Anul 2015
Anul 2014
Anul 2013
Anul 2012
Anul 2011
Anul 2010 periodic nr. 1 2 | 3 | 4 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
Anul 2009
CE MAI ÎNSEAMNĂ, AZI, SĂ FII „PREŞEDINTE”, RESPECTIV „CETĂŢEAN” AL ROMÂNIEI...?! de Adrian Botez
FONDATORUL „STRATFOR” despre ROMÂNIA, interviu cu George Friedman
Proiectul Blue Beam (Raza Albastră) şi „salvarea” Noii Ordini Mondiale
Două articole despre Roşia Montană de Dr. Gh Funar şi Ion Longin Popescu
Un parlamentar român despre şeful delegaţiei FMI pentru România
Articol Eugen Evu
În loc de concluzii: Opinii din noua generaţie
Articole de Mircea Bunea, Gavril Cornuţiu,Viorel Roman, Demi Perparim, Cristian Neagu - partea I
Articole de Mircea Bunea, Gavril Cornuţiu, Demi Perparim, Cristian Neagu - partea II
Articole de Mircea Bunea, Gavril Cornuţiu, Demi Perparim, Cristian Neagu - partea III
Secretele din Bucegi” – un documentar al sitului „Colecţionarul”
Traducerile în franceză ale lui Constantin Frosin, din versuri de: - Vasile Voiculescu - Ion Pillat - Marin Sorescu - Ileana Malancioiu - Nicolae Labiş - Magda Isanos - Stefan Augustin Doinaş
DIMITRIE GRAMA - Poezia ca (un) ritual de depoetizare
Recenzii şi prezentări de Adrian Botez, Al.FlorinŢene, Dan Lupescu, Melania Cuc, Eugen Dorceascu - Despre Eugen Evu, Stefan Doru Dancuş, Melania Cuc, Mihai Marcu, Aurel Petrescu, Ion Barb, Slavomir Almăjan, Valentina Becart - partea I
Partea II
partea III
- partea IV
Cu prilejul apariţiei seriei complete in trei volume difuzate de librăria electronică www.corectbooks.com
partea II
partea III
partea IV
partea V
Păstorel Teodoreanu pe internet
partea II
Parodii literare sau parodia guvernării rubrici de Elisabeta Iosif, Ionuţ Caragea, Ioan Lilă
partea II
partea III
Consideraţiuni în proză din folclorul internetului
partea IV
From The London Times: A Well - Planned Retirement UN PERFECT EXEMPLU DE DESCENTRALIZARE
 ÎN LOC DE CONCLUZII,
OPINII DIN NOUA GENERAŢIE.
AUTOAREA TEXTULUI DE MAI JOS ESTE O STUDENTĂ:
                                              Preţul corect

                 Spaţiul existenţial, cuprins între acoladele dictonului ,,Totul se plăteşte’’, devenit inchiziţia supremă între moral, juridic şi divin, este guvernat de legea preţului, o lege puternică şi implacabilă, un mecanism monstruos care adună şi separă lumi şi oameni în egală măsură.
          Formularea ,,totul are un preţ’’, o regăsim din păcate în derizoriu, căci ea este pretutindeni, în viaţa de zi cu zi: scrisă stângaci pe tarabele pieţelor sau cu litere îngrijite în uriaşele cifre ale tezaurelor de cultură; pentru că el, preţul în sine, nu mai este un mister, nu mai reprezintă o enigmă. Lumea materială a preţului care răspunde întrebării CÂT? a devenit scena evoluţiei pe scară planetară, felul de a fi, de a exista al fiecăruia şi al tuturor.
          Cercetarea acestui criteriu de selecţie devine anevoioasă atunci când lumea atât de exactă a cifrelor şi a calculelor din care provine se transformă în lumea morală sau, de ce nu, în cea spirituală. Pentru că el, produsul final al artificiilor şi jongleriilor economico-financiare, atât de ferm şi neîndurător în aplicare, devine fragil, lipsit de apărare şi aproape nesigur când este transferat în lumea morală, cea în care falnicul preţ economic devine timidul şi contestatul preţ moral.
          Cred că foarte puţini dintre noi s-au gândit la preţul unui om, la preţul unui om obişnuit, la preţul vieţii unui om obişnuit. Cred că foarte puţini dintre noi am simţit nevoia să conştientizăm expresia ,,cu preţul vieţii’’ şi cu atât mai puţin am încercat să aflăm care este acel preţ al vieţii mai mult decât o figură de stil dintr-o carte de istorie care marchează un eveniment care nu ne trezeşte nici un fel de sentiment.
Pentru că, din nefericire suntem pe cale să devenim o generaţie care nu-şi cunoaşte trecutul, pe care îl sfidează din ignoranţă şi care nu ştie să-şi construiască viitorul pentru că îi lipsesc piesele de temelie ale conştiinţei identităţii.
        Întrebat într-un interviu dacă crede în existenţa cu adevărat a eroilor, un bătrân general al armatei române, veteran al celui de-al doilea război mondial, a răspuns ferm: ,,Nu există eroi, există numai oameni fără frică’’ .Să fi dat, oare, domnul general o altă definiţie a eroismului? Pentru a afla răspunsul la întrebare duceţi-vă în Piaţa 21 Decembrie 1989, la modesta, trista şi stinsa troiţă închinată eroilor revoluţionari.
      Rătăcită  prin memoria noastră, a cărei evocare ne deranjează parcă, încercând să trecem mai repede prin faţa ei, ea rămâne ca o piatră de hotar între două lumi pe care prezenţa ei le desparte. Umbrită de strălucirea vitrinelor cu cristale Swarowski şi a multicolorelor şi luxuriantelor cazinouri, ea îşi întoarce faţa spre cerşetorul care caută grăbit în coşul de gunoi un rest de mâncare.
               Mi-e teamă să mă uit în ochii trişti ai troiţei, mi-e teamă să citesc cuvintele aproape înnegrite: ’’în memoria revoluţionarilor’’ ,mi-e ruşine să aud fraze de genul: ,,aceşti tineri care cu preţul vieţii....’’, simt o adâncă nefericire, pentru că eu ştiu că nu acesta este preţul corect!

                                                                                                                                    Ruxandra CRIŞAN

 

DISCLAIMER:
Toate părerile, punctele de vedere, afirmaţiile, atitudinile şi detaliile informative reprezintă angajarea fiecărui autor în parte. Portalul nostru nu îşi însuşeşte responsabilitatea pentru conţinutul articolelor publicate. Fiecare link şi articol pe care îl prezentăm are propriul copyright © şi răspundere personală pentru conţinut.


Produs Port@Leu | ISSN 1842 - 9971