Anul 2015
Anul 2014
Anul 2013
Anul 2012
Anul 2011 periodic nr. 1 2 | 3 | 4 | 6 | 7-8 | 9-10 | -->
Anul 2010
Anul 2009
Mihai BERCA: AVENTURA BOBULUI DE GRÂU
CINE IMPULSIONEAZĂ HAOSULÎN CONTEMPORANEITATE ? - Adrian Botez: Bravada neruşinată, Viruşi ai haosului internaţional subliniaţi de presa străină: News Week despre modelul de afaceri al FMI, REALITATI CONSEMNATE DE ZIARUL „DAILY MAIL”, Acesti oameni josnici au condus si conduc lumea, Rockefeller si elita mondiala- Interviu cu Alfred Lambremont Webre - directorul Institutului pentru Cooperare in Spatiu (ICS)- PARTEA I
CINE IMPULSIONEAZĂ HAOSUL IN CONTEMPORANEITATE? - PARTEA II
CINE IMPULSIONEAZĂ HAOSUL IN CONTEMPORANEITATE? - PARTEA III
Delincvența haosului intern : DE LA STAREA GENERALĂ LA CE A ADUS „PUNCTUAL” BACALAUREATUL 2011 – articole de Adrian Majuru, acad.Florin Constantiniu, acad. Dinu C. Giurăscu, Ion Longin Popescu, Georgeta Resteman, Magdalena Albu, Adrian Botez, Viorfel Băetu, Daniel Roxin.
Delincvența haosului intern : DE LA STAREA GENERALĂ LA CE A ADUS „PUNCTUAL” BACALAUREATUL 2011 - continuare I
Delincvența haosului intern : DE LA STAREA GENERALĂ LA CE A ADUS „PUNCTUAL” BACALAUREATUL 2011 - continuare II
IN LOC DE CONCLUZII, O PĂRERE PRIVIND EVOLUȚIA ÎNVĂȚĂMÂNTULUI
EMINESCOLOGIA PRACTICATĂ CU PROFESIONALISM ȘI DĂRUIRE POETICĂ DE LUCIA OLARU NENATI
DIN NOU DESPRE FĂNUŞ: CUVINTE PENTRU FĂNUŞ NEAGU ŞI DESPRE VREMURILE NOASTRE, de Darie Novăceanu
ŞI TOT CĂTRE FĂNUŞ MĂ-NDREPT… de Corneliu Leu
ASTĂZI E ZIUA TA de Ramona Vintilă
O CARTE DESPRE VISUL ROMÂNILOR CĂ: „VIN AMERICANII”
CĂLĂUL LUI DRACULA A DEVENIT „DRACULA`S EXECUTIONER”
La femme même reine…
SOLUŢIA MERITOCRATICĂ
POEZIA ROMÂNĂ ÎN LIMBILE LUMII - OCTAVIAN GOGA ÎN VERSIUNEA FRANCEZĂ A LUI CONSTANTIN FROSIN
DAN LUPESCU LA 62 DE ANI
NOI APARITII EDITORIALE ALE AUTORILOR: Melania CUC, George BACIU, Stefan DORU DANCUS, Emil ISTOCESCU, Samson IANCU, Veronica STIR, Doina DRAGUT, Gheorghe Andrei NEAGU, Ion CATRINA, RECENZATE DE: Victor STIR, Daniel DEJANU, Ioamna STUPARU, Al. Florin TENE, Melania CUC, Georgeta NEDELCU, Tudor CICU, Veturia COLCEAG - Partea I
NOI APARIŢII EDITORIALE - Partea II
DISTINSUL POET DIMITRIE GRAMA PROPUNE O DEZBATERE PE TEMA RELIGIEI, A OMULUI MASINĂ ŞI A VIITORULUI OMENIRII
MOARTEA UMANISMULUI ATEU de Corneliu Drinovan
DIN FOLCLORUL INTERNETULUI - Partea I
Partea II
Rubrica lui Ionut Caragea
SECUNDO TEMPO - DIN FOLCLORUL INTERNETULUI - partea I
Rubrica lui Ioan Lilă
 Corneliu LEU
                 …ŞI TOT CATRE FĂNUŞ MĂ-NDREPT…

    ...Deocamdată, până când va scăpa lumea de gura mea spurcată, doar cu gândul.
    Şi, cum să nu mă-ndrept, când sunt convins că el poate fi cel care cu adevărat mă-nţelege când îi spun: Auzi Fane, ştrengarii ăştia care se fac acum că descoperă literatura, pretind...(ca să fiu în spiritul cacofoniei lui Ion Luca) ...pretind cum că Caragiale se droga cu bere, fiindcă întotdeauna apare în fotografii cu o halbă în faţă!... Zău, Fane, s-a scris chiar în Adevărul lucrul acesta, iar publicistul respectiv face referire la lucrări consacrate prin diferite gesturi ale Uniunii Scriitorilor!...
    Către Fănuş mă-ndrept, considerându-l cel mai îndreptăţit să-mi confirme că, la un asemenea filistin concept privind drogarea lui Caragiale, ar însemna că noi, ăştia care o avem cu vinul, ne superdrogăm; iar dacă ajungem în lumea votcarilor, reprezentată cândva cu glorie de Ahoe, Pucă, Pâcă şi alte mari talente de pe urma cărora a rămas câte ceva, acolo e desfrâul absolut, stingerea omenirii civilizate şi, mai ales, riscul de a primi o gravă sancţiune de partid ca pe vremea când asemenea concepţii despre drogare emanau de la secţia de propagandă şi agitaţie a comitetului central, care îndruma în mod total şi univoc literatura.
    Bine înţeles că pentru tovarăţi ca... (iarăşi plăcerea de la Ion Luca) ... ca Chiţinevski, sau Răutu, sau Ofelia Manole, sau urmaşii lor întorşi de la studii moscovite unde nu se bea deloc, o probă precum cea demonstrată de poza mereu cu halba-n faţă era incriminatorie şi demonstra năravurile burgheze ale decadentului autor care trebuia exclus din obşe. Poate din pricina aceasta, continuându-le tradiţia, lideri ai Uniunii Scriitorilor, nu numai că ne-a desfiinţat, nouă celor nărăvişi, restaurantul, comercializându-l în folos propriu, dar au început să producă şi altfel de nemulţumiri ridicând împotrivă vocile altei generaţii de scriitori pe care-i exclude, sau îi dă în judecată sau le produce necazuri. O demonstrează indignarea cu care protestează astăzi chiar confraţi care, iniţial, făceau parte din prezentele organisme ale Uniunii scriitorilor dar, fie  au fost, fie s-au suspendat în semn de protest faţă de operativii de la vârf.
    Asta, în vreme ce în loc de omagiu faţă de un mare dispărut pe care nu l-a condus la groapă, starostele Uniunii face originala remarcă de istoriografie literară că numele mamei lui Fănuş e lipovenesc; act de sociologism vulgar ce nu poate să explice nicidecum, pe criterii estetice şi de filosofie a creaţiei, fastuosul temperament artistic al unuia dintre cei mai mari creatori de limbă română contemporană şi creator de personaje ale acestui Apus de Europă superb zugrăvite prin subtilităţile metaforice create de enormul său talent.
    Dar mergem astfel înainte cu neruşinare, având impresia că suntem stăpâni pe o istorie a literaturii despre care habar n-avem dacă  măcar ne-a primit în paginile ei. Sfidăm frustându-i pe cei ce nu ne sunt clientelari şi abuzând de un patrimoniu realizat prin contribuțiile întregii obşti, perpetuăm jocurile de culise şi spiritul dizolvant prin care n-am avut decât demersuri politice ratate, ne strecurăm de la un control riguros asupra folosirii patrimoniului făcând caz de caracterul obştesc al fondurilor acestuia; fonduri de care tocmai obştea  în adevăratul ei plen nu beneficiază.
    Şi, chiar dacă de la detractorii lui Caragiale a trecut prea multă vreme ca să se mai poată bucura de faptul că o nouă generaţie descoperă cum victima lor se droga cu bere, cei ai lui Fănuş, încă în acţune, pot constata că o nouă generaţie îi împărtăşeşte dipreţul la adresa matrapazlâcurilor lor.


Produs Port@Leu | ISSN 1842 - 9971