Anul 2015
Anul 2014
Anul 2013
Anul 2012
Anul 2011 periodic nr. 1 2 | 3 | 4 | 6 | 7-8 | 9-10 | -->
Anul 2010
Anul 2009
Mihai BERCA: AVENTURA BOBULUI DE GRÂU
CINE IMPULSIONEAZĂ HAOSULÎN CONTEMPORANEITATE ? - Adrian Botez: Bravada neruşinată, Viruşi ai haosului internaţional subliniaţi de presa străină: News Week despre modelul de afaceri al FMI, REALITATI CONSEMNATE DE ZIARUL „DAILY MAIL”, Acesti oameni josnici au condus si conduc lumea, Rockefeller si elita mondiala- Interviu cu Alfred Lambremont Webre - directorul Institutului pentru Cooperare in Spatiu (ICS)- PARTEA I
CINE IMPULSIONEAZĂ HAOSUL IN CONTEMPORANEITATE? - PARTEA II
CINE IMPULSIONEAZĂ HAOSUL IN CONTEMPORANEITATE? - PARTEA III
Delincvența haosului intern : DE LA STAREA GENERALĂ LA CE A ADUS „PUNCTUAL” BACALAUREATUL 2011 – articole de Adrian Majuru, acad.Florin Constantiniu, acad. Dinu C. Giurăscu, Ion Longin Popescu, Georgeta Resteman, Magdalena Albu, Adrian Botez, Viorfel Băetu, Daniel Roxin.
Delincvența haosului intern : DE LA STAREA GENERALĂ LA CE A ADUS „PUNCTUAL” BACALAUREATUL 2011 - continuare I
Delincvența haosului intern : DE LA STAREA GENERALĂ LA CE A ADUS „PUNCTUAL” BACALAUREATUL 2011 - continuare II
IN LOC DE CONCLUZII, O PĂRERE PRIVIND EVOLUȚIA ÎNVĂȚĂMÂNTULUI
EMINESCOLOGIA PRACTICATĂ CU PROFESIONALISM ȘI DĂRUIRE POETICĂ DE LUCIA OLARU NENATI
DIN NOU DESPRE FĂNUŞ: CUVINTE PENTRU FĂNUŞ NEAGU ŞI DESPRE VREMURILE NOASTRE, de Darie Novăceanu
ŞI TOT CĂTRE FĂNUŞ MĂ-NDREPT… de Corneliu Leu
ASTĂZI E ZIUA TA de Ramona Vintilă
O CARTE DESPRE VISUL ROMÂNILOR CĂ: „VIN AMERICANII”
CĂLĂUL LUI DRACULA A DEVENIT „DRACULA`S EXECUTIONER”
La femme même reine…
SOLUŢIA MERITOCRATICĂ
POEZIA ROMÂNĂ ÎN LIMBILE LUMII - OCTAVIAN GOGA ÎN VERSIUNEA FRANCEZĂ A LUI CONSTANTIN FROSIN
DAN LUPESCU LA 62 DE ANI
NOI APARITII EDITORIALE ALE AUTORILOR: Melania CUC, George BACIU, Stefan DORU DANCUS, Emil ISTOCESCU, Samson IANCU, Veronica STIR, Doina DRAGUT, Gheorghe Andrei NEAGU, Ion CATRINA, RECENZATE DE: Victor STIR, Daniel DEJANU, Ioamna STUPARU, Al. Florin TENE, Melania CUC, Georgeta NEDELCU, Tudor CICU, Veturia COLCEAG - Partea I
NOI APARIŢII EDITORIALE - Partea II
DISTINSUL POET DIMITRIE GRAMA PROPUNE O DEZBATERE PE TEMA RELIGIEI, A OMULUI MASINĂ ŞI A VIITORULUI OMENIRII
MOARTEA UMANISMULUI ATEU de Corneliu Drinovan
DIN FOLCLORUL INTERNETULUI - Partea I
Partea II
Rubrica lui Ionut Caragea
SECUNDO TEMPO - DIN FOLCLORUL INTERNETULUI - partea I
Rubrica lui Ioan Lilă
 

                                                    BRAVADA NERUŞINATĂ30 iunie 2011".
a-“Peste 2.000 de protestatari din Barcelona au încercat, azi, să blocheze dezbaterile din Parlamentul catalan, într-o manifestare de nemulţumire faţă de reducerile bugetare, relatează BBC”– cf. evz.ro, 15 iunie 2011.

b-“Parlamentul Greciei votează miercuri pentru măsurile de austeritate cerute pentru ca ţara să primească împrumuturile (n.n.: obligatorii şi asasine!), necesare evitării falimentului (n.n.: ba, tocmai: catalizatoare de FALIMENT!).

Intre timp, mii de oameni au ieşit pe străzile capitalei Atena, în a doua zi de grevă generală, pentru a protesta faţă de aceste măsuri şi privatizările (n.n.: jaful externo-masonizat!), anunţate de guvern, iar confruntările cu poliţia au devenit violente.

Premierul elen Giorgios Papandreou, care are o majoritate de doar cinci voturi, dintre care două nesigure, în Parlament (nesiguranţa Parlamentelor este “mama” reuşitelor “strecurării” masonice, până în sânul naţiunilor, pentru a împlânta, acolo, pumnalul lor asasin!), speră să treacă măsurile de austeritate necesare pentru a primi de la FMI şi statele zonei euro o tranşă de 12 miliarde de euro, dintr-un total de 110, necesare pentru ca ţara să nu intre în faliment chiar din luna iulie, scrie BBC News.

Chiar dacă ţara se va prăbuşi economic în scurt timp fără acest împrumut, care nu se va acorda fără măsurile de austeritate, în Grecia au izbucnit încă de marţi proteste masive şi, pe alocuri, violente, oamenii fiind nemulţumiţi de planul Guvernului. Sindicatele au cerut o grevă generală de două zile, iar grupuri de tineri de extremă stângă au atacat forţele de ordine atât marţi, cât şi miercuri.

Cel puţin 46 de oameni, dintre care 37 de poliţişti, au fost răniţi în luptele de marţi, după ce un marş la care se protesta faţă  de tăierile bugetare a devenit violent.

Acelaşi scenariu s-a repetat şi miercuri, când au existat, pe de o parte, proteste paşnice, iar pe de alta parte unele violente. 400 de tineri au atacat forţele de ordine cu bâte şi bucăţi de pavaj, în fata hotelului Hilton, încercând să ajunga în faţa Parlamentului. Poliţia i-a dispersat cu ajutorul gazelor lacrimogene

Autorităţile au baricadat un perimetru din faţa Legislativului şi au trimis 4.000 de politişti, astfel încât protestatarii să nu poată ajunge acolo, temându-se chiar că       ar putea să încerce să intre.

Sindicatele au anunţat şi ele că vor provoca o pană de curent, pentru a protesta în faţa privatizării unei părţi a companiei naţionale de electricitate.

Greva din Grecia a dus la închiderea majorităţii serviciilor publice, a băncilor, iar mai multe spitale s-au ocupat numai de urgenţe. Mai multe avioane, trenuri, autobuze şi feriboturi au fost anulate.

Protestatarii au blocat şi portul Piraeus, din apropiere de Atena, pe unde trec vasele ce leagă insulele elene de continent” – cf. ziare.com, 29 iunie 2011.

…Ce ziceţi domniile voastre, cititori cinstiţi: parcă “Europa civilizată” (n.n.: MASONIZATĂ!) are nişte probleme REALE, nu-i aşa?!...şi cu nişte oameni VII…iar nu sclifoseli “istoricizante” şi “comemorante” şi teorii tembele, scoase din măseaua dreaptă, de către un analfabet balcanico-khazar…?!

…Ia să vedem, mai departe, ce se zice despre  - …Federaţia Rusă, de data asta:

„Romania a fost ocolita de investitorii mari din Rusia, iar de acum incolo varianta unor noi intrari este cu atat mai improbabila, crede analistul. “Ei (investitorii - n. red.) primesc aprobare pentru a veni in Romania, nimic nu misca fara politic. (…) In principiu, nu vor mai fi intrari de investitii rusesti in Romania”, afirma Blanculescu.
In privinta companiilor mari deja prezente pe piata locala, controlul statului rus asupra lor este total, atat ca strategie, cat si ca tactica economica. In Romania, rusii controleaza mari companii din domenii-cheie, precum metalurgia - Mechel, Vimetco, energia - Lukoil, WIEE, si pietele de capital – banca de investitii Renaissance.
• Compania petroliera Lukoil este prezenta pe piata romaneasca din 1998, atunci cand a cumparat rafinaria Petrotel din Ploiesti. Lukoil activeaza pe piata distributiei de carburanti, printr-o retea de 310 benzinarii, precum si pe cea de furnizare de electricitate, printr-un grup energetic inaugurat pe platforma Petrotel, acolo unde lucreaza 2.500 de salariati. Compania controleaza 19% din productia Rusiei de titei.
• Grupul siderurgic Mechel a intrat pe piata romaneasca in 2002 si are circa 7.000 de angajati in combinatele Mechel Campia Turzii, Mechel Targoviste, Ductil Steel Otelu Rosu, Ductil Steel Buzau, Laminorul Braila si Mechel Reparatii Targoviste.
• Vimetco, intrata pe piata locala in 2002, detine grupul Alro, producator de aluminiu, care are peste 2.500 de angajati. Compania mai controleaza si Conef Gaz, intermediar pentru importul de gaze rusesti.
• WIEE, controlata de rusii de la Gazprom si nemtii de la Wintershall, este cel mai mare intermediar de gaze de pe plan local. Romania nu mai importa direct gaze din Rusia din anii '90, ceea ce a dus la cresterea tarifelor catre consumatorii finali.
• O intrare mai recenta pe piata romaneasca este cea a bancii de investitii RenaissanceCapital, controlata de neozeelandezul Steven Jennings si rusul Mihail Prohorov. Renaissance va intermedia oferta publica secundara de la Petrom, programata sa aiba loc in aceasta vara. Consortiul alcatuit din Renaissance, BT Securities, Romcapital si EFG Eurobank Securities a castigat licitatia organizata de statul roman pentru intermedierea ofertei, evaluata la 500 milioane de euro.
Valentin Ionescu, fost ministru in perioada mandatului presedintelui Emil Constantinescu, actualmente consultant in management, afirma ca declaratia Rusiei este inadecvata si disproportionala in raport cu afirmatiile presedintelui, care se referea la istorie. “Este vorba despre o reactie calculata (a rusilor – n. red.), dar cred ca ea depaseste limbajul diplomatic”, spune Ionescu, accentuand ca, oricum, relatiile dintre cele doua tari au fost reci in ultimii zece ani.
Analistul explica faptul ca Rusia a fost deranjata de o “oarecare lipsa de cooperare politica” din parte Romaniei, in contextul in care Moscova nu si-a modificat politica externa din anii ’80 incoace. “Rusia incearca sa exercite si o anumita influenta politica in statele unde investeste. (…) Rusia nu separa cooperarea politica de cea economica”, puncteaza Ionescu.
Pe termen scurt, declaratiile presedintelui Basescu ar putea duce la majorarea preturilor la gazele de import, mai exact a celor din Rusia, care acopera circa 30% din consumul la nivel national. Oficialii Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) au anuntat deja ca tarifele gazelor importate din Rusia ar putea sa se majoreze cu 15% in cel de-al treilea trimestru, de la 400 de dolari/mia de metri cubi, la 460 de dolari/mia de metri cubi, potrivit Mediafax.
Rusia detine cele mai mari rezerve dovedite de gaze naturale din lume, mai exact 25% din total ori 45,47 trilioane de metri cubi. Statul rus este cel mai mare exportator de gaze naturale din lume - 179,1 miliarde de metri cubi” - cf.Wall-Street, 2 iulie 2011.…Noi nu credem că vreun lucru, CÂT DE MIC, în “şahul” politic, extrem de atent şi periculos şi lacom, al lumii masonizate de azi, este/ar putea fi făcut întâmplător, “la plesneală”. Oricât ar fi de analfabeto-incult, Băsescu are nişte stăpâni, acolo, departe…şi acei stăpâni din Vest dezvoltă, pe linie globalistă, deci PUR NEGUSTOREASCĂ (în politică şi în afaceri, nu încap emoţiile, deci sufletul…”pleacă la plimbare”!!!), relaţii ENERGETICE tot mai prospere, cu Federaţia Rusă! Aliaţii din Europa, ai “Marelui Licurici”, au nevoie de gazul Federaţiei Ruse…ŞI, DECI, NU I-AR REFUZA NIMIC ACESTEIA (…cum nu i-au refuzat Federaţiei Ruso-Putiniene, în luptele invazioniste din Georgia -  nici Oseţia de Sud şi Abhazia, în august 2008!!!) - …nici măcar o invazie (militară sau financiară sau, pur şi simplu, de jaf al industriei şi al …wolframului şi aluminei - …de care ruşii au absolută nevoie, pentru programele lor militare, de supraveghere terestră şi de investigaţie cosmică…la fel ca americanii, dar care ne jefuiesc de alte… “substanţe”!) - în România, care stă, într-una, ca mielul la tăiere, în faţa oricărui monstru terestru, cu nume de “om de afaceri”, adică, bandit de DRUMUL MARE!!!
Cum spuneam şi într-un articol trecut, noi nu credem în vreun “rezon” al existenţei N.A.T.O.…decât ca scuză pentru “trocurile globaliste”, dintre SUA şi Rusia…: “Vladimir Putin - ...naţionalist el, în felul lui...dar care, în ultima vreme, se înţelege îngrijorător de bine, cu S.U.A.” – cf. art. România curată, publicat pe 21 iunie 2011, în revistele online Singur, respectiv „StarPress-Vâlcea Turism” - şi pe 1 iulie 2011, în Jurnalul de Vrancea online.
…Bref: “mâncatul de scovergi” al lui Băsescu, din seara de miercuri, 22 iunie 2011, a fost “avizat” şi de S.U.A., şi de Federaţia Rusă (la modul labirintico-masonic, fireşte!) – şi avut (cel puţin! - …nu mai punem la socoteală răfuiala inter-evreiască, dintre Mihai I şi “prinţul” Paul…!) câteva ţinte precise:
1-să “justifice” următoarele “jafuri de stat” sau “asalturi” economic-jefuitoare violente ruseşti (realizate cu criminalii noştri autohtoni, dimpreună, “la toartă” şi pe comisioane trădătoare colosale!)  …tip ALRO SLATINA (“Alro Slatina este cea mai mare companie producătoare de aluminiu din Europa Centrală şi de Est - şi singurul producător de aluminiu şi aliaje de bază din România. Capacitatea de producţie a companiei este de peste 260.000 tone anual.
Compania este deţinută în prezent (2007) în proporţie de 87% de Vimetco (fostă Marco Group), deţinut de miliardarul rus Vitali Matsitski[1][2]. Fondul Proprietatea mai deţine aproape 10% din acţiuni”) – …şi să ne ţină, astfel, “capul sub pernă”, ca vinovaţi de “blasfemii antiruseşti”, pe când ei, ruşii, “în horă” cu americanii… şi “cu alţii” (…”aleşi”!), ne fură de ne-ndoaie…;
2-să acopere ochii celor care văd cum se reacţionează, de către popoare ne-anesteziate spiritual, tip Grecia şi Catalunia (“dizidentă”, în raport cu Spania, cică…!), faţă de mârşăviile şi crimele financiare (cu grave consecinţe în moralul/psihicul “de masă”!) ale masoneriei globalizante. Nu vedeţi că nimeni nu face puşcărie, pentru falimentele oneroase din S.U.A. (“Lehman Brothers”!!!), care au dat semnalul “crizei” artificiale mondialiste, care se va sfârşi cu catastrofa ireversibilă a populaţiei terestre sărace, deci cu…ADEVĂRATUL HOLOCAUST, CEL AL SĂRMANILOR OAMENI, CINSTIŢI ŞI MUNCITORI, AI PLANETEI?! Şi aici, reiterăm (în speranţa, iraţională, că “domnii” creduli şi fraierii se vor trezi, TOTUŞI!) o temă “dragă şi prioritară”, de pe agenda permanentă a francmasonicilor “de frunte” ai lumii - … tip, să zicem, Bill Gates: "Lumea de azi are 6, 8 miliarde de oameni ... număr ce va ajunge până la aproximativ 9 miliarde. ACUM, DACĂ FACEM O TREABĂ FOARTE BUNĂ CU NOILE VACCINURI, CU SERVICIILE MEDICALE, CU SERVICIILE DE SĂNĂTATE REPRODUCTIVĂ, AM PUTEA, CEL MAI PROBABIL, SĂ REDUCEM ACEST NUMĂR CU 10 SAU 15% (…) Vaccinurile sunt utilizate in scopul reducerii populatiei şi sunt  trei moduri reale în care acestea pot fi "eficiente", din punctul de vedere al celor care doresc să reducă populaţia globului:
A) Ar putea ucide oamenii incet, intr-un mod care trece neobservat, efectele aparand poate peste 10 - 30 de ani, prin accelerarea unor boli degenerative.
B) S-ar putea reduce fertilitatea si, prin urmare, rata natalitatii in intreaga lume ar scadea, reducand astfel populatia lumii pentru mai multe generatii succesive. Aceasta metoda prin care e provocata ”moartea lenta" ar putea parea mai acceptabila pentru oamenii de stiinta care doresc sa vada populatia mondiala in scadere, dar nu au destul curaj sa ucida oamenii direct, prin medicina conventionala. Exista deja dovezi ca vaccinurile pot provoca avorturi spontane http://www.truthistreason.net/bill-gates-says-vaccines-can-help-reduce-world-population
C) Vaccinurile ar putea creste rata de deces in cazul unei viitoare pandemii. Teoretic, eforturile de vaccinare pe scara larga ar putea fi urmate de o eliberare deliberata a unei tulpini de gripa extrem de virulenta, cu o rată de mortalitate ridicata. Aceasta abordare a vaccinurilor ca "arme biologice"ar putea duce la uciderea a milioane de oameni al caror sistem imunitar a slabit ca urmare a vaccinarilor anterioare – cf. FUNDATIA BILL ŞI MELINDA GATES” "- cf.http://www.naturalnews.com/029911_vaccines_Bill_Gates.html
3-să creeze, pentru români, o diversiune fals-naţionalistă, pentru că urmează o nouă tranşă de tăieri de salarii...tocmai pentru ceea ce spunea Bill Gates: lumea trebuie sărăcită, TERORIZATĂ, îmbolnăvită grav şi...straşnic RĂRITĂ!!! (...iar S.U.A. şi globaliştii sunt UNICII TERORIŞTI AI PLANETEI TERRA!!!);
4-Rusia/Federaţia Rusă, moştenitoarea “tezaurului” de ticăloşie criminală al U.R.S.S. – “să se scoată”, fie şi parţial, din punct de vedere istorico-moral, “dându-se lovită”, adică autovictimizându-se: Rusia/Federaţia Rusă (ne referim, fireşte, NU la poporul rus, atât de cumplit încercat şi atât de incredibil îndurător, DEŞI GENIAL, ÎN DUH, cât şi cel român! – ci la politicienii, militariştii/kaghebiştii şi la toate hienele lor, care, ca şi ale noastre, se dau drept “oameni de afaceri”  - ...majoritatea zdrobitoare aparţinând...”poporului ales”!!!), cu, mereu, aceleaşi fumuri imperialiste şi, mereu, cu acelaşi susţinător “din umbră”, S.U.A. (ca şi în al doilea război mondial!!!) – GLOBALIŞTII TREBUIE SĂ SE LEGITIMEZE ÎNTRE EI, PENTRU CĂ, ÎN FAPT, ÎNCALCĂ ABSOLUT ORICE LEGISLAŢIE INTERNAŢIONALĂ ACTUALĂ!!!
"Amendarea” (calculat-mârlănească!), de către ruşi, a mârlanului-slugă, Băsescu – este, de fapt, încă un pumn uriaş, “altoit” peste capul, şi aşa, VINOVAT PLECAT, al României, căreia evreimea internaţională i-a creat, deja, “complexul criminal” (prin minciuna scârboasă şi arătând impotenţa sentimentului de recunoştinţă, la majoritatea evreilor, mai ales la plutocraţi…minciună vis-à-vis de aşa-zisul “holocaust românesc asupra evreilor”!). Un pumn dat României şi NEVOII EI DE MODELE MORALE/EROI (şi, prin ea, tuturor antiglobaliştilor europeni ori “de aiurea”!) de către o Moscovă care, aparent, ar avea dreptate şi “legitimitate”, în “revolta” ei (deşi Basarabia, Bucovina, Ţinutul Herţei etc. etc. erau ale noastre, iar nu ale lui Stalin şi ale… “gloriosului popor sovietic”!), pentru că a pierdut, zice ea (o zice "cu ocazia împlinirii a 70 de ani, de la Declanşarea Marelui Război pentru Apărarea Patriei"!), între 1941 si 1945, cca 27 de MILIOANE de oameni : atâta că ei, neo-sovieticii, pun la numărătoare, se pare, în această sumă enormă, şi zecile de milioane de ţărani ruşi şi ucrainieni, ucişi la "colectivizarea/colhoznicizarea cu tunul", făcută de Stalin, şi pun şi asasinatele oribile (adevărate măceluri!) produse de komisarii politici stalinişti, din Armata Roşie...Uitând, fireşte, de lagărele siberiene, de “vorkutele” unde, nici azi, nu se ştie câte milioane de români au fost răstigniţi…
NU-I PREA CORECTĂ “NUMĂRĂTOAREA RUSĂ”, NU-I AŞA???!!!   
…DAR ĂSTA E GLOBALISMUL!... O, VOI, POPOARELOR TERESTRE: SE FACE CU COMPLICITĂŢI MONDIALE, CU PREŞEDINŢI TÂMPIŢI ŞI AMORALI ŞI CU POLITICIENI-SCLAVI, TÂMPIŢI, TRĂDĂTORI ŞI AMORALI – DAR ŞI CU POPOARE NAIVE ŞI ANESTEZIATE, DIN PUNCT DE VEDERE MORAL-SPIRITUAL!!!
…“BRAVADA NERUŞINATĂ”, DECI,  PARE A FI, MAI CURÂND, O AGRESIUNE (PENTRU PREZENT, DAR, MAI ALES, PENTRU PLANURI VIITOARE!), DIN PARTEA GLOBALIŞTILOR, MAI MULT DECÂT DIN PARTEA TÂMPIŢILOR NOŞTRI “DE FRUNTE”…care, fireşte, nu sunt străini de “toată daravera” asta!

                                                                                                                           prof. dr. Adrian Botez
 


                              
                                       


1. Viruşi ai haosului internaţional subliniaţi de presa străină:


        News Week despre modelul de afaceri al FMI,
Publicat in News Week sub semnatura lui Amar Bhide si Edmund Phelps, castigator al Premiului Nobel pentru Economie in 2006, membri fondatori ai Centrului pentru Capitalism si Societate, articolul  face vorbire despre sabotarea functionarii capitalismului. De imoralitatea agentiilor internationale si de metode asemanatoare celor ale mafiotilor.
Noul director al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a mostenit o institutie ce si-a depasit scopul. FMI a fost creat in cadrul acordului de la Bretton Woods din 1944, ce isi propunea promovarea unor piete libere, prin intermediul cursurilor de schimb legate de dolarul SUA. Daca o tara nu putea sa-si acopere deficitele comerciale, FMI ii imprumuta dolari, in anumite conditii. Pentru a se asigura ca imprumutul de urgenta va fi rambursat, precum si pentru a elibera calea altor institutii financiare pentru a face sau reinnoi pe termen lung imprumuturi, natiunea beneficiara a trebuit sa adopte un program strict de austeritate.
Cand regimul cu rata fixa ??de la Bretton Woods s-a incheiat in 1971, economistii si-au imaginat la inceput ca o noua era a ratelor de schimb flotante ar tine importurile si exporturile intr-un echilibru aproximativ, eliminandu-se astfel deficite comerciale mari si nevoia de a imprumuta din strainatate pentru a le acoperi. Numai ca multe guverne nu au fost dispuse sa lase ratelor de schimb libere. Pentru a tine scazute preturilor pentru produsele alimentare si energia importate, au pastrat monedele lor la nivel supraevaluat - si astfel datoriile lor externe au crescut. In plus, s-au imprumutat in strainatate si pentru alte motive: pentru proiecte de lucrari publice grandioase; pentru a mentine industriile de stat pe linia de plutire, si, nu in ultimul rand, pentru ca le convenea familiilor conducatoare.
Creditorii straini au fost fara griji. Asemeni fostului sef al Citibank, Walter Wriston, care declara ca tarile nu intra in faliment. Cu toate acestea, guvernele nu pot imprumuta fara limita. Atunci cand, sub pretextul ca o tara nu mai este solvabila, FMI era trimis sa faca treaba murdara si tara sigura pentru a fi din nou imprumutata - pana la urmatoarea criza.
Reforme curajoase, care au transformat economiile emergente, cum ar fi BRIC - Brazilia, Rusia, India, China - aproape au scos FMI-ul din afaceri. China, in special, a aratat ca o moneda subevaluata poate supraincarca sectorul exportului dintr-o tara si poate transforma deficitele comerciale intr-un surplus imens. Privatizarea intreprinderilor de stat a devenit populara si ministerele de Finante au renuntat la reticenta lor traditionala de a permite societatilor nationale sa se imprumute in strainatate. Cu economiile emergente pe cai mari, debitorii lor privati au primit un calduros bun venit pe pietele internationale de capital.
Castigul lor a devenit durerea FMI. Cererea de finantare si programele de austeritate au scazut drastic. Pana in 2008, a fost randul FMI sa se lupte cu deficitul propriului buget de aproximativ 400 milioane dolari, prin reduceri de cheltuieli, reduceri de personal si vanzari de rezerve de aur. Dar tocmai atunci cand FMI parea anihilat prin BRIC, a fost salvat de PIGS - Portugalia, Irlanda, Grecia si Spania. Atena a fost imprumutata ani de zile cu mana pana la cot, ascunzandu-si datoriile prin intermediul contabilitatii necinstite si operatiuni de duplicitare de swap. (In contrast cu Guvernul irlandez, care s-a trezit cu probleme practic peste noapte, prin preluarea activelor neperformante ale bancilor insolvabile.) In aprilie 2010, atunci cand agentiile de rating au declasat titlurile de stat grecesti la categoria "gunoi", parea deja ca e vorba de o poveste familiara. Atena a negociat obisnuitul pachet de austeritate si si-a asigurat un imprumut de la FMI si UE.
Acum, inainte chiar ca Tunisia si Egiptul sa aiba guverne noi, FMI s-a grabit sa le ofere imprumuturi pentru vaste proiecte de infrastructura in desert, ca si cand Fondul nu ar fi stiut ca exista tineri arabi care doresc moduri de a incepe afaceri si cariere, nu locuri de munca temporare in constructii.
Dezastrul grec si drama Africii de Nord ridica intrebari existentiale despre FMI. Guvernele responsabile nu imprumuta sume mari din strainatate, mai degraba decat din surse interne. Asta e ceea ce fac regimurile de tinichea. Sa creditezi si mai mult debitorii care nu pot plati ceea ce ei deja datoreaza? Asta e ceea ce fac mafiotii.
Modelul de afaceri al FMI saboteaza functionarea in mod corespunzator a capitalismului, victimizand oamenii obisnuiti in timp ce elitele beneficiaza. Avem nevoie de agentii internationale care sa permita in mod iresponsabil - vecin cu imoralitatea - imprumuturi si creditari? In loc sa imaginam sisteme inteligente de cum sa sonticaim prin crize dupa ce ele se intampla, de ce sa nu oprim mai bine bancile imprudente sa ajusteze imprumuturile externe ale unor guverne slabe? La urma urmei, sunt prinsi la mijloc contribuabilii francezi si germani, nu numai grecii si irlandezii.

Sursa: More Harm Than Good. How the IMF’s business model sabotages properly functioning capitalism.

                        REALITATI CONSEMNATE DE ZIARUL „DAILY MAIL”
In Grecia, in 600 de profesii te poti pensiona la 50 de ani.
Lacomia a pornit dezastrul.
.

Stiati ca in Grecia calatoria cu metroul e gratis?
Sau ca statul pierde din evaziune, anual, peste 1,6 miliarde de euro si s-a ajuns la situatia halucinanta de a urmari din elicopter cine nu-si declara piscinele ca sa evite plata impozitelor?
Metroul din Atena este o placere.
Are aer conditionat, cu plasme ce intretin buna dispozitie a pasagerilor, iar trenurile vin si pleaca intotdeauna la timp. Si totul e gratis pentru toti cei 5 milioane de locuitori ai capitalei Greciei.
Acesta este exemplul de la care pornesc jurnalistii de la Daily Mail cand analizeaza cauzelor care au stat la baza situatiei financiare dezastruoase in care se afla Grecia la ora actual.
"O cultura a lacomiei, a evaziunii si a risipei scandaloase", asa caracterizeaza ziaristii britanici principala cauza care a dus la dezastrul financiar din Grecia.
 .
De ce e metroul gratis?
Nu exista turnicheti care sa blocheze intrarea sau sa permita iesirea din impresionanta retea subterana a metroului din Atena, iar cetatenii sunt in schimb rugati sa "valideze" tichetele inainte de imbarcarea in trenuri.
Putini se sinchisesc insa de asta pentru ca nimeni si nimic nu-i obliga.
Nu e nicio surpriza: a fi risipitor cu banii la scala Herculeana - de la proprietarul celui mai mic magazin, pana la personaje importante din lumea politica si oameni de afaceri marcanti - a devenit parte din viata Greciei, la fel ca ouzo sau maslinele.
Mai mult decat atat, pe langa faptul ca nu platesc nimic pentru biletele de metrou, grecii nu au platit niciun cent din pretul de 1,5 miliarde de lire sterline (aprox. 1,6 miliarde de euro) cat a costat construirea metroului.
Acesta a fost, dupa cum scriu jurnalistii britanici "un cadou" din partea Uniunii Europene pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2004.
La acea data era binecunoscut traficul rutier infernal din capitala Greciei. .
Caile ferate:
salarii de lux, venituri de 80 de milioane de lire (aprox. 89,05 de milioane de euro), cheltuieli de 500 de milioane de lire (aprox. 556,6 de milioane de euro)
Pe langa acest "cadou" mai este un aspect deloc de neglijat in conditiile actualei crize economice. Salariul mediu al angajatilor de la caile ferate grecesti este de 60.000 de lire sterline pe an (aprox. 66,788 de euro).
Desi se obtin 80 de milioane de lire (aprox. 89,05 milioane de euro) din vanzarile de tichete, pentru cei care nu sunt locuitori ai Atenei, cheltuielile companiei se ridica la 500 de milioane de lire anual (aprox. 556,6 milioane de euro).
"Avem o companie de cai ferate care este falimentara, fara niciun dubiu.
Si cu toate astea, nu e singura companie din Grecia care are asemenea salarii", a declarat fostul ministru grec al finantelor, Stefans Manos.
.
Evaziunea fiscala vazuta din elicopter
"Mii de locuitori din nordul Atenei au fost identificati cu ajutorul elicopterului ca detin piscine si nu platesc niciun impozit, cum ar trebui. 300 de "fraieri" le-au declarat.
Restul gasesc metode ingenioase ca sa scape de un Fisc sub-dimensionat si care oricum inchide ochii in fata acelora care nu vor sa plateasca taxele si impozitele.
Guvernul a publicat o lista cu 70 de doctori care au inselat statul cu sume uriase, dar un oftalmolog a declarat la un post de radio ca "numai prostii platesc taxele".
"Prostii de europeni, poate", scriu la randul lor jurnalistii de la The Telegraph.
Cei care colecteaza taxele se plang ca datornicii platesc 20% din sume si apoi dispar.
Economistii estimeaza ca cei din sectorul privat suporta greul, in timp ce angajatii de la stat scapa fara sa plateasca.
.
Maseurii si cofetarii se pensioneaza la 50 de ani
In mod ridicol, dupa cum scrie Daily Mail, maestrii cofetari, prezentatorii de radio, frizerii si maseurii din baile cu abur se numara printre cele 600 de profesii in care este permisa pensionarea la 50 de ani, cu o pensie de stat care reprezinta 95% din salariul anual castigat in ultimele 12 luni de munca.
Uluitor, doar 5.000 dintre cei 12 milioane de greci admit ca au salarii anuale de peste 90.000 de lire sterline (aprox. 100.000 de euro).
.
Cum s-a ajuns la colapsul financiar?
Daily Mail puncteaza ca :
"Grecia s-a bazat prea mult pana acum pe banii proveniti de la Uniunea Europeana, in special pe cei veniti din tarile nordice, foarte bogate.
Grecia a practicat acest sistem din 2001 cand a intrat in UE.
Fondurile au curs catre Grecia din toata Europa, iar grecii au inceput sa cheltuie de parca nu ar mai fi existat ziua de maine .
Banii au "inundat" toate sectoarele vietii publice.
Ca rezultat, de pilda, sistemul educational grecesc are de patru ori mai multi  profesori per elev decat Finlanda, care este tara cu cel mai inalt nivel de educatie din Europa".
"Daca grecii ar fi strans cureaua mai mult si ar fi platit taxele catre propriul stat, poate acum, votantii europeni nu ar mai simti aceeasi aversiune fata de ei", concluzioneaza Daily Mail.Produs Port@Leu | ISSN 1842 - 9971