Anul 2015
Anul 2014
Anul 2013
Anul 2012
Anul 2011
Anul 2010 periodic nr. 1 2 | 3 | 4 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
Anul 2009
BOCK&TARA - CRONICA POLITICĂ ÎN IMAGINI - de George ROCA
E o problema de cultură - Corneliu LEU
Albu Magdalena : Guvernul Boc
DOUĂ ARTICOLE DE Viorel Roman
Articole de Iulian URBAN
Articole de Generalul Iordache Olaru, Petrache Costinel şi Dan Brudaşcu
Articole Mihai Ciubotaru şi Ionuţ Ţene
Texte de pe internet
Texte de Dona Tudor, Mihaela Albu,Botez Adrian
Afirmaţii provenite din FOLCLORUL INTERNETULUI
Semnează: George Roca, Melania Cuc, Ioan Lilă - Partea I
Partea II
Partea III
Se profilează un volum de dialoguri
SE PROFILEAZA UN VOLUM DE DIALOGURI - continuare
EMINESCU – „LUCEAFĂRUL” , În versiune engleza de Adrian SONCODI
Poezii de IOAN ALEXANDRU , în versiune franceză de Constantin FROSIN
Carol al II-lea, o figură sinistră care produce mare neîncredere în genealogia moştenitorului tronului său: ESTE MIHAI I FIUL LUI CAROL AL II-LEA ?- de Dr. Dan Brudaşcu
Corneliu FLOREA despre Pusi Dinulescu
Gheorghe Postelnicu, I. Oprisan, Al. Florin Ţene, Dan Brudascu, melania Cuc, Nicolae Băciuţ, Dorel Schor, Octavian Curpaş, Carmen Cătunescu, Adrian Botez, Paul Polidor, Alina Jar şi Jalel El Gharbi Publică articole despre: Ion Gheorghe, Teohar Mihadaş, Vasile Celmare, Sabin Bălaşa, Lazăr Morcan, Lucreţia Berzinţu, Al. Florin Ţene, Melania Cuc, Theodor Damian, George Roca, Liviu Antonesei, Theodor Codreanu, Mircea Stefan, Menuţ Maximilian , Sorin Issvoran, Constantin Frosin - PARTEA I
PARTEA II
PARTEA III
PARTEA IV
PARTEA V
Articole de: Părintele Stăniloaie , Andrei Vartic, Adrian Botez, Dumitru Bălaşa, Mihai Bocioacă, Sorin Golea, George Liviu Teleoacă, Ioana Stuparu - PARTEA I
PARTEA II
PARTEA III
PARTEA IV
PARTEA V
PARTEA VI
Din folclorul internetului - PARTEA I
PARTEA II
PARTEA III
PARTEA IV - Rubrica lui Ionut Caragea
PARTEA V - Passo Doble de Ioan Lilă
PARTEA VI
PARTEA VII - „AM FOST DOBITOC, DAR MAI SUNT OARE?!”

Iar din Basarabia acuză vocea puternică a lui Mihai CIUBOTARU :

 

BASARABIA O GUBERNIE RUSEASCĂ!  PÂNĂ CÂND?!


La 12 iulie 2010 s-a produs la Chişinău o mare trădare. Curtea Constituţională a adoptat decizia prin care declară neconstituţional Decretul lui Mihai Ghimpu.

„Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a încercat să dea un aspect juridic evenimentelor istorice şi politice. Acesta este argumentul principal, care a stat la baza deciziei”, a declarat Dumitru Pulbere, preşedintele Curţii Constituţionale.

La 24 iunie, presedintele interimar al Republicii Moldova a emis un decret prin care declara 28 iunie 1940 drept Zi a ocupatiei sovietice si a comemorarii victimelor regimului totalitar comunist si cerea Rusiei sa-si retraga urgent trupele de pe teritoriul Republicii Moldova. Duma de Stat a Rusiei a condamnat decretul, intr-o declaratie votata in unanimitate, in care se spune ca este nu numai un act al unei campanii politice planificate, indreptata impotriva relatiilor ruso-moldovene, ci si o incercare directa de a denatura faptele istorice, de a revizui istoria mondiala si totodata de a justifica esecul politicii duse de puterea din Moldova’. Si la Chisinau, decretul a bulversat opinia publica si clasa politica, impartind-o in doua tabere - o parte care a sustinut si alta care a condamnat decretul presedintelui interimar.În cadrul şedinţei de la Curtea Constituţională Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a declarat că decretul său vorbeşte despre faptul că Republica Moldova este un stat suveran şi independent. „Noi cerem să ne fie respectată neutralitatea. Decretul a fost emis după 70 de ani, iar în acest timp pe teritoriul ţării noastre au fost trupe străine, de aceea am cerut Federaţiei Ruse să îşi retragă soldaţii şi armamentul”, a mai spus preşedintele.

La 7 iulie Academia de Ştiinţe şi-a expus poziţia oficială referitor la ziua de 28 iunie 1940, pe care a apreciat-o ca fiind o zi de ocupaţie sovietică: „Documentele de arhivă şi cercetările istorice ale experţilor internaţionali demonstrează că anexarea Bucovinei de Nord şi a Basarabiei a fost concepută şi realizată de comandamentul sovietic stalinist ca o operaţiune militară de ocupaţie a acestor teritorii. Iar decretul preşedintelui interimar Mihai Ghimpu reflectă, în principiu, adevărul istoric”, au conchis academicienii.

Curtea Constitutională a demonstrat încă o dată că Basarabia continuă a fi o gubernie rusească. Decizia ei vine în contextul rezoluţiei Adunarii Parlamentare a OSCE de săptămâna trecută, la Oslo, privind Republica Moldova în care susţine cererea preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, de evacuare a trupelor şi a armamentului rusesc din Transnistria. De asemenea, OSCE a chemat Rusia să contribuie la reluarea negocierilor în soluţionarea problemei transnistrene, în formatul “5+2″. Potrivit rezoluţiei OSCE, scopul principal în procesul de soluţionare al conflictului transnistrean constă în identificarea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană în componenţa Republicii Moldova, în limitele hotarelor sale, recunoscute de comunitatea internaţională. Curtea Constituţională făcând parte din armata de ocupaţie slujeşte cu credinţă Federaţiei Ruse. Moscova nu vrea să-si ia mana de pe Basarabia. Decizia Curţii Constituţionale ne demonstrează clar că independenţa Republicii Moldova este o pură ficţiune, iar declaraţia de independenţă un document demult uitat. După părerea lui Mircea Popescu stabilit în SUA, roman de origine basarabeana cu membri ai familiei deportati si omorati de „eliberatori” „Politicienii din Chişinău, gudurandu-se umili in fata stapanului de la Moscova, cei care au profitat de adevarata revolutie basarabeana de la 7 Aprilie, au inlaturat metodele rudimentare ale fostei conduceri asa zis comuniste de construire a «societatii moldovenesti suverane si independente» prin metodele mai subtile de construire a societatii multietnice din Republica Moldova suverana si independenta”. În Basarabia clasa politică (în afară de Mihai Ghimpu) este una rusofanariotă. Integrarea europeană (Ţările Baltice şi celelalte ţări ex-socialiste din lagărul sovietic au suportat un blocaj economic din partea Federaţiei Ruse, când au declarat că vor să adere la NATO şi la UE, dar ele au rezistat) şi retragerea armatei ruse din Transnistria sunt declaraţii absolut formale care nu obligă pe nimeni la nimic. Scopul clasei politice este unul pragmatic - puterea şi banii, şi nu este libertatea şi demnitatea propriului popor. Basarabia continue a fi o puşcărie ruseacsă. Până când?

MINISTERUL JUSTIŢIEI: DECRETUL LUI MIHAI GHIMPU NU CONTRAVINE CONSTITUŢIEI REPUBLICII MOLDOVA

Ministerul Justiţiei a examinat sesizările din 30 iunie ale grupului de deputaţi comunişti cu privire la controlul contituţionalităţii decretului emis de către preşedintele interimar Mihai Ghimpu prin care data de 28 iunie se declară „Ziua ocupaţiei sovietice”.În sesizările menţionate deputaţii comunişti susţin că Decretul în cauză a fost emis prin depăşirea competenţelor stabilite de Constituţie pentru Preşedintele Republicii Moldova, că Decretul instaurează o ideologie oficială şi încalcă unitatea poporului, iar Preşedintele interimar şi-a asumat suveranitatea în locul poporului.

În urma examinării sesizărilor grupului de deputaţi, Ministerul Justiţiei consideră că acestea urmează a fi respinse din următoarele motive:

1) Prin Hotărârea nr.111 din 24 ianuarie 1996 privind controlul unor decrete ale Preşedintelui R. Moldova, Curtea Constituţională a statuat că Preşedintele Republicii Moldova este în drept să emită decrete privind stabilirea sărbătorilor şi zilelor comemorative, constatând că acest fapt nu contravine Constituţiei. Având în vedere că această Hotărâre mai este valabilă, acceptarea şi examinarea sesizării sunt inadmisibile.

2) Preşedintele interimar nu şi-a depăşit competenţele stabilite. Atribuţiile Preşedintelui enumerate în Constituţie nu sunt exhaustive, astfel încât aceasta oferă posibilitatea de a cuprinde şi o altă situaţie pentru reglementarea căreia este necesară emiterea unui Decret prezidenţial.

3) Decretul este emis în baza constatărilor efectuate anterior într-un şir de acte premergătoare, unele dintre care au o forţă juridică superioară Decretului Preşedintelui. Este suficient să amintim Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova adoptată la 27 august 1991, care constată expres că: „[...]fără consultarea populaţiei din Basarabia, nordul Bucovinei şi ţinutul Herţa, ocupate prin forţă la 28 iunie 1940, precum şi a celei din R.A.S.S. Moldovenească (Transnistria), formată la 12 octombrie 1924, Sovietul Suprem al U.R.S.S., încălcând chiar prerogativele sale constituţionale, a adoptat la 2 august 1940 „Legea U.R.S.S. cu privire la formarea R.S.S. Moldoveneşti unionale”, iar Prezidiul său a emis la 4 noiembrie 1940 „Decretul cu privire la stabilirea graniţei între R.S.S. Ucraineană şi R.S.S. Moldovenească”, acte normative prin care s-a încercat, în absenţa oricărui temei juridic real, justificarea dezmembrării acestor teritorii şi apartenenţa noii republici la U.R.S.S. […]”. Trebuie subliniat faptul că Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova face corp comun cu legea fundamentală a statului şi are astfel valoare constituţională.

În acest sens, Decretul Preşedintelui interimar Mihai Ghimpu privind declararea zilei de 28 iunie 1940 drept Zi a ocupaţiei sovietice nu a depăşit cadrul Declaraţiei de Independenţă. Prin urmare, referirea la o situaţie de fapt consemnat în actul fondator al Republicii Moldova, nu poate încălca statutul de stat suveran şi independent al Republicii Moldova.

4) Preşedintelui interimar i se reproşează că în art.8 din Decret ar da indicaţii unilaterale unui stat străin, depăşindu-şi astfel atribuţiile. Mihai Ghimpu nu a cerut decât ca Rusia să-şi respecte angajamentul făcut la Summitul OSCE de la Istanbul din 1999 privind retragerea armamentului şi trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, Decretul în cauză nu face altceva decât să reamintească un angajament asumat de Federaţia Rusă şi neonorat până în prezent.

Argumentele prezentate într-o formă succintă au rostul să demonstreze că sesizarea deputaţilor comunişti nu are sens, iar Curtea Constituţională trebuie să respecte propriile hotărâri făcute anterior, precum şi legile fundamentale ale Republicii Moldova.

                                                                                                                                        Mihai CIUBOTARU
                                                                                                                                               Timpul.md
                                                                                                                                                 Iulie 2010

 

În vreme ce Ionuţ ŢENE  discută…

 

 
PE ROMÂNEŞTE CU MARIUS OPREA

                                                                                                                „Nu mi-e frică nici de comunişti,
                                                                                                               nici de căcaţii ăştia de la putere!”
                                                                                                                                     Marius Oprea

Trebuie să recunosc că sunt un fan al istoricului Marius Oprea, încă de pe vremea când era luat pe sus de Securitatea „democratică” a lui Virgil Măgureanu, în anii 90. Şi atunci şi acum şi-a păstrat verticalitatea morală. Atunci, incomoda „securiştii patrioţi” implicaţi în noua conducere fesenistă a ţării şi puşi pe furat din avuţia naţională, azi deranjează partidul de guvernământ, (tot de origine fesenistă) pentru că dezgroapă morţii ucişi la ordinele coloneilor şi generalilor de securitate, care acum au pensii „nesimţite” din banul public.

România, ţara în care s-a comandat de formă comunismul, a rămas încă o structură politică şi economică controlată de foştii torţionari şi criminali comunişti şi de copiii lor din UTC. Greşeşte Marius Oprea când afirmă că a fost schimbat de Emil Boc din funcţia de director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului pentru a da o sinecură bine plătită unui fidel din partid. Îi spun că nu e adevărat: a fost schimbat pentru că faptele lui „de a dezgropa morţii” deranjau structurile fostei securităţi comuniste, care controlează păpuşile gonflabile din clasa noastră politică conducătoare. Din acest punct de vedere, moral şi al condamnării reale a comunismului, România nu este membru NATO şi UE, ci o ţară bananieră sub protectorat american de tipul dictaturii lui Batista din Cuba anilor 50. Suntem cu mult în urma Poloniei şi chiar al Bulgariei la acest capitol.

Încă de la numirea sa în funcţie de către Tăriceanu, Marius Oprea şi-a făcut datoria de a demasca crimele monstruoase ale comunismului şi fostei securităţi comuniste. Acum, după ce a fost înlăturat de la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Romanesc, Marius Oprea s-a pus pe adus dovezi clare, ferme in favoarea Raportului “Tismaneanu”. Pentru a arăta că are dreptate, Oprea s-a apucat de “dezgropat morţi băgaţi de comunişti în pământ”, cum chiar el a declarat într-un interviu pentru Academia Catavencu. “Institutul a început sa funcţioneze, da? A apărut Raportul ‘Tismaneanu’ si eu am luat de buna condamnarea comunismului.

Comunismul e criminal şi imoral. Si eu chiar am crezut ca pot sa functionez in aceasta ecuatie. M-am inselat. Nu se doresc dovezile. Ca sa gasesc dovezi, pornesc de la victime. In campania electorala se vorbeste de reconciliere. Cum sa te reconciliezi tu cu un ucis in padure? Trebuie gasit faptuitorul, trebuie sa raspunda cineva in fata legii”, este de parere Marius Oprea. Din punctul său de vedere, politcienii din zilele noastre au cu mult mai multe interese personale decat dorinţe de a lumina trecutul si de a-si intelege istoria, afirmă Marius Oprea.

“Politicianul de acum e interesat de posturi. Care-i mai gras platit, de unde se poate fura mai bine. Gesturile fundamentale lipsesc. Uite, poftim, dezgrop morti. De unde stiu autoritatile ca nu dau de Elodia? Uite, in toamna am dezgropat 12. Cum iese firul ierbii, cautam capul unui om, fara trup, cap ingropat intr-o cutie de pantofi. Capul era bagat acolo de un padurar care vana nevasta victimei”, pevesteste inversunat Oprea.

Intrebat de reporterul de la Academia Catavencu ce se doreste de la el, Oprea sustine ca nu doar ca i se vrea capul, ci si “gatlejul, matele”. “Actualul partid, cică popular, daca ar putea, m-ar diseca si mi-ar pune organele in expozitie. Asta ar face, doar ca eu le ofer gata alta expozitie cu lucruri descoperite in morminte. (…) Nu mi-e frica de ceea ce mi se coace. Nu mi-e frica nici de căcaţii de comunişti, nici de căcaţii ăştia de la putere”, susţine plin de revoltă fostul şef al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului.

Admir următoarea declaraţie alui Marius Oprea: “Pot să mă dea afara, tot asta fac. O să aduc ucişii şi o să-i pun în faţa la Parchet, la Cotroceni. Am zece mii de dezgropat. Uite, am descoperit pe cineva la cincizeci si opt de metri si cinci centimetri de crucea pusa de cei din sat pentru ei. Eu sunt arheolog. Miros pământul, dupa alveole. Săpăm în posibile alveole. Săpăm doi-trei metri in adancime”, a adăugat fostul şef al IICCMER.

Marius Oprea are atâta dreptate în ceea ce afirmă în interviu încât pare o utopie ce vrea să facă. Dar îi dau un sfat lui Marius Oprea, dacă chiar vrea să poată, şi să putem, să demascăm cu adevărat crimele comunismului: să începem să săpăm la Preşedinţie, la Guvern, în Parlament, SRI, în structurile deconcentrate şi vom fi uimiţi să descoperim cât de multe “cadavre” cu stele securiste sunt. Vom dezgropa, nişte “morţi cu ochii vii”, care veghează ca într-adevăr comunismul să nu moară în ţara noastră. Până nu ajung “morţii” ăştia la groapa istoriei, aproape că “degeaba” îi dezgropăm pe partizanii anti-comunişti din munţii frumoşi ai României.

                                                                                                                                 Ionuţ ŢENE
                                                                                                                   Director NAPOCANEWS


 

Produs Port@Leu | ISSN 1842 - 9971