Anul 2015
Anul 2014
Anul 2013 periodic nr. 1 2-3 | 4-5 | 6-7 | 8-9 |
Anul 2012
Anul 2011
Anul 2010
Anul 2009
CAIETUL CINCI AL GRUPULUI DE REFLECŢIE PRIVIND DEMOCRAŢIA REALĂ
Un înscris al lui Ștefan cel Mare, valabil și pentru concetățenii de astăzi; Jaful retrocedărilor
Aurul și petrolul României- Eugen COJOCARU, Sorin Golea, Prof.univ.dr.ing. Marian RIZEA,Corneliu Leu, DAN UNGUREANU, Elena MEDAR
Corneliu Leu în franceză, română și germană - o traducere de Gabriela Căluțiu Sonnenberg- Partea I
Corneliu Leu în franceză, română și germană - o traducere de Gabriela Căluțiu Sonnenberg- Partea I
Articole de: Marian BARBU, Constantin SCHIFIRNEȚ, Ioan LILĂ, Adrian BOTEZ, Paula ROMANESCU, Ioan Anton DATCU,Georgica MANOLE, IonuțCARAGEA Despre: Dan LUPESCU, Constantin TRANDAFIR, Ion PACHIA-TATOMIRESCU, George CORBU, Lucia OLARU-NENATI, Ileana-Lucia FLORAN, Bianca DAN - partea I
Articole de: Marian BARBU, Constantin SCHIFIRNEȚ, Ioan LILĂ, Adrian BOTEZ, Paula ROMANESCU, Ioan Anton DATCU,Georgica MANOLE, IonuțCARAGEA Despre: Dan LUPESCU, Constantin TRANDAFIR, Ion PACHIA-TATOMIRESCU, George CORBU, Lucia OLARU-NENATI, Ileana-Lucia FLORAN, Bianca DAN - partea II
Proză de Dorina ȘIȘU și versuri de Gabriela PACHIA, Adrian BOTEZ
Versuri de Cornel BĂLESCU, Stefan DUMITRESCU, Traian VASILCĂU
DIN FOLCLORUL INTERNETULUI - Partea I
Din folclorul internetului - Partea II
Din folclorul internetului - Partea III

DESPRE ROMÂNIA mai noi și mai
vechi articole , cu probleme mai vechi și mai noi, dar, oricum, actuale 

 

 

 CE ÎNSEAMNĂ :
„A TRĂI DUPĂ LEGEA ROMÂNEASCĂ”

- un înscris al lui Ștefan cel Mare, valabil și pentru concetățenii de astăzi -

 
 -    „† Din mila lui Dumnezeu, noi, Ştefan voievod, domn al Ţării Moldovei. Facem cunoscut cu această carte a noastră, tuturor celor care o vor vedea sau o vor auzi citindu-se, când aceasta va fi de trebuinţă cuiva, că dăm şi am dat această carte a noastră tătarului şi robului nostru, care a fugit de la noi şi din ţara noastră în Ţara Leşească, anume Oană tătarul, şi copiilor lui, pentru aceea ca el să vină de la sine înapoi, şi cu copiii lui, la noi şi în ţara noastră, iar de robie să fie iertat, el însuşi şi copiii lui, în vecii vecilor, şi să nu-l aducem din nou în robie, şi nici pe copiii lui, ci să se aşeze în ţara noastră, el şi cu copiii lui, slobod şi în bunăvoie şi fără nici o nevoie, aşa cum stau şi trăiesc în ţara noastră toţi românii după legea lor românească [Ȣси воʌоховє своимь воʌоскымь закономь], şi să fie şi să trăiască după această lege şi după acest obicei, în ţara domniei mele, tot aşa şi el însuşi, apoi, şi cu copiii lui şi să nu dea şi să nu plătească niciodată nimic după dreptul robilor şi al tătarilor, nici coloade, nici dare, să nu plătească nici unui boier al său, la care va trăi atunci.
-    Iar cine îi va pârî pentru orice faptă, sau pentru faptă mare sau chiar pentru faptă mică, ei să nu plătească nici o ajutorinţă mai mult, ci numai să plătească după legea românească, cum este legea românească, iar mai mult de aceasta să nu dea şi să nu plătească nimănui nimic, ci să fie în ţara noastră după legea românească. Iar cine va voi să-l tragă înapoi în robie, pe el sau pe copiii lui, peste această carte a noastră, acela va vedea asupra sa marea pedeapsă şi urgie a domniei mele.
-    Iar la aceasta este mare mărturie, însumi domnia mea, mai sus-scrisul Ştefan-voievod, şi fiul domniei mele, Alexandru, şi mitropolitul nostru, chir Theoctist, şi episcopul nostru, chir Tarasie de Târgul de Jos, şi egumenul chir Ioasaf de la mănăstirea noastră de la Putna, şi boierii noştri: a fost pan Stanciul pârcălab de Cetatea Albă şi fiul său, pan Mârza, şi pan Vlaicul şi fiul său, pan Duma, staroşti de Hotin, şi pan Goian pârcălab de Chilia şi copiii săi, şi pan Isaia vornic şi copiii săi, şi pan Zbiiarea pârcălab de Cetatea Albă, şi pan Albul pârcălab de Neamţ, şi pan Buhtea, şi pan Fete pârcălab de Cetatea Nouă, şi pan Şteful Cernat, şi pan Gangur, şi pan Ciocârlie, şi pan Iaţco Hudici, şi pan Ivaşco al lui Hrinco, şi pan Bodea spătar, şi pan Iuga vistier, şi pan Iuga postelnic, şi pan Negrilă ceaşnic, şi pan Luca Stolnic, şi pan Neagu comis şi alţii destui dintre boierii noştri moldoveni, mari şi mici.
-    Iar pentru mai mare putere a tuturor celor mai sus-scrise, am poruncit panului Toma logofăt să scrie şi să atârne pecetea noastră şi peceţile boierilor noştri la această carte a noastră.

                          A scris Steţco, la Suceava, în anul 6978 (=1470) februarie 8.”
-    Sursa traducerii: Documenta Romaniae Historica. Seria A. Moldova. Volumul II (1449-1486), Bucureşti, 1976 (pe www.dacoromanica.ro)


 
 VIRGIL CIUCĂ
ACT DE SUPERBĂ SOLIDARITATE NAȚIONALĂ ÎN CAMERA DEPUTAȚILOR

 
 MOTTO:
Volohii (românii) din Ţara Moldovei
 în timpul lui Ştefan cel Mare,
cum arată un document din 1470
 – Moldovenii isi spuneau romani,
iar despre lege se spunea “lege romanesca ” !

 De azi, armâni, armânji, aromâni, basarabeni, bucovineni, cuțovlahi, daco-români, fărșeroți, herțeni, istro-români, latini dunăreni, macedoromâni, maramureșeni, megleniți, megleno-români, moldoveni, moldovlahi, rrămâni, rumâni, valahi, vlahi,vlasi, volohi, macedo-armânji sunt ROMÂNI !
Camera Deputaților a votat cu o majoritate zdrobitoare, azi 8 mai a.c., proiectul de lege privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni – etnonimele de vlahi, aromâni, istroromâni, moldoveni etc. denumesc pe cea de român. Din acest moment oricine își spune moldovean, aromân, vlah, voloh, istroromân, meglenoromân, fârșerot, etc. este recunoscut ca român ce aparține de statul român.
Prin acest act de superbă solidaritate națională a deputaților se deschide calea pentru ca România se redevină într-un viitor nu prea îndepărtat o putere regională, un gest al clasei politice care o mai spală de păcatele grele pe care lea acumulat. De remarcat ca în lumea democratică puține legi au fost votate cu o majoritate covârșitoare. Au votat 239 de deputați pentru și doi împotrivă. Un rol însemnat în concretizarea acestei legi a avut-o senatorul Viorel Badea, inițiatorul legii și sprijinită, de toate partidele din Parlamentul României, unul din voturile împotrivă fiind al lui Costică Canacheu, un pol al intereselor antiromânești cu “vadite nuanțe de interese grecesti via Rusia”.
Adoptarea acestei legi este un pas mare, unic și extraordinar în istoria modernă a României, de ne egalat și poate de o mai mare anvergură decât pașii facuți în vremea Regelui Carol I, care a sprijinit financiar comunitățile românești din provinciile istorice, cu școli, profesori, cu biserici și preoți, și care practic reprezintă un nesperat pas înainte spre redefinirea și renașterea Națiunii Române.
O pată neagră, care cu greu va fi ștearsă este atitudinea Ministerului de Externe Român (practic al României faptic al altor state) care și-a permis să dea un aviz negativ acestui proiect de lege, pentru a nu fi aprobat.
Ca efect al acestei legi, România va avea pe lângă cei douăzeci de milioane de români din țară, încă zece milioane în provinciile istorice din jurul ei, la care se mai adaugă cele cinci milioane din diaspora ocidentală, un total de 35 milioane de cetățeni.
Iată enunțul articolului de lege adoptat de Camera Deputaților, care prin efectele sale în timp va intra cu siguranță în istorie:
Articol unic: Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, se modifica dupa cum urmeaza:
Articolul 1, alineatul (1) a) se modifica și va avea urmatorul cuprins:
ART. 1. alin (1) a) drepturile persoanelor care își asumă în mod liber identitatea culturală română – persoanele de origine română cele aparținând filonului lingvistic și cultural românesc, care locuiesc în afara frontierelor Romaniei, indiferent de modul în care aceștia sunt apelati (armâni, armânji, aromâni, basarabeni, bucovineni, cuțovlahi, daco-români, fărșeroți, herțeni, istro-români, latini dunăreni, macedoromâni, , maramureșeni, megleniți, megleno-români, moldoveni, moldovlahi, rrămâni, rumâni, valahi, vlahi,vlasi, volohi, macedo-armânji, precum si toate celelalte forme lexicale înrudite semantic cu cele de mai sus), denumite în continuare români de pretutindeni;
Astfel, demnitatea de a fi român va putea fi de acum înainte la îndemâna a milioane de români care ca urmare a evoluției istorice departe de Țara Mamă și-au însușit sau au fost denumiți cu denumiri istorice românești.
Bravo Deputaților din Parlamentul României !
Bravo pentru viitorul vot și din plenul Senatului României; nici nu ne gândim ca poate fi altfel !
Traiască Națiunea Română !
 
 Fost consilier al Papei Ioan Paul al II-lea: “nu limba română este o limbă latină, ci limba latină este o limbă românească!!!”


Secretele Vaticanului încep să iasă la lumină. Într-un interviu acordat postului de televiziune TVR Cluj, Miceal Ledwith, fost consilier al Papei Ioan Paul al II-lea, fost  decan al Sf. Petru Diocescan College din Wexford, fost  președinte al Conferinței șefilor de universități irlandeze și fost membru al Biroului de conducere al Conferinței Rectorilor Universităților Europene (CRE), face o declarație șocantă:
“Chiar dacă se știe că latina este limba oficială a Bisericii Catolice, precum și limba Imperiului Roman, iar limba română este o limbă latină, mai puțină lume cunoaște că limba română, sau precursoarea sa, vine din locul din care se trage limba latină, și nu invers. Cu alte cuvinte, nu limba română este o limbă latină, ci mai degrabă limba latină este o limbă românească. Așadar, vreau să-i salut pe oamenii din Munții Bucegi, din Brașov, din București. Voi sunteți cei care ați oferit un vehicul minunat lumii occidentale (limba latină).”
Oare această declarație făcută acum câteva luni de o personalitate occidentală, care nu are interese personale în România, să aibă legătură și cu faptul că Papa Ioan Paul al II-lea a spus, cu ocazia vizitei în țara noastră, din anul 1999, că România este “Grădina Maicii Domnului”? Ce știu cei de la Vatican iar noi nu știm? Ce documente secrete se ascund în buncărele Vaticanului? S-ar putea răsturna multe dintre lucrurile pe care le știm noi despre istoria umanității, dacă acestea ar fi făcute publice? Cu siguranță că da! Din ce în ce mai multe dovezi ne arată că spațiul carpato-danubiano-pontic este Vatra Vechii Europe…
SURSA: http://adevaruldespredaci.ro/fost-consilier-al-papei-ioan-paul-al-ii-lea-nu-limba-romana-este-o-limba-latina-ci-limba-latina-este-o-limba-romaneasca-video-din-2012/


 
 În Asia, 80.000.000 de oameni vorbesc limba română!


       Lucian Cueşdean afirmă că “Limba punjabi, din India, are 2.000 de cuvinte curat româneşti, iar multe altele seamănă foarte mult cu ale noastre. Asta pentru că ei sunt urmaşii unui trib getic, ca şi noi, deşi distanţa dintre români şi punjabi este de 4.500 de kilometri”.
Noi am învăţat la şcoală că daco-geţii ar fi fost o ramură a neamului tracic, care trăia exclusiv în Dacia, pe actualul teritoriu al României şi care vorbea o limbă diferită de latină. Imperiul Roman a cucerit Dacia, iar daco-geţii ar fi renunţat parţial la limba lor pentru a învăţa vorbirea cuceritorilor. Din combinaţia acestora ar fi apărut, în timp, româna. După 20 de ani de studiu, dr. Lucian Cueşdean a ajuns la concluzia că această teorie este falsă. Cueşdean spune că triburile getice, sub diferite nume, ocupau o arie geografică vastă, din Europa Centrală până în Asia, aproape de China şi de India. Actuala populaţie punjabi, din nordul Indiei, de pildă, este urmaşa unui trib de geţi localizaţi în Asia Centrală cu peste 2.500 de ani în urmă. Aceşti urmaşi ai geţilor vorbesc o limbă asemănătoare cu româna. Dar multe din cuvintele punjabi comune cu româna sunt comune şi cu latina. Problema este că acum 2.500 de ani nu exista Imperiul Roman. Asta înseamnă că geţii vorbeau o limbă “latină” mult înainte de expansiunea romană.


 
 JAFUL RETROCEDARILOR IN ROMANIA
 
       1.Conform Tratatului de la Trianon din 4 iunie 1920, tot ce se gasea din Transilvania pe teritoriul fostului Imperiu Austro-Ungar a intrat in PROPRIETATEA ROMANIEI. Actuala Constitutie a Romaniei, in  art.20 pct. 2 sustine ca Tratatele internationale au prioritate in fata legislatiei interne. PRIN URMARE, IN VIZIUNEA MEA, TOATE RETROCEDARILE CARE S-AU FACUT DUPA 1990 IN ROMANIA, IN SPETA IN ARDEAL, AU FOST ILEGALE SI SE IMPUNE ANULAREA lor SI TRAGEREA LA RASPUNDERE A TUTUROR CELOR CARE  AU FACILITAT UN ASEMENEA JAF  IN DETRIMENTUL INTERESULUI NATIONAL AL POPORULUI ROMAN.T ratatul de la Trianon nu are nici o legatura cu confiscarile facute in 1945[a se vedea si cazul Castelului BRAN CEDAT DUPA CCA. 700 DE ANI CUIVA DIN AUSTRIA], dimpotriva.
     2.Nici o tara fosta socialista nu a practicat un asemenea experiment –gen genocid- care s-a facut in Romania dupa 1990. UNGARIA ,de pilda, a adoptat in 1991, o lege prin care s-a procedat la unele despagubiri simbolice[in valoare de cca. 25%], dar sub forma unor certificate care puteau fi valorificate la cumpararea de actiuni in procesul de privatizari. Nimeni nu a fost data afara din casa in favoarea unor persoane plecate din tara, indiferent de gradul de rudenie al acestora cu fostii proprietari. In mod similar au procedat si alte tari care au declarat ca nu se mai aplica masuri de nationalizari, si ca nu pot adopta legi cu caracter retroactiv.
     3. Putem privi si starea jalnica a Capitalei cu mii de cladiri retrocedate si lasate in paragina, iar fostii locatari care au ingrijit aceste imobile au fost lasati pe drumuri. O situtie similara se poate constata in toata TRANSILVANIA la orase, dar mai ales in zonele muntoase de unde padurile dispar cu o mare iuteala si salbaticie.
     4.Orice tara –mare sau mica- are cel putin doua componente :TERITORIU SI POPULATIE. Misiunea cea mai nobila si responsabila a unei guvernari consta in protejarea si apararea acestor doua componente. Din pacate,in ultimii 22 de ani, in Romania nu este protejat nici teritoriul si nici poporul. Impreuna cu privatizarile haotice, fara nici o strategie, prin politica retrocedarilor tara si avutia sa au devenit tot mai sarace.Terenurile [in suprafata de cca un milion de HA) au fost vandute la straini, iar bietul roman este nevoit sa se hraneasca din ceea ce i se aduce din import.
     5. Ne place sa spunem ca Romania este un stat de drept, desi nimeni nu a definit componentele reale ale acestui concept democratic. In realitatea ,Romania este dominata de politici DISCRIMINATORII in toate domeniile. Sistemul de pensii este discriminatoriu, politicile salariale sunt discriminatorii, mediul de afaceri este supus unor reguli umilitoare, promovarile si ocuparea de functii sunt neprofesionale si discriminatorii,sistemul sanitar si mai ales cel farmaceutic este dominat de straini si ignorat de autoritati, educatia este umilita si orientata spre exterior s.a.m.d.
     6. FATA DE CELE DE MAI SUS TRAG UN SEMNAL DE ALARMA SI DE APEL PENTRU A NU SE MAI PRACTICA POLITICA DE RETROCEDARI- AFLATA PE ORDINEA DE ZI- SI NICI ACORDAREA DE SUME IMENSE DIN BANII PLATITI DE HARNICUL SI SARACUL ROMAN drept despagubiri.

 
                                                  DRD. AMBASADOR PAVEL PLATONA .
                                          POT FI CONTACTAT ORICAND PENTRU DETALII LA TEL 0727500131.

 
 MASACRAREA ROMÂNILOR
ÎN BUCOVINA DE NORD


Sfintele Paști din anula cesta ne-au amintit că s-au  împlinit 72 de ani de  la masacrarea a 300 de români  de către armata roșie.Din anul 2011, ziua de 1 Aprilie este Ziua națională de cinstire a memoriei românilor victime ale masacrelor de la Fanatana Alba și alte zone ocupate de sovietici, ale deportării, ale foametei provocate și ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic ân Ținutul Herța, nordul Bucovinei și întreaga Basarabie .
Masacrul de la Fântâna Albă a avut loc chiar în ziua de Paşti, la 1 aprilie 1941. Atunci, aproximativ 3.000 de români, locuitori ai satelor de pe Valea Siretului, au încercat să ajungă în România, să părăsească Bucovina răpită de URSS. Cineva împrăştiase zvonul că românii pot trece graniţa fără probleme, că grănicerii sovietici nu le vor face nimic. Când coloana de români –înarmaţi cu steaguri albe, icoane şi cruci – a ajuns aproape de graniţă, îi mai despărţeau trei kilometri de ţara-mamă, soldaţii sovietici, ascunşi în pădure, au început să tragă în plin.În ceea ce priveşte Foametea organizată, datele din Arhiva de stat a fostei URSS spun că în anii 1946-1947, doar în RSSM (fără Basarabia de Sud, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţei) au murit de foame aproximativ două sute de mii de oameni. Localitatea Fântâna Albă se află pe teritoriul de astăzi al Ucrainei. Abia în anul 2000, autorităţile ucrainene au permis să se oficieze o slujbă în memoria românilor ucişi. Situaţia în ceea ce priveşte respectarea memoriei românilor ucişi de sovietici, la 1 aprilie 1941, rămâne în continuare o problemă delicată. Ieri, o delegaţie din România, care mergea la locul masacrului, a fost oprită la graniţa Ucrainei, iar unuia dintre membrii acesteia i-a fost interzisă intrarea pe teritoriul ţării.


 
 Corneliu LEU
                             ...NIHIL NISI BENE!

    Tocmai meditam la niște concluzii privind sechelele redegismului ca prioritar dezvoltator de teorie marxist-leninistă și cu practica unei integrări în CAER favorizatoare celor care ridicaseră zidul Berlinului, când o declarație a președintelui României a venit să distragă atenția dinspre mult discutata Doamnă Merkel. Pentru că, derutându-ne cu obiceiul său labil de a sări de la una la alta, președintele sare de la scutul său cam ruginit de astăzi la reala Doamnă de Fier, declarând în condoleanțe că a fost un model pentru el.
    N-am înțeles!
    Adică, n-am înțeles de ce, când  se știe prea bine că: „de mortui nihil nisi bene”, tocmai Cotrocenii s-o vorbească de rău pe cea căreia în mod bine meritat i se pregătesc mari funeralii.
    Adică: cum, cea care a redresat marea economie engleză, a fost un model pentru cel care a distrus ce-a mai rămas, după vânzarea flotei, din pârlita economie românească?!... Adică: cum, marea ei politică de extindere democratică europeană a fost un model pentru meschinele încercări de întărire la noi a puterii personale?!
    
Gluma asta nu e nici reușită, nici nu se poate compara cu cea când, în schimbul unei decorări somptuoase la Bukingam, lui Ceaușescu i s-a băgat pe gât avionul acela vechi, de vreme ce nu văd de gâtul președintelui nostru vreun colan portughez pe care, la o adică, să aibă grijă Barosso să i-l retragă.
Și, pentru că evocăm vremurile acelea când Doamna de Fier își transforma, vorba poetului: „porecla în renume”, să amintim și ce spunea fostul președinte comunist al R.D.G. după ce a fost detronat recunoscând că asta se întâmplase prin manevrele privind ceea ce Gorbaciov propunea a fi „Casa comună europeană”: "Destituirea mea ca sef al partidului si al statului este rezultatul unei manevre de anvergura, ai carei instigatori continua sa ramana in umbra. Cei care astazi se lauda cu aceasta actiune nu sunt altceva decat plevusca. Ne aflam in prezenta unor schimbari extrem de importante, care nu au aparut de la o zi la alta, ci au fost planificate de multa vreme, la scara europeana si chiar mondiala...” –spunea Honecker la 21 noiembrie 1990 în interviul acordat ziarului "Berliner Wochenpost",  considerând reunificarea Germaniei ca o contribuție la construirea: “...Casei europene si, data fiind situata actuala, lucrul acesta nu putea fi atins decat printr-o transformare a sistemului politic din RDG"...
Să nu uităm că acest interviu venea în urma tratativelor Kohl-Gorbaciov, de la Geneva, din septembrie 1990, care au stabilit, intre altele, noile sfere de influenta din Europa de Est si Balcanică, de aici decurgând, pesemne, alte năravuri păstrate în politicile europene după retragerea Doamnei de Fier din viața publică a continentului.
Așa că iarăși ajungem la întrebarea cu modelul confundat, pentru că una este sorgintea de fier a politiciii ferm democratice și alta era destinația acelei Case comune europene pentru care se considera sacrificat înaintașul RDGist al Doamnei Merkel.
Singura explicație pe care o putem găsi, este că, băiat sentimental fiind, președintelui nostru  i-o fi jucat vreo festă memoria afectivă și și-a confundat sentimentele pentru britanica Tatcher, femeie de fier afirmată prin fermul spirit anticomunist al albionului, cu cele pentru redegista Merkel, un fel de „ersatz”, adică „surogat”, formată ca și el sub lamentările lucide în materie de politici globale, pe care le exprima abilul lider redegist Honneker. Merkel, da, îi poate fi model și merită din partea lui toate exercițiile de admirație putându-i-se considera superioară în evoluția carierei cu sechele totalitariste. Fiindcă, în vreme ce  Băsescu e sechela unui Ceaușescu impulsiv și gargaragiu în limbaj de lemn, sfârșind prostește sub glonte, Merkel e sechela unui Honeker care a avut abilitatea să supraviețuiască dând și interviuri analitice la adresa conspirației mondiale care l-a detronat, făcând și aprecieri la adresa „Casei comune europene” pe care Doamna Merkel nu se sfiește să o substituie adevăratei democrații europene.

Ăsta model, da!
Fapt pentru care ajungem la concluzia că noi, care am constatat de mult că avem un președinte obișnuit în șmecheria lui să-ncurce borcanele, vedem acum că a ajuns la ramolismentul de a încurca urnele.


 
Produs Port@Leu | ISSN 1842 - 9971