fraieri. Românul mai cult ştie că accesele acute de veselie cu „Hă-hă” alternate de tristeţe cu lacrimi sunt simptomul clar al labilităţii psihice, boală gravă demonstrând incapacităţi raţionale, deci incompetenţa de a conduce şi a lua hotărâri logice. Dar şi pentru cel mai puţin cult, adevărul s-a fixat în acest dispreţ: „plângi muiereşte” („muierea” ne fiind „femeia”, ci „mahalagioaica-scandalagioaică-pusă-pe harţă-şi-pe-istericale”). Sau în convingerea că „s-a-mbătat până şi-a pierdut minţile şi a început să plângă”; lucru pe care îl pot confirma şi eu, care beau de-o viaţă cu tot felul de cheflii, dar am oroare de beţivanii care sau te umplu de balele plânsului lor, sau fac scandal.
    
    Ei bine, aceste premise teoretice fiind stabilite, haideţi fraţi români să medităm puţin la personajul nostru prezidenţial care, fie face scandal public luându-se cu toţi la harţă, fie varsă lacrimi de durere incontrolată şi, mai ales, total nejustificată, demonstrându-şi clar apartenenţa la categoria labilităţilor pshice care-i confirmă incompetenţa pe postul pe care-l ocupă şi care, conform legii, trebuie să aibă în primul şi în primul rând, un aviz favorabil din punct de vedere medical şi psihiatric.
Pentru că, de trei zile de când i-am văzut lacrima ce-i ţâşnea pomenind de anul 2001, sunt tot mai nedumerit întrebându-mă: Oare ce motiv a avut să plângă: Amintirea că a fost ales, dorul după Petre Roman, faptul că acela i-a întors spatele?… Şi tot mă chinui şi tot nu găsesc vreo explicaţie fiindcă nici una dintre cele trei ipostaze nu erau deloc de plâns. Pentru orice om normal, faptul că partizanii l-au preferat era motiv de mândrie; despre dorul de Petre Roman îndoi-m-aş; iar la refuzul aceluia de a-i fi strâns mâna, reacţia gentlemanului ar spune „regret”, iar a mârlanului „dă-l în mă-sa!”. În nici un caz, însă, vreo explicaţie logică pentru ca un om normal să izbucnească în plâns.
    Aşadar, fraţi români, treaba se înrăutăţeşte cu tătucul nostru de la Cotroceni! Dacă atunci când a avut Stolojan căderea istorică, am putea spune că i-a plâns de milă, dacă la Olimpiada din China l-a putut emoţiona ridicarea drapelului nostru, de data asta plânsul nu are nici o justificare din punct de vedere psihologic. E un act, cel mult, fiziologic, ca şi cum s-ar fi scăpat pe el. Nu-l mai ţin sfincterele de la canalele lacrimale şi, aşa cum alţii se scapă-n pantaloni, el se scapă pe obraz.
    Da: se scapă pe obraz; şi nu-i e jenă că face de ruşine obrazul ţării, care ar avea nevoie să fie reprezentată cu mai multă demnitate!… Păi, dacă-i aşa de sensibil, de ce n-a izbucnit în lacrimi când i-a dat Sarkozy cu tifla, sau când a fost acuzat pe nedrept că l-a pălmuit pe băiatul din Ploieşti?!… Acele lacrimi, da, ar fi provenit dintr-un sentiment de jignire; pe când aici, zău că mă chinui şi nu găsesc nici o explicaţie logică sau, măcar, psihologică. Decât, doar, dacă ar fi vrut să spună: „iartă-mă nea Petrică pentru ce măgărie ţi-am făcut atunci; iartă-mă că, uite nu mai am linişte şi mă mustră conştiinţa!”

E unica justificare ce s-ar putea găsi. Altfel, rămânem doar la explicaţia fiziologică a celor care mai scapă un pârţ, sau o picătură ce le udă pantalonul. Iar asta este mai grav; acesta este un adevărat semn de ramolisment.
De pe urma unui asemenea beteşug, eu mai cunosc un om politic care a câştigat. Este vorba de Al. Duiliu Zamfirescu, fiul celebrului nostru scriitor; şi el scriitor mai mărunt, dar diplomat de carieră, care şi-a exersat talentul de a bea copios în misiuni diplomatice de la Sankt Petersburg până în America Latină. Ultima însărcinare diplomatică a avut-o Al. Duiliu Zamfirescu în Argentina, ca ambasador în timpul celui de al doilea război mondial când, noi fiind aliaţii Germaniei iar Argentina fiind apropiată de Hitler, în ierarhia şefilor de misiuni diplomatice el avea rangul cel mai apropiat ambasadorului Germaniei. Aşa se face că, la un banchet, având scaunele alăturate, Al.  Duiliu s-a ridicat să-şi ţină discursul dar, fiind chinuit de regurgitări de la cheful trecut, nu s-a mai putut ţine şi a vomat pe fireturile şi decoraţiile amabasadorului Germaniei. Fapt pentru care a fost rechemat şi demis din diplomaţie... Ei bine, în 1945 sau 1946, cine se prezenta în audienţă la Ana Pauker care era ministru de externe în guvernul Groza?… Chiar dumnealui, Al. Duiliu, care îi spunea: „Doamnă ministru, vă rog să ţineţi seama că eu sunt singurul diplomat român care am protestat împotriva hitlerismului vomând pe ambasadorul celui de al treilea Reich, fapt pentru care va rog să mi se dea o pensie de merit!”…

Am relatat cele de mai sus tocmai pentru a nu se spune că-l acuz pe Preşedinte a-şi folosi slăbiciunile în scop politic. Exemplul de a şti să profiţi politic de asemenea slăbiciuni s-a mai practicat, deci nu putem învinui practica. Putem învinui însă rezultatele ei, care conduc exact la cele citate de confratele meu californian Dwight Luchian-Patton: „…in civilizaţia noastră şi sub forma noastră de guvernământ, inteligenţa este aşa de înalt onorată, încât nu este luată în considerare. Deci, ferice de cei săraci in duh, ca ale lor vor fi … posturile naţiunii”.
Titlul „Râsu – plânsu” se potriveşte doar prin faptul că ne facem de râs cu un asemenea plâns prezidenţial. De fapt, în realitate, ar trebui spus „Plânsu – plânsu”, pentru că e vorba atât de aspectul nesemnificativ al plânsului său spontan cu explicaţie freuidiană spre istericale, dar şi de aspectul grav, tot mai grav din punct de vedere naţional, că am ajuns să ne plângem de milă.

 
 
     Comentarii şi ecouri la aceste articole

Domnule Corneliu Leu,
Materialul Dvs. a apărut la mine:
http://www.revistasingur.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=4762:apocalipsa-cu-simbrie-i-primit-de-la-george-roca&catid=56:altele&Itemid=105
Mulţumiri!Stimate Maestre Corneliu,
 Felicitari pentru aceasta initiativa de a reaminti organelor politice despre necesitatea de a sustine o CULTURA si nu doar un MINISTER.
Fara o cultura nationala, tara asa cum am cunoscut-o noi, generatiile anterioare, va dispare.
Arta si cultura romana traditionala, va fi inlocuita de o cultura manelista, care chiar daca are un anumit farmec, nu prea are nimic de a face cu adevarata cultura romana.
Acest manelism se pare ca influenteaza si alte forme de expresie in cultura romana, precum: limba in sine, poezia, pictura, etc.
 
Noi, cei din Diaspora, sustinem din tot sufletul, astfel de initiative ca aceasta a Domniei Voastre.
 Dimitrie Grama
From: Stelian Cinca
Subject: Re: Articol Leu
To: "Gheorghe Manea"
Date: Friday, April 29, 2011, 9:09 AM
Multumesc! Radiografia societatii de azi, facuta cu atata indreptatita duritate de incisivul scriitor Corneliu Leu, ma mangaie pe suflet si  ma revolta in acelasi timp. Ma mangaie, pentru ca raspunde propriilor ingrijorari, si ma revolta pentru ca am contribuit la daramarea une facaturi politice - zise comuniste - pentru a instaura haosul unei democratii uitate...Vor trece decenii pana cand gunoaiele aduse de apele valtoarei din decembrie 1989 vor putrezi si se vor transforma in sol fertil pentru o viata normala...Dar nu voi apuca vremurile acelea.
Stelian Cinca
Numele meu este Ecaterina Cimpean, sunt fondatoarea postului de Radio Prodiaspora www.prodiaspora.de. Multumita redactorului nostru literar George Roca, din Australia, articolele dvs. vor fi publicate, pe site-ul nostru, la sectiunea de Arta si Cultura. Sincere felicitari pentru tot ceea ce faceti!
Cu respect,
Ecaterina Cimpean.
Liber la cuvânt / «Om muri şi-om vedea!»…
Florian BICHIR,
29 Aprilie 2011, Ora 00:00
Situaţia e albastră. Ce se va întâmpla, vom putea ieşi şi din acest impas? “Om muri şi- om vedea” e cel mai bun răspuns care poate fi dat, cu tot umorul său macabru. Vorba care a făcut furori sub comunism îi aparţine poetului avangardist Stephan Roll, alias Ghiţă Dinu, fiul celui cu Lăptăria lui Enache. Un superb chefliu, prieten cu genialul pictor, marele postimpresionist european Lucian Grigorescu, după cum mă asigură preabunul meu prieten Corneliu Leu, autorul unei scrisori deschise epocale: “Apocalipsa cu simbrie”. Un mare scriitor, eludat, în mod special, de noii scârţa-scârţa pe hârtie!
Ce ţară blestemată, să fie condusă numai de ciocoi. De arendaşi ai ţării, care-au transformat speranţa în dezamăgire, bucuria în ură, dragostea în venin.
Ce speranţe poţi avea în acestea clipe? Poate a supravieţuirii, deşi aceasta este de cele mai multe ori cumplită. Nu degeaba, popular se spune că în vremurile apocaliptice oamenii se vor ruga la morminte: “Ieşiţi voi, ca să intrăm noi în locul vostru”.
Nu-s deloc pesimist, dar chiar nu mai văd soluţii. Iar redresarea trebuie făcută pentru toţi cei 22 de ani scurşi, parcă-n zadar. Oare câte generaţii vor mai trebui sacrificate, ca România să-şi revină? Câte altare ale jertfei va trebui să mai ridicăm? O fi acesta blestemul neamului românesc? Scurte, prea scurte momente de glorie, urmate de triste şi răvăşitoare decenii? O viaţă zdrobită, marcată doar de momentele e- senţiale: naştere şi căsătorie, eventual naşterea pruncilor? Om muri şi-om vedea! Dar măcar să murim frumos!


HRISTOS a Înviat !
 Am primit materialul Dv si l-am re3directionat, inclusiv pe adresa grupului UZP (la care sunt logati toti membrii Uniunii noaSTRE)...
 Dan LUPESCU
http://www.gandaculdecolorado.com/editorial/10-editorial/2140-apocalipsa-cu-simbrie
Lucian Oprea
 
Publisher "Gandacul de Colorado"
Tel: 001-970-222.4751
www.gandaculdecolorado.com

Draga Cornel,
Hristos A Inviat!
Am citit in a patra zi dupa SfPasti, este ceva ce se cuvine preluat de ziarele centrale,studiat, cu televizoarele inchise,oare nu strigi in pustiu?
Eu te pretuiesc o data in plus,
hai sa inregistram Academia Meritocratiei cu tine drept Presedinte,
Multumesc, Lupeanu.

From: Theodor Damian
To: nymagazin
Sent: Wed, Apr 27, 2011 6:42 pm
Subject: Fwd: Articol Leu

Draga Grigore
 iti trimit atasat acest articol interesant al unui reputat si redutabil scriitor roman si prieten, Corneliu Leu. In caz ca te intereseaza sa publici ceva din el la tine, ceea ce cred ca ar fi binevenit pentru romanii de aici, probabil ca ii scrii lui doua cuvinte si in acest caz sa-i spui ca eu ti-am trimis materialul
Cu drag
Doru
Dragă maestre Corneliu Leu,
M-am bucurat să vă citesc e-mailul! M-am bucurat şi mai tare văzând cât şi cum aţi scris despre  Ludovic Spiess. Nu ştiu dacă vi s-a spus că acum 2-3 ani a apărut la Editura Curtea Veche un extraordinar album "Ludovic Spiess".E o lucrare fantastica, unică în bibliografia muzicologiei româneşti , semnată de Costin Popa - a luat pentru ea premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor! -, iar postfaţa am făcut-o eu. O trimit spre Dv. pentru  detaliile pe care le conţine ( " Golgota..." plus " Intrerviu inedit" = POSTFAŢA ) Adaug şi articolul pe care l-am scris imediat după ce Ludi, prietenul nostru comun, a plecat în legendă...
 
 Vă doresc multă sănătate şi să vă meargă bine!
Cu admiraţie veche,
             Mircea Bunea

Stimate dle Corneliu Leu,
  Hristos a inviat!
  Recunosc faptul ca m-au trecut fiorii atunci cand am citit anumite pasaje din eseul dvs. Personal, va felicit pentru cele scrise aici, dar si pentru curajul de a spune pe nume multora dintre aspectele negative de azi si de ieri. Mai ales episodul cu Ludovic Spiess m-a cam cutremurat de-a binelea, sincera sa fiu.
  Am doua sentimente care ma macina de ceva vreme incoace: primul ca traiesc intr-o lume paralela cu lumea reala si cel de-al doilea e cel de teama. Da, teama. E un soi de frica neincercata de mine pana acum, anume aceea de a avea curajul sa spui lucrurilor pe nume si nu sa le imbraci in generalitati universal valabile. Nu simteam asta nici pe timpul lui Ion Iliescu si nici in momentul mandatului lui Emil Constantinescu, dar acum da, din nefericire. Am senzatia ca nu se mai termina o data cosmarul in care traim de atata timp incoace, timp care mi se pare ca a devenit vesnicie. Am sa spun si eu ceea ce am auzit in tren la un batran: "L-au impuscat degeaba, tata, pe Ceausescu, degeaba!" Incepe, brusc, sa mi se para din ce in ce mai adevarate aceste vorbe ale acelui taran batran.
  Va multumesc mult, inca o data, stimate dle Corneliu Leu, pentru faptul ca mi-ati trimis acest eseu si va doresc ca aceasta Saptamana Luminata sa va daruiasca tot ceea ce e mai bun pe lumea asta, multa sanatate, bucurii si reusite multe in plan literar.
 Toate cele bune.
 Cu respect deosebit,
 magdalena albuhttp://confluente.ro/Reflectii--Opinii/False_etichete_de_genialitate_literara_si_afise_cu_minciuni_electorale_poate_lipi_oricine.html
FALSE ETICHETE DE GENIALITATE LITERARA SI AFISE CU MINCIUNI ELECTORALE POATE LIPI ORICINE, de Corneliu Leu, publicat la data de 04.04.2011
http://cititordeproza.ning.com/group/cesedezbateinrepublicacititordeproza/forum/topics/false-etichete-de-genialitate
2011/3/29 Corneliu Leu

Buna ziua,Maestre Corneliu Leu,
Va multumesc mult pentru  Revista si pentru inserarea materialelor mele.Eu sunt la tara de cateva zile, am semnal mai slab si intru mai greu pe net  de aici.
Ajung la Bistrita sambata si va scriu mai mult.

Da, am citit materialul din atas... Am rosit in obraji, m-am recunoscut acolo,asa cum se vor recunoaste destui dintre colegii mei. Am mai vorbit cu dvs.pe aceasta tema, facem compromisuri mai ales in provincie.
Aveti atata dreptate!!!! Sunt momente in care nici eu nu mai stiu daca sunt sau nu sunt scriitor.
Vanitatea ne ucide incet si sigur.
Melania Cuc

MOARA DE VÎNT ŞI APOCALIPSA CU SIMBRIE

Moara de vînt macină, îndeobşte, de dincotro bate vîntul. Dacă vîntul bate oblic peste perpendiculara orizontală a semenilor noştri, este semn că Patria doarme şi nu trebuie trezită. Buimacă, înţepenită încă în somnul tradiţional al naţiunii, ea discerne pe ecranul televizoarelor coapse de ştoarfe, boturi suptgătoare şi heruvimi căraţi la bulău în eternalele boliduri de un milion bucata. Cînd s-a cărat la Wiena pentru un control de rutină, şi-a dat brusc seama şi „fratili meu”, că mai avea puţintel şi-l lua şi pe el dricu’, dacă mai adăsta să-i vină salvarea de niciundelea. (sic!) Că, adică, fiind un fin ministru pre la sănătate, el le clocea pe toate, pe spitalele ecrasate, ca să ne fie la toţi pe deşănţate! Fiind azi unu mai muncitoresc, mai adăst puţin pe marginea acestui subiect minor ca un felinar chior. Adică, şi fără sănătate, şi cu banii luaţi-vă-ţi de gît cravate, că e mai bune decît toate! (sic!) Desigur, etalîndu-şi bunăstarea, fiece neicanime devine, în vizorul na(ra)ţiunii, un geniu în afacerile interne şi extreme ale adîncurilor insondabile, pînă ce nu-l ia şi pre domnia sa (a)vîntul! Nu ai fiţe, nu atîrnă de tine o grămadă de caterinţe, nu ai referinţe ! Poţi să te fandoseşti de la Buzău la Oneşti, că tot bulangiu eşti! Şi cum se mai învîrt gologanii cu fiţe de papiţoi şi pipiţe!
Ioan LILAVã invit sã cititi în Home Page  Mai Concursul "Miss Diaspora" 2011 Râsul -Plânsul de Corneliu Leu. Rusia: Presupusul asasin al ziaristei Anna Politkovskaia a fost arestat LARG Redivivus Pentru vorbitorii de limbã germanã Krimi Quiz - Nr 3 Deschideti:
http://www.michael-cutui.de Multã sãnãtate vã doreste sincer. Viorel Baetu ( Michael Cutui)
VIOREL BAETU
Vom afisa azi, 03 iunie 2011 articolul trimis de dvs. si pentru cititorii ” Agero „.
cele bune,
 
Lucian Hetco - StuttgartSoluţia meritocratică a redresării societăţii româneşti
 Comentarii şi ecouri la aceste articoleAnalize si comentarii. Din lumea lui… Stanley Kramer, despre care am vorbit într-un articol trecut ca o portavoce a celei mai vechi publicaţii în limba română din SUA şi a susţinătorului ei Dwight Luchian Patton, mi se adresează următoarea propunere: „ La nivelul perimetrului national, am cerut distinsului om de cultura, intelectualului de marca, patriotului adevarat, care este scriitorul Corneliu Leu (www.cartesiarte.ro) sa faca un Apel prin care sa ceara implicarea  ... Corneliu Leu

SOLUŢIA MERITOCRATICĂ A REDRESĂRII SOCIETĂŢII ROMÂNEŞTI - Corneliu LEU
•    Publicat de Emanuel Pope în Iunie 3, 2011 la 3:35pm în Dezbateri-Jurnalism literar-Cenacluri literare
•    Înapoi la Dezbateri-Jurnalism literar-Cenacluri literare Discuţii

SOLUŢIA MERITOCRATICĂ
http://www.gandaculdecolorado.com/editorial/10-editorial/2183-apocalipsa-cu-simbrie-ii
http://www.gandaculdecolorado.com/editorial/10-editorial/2165-hristos-a-inviat-domnule-kelemen-hunor
Lucian Oprea
 Publisher "Gandacul de Colorado"
Tel: 001-970-222.4751
www.gandaculdecolorado.com
IMPECABIL SCRIS, CUM ALTFEL, DIN PARTEA UNUI LEU...ARHICUNOSCUT ?  PIESA LITERARAA ANTOLOGICA . FELICITARI SI LA MAI MULTE. sanatate.  mnr
  M.N. RUSU  New York
Ivă multumesc,
http://cititordeproza.ning.com/group/cesedezbateinrepublicacititordeproza/forum/topics/pristanda-cu-sange-albastruMaestre Leu,
L-am citit cu imensa placere, iar la amintirea-evocarea-invocarea prof. Ciocan  aproape ca mi-au dat lacrimile... Asta e, am 73 de ani!
Dumnezeu sa va tina sanatos si sa va mearga bine!
                                                  Mircea Bunea
Maestre prieten, bine i-ati zis ! Dar de ce nu vorbeste el nimic, de ce nu spune clar si raspicat ca el era regele Romaniei cand romanii sunt acuzati ca au omorat cam 400.000 de evrei si ca nu este adevarat ?  Si cate nu ar mai fi de spus....
Cu drag,
Alexandru Cetateanu, presedinte „Romwriters-Canada”
Profesorul meu de matematică ,dnul. GOIA, frate cu un celebru medic de la Cluj din vremea aceea (erau ani 1953-1956), pe atunci având o vârstă în jur de 60 de ani, ne apostrofa, atunci când nu ne descurcam la tablă cu vre-un exercițiu sau problemă mai dificile, cu o comparație care ne amuza teribil: ești prost ca regele Mihai . Ne amuza deoarece, între timp, aflasem că era în cunoștință de cauză, știind exact ce spune. În vacanțe, în tinerețea lui, mulți ani la rând, fusese  solicitat la Peleș să facă meditații la matematică cu tânărul Mihai. Cât o fi adevăr în spusele lui, numai el, răposatul și dragul meu profesor știe, sau poate și PRISTANDA cu sânge albastru.
                                      Prof. Dr.  Ioan Alexandru
Super Tare! Felicitari Maestre.
Cu aleasa consideratie,
Virgil Coman - MedgidiaSfintii Imparati Constantin si Elena de astazi sa va binecuvanteze si sa va ocroteasca mereu, stimate dle Corneliu Leu, si sa scrieti in continuare cu verbul dvs. original multe asemenea texte deosebite!
   Toate cele bune va doresc alaturi de familie, dle Leu, la ceas de mare sarbatoare crestina.
  Cu tot respectul,
  magdalena albu
Draga Corneliu,
Puterea ta de regenerare spirituala, este molipsitoare si de invidiat.
Angajat in soarta bietului popor, mereu pe baricade imoptriva raului, ne amintesti si re-amintesti de datoriile de baza care ar trebui sa reprezinte fundamentul unei societati normale.
Nu cred ca exista, la ora actuala, vreo societate perfecta, dar exista multe societati decente, constituite si conduse de "meriocritate".
Imi aduc aminte ca prin  anii 1970, s-au facut mai multe studii psichologico-sociale cu privire la "omul politic". Concuziile mai multor studii au fost destul de clare si intr-un fel socante, demascand "politicianul de profesie" ca un individ lipsit de talent socio-economic, lipsit de viziuni clare pentru viitor si mai ales, lipsit de o tinuta morala  impecabila. Cei care ar trebui sa conduca popoarele lumii spre un viitor luminos, ar trebui sa fie oamenii de litere, filozofii si mai ales poetii, care au viziunea, atat intelectuala cit si spirituala, a evolutiei umane.Este vorba de o siteza genetica de formare a unor indivizi in "oameni adevarati" sau in "curve umane".
Eh, politicienii, in mare lor majoritate, fac parte din ultima categorie.
Oscar Wilde a spus ca societatile care isi marginalizeaza poetii sunt ca si generalii care isi demisioneaza cei mai buni soldati.
Nu este de mirare ca lumea actuala trece din criza in criza, deoarece lumea actuala este condusa de oameni fara talent si spirit!

In aceiasi ordine de idei, remarc ca si in istoria politica a Romaniei, cei care au avut o remarcabila influenta positiva au fost tot oamenii de cultura de la 1848 si deceniile care au urmat acea revolutie de emancipare a poporului roman.
Alexandri, Kogalniceanu, apoi Eminescu, Caragiale, Iorga si poate cel mai decent politician roman din toate timpurile, Octavian Goga.
Cine este ales acum sa reprezinte Romania la Bruxelles? Gigi Becali!
Nu am nimic impotriva omului care se inbogateste prin munca si talentul lui, chiar daca este, ca Becali, un (aproape) analfabet.
Dar este cunoscut faptul ca acest om a avut mai multe procese in Romania, datorita modului fraudulos in care s-a inbogatit.
Acest lucru este cunoscut in Europa si cu toate astea, Romania il propune ca reprezentant al ei tocmai la Uniunea Europeana.
Probabil ca Becali nu este un caz izolat, deoarece am mai citit in presa si de alti "politicieni" romani care ne fac de ras international.
Romania nu merita sa se compromita, deoarece, asa cum am mai spus si cu alte ocazii, Romania are destul de multi oameni de tinuta morala si intelectuala care ar putea sa o reprezinte la cele mai inalte instante internationale.
Acest lucru nu se intampla doarece tot sistemul politic roman este bolnav, iar doctorii care incearca sa-l vindece, sunt calfe de cizmari.
Ti-am mai trimis citeva texte cu ceeace eu consider valabil din punct de vedere moral pentru o societate, cat de cat normala. Daca in Romania s-ar putea introduce, cat de cat, notiunea de Etica si Dignitate la nivel politic, atunci Romania ar avea o sansa de reabilitate politica internationala. Daca acest lucru nu se poate, Romania va continua sa fie considerata o tara necivilizata, o tara inapoiata, care supravietuieste doar ca un exemplu deplorabil de Imoralitate si de regresiune social-politica.
Romania, la ora actuala, este data doar ca un exemplu negativ si deci orisicine ar pute spune: "daca faceti ca romanii, veti ajunge sa traiti intr-o tara ca Romania!"
Nu este asta o mare Rusine?
Dimitrie Grama


Produs Port@Leu | ISSN 1842 - 9971