Anul 2015
Anul 2014
Anul 2013
Anul 2012
Anul 2011
Anul 2010 periodic nr. 1 2 | 3 | 4 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
Anul 2009
CE MAI ÎNSEAMNĂ, AZI, SĂ FII „PREŞEDINTE”, RESPECTIV „CETĂŢEAN” AL ROMÂNIEI...?! de Adrian Botez
FONDATORUL „STRATFOR” despre ROMÂNIA, interviu cu George Friedman
Proiectul Blue Beam (Raza Albastră) şi „salvarea” Noii Ordini Mondiale
Două articole despre Roşia Montană de Dr. Gh Funar şi Ion Longin Popescu
Un parlamentar român despre şeful delegaţiei FMI pentru România
Articol Eugen Evu
În loc de concluzii: Opinii din noua generaţie
Articole de Mircea Bunea, Gavril Cornuţiu,Viorel Roman, Demi Perparim, Cristian Neagu - partea I
Articole de Mircea Bunea, Gavril Cornuţiu, Demi Perparim, Cristian Neagu - partea II
Articole de Mircea Bunea, Gavril Cornuţiu, Demi Perparim, Cristian Neagu - partea III
Secretele din Bucegi” – un documentar al sitului „Colecţionarul”
Traducerile în franceză ale lui Constantin Frosin, din versuri de: - Vasile Voiculescu - Ion Pillat - Marin Sorescu - Ileana Malancioiu - Nicolae Labiş - Magda Isanos - Stefan Augustin Doinaş
DIMITRIE GRAMA - Poezia ca (un) ritual de depoetizare
Recenzii şi prezentări de Adrian Botez, Al.FlorinŢene, Dan Lupescu, Melania Cuc, Eugen Dorceascu - Despre Eugen Evu, Stefan Doru Dancuş, Melania Cuc, Mihai Marcu, Aurel Petrescu, Ion Barb, Slavomir Almăjan, Valentina Becart - partea I
Partea II
partea III
- partea IV
Cu prilejul apariţiei seriei complete in trei volume difuzate de librăria electronică www.corectbooks.com
partea II
partea III
partea IV
partea V
Păstorel Teodoreanu pe internet
partea II
Parodii literare sau parodia guvernării rubrici de Elisabeta Iosif, Ionuţ Caragea, Ioan Lilă
partea II
partea III
Consideraţiuni în proză din folclorul internetului
partea IV
From The London Times: A Well - Planned Retirement UN PERFECT EXEMPLU DE DESCENTRALIZARE
- continuare - 

DIN CARTEA A TREIA :

                   C O R N E L I U  L E U

                                     VOLUMUL TREI
                                               sau
            CRONICA POLITICÃ A ANILOR 2005-2010

                                                              R E A L I T A T E A 2 0 1 0
ANUL 2007Glumeţ, Vanghelie l-a invitat pe Bãsescu la lansarea europarlamentarilor PSD. Preşedintele a glumit şi el fãcându-i pe pesedişti „de parteneri”. Scurta lui vizitã la sala Romexpo de unde odinioarã plecau minerii, iar acum plecau candidaţii PSD la „europene”, a avut douã conotaţii de tip Caius Iulius Caesar: In vreme ce, pentru Ion Iliescu a sunat a „Veni – Ţepi – Scuipi”, pentru Mircea Geoanã a fost categoric „Veni – Pupi – Bãsi”.
 . Litera „C” fiind iniţiala cu care încep cuvinte importante cum ar fi CULTURA, CIVILIZAŢIA sau CARTEA - care, evident lucru: nu le-a plãcut - cei care tot mai mult şi mai insistent vor sã ne conducã politic dupã lipsa lor de şcoalã şi de învãţãturã, încearcã sã sarã peste ea. Ei vin tot mai vehemenţi de la „B” încheind plutonul cu Becali şi sar la „D”, unde Dumitru Dragomir se anunţã a fi achiziţia intelectualã a P.D.-ului. E un fel de triatlon în care bietul „c...” se ghemuie sub sãritura celor care calcã-n semnificaţia lui politicã dintotdeauna.
. Teribil ziarist Ion Cristoiu! A scos un rezultat cel puţin egal cu al lui Piţurcã, aducând în emisiunea sa un bãtrânel cu ochi foarte albaştri care a explicat meticulos drumul celor 42 de tablouri scoase sau vândute atât de ilegal de Regele Mihai şi Mama Sa Elena, încât se leagã un dosar mai tare decât la Remeş! Ce ţarã, dom’le! Vom avea în curând „Dosarul caltaboşul” şi „Dosarul El Greco”. În loc sã-l lãsãm pe bãtrânul rege sã se bucure de ce-a ciupit pe Peleş la bãtrâneţe, îi amintim escrocheriile din tinereţe!... Cã povestea începe cu sentimente atât de frumoase: Carol I lasã ţarii tablourile pe care tot cu banii ei le-a achiziţionat; Carol al doilea ia ceva din dragoste pentru Lupeasca; Mihai I ia din dragoste pentru mãmica lui... şi, deodatã apare acest bãtrânel de azi cu ochi albaştri care, prin anii ’70 recuperase ceva în cadrul dosarului „Duduia”. A nu se confunda cu Duda! E tot ceva morganatic, dar „Duduia” era Lupeasca pentru care Carol al II-lea a dat atunci ţeapa, iar Duda participã la ţepele pe care Mihai I le dã acum, fiind omolog în grad cu colonelul care face dezvãluirea.
. Crescãtorii de bovine au protestat în faţa Ministerului Agriculturii şi ameninţã pe bunã dreptate cã îşi vor continua demonstraţiile. Aşadar, sãptãmâna viitoare, suflând în muştucele alãmurilor şi vãrsând bunãtate de lapte cu care ar putea creşte viţei graşi, se vor înfiinţa în faţa Guvernului. Nãpãpstuiţi la ieslea goalã a finanţelor naţionale, crescãtorii de bovine nu şi-au pus însã problema sentimentalã: Dacã, în faţa Palatului Victoria, guvernanţii îi vor întâmpina cu cãldurã, îi vor îmbrãţişa şi le vor spune: „Voi ne-aţi crescut!”... Dacã?!?...
Celebra inocentã Mona Muscã, susţinãtoarea cu demonstraţie proprie a ideii: „securiştii noştri mai curaţi decât securiştii lor”, a fost chematã la parchet pentru fals în declaraţii. Cred cã şi-a pregãtit replica: „Vai, domnule procuror, dar eu credeam cã sunteţi dintre... procurorii noştri!”... Cât despre candidatura la uninominale, rãspunsul îi poate fi şi mai cavaleresc: „Din partid m-am autosuspendat ca sã nu planeze mârşãvia asupra colegilor mei; dar la uninominale, cacealmaua o trag alegãtorilor naivi”.
Fãcând caz de limbi strãine, o fruntaşã PIN (care pare sã nu ştie apropiata semnificaţie a vocabulei în francezã) îl întreba pe perdantul Gigi Becali cum îşi va explica programele politice dacã va ajunge în Parlamentul European. Pretenţie total absurdã atâta vreme cât nici noi, chiar în româna pe care o vorbeşte el, tot n-am înţeles ce fel de program politic are, înafarã de sloganul ãla cu „In 2009 îmi dã Bãsescu tronul”. Asta nu e nici românã, nici macedo-românã, nici megleno-românã, nici mãcar istro-românã! E mai degrabã o sinistro-românã în dialect de paranoia puterii.
Preşedintele Traian Bãsescu şi-a cerut iertare în numele Statului Român pentru deportarea populaţiei rrome din prima jumãtate a secolului trecut. Câţiva înalţi ierarhi şi-au cerut iertare în nume propriu pentru turnarea populaţiei româneşti din a doua jumãtate a secolului trecut. Dar, ca sã rãmânem la rimã: Pentru ignorarea intereselor întregii populaţii în aceastã primã jumãtate de secol prezent, cine şi când îşi va cere iertare?!... Cã, în numele cui… începem sã ne dãm seama prea bine.
E prea mult vehiculatã, atingând chiar culmi demagogice în ultimul timp, ideea cã „nimeni nu este mai presus de Lege”; iar papagalii politici vor ajunge la concluzia de Gâgã sau Bulã: „Pãi, dacã nimeni nu e mai presus de Lege, n-avem decât sã schimbãm Legea ca sã fie ea mai prejos de noi”!...
Culmea paradoxului: Conducere P.D. a exclus un fruntaş din rândurile sale nu pentru cã nu ar fi fost de acord cu vreo mãsurã a partidului lor, ci pentru cã nu a votat Moţiunea elaboratã şi introdusã de P.S.D!... Excluderea unui membru propriu pentru cã nu a fost de acord cu moţiunea adversarilor - Asta demonstreazã adevãrata dragoste pentru democraţie!...


IANUARIE 2008************* In delicata cestiune privind Rosia Montana, care a provocat nu numai reactii vehemente ci chiar si brutale politizari, un onorabil parlamentar vine la "Realitatea tv" nu numai spre a-si expune pe sticla narcisiaca fizionomie, ci si pentru a ne demonstra ce are sub fruntea sa meditativa ca a Ganditorului de la Hamangia. Si, intr-adevar, are principii de foarte experimentat om politic: La intrebarea despre cum a luptat domnia sa in Parlament in aceasta grava dezbatere nationala, raspunsul a fost categoric: "De ce sa vorbesc?... Ce, daca colegii mei au luat cuvantul, s-a schimbat ceva?!"... Privit pe sticla dupa care atat de mult ii placea sa se expuna, combatantul parlamentar avea o frizura mult mai frumoasa decat rationamentele de sub ea.

15 IANUARIE********** Vin alegerile locale. În politica noastra nu exista idei bune şi idei proaste, ci numai ochi care ne plac sau nu ne plac. Dacă nu ne plac ochii, nu acceptam nici ideile; dacă nu ne plac ideile, urâm ochii.Prin sigla lor "ochiul" ţãrãniştii ar trebui sã câştige. Cu condiţia sã nu dea cu praf în el.


16 IANUARIE********** Acum, la transformarea existenţei sale, nu putem spune că P.D.nu a avut un program de guvernare şi construcţie a ţării: Întâi au fost gropile unde, sub semnãtură cunoscutã, scria "Aici sunt banii dumneavoastrã"; apoi celebrele "gãuri Boagiu" de pe autostrada Bucuresti-Pitesti; acum prăbuşirile tronsoanelor de pe Autostrada Soarelui care ies din garanţie. Cert lucru că, după alegerile locale, se vor desprinde din trotuare bordurile Videanu. Concluzia: Doctrină stabilă şi un foarte consecvent program politic.


17 IANUARIE*********** Pentru anul 2008, fostul rege Mihai i-a sfătuit pe oamenii politici spunându-le cã ei trebuie să-şi serveascã instituţia, nu să se serveascã de ea. Majestatea sa vorbea din propria-i experienţă din 2007 când şi-a servit instituţia care este casa regalã, cu cele 30 de milioane de Euro cerute pe Peleş de la contribuabilul român. Generos, n-a mai pus la socotealã cheltuielile pe care ginerele princiar le tot face din bani publici încă de pe vremea lui Năstase.

18 IANUARIE********** Ce-nseamnã "omul legii"!... Intervievat despre soarta sinistraţilor rãmasi în ger din blocul unde a avut loc explozia la minus 12 grade, Eugen Dobrescu, directorul ANPC răspunde freneticului reporter tv. setos de dezastre, citându-i legea: "Sinistraţilor li s-a asigurat cazare, mâncare şi băuturi răcoritoare".

19 IANUARIE********** Cert lucru cã femeile cu mistere devin tot mai tentante. Ele au mistere iar bărbaţii (de stat) le dau mi... ni...stere. Atât Preşedintele cât şi Premierul, desigur, asta au căutat când au desemnat portretul robot al Ministrului Justiţiei: FOST PROCUROE CEAUSIST, SEX FEMEIESC si MISTERE pe care nu le poate descifra nici mãcar CNSAS-ul. Întrebarea e: Care dintre aceste atribute îl justifică interimar pe Meleşcanu?!


20 IANUARIE********** Doamnele pesediste şi-au aplaudat frenetic preşedintele şi secretarul general când Geoană şi Corlăţean le-au spus că ele sunt "AMAZOANELE PARTIDULUI". Cred cã cei doi lideri au folosit aceastã manevrã ca să le provoace sã încalece pe situaţie. Ca sã poatã sprijini bine în piept arcul cu care trãgeau, se spune cã amazoanele îşi tăiau un sân. Oare meritã acest sacrificiu doar ca sã tragi în bãrbãtia lui Bãsescu?!


21 IANUARIE********** Prea Fericitul Alexei al 2-lea poartă titulatura de "Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii". Luând împărtăşanie de la el, ateul marxist-leninist Voronin se pocãieşte, devenind "Slujitor al Chişinãului şi al întregii Rusii".

22 IANUARIE********** Chiar de pe aeroport, la venirea din Georgia, primul gând al Preşedintelui a fost sã-i spunã lui Meleşcanu cã abuzeazã cu dosarele celor opt. Tot pe aeroport, la plecarea în Turcia, Premierul i-o fi spus lui Meleşcanu sã abuzeze în continuare?... Că, despre abuzul cu cel putin 30% la scumpirea alimentelor şi facturilor, tac toţi. Noi mâncăm dosare, ne încălzim cu dosare, salvăm bursa şi căderea leului cu dosare!

22 IANUARIE********** Chiar de pe aeroport, la venirea din Georgia, primul gând al Preşedintelui a fost sã-i spunã lui Meleşcanu cã abuzeazã cu dosarele celor opt. Tot pe aeroport, la plecarea în Turcia, Premierul i-o fi spus lui Meleşcanu sã abuzeze în continuare?... Că, despre abuzul cu cel putin 30% la scumpirea alimentelor şi facturilor, tac toţi. Noi mâncăm dosare, ne încălzim cu dosare, salvăm bursa şi căderea leului cu dosare!

23 IANUARIE********** Mã contrazic unii spunând cã scumpirea alimentelor şi facturilor la utilităţi, deprecierea leului, cresşterea dobânzilor, devalorizarea salariilor şi pensiilor de-abia mãrite, n-ar fi o problemã de discutat de liderii nostri pe aeroport. Eu ştiu cã mama, când vine acasã, primul lucru e sã-ntrebe copiii dacã au mâncat; iar tatãl, la plecare, sã-ntrebe dacã sunt bani de coşniţã. Dar pãrinţii poporului nu vor sã lase aceastã amintire de grijã pentru noi. Pe vremuri, cum ateriza dintr-o cãlãtorie, unul întreba la ce foame am mai fost supusi ca sa-şi plãteascã el "datoria esternã". Acum, altul se grãbeşte sã afle cum stau dosarele adversarilor. Nu-i normal pentru românul confruntat cu o asemenea experienţã sã se simtã în permanenţă orfan?!

LA COADA COZILOR****** Iarna aceasta, nu numai cã am reajuns la cozile lui Genialu dar am ajuns şi la coada cozilor ca ţarã. Dintr-o clasificare de 178 de ţãri pe lista atractiviţãtii pentru investiţiile strãine, noi suntem pe locul 175. Cum guvernanţilor le place lauda, putem inversa clasamentul spunând cã ne aflãm pe locul 4 la ALUNGAREA INVESTITORILOR prin birocraţie, proastã fiscalitate, corupţie şi, de aici: guvernare vicioasã. Vor investi la noi doar cei ce vor dori sã se amuze privind de aproape spectacolul scandalului dintre palate. Dar plãtind pentru aceasta o taxã substanţialã, deseori subteranã. Numai la palatul regal va încasa fãrã jenã, ca şi de la guvern, Alteţa Dudã.

24 IANUARIE LA IASI*** Scrie cronicarul cã, în anul al nouãsprezecelea, doar la o lunã diferenţa de cel care, la meeting, pre limba lui a pierit urcându-se la cer cu elicopterul, din foamea trãitã de târgul Iesilor au izbucnit potrivnice huiduieli cãtre tribuna de unde se promitea marea (prietenie dintre Preşedinte şi Premier)cu sarea (pe care şi-o aruncau în ochi). Nu s-a aflat nici un picior de gips prin preajmã ca sã-i ajute sã ajungã în Ţara Munteneascã, la Targovişte. Si de abia au scãpat ca suflul demagogiei sã nu-i azvârle peste Prut, în Pãrţile Tãtãrãşti ale hiclenitorului Voronin. La Focsani, au fãcut de-o parte si de alta a Milcovului (îmbuteliat la trei stele) Hora Unirii împreunã cu Norica Nicolai pe care au secat-o dintr-o sorbire.

RAMOLISMENT INDUSTRIAL Spuneam cã neîmplinirile PIB-ului nostru descrescãtor se datoreazã doar prostiei guvernamentale combinatã cu abuziv-antipatriotica fiscalitate. Îl cãinam pe industriaşul român care, cândva ajunsese la loc de cinste având una dintre cele mai vechi organizatii patronale europene. Dar iatã cã tocmai aceasta, dând semne de ramolisment când intrã într-al 105-lea an de la înfiinţare, se gãseşte sã-i medalieze pe foştii prim-miniştri români care au dus ţara de râpã. Petre Roman, Victor Ciorbea şi Radu Vasile au fost firitisiţi de industriaşi. Nu pretind cã n-ar fi putut fi medaliaţi. Dar pentru alte merite decât cele care aduc PIB. Cu mai multã imaginaţie (de care ar avea nevoie şi în afaceri) industriaşii nostri ar fi putut sã-i premieze, de exemplu: „pentru mineriade”, „pentru nevastã tânãrã”, „pentru trãdarea mişcãrii sindicale” şi, mai direct „pentru activul dosar de la CNSAS”… Sau, poate cã premiile s-au dat „pentru discrete servicii aduse industriei subterane.

SARKOZY A ÎNVÃTAT CEVA ÎN ROMÂNIA ********** De-abia o vizitã scurtã a fãcut la Cotroceni, iar Sarkozy a şi preluat manierele de aici pentru Palatul Elisee spunându-i unui vizitator neprietenos de la Salonul de Agriculturã: „carã-te, idiotule!”. Iatã, deci, cum s-a metamorfozat „mãi animalule” trecând prin filiera Bãsescu. Speranţa noastrã de a face din Paris „Micul Bucureşti” e pe-aproape!

BÂJBÂIALA SI BÂLBÂIALA ********** De o lunã de zile Vosganian face variante la taxa auto. De o sãptãmânã Pãcuraru face variante la impozitãrile suplimentare. Bãnuiesc, însã, cã salariile lor curg normal. Guvernul e generos: Îşi plãteşte miniştrii şi pentru variantele respinse. Nu ne-ar costa mai ieftin dacã am plãti miniştrii la bucatã?!


CUVÂNTUL LÃUDÃTORULUI ********** Ne uimeşte (sau, poate cã n-ar trebui sã ne uimeascã) o recentã declaraţie televizatã a domnului Claudiu Sãftoiu care, pesemne ca sã facã plãcere PDL-ului, afirmã rãspicat cã Adriean Videanu este primul primar care a pornit în forţã sã rezolve ceva pentru Bucureşti. Oare face aceeaşi plãcere şi fostului PD ?… Şi foştilor primari PD ai Capitalei? Oricum, dacã spune asta chiar cel care a fost şeful campaniilor electorale ale lui Traian Bãsescu, înseamnã cã are sau ceva dreptate, sau ceva de-mpãrţit.

MĂRŢIŞOARE DE LA COTROCENI.
pentru:
Stolojan – o lacrimã,
Tãriceanu - o inimã,
Geoanã – un Nãstase,
Iliescu – un miner,
Marko – un albanez,
Boc – douã Elene,
Vadim – un Becali,
Varujan – o taxã,
Cioroianu – o axã,
Pãcuraru – un dosar,
Meleşcanu – un grad,
Voiculescu – şnurul,
Alegãtorilor – trifoi,
Norica Nicolai – … (nu se poate scrie).


DEMILITARIZARE ********** Se procedeazã la trecerea în civilie a S.R.I.-ului. Devenind instituţie civilã, nu va mai putea fi acuzatã cã are ofiţeri sub acoperire.

CONJUGALITATE POLITICÃ ********** Dupã un divorţ politic şi unul conjugal, Petre Roman şi-a luat nevastã tânãrã. Altfel nu putea face carierã în Partidul Pensionarilor.

ENERGIA IEFTINÃ ********** Fiind de notorietate faptul cã Stolojan a facilitat pentru ALRO-Slatina energia ieftinã, putem spune despre liderul P.D.L. cã este un politician energic şi ieftin.

SECRETUL CIFREI DE 30 ********** Dupã ce a luat românilor 30 de milioane de euro pe Castelul Peleş, Casa regalã a lansat un document ce prezintã o viziune privind dezvoltarea pe 30 de ani a României. Oare crede cã mai avem 30 de castele de retrocedat, sau calculeazã numai îndemnizaţiile guvernamentale şi solda de colonel a lui Duda?

TEATRU PE VIU********** Într-un exerciţiu în care ar fi avut de anihilat nişte terorişti atacând Summmitul NATO, trupele SPP au descins într-o sedinţã a Senatului speriindu-i pe senatorii care ţineau loc de ţinte în care trebuia sã se tragã. Când Laurentiu Fulga a scris piesa « Ion Vodã cel Cumplit », avea o indicaţie de regie în final descriind cum, domnitorul înjunghiat de duşmani, mai are tãria sã scoatã paloşul şi sã reteze unuia capul CARE CADE ŞI SE ROSTOGOLEŞTE PE SCENÃ... Discutându-se la repetiţii cum se poate face aceasta, regizorii au venit cu mai multe sugestii. Dar George Vraca, fiind directorul teatrului cu prea mulţi salariaţi paraziţi, a hotãrât : « Nici un artificiu tehnic. O facem pe viu în fiecare searã. Doar aşa mai scãpãm de ãştia proşti cãrora n-am ce roluri sã le dau ! »... Doamne, de ce nu mai trãieşte Vraca sã-l fi fãcut şeful acestor exerciţii la SPP ?!

IARÃŞI AMINTIRI LITERARE********** Apropo de apãrarea familiei Bãsescu de cãtre capul ei, îmi amintesc un amãnunt cu Zaharia Stancu care-şi împingea fiul cam neajutorat, uzând de puterile sale politice (membru CC, director de Teatru Naţional, preşedinte la Uniunea Scriitorilor, etc.) şi un fost coleg de-al lui de generaţie ajuns scriitor famelic – Oscar Lemnaru, om cu umor redus la tãcere de cenzura regimului, care-şi târa zilele cerşind împrumuturi şi ajutoare. La premiera unei piese modeste a fiului pusã-n scenã prin influenţa politicã a tatãlui, ca sã apuce şi el un piscot din bufetul ce a urmat, Lemnaru s-a apropiat de Stancu – demagog superb al ajutãrii scriitorilor, care l-a şi întrebat : « Lemnarule, ce pot sã fac pentru tine ? »... La care, acela a rãspuns categoric : « Înfiazã-mã ! »...


DE FAPT, PREŞEDINTELE ROMÂNIEI********** ... nu poate fi decât mândru de faptul cã are o fatã care se bucurã de voturi în partid aşa cum s-a bucurat şi de salariul de 25.000 euro/lunã la firma « Luxen ». Tineretul PLD nu a fãcut decât sã voteze o tânãrã de succes, dacã la vârsta la care tatãl ei încã nu era preşedinte, ci doar primar al Capitalei, a putut avea un asemenea salariu la cea mai importantã firmã de iluminat a Capitalei. Oscar Lemnaru nu ar putea spune decât : « Dã-mi şi mie o orã Salonul Oficial de la Aeroport ca sã-mi promovez familia ! ».

DAR ÎNSUŞI VIDEANU RECUNOAŞTE BORDURA********** Cineva spunea despre acest domn care nu prea dã pe la Primãria Capitalei şi a încurcat tot Bucureştiul ca sã-şi facã afacerile personale, cã ne opereazã la buget cu eleganţa aspectului sãu de ober-chelner. Intre timp, chiar el a recunoscut cã firmele sale sunt implicate în afacerile cu borduri primind « bani de la drumarii Capitalei », dar... «sume mici ». Ca si cum furturile mici nu sunt pedepsibile. Deci : e şi gãinar. Sau, dacã e ober, le considerã bacşiş... În orice caz : Chiar dacã eleganţa lui incultã îi dã aspect de ober-chelner, e unul dintre aceia care-ţi umflã mult nota de platã şi angajeazã numai picoli care împart cu el bacsisul.

CE NE FACEM FÃRÃ VIDEANU ?********** Naivi analişti considerã o gravã problemã de partid faptul cã Videanu nu mai vrea sã candideze la Primãria Capitalei... Care-i drama ? O fi popular Videanu, sau plin de realizãri ?!... Ca şi cum în PDL nu se va mai gãsi unul sã ne fure cu neruşinare la borduri !

MEMORIA LUI PÃCURARU ŞI VOSGANIAN********** ... va fi preacinstitã în viitor de pensionari, dupã ce Ministrul Muncii a fãcut la Târgu Mureş o declaraţie atât de defetistã privind (ne) asigurarea pensiilor prin foamea din buget. Despre ei doi, viitorimea va spune : « Miniştrii ãia care ne-au fãcut pensiile atât de mari încât ne-au lãsat fãrã ele ! »...

BINEFÃCÃTORUL ROMÂNILOR********** Principelele Duda anunţã cã nu ne mai sprijinã lucrând la Guvern unde a tocat paralele degeaba ani de zile. Se dedicã in integrum afacerilor socrului sãu, dupã ce acesta a obţinut in integrum tot ce a vrut tocmai de la fraierii din guvernele « servite » de morganaticul sãu ginere. Simeon de Saxa-Coburg a venit în Bulgaria cu bani câstigaţi din afacerile sale şi tot a pierdut alegerile. Acum, Duda, nu cumva vrea sã candideze împreunã cu colega sa de CNSAS Mona Muscã ?!

IMPLICARE********** Considerându-se „preşedinte-jucãtor”, e normal ca Traian Bãsescu sã se vrea implicat în toate. Zilele trecute s-a implicat în suspendarea meciului Steaua – Rapid. Acum, purtãtorul de cuvânt al poliţiei rutiere anunţã cã e implicat şi-ntr-un accident de circulaţie.

REPORTAJ DESPRE CAMPANIA ÎN TROMBÃ
SINTEZA ULTIMEI DECADE
A debutat elegant spãlând sângele curs şi încrederea scursã, cu bãgãri în materne locuri normale produse de cele douã mii de incidente înregistrate de Biroul Electoral Central, la fel de conştiincios ca si cu rezultatele scoase din primul tur; doar cei care au avut sub cincizeci la sutã fiind bãgaţi în al doilea. De aici şi refrenul: „Partidul nu mã lasã sã mã-nmoi/ Cã m-a bãgat Oprescu-n turul doi/ Iar preşedintele m-a pus sã jur/ Cã eu doar voi iesi din acest tur/ Ca sã arãt cã în partid la noi/ N-au ce cãta cei cu organe moi./ Se promoveazã candidatul dur/ Capabil sã domine orice tur!”... Cam la acest nivel de scormonire în arborele genealogic riscau sã se desfãşoare josniciile aluatului politic din aceste zile dacã nu le-ar fi înnobilat nunta regalã. Aşa cã vom strãluci în curând la fel cum strãluceşte prinţul Duda, înnobilat si el din acelasi aluat, de se-ntreba lumea dacã sângele albastru se ia prin aceleaşi contacte ca şi sida. Dar nu aveau dreptate, pentru cã ceva albastru, de la o cunoscutã uniformã, avea el. Cã, alfel, nu s-ar încontra cu Traian Bãsescu care, marinar fiind, o fi spãlat cu toate apele, dar nu e uns cu toate alifiile...nobiliare dupã care ar fi morţi unii ca Becali sau Prigoanã, dacã acestea s-ar putea cumpãra la şpagã precum terenurile de la armatã. Dar uite cã nici pe ei, cu toate cã-s vecini de castele, nu i-a onorat Duda cu vreo invitaţie, preferându-i pe guvernanţii de pe vremea când nobilul sãu socru era ţinut în maşinã pe aeroport şi nu visa sã i se sugereze un asemenea ginere. Si zãu cã n-a fãcut rãu principele-şambelan alegând astfel invitaţii; pentru cã, la modul acesta nu s-a simţit singur printre nobilii adevãraţi, ci Petre Roman i-a adus-o, cu menţionare a numelui în protocol, pe o actriţã la fel de talentatã ca si el, jucând tot atâtea roluri celebre cum a jucat el cu Principesa Margareta. Fapt care l-a supãrat pe celãlalt rege: pe regele Cioabã care s-a adresat direct neamurilor sale Maharajahi în India şi va obţine recunoaşterea romilor la nivel de sânge mult mai colorat decât al morganaticului care pe noi ne face sã ne întrebãm dacã în germana Hohenzollernilor „vehringen” înseamnã „agentul dudã”. Aşa cã, era gata-gata sã nu mai facem reportajul decadei, ci al decãderii totale, dacã românii n-ar fi avut în acele zile şi nişte conaţionali care sã le înnobileze cu adevãrat sufletele si aspiraţiile. L-au avut pe Costel Busuioc – Costel al nostru care calcã pe merit covorul roşu de pe drumul de pricipe al scenei; şi i-a avut cu mare durere pe brilianţii principi ai fotbalului. Ceea ce ne convinge cã, totuşi, ne-a dat Dumnezeu şi o nobleţe cu care ne putem mândri.

**************
Din 2960 de candidaţi de la recentele parlamentare, aproape 2600 au rămas doar cu p...ixul sau cu p...unga de p...lastic, ori s-au făcut de c...alendar. Însă nu-i plângem fiindcă le-au rămas destule tricouri ca să se şteargă. Se generalizează blesteme şi înjurături ca: „să-ţi stea pixu-n gât” sau „calendaru mă-ti” şi vorbe de lehamite precum: „Tu ce...votu meu mai vrei?!”.
Şi a trebuit, feţii moşului, să treacă patru ani bătuţi pe muche de Tăriceanu, ca să se nască Stolojan din Lacrimă şi să-i ia locul cântând romanţa: „Ia-ţi Băse lacrima-napoi/ C-acum conducem amândoi./ Dar tu la anu dac-o-ncurci,/ Mă duc şi eu, cum tu te duci!/Să te ţii tare pe poziţii,/ S-avem ciolan toţi acoliţii...”.
Aşa că Stolo e cel mai bun premier de criză, de vreme ce a făcut criză când candida la preşedinţie. Atunci Băsescu l-a scos din criză pe el, acum o să-l scoată el din criză pe Băsescu garantându-i că nu se mai pot da lovituri de stat. Fiindcă, avându-l şi pe Geoană în formaţie, pot cel mult să moară de gât unii cu alţii. Doamne, ce mişto ar fi fost dacă ar fi putut să bage şi Criza în coaliţia asta guvernamentală. Mureau de gât şi cu ea, că nimeni nu le-ar mai fi putut da lovitura.
Nici măcar Tăriceanu, care i-a dat lovitura unui coleg de partid Thuna, cu care a candidat la Ilfov şi, dacă nu făceau ei o mişculaţie cu schimb de locuri şi de voturi, rămânea premierul „fără coledzi”. Şi nu se făcea ca el, cu familia lui de la Dan Amedeo, să o facă de oaie ca ciobanul din Pipera căruia i-a apus Steaua.
De fapt, Tăriceanu are o ştafetă bună de la Stolojan şi îi asigură acestuia o ştafetă bună: Sunt singurii premieri la plecarea cărora am plâns. Când a plecat Stolojan prima oară, am plâns după valuta pe care ne-a confiscat-o şi după ultimele două cote de zahăr pe cartelă pe care nu ni le-a mai dat. Plecând Tăriceanu, am văzut zilele astea ţara în lacrimi. Plângeau oamenii după banii de la taxa de mediu şi strigau „hoţii” fără a se gândi că jignesc un poet sensibil ca Vosganian. Când va pleca Stolojan a doua oară, nu avem garanţia că o să plângă altcineva decât iar Băsescu. Ăia care s-au obişnuit să strige „hoţii” or să râdă.
Dar nici cu Pesediştii care le-au spus Pedeliştilor „noi cu voi”, nu mi-e ruşine! Se zice că, atunci când se certau pe ideologia compromisului de partid în sala lor de la Palatul Parlamentului, Miron Mitrea care cunoaşte clădirea mai bine ştiind că are pisoare cu multe locuri, îi scotea în grupuri de câte zece-doisprezece şi-i ducea la toaletă chiar dacă nu simţeau nevoia să se uşureze. Fiindcă acolo era loc unde putea să prelucreze câte un asemenea grup ca să voteze cum le spunea el. Ba, dacă tot erau cu mâna pe ceva, poate chiar îi punea să jure.
Dar, oricum, ei au fost flataţi când o persoană morală, ca Preşedintele Statului, i-a declarat câştigători morali ai alegerilor. Defilează şi acum cu moralitatea confirmată de cel care patru ani nu i-a scos din „imorali”. Acum, îi bagă la „morali”, cum îl bagă şi pe Mitrea la DNA.
Dar tot e mai bine pentru Mitrea demn la DNA, decât pentru Geoană şi bătut (de UDMR) şi cu portofoliul (de premier) luat. Mâine-poimâine, Băsescu o să-l plimbe ca pe-un reprezentant de mic partid din suita sa, cum o plimbă el acum pe doamna de la partidul lui Voiculescu.
Fiindcă toată lupta a fost pe două portofolii: Primul ministru, care are pâinea şi cuţitul iar, lângă el, ministrul justiţiei, care are mijloacele lavabile de a-şi scăpa de Lege colegii compromişi. Agricultura poate s-o ia oricine, că tot nu facem nimic cu ea, Munca nu ne interesează, Economia e atât de compromisă încât poate chiar să n-aibă titular, iar de Educaţie, cui îi mai pasă?! La Cultură ar mai putea fi un loc călduţ, dar nu din frigul bibliotecilor şi căminelor culturale, nici pentru patrimoniul de care se pot ocupa agenţii imobiliari, ci din partea lui Caragiale cu cultele: „mănăstiri, maici, chef”. Că, la Sănătate, ministrul n-are spitale, nici medicamente, ci rămâne tot mai mult cu consolarea zicalei „că-i mai bună decât toate”


Produs Port@Leu | ISSN 1842 - 9971