Anul 2015
Anul 2014
Anul 2013
Anul 2012
Anul 2011
Anul 2010
Anul 2009 periodic nr. 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
Cea mai dulce limbă – versuri de Vasile POENARU
AL XXX-lea CONGRES AL ASOCIAŢIEI ÎNVĂŢĂTORILOR DIN ROMÂNIA A VOTAT
Documentele demersului legislativ pentru instituirea sărbătorii
OSMOZA AFIRMĂRII ROMÂNEŞTI
MESAJE PRIMITE ÎN SĂPTĂMÂNA SĂRBĂTORIRII
MESAJE CĂTRE CHIŞINĂU ŞI RELATĂRI DIN ALTE COMUNITĂŢI ROMÂNEŞTI
Limba ca element de structurare a tiparului de gîndire european – de Lucia DĂRĂMUŞ
Mesajul MPSR către Congresul Asociaţiei Generale a Invăţătorilor : DISCRIMINĂRI DEMNE DE TEATRUL ABSURDULUI ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTUL PRIMAR - de Prof. Viorel DOLHA
DOUĂ STUDII DE Prof. dr. Carmen CĂTUNESCU
Manual de istorie pentru românii din Bulgaria şi din Serbia
Cartea-prieten sau duşman? – de Marieta GĂUREAN
Simpozion universitar la Cluj-Napoca
ADRIAN ERBICEANU – Montreal-Quebec CANADA
Ioan LILĂ – Vichi-Franţa
George ROCA – Sydney-Australia
EDGAR PAPU – de Magdalena ALBU
DENIS DE ROUGEMONT „Partea diavolului“ – de Doina DRAGUT
BAKI YMERI, UN POET AL IUBIRII ALBANO-ROMÂNE – DE Marius CHELARU
BUCURIA SIMULATĂ ŞI FERICIREA GÂNDITĂ ÎN POEZIA LUI MIRCEA CIOBANU – de Al. Florin ŢENE
Cartea cu poeme rebele – de Melania CUC
Romanul poliţist... desuet? – de Marieta GĂUREAN
DESPRE NICOLAE MANOLESCU ŞI ISTORIA CRITICĂ A LITERATURII ROMÂNE – de Radu BĂRBULESCU
LUCIAN HETCO IN FAŢA CONFUZIEI DINTRE PERSOANĂ ŞI PERSONALITATE – de Corneliu LEU
Interviuri cu: DR. GHEORGHE DRĂGAN, FIZICIAN ROMÂN STABILIT ÎN AUSTRALIA, ADRIAN ŞONCODI - POET ŞI TRADUCĂTOR DE EXCEPŢIE, LIA LUNGU - CÂNTĂREAŢĂ ROMÂNCĂ STABILITĂ LA NEW YORK, - de George ROCA
Continuare interviuri - George Roca
Continuare interviuri George Roca
Interviuri cu: IOANA HARMONY RÂŞCA- patinatoarea care va reprezenta România la Jocurile Olimpice din anul 2010, MIHAELA MIHUŢ, o actriţă care joacă pe scenele americane păstrându-şi o parte din suflet în România - de Gabriela PETCU
Complexul cultural-spiritual „Sfanta Vineri” din Sălaj
O corespondenţă de la azezământul „ESPACIO NIRAM” din Madridunde au loc multe evenimente româneşti.
LA CÂMPUL ROMÎNESC DE LA HAMILTON – de Corneliu FLOREA
UN SLIDE-SHOW DESPRE CASTELUL „IULIA HAŞDEU” DIN CÂMPINA

 INTERVIU CU DR. GHEORGHE DRĂGAN, FIZICIAN ROMÂN STABILIT ÎN AUSTRALIA

fragmente
 

De curând am primit prin poşta electronică un anunţ care mi-a atras antenţia. Am considerat că merită să îl reproduc mai jos pentru a-l face cunoscut şi citiorilor noştri:

Sydney, Australia
INVITAŢIE LA DEZBATERE:
CANCERUL ŞI DIABETUL SUNT BOLI SOCIALE
Iniţiator Dr. (fizician) Gheorghe DRĂGAN

Ediţia de faţă se constituie într-o invitaţie la o dezbatere publică pe teme de sănătate
în urma unor serii de comunicări ştiinţifice privind 
modul în care stilul nostru de viaţă ne afectează sănătatea.
Se va discuta în detaliu despre două boli cu incidenţă foarte mare
în rândul populaţiei de vârstă adultă care, din nefericire,  au început să aibă cazuistică
şi în rândul  adolescenţilor şi chiar al copiilor: 
cancerul şi diabetul.

De aceea,  informarea cu privire la aceste două maladii devine  imperios necesară,
pe lângă motivul de mândrie că un conaţional de al nostru
este deţinătorul unor noutăţi de ultimă oră în materie,
argument suficient de puternic, sperăm noi,
pentru a vă aduce în număr cât mai mare la sesiunea de comunicări pe care
dl. Dr. Gheorghe Dragan (fizician)
o va susţine în sala M.R.C. din Parramatta.

Dezbaterea se va desfăşura exclusiv în limba română
şi va fi urmată de discuţii libere pe această temă.
Se intenţionează să se înscrie pe ordinea de zi o serie de subiecte
privind problemele de sănătate actuale
şi importanţa acesteia pentru viitorul societăţii umane.

Acţiunea va avea loc:
 
Sâmbătă 25 Iulie 2009
începând cu ora 13:00 (1:00 pm)
la Migrant Resource Centre etajul 4,
la adresa: 1 Horwood  Pl., Parramatta
(la câteva minute de mers pe jos de la gară)

Vă recomandăm să aveţi creion şi hârtie pentru a vă nota anumite detalii importante şi un stick de memorie pentru preluarea unor documente pentru calculator.

Amănunte la:
Dr. (fiz) Gheorghe DRĂGAN
dragan_gdf@yahoo.com

***

Fiind conştient de importanţa unor asemenea dezbateri, de atitudinea pe care trebuie să o luăm pentru a „face faţă” unor asemenea boli, şi totodată fiind interesat de asemenea subiecte importante prin care ni se face cunoscut şi înţeles nu numai profilaxia dar chiar şi modul cum pot fi acestea prevenite, am luat legătura cu domnul Dr. Gheorghe Drăgan, autorul şi organizatorul dezbaterii iniţiate mai sus. Aceste convorbiri - din partea mea o serie nesfârşită de întrebări -, iar din partea domniei sale - răspusuri la subiect - au dus la dialogul care urmează. Desigur am aflat şi multe date interesante despre viaţa şi activitatea interlocutorului meu, date pe care vi le fac cunoscute în cele ce urmează:

George ROCA: Domnule Dr. Drăgan, aş dori să vă faceţi cunoscut citiorilor noştri. V-aş ruga să ne daţi câteva date despre viaţa dumneavoastră.
Dr. Gheorghe DRĂGAN: M-am născut la Ploieşti în casa bunicilor din partea mamei, exact la terminarea celui de al doilea război mondial. Copilăria până la şcoală a fost marcată de bunicii din Ploieşti şi cei de la Braşov (din partea tatălui) . Am urmat şcoala primară şi liceul la Iaşi unde părinţii îşi aveau locurile de muncă, perioadă care a însemnat o maturizare a mea din punct de vedere intelectual, atât tehnic cât şi cultural-artistic. Deşi perioada stalinistă şi ce a urmat a intenţionat să distrugă tradiţiile, Iaşul, ca multe alte centre de cultură din ţară, a reuşit să-şi păstreze, chiar să-şi dezvolte potenţialul intelectual în toate valenţele sale. De exemplu Iaşul avea profesori de foarte bună calitate pe toată gama de învăţământ; Teatrul Naţional avea o echipă completă de artişti, făcea permanent săli pline şi s-a extins apoi cu spectacole de operă din care au „crescut” artişti care s-au impus pe scenele lumii; Filarmonica avea cel puţin două spectacole săptămânal multe din ele cu prezentări din partea unor muzicologi cu o bogată cultură. Învăţatul limbilor străine, a unui instrument muzical (cântam la vioară şi sora mea la pian), frecventarea cercurilor liceale (de matematică, fizică, chimie, română, etc), rezolvarea şi creierea de probleme la revistele de matematică, fizică şi chimie, participarea la corul liceului, spectacole – erau activităţi curente şi larg răspândite.
George ROCA: Ce studii aţi făcut şi unde?
Dr. Gheorghe DRĂGAN: În ultimele clase de liceu începusem să optez pentru medicină, deşi tatăl meu insista să-i urmez cariera care era încă un domeniu de pionierat în România acelor vremuri. Tata pusese bazele primei catedre din România de mecanizare a agriculturii în cadrul Institutului Agronomic din Iaşi - loc unde s-au iniţiat primii specialişti în industria de maşini agricole şi şefii celorlalte catedre similare din alte centre universitare. Eu însă eram preocupat în special de fiziologie, de procesele ce se petrec în organismele vii. Era o continuare a curiozităţii permanente de care am dat dovadă încă înainte de a începe să merg şi să vorbesc. Mă atrăgeau mecanismele, animalele, să ascult şi să observ tot ce mişca pe lângă mine. În paralel am avut o constantă atracţie spre matematică, fizică şi chimie, iar faptul că din cărţile de medicină pe care le adunasem pentru admitere trebuia să memorez o grămadă de elemente anatomice, am optat în final pentru fizică ca fiind ştiinţa-cheie a celorlalte ştiinţe. M-am înscris pentru admitere la facultatea de Fizică (Universitatea Bucureşti), însă sora mea care era deja studentă la facultatea de electronică (Institutul Politehnic Bucureşti) a reuşit să mă convingă să-mi retrag actele şi să le depun pentru admitere la facultatea de electronică unde exista şi o secţie de ingineri-fizicieni. După un an de electronică m-am convins că nu este ceeace îmi doream şi m-am transferat în mod discret la Facultatea de Fizică pe care am absolvit-o în 1968, secţia Fizica Macromoleculelor. Acest domeniu era de curând deschis în lumea ştiinţifică având aplicaţii tehnologice practic nelimitate.   

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

George ROCA: Aţi putea să ne spuneţi câte ceva despre ilustrul savant Nicola Tesla. Pun aceasta întrebare deoarece vă ştiu interesat de acest subiect.

Dr. Gheorghe DRĂGAN: Eu am aflat destul de târziu (după 1989) amănunte privind originea română şi o serie de experimente proiectate şi realizate de Tesla. Cred că nu direct românii sau politica comunistă este responsabilă de ascunderea acestor adevăruri. Tesla şi-a desfăşurat activitatea în America ca cetăţean american. Cercetările lui aveau caracter strategic şi deci în mare parte sunt protejate de legislaţia americană. Totuşi, există mărturii ale unor  contemporani care au asistat sau la rândul lor au preluat mărturii privind aceste experienţe. Ştiu că Academia Română a întreprins o documentare privind viaţa şi activitatea lui Nicola Tesla despre care am citit un rezumat de aproximativ o pagină. În presă apar din când în când astfel de mărturii cu tentă teribilistă a căror credibilitate este greu de verificat. La Belgrad există un muzeu tehnic dedicat exclusiv lui Tesla dar pe care nu am avut ocazia să-l vizitez încă.

Ceea ce este unanim recunoscut este faptul că Edison era în concurenţă „neloială” cu Tesla pe mai multe proiecte. Edison era susţinut de oficialii americani ca fiind copilul minune al noii naţiuni şi câştiga sume uriaşe chiar pe proiecte minore. Edison a propus ca transmiterea energiei electrice să se efectueze sub formă de curent continuu în timp ce Tesla propunea curentul alternativ. Compania Westinghouse a încercat mai întâi ideea lui Edison ca în final să o adopte pe cea a lui Tesla, soluţie aplicată ulterior în toată lumea.

George ROCA: Înainte de a incheia v-aş ruga să transmiteţi câteva sfaturi sau mesaje din parte unui fizician cu experienţă, precum sunteti considerat.

Dr. Gheorghe DRĂGAN: În final nu am decât să repet, convins fiind de experienţa proprie, de ce au afirmat marile spirite ale lumii: „Să ne iubim unii pe alţii, să fim mai buni, să gândim pozitiv luptând permanent pentru adevăr: numai aşa o să ne salvăm. Chiar dacă nu vom ajunge să înţelegem acest lucru singuri, legile cosmice ne vor impune să o facem, dar atunci va trebui să plătim un preţ foarte scump pentru neascultarea noastră prin suferinţe cauzate de boli, catastrofe, vieţi curmate aparent fără explicaţie”. 

                                                                                                                 A consemnat,
                                                                                                                  George ROCA

Interviul integral îl găsiţi in numărul 6 al revistei noastre

Produs Port@Leu | ISSN 1842 - 9971