Anul 2015
Anul 2014
Anul 2013
Anul 2012
Anul 2011 periodic nr. 1 2 | 3 | 4 | 6 | 7-8 | 9-10 | -->
Anul 2010
Anul 2009
OARE, CHIAR NU ŢÍNEM SEAMA DE ISTORIE?!
DOCUMENTE CARE NU NE FAC PREA MULTĂ CINSTE;
SFÂRŞITUL PROGRAMAT AL DEMOCRAŢIEI
GRECII, EUROPA ŞI APELUL LA FIBRA SPIRITUALĂ;
Din nou despre Roşia Montană
ÎNGÂNDURATE FOTOGRAFII
Articole de Dwight Luchian PATTON, Nicolae DABIJA, Elena ARMENESCU, Leonard VELCESCU, Mircea BUNEA- Partea I
Partea II
Partea III
Remember: George ŢĂRNEA şi egloga lui
Eugen EVU: EPIFANIA EVUIANĂ
Adrian BOTEZ: MĂ-NTREABĂ STRĂMOŞII
Târgul de carte de la Frankfurt
Doi aromâni pionieri ai cinematografiei, Breviarul marelui Hidalgo
Poezia lui Liviu Ioan STOICIU
Studii despre Eminescu, Tălmăcirile lui Eugen DORCESCU
Apariţii de Dumitru Hurubă şi Petre Rău
Continuarea dezbaterii propusă de Dimitrie Grama
Un discurs al lui Geert WILDERS, preşedintele Partidului Libertăţii din Olanda
Biserica Ortodoxă Română şi securitatea – un studiu de Stelian GOMBOŞ
Din folclorul internetului
Din folclorul internetului - Partea II
Partea III
Partea IV
PASO DOBLE – RUBRICA LUI Ioan LILĂ
Topul cersetorilor bucuresteni
TEHNICA TÂNĂRĂ A INTERNETULUI PE MĂSURA VÂRSTEI A TREIA
Actualitatea culturală literara si artistica

 Literatura română se reprezintă.
                Târgul de carte de la
              Frankfurt am Main, 2011

                                                                                                                    Reportaj de Viorel Baetu
 Ca în fiecare an şi în 2011a avut loc la Frankfurt am Main, mega târgul internaţional  pentru cărţi, cărţi, cărţi şi reviste şi produse multimedia şi opere de artă şi e boock.... Sute de mii de vizitatori s-au perindat  prin cele 12 Halle, întinse pe cele peste 100 de hectare de expoziţie, unde tehnica medială şi-a dat mâna cu liniştitul cămin islandez, în pavilionul ţării care în acest an a fost invitatul de onoare, ţara în care statistic fiecare locuitor citeşte în medie 8,5 cărţi pe an!!!! ISLANDA.
Standul României a fost organizat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional care după cum am aflat nu mai face decât să participe şi să sprijine asociaţiile de artişti la Târgul de Carte de la Frankfurt şi alte târguri şi manifestaţii culturale în ţară şi în afara graniţelor României.
Cum ne declara dl. Ioan Matei şeful biroului de  Cultură scrisă şi Biblioteci din cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional. „Noi nu mai suntem organizatori de evenimente culturale, noi sprijinim doar aceste manifestări. Noi suntem nişte funcţionari publici care nu apreciază estetic, iar fondurile se dau pe bază de cereri şi proiecte, pentru care avem consilii de specialişti”
Deci Ministerul are rolul de intermediar, primeşte banii alocaţi din buget pentru cultură şi patrimoniu, bani pe care îi dă să-i împartă asociaţiile profesionale la solicitanţi.
Deci totul se face pe bază de licitaţii, punctaje, comisii, comitete, etc.
Ca după aceeia să aflăm că ICR-ul, deci cei care se ocupă în ziua de azi de promovarea culturii şi literaturii în afara graniţelor României, are un preşedinte numit nominal de Băsescu şi are fonduri speciale, sau separate, sau cum să le spun, dar  rezultatul e acelaşi, deci cultura românească este de două culori, una românească şi una făcută de de românii care trăiesc în afara graniţelor României, care este apreciată coordonată şi câteodată chiar susţinută de ICR.

De ce nu a intrat oare România în spaţiul Schenger?
Editurile care au fost prezente aici în 2011, au fost cele din 2010 plus încă două, trei, noi.
Prezentarea şi limba oficială a standului a fost engleza.
Invitaţii din acest an au fost:
-Octavian Thor Pleter - „Introduction to Aerospace Engeneering”.
Dl. Profesor dela Institutul Politehnic Bucureşti secţia Air Navigation, a prezentat lucrarea în limba engleză, limbă în care se face predarea la această catedră.
Cartea este scrisă pentru tot românul (care ştie engleză) încercând să redea ingineria aviatică, în imagini cu explicaţii simple, deci fără formule complicate.
O carte care poate fi recomandată.
O traducere în română sau mai bine spus publicarea originalului, poate nu ar aduce cartea pe parchetul internaţional, dar ar putea fi citită şi de români.
-Andrei Oişteanu–Konstruktionen des Judenbildes: Rumänische und Ostmittel-europäishe Stereotypen des Antisemitismus”,
Este cercetător la Institutul de Istorie a Religiilor din cadrul Academiei Române şi membru în Consiliul ştiinţific al Institutului, este de asemenea profesor asociat la Centrul de Studii Ebraice, la universitatea din Bucureşti.
În 2006, preşedintele României i-a conferit Ordinul Naţional  Steaua României în grad de Cavaler, „în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia deosebită în domeniul istoriei religiilor şi pentru promovarea operei lui Mircea Eliade”, iar în 2005 preşedintele Italiei i-a conferit Ordinul  Stella della Solidarietà Italiana

-Doina Uricaru  a prezentat „Herzinstitut”.
"Institutul inimii", în traducerea lui Herbert-Werner Mühlroth.
Cunoscută poetă şi eseistă, membră a Uniunii Scriitorilor din România, a Societăţii Culturale Europene şi a PEN Club.
Ea, a publicat nouă volume de versuri distinse cu premiile Uniunii Scriitorilor din România, Republica Moldova, Israel şi America Latină; volume de eseuri şi studii de literatură, filosofie şi istoria artei studii despre literatura şi arta românească, europeană şi americană, de avangardă şi interbelică.
Artistul Nicolae Voiculet, artistul care a reprezentat Romania pe cele mai mari scene ale lumii, revoluţionând  arta naiului, a adunat la standul României în anul acesta mulţi spectatori la cele două concerte LIVE pe care le-a dat acompaniat de band-ul său.
A fost o idee foarte bună a organizatorilor de a împleti literatura cu muzica într-o funie românească autentică.
Aceste au fost momentele cu multă încărcătură artistică de la standul României la cel mai mare târg de carte „Frankfurt am Main 2011.
Dragi scriitori din diasporă, nu vă faceţi griji, ministerul culturii, de asemenea editurile, de asemenea..... etc, etc, vă consideră ca români şi vă tratează la fel, „la noi totul merge pe talent” ne declară cu convingere dl. Dan Teodorovici „ Coordinator of Romanian Literature Departamen” de la Polirom.
(Interviurile luate la standul România – Târgul de carte Frankfurt am Main 2011-, de la oficiali şi mai puţin oficiali, vor fi publicate într-unul din numerele viitoare.)
Produs Port@Leu | ISSN 1842 - 9971