Anul 2015
Anul 2014
Anul 2013
Anul 2012
Anul 2011
Anul 2010 periodic nr. 1 2 | 3 | 4 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
Anul 2009
În ce limbă s-a propovăduit Evanghelia la geto-daci?
În dialog cu Ministrul Culturii
Magdalena ALBU - ROMÂNIA ERMETICĂ ÎNTRE CEA PROFUNDĂ ŞI CEA REALĂ
Liviu ANTONESEI - MONOPOL PE ANTICOMUNISM
Două însemnări de Prof. univ. dr.Gavril CORNUŢIU
Carmen CĂTUNESCU - INTELECTUALUL ROMÂN, ÎNCOTRO ?
Interviul unui străin despre Romania publicat de ziarul Cotidianul
BILANŢUL DEZVOLTĂRII UNUI ACT DE CULTURĂ
ANUNŢ Al X1-lea Congres Internaţional de Dacologie: “ Malus Dacus”- 2010
1.POEZII ŞI POEME DE: Dimitrie GRAMA
Nicolae DRAGOŞ
EUGEN DORCESCU
Adrian BOTEZ
Ionuţ CARAGEA
Melania CUC
2.O CONTRIBUŢIE LA DEZBATERILE NOASTRE: „ANTIMERITOCRATIA”
Toma Alimos - In limba franceză de Constantin FROSIN
Adrian George Săhlean vă prezintă « Luceafărul” eminescian în limba engleză
Adrian George Săhlean vă prezintă interesantele sale « Reflecţii de traducător »
Daniela Firănescu despre Cezar Ivănescu
Dan BRUDASCU; - Minunile Lumii
Corneliu Florea - despre Victor Găietan şi Ciprian Anastasiu; Ştefan Străjeri despre Theodor Codreanu; Ioan Lilă despre Eugen Dorcescu
Gheorghe Lateş despre Constantin FROSIN; Nicolae Băciuţ despre Melania Cuc; Horia BĂDESCU despre Traianus
Octavian CURPAŞ despre A.M.Jucan; Eugen DORCESCU despre Marcel Turcu; Carmen Cătunescu despre Liviu ANTONESEI;
Antologiile comunei ALUNIŞ; Cristina Dosuleanu şi Virgil Untilă despre NICĂPETRE; Cristina Leviţchi şi Clara Toma
Al.Florin ŢENE despre „Agora literară”
FAMILIA ROMÂNÃ - REVISTÃ TRIMESTRIALÃ DE CULTURÃ ŞI CREDINŢÃ ROMÂNEASCÃ
FAMILIA ROMÂNÃ - REVISTÃ TRIMESTRIALÃ DE CULTURÃ ŞI CREDINŢÃ ROMÂNEASCÃ - continuare
FAMILIA ROMÂNÃ - REVISTÃ TRIMESTRIALÃ DE CULTURÃ ŞI CREDINŢÃ ROMÂNEASCÃ - continuare 2
Ioan-Paul II şi « teoologia comunicării
DAN GHELASE NE PREZINTĂ UN APEL ŞI DOUĂ SITURI ARHEOLOGICE BUCURESTENE
Dan GHELASE - Conacul GRANT - Noutati nelinistitoare
PASSO DOBLE- Rubrica lui Ioan LILA
DIN FOLCLORUL INTERNETULUI
„E minunat in Romania”... culese de Laurenţiu Burlacu, Panaite Chifu, etc...
George ROCA şi Paul Maria MEFIETIC
Filme subtitrate
Cum am venit pe lume

 În dialog cu Ministrul Culturii


I
n 12 februarie 2010 am stat de vorba, pentru revista „Caiete Silvane”, la Zalau, cu ministrul Culturii si Patrimoniului National, Kelemen Hunor. Domnia sa a fost prezent la Zalau la inaugurarea lucrarilor de reabilitare si modernizare a sediului Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Salaj, eveniment relatat pe larg cel putin in mass-media locala. 
 
„Vrem sa diversificam activitatea AFCN”
 
Rep.: Domnule ministru, spuneati ca una dintre prioritatile dvs. va fi sustinerea culturii contemporane, a creatiei contem-porane. Daca vreti sa detaliati acest subiect.
Kelemen Hunor: Nu putem trai, nu putem functiona, vorbesc de Ministerul Culturii, nu ca persoana fizica, in asa fel incat sa ne gandim doar la patrimoniul cultural national. Pentru mine este foarte important tot ce inseamna mostenirea culturala nationala, dar tot la fel de importanta este si creatia contemporana, valorile noi. Si creatia daca nu poate fi sustinuta, atunci vom avea pierderi care nu pot fi recuperate foarte usor. De aceea, spun eu ca trebuie sa acordam o atentie deosebita creatiei contemporane.
Cum se poate face acest lucru? Exista foarte multe posibilitati, dar cel mai important lucru este sa gasim resursele financiare. Care resurse financiare sunt putine. Nu avem altceva de facut decat sa folosim aceste resurse cat mai eficient. Ma gandesc la Fondul Cultural National, ma gandesc la cinematografie, ma gandesc la Ministerul Culturii, la programele prioritare, unde atat in domeniul teatral – muzical putem acorda un sprijin, in limitele resurselor bugetare, pentru creatia contemporana, cat si de la AFCN pentru programe editoriale, pentru achizitii de carte.
Chiar acum vrem sa diversificam activitatea AFCN, in sensul de a achizitiona titlurile de la edituri si sa ajunga la biblioteci. Printr-un astfel de program de achizitii, noi, de fapt, sprijinim creatorul, scriitorul, cel care scrie cartea. Sunt posibilitati care trebuie, din cand in cand, regandite si imbogatite. Dar, problema cea mai importanta ramane resursa financiara. Eu am spus ca voi sustine in acest an gandirea si semnarea unui Pact pentru Cultura, care ar trebui sa se finalizeze cu un proiect de lege, dar nu numai despre acest lucru vorbim, care asigura Ministerului Culturii, domeniului culturii, 1 la suta din PIB. Prin bugetul de stat sa asiguram, asa cum se asigura pentru Ministerul Educatiei Nationale, un anumit procent.
Si acest procent in functie de situatia economico-financiara a tarii, inseamna in suma nominala o suma mai mare sau mai mica, dar stim ca avem un anumit procent din PIB. Asta ar insemna o posibilitate de a sustine mult mai intens creatia contemporana si o posibilitate mult mai mare de a renova, de a restaura, de a pastra mostenirea culturala, patrimoniul cultural, construit imaterial si mobil. Cam acestea sunt preocuparile noastre, in mare, ale Ministerului Culturii si ale mele. Sigur, o sa ma intrebati: veti reusi? Eu o sa fac tot ce sta in puterea mea si tot ceea ce putem face noi la Ministerul Culturii pentru a realiza aceste obiective.
„Ma gandesc la revistele regionale si cele nationale. Acolo vor fi bani”
 
Rep.: Stiti ca foarte multe reviste si multe asociatii ale editorilor s-au plans de nenumarate ori de faptul ca Ministerul Culturii, practic, nu i-a sustinut...
K.H.: Si nici nu va sustine Ministerul Culturii, pentru ca nu are fonduri. Fondul Cultural National, in schimb, si anul trecut si in acest an, va sustine revistele de cultura si editurile. Aici trebuie sa facem o diferentiere si chiar in aceste zile am avut o discutie mai lunga si vom continua aceasta discutie cu presedintele Fondului Cultural National pentru a simplifica procedurile si accesarea banilor de la FCN si de a simplifica decontarea acestor sume. Dar trebuie sa facem o diferentiere intre reviste si editurile care primesc bani.
Eu, in ceea ce priveste editurile optez pentru achizitii masive de carte. Acolo stiu ca am cumparat titlurile cele mai importante dintr-un an editorial, titluri care ajung in bibliotecile publice, bibliotecile judetene, pentru ca nu o sa avem posibilitatea de a acoperi peste 2.000 de biblioteci publice, atatea avem daca luam in considerare si bibliotecile comunale. In plus, va trebui sa sustinem foarte clar si foarte direct revistele de cultura care depasesc granitele unui judet.
Pentru revistele judetene doar nu vom avea, cel putin in aceasta perioada, nu vom avea bani. Nu spun ca nu ar trebui sa sustinem pe termen mediu si lung. Ma gandesc la revistele regionale si cele nationale. Acolo vor fi bani, dar si depunerea dosarelor trebuie sa fie foarte la zi. Sa nu pierdem termene. Dar eu insist foarte mult pe FCN si pe accesarea banilor din acest fond. Intr-adevar, nu sunt sume spectaculoase, dar pentru aceasta activitate se pot gasi bani in acest fond.
(continuarea interviului luat de Dan Sauca o veti putea citi in nr. 62/martie 2010 al revistei „Caiete Silvane”, aflat in pregatire şi în numărul viitor al publicaţiei noastre electronice.)
Produs Port@Leu | ISSN 1842 - 9971