Anul 2015
Anul 2014
Anul 2013
Anul 2012
Anul 2011
Anul 2010
Anul 2009 periodic nr. 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
NU S-AR CUVENI O GREVĂ A GÂNDIRII? Se întreabă Liviu ANTONESEI
FARSE ALE GUVERNARILOR DE STÂNGA CU PLUSĂRI DIN PATRIMONIUL ROMÂNESC
DESPRE PERSONALITATEA LUI Karl Friedrich, prinţ moştenitor al Casei de Hohenzollern
FRAGMENTE DIN ROMANUL: “FEMEIA, FIE EA REGINĂ!”
FRAGMENTE DIN ROMANUL: “FEMEIA, FIE EA REGINĂ!”- continuare
FRAGMENTE DIN ROMANUL: “FEMEIA, FIE EA REGINĂ!”- continuare II
FRAGMENTE DIN ROMANUL: “FEMEIA, FIE EA REGINĂ!”- continuare III
Marian PETCU: “PHILOBIBLON” – CEA MAI MARE REVISTĂ DIN ROMÂNIA
Tiberiu COSOVAN: „BUCOVINA ÎNARIPATĂ” SE ÎNALŢĂ SPRE CER
Anca GOJA: TEATRUL ARARAT
Lucreţia BERZINTU -INTERVIU CU LUIZA CALA
SFERICITATEA ETERNĂ A GENIULUI, EMINESCU - Magdalena ALBU
IMAGINEA SATULUI ROMANESC IN CREATIA LITERARA DIN DIN VOIVODINA
CRITICUL DE POEZIE - UN PARAZIT AL SENTIMENTULUI UMAN? eseu de Al. Florin ŢENE
ACCESUL ELEVILOR LA MAREA LITERATURĂ - Prof. Carmen CĂTUNESCU
INTERVIU CU „UN MARE EVADAT” -SCRIITORUL AUSTRALIAN DE ORIGINE ROMÂNĂ, V. NICHOLS - George ROCA
ASASINAREA POETULUI NICOLAE NEAGU - George ANCA:
Catedrala mitropolitană Sf. Dumitru din Craiova – ctitorie a Domnitorului Matei Basarab - Dan LUPESCU
Vechea Europă a mileniului 5 î.d.H. îşi avea locul în centrul României de azi- Dr. Napoleon SĂVESCU
SEMNUL CRUCII - Adina Livia CHIRILA
NAŞTEREA FILMULUI, ARE EA O DATĂ CUNOSCUTĂ ? - Vlad LEU
Cum staţi cu inima? - Ionuţ CARAGEA

 „BUCOVINA ÎNARIPATĂ”
SE ÎNALŢĂ SPRE CER


Monumentul eroilor şi martirilor Bucovinei (sau „Bucovina înaripată”, lucrare monumentală de for public realizată de artistul plastic Mircea Dăneasă) a fost dezvelit şi sfinţit în ziua de sărbătoare a Înălţării Domnului în cadrul unei ceremonii care a animat pulsul urbei.


Un reprezentativ element vizual în scenografia arhitecturală a urbei
Executat la comanda Primăriei şi a Consiliului Local Suceava, Monumentul eroilor şi martirilor Bucovinei, realizat din răşină polimerică fixată pe textură din fibră de sticlă, patinat în „bronz nobil polizat”, are o înălţime de 8,5 m şi cântăreşte cca. 550 kg.
Monumentul răspunde, pe de o parte, unei necesităţi (ca obiectiv simbolic pentru organizarea manifestărilor de omagiere a eroilor neamului), iar pe de altă parte se înscrie ca un reprezentativ element vizual în scenografia arhitecturală a urbei.

O siluetă înaripată care îmbină simbolismul crucii cu cel al zborului
Amplasat în zona centrală a Sucevei, monumentul, ridicat pe soclu cu câteva zile în urmă, reprezintă o siluetă înaripată care îmbină simbolismul crucii cu cel al zborului, sugerând, prin braţele care se transformă în aripi, speranţă şi înălţare spre cer.
Festivitatea de dezvelire a reunit în Piaţa „22 Decembrie” un număr impresionant de cetăţeni. În zona carosabilă din faţa Casei de Cultură s-au aliniat, pentru ceremonial, câteva plutoane de militari de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava, Şcoala de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni, Colegiul Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, precum şi membrii Fanfarei Primăriei Suceava.

Slujbă de sfinţire oficiată de 12 preoţi
Pe platoul pietonal, la marginea căruia a fost amplasat monumentul, s-au înşiruit, cu coroane şi jerbe de flori, reprezentanţi ai instituţiilor administrative, ai serviciilor publice descentralizate, ai partidelor politice, ai unor societăţi comerciale şi asociaţii, precum şi delegaţi sosiţi din mai multe localităţi ale judeţului.
Monumentul, acoperit cu pânză albă, a fost dezvelit de primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, după care s-a ţinut slujba de binecuvântare şi de sfinţire oficiată de un sobor alcătuit din 12 preoţi.

„O idee, un vis, a devenit astăzi realitate”
Primul care a luat cuvântul în cadrul ceremoniei a fost primarul Ion Lungu, care a accentuat faptul că sărbătoarea Înălţării Domnului este ziua în care se comemorează eroii neamului, eroi care, prin ridicarea acestui monument, vor fi de-acum înainte omagiaţi în centrul municipiului Suceava. Subliniind că „Bucovina înaripată” a fost selectată cu trei ani în urmă în urma unui concurs de proiecte, edilul urbei a precizat că „o idee, un vis, a devenit astăzi realitate”.
„Este un monument - a spus el în încheierea alocuţiunii - care se încadrează bine în zonă şi care cred că este reprezentativ pentru Suceava”.

Monumentul se circumscrie unui perimetru care va intra într-un proces de modernizare şi restaurare

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a semnalat faptul că aproape cu şase luni în urmă, când s-au organizat manifestările dedicate Unirii Bucovinei cu Ţara, festivităţile nu au avut parte de un asemenea cadru, dar, cu siguranţă, următoarea sărbătorire va beneficia de existenţa acestui monument închinat eroilor şi martirilor Bucovinei.
Apreciind iniţiativa Primăriei Suceava de a ridica un asemenea monument şi felicitându-l pe autor, Gheorghe Flutur a reliefat faptul că „Bucovina înaripată”, amplasată în centrul Sucevei, se circumscrie unui perimetru care va intra în curând într-un proces de modernizare şi restaurare.

„Iubiţi-vă unii pe alţii!”
Autorul lucrării, artistul plastic Mircea Dăneasă (care l-a avut alături de el la ceremonie pe părintele Ştefan Chişcari) a spus în cuvântul său că ideea prin care s-a configurat acestui monument este mai veche, dar s-a împlinit abia acum.
„Este viziunea mea despre eroul creştin - a precizat el - eroul care-şi jertfeşte viaţa pentru Hristos şi pentru credinţă. Este reprezentarea mutării sufletului din viaţa trecătore în eternitate şi sugerează nevăzutele aripi care cresc în interiorul fiinţei animate de un ideal”.
„În această lucrare arta s-a întâlnit cu religia întru devenirea umană a fiinţei”, a subliniat Mircea Dăneasă rostind în încheiere un îndemn de triumf al umanităţii: „Iubiţi-vă unii pe alţii!”.

A urmat momentul depunerii de coroane şi jerbe de flori din partea instituţiilor, formaţiunilor politice, societăţilor şi asociaţiilor prezente la manifestare, după care s-a desfăşurat defilarea gărzii militare cu prezentarea onorului la monument. 

Artistul plastic Mircea Dăneasă intră definitiv odată cu acest monument în istoria artei contemporane.

Tiberiu COSOVAN
Suceava, sfârşit de mai, 2009

 

Produs Port@Leu | ISSN 1842 - 9971