Anul 2015
Anul 2014
Anul 2013
Anul 2012
Anul 2011
Anul 2010
Anul 2009 periodic nr. 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
CE E SAU CE NU E, CRIZA? - REPORTAJ DE VIOREL BAETU
CENTRUL DE STUDII ŞI INSTRUIRE PENTRU PROMOVAREA PRODUCŢIEI MICILOR GOSPODĂRII, A COMERŢULUI RURAL ŞI RECONSIDERAREA MEŞTEŞUGURILOR TRADIŢIONALE
GH. MANEA -DINCOLO DE ALARMĂ - CINE VA HRĂNI ROMÂNIA ?
GH. MANEA - CONTINUARE- AGRICULTURA ÎN ZONA DE CÂMPIE
CONSOLIDAREA MICII GOSPODARII RURALE
SE LANSEAZĂ EDITURA NOASTRA ON-LINE
SPAŢIUL CARPATO-DANUBIAN ÎNCEPE A FI RECUNOSCUT CA UNUL DINTRE LEAGĂNELE ANTROPOLOGICE
Premiul „Grigore C. Moisil” pentru acad. GHEORGHE PĂUNPREMIUL „GRIGORE C. MOISIL” PENTRU ACAD. GHEORGHE PĂUN
CÎŞTIGĂTORII CONCURSULUI NAŢIONAL DE FIZIOLOGIE „NICOLAE C. PAULESCU”
UN MEMORIU PRIVIND PREOCUPAREA PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI:
COMUNICAT DE PRESÃ AL PRIMÃRIEI CHIŞINÃULUI
PRIMARIA CHISINAU - DECLARATIE DE PRESA A PRIMARULUI DORIN CHIRTOACA
O INIŢIATIVÃ A ALIANŢEI FRANCEZE DIN CHIŞINÃU
UN MARE SAVANT ROMÂN FIU AL BASARABIEI
ACADEMICIANUL MIHAI CIMPOI VA PREZINTA POETUL CARE SEMNEAZA CU UN SINGUR NUME
POEME DE TRAIANUS (TRAIAN VASILCĂU)
CRISTINA OPREA: ICOANA - PUNTE ÎNTRE PĂMÂNT ŞI CER
VALERIA PETER PREDESCU
VĂ OFERIM DOUĂZECI DE FILME DOCUMENTARE CELEBRE CU SUBTITRAREA LOR ÎN LIMBA ROMÂNĂ
CHIPUL POETULUI (CEZAR IVANESCU) DE IOANA GRECEANU
MELANIA CUC PREZINTA VERSURI DE VASILE URSACHE
VALERIU CUSNER PREZINTA VERSURI DE IONUT CARAGEA
OCTAVIAN CURPAS PREZINTA VERSURI DE CORINA LUPU
CONSTANTIN MĂLINAŞ PREZINTĂ VERSURI DE GEORGE ROCA
MULTIDISCIPLINARITATE, INTERDISCIPLINARITATE, TRANSDISCIPLINARITATE IN STIINTA CLASICA SI CONTEMPORANA DE SORIN BAICULESCU
ROMANUL« ISUS » DE EUGEN COJOCARU PREZENTAT DE MIRCEA POPA
LIERATURA ON LINE:

 ECOURI DE PESTE PRUT, DUNĂRE ŞI TISA

UN MEMORIU PRIVIND PREOCUPAREA PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI:

Domnule Prim Ministru
In ultimii patru ani, Presedintele Romaniei a aparat in diferite ocazii cauza celor circa 10 milioane de romani din afara frontierelor Romaniei. Fie ca a fost vorba de romanii din Basarabia, Timoc, Nordul Bucovinei sau Sudul Basarabiei sau de cei din Italia sau Spania.
Din pacate, demersurile si ajutorul sau au fost doar unul moral, pentru ca parghiile ajutorului propriu zis se aflau la Palatul Victoria, la Primul Ministru Tariceanu. Acesta, din pacate, a excelat in a uita comunitati intregi de romani si a mentinut printr-o relatie de prietenie, un manager extrem de prost la Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni. Lucrurile sunt complet schimbate acum cand Guvernul poate pune in practica  strategiile si promisiunile Presedintelui Romaniei.
Una dintre ele este cea facuta la San Francisco si mai apoi in Ungaria, de fata fiind, la prima intalnire, membri ai Consiliului Mondial Roman, iar la a doua, membri ai minoritatii romanesti din Ungaria.
Promisiunea presedintelui facea referire la trecerea rapida, odata cu instalarea noului guvern, a DRRP de la MAE, inapoi la Guvern, unde a fost initial, perioada in care a dat si rezultate foarte bune. Promisiunea Presedintelui venea si pe fondul protestului a peste 40 de asociatii romanesti din afara frontierelor la trecerea DRRP in cadrul MAE.
Si totusi, desi a trecut ceva timp de la instalarea noului guvern, promisiunea Presedintelui nu este pusa in practica. Nu stim motivele si nu insistam asupra lor.
Cert este insa ca dupa patru ani in care activitatea acestui departament a fost blocata, stricand si ce se facuse bun pana atunci, motivele fiind excesiva birocratie a MAE cat si prostul management, iata ca situatia se perpetueaza, chiar daca persepectivele noului manager de acolo sunt bune. Au trecut cateva luni in care comunitatile romanesti in special cele uitate de vechiul Guvern (cei 300.000 de romani din Timoc, Serbia, cei peste 500.000 de romani din Ucraina sau sutele de mii de aromani din Balcani), nu au primit niciun fel de ajutor si nicio noua institutie care sa-i ajute in pastrarea identitatii romanesti nu a fost infiintata. In mare parte acest lucru se petrece ca urmare a blocajului birocratic din MAE. DRRP trebuie sa fie o institutie puternica si eficienta, cu personalitate juridica si care sa se subordoneze Guvernului si Primului Ministru.
Ar fi un semn de normalitate institutionala tinand cont de exemplele altor state care au chiar institutii cu rang de minister care se ocupa de aceasta problematica si ar fi un semn catre cei 10 milioane de romani din afara frontierelor, ca importanta lor este respectata de Guvernul Romaniei.
In acest sens, Domnule Prim Ministru, credem ca este necesar emiterea unei Ordonante sau a unei Hotarari de guvern care sa readuca DRRP acolo de unde a plecat si sa transforme aceasta institutie intr-una de maxima eficienta in ceea ce are de facut pentru romanii de pretutindeni. In felul acesta promisiunile Presedintelui Romaniei s-ar transforma in fapte !
Cu aleasa consideratie,
Laurentiu Plaesu,
Presedinte, Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni
Mihail Stan,
Presedinte, Consiliul Mondial al Românilor

 

Produs Port@Leu | ISSN 1842 - 9971