Anul 2015
Anul 2014
Anul 2013
Anul 2012 periodic nr. 1 2-3 | 4-5 | 6-7 | 8-9 | 10 | 9-10 | -->
Anul 2011
Anul 2010
Anul 2009
GRUPUL DE REFLECȚIE PRIVIND DEMOCRATIA REALĂ GRUPUL DE REFLECȚIE PRIVIND DEMOCRATIA REALĂ prezintă cel de al doilea caiet de dezbateri, opinii și considerentereferitoare la nevoile României pe anul 2012.Semnează: MAGDALENA ALBU, MIHAI BERCA, EUGEN COJOCARU, DANIELA GÎFU, DWIGHT LUCHIAN PATTON, ADRIAN SEVERIN- Partea I
Partea II
ION BĂIEȘU - douăzeci de ani – cât un veac de la trecerea lui!
ACTUALITATEA POEZIEI Versuri de Toma George MAIORESCU, Dan LUPESCU, Adrian BOTEZ, George BACIU
Actualitatea culturală, literară, editorială și artistică.Articole de: Bogdan-Costin GEORGESCU, Maria BĂLAȘA, Dacian DUMITRESCU, Al Florin ȚENE, Ioana STUPARU, Viorel ROMAN, Adrian BOTEZ, Isabela VASILIU-SCRABA, Georgeta RESTEMAN Despre: Radu TUDORAN, Mo YAN, Lucia OLARU NENATI, N.A.CONSTANTINESCU, Al. HUSAR, Georgeta BLENDEA-ZAMFIR, Stefan SCHEIL, Florentin SMARANDACHE, Mircea DINUTZ, H. PATAPIEVICI, Gabriela CALUTIU-SONNENBERG - Partea I
Partea II
„CE MAI CIRCULĂ PE INTERNET”- Partea I
„CE MAI CIRCULĂ PE INTERNET”- Partea II
DIN FOLCLORUL INTERNETULUI Semneaza:Dan Lupescu, Mihai Berca, Sergiu Gabureac, Victor Roncea, Florica Bud, Constantin Lupeanu,Ion Lila- Partea I
DIN FOLCLORUL INTERNETULUI- Partea II
„CE MAI CIRCULĂ PE INTERNET”
OFERIM CITITORILOR, CU TITLU STRICT INFORMATIV ÎNTR-O PAGINĂ DE MAGAZIN VIRTUAL, ARTICOLE. STUDII, REPORTAJE ȘI INFORMAȚII, CIRCULÂND ARGUMENTATE SAU NEARGUMENTATE PE INTERNET PIRAMIDELE S-AU ACTIVAT ENERGETIC


Desi NASA a ocultat cat a putut norul ciudat de fotoni cu care  este învăluit acum sistemul solar, informatia s-a scurs totusi de la unii oameni de stiinta.
Şi acum, pe măsură ce se apropie si devine tot mai evident norul ameninţător, acesta afectează deja Soarele şi planetele în moduri măsurabile.
Si mai uimitor este faptul că, pe măsură ce această energie bizara invadează spaţiul Pamantului nostru, unele dintre cele mai faimoase piramide din lume  incep să genereze o energie foarte  intensă.
Mai multe incidente incredibile, în care raze vizibile de energie făceau un adevărat  foc de artificii  spre cer, tintind în spaţiu spre regiunea norului fotonic, sunt bine documentate.

NASA si Agentia Spatiala Europeana au avertizat lumea inca din 2010, ca timp de 2 ani vor exista catastrofe care se vor desfasura în cursul anului 2012 si 2013. Au fost putin ascultati.
Concomitent, oamenii din întreaga lume au început să audă şi să înregistreze sunete înfricoşătoare si zgomote care dau senzatia că Pământul însuşi geme şi se tânguie.
Toate fenomenele extraordinare măsurate pană acum, inclusiv cele generate de Soare si nemaivăzute până în prezent, par să fie centrate de norul fotonic, pe care unii l-au numit un "potenţial eveniment spaţial  al Judecatii de Apoi."
Piramidele antice se trezesc, după secole si chiar milenii de somn
Dr. Demetriev a aratat ca atât Voyager 1 si 2,  aceste sonde au raportat că întregul sistem solar este la un mare risc.
Merah Opher, un investigator NASA sustine ca acest nor interstelar de energie este instabil si tulburent....
Recent, guvernul chinez a început monitorizarea îndeaproape a piramidei XIANYANG pentru semne de activitate încă din 2010, o echipă de oameni de ştiinţă au investigat piramida si cred ca aceasta ar putea avea origini extraterestre.
Unii turişti ţipă, alţii filmează clipuri pripite cu telefoanele si cu camerele lor, în timp ce piramida Mayasă se zdruncină. Dar nu a urmat nici un cutremur ... în schimb, un fascicul de lumină strălucitoare s-a îndreptat spre cer, în spaţiu, începând de la dimensiunea unui creion până la dimensiunea unei grinzi , făcându-i pe privitorii miraţi să se întrebe ce însemnă acest fenomen.
Mai departe aveti articolul şi mai multe fotografii şi explicaţii  pe linkul următor:
http://beforeitsnews.com/story/1733/112/Worlds_Pyramids_Beaming_Energy_To_Mysterious_Space_Cloud.html
 
Misteriosul fascicul de energie de deasupra piramidei bosniece a Soarelui
 
Piramida bosniacă a Soarelui, Visoko, Bosnia-Hertegovina
O echipa de fizicieni a detectat un fascicul de energie care vine prin vârful piramidei bosniece a Soarelui. Raza fasciculului este de 4,5 metri, cu o frecvență de 28 kHz.
Fasciculul este continuu şi puterea sa creşte pe măsură ce se mișcă în sus şi se depărtează de baza piramidei. Fenomenul contrazice legile cunoscute ale fizicii si tehnologiei. Acesta este prima dovadă a unei tehnologii non-herziene de pe Planetă. Se pare că constructorii piramidei au creat o mașină de mişcare perpetuă (un perpetuum mobile) cu mult timp în urmă şi această “maşină de energie”  încă funcționează.

Fasciculul de energie din vârful piramidei bosniece a Soarelui
În labirintul subteran, în 2010, s-au descoperit trei camere şi un mic lac albastru.
Screening-ul energiei arată că nivelul de ionizare este de 43 de ori mai mare decât concentraţia medie din afara, ceea ce transformă camerele subterane în  “camere de vindecare”.
Detectările electromagnetice ulterioare, în 2011, au confirmat faptul că nivelurile radiaţiilor negative conform grilelor Hartman, Curry şi Schneider sunt egale cu zero în tuneluri. Nu au fost găsite radiaţii tehnice (de la liniile de alimentare şi / sau alte tehnologii) în tuneluri şi nici radioactivitate cosmică. Sculpturile ceramice găsite în interiorul piramidei sunt poziţionate pe fluxurile de apă subterană şi energia negativă este transformată în energie pozitivă.
Lista minunilor arheologice bosniece nu se termină aici .. citeşte tot articolul AICI
.

La 24 iunie 2009, un fascicul de lumină a fost capturat în  fotografia alăturată la Piramida Kukulkan de la Chichen Itza (peninsula Yucatan din Mexic). 

Martorii care au captat această fotografie nu au văzut nimic  în momentul când au făcut fotografiile, fasciculul fiind surprins doar de ochiul sensibil al aparatului de fotografiat.

Despre acest fapt puteți afla mai multe aici:http://mucenicul.wordpress.com/2012/01/28/misteriosul-fascicul-de-lumina-din-varful-piramidei-kukulkan/
Încă din Anii 1970-1980 George Văsîi în CERCETĂRILE sale (vezi 1. George Văsîi Cercetări în Lumea Nevăzută, Vol I. II şi III publicate ulterior într-un singur volum Editura Solteris 2. George Văsîi, Din Tainele Universului spiritual Editura Solteris şi la Editura Crist), spunea despre venirea acestor fenomene pe care NASA abia recent le-a descoperit dar nu le poate circula
 
 
              SECRETUL  FINLANDEZILOR 
 
De ce este atit de obisnuit ca in Finlanda, un adolescent normal sa termine primele 12  clase cu medii excelente, vorbind o engleza perfecta si citind o carte pe saptamina? 
 
07:45
- Saili (15 ani) asteapta autobuzul urban care il va lasa la poarta scolii (nu exista autobuze scolare).
Autobuzul trece la fiecare 5 minute.
Finlandezii incearca sa-i faca pe fiii lor sa fie independenti de mici.
Pe foarte putini dintre ei, parintii lor îi duc cu masina pina la scoala.
Biletul este subventionat de catre municipalitate.
Conform legii, niciun elev nu poate locui la mai mult de 5 km de scoala. In exterior, instalatiile scolii dau o impresie spartana.
Niciun muc de tigara, nicio hirtie pe jos, niciun grafitti pe ziduri.
 
09:15
- Orele de 45 de minute.
Finlandezii mizeaza pe studiile de limba materna, matematica si engleza. 75% dintre materii sunt comune in toata tara . Restul il alege scoala, in  acord cu profesorii, parintii si elevii.
Orele sunt scurte, intense si, mai ales, foarte participative. In interiorul scolii, curatenia este si mai evidenta.
Totul pare recent dat in folosinta. Pe banci si pupitre nu sunt semne, si nu se scrijeleste nimic.
Scoala este publica si, bineinteles, gratuita, dar cu instalatii demne de un colegiu "scump" din Spania.
Salile de cursuri dispun de ecrane gigant de plasma cu TV in circuit inchis, acvariu de 200 de litri cu pesti tropicali, bucatarie completa, dispozitive audiovizuale, aer conditionat, multe plante.
Fiecare doi elevi au cite un calculator.
O duzina de masini de cusut in sala de croitorie, aparate de sudura, scule de timplarie, schiuri... O sala de sport acoperita, un auditoriu pentru orele de teatru si o sala de mese cu autoservire.
Cartile sunt gratuite, materialul scolar e gratuit, mincarea e gratuita. 
 
12:00
- Mincare calda, nutritiva si gratuita.
Saili are o jumatate de ora pentru prinz, la restaurantul scolii.
Legea finlandeza obliga ca meniul sa fie gratuit, nutritiv, si cu multe feluri de salate si fructe.
Se bea apa sau lapte. Costurile le plateste municipalitatea fiecarui oras.
Daca orele se prelungesc pina dupa amiaza, scoala are obligatia de a oferi o gustare elevilor.
 
16:05
- Inapoi acasa, Saili joaca hockey cu fratele lui mai mic.
Nu exista delincventa, strazile sunt sigure.
Cind se lasa seara, Saili si fratele lui, care au invatat sa gateasca la scoala, pregatesc cina pentru parintii lor, daca acestia intirzie la serviciu.
 
18:30
- Cina si   sauna (aceasta, de 3 ori pe saptamina)   sunt momentele in care familia se afla impreuna.
Se converseaza mult, mai ales despre proiectele copiilor, dorintele, progresele si nevoile lor.
Dar in aceeasi masura, se fac si planuri de vacanta pentru toata familia, in comun.
 
20:15
- Temele si la culcare.
Copiii finlandezi au foarte multe teme de casa, desi Saili le termina rapid, intr-o ora sau doua, pentru ca de-abia asteapta sa se urce in pat si sa citeasca Harry Potter in engleza.
Pentru Saili, scoala este ca un serviciu. 
- "Daca un copil doreste sa studieze, poate sa ajunga medic sau judecator sau inginer, chiar daca familia sa este una saraca".
- Educatia fiecarui copil costa statul finlandez 200000 de euro, de la gradinita pina la absolvirea unei universitati.
"Sunt banii cel mai bine folositi din impozitele noastre".
- Studentii platesc doar cartile si mincarea (2.50 euro la restaurantul facultatii).
Apoi, statul îi ajuta sa se emancipeze dindu-le subventii pentru inchirierea unei locuinte si primul salariu.
- Elevii au un respect total fata de profesori, si se vede in orice moment politetea in relatiile dintre ei.
 Nu poarta uniforme, dar sunt intotdeauna simplu si corect imbracati si pieptanati.
- Intr-o scoala din centrul capitalei Helsinki , sau dincolo de Cercul Polar, nivelul este acelasi.
Sistemul educational nu este elitist si nu urmareste producerea de genii, ci atingerea unui nivel general mediu cit mai inalt.
- Presedinta Finlandei, Tarja Halonen, licentiata in Drept si profesoara:
"Cind îi cert pe studentii mei, le spun ca irosesc banii contribuabililor".
- Nu exista repetenti, desi nu exista decit o singura oportunitate de a lua un examen, "pentru simplul motiv ca viata insasi nu se traieste decit o singura data".
Se studiaza pina cind se ia examenul, dar promovarea in anul urmator este automata.
- "Ziua de lucru" a lui Saili este intensa, de la 8 pina la 3.
Orele sunt insa scurte, de 45 de minute. Una dintre recreatii se petrece obligatoriu afara, in aer liber.
Se stimuleaza rationamentul critic inaintea memorizarii mecanice.
Orele sunt relaxate, cum ar fi cursurile de dansuri de salon, teatru, arta digitala, coafura, arte martiale, hockey, schi de tura, gastronomie, primul ajutor, dulgherie, mecanica sau muzica.
Elevii cinta la vioara, chitara electrica sau la ce prefera.
Si, inca odata, se incurajeaza gindirea critica si se discuta.
- "Saili inca nu s-a hotarit ce vrea sa faca mai incolo. Chimie, medicina veterinara sau creatie de jocuri video.
Il intreb daca este fericit. Fara sa clipeasca, imi raspunde - " da." 
Dar exista un secret:
Pe la anul 1600 s-a legiferat ca cine nu stie sa scrie si sa citeasca nu are voie sa faca copii!!!
 
 Avram Noam Chomsky  despre

                    MANIPULARILE DEMOCRATIEI
                        sau STRATEGIILE DIVERSIUNII

Avram Noam Chomsky (n. 1924) este un lingvist si activist politic american, profesor emerit in lingvistica la Massachusetts Institute of Technology (MIT).
     In lumea academica, Chomsky este cunoscut pentru "teoria gramaticii generative" si pentru contributiile sale în domeniul lingvisticii teoretice.
    El este cel care a revolutionat întreg sistemul lingvistic modern prin celebrele sale modele generative.
In afara lumii academice, Chomsky este foarte cunoscut in lumea intreaga pentru activitatea sa politica si pentru critica sa la adresa politicii externe a Statelor Unite, dar si a altor guverne. Chomsky se descrie ca un socialist libertarian si simpatizant al anarho-sindicalismului. Este considerat si drept o persoana cheie in cadrul stangii politice din Statele Unite.
 
"Cele zece operaţii pe creier deschis"
 Lingvistul nord-american, Noam Chomsky, a concretizat, într-o formulare pe înţelesul tuturor, cele zece manipulări generale pe care se bazează democraţia occidentala şi pe care el le numeşte strategii ale diversiunii. Ele sunt concepute pentru a dezorienta şi a deturna atenţia mulţimilor americane de la manevrele claselor politice şi financiare dar sunt, de fapt, diversiuni cu aplicaţie mondială. Procedura de bază este preluată de la prestidigitatori, care îşi pun în practică numerele de iluzionism canalizând atenţia publicului în direcţii false.
 Iată cele zece reţete:
 
1. Să distragi permanent atenţia de la problemele sociale reale, îndreptând-o către subiecte minore, dar cu mare impact emoţional. Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lui adevărate.
 
2. Să creezi probleme grave, care angajează masiv opinia publică şi tot tu să vii cu soluţii. Un exemplu: să favorizezi violenţa urbană şi apoi să vii tot tu cu guvernarea providenţială care salvează naţiunea în temeiul legilor represive cerute de popor, cu preţul limitării libertăţilor democratice.
 
3. Să aplici toate măsurile dure treptat. Ceea ce ar duce la mişcări popu lare, dacă se aplică într-un singur pachet, devine dintr-odată suportabil dacă e livrat în porţii anuale, conform unui program anunţat.
 
4. Să obţii acordul de moment al poporului pentru măsuri economice dure din viitor. Omul se obişnuieşte cu ideea şi înghite tot, dacă e prevenit şi amânat.
 
5. Să te adresezi oamenilor ca şi cum ar avea cu toţii o gândire infantilă. În felul acesta, îndrepţi mulţimile spre un tip de gândire care nu face legătura dintre cauze şi efecte.
 
6. Să faci tot timpul apel la sentimente şi la reacţii glandulare, nu la raţiune. Să încurajezi reacţiile emoţionale, pentru că sunt cel mai uşor de manevrat.
 
7. Să ţii poporul în ignoranţă şi în satisfacţii ieftine, dar multe. Un sistem de învăţământ corupt şi nefuncţional este instrumentul ideal de a tâmpi lumea şi a o controla.
 
8. Să încurajezi financiar acele mijloace de comunicare în masă care îndobitocesc publicul şi îl ţin legat de emisiuni şi seriale vulgare, ce trag inteligenţa în jos.
 
9. Să stimulezi sentimentul individual de culpă, de fatalitate, de neputinţă. Persoanele care nu mai au impulsul de a se revolta, devin turmă şi sunt uşor de controlat.
 
10. Să apelezi la toate cuceririle ştiinţelor pentru a cunoaşte punctele slabe din psihologia individului şi a mulţimilor. În acelaşi timp, să discreditezi aceste cunoştinţe prin mass-media, astfel ca poporul să nu creadă în mijloacele şi strategiile statale de manipu lare.
 
                              Premiile Oscar, Coasa de Argint,
                     Glonţul de Bronz şi Grenada de Aur
                                                                       
                                                                                                    de  Ion Anton Datcu

De-a lungul anilor, pe toate meridianele s-au acordat premii, după o atentă cumpănire, dar şi pe alte criterii, jenante, nedreptăţi, pe care nu le mai amintesc. Astfel, de multe ori, candidatul valoros pleca acasă cu mâna goală, iar diletantul chiuia de bucurie, cu portofelul plin.
Cinematografia universală a avut mulţi idoli, actori de mare valoare, unii apreciaţi, alţii aruncaţi, cu sau fără justificare, la tomberonul uitării. Toţi au fost separaţi în două categorii, de nemiloasa Cortină de Fier, marile festivaluri ale filmului desfăşurându-se la Moscova, Los Angeles, Cannes şi Veneţia.
La ediţiile Festivalului de Film de la Moscova au concurat cele mai bune producţii cinematografice din ţările socialiste, surori şi prietene. În toate filmele prezentate se arăta, clar şi precis, că, burghezia reacţionară, care a supt sângele poporului, a fost învinsă definitiv de către comunismul luminos, sub protecţia Armatei Roşii, victorioasă asupra tuturor. România comunistă a participat mulţi ani cu filme mobilizatoare, ce scoteau în evidenţă vremurile noi, pelicule apreciate pe criterii politice, după ce fuseseră atent cenzurate de profesioniştii domeniului respectiv. Latura artistică de calitate conta mai puţin. La rândul lor, actorii principali au fost selectaţi cu vigilenţă proletară, lângă ei participând în roluri secundare, actori de mare valoare, dar care nu făceau parte din ecuaţia timpului. Printre cei premiaţi a fost şi Vasilica Gheorghiu, fiica lui Gheorghe Gheorgiu Dej, liderul comunist al Republicii Populare Române. Premiul era reprezentat de o statuetă, ce înfăţişa o tânără şi un bărbat, care ţineau în mână o seceră, un ciocan şi făclia realismului socialist, singura formă a descrierii realităţii revoluţionare, aşa cum a fost conceput de ideologul stalinist, Andrei Alecsandrovici Jdanov.
Locul întâi era rezervat, de regulă, filmelor sovietice, în care se detalia faptul că, Armata Roşie a învins singură maşina de război germană, fără ajutorul nimănui, maculând, în mod nepermis, adevărul istoric despre alianţele existente în anii ultimului război mondial. În lungile scene de luptă ilegală, când un soldat sovietic, copleşit de înalt patriotism, omora rapid cel puţin 15 nemţi pe minut, nu se pomenea nimic despre ajutorul substanţial dat sovieticilor de SUA şi Marea Britanie, sprijin ce consta în tunuri, tancuri şi avioane. Nu se recunoştea în niciun film sovietic despre mobilizarea sutelor de mii de combatanţi americani şi britanici, între care erau incluşi zeci de mii de tineri canadieni, care au eliberat toată Europa de Vest, cu preţul multor jertfe, slăbind forţa de atac a naziştilor, până la capitularea acestora. Mulţi s-au întrebat, ce căutau pe acel front îndepărtat!
Trecând peste Atlantic, capitala filmului a fost desemnată metropola americană Los Angeles, unde, începând din anul 1928 se decernează premiile Oscar pentru cele mai bune filme şi pentru cei mai valoroşi actori. Ediţia din acest an a avut loc la 26 februarie 2012, când, întreaga planetă a fost cu ochii pe televizoare, în funcţie de fusul orar. În capitala statului California, a avut loc decernarea Premiilor Oscar, sărbătoare grandioasă, la care participă, de obicei, cei mai mari actori americani. Anul acesta, premiul pentru cel mai bun film a fost atribuit peliculei, Artistul, un lung metraj plin cu de toate, regizat de Michael Hazanavicius. De fapt, filmul Artistul, a primit mai multe premii. Cel mai bun actor a fost desemnat, francezul Jean Dujardin. Suportând ploaia ambiguităţilor am înţeles că, filmul este francez, actorii la fel, dar nu s-a clarificat în ce studiouri s-a filmat şi asamblat pelicula. Este un început de bun augur, deoarece în trecut, toate aceste premii erau acaparate numai de actorii americani. Celebrii monşti sacri europeni, precum Alain Delon, Claudia Cardinale, Jean Marais, Sophia Loren şi alţii au privit cu jind atâtea decenii la ce se petrecea peste ocean. Nu vreau să minimalizez meritul unor premiaţi. Dar nu pot uita cum în alţi ani s-au acordat statuete pe criterii ciudate, după care, fericiţii posesori au devenit anonimi de înaltă clasă.
O mare nedreptate i s-a făcut, cândva, inegalabilului actor Anthony Quin, care, în anul 1964 a rămas doar cu o nominalizare pentru fabulosul rol din filmul Zorba Grecul. Un mare păcat neexplicat. Un alt actor celebru, uitat de cei care se jură că judecă în mod corect soarta unor nume adulate de cinefilii continentelor, este Christopher Plummer, premiat recent, pentru cel mai bun rol secundar, în filmul Bejinners. Deşi în cursul vieţii a fost distribuit în zeci de filme, care au făcut sălile cinematografelor pline, a câştigat Premiul Oscar abia acum, la vârsta de 82 de ani. În momentul când a primit distincţia mult visată, s-a adresat statuetei, în mod retoric, plin de subtilitate: Eşti mai mare decât mine cu doi ani. Pe unde ai umblat atâta timp? În continuare, marele actor a menţionat pentru urechile celor vizaţi că  îşi pregătise discursul încă de la naştere, dar între timp l-a uitat...
În rest, atmosferă de mare sărbătoare pe imensul covor roşu. În fiecare an, rochiile somtuoase ale divelor au o valoare din ce în ce mai exorbitantă, croite de marile case de modă ale timpului. Este o permanentă competiţie a elegantelor ţinute vestimentare, care depăşesc lejer milionul de dolari bucata sau atâta costă numai fermoarul şi eşarfa. Făcând un calcul sumar, dintr-o pensie medie românească adunată lunar la saltea, se pot cumpăra astfel de rochii peste cel puţin 3600 de luni sau mult mai târziu de anul 2312.
Partea masculină a fost reprezentată de domni ultraeleganţi, îmbrăcaţi în frac sau smoching, care sorbeau din ochi amantele momentului. Unii s-au sfidat, alţii s-au apreciat reciproc, pe fondul unor zâmbete ipocrite. În final, toată suflarea s-a distrat, fericirea a dat în clocot, după care, toţi cei prezenţi au plecat în toate zările, numai o parte având conturile rotunjite.
Pe fundalul acelei opulenţe glazurată abundent cu hohote de râs, nu s-a gândit, însă nimeni la acei anonimi care trudesc zi de zi, pentru a asigura păpica planetei. Nu s-a gândit, încă nimeni că trebuie organizat un fel de Oscar al produselor alimentare, fără de care omenirea nu poate trăi, dispare difinitiv. Nu s-a gândit nimeni la anonimii ogoarelor, bătuţi de ploi şi de nevoi, cu palmele bătătorite, arşi de soare pe obrazul adânc brăzdat de foame. Nu s-a gândit nimeni la tinerele femei, fantomele câmpului, care au faţa zbârcită, îmbătrânite prematur de munci istovitoare, extenuate din zorii zile până în noapte, după care ritualul se repetă, cu sau fără folos. Ei, bine, pentru aceşti truditori ai brazdei, care asigură hrana continentelor, nu se dau premii, nici statuete, nici diplome şi nici bani. Nu se organizează sindrofii de anvergură, pe covorul roşu sau pe iarba verde, nu se oferă, ca premiu, Sapa de Aur, Coasa de Argint sau Secera de Platină. Crizele economice mondiale îi lovesc crunt numai pe unii, care au ca ultimă salvare suicidul. Alţii nici nu ştiu că există recesiuni economice şi cu ce icre multicolore se mănâncă.
Deşi sunt două domenii distincte, care nu se pot amesteca, se înţelege că, fără filme omul poate trăi, dar fără hrană s-a dovedit că este imposibil. Ascetul Buddha-Luminatul a încercat, în urmă cu 2535 de ani, să se sature cu bobul de mei, dar autosugestia că este sătul nu l-a ajutat cu nimic. Diferenţe mari între oameni şi obiceiuri, între ţări şi continente vor fi totdeauna în multe domenii, mai ales în direcţia producerii banilor, cu sau fără sudoare. Depinde de cum, când şi cât i-a cântat cucul fiecăruia, aşa cum spune un proverb românesc.
Recent, s-a dat liber la vânzarea armelor, pe teritoriul canadian. Se poate procura o puşcă cu glonţ la fel de uşor cum se cumpără o coadă de mătură. Diferă doar preţul şi scopul folosirii. Cât de curând vom auzi cine a primit, ca premiu, Glonţul de Bronz în cutia craniană sau în bolta palatină.
Pentru luna martie 2012, liderul rus Vladimir Putin era vizat să primească premiul Grenada de Aur, din partea unei organizaţii teroriste, în opinia unora şi plină de patriotism în vederile altora. Ghinionul a căzut pe chimistul care pregătea premiul într-un apartament din Odessa. Nu a respectat cu atenţie reţetarul. A pus prea multă sare, piper şi alte ingrediente explozive. Grenada i-a explodat în faţă, pe principiul că, totdeauna darul nu este pentru cine se pregăteşte. Suspicioşii afirmă că, atentatul deconspirat nu a existat. Că ar fi o găselniţă politică avantajoasă, înainte de alegeri.
Tot în acel februarie plin de surprize, parlamentarii români şi-au pregătit un alt premiu, care mai poartă denumirea neoficială de pensii nesimţite, dobândite prin furt legalizat din banii contribuabililor. Muncesc de zor la un proiect de lege, pentru a fi premiaţi la vârsta pensionării cu drepturi suplimentare şi consistente, faţă de legea actuală de care beneficiază orice muritor. Societatea civilă a ripostat pe bună dreptate şi cere răspicat: Toţi aceşti trântori obraznici, care dorm în fotolii sau absentează, primind leafa întreagă, să plătească toate daunele pe care le-au provocat economiei naţionale din 1990 încoace, lăsând goală vistieria ţării, cândva burduşită de cel împuşcat, considerat ca fiind singurul vinovat.
În sprijinul acestor reacţii se află construcţia cuvântului- parlamentar. Funcţia legislativă se compune din cele două verbe din limba franceză, parler şi mentir, adică, a vorbi şi a minţi.
Eppur si muove!, zicea Galileo Galilei, în faţa furiei Inchiziţiei contestatare. Torturat şi umilit, în momentul când a fost legat de rugul ce urma să fie aprins, celebrul astronom şi-a renegat public marea descoperire, că planeta se mişcă. Acum, totul se roteşte, dovadă fiind faptele învârtiţilor de lângă noi.
 
 Dolarul chinezesc și aparteurile summitului de la Vladivostoc
 
 
Beijingul a ordonat retragerea rezervelor de aur din băncile internaţionale • Un nou yuan cu acoperire în aur va fi emis, ca alternativă la dolar • Peste 20 de state au fost atrase în planul Chinei de eliminare a dolarului din tranzacţiile imobiliare • Toate lingourile pe care China le va retrage din Elveția, Londra sau New York vor fi retopite, iar unitatea de măsură nu va mai fi uncia, ci kilogramul
Statele Unite ale Americii sunt pe cale să primească o lovitură năucitoare, după ce China a început să-şi retragă aurul deţinut în băncile internaţionale. Scopul este emiterea unei noi monede, un nou yuan, ca alternativă la dolar, care să aibă acoperire în aur. Beijingul a semnat deja tratate comerciale cu peste 20 de state care recunosc yuanul ca monedă oficială în tranzacţii, în defavoarea monedei americane. Japonia este ultimul stat care a aderat la planul Chinei de eliminare a dolarului din tranzacţiile comerciale.
Cum datoria faţă de China se situează în jurul valorii de 2.000 de miliarde de dolari, dintr-un total de 15.000 de miliarde, Statele Unite se pot "lăuda" cu titlul de cea mai îndatorată naţiune din toate timpurile. Statul chinez este cel mai mare creditor al SUA şi, potrivit experţilor, dacă mâine acesta și-ar cere înapoi banii împrumutaţi americanilor, Statele Unite ar da faliment în câteva zile. Întreaga situație este departe de a fi una întâmplătoare și face parte dintr-un plan bine pus la punct de guvernul de la Beijing, un proiect premeditat cu mult timp înainte.
La începutul anilor '90, realizând că este foarte greu să concureze cu SUA, din punct de vedere militar, China a adoptat o nouă strategie pentru „cucerirea" Americii. Iar planul i-a reuşit din plin. Acum, ţara cu peste 1,3 miliarde de locuitori pregăteşte Statelor Unite lovitura de graţie: scoaterea dolarului de pe pieţele financiare internaţionale.
Repatrierea lingourilor de aur
Am întrebat un bancher dacă un asemenea scenariu, aparent de domeniul Science Fiction, este posibil. Răspunsul a venit sec, fără niciun alt comentariu: „Da, este posibil". Ultima acţiune în acest sens a Beijingului are loc chiar zilele acestea: China îşi reevaluează toate rezervele de aur cu scopul de a emite o nouă monedă, alternativă la dolar, care să aibă acoperire în aur. Cu alte cuvinte, China vrea să ofere lumii o monedă "sănătoasă" care s-o înlocuiască pe cea americană, o monedă supra-tipărită şi lipsită de perspective în actuala conjunctură internaţională. Iar pentru a-şi realiza planul departe de ochii publicului, China a început deja să-şi repatrieze toate rezervele de aur pe care la deţine în Elveţia, Londra şi New York. Astfel, potrivit unor surse din piaţa internaţională, toate lingourile care vor sosi în China vor fi retopite, iar unitatea de măsură nu va mai fi uncia, ci kilogramul.
Faliment nedeclarat
Cert este că, prin împrumuturile acordate americanilor, guvernul chinez a ajuns în punctul dorit: a grăbit falimentul, încă nedeclarat, al SUA. De altfel, presa oficială de la Beijing este plină de titluri de genul "China acuză SUA că au dat faliment", iar declaraţii precum cea a președintelui Dagong Global Credit Rating Co. Ltd., singura agenție de rating financiar din China, care spune că "în opinia noastră, Statele Unite ale Americii au intrat deja în faliment", răsucesc şi mai mult cuţitul în rană.
La rândul său, directorul departamentului de analiză de la Banca Centrală a Chinei, Zhang Jianhua, a apreciat că "îngrijorările referitoare la capacitatea guvernului american de a-şi rambursa datoriile ar putea conduce la creşterea randamentelor pentru bondurile americane şi ar conduce la volatilitatea preţurilor pentru obligaţiunile SUA". Fapt care nu ar conveni deloc guvernului de la Beijing, după ce acesta a investit sute de miliarde de dolari tocmai în obligaţiuni emise de statul american. Potrivit unor estimări ale Fondului Monetar Internaţional, datoria publică a SUA ar urma să ajungă, în 2013, la peste 105% din PIB.
Strategie la scară mare
China a lansat în ultimii ani o campanie agresivă de acceptare internaţională a monedei sale, ca alternativă la dolarul american. Beijingul a semnat în ultimii patru ani peste 20 de astfel de acorduri internaţionale, cu ţări precum Argentina, Australia sau Emiratele Arabe Unite. Fapt foarte slab reflectat sau chiar omis în relatările presei internaţionale. De curând, și Brazilia a aprobat strategia chinezească de a-şi impune moneda, prin acceptarea unor schimburi directe în yuani, ceea ce înseamnă că cea mai mare economie sud-americană acceptă schimburile directe cu China, prin renunţare la dolar. De menţionat că aceste tranzacţii sunt posibile doar în măsura în care Brazilia poate folosi ulterior "banii" chinezeşti, yuanii, pe care îi deţine pentru alte tranzacţii comerciale. Aceasta nu este o problemă, în contextul în care China are o imensă ofertă, întinsă pe toate categoriile de produse cerute pe toate pieţele lumii.
Trădarea japoneză
Marea surpriză, care i-a şocat pe americani, a venit însă din partea Japoniei, care, la începutul lunii iunie a acestui an, a încheiat un tratat similar cu China. Astfel, potrivit înţelegerii, relațiile comerciale dintre Japonia și China nu se mai desfășoară în dolari, ci în yuani și yeni, pentru a stimula relaţiile comerciale dintre cele mai mari economii asiatice. Prin urmare, Japonia şi China nu mai folosesc dolarul american pentru schimburile comerciale, fapt care va genera o scădere a puterii de cumpărare a monedei americane, adăugând încă o piatră de moară economiei SUA.
Eliminarea dolarului american din tranzacțiile asiatice a fost dorită încă de anul trecut, însă dezastrul de la Fukushima a întârziat cu un an punerea în aplicare a acestei măsuri. "Acest lucru face parte din strategia Chinei de a-şi reduce dependenţa faţă de dolar", a explicat un analist de piaţă de la Credit Agricole, filiala Hong Kong. Chiar dacă reprezentanţii Băncii Mondiale şi cei ai Fondului Monetar Internaţional au estimat că în anul 2020 China va deveni prima putere economică a lumii, luând locul SUA, există voci care spun că "rocada" se va petrece mult mai repede, accelerată şi de criza economică internaţională, undeva în 2015.
Bogdan Panțuru
 
                         DESCOPERIRE uluitoare pe fundul Mării Negre:
       un râu subacvatic, cu copaci, frunze şi cascade

 

- Râurile sub apă există cu adevărat! Mările şi oceanele Pământului au multe secrete, iar acesta este unul dintre ele.
Oamenii de ştiinţă au descoperit un masiv râu subacvatic curgând pe fundul Mării Negre. Acest râu fascinant, cu copaci şi frunze ce cad pe fundul mării, are chiar şi cascade!
S-a estimat că dacă ar fi pe pământ, râul subacvatic ar fi în top 6 în ceea ce priveşte volumul de apă care curge prin el. Este de aproape 350 de ori mai mare decât Thames şi de 10 ori decât cel mai  mare râu din Europa, Rinul, relatează Setyoufreenews.com.

Descoperirea poate ajuta oamenii de ştiinţă să facă mai multă lumină asupra modului în care viaţa reuşeşte să supravieţuiască în adâncul oceanului, departe de apele bogate în nutrienţi din apropierea ţărmului.
Râul subacvatic, care atinge şi adâncimi de 30 de metri în unele zone, are şi cascade asemănătoare celor terestre.
Cercetătorii de la Universitatea din Leeds au folosit un robot submarin pentru a studia canalul adânc ce a fost descoperit sub apă şi aşa au dat peste un râu cu apă foarte sărată, care curge de-a lungul canalului de pe fundul Mării Negre şi crează maluri şi lunci asemănătoare cu cele ale unui râu terestru.
Dr. Dan Parsons,  a spus: "Apa din aceste canale este mai densă decât apele din jur pentru că salinitatea mai ridicată poartă multe sedimente". Curge de-a lungul platoului continental şi în afara platoului abisal, la fel ca şi un râu terestru.

Platourile abisale din oceanele noastre sunt precum deşertul, dar aceste canale pot distribui nutriente şi ingrediente necesare pentru supravieţuirea într-un asemenea mediu. Asta înseamnă că pot fi vitale, la fel ca şi arterele care aduc viaţa în adâncimea oceanului".
Nu este prima descoperire a unui râu subacvatic. În adâncul Mării Mexicului există un râu numit Cenote Angelita, descoperit de către Anatoly Beloshchin şi echipa lui de scafandrii.
"Eram la 30 de metri adâncime, apă dulce, şi apoi 60 de metri adâncime, apă sărată, şi văd un râu sub mine, o insulă şi frunze care cădeau. De fapt, râul este o albie de hidrogen sulfurat", a declarat Anatoly Beloshchin.
Acest râu subacvatic este la fel ca şi un râu convenţional. Atinge o adâncime de 35 de metri în unele locuri, cu debit de apă dulce şi apă sărată în funcţie de adâncime.

Oamenii de ştiinţă au bănuit că se pot forma râuri subacvatice, după ce scanările sonare ale fundului oceanului au dezvăluit canale şerpuite în oceanele din întreaga lume.

De când a fost făcută publică existenţa unor asemenea râuri, cercetătorii sunt în căutarea cât mai multor exemple. Multe au fost descoperite, iar numărul lor va creşte probabil în viitorul apropiat.

 

 
 
 


 
 
 
 
 
 
Produs Port@Leu | ISSN 1842 - 9971