Anul 2015
Anul 2014
Anul 2013
Anul 2012
Anul 2011
Anul 2010
Anul 2009 periodic nr. 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
NU S-AR CUVENI O GREVĂ A GÂNDIRII? Se întreabă Liviu ANTONESEI
FARSE ALE GUVERNARILOR DE STÂNGA CU PLUSĂRI DIN PATRIMONIUL ROMÂNESC
DESPRE PERSONALITATEA LUI Karl Friedrich, prinţ moştenitor al Casei de Hohenzollern
FRAGMENTE DIN ROMANUL: “FEMEIA, FIE EA REGINĂ!”
FRAGMENTE DIN ROMANUL: “FEMEIA, FIE EA REGINĂ!”- continuare
FRAGMENTE DIN ROMANUL: “FEMEIA, FIE EA REGINĂ!”- continuare II
FRAGMENTE DIN ROMANUL: “FEMEIA, FIE EA REGINĂ!”- continuare III
Marian PETCU: “PHILOBIBLON” – CEA MAI MARE REVISTĂ DIN ROMÂNIA
Tiberiu COSOVAN: „BUCOVINA ÎNARIPATĂ” SE ÎNALŢĂ SPRE CER
Anca GOJA: TEATRUL ARARAT
Lucreţia BERZINTU -INTERVIU CU LUIZA CALA
SFERICITATEA ETERNĂ A GENIULUI, EMINESCU - Magdalena ALBU
IMAGINEA SATULUI ROMANESC IN CREATIA LITERARA DIN DIN VOIVODINA
CRITICUL DE POEZIE - UN PARAZIT AL SENTIMENTULUI UMAN? eseu de Al. Florin ŢENE
ACCESUL ELEVILOR LA MAREA LITERATURĂ - Prof. Carmen CĂTUNESCU
INTERVIU CU „UN MARE EVADAT” -SCRIITORUL AUSTRALIAN DE ORIGINE ROMÂNĂ, V. NICHOLS - George ROCA
ASASINAREA POETULUI NICOLAE NEAGU - George ANCA:
Catedrala mitropolitană Sf. Dumitru din Craiova – ctitorie a Domnitorului Matei Basarab - Dan LUPESCU
Vechea Europă a mileniului 5 î.d.H. îşi avea locul în centrul României de azi- Dr. Napoleon SĂVESCU
SEMNUL CRUCII - Adina Livia CHIRILA
NAŞTEREA FILMULUI, ARE EA O DATĂ CUNOSCUTĂ ? - Vlad LEU
Cum staţi cu inima? - Ionuţ CARAGEA

 TEATRUL ARARAT


APRECIAT LA FESTIVALUL UNDERGROUND DIN ARAD

Teatrul independent Ararat din Baia Mare a participat, în săptămîna 11-17 mai, la Festivalul de Teatru de Cameră şi Underground Arad-FUN (ajuns la ediţia a VII-a), cu spectacolul "Bigudiuri" de Mimi Cornel Brănescu în regia lui Claudiu Pintican. Este pentru a doua oară cînd Teatrul Ararat ia parte la acest festival, de fiecare dată ecourile fiind foarte încurajatoare.
Anul trecut, Claudiu Pintican şi trupa sa participau pentru prima dată la festivalul teatrelor independente, organizat de Casa de Cultură din Arad, cu o comedie: "Gunoierul", de Mimi Cornel Brănescu. Atunci, Diana Podăreanu, Liviu Topuzu, Ion Vântu şi Claudiu Pintican au jucat în curtea interioară a Teatrului Vechi, spectacolul lor despre intimităţile ascunse în gunoiul nostru menajer fiind foarte bine primit de public. Presa locală a situat, chiar, "Gunoierul" printre cele mai bune spectacole din festival. În urma acestei evoluţii, Teatrul Ararat a fost din nou invitat, chiar dacă Ovidiu Balint, directorul Casei de Cultură şi al Festivalului Arad-FUN, s-a plîns că anul acesta a trebuit să refuze foarte multe companii de teatru, din pricina bugetului "de criză". Aşa se face că publicul arădean a avut, din nou, ocazia de a urmări un spectacol al Teatrului Ararat, şi anume "Bigudiuri", de Mimi Cornel Brănescu, ce s-a jucat marţi şi miercuri noaptea (12 şi 13 mai) în Clubul Flex (fostul Frontiera). Emoţiile nu au lipsit, mai ales că distribuţia a trebuit să fie parţial modificată pe ultima sută de metri. Deşi proaspăt cooptată în trupa "Bigudiurilor", Diana Podăreanu a făcut faţă foarte bine rolului, integrîndu-se perfect în echipa formată din Dana Ilie Bărbosu, Wanda Farkaş şi Claudiu Pintican (acesta din urmă semnînd şi regia spectacolului). Din discuţiile purtate după încheierea celor două reprezentaţii a reieşit că publicul tînăr arădean a apreciat acest spectacol dulce-amar, care reuşeşte să te facă să rîzi, dar îţi oferă şi teme de meditaţie; de altfel, acelaşi lucru l-au demonstrat şi hohotele de rîs nestăvilit ale spectatorilor, care au "colorat" cele două evenimente.
Festivalul de Teatru de Cameră şi Underground Arad-FUN are loc, anul acesta, în perioada 11-21 mai, fiind organizat de Casa de Cultură Arad, Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Institutul Polonez, Centrul Ceh, Institutul Cultural Francez şi Institutul Goethe. Cea de-a VII-a ediţie a festivalului aduce în faţa publicului peste 30 de producţii teatrale. Alte cifre sugestive sînt cele care reprezintă numărul de participanţi - peste 500 (între care se numără personalităţi culturale de excepţie) şi numărul de ateliere (workshop-uri) - 4. În fiecare zi, se joacă 3 sau 4 spectacole, începînd de la orele după-amiezii şi pînă spre miezul nopţii. Şi anul acesta, în paralel cu Arad-FUN se desfăşoară Festivalul Internaţional de Arta Animaţiei în Teatru şi Film, al cărui director este Radu Dinulescu. Cele două evenimente au loc într-un oraş în plină efervescenţă culturală, unde recent s-a încheiat un alt festival, de data aceasta de muzică folk.

CUCERIND PUBLICUL CLUJEAN
Teatrul independent şi profesionist Ararat din Baia Mare a prezentat, miercuri seară (25 februarie), spectacolul „Gunoierul” în faţa a peste 100 de tineri, pe scena clubului „My Way” din Cluj-Napoca. Umorul frust al piesei scrise de Mimi Cornel Brănescu şi regizate de Claudiu Pintican i-a cucerit imediat pe spectatori, care au rîs cu poftă şi au aplaudat de nenumărate ori pe parcursul desfăşurării spectacolului.
„Gunoierul”, apreciat într-un club care se respectă
„Gunoierul” este primul spectacol al Teatrului Ararat, pe care băimărenii au avut ocazia să îl guste în numeroase ocazii (au avut loc peste 40 de reprezentaţii), dar care a fost prezentat şi la Arad, Sighişoara, Oradea, iar în ultimele două luni a fost jucat în toate cele trei capitale ale României: Iaşi, Bucureşti şi Cluj. Chiar şi românii din străinătate au putut să îl vadă, în cadrul unui turneu întreprins de Teatrul Ararat, anul trecut, în Germania. De fiecare dată, comedia, care vorbeşte despre felul în care gunoiul menajer poate revela cele mai intime aspecte ale vieţii noastre, a avut succes, fie că a fost jucată în faţa unui public format din muncitori, fie că a fost urmărită de studenţi sau intelectuali. De data aceasta, spectacolul – care poate fi jucat în orice fel de spaţiu, întrucît are o recuzită sumară – a fost prezentat pe scena clubului „My Way” din centrul Clujului, în formula de distribuţie Claudiu Pintican (fondatorul Teatrului Ararat, actor şi regizor la Teatrul Municipal băimărean), Diana Podăreanu (actriţă la Teatrul Municipal din Baia Mare), Liviu Topuzu (profesor de arta actorului în Tîrgu Mureş) şi Ion Vântu (actor şi regizor la Teatrul Naţional din Tîrgu Mureş). Localul este singurul din capitala Transilvaniei care găzduieşte periodic spectacole de teatru, dorindu-şi să devină pentru Cluj-Napoca ceea ce Green Hours este pentru Bucureşti; acesta este un proiect demarat în urmă cu o lună, „Gunoierul” fiind cel de-al patrulea spectacol de teatru neconvenţional („de geamantan”, cum se autointitulează cei de la Ararat) invitat.
Dacă, pentru „My Way”, miercurea înseamnă teatru, joia înseamnă muzică live; printre trupele care au cîntat sau vor cînta aici se numără Nightlosers, Viţa de Vie şi Celelalte Cuvinte. În rest, se ascultă numai muzică bună, de la Frank Sinatra (numele localului vine chiar de la o binecunoscută piesă a sa, iar chipul lui, zîmbind optimist, tronează pe ecranul din spatele scenei şi pe pereţii clubului) la Beatles, de la Creedence Clearwater Revival la Jimi Hendrix, de la Don McLean la Led Zeppelin, dar şi muzica pop-rock a anilor '80. Publicul este format preponderent din tineri, care cunosc programul clubului, iar în serile de miercuri vin special pentru a vedea un spectacol bun, în timp ce beau o bere şi savurează o ţigară.

„Se vede că cei din Baia Mare sînt profesionişti”
Am luat pulsul publicului imediat după încheierea spectacolului. Am ales, la întîmplare, o domnişoară din public, care s-a dovedit extrem de entuziasmată de ceea ce văzuse pe scenă: „Ne-a plăcut foarte tare, şi mie şi prietenilor mei. Se vede că cei din Baia Mare sînt profesionişti. Acesta e genul de spectacol care poate fi jucat foarte bine şi într-un bar – e amuzant, iar într-un local partea de entertaining a unui show este foarte importantă. În privinţa jocului, cred că i-aş pune pe picior de egalitate pe gunoier şi pe soţul fraierit care, de fapt, era complet nevinovat… amîndoi actorii (Claudiu Pintican şi Liviu Topuzu, n.r.) sînt foarte talentaţi. Nu voi sta prea mult pe gînduri, de acum înainte, înainte de a arunca gunoiul la coş, decît dacă voi avea vreodată patru prezervative… atunci, probabil, le voi arunca la gunoi în zile diferite”, a rîs tînăra, făcînd referire la povestea „Gunoierului”. Am vorbit şi cu o persoană apropiată de lumea spectacolului, mai exact cu soţia regizorului Sorin Misirianţu, Sanda: „Nu mă interesează efectele acestui proiect asupra clientelei barului, dar mi se pare o bună iniţiativă pentru a atrage public către teatru. În spaţiul sacru al Teatrului Naţional te duci sau nu te duci, acolo intri cu o anumită stare, ai anumite senzaţii şi aşteptări, dar aici totul se petrece mult mai aproape de public. Cred că cei atraşi în mod special de acest gen de teatru sînt tinerii, ceea ce se şi vede azi, aici”.

,,Banii investiţi în cultură nu sînt bani pierduţi”
În public s-a aflat şi maramureşeanul Ducu Hotima, unul dintre cei care au sprijinit financiar spectacolul de miercuri seară şi pe care l-am provocat, bineînţeles, la dialog: „Eu şi Claudiu Pintican ne-am cunoscut printr-o întîmplare fericită anul trecut, la Preluca, în tabăra organizată de Asociaţia Culturală „Acces”, printre ai cărei iniţiatori m-am numărat. Ulterior, am ţinut legătura şi am dezvoltat o relaţie de prietenie, dar care, se vede, funcţionează şi pe plan profesional. Azi am văzut „Gunoierul” pentru prima oară şi mi-a dat tonus; am venit foarte obosit după o zi de muncă, iar spectacolul mi-a insuflat optimism. Pînă la urmă, cred că asta trebuie să facă arta: să te aducă într-o zonă a umanului. Tematica spectacolului e, sigur, oarecum facilă, însă drumul acesta spre artă e lung şi trebuie să începem de undeva. De aici, după ce am gustat „antreul”, putem să mergem şi la felul doi, şi la felul trei. Unul dintre rolurile piesei cred că este acesta: de a aduce la teatru şi oameni care nu au văzut şi nu au înţeles niciodată această formă de artă. Eu nu m-am numărat printre iniţiatorii spectacolului, dar, cînd am auzit că se întîmplă, mi-am dorit să particip, aşa cum am putut eu. Banii investiţi în cultură nu sînt bani pierduţi. Dacă porneşti de la premisa că vrei să cîştigi ceva, ai ratat startul. Este vorba, pur şi simplu, despre solidaritate”, a spus omul de afaceri. Cea care este responsabilă de invitarea trupelor de teatru pe scena din „My Way” este actriţa Diana Roşca, licenţiată anul trecut şi actualmente masterandă la Universitatea „Babeş-Bolyai”: ”Claudiu Pintican m-a contactat, eu nu-i cunoşteam pe cei patru actori, însă par nişte oameni foarte drăguţi şi am avut încredere în ei de la început. Iar acum chiar s-a dovedit că e un spectacol bun. Cu siguranţă, o comedie se pretează cel mai bine la un astfel de spaţiu, şi, chiar dacă este vorba despre teatru psihologic, el trebuie să aibă accente comice, pentru că aici omul vine să se simtă bine, să uite de necazuri şi de stresul cotidian. Cu siguranţă, vom mai chema Teatrul Ararat să susţină şi alte reprezentaţii”, a spus reprezentanta clubului clujean.
www.teatrulararat.ro vă spune totul
În urma spectacolului din localul „My Way”, Teatrul Ararat a fost invitat să susţină o reprezentaţie cu spectacolul „Bigudiuri” într-un alt club clujean, „Autograf”, în data de 30 martie, în cadrul Festivalului „Primăvara cafenelelor”, care va ajunge, anul acesta, la ediţia a III-a. Pînă atunci, însă, Ararat va susţine un spectacol, luni, 16 martie, pentru elevii Liceului de Artă din Baia Mare, în Sala Rotary a instituţiei. Spectacolul va putea fi urmărit şi de publicul larg. Puteţi afla mai multe detalii despre activitatea trupei la adresa
www.teatrulararat.ro.

Text şi foto:
Anca GOJA

 

Produs Port@Leu | ISSN 1842 - 9971