Anul 2015
Anul 2014
Anul 2013
Anul 2012
Anul 2011
Anul 2010 periodic nr. 1 2 | 3 | 4 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
Anul 2009
Jumulirea contribuabilului român
Cunoscuta „scrisoare către ţara sa” a regizorului Alexandru Tocilescu
Adrian Alui Gheorghe, Bedros Horasanghian şi şi Monica Sumalan în trei însemnate reviste culturale
„Actualitatea românească” – articole de prof. dr. Adrian BOTEZ - Partea I
„Actualitatea românească” – articole de prof. dr. Adrian BOTEZ - Partea II
Criza educaţiei, criza mass-mediei, criza din Basarabia – văzute de Magdalena Albu şi Vasile Şoimaru
În loc de concluzii: Mircea Eliade - "Pilotii orbi", articol publicat in ziarul Vremea, 1937
Ziua românilor de pretutindeni şi daruri de binecuvântare
Despre problema identitară de Gavril Cornuţiu
Despre numele de etnie, extrase din articole de Ion Abrudan şi I.D. Sârbu Partea I
Despre numele de etnie, extrase din articole de Ion Abrudan şi I.D. Sârbu Partea II
Versuri de LUCIAN BLAGA în traducerea lui Constantin FROSIN
Articole de Adrian Sturdza, Georgeta Resteman, Al. Fl. Ţene, Adrian Botez, Gheorghe Istrate, George Anca, Loredana Ionas, Constantin Ciubotaru, Dan Lupescu Despre: Incriminarea comunismului, Cenaclul „Lucian Blaga”, Un premiu de excelenţă „B. Fundoianu”, Marea enciclopedie a spiritualităţii româneşti, Educaţia permanentă, Remember: Gabriel Stănescu şi Ştefan Ioanid. Colocviile de marţi, Oradea interbelică, Roşiri de Vede contemporan - Partea I
Partea II
Partea III
Partea IV
Partea V
MARE CREATOR DE LIMBĂ, MIHAIL SADOVEANU A CREAT ŞI MALEFICE CONFUZII – corespondenţă între Corneliu LEU şi Dimitrie GRAMA
Avem un laureat al Premiului Nobel român, care a fost traitor în România, documentare prezentate de George ROCA
Mirodan şi cafeneaua de la nr. 88, de Roni Căciularu
o bogată selecţie de anecdote mai noi sau mai vechi (partea I) -
Partea II
Rubrici de Elisabeta Iosif, Ionuţ Caragea, Ioan Lilă
O bogată selecţie de anecdote mai noi sau mai vechi(partea a II-a)
O bogată selecţie de anecdote mai noi sau mai vechi(partea a II-a)- continuare
O bogată selecţie de anecdote mai noi sau mai vechi(partea a II-a)- continuare
                                                 SCHIMBAREA UNEI DENUMIRI
                           CARE INDUCE ÎN EROARE
                                                                                                   Ioan ABRUDAN
                                                                                            in Ziarul de Cluj  /29 noiembrie 2007

Catre Parlamentul Romaniei, Domnilor Senatori si Deputati : In ultimul timp temele principale ale stirilor a fost legata de reactia ostila  mpotriva cetatenilor romani din Italia si mai nou si din alte tari europene.

Aceasta reactie fara precedent indreptata impotriva tuturor romanilor stabiliti  in aceste state a pornit mai ales de la comportamentul anormal si infracţional  al unei etnii minoritare de cetateni romani, si anume tiganii sau etnia romilor.  Această etnie nu este specifică Romaniei, ea intalnindu-se in majoritatea  tarilor europene in diverse proportii, dar noua sa denumire de romi  (roma/romani/romanies in engleza) este asimilata mai ales cu numele tarii  noastre: Romania, raspandindu-se astfel o confuzie care s-ar putea dovedi fatală  pentru viitorul european al poporului roman.  
Cand cetateanul italian, de pilda, citeste un articol in care se intrepatrund  termenii "romeno" si "rom", este normal sa se afunde intr-o confuzie care,  incetul cu incetul, duce la o suprapunere mentala a celor două denumiri. 
Odata aceasta suprapunere instalandu-se, ea funcţioneaza si in sens invers;  astfel auzim cum pe stadioane suporterii unor echipe adverse scandeaza:  "tiganii, tiganii", referindu-se la romani. Rezultatul pe termen mediu si lung  pentru populaţia Romaniei in raport cu popoarele europene poate fi devastator,  instalandu-ne in coada Europei. De aceea, inainte de a vedea ce este de facut,  merita studiat cum s-a ajuns in aceasta situatie. 
Tiganii sunt un popor migrator. Migrarea tiganilor din India in Europa s-a facut  intre secolele al IX-lea şi al XIV-lea, in mai multe valuri. Odata cu intrarea  lor in Imperiul Bizantin, la mijlocul secolului al XI-lea, au capatat si numele  etnic pe care il poarta astazi , Tigani. Aflandu-se pe teritoriul Greciei si-au  atribuit denumirea unei secte religioase grecesti cu numele Athinganis sau  Atsinganos care insemna "de neatins". Prima atestare a tiganilor in Imperiul  Bizantin este conţinuta intr-un text hagiografic georgian, care datează din  jurul anului 1088; aici se face referire la aşa-numitii Adsincani, renumiti  pentru vrajile si faptele rele pe care le fac. Istoria europeana a tiganilor  incepe la inceputul secolului al XIV-lea, cand acestia au patruns in Turcia,  venind din Asia Mica. Prin anii 1415 - 1419 ii intalnim in toata Europa  Centrala, din Ungaria pana in Germania. Pe la 1422, o banda numeroasa de tigani  coboara in Italia, pana la Roma (precum se vede, istoria lor pe acele meleaguri  a inceput mult inainte de valul de tigani veniti din Romania). In deceniul  urmator au ajuns pana in Franta, Spania, Anglia si Scandinavia. Aici ei preiau  denumirea de "egipteni" (Gypsies), foarte curand li s-a fixat numele pe care il  poarta si astazi.
 Foarte interesant este ca tiganii si-au atribuit intotdeauna numele altor etnii  sau popoare care le-au ingaduit sa-şi ascunda etnia: 
"Satra" vine de la casta Kshatria (razboinica) careia nu i-au apartinut  niciodata.
"Tigan/Zigeneur/Zingaro etc" vine de la "Athinganoi", secta religioasa grecesca  recunoscuta pentru activitatea de prezicere, tiganii n-au au apartinut niciodata  acestei secte.
"Gypsy" vine de la "Egyptian" cum si-au spus acum vreo 600 de ani pentru a primi  bani, locuinte si mancare pe gratis, pretinzand ajutor ca fiind crestini  egipteni aflati in pelerinaj.
"Yansser" cum sunt cunoscuti la New York, vine de la ienicer turc, cum s-au  prezentat tiganii emigrati in America pe la 1900. In Germania numele cele mai  folosite sunt Zigeuner si Sinti. In limba franceza s-a impus numele Gitanes. In  limbile engleza si spaniola, Gipsy, respectiv Gitano. In Danemarca, Suedia si  Finlanda s-au prezentat sub numele de Tattan (tatari).
Precum se vede, tiganii s-au raspandit in toată Europa, venind din India prin  Asia Mica si nu constituie sub nici o forma o problemă legata de poporul roman,  mai mult decat de cel maghiar, francez sau spaniol, de exemplu. Cea mai timpurie  informatie scrisa despre prezenţa tiganilor pe teritoriul Romaniei datează din  1385. De la primele atestari ale prezenţei lor in Tara Romaneasca si Moldova,  tiganii au fost robi si vor ramane timp de mai multe secole, pana la legile de  abolire a robiei de la mijlocul secolului al XIX-lea. In mod paradoxal, perioada  cea mai buna a tiganilor a fost in perioada regimului comunist. In anii '70  PCR-ul in primii ani ai comunismului a manifestat in ce-i priveşte pe tigani, un  fenomen de neconceput inainte: in aparatul de partid, in militie, armata si  organele de securitate au fost angajati un numar relativ mare de tigani care au  lansat o politica de formare a unui nationalism tiganesc de colonizare a satelor  satesti si svabesti cu tigani adusi nu numai din toata Romania, dar adusi si din  exteriorul Romaniei (Cum va explicati ca in satele din sasime sau svabime in  care nu vezi tipenie de alta etnie decat de tigani ce vorbesc limbi precum  bulgara, rusa, slovaca etc?). Imediat dupa '90 Nicolae Gheorghe apare ca membru  GDS, publica la Revista 22, este trimis la tot felul de simpozioane  internationale, devine membru Soros, lanseaza tot felul de programe pentru  tigani, precum si infiintarea de catedre universitare tiganesti. Aceasta  ascensiune a unor tigani s-a petrecut mai ales in conditiile politicii sociale a  regimului comunist, care urmarea incurajarea categoriilor sarace si distrugerea  vechii structuri sociale, refractara noilor randuieli. Asa se explica de ce, nu  in putine comune, in funcţia de primar a fost pus un tigan. Datorită originii  sociale "sanatoase" tiganii au fost promovaţi mai departe, facand cariera  politica, ajungand in aparatul superior de partid. Ascensiunea lor s-a datorat  nu originii lor etnice, pe care de altfel cei mai mulţi o declinau, ci pentru ca  proveneau din categoriile sarace. Acesti tigani adevarati, oameni ajunsi in  anumite functii, vor avea un rol important in promovarea etnica si in regimul ce  a urmat regimului comunist. Si sub aspect locativ tiganii au facut un important  progres in anii socialismului. Cocioabele care reprezentau habitatul natural al  tiganilor pana in anii '50 au fost schimbate cu apartamente in blocurile nou  construite, iar din anii '70, '80, cu locuinte in case nationalizate. Asa s-a  ajuns in situatia de astazi, cand centrul multor orase mai este ocupat de  tigani.
 Sunt cateva elemente importante care nu pot fi ignorate:
1) Generalul (seful) securitatii din jud. Sibiu in '71 era un tigan care fusese  deportat cu familia in Transnistria de unde a fugit
2) Nicolae Gheorghe devine secretarul personal al lui Cioaba in '71-'72
3) Cioaba e var primar cu Ion Iliescu (se poate verifica)
4) Cioaba participa la primul congres tiganesc de la Londra din '71 unde apare  prima oara etnonimul de Rom
5) Anii '70 inseamna plecarea masiva a sasilor
6) Securitatea organizeaza un program de colonizare cu tigani a sasimii si  svabimii
7) Scopul nu a fost integrarea tiganilor. Integrare inseamna o populatie minoritara tiganeasca intr-o populatie majoritara de alta etnie. O majoritate  tiganeasca cu o minoritate ignorabila de alta etnie nu duce la integrarea  tiganilor, ci la asimilarea celorlalti.( Dau cazul unor moldoveni din Galati  asimilati in tigania din Garcini, de langa Brasov ).
Dupa 1989 s-au produs unele transformari majore in comportamentul populatiei de  tigani. Pe fondul liberalizarii economice, o parte din ei au inceput diverse  afaceri, dintre care multe profitand de haosul legislativ de la inceputul anilor  '90, dar si de dispretul general fata de legi, au ajuns sa aducă unei parti a  tiganilor sume importante pe care s-au cladit clanuri puternice, care  folosindu-se de patura saraca a tiganilor, domina lumea interlopa, cu  ramificatii importante in sfera politicului. De asemenea, profitand de  deschiderea granitelor, o mare parte dintre ţigani au emigrat, stabilindu-se mai  ales in Spania, Italia şi Franţa, unde constituie comunităţi importante. Dupa  1996 se axeaza exclusiv pe dezvoltarea organizatiilor politice tiganesti din  Ardeal, a promovarii tiganilor ardeleni in tot felul de organizatii politice, de  a infiltra absolut totul. Este clar ca e vorba de nasterea unui nationalism  tiganesc, bazat pe etnonimul roma, bazat pe ideea teritoriala, Romania.

Este interesant ca, mai ales in afara granitelor, ei nu se autoidentifica drept  tigani, ci romani.    Schimband saracia din tara cu ghetourile din strainatate, aceasta populatie de  tigani dezradacinati, si pierzand si urma de identificare culturala, comite un  numar important de infractiuni, care atrag asupra ei antipatia populaţiilor  native ale acestor tari. Această antipatie, datorită confuziei create de  denumirea de roman cu cea de rom, ca o denumire moderna a tiganilor, se  transfera asupra poporului roman in ansamblu. Ca si cum denumirea de "rom"  simpla nu ar fi fost de ajuns etnonimul a ajuns pana la forma "romani/romanies"  in limba engleza care este limba in jurul careia se invarte intrega lume.  Recentele evenimente din Italia o dovedesc din plin. Dar cum s-a ajuns la  denumirea de rom si la impunerea ei ca obligatorie in actele oficiale din  Romania? 
Agresiunea lexicala rom/roma/roman - romani/romani - romanies/romanians -  romanes/romaneste, a fost aplicata asupra tarii si natiunii noastre imediat dupa  1990, in cadrul unui program complex dezvoltat de Fundatia Soros in Romania.  Beneficiind de numerosi membri ai etniei tiganesti in guvernarile Romaniei -  sunt notorii Ion Iliescu, Adrian Nastase sau Andrei Plesu - dupa "Memorandumul"  lui Petre Roman, care oficializa denumirile paralele, nimic nu le-a mai stat in  cale schimbatorilor de limba si istorie. O prima disputa a fost cea legata de  cuvantul "romi", romanii fiind prostiti apoi ca aceasta va fi inlocuita cu  "rromi", o alta formula care doar a sporit debandada lexicala. De amintit, ca  fapt divers, ca in anii 1995, limba cu care Soros vroia sa inlocuiasca  tiganeasca primise numele de "romalli", forma care nici nu se putea declina si  care a fost inlocuita ulterior cu "romani" si varianta "rromani". Apoi, pentru a  se apropia de scopurile reale, a fost modificata cu "roma/romani/romanies".  Confuzia este generala, inclusiv la nivelele academice ale intelectualitatii din  tarile afectate de valul de imigratie si/sau infractionalitate tiganeasca. Cine  ce sa mai inteleaga?!. Strigator la cer este ca denumirea nu are nici o baza  istorica, tiganii nu au fost purtat niciodata de-a lungul istoriei acest etnonim  si provine din cuvantul "DOM", care pe limba originara a tiganilor inseamna  "om". 
Prin denaturare (voita) "dom" s-a transformat in "rom" cu "r" accentuat, apoi  din "rom" s-a trasformat in "roma" apoi in "romani" si in "romanies" . S-a ajuns  astfel incat tiganii sa aibe numele identic cu al romanilor in limba engleza .  Romani cu romani si romanies cu romanians ( doar ca in engleza nu exista  diacritice dupa cum vedeti iar la o un simpla cautare pe google a cuvantului  romani se vor afisa linkuri cu tigani) Practic denumirile sunt identice. 
In toata perioada post-decembrista s-a manifestat o presiune constanta din  partea unor organizatii sau din partea unor politicieni, personalitati de frunte  cu ascendenta roma, in folosirea in documentele oficiale a etnonimului "rom". Ca  un raspuns la aceste presiuni, prin Memorandumul H03/169 si 5/390/NV din 31  ianuarie 1995 adresat primului ministru de atunci, Nicolae Vacaroiu, ministrul  de externe Teodor Melescanu recomanda folosirea in continuare in documente a  cuvantului "tigan" in concordanta cu cuvintele folosite in celelalte limbi  europene: zigeuner, gitanes, zingaro etc., pentru evitarea unor confuzii  nefericite cu numele poporului roman. Presiunile continua si in 2001, Petre  Roman, ministrul de externe, semneaza un nou Memorandum cu numărul  D2/1094/29.02.2000 catre prim-ministrul Mugur Isarescu, in care, in virtutea  dreptului de autoidentificare al populatiilor, recomanda folosirea obligatorie  in toate documentele oficiale romane a denumirii de rom pentru a identifica  etnia tiganilor. Mugur Isarescu isi insuseste Memorandumul si emite o hotarare  de guvern in acest sens. Trebuie precizat ca documentele UE referitoare la  denumirea de "rom" erau indicative, si nu obligatorii.
 
Pe de alta parte, nimeni nu contesta dreptul la autoidentificare, care este un  principiu european general. Dar in cadrul procesului de autoidentificare nu  trebuie sa existe suprapuneri peste denumirea istorica a unor popoare europene  existente. Sa nu uitam exemplul Greciei care a refuzat sa recunoasca Republica  Macedonia pentru ca se crea confuzie cu denumirea unei provincii istorice  grecesti (Reteaua Soros Open network fiind si aici vectorul principal in  creearea acestei denumiri). Azi s-a ajuns la denumirea de FYR ( Former  Yougoslavian Republic) Macedonia. Dar ce putem astepta de la o clasa politica ce  este mai preocupata de interesele personale marunte in detrimentul intereselor  nationale, compusa din indivizi fara perspectiva istorica, ce se promovează unii  pe altii pe criterii de cumetrie, si nu de competenta. Rezultatele se vad. In  condiţiile In care Romania ocupă prin Leonard Orban postul de comisar european  pentru multilingvism, Republica Moldova impune limba moldoveneasca (o invenţie  bolsevica) drept limba oficiala recunoscută in UE. S-a spus la momentul  nominalizarii că portofoliul pentru multilingvism este prea mic ca importanta  pentru comisarul roman. Realitatea a dovedit contrariul. 
In timp ce Bulgaria lupta pentru a impune denumirea de evro pentru euro,  oficialii romani nu au schitat nici un gest in problema limbii  moldovenesti.Privitor la problema tiganilor in ansamblu si a nefericitei  denumiri de rom, fara indoială ca avem nevoie de minti luminate, si nu de  teribilismul unui ministru de externe ca si Cioroianu, care in suita gafelor  monumentale, declara ca ar fi bine daca am cumpara o parte din Sahara pentru a-i  muta pe concetatenii nostrii tigani. Nu de fanfaronada ieftina si paguboasa avem  nevoie. Romii romani (suna interesant, nu-i asa?) sunt si ei cetateni cu  drepturi egale. Romania trebuie sa conlucreze cu UE in programe de afirmare a  identitatii culturale a populaţiei de tigani in paralel cu integrarea lor  sociala si cresterea nivelului educativ. 
In ceea ce priveste denumirea de rom, chiar daca ne aflam in ceasul al 12-lea,  este necesar un plan de masuri diplomatice, intinse poate pe mai multi ani,  pentru a sensibiliza organismele europene si a se indrepta aceasta mare eroare  de a denumi o populaţie transfrontaliera cum sunt tiganii cu un nume atat de  apropiat si generator de confuzii, de numele istoric al poporului roman.Luand in  considerare progresia demografica pană in 2025, cand pe fondul declinului de  natalitate la romani şi maghiari si al scaderii mortalitatii la tigani, acestia  ar putea reprezenta un procent semnificativ din populaţia Romaniei, depasindu-i  pe maghiari, la care adaugam confuzia din ce in ce mai pregnanta a numelui de  rom cu cea de roman, pozitia Romaniei in familia europeană apare intr-o pozitie  tot mai ingrijoratoare.
 
In absenta unui plan concret ce trebuie urmarit cu consecventa, cred ca sunt  toate sansele ca in constiinţa civica europeana sa se consolideze credinta ca  Romania chiar este tara romilor (daca nu s-a intamplat deja) si se prefigureaza  tot mai mult ideea domnului Teodor Melescanu care spunea ca se doreste creerea  unui stat ţiganesc in Romania, ca Romania va fi in curand tara tiganilor . 
Orice nationalism se bazeaza pe:  1) limba comuna (in sensul acesta s-au pornit alte campanii mincinoase demarate  de reteaua Soros Open Network care incearca sa inventeze o limba tiganeasca  impletita cu romana si care au denumit-o Romani Vlax, exact Vlax ! nu era de  ajuns ca ne-au furat etnonimul de roman acum vor sa ne compromita si etnonimul  de valah/vlah . Aceasta teorie strigatoare la cer este avansata de un anume Ian  F. Hancock care isi publica lucrarile prin intermediul organizatiei Soros.  Cercetatorul mentionat mai sus si care se recomanda drept "Romani" cu  descendenta britanica si maghiara, este profesor de Studii Romani la  Universitatea din Texas. El incearca sa si probabil reuseste sa convinga multi  naivi, inclusiv pe site-ul Universitatii americane, ca "olahii" sau "vlahii"  sunt de fapt tigani, de unde ar veni si denumirea limbii Vlax Romani, prezentata  ca "un dialect al limbii romane" vorbit de populatia "Vlax/Vlach". Este  revoltator si intolerabil, asistam practic la rescrierea istoriei.
2) etnia comuna = natiunea
3) etnonimul
4) teritoriul
5) statul
6) drapelul
7) istoria comuna
Tiganii au purces pe calea definirii propriului lor nationalism. Au nevoie de un  teritoriu. Poporul ales drept victima sunt romanii. Sa lasam minciuna si  ipocrizia deoparte, daca considera numele tigan peiorativ atunci sa-si ia numele  lor original care este DOM si nu ROM.
Catre Parlamentul Romaniei, Domnilor Senatori si Deputati : In ultimul timp temele principale ale stirilor a fost legata de reactia ostila  mpotriva cetatenilor romani din Italia si mai nou si din alte tari europene. 
Aceasta reactie fara precedent indreptata impotriva tuturor romanilor stabiliti  in aceste state a pornit mai ales de la comportamentul anormal si infracţional  al unei etnii minoritare de cetateni romani, si anume tiganii sau etnia romilor.  Această etnie nu este specifică Romaniei, ea intalnindu-se in majoritatea  tarilor europene in diverse proportii, dar noua sa denumire de romi  (roma/romani/romanies in engleza) este asimilata mai ales cu numele tarii  noastre: Romania, raspandindu-se astfel o confuzie care s-ar putea dovedi fatală  pentru viitorul european al poporului roman. 
 Cand cetateanul italian, de pilda, citeste un articol in care se intrepatrund  termenii "romeno" si "rom", este normal sa se afunde intr-o confuzie care,  incetul cu incetul, duce la o suprapunere mentala a celor două denumiri. 
Odata aceasta suprapunere instalandu-se, ea funcţioneaza si in sens invers;  astfel auzim cum pe stadioane suporterii unor echipe adverse scandeaza:  "tiganii, tiganii", referindu-se la romani. Rezultatul pe termen mediu si lung  pentru populaţia Romaniei in raport cu popoarele europene poate fi devastator,  instalandu-ne in coada Europei. De aceea, inainte de a vedea ce este de facut,  merita studiat cum s-a ajuns in aceasta situatie. 
 Tiganii sunt un popor migrator. Migrarea tiganilor din India in Europa s-a facut  intre secolele al IX-lea şi al XIV-lea, in mai multe valuri. Odata cu intrarea  lor in Imperiul Bizantin, la mijlocul secolului al XI-lea, au capatat si numele  etnic pe care il poarta astazi , Tigani. Aflandu-se pe teritoriul Greciei si-au  atribuit denumirea unei secte religioase grecesti cu numele Athinganis sau  Atsinganos care insemna "de neatins". Prima atestare a tiganilor in Imperiul  Bizantin este conţinuta intr-un text hagiografic georgian, care datează din  jurul anului 1088; aici se face referire la aşa-numitii Adsincani, renumiti  pentru vrajile si faptele rele pe care le fac. Istoria europeana a tiganilor  incepe la inceputul secolului al XIV-lea, cand acestia au patruns in Turcia,  venind din Asia Mica. Prin anii 1415 - 1419 ii intalnim in toata Europa  Centrala, din Ungaria pana in Germania. Pe la 1422, o banda numeroasa de tigani  coboara in Italia, pana la Roma (precum se vede, istoria lor pe acele meleaguri  a inceput mult inainte de valul de tigani veniti din Romania). In deceniul  urmator au ajuns pana in Franta, Spania, Anglia si Scandinavia. Aici ei preiau  denumirea de "egipteni" (Gypsies), foarte curand li s-a fixat numele pe care il  poarta si astazi. 
Foarte interesant este ca tiganii si-au atribuit intotdeauna numele altor etnii  sau popoare care le-au ingaduit sa-şi ascunda etnia:
"Satra" vine de la casta Kshatria (razboinica) careia nu i-au apartinut  niciodata.
"Tigan/Zigeneur/Zingaro etc" vine de la "Athinganoi", secta religioasa grecesca  recunoscuta pentru activitatea de prezicere, tiganii n-au au apartinut niciodata  acestei secte.
"Gypsy" vine de la "Egyptian" cum si-au spus acum vreo 600 de ani pentru a primi  bani, locuinte si mancare pe gratis, pretinzand ajutor ca fiind crestini  egipteni aflati in pelerinaj.
"Yansser" cum sunt cunoscuti la New York, vine de la ienicer turc, cum s-au  prezentat tiganii emigrati in America pe la 1900. In Germania numele cele mai  folosite sunt Zigeuner si Sinti. In limba franceza s-a impus numele Gitanes. In  limbile engleza si spaniola, Gipsy, respectiv Gitano. In Danemarca, Suedia si  Finlanda s-au prezentat sub numele de Tattan (tatari).
Precum se vede, tiganii s-au raspandit in toată Europa, venind din India prin  Asia Mica si nu constituie sub nici o forma o problemă legata de poporul roman,  mai mult decat de cel maghiar, francez sau spaniol, de exemplu. Cea mai timpurie  informatie scrisa despre prezenţa tiganilor pe teritoriul Romaniei datează din  1385. De la primele atestari ale prezenţei lor in Tara Romaneasca si Moldova,  tiganii au fost robi si vor ramane timp de mai multe secole, pana la legile de  abolire a robiei de la mijlocul secolului al XIX-lea. In mod paradoxal, perioada  cea mai buna a tiganilor a fost in perioada regimului comunist. In anii '70  PCR-ul in primii ani ai comunismului a manifestat in ce-i priveşte pe tigani, un  fenomen de neconceput inainte: in aparatul de partid, in militie, armata si  organele de securitate au fost angajati un numar relativ mare de tigani care au  lansat o politica de formare a unui nationalism tiganesc de colonizare a satelor  satesti si svabesti cu tigani adusi nu numai din toata Romania, dar adusi si din  exteriorul Romaniei (Cum va explicati ca in satele din sasime sau svabime in  care nu vezi tipenie de alta etnie decat de tigani ce vorbesc limbi precum  bulgara, rusa, slovaca etc?). Imediat dupa '90 Nicolae Gheorghe apare ca membru  GDS, publica la Revista 22, este trimis la tot felul de simpozioane  internationale, devine membru Soros, lanseaza tot felul de programe pentru  tigani, precum si infiintarea de catedre universitare tiganesti. Aceasta  ascensiune a unor tigani s-a petrecut mai ales in conditiile politicii sociale a  regimului comunist, care urmarea incurajarea categoriilor sarace si distrugerea  vechii structuri sociale, refractara noilor randuieli. Asa se explica de ce, nu  in putine comune, in funcţia de primar a fost pus un tigan. Datorită originii  sociale "sanatoase" tiganii au fost promovaţi mai departe, facand cariera  politica, ajungand in aparatul superior de partid. Ascensiunea lor s-a datorat  nu originii lor etnice, pe care de altfel cei mai mulţi o declinau, ci pentru ca  proveneau din categoriile sarace. Acesti tigani adevarati, oameni ajunsi in  anumite functii, vor avea un rol important in promovarea etnica si in regimul ce  a urmat regimului comunist. Si sub aspect locativ tiganii au facut un important  progres in anii socialismului. Cocioabele care reprezentau habitatul natural al  tiganilor pana in anii '50 au fost schimbate cu apartamente in blocurile nou  construite, iar din anii '70, '80, cu locuinte in case nationalizate. Asa s-a  ajuns in situatia de astazi, cand centrul multor orase mai este ocupat de  tigani. 
 Sunt cateva elemente importante care nu pot fi ignorate:  1) Generalul (seful) securitatii din jud. Sibiu in '71 era un tigan care fusese  deportat cu familia in Transnistria de unde a fugit
2) Nicolae Gheorghe devine secretarul personal al lui Cioaba in '71-'72  3) Cioaba e var primar cu Ion Iliescu (se poate verifica)  4) Cioaba participa la primul congres tiganesc de la Londra din '71 unde apare  prima oara etnonimul de Rom
5) Anii '70 inseamna plecarea masiva a sasilor  6) Securitatea organizeaza un program de colonizare cu tigani a sasimii si  svabimii
7) Scopul nu a fost integrarea tiganilor. Integrare inseamna o populatie  minoritara tiganeasca intr-o populatie majoritara de alta etnie. O majoritate  tiganeasca cu o minoritate ignorabila de alta etnie nu duce la integrarea  tiganilor, ci la asimilarea celorlalti.( Dau cazul unor moldoveni din Galati  asimilati in tigania din Garcini, de langa Brasov ).
Dupa 1989 s-au produs unele transformari majore in comportamentul populatiei de  tigani. Pe fondul liberalizarii economice, o parte din ei au inceput diverse  afaceri, dintre care multe profitand de haosul legislativ de la inceputul anilor  '90, dar si de dispretul general fata de legi, au ajuns sa aducă unei parti a  tiganilor sume importante pe care s-au cladit clanuri puternice, care  folosindu-se de patura saraca a tiganilor, domina lumea interlopa, cu  ramificatii importante in sfera politicului. De asemenea, profitand de  deschiderea granitelor, o mare parte dintre ţigani au emigrat, stabilindu-se mai  ales in Spania, Italia şi Franţa, unde constituie comunităţi importante. Dupa  1996 se axeaza exclusiv pe dezvoltarea organizatiilor politice tiganesti din  Ardeal, a promovarii tiganilor ardeleni in tot felul de organizatii politice, de  a infiltra absolut totul. Este clar ca e vorba de nasterea unui nationalism  tiganesc, bazat pe etnonimul roma, bazat pe ideea teritoriala, Romania. 
Este interesant ca, mai ales in afara granitelor, ei nu se autoidentifica drept  tigani, ci romani.  
Schimband saracia din tara cu ghetourile din strainatate, aceasta populatie de  tigani dezradacinati, si pierzand si urma de identificare culturala, comite un  numar important de infractiuni, care atrag asupra ei antipatia populaţiilor  native ale acestor tari. Această antipatie, datorită confuziei create de  denumirea de roman cu cea de rom, ca o denumire moderna a tiganilor, se  transfera asupra poporului roman in ansamblu. Ca si cum denumirea de "rom"  simpla nu ar fi fost de ajuns etnonimul a ajuns pana la forma "romani/romanies"  in limba engleza care este limba in jurul careia se invarte intrega lume.  Recentele evenimente din Italia o dovedesc din plin. Dar cum s-a ajuns la  denumirea de rom si la impunerea ei ca obligatorie in actele oficiale din  Romania? 
Agresiunea lexicala rom/roma/roman - romani/romani - romanies/romanians -  romanes/romaneste, a fost aplicata asupra tarii si natiunii noastre imediat dupa  1990, in cadrul unui program complex dezvoltat de Fundatia Soros in Romania.  Beneficiind de numerosi membri ai etniei tiganesti in guvernarile Romaniei -  sunt notorii Ion Iliescu, Adrian Nastase sau Andrei Plesu - dupa "Memorandumul"  lui Petre Roman, care oficializa denumirile paralele, nimic nu le-a mai stat in  cale schimbatorilor de limba si istorie. O prima disputa a fost cea legata de  cuvantul "romi", romanii fiind prostiti apoi ca aceasta va fi inlocuita cu  "rromi", o alta formula care doar a sporit debandada lexicala. De amintit, ca  fapt divers, ca in anii 1995, limba cu care Soros vroia sa inlocuiasca  tiganeasca primise numele de "romalli", forma care nici nu se putea declina si  care a fost inlocuita ulterior cu "romani" si varianta "rromani". Apoi, pentru a  se apropia de scopurile reale, a fost modificata cu "roma/romani/romanies".  Confuzia este generala, inclusiv la nivelele academice ale intelectualitatii din  tarile afectate de valul de imigratie si/sau infractionalitate tiganeasca. Cine  ce sa mai inteleaga?!. Strigator la cer este ca denumirea nu are nici o baza  istorica, tiganii nu au fost purtat niciodata de-a lungul istoriei acest etnonim  si provine din cuvantul "DOM", care pe limba originara a tiganilor inseamna  "om". 
Prin denaturare (voita) "dom" s-a transformat in "rom" cu "r" accentuat, apoi  din "rom" s-a trasformat in "roma" apoi in "romani" si in "romanies" . S-a ajuns  astfel incat tiganii sa aibe numele identic cu al romanilor in limba engleza .  Romani cu romani si romanies cu romanians ( doar ca in engleza nu exista  diacritice dupa cum vedeti iar la o un simpla cautare pe google a cuvantului  romani se vor afisa linkuri cu tigani) Practic denumirile sunt identice. 
In toata perioada post-decembrista s-a manifestat o presiune constanta din  partea unor organizatii sau din partea unor politicieni, personalitati de frunte  cu ascendenta roma, in folosirea in documentele oficiale a etnonimului "rom". Ca  un raspuns la aceste presiuni, prin Memorandumul H03/169 si 5/390/NV din 31  ianuarie 1995 adresat primului ministru de atunci, Nicolae Vacaroiu, ministrul  de externe Teodor Melescanu recomanda folosirea in continuare in documente a  cuvantului "tigan" in concordanta cu cuvintele folosite in celelalte limbi  europene: zigeuner, gitanes, zingaro etc., pentru evitarea unor confuzii  nefericite cu numele poporului roman. Presiunile continua si in 2001, Petre  Roman, ministrul de externe, semneaza un nou Memorandum cu numărul  D2/1094/29.02.2000 catre prim-ministrul Mugur Isarescu, in care, in virtutea  dreptului de autoidentificare al populatiilor, recomanda folosirea obligatorie  in toate documentele oficiale romane a denumirii de rom pentru a identifica  etnia tiganilor. Mugur Isarescu isi insuseste Memorandumul si emite o hotarare  de guvern in acest sens. Trebuie precizat ca documentele UE referitoare la  denumirea de "rom" erau indicative, si nu obligatorii. 
Pe de alta parte, nimeni nu contesta dreptul la autoidentificare, care este un  principiu european general. Dar in cadrul procesului de autoidentificare nu  trebuie sa existe suprapuneri peste denumirea istorica a unor popoare europene  existente. Sa nu uitam exemplul Greciei care a refuzat sa recunoasca Republica  Macedonia pentru ca se crea confuzie cu denumirea unei provincii istorice  grecesti (Reteaua Soros Open network fiind si aici vectorul principal in  creearea acestei denumiri). Azi s-a ajuns la denumirea de FYR ( Former  Yougoslavian Republic) Macedonia. Dar ce putem astepta de la o clasa politica ce  este mai preocupata de interesele personale marunte in detrimentul intereselor  nationale, compusa din indivizi fara perspectiva istorica, ce se promovează unii  pe altii pe criterii de cumetrie, si nu de competenta. Rezultatele se vad. In  condiţiile In care Romania ocupă prin Leonard Orban postul de comisar european  pentru multilingvism, Republica Moldova impune limba moldoveneasca (o invenţie  bolsevica) drept limba oficiala recunoscută in UE. S-a spus la momentul  nominalizarii că portofoliul pentru multilingvism este prea mic ca importanta  pentru comisarul roman. Realitatea a dovedit contrariul. 
In timp ce Bulgaria lupta pentru a impune denumirea de evro pentru euro,  oficialii romani nu au schitat nici un gest in problema limbii  moldovenesti.Privitor la problema tiganilor in ansamblu si a nefericitei  denumiri de rom, fara indoială ca avem nevoie de minti luminate, si nu de  teribilismul unui ministru de externe ca si Cioroianu, care in suita gafelor  monumentale, declara ca ar fi bine daca am cumpara o parte din Sahara pentru a-i  muta pe concetatenii nostrii tigani. Nu de fanfaronada ieftina si paguboasa avem  nevoie. Romii romani (suna interesant, nu-i asa?) sunt si ei cetateni cu  drepturi egale. Romania trebuie sa conlucreze cu UE in programe de afirmare a  identitatii culturale a populaţiei de tigani in paralel cu integrarea lor  sociala si cresterea nivelului educativ. 
In ceea ce priveste denumirea de rom, chiar daca ne aflam in ceasul al 12-lea,  este necesar un plan de masuri diplomatice, intinse poate pe mai multi ani,  pentru a sensibiliza organismele europene si a se indrepta aceasta mare eroare  de a denumi o populaţie transfrontaliera cum sunt tiganii cu un nume atat de  apropiat si generator de confuzii, de numele istoric al poporului roman.Luand in  considerare progresia demografica pană in 2025, cand pe fondul declinului de  natalitate la romani şi maghiari si al scaderii mortalitatii la tigani, acestia  ar putea reprezenta un procent semnificativ din populaţia Romaniei, depasindu-i  pe maghiari, la care adaugam confuzia din ce in ce mai pregnanta a numelui de  rom cu cea de roman, pozitia Romaniei in familia europeană apare intr-o pozitie  tot mai ingrijoratoare.
 
In absenta unui plan concret ce trebuie urmarit cu consecventa, cred ca sunt  toate sansele ca in constiinţa civica europeana sa se consolideze credinta ca  Romania chiar este tara romilor (daca nu s-a intamplat deja) si se prefigureaza  tot mai mult ideea domnului Teodor Melescanu care spunea ca se doreste creerea  unui stat ţiganesc in Romania, ca Romania va fi in curand tara tiganilor . 
Orice nationalism se bazeaza pe:
1) limba comuna (in sensul acesta s-au pornit alte campanii mincinoase demarate  de reteaua Soros Open Network care incearca sa inventeze o limba tiganeasca  impletita cu romana si care au denumit-o Romani Vlax, exact Vlax ! nu era de  ajuns ca ne-au furat etnonimul de roman acum vor sa ne compromita si etnonimul  de valah/vlah . Aceasta teorie strigatoare la cer este avansata de un anume Ian  F. Hancock care isi publica lucrarile prin intermediul organizatiei Soros.  Cercetatorul mentionat mai sus si care se recomanda drept "Romani" cu  descendenta britanica si maghiara, este profesor de Studii Romani la  Universitatea din Texas. El incearca sa si probabil reuseste sa convinga multi  naivi, inclusiv pe site-ul Universitatii americane, ca "olahii" sau "vlahii"  sunt de fapt tigani, de unde ar veni si denumirea limbii Vlax Romani, prezentata  ca "un dialect al limbii romane" vorbit de populatia "Vlax/Vlach". Este  revoltator si intolerabil, asistam practic la rescrierea istoriei.
2) etnia comuna = natiunea
3) etnonimul
4) teritoriul
5) statul
6) drapelul
7) istoria comuna
Tiganii au purces pe calea definirii propriului lor nationalism. Au nevoie de un  teritoriu. Poporul ales drept victima sunt romanii. Sa lasam minciuna si  ipocrizia deoparte, daca considera numele tigan peiorativ atunci sa-si ia numele  lor original care este DOM si nu ROM. 
Produs Port@Leu | ISSN 1842 - 9971