Anul 2015
Anul 2014
Anul 2013
Anul 2012 periodic nr. 1 2-3 | 4-5 | 6-7 | 8-9 | 10 | 9-10 | -->
Anul 2011
Anul 2010
Anul 2009
- reacții recente la apariția primului caiet: Daniela GÎFU, Dimitrie GRAMA, Dwight Luchian PATTON
continutul primului caiet
ZIUA NAȚIONALĂ A LIMBII ROMÂNE – istoricul propunerii pentru o sărbătoare națională a tuturor românilor
DOUĂ STUDII ȘI O RECENZIE DE ION PACHIA-TATOMIRESCU
Dacii în analele france (secolul IX) de Mihai DRAGNEA Adrian BOTEZ: ROMÂNII ,,TRAIANICI” ŞI ROMÂNII ,,AURELIANICI”
„Balcania”, de Victor Papacostea Alexandru STĂNCIULESCU-BÂRDA: COLONIZAREA VALAHĂ George Liviu TELEOACĂ: SUBSTRATUL PELASGIC AL EUROPEI Scheletul unui dac înalt de zece metri, descoperit la Roşia Montană BBC şi Discovery scanează Sarmizegetusa ascunsă
ARTICOLE,PREZENTĂRI, RECENZII de Dan LUPESCU, Al. Florin ȚENE, Mihai BERCA, Victor TEIȘANU, Octavian CURPAȘ, Mihai BATOG-BUJENIȚĂ, Adrian BOTEZ, Goerge BACIU, Leon ISTRATE,Carmen MARIN, Georgeta RESTEMAN, Mariana CRISTESCU DESPRE: Miltiade Nenoiu, Gheorghe STROIA, George PETROVAI, Lucia OLARU-NENATI, Georgeta RESTEMAN, Elisabeta IOSIF, Cătălin Nicolae MOLDOVEANU, Marin VOICAN‑GHIOROIU, Andreeas OLARU-CERVATIUC, Octavian CURPAS, Marin TRASCĂ, Mircea CHELARU -Partea I
Articole, recenzii partea II
„CE MAI CIRCULĂ PE INTERNET” - Partea I
Ce mai circula pe internet - Partea II
Din folclorul internetului
Din folclorul internetului - Partea II
Din folclorul internetului - Partea III
a luat ființă
GRUPUL DE REFLECȚIE
PRIVIND DEMOCRAȚIA REALĂ
 
 vă prezentăm primele reacții, articole și opinii provocate, precum și conținutul acestui prim caiet al dezbaterilor care încep astfel:
 
  
 
 DANIELA GÎFU
Cercetător postdoc. la Universitatea A.I.Cuza din Iași
TRANSMITE ÎN URMA ÎNCEPERII DEZBATERII NOASTRE UN STUDIU DE CAZ INTITULAT: 

        Validarea Referendumului 2012
       Primul discurs prezidențial, un discurs al reglărilor

Noiembrie 2011, conservatorii au înregistrat marca USL (PSD, PNLșsi PC) la OSIM.
Această coaliție, cu o ideologie social-liberală, este o premieră în România. In tot acest timp, s-a gândit o nouă strategie politică salvatoare pentru România. Dacă se poate, în pas alert și sigur.
A venit anul 2012 care, încă din ianuarie, s-a anunțat un an al schimbărilor guvernamentale din România. După protestele de stradă din ianuarie și februarie, urmate de demisia Guvernului Boc la cererea președintelui Băsescu (20 ianuarie), președintele încearcă același joc al testărilor guvernamentale. Mai întâi, guvernul Ungureanu (6 februarie).Permanent atacat și sancționat de către opinia publică, în mai puțin de 3 luni acest guvern cade, în urma retragerii încrederii acordate din partea Parlamentului (27 aprilie).
Situație pe care Băsescu o găsește prielnică, timpul fiind suficient de scurt ca susținătorii acestuia să nu simtă prea multă vreme lipsa fotoliilor guvernamentale, dar suficient de lung ca opoziția să facă multe gafe până la alegerile parlamentare. Președintele îl desemenează ca premier pe Victor Ponta, șeful principalului partid de opoziție. Cei doi lideri politici ai coaliției USL, acum aflați la conducere, în entuziasmul câștigării unei bătălii se vor axa pe unul dintre principalele obiective din agenda protestarilor: eliminarea președintelui.
Mai râmânea un singur hop, alegerile locale (10 iunie). Rezultatele acestora nu aveau să fie pentru nimeni o reală surpriză. Alegerile locale schimbă complet harta politică din România: coaliția guvernamentală devine legitimă în principalele orașe și regiuni ale țării. Era vremea pentru următorul pas semnificativ din agenda USL: demiterea lui Băsescu.
Privind retrospectiv, pe fondul nemulțumirilor românilor, protestele stradale în plină iarnă par acum asul din mâneca USL. Să nu fi avut nici un amestec în inflamarea populară?
Fără a intra în amănunte cu privire la parcursul discursiv al celor doi lideri USL, Crin Antonescu și Victor Ponta, se cuvine o analiză a primului discurs susținut de Traian Băsescu, după validarea rezultatelor Referendumului din 29 iulie a.c. Vorbim de a doua spectaculoasă revenire, consecința precipitărilor din partea partidelor, până mai ieri în opoziție. După două mandate portocalii, aceste mișcări strategice erau mai mult decât previzibile. Dacă am vorbi de oameni fără experiență politică. Dar, un lider precum Crin Antonescu, care se bucura de încrederea populară, ultimele scenarii derulate pe scena politică româneascăau devenit actele unei disperări greu justificabilă. Parlamentarele se anunță încordate.
Ne aflăm în fața a trei lideri politici care încearcă să găsească topica electorală de succes. Primul, Traian Băsescu, președinte al României din anul 2004, una dintre personalitățile cele mai complexe ale arenei politice românești din ultimul deceniu, care a reușit, uneori inexplicabil, să manipuleze o mare parte din electorat cu teme aparent fără nici o legătură cu agenda publică. Să ne amintim ultima confruntare de la alegerile prezidențiale din 2004, când Băsescu a afirmat:
Măi, ce blestem o fi pe poporul ăsta de a ajuns până la urmă să aleagă între doi foști comuniști? Intre Adrian Năstase și Traian Băsescu. In 15 ani, nu a apărut unul să vină din lumea asta, să nu fi fost târât de năravurile comunismului, să nu fi fost afectat de nimic. Ce blestem o fi? Pe cuvântul meu, îmi pare rău.
Patru ani mai târziu au apărut. Crin Antonescu, lider al liberalilor, revenit în calitatea de președinte al Senatului, după un interimat prezidențial canicular de două luni. Dar, influențat de context și de propriul dispreț față de Băsescu, repetă erori pe care până mai ieri le contabiliza la actualul președinte.
Și, nu în cele din urmă, Victor Ponta, liderul Partidului Social Democrat, actualul prim-minsitru al României, susținut neîndoielnic de ex-comuniștii, care s-au aflat pe valurile politice de tranziție în România și a căror condamnare unii încă o mai așteaptă. Arestarea lui Năstase, cu siguranță una dintre viitoarele teme electorale pentru portocalii (și, din când în când, verzi, în funcție de tonurile modei bucureștene!). Atitudini ca cele declarate de fostul președinte al României, președintele de onoare al PSD și susținătorul tânărului lider PSD, nemuritorul Ion Iliescu, declara revoltat despre Legea Lustrației:
Numai în regimuri totalitare se găsesc asemenea legi! Pentru România de astăzi este o rușine!",
Și uite așa principiile democrației în România întârzie să fie conturate, verificate și respectate.Trei stiluri de discurs politic, care, cel puțin în principiu, sunt percepute ca fiind diferite ideologic (democrat-liberal, liberal, social-democrat).
După două luni de tărăgănare decizională din partea Curții Constituționale, Băsescu revine cu primul discurs. Când? La o săptămână de la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei de validare a Referenumului din partea Curții Constituționale (27 august). Așteptare voită sau nu, revenirea la rampă a președintelui avea să stârnească reacții mediatice importante. Utilizând unul dintre instrumentele computaționale de procesare a limbajului politic (e vorba de analiza cantitativă a cuvintelor/expresiilor asignate în clase semantice), iată o vizualizare grafică a tonalităților dominante în această intervenție publică.
Fig. 1 Analiza discursului președintelui Traian Băsescu, 4 septembrie 2012

 Prin urmare, avem un președinte decis să se reabiliteze în ochii opiniei publice, (clasele rațional și determinare), cel puțin la nivel discursiv.
Iată trei fragmente de text: vreau să vă fac un scurt şi, zic eu, clar tablou a ceea ce s-a întâmplat în luna iulie şi până în prezent; emiterea ordonanţei de urgenţă prin care Curtii Constitutionale i se va conferi competența de a se pronunța asupra hotârârilor Parlamentului; aceste criterii ne obligă la stabilitatea instituţiilor care garantează democraţia etc.
Dar nu uită nici de dimensiunea emoțională, patriotismul atât de prezent în discursul lui Băsescu (clasele emoțional-pozitiv și naționalism).
Iată două fragmente de text: „Greşelile unui grup de oameni politici nu pot să ducă la anularea drepturilor pe care românii le au.” și: „Am văzut că există politicieni din afara României care îşi arogă salvgardarea  României,  salvgardarea statului de drept în România.”
Toate se înscriu într-o serie de strategii politice care impun însuşi textelor politice o parte din rapiditatea, complexitatea relaţiilor şi a efectelor de putere întâlnite în societate românească. Cât de pertinent este să echivalăm discursul cu o activitate strategică?
                                                                                    Daniela Gîfu
 
 IATĂ ȘI O SCRISOARE DE LA UNUL DINTRE PRESTIGIOȘII INTELECTUALI ROMÂNI DIN STRĂINĂTATE:


  DIMITRIE GRAMA

Mulțumesc pentru textele primului caiet, pe care le-am citit cu uimire, plăcere, emoții nedeslușite, etc.
Deci textele acestea au o menire și poate că vor putea trece, in timp, din stadiul de "discutii și pareri personale"' la ceva mai substanțial, care, după părerea mea, este "re-educarea" sau, mai bine zis, "educarea" românului întru principiile moralității și decenței.
Spun "educarea", pentru că mă îndoiesc că am fost vreodata adânc constienți de aceste principii. Suntem, din pacate, sau din fericire, încă copii ai umanității; avem potențial! Așezați la Poarta Orientului Mijlociu, am adoptat de-a lungul istoriei, năravuri orientale; dar (din păcate) nu chinezesti, coreene sau japoneze,ci turcești, arăbești...
Nu pot comenta politica actuală a Romaniei, deoarece sunt rupt de cotidianul practic si chiar imaginar al românilor. Nu mai avem aceleași visuri sau aceleași idealuri de mult timp și, când încerc să înțeleg "mentalitatea" românului de acum, din ceeace citesc, imi creez doar o situațiune de totală confuzie.
Mai demult ți-am trimis niște texte despre Decența Intelectuală, Moralitate, etc. care, bine-nteles, nu sunt adresate specific României sau românilor, dar tocmai din punct de vedere educativ au mai mare valoare decât certurile marunte și aruncatul cu pietre cu care se ocupa o buna parte din scribenți la ora actuală.
E mult mai ușor să critici, să dai cu bâta, sa dărâmi, decât să construiești ceva chiar dacă exista diferențe de mentalitate, de opinii.
Personal, nu prea am cu ce să contribui la vreo debată intelectuală sau la altceva la care am crezut ca aș avea cunoștiințe bogate, legate de experiența mea de "om international", deoarece mi-am dat seama că cei "de acasa" știu totul mai bine.
Oricum, eu doresc mult succes tuturor celor care se încumetă să străbată jungla intelectuală română și genuin sper să continuați să progresați înspre ceva bun, un fundament nou, solid, pe care un nou templu poate fi clădit.
Deoarece, chiar sub comuniști și poate mai mult decat acuma în timpurile de independența intelectuală, românii au creat și au avut subtilitatea și fantezia care au putut deruta cenzura.
Până și Nichita Stănescu a fost posibil în România comunistă!
"Noii anticomuniști", poate că mă vor critica pentru aceste rânduri, dar doresc numai să amintesc că eu sunt genetic și profund intelectual anticomunist, nu ca alții care s-au trezit, de la o zi la alta, "anticomuniști de cafenea".
Recomand pentru clarificări volumul meu "Ilidia" care va fi publicat săptămâna viitoare la Piatra Neamt.
Cu toate că detesc comunismul așa cum l-am cunoscut cand eram copil in România și cum l-am vazut în plină floare în alte părți ale lumii, intelectual inteleg ca această utopie a eșuat din cauza omului corupt și imoral, care, din păcate, sălăsluiește in noi, in majoritatea din noi.
Ființa umană nu este un înger sau sfânt care iese din peșteră și întâlnește alți îngeri și alți sfinți și, așa înmulțindu-se, populează Pămantul, ci suntem ceeace suntem; mașinării genetice în lupta pentru supraviețuire.
Am invățat, în timp, că anumite reguli, pe care le-am adoptat ca legi morale de compartament (scrise și nescrise) ne ajută să supraviețuim în grup, în număr mare.
Românul, atât omul de rând, dar mai ales politicienii și intelectualii de influență (jurnaliști, scriitori, dascăli, preoți, etc) ar trebui re-indrumați înspre o atitudine morală, înspre o etică social-politică și economică. Acest lucru nu este ceva care vine de la sine; dimpotrivă și națiunile care par să fie foarte democratice și morale, ca Germania, Suedia, Franța, Elveția, etc., etc., trebuie sa protejeze si sa promoveze tot timpul chiar și cele mai "simple" principii de moraliate.
             Toată omenirea are nevoie de dascăli buni!
 

                  „INEPTOCRAȚIA”

Un termen, după
cum se vede, uzitat în occident, dar, despre care,în funcție de cultura lor, e posibil ca unii parlamentari de-ai noștri să nu fi auzit, iar alții să vrea să-l ignore ca muscă pe căciulă.
                         Ineptocracy-Ineptocratia este o forma de guvernamant
                         in care cei mai putin capabili sa conduca sunt alesi 
                         de cei mai putin capabili sa produca si unde membrii 
                         societatii incapabili sa se sustina singuri sau sa
                         realizeze ceva sunt recompensati cu bunuri si servicii
                         platite din averea confiscata de la un numar
                           redus de producatori.


În săptămânalul „CLIPA” – cea mai veche publicație în limba română care apare în America - editia: 1048 - 22 Septembrie, 2012 - Anul XXII, editorul ei și colaboratorul nostru Dwight Luchian Patton explică acest termen făcând referiri foarte precise la parlamentarii ce pretind a reprezenta diaspora românească. Iată articolul:


      Din lumea... lui Stanley Kramer (1048)


“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus
* Am in fata Dex-ul, Dictionarul explicativ al Limbii Romane, editat de Institutul de Lingvistica "Iorgu Iordan", de pe langa Academia Romana, in anul 1996 cat si Dictionarul Universal al Limbii Romane, editat de cunoscutul filolog Lazar Saineanu, incepand din anul 1896, carti care dupa modesta mea opinie au contribuit la formarea intelectuala a multor generatii, care au considerat familiaritatea cu limba stramosilor o nota de respect pentru TARA care adaposteste mormintele inaintasilor. Am dorit sa ma familiarizez cu notiunea de inept, cuvant care in acceptia lui Lazar Saineanu inseamna lipsit de aptitudine, de bun simt, stupid, iar Dex-ul este mult mai transant, definind termenul drept prost, stupid, tampit. Dictionarul Limbii Engleze, defineste cuvantul inept drept nepotrivit, absurd, deplasat, stupid, fara efect.
Nu de alta, dar dex-urile universale s-au imbogatit cu un nou cuvant Ineptocracy, as zice Ineptocratie in limba romana, cuvant care descrie cel mai bine situatia politica actuala a mapamondului.
In acceptia celor care l-au introdus in lexicurile universale acest termen, Ineptocracy-Ineptocratia este o forma de guvernamant in care cei mai putin capabili sa conduca sunt alesi de cei mai putin capabili sa produca si unde membrii societatii incapabili sa se sustina singuri sau sa realizeze ceva sunt recompensati cu bunuri si servicii platite din averea confiscata de la un numar redus de producatori. "(A system of government where the least capable to lead are elected by the least capable of producing, and where the members of society least likely to sustain themselves or succed, are rewarded with goods and services paid for by the confiscated wealth of a diminishing number of producers)". Alte opinii definesc Ineptocracy-Ineptocratia ca o convingere care stipuleaza ca cei care conduc trebuie alesi dupa gradul lor de incompetenta si ineficacitate. "(The belief that rulers should be chosen for their generally incompetent and ineffectual qualities".
Nu trebuie o dotare cerebrala de exceptie sa realizati ca starea jalnica a mapamondului este generata de faptul ca cohorte de incompetenti aleg legiuni de aceeasi factura intelectuala ca ei ca sa-i conduca, sau mai corect, sa ne conduca. O persoana invata numai in doua moduri: unul prin citit, altul prin asociere cu oameni mai inteligenti ca ea. Din nefericire, cel putin la descendentii din Mioriticul Plai Carpatin, cititul ramane o eterna necunoscuta iar asocierea cu persoane mai inteligente nu este dorita, din contra, persoanele dotate cerebral sunt incomode si marginalizate de masa amorfa de idioti utili, manevrati foarte usor de diferitele grupuri de interese.
Aceasta problema, oricat ar parea de ciudat, dateaza de la inceputurile existentei omenirii si s-a manifestat pregnant in Grecia Antica, leaganul civilizatiei acelor timpuri. Plutarh din Cheroneea, scriitor, istoric si filosof grec, reprezentant al Academiei Platonicene spune ca dupa ce a asistat la o sedinta a Adunarii Poporului din Atena, semilegendarul Anacharsis, filosof scit din secolul al VI-lea I.Cr, prieten al legislatorului Solon, primul strain care a primit cetatenie Ateniana, considerat unul dintre cei "sapte intelepti" ai Greciei Antice, ar fi rostit urmatoarele cuvinte: "E de mirare ca la Greci inteleptii dau sfaturile, iar prostii hotarasc". Intors in Scitia, nordul Marii Negere, a fost omorat de propriul lui frate, care n-a vrut sa impartaseasca valorile Greciei Antice, la timpul respectiv, cea mai avansata civilizatie a lumii.
Ma intreb, care ar fi reactia lui Anacharsis daca ar asista la sedintele Parlamentului Romaniei, unde marea majoritate a parlamentarilor au un nivel de pregatire inadmisibil de precar, pentru ocuparea unor asemenea pozitii. Dar, vorba filosofului Anacharsis: prostii hotarasc. Aceste cohorte de inexistenti, care cheltuiesc cu nonsalanta unor nababi banii poporului - apropo, parlamentarii romani cheltuiesc cei mai multi bani pe deplasari, dintre toate tarile din UE - n-au auzit de Danton si de celebra formula, gravata pe statuia lui de pe bulevardul Saint Germain din Paris: "dupa paine, educatia este prima nevoie a poporului". Cer de ani de zile reducerea numarului de parlamentari la maximum 100 persoane, similar statului Oregon, a carui suprafata este identica cu a Romaniei; nimeni nu asculta, interesele de clan fiind situate deasupra intereselor TARII !!! Rusine, pentru ceea ce ati facut din Mioriticul Plai Carpatin. Ne mai miram, unii dintre dumneavoastra, ca Romania a luat "drumul Canossei", adica accepta umilinte publice, unele complet nemeritate, din partea "Portii" de la ... Bruxelles. Pentru cei nefamiliari cu acest termen, aluzia la Canossa se refera la faptul ca acolo, in anul 1077, imparatul germanic Henric al IV-lea a asteptat in zapada, in vesmant de penitent, ca papa Grigore al VII-lea sa-l primeasca si sa anuleze excomunicarea la care il osandise. Pentru Romania drumul Canossei este drumul saptamanal spre Bruxelles, unde denigratorii Romaniei - culmea, proveniti dintre reprezentantii Romaniei au infestat Parlamentul UE cu neadevaruri. Eu, in ignoranta mea, am crezut ca asemenea fapte intra sub incidenta Codului Penal.
Cer insistent revoltator de putinilor intelectuali de exceptie pe care-i cunosc - ma refer la Maria Diana Popescu, Corneliu Leu si Ion Maldarescu - sa porneasca o campanie de presa care sa duca la reducerea drastica a numarului parlamentarilor si introducerea unor teste obligatorii de inteligenta la cei care doresc ocuparea posturilor natiunii.
Pentru toti pretinsii politicieni ai TARII, care fara sa etaleze calitati care sa-i faca apti pentru a ocupa posturile natiunii si a urmari binele ei, o recomandare preluata de la imparatul roman Galba, urmasul lui Nero, care a cerut Garzii Pretoriene, sa-l omoare, daca aceasta este in folosul romanilor. Evenimentul s-a intamplat la 15 ianuarie 69 AD (D.Cr), data la care Galba a fost omorat.
Ma tot intreb: Parlamentul si Palatele din Romania, au Garda Pretoriana ?
                                                                                A. C. Ton

Iată, de asemenea, o scrisoare și un articol mai vechi, demonstrând că autorul este de multă vreme  preocupat si a studiat în profunzimde amănuntele acestei probleme care, din păcate, conduce la menționatul termen de „INEPTOCRAȚIE”:

De ani de zile ma lupt spre a se elimina total posturile de Senatori si Deputati din Parlamentul Romaniei, care, chipurile, reprezinta romanii stabiliti in afara perimetrului national.
Acum patru ani cand s-a dat curs acestei ineptii, am remis un Protest autoritatilor romane in acest sens, actiune care a starnit reactii din partea acestor nulitati. Va remit in attachment Protestul meu.
Doar ca titlu informativ, nimeni nu are nevoie de reprezentatnti in Parlamentul Romaniei, avem in tara un Departament pentru Romanii de Pretutindeni, iar aceste nulitati cheltuiesc cu larghetea unui nabab, sume uriase pentru deplasari in teritoriu- a se citi, familia din USA !!!
Asta, lasand la o parte nivelul educational oprit undeva in jurul cifrei 7, cat si faptul ca au fost alesi cu voturile unor Biserici Neoprotestante- cazul numitului Mircea Lubanovici, ajuns parlamentar cu voturile exclusive ale Bisericii Penticostale din Portland, Statul Oregon, cifrate la 1.471 de persoane !!!
Vorbind de statul Oregon, la o suprafata aproape identica cu a Romaniei, dispune de 35 senatori si 70 deputati.  De ce are nevoie Romania, la un buget aflat intr-o avansata stare de ruina, de sute de inexistenti care sa vlaguiasca finantele tarii. Banii respectivi ar putea avea o destinatie educativ-sociala.
Deci, Protestul care urmează l-am facut in urma cu patru ani:

PROTEST
La inceputurile existentei noastre, Clipa Romanian Magazine, editata in USA, a avut ca motto un extras dintr-o scrisoare a lui Voltaire, adresata lui Piron: "Nu sunt de acord cu ceea ce spui, dar voi apara pana la moarte dreptul tau de a spune ceea ce gandesti."
V-am facut aceasta modesta introducere pentru a reliefa faptul ca am un respect deosebit pentru parerile adverse sau contrarii si nu cer nimanui sa-mi impartaseasca opinia.
Berttolt Brecht ne spunea in "Teroarea si mizeriile celui de-al treilea Reich" ca lumea va ajunge in pragul prabusirii, a autodesfiintarii atunci cand neinitiatii, nestiutorii, oamenii mai putin dotati, vor da lectii celor initiati, stiutori si dotati cerebral. Previziunile lui Brecht s-au adeverit, daca aveti amabilitatea de a trece in revista "alesii" serviciilor, pardon Diasporei. Cel putin, USA este locul in care multi emigranti de origine romana sunt posesorii celor mai inalte distinctii militare sau civile, angajati, sau fost angajati, ai ceIor mai representative Institutii americane. Sa alegi a fi reprezentat de un "fotograf", vanzator de baticuri si esarfe, personaj asupra caruia planeaza indreptatite semne de intrebare si al carui nivel educational s-a oprit la un nivel revoltator de jos, este o insulta la adresa comunitatii romane din America. Cele mai representative organizatii romano-americane ale exilului  si publicatiile Curentul International, New-York Magazine, Miorita Noastra, Romanian Echo, Clipa Magazine, multe persoane private, oameni de arta si cultura, cadre didactice se alatura protestului meu.
 Implicarea Bisericilor, indiferent de denominatie s-a facut impotriva Legii Americane, care nu permite  organizatiilor Non Profit sa faca politica,  Section 501/3.In plus, si organizarea centrelor de votare in Biserici este, dupa umila mea parere, aberanta. Se pare ca s-au oferit sume insemnate de bani, pentru "cumpararea" voturilor. Sectiile de votare  s-au organizat in sediile unor firme care au ca actionar pe Mircea Lubanovici. Presedintele sectiei de votare Portland a fost Nelu Ciorba, angajat al buletinului Romanian Times, iar  printre membrii sectiei de vot s-a aflat Lucica Dragomir McNeff si Vasile Nedelcu, angajati ai publicatiei finantate de Mircea Lubanovici si Beniamin Lucescu. Cel mai apropiat colaborator al lui Mircea Lubanovici, ma refer la Beniamin Lucescu, este anchetat de FBI, care i-a pus sechestru pe bunurile mobiliare si imobiliare si are interdictia de a parasi Statele Unite ale Americii. Un alt colaborator apropiat al lui Mircea Lubanovici, este numitul Iosif Caza, aflat in prezent intr-o inchisoare federala pentru fals si uz de fals, un fel de Al Capone autohton. Poate un asemenea individ, conectat la lumea interlopa sa ne reprezinte romanii aflati in afara perimetrului national?
In plus, desi se trece sub tacere, in cele 8 luni de “reprezentare” a avut o interventie de 55 secunde si cheltuieste cu larghetea unui nabab, zeci de mii de euro, din banii contribuabilului roman, atat pe o nejustificata chirie cat si pentru deplasari in Statele Unite ale Americii unde deocamdata  colaboratorii lui apropiati au probleme care intra sub incidenta lui American Panal Code.
 In zona in care locuiesc, traiesc 88 minoritati nationale. Nici una, dar absolut nici una, nu are reprezentanti parlamentari in tara lor de origine. Si aici, noi am vrut sa fim diferiti de restul lumii civilizate si sa ne "fotografiem" conationalii cu ajutorul "specialistilor" in domeniu.
Cu respect si elocinta va rog sa sustineti protestul meu si sa-l faceti public. Dictionarele lumii nu-mi furnizeaza suficient material lingvistic spre a-mi exprima indignarea fata de aceasta marsavie.
Unul din favoritii mei scriitori, Tom Stoppard, spunea in "Jumpers" ca nu votarea este democratie ci numaratoarea. (It's not the voting that's democracy, it's the counting). Se pare, ca si in multe cazuri similare, ca numaratoarea s-a facut inainte de a incepe votarea, marginalizandu-se intelectuali de marca, oamenii neinregimentati politic si ale caror valente intelectuale, morale, patriotice, comportamentale etc. sunt in afara oricaror dubii!
Inca din 1688, filosoful englez John Locke a trasat in cartea “Tratatul de Guvernare”, perceptele de baza ale functionalitatii unui guvern, a unei reale democratii, spunand printre altele: “Intre guvernanti si guvernati exista un pact social; cand acest pact social se rupe, guvernarea devine imposibila. La fel, intre Romania si emigratie exista un Pact Social. Aveti datoria de a nu rupe acest Pact Social si a largi prapastia existenta intre tara noastra de origine sI Diaspora. Prin mentinerea lui Mircea Lubanovici singurul perdant major va fi Tara. Cerem insistent PD-L sa-si retraga sprijinul acordat numitului Mircea Lubanovici. Mentinerea lui intr-una dintre cele mai reprezentative Institutii ale Statului Roman reprezinta un vot de blam nemeritat la adresa  a sute de mii de romani din diaspora, care au luptat pe frontul invizibil  ca Romania sa-si depaseasca Statutul de Paria al Europei si sa-si cucereasca un loc binemeritat intre natiunile globului. In tot acest timp, Mircea Lubanovici se ocupa de comertul cu basmale, baticuri si esarfe. Daca cititi cartea filosofului englez Herbert Spenser, “Representative Government-what is good for”, scrisa la 1857, veti realiza incompatibilitatea anumitor persoane cu anumite functii.
Raman constant la parerea ca Romania dispune de oameni de exceptie, marginalizati pe nedrept, desi o viata intreaga au urmarit binele natiunii, indiferent de forma de guvernamant, si nu fotoliile  ei.
Cu deplina cordialitate,
                    Dwight L. Patton, Director "Clipa Magazine"-USA
                                               www.clipa.com


 

 
Produs Port@Leu | ISSN 1842 - 9971