Anul 2015
Anul 2014
Anul 2013
Anul 2012 periodic nr. 1 2-3 | 4-5 | 6-7 | 8-9 | 10 | 9-10 | -->
Anul 2011
Anul 2010
Anul 2009
ACEASTĂ VARĂ FIERBINTE: ORI SE RUPE, ORI SE CRAPĂ!... sau: DESPRE CUM NU MAI AVEM DE ALES Semnează:George Roca, Mihai Berca, Corneliu Leu, Mircea Popescu, Ion Coja, Mihaela Stroe, Constantin Stancu, Magdalena Albu, Alexandru Oblu, George Petrovai, Dwight Luchian Patton, Mircea Bunea, Viorel Martin, Jean Liviu Florian - Partea I
ACEASTĂ VARĂ FIERBINTE: ORI SE RUPE, ORI SE CRAPĂ!... sau: DESPRE CUM NU MAI AVEM DE ALES - Partea II
ACEASTĂ VARĂ FIERBINTE: ORI SE RUPE, ORI SE CRAPĂ!... sau: DESPRE CUM NU MAI AVEM DE ALES - Partea III
ACEASTĂ VARĂ FIERBINTE: ORI SE RUPE, ORI SE CRAPĂ!... sau: DESPRE CUM NU MAI AVEM DE ALES - Partea IV
ACEASTĂ VARĂ FIERBINTE: ORI SE RUPE, ORI SE CRAPĂ!... sau: DESPRE CUM NU MAI AVEM DE ALES - Partea V
SUPLIMENT PORT@LEU
CORNELIU LEU LA 80 DE ANI - Sărbătorit în familie
CORNELIU LEU LA 80 DE ANI - SĂRBĂTORIT DE PRIETENI
CORNELIU LEU LA 80 DE ANI - ARTICOLE DEDICATE (partea I)
CORNELIU LEU LA 80 DE ANI - ARTICOLE DEDICATE (partea II-a)
CORNELIU LEU LA 80 DE ANI - MESAJE
CORNELIU LEU LA 80 DE ANI - MESAJE VENITE ULTERIOR
Ciclul: „MISTERELE DIN PAȘNICUL ORAȘ X…”
Ciclul: „MISTERELE DIN PAȘNICUL ORAȘ X…” - continuare
Tudor LEU - CÂINELE ÎNȚELEPTULUI
Tudor LEU - CÂINELE ÎNȚELEPTULUI - continuare
Două studii despre spiritualitatea gândirii intelectuale de Stelian Gombos
Cinci recenzii de adrian Botez la N.N.Negulescu, Constantin Stancu, Mircea Dinutz, Radu Botiș, Ioan Enache
Studiul despre cancer al unui fizician român
DIN FOLCLORUL INTERNETULUI
DIN FOLCLORUL INTERNETULUI- Partea II
DIN FOLCLORUL INTERNETULUI- Partea III
MESAJE VENITE ULTERIOR Leului

Ca să nu pierdem ideea
Nu e Leul din Numeea
Este Leul din Carpaţi
Noi urămu-i ca la fraţi
La mulţi ani şi multă parte
Pentru cel ce crede-n carte
Pentru cel care-a zidit
Un castel din propriu-i mit
În Poiana Ţapului
Omului, bărbatului
Leului venit mai an
Din pământul dobrogean
Îi cântăm cu glas divin
Hai să scrie, să bea vin,
Să ne bucure pe toţi
Şi să-i înjure pe hoţi.
Cei ce mint, fură, înşeală,
Într-o Românie cheală
Punem punct. Mai bem niţel
Hai să trăieşti Nea Cornel !
        Dan şi Doina Fruntelată
                 iulie 21, Bucureşti
 Prin viata

Am trecut, dar n-am trecut
Daca n-am trecut, voi trece,
Trece vremea, trece, trece...
Pana numeri pan' la zece!

Azi esti tanar, maine treci
Pe-alt taram ca sa petreci
Ce-ai lasat in urma ta
Timpul te va judeca...

De-ai comori si ai palate
Tot aici le lasi pe toate
Doar un copilas si-o carte
Te duc spre etenitate.

Anii trec, perechi-perechi,
Toate-s noi, si toate-s vechi...
        
           George ROCA
     80 e o varsta minunata!
Felicitari!
   De 21 Iulie 2012…

Maestrului Corneliu Leu, la Octogenariat...
 
Precum Maestrul nostru de-ani optzeci,
Leu straşnic traversând Atlanticu-ntr-o noapte,
Ca să perpetueze-acele nimfe de azteci,
Retrase-n Cuba: brune, foarte coapte,
Şi eu m-aş învăţa pre ele-n ciocârlii să zboare,
S-adune toţi fotonii blânzi pe zare,
Cu nemurirea dacică-n caligrafii solare,
De 21 iulie, tot înălţând urare
Maestrului Corneliu Leu: MULŢI ANI SUB SOARE …!
 
Ion PACHIA-TATOMIRESCU


 Din cuptorul din București vă rog să primiți domnule Corneliu Leu calde urări de LA MULȚI ANI cu sănătate și bucurii.
Sunt mândru de a vă fi cunoscut și de a fi colaborat cu dv. în diferite ocazii. Aveți întreaga mea admirație pt. ceea ce sunteți prin opera dv. literară dar și prin dăruirea neobosită pentru cauza românismului și a propășirii neamului nostru. Vă doresc putere și noi realizări în toate planurile. Să rămâneți mereu tânăr în gândire și neîndurător cu cei care atentează la valorile și demnitatea românilor. Din suflet din nou LA MULȚI ANI. !!!
                                                prof. Ioan Alexandru
 
 
 
 Stimate domnule Corneliu Leu,
 permiteţi-mi să vă urez la acest ceas aniversar deosebit şi unic pentru dvs. multă sănătate, reuşite literare cât cuprinde şi bucurii duhovniceşti alături de familia dvs.
    Şi, pentru că sunteţi născut chiar în ajunul Sf. Maria Magdalena, nu pot să nu aşez toate aceste gânduri de bine ale mele sub auspicii spirituale şi să îl rog pe bunul Dumnezeu să vă dăruiască puterea de a merge mai departe cu aceeaşi forţă combativă şi atitudine exemplară ca şi până acum pe drumul hărăzit de Sus al scrisului şi al culturii româneşti!  
 
 
 
   LA MULŢI ANI FERICIŢI, STIMATE DOMNULE CORNELIU LEU!
 
  Cu deosebit respect şi preţuire, mulţumindu-i destinului pentru onoarea de a-mi fi fost dat să vă întâlnesc pe tărâmul cuvintelor şi al ideilor şi de a fi colaborat cu dvs. de atâtea ori prin intermediului domnului George Roca,
  magdalena albu
 
 
 
 Distinse Domnule Corneliu Leu, Maestre,
 
Începând de astăzi, Revista ProLitera din cadrul RadioProDiaspora vă va sărbători, pe parcursul a trei zile (în avans aniversării dvs.), prin publicarea unor materialele ce fac referire la activitatea Dvs., pe prima pagină.
 
http://prolitera.prodiaspora.de/
 
 
 În numele celor care iubesc adevărul şi cuvântul românesc şi al meu, persoanal, vă mulţumesc pentru prinosul adus în dar limbii şi literaturii române, întregului act de cultură pe care, iată, şi la cei 80 de ani pe care îi împliniţi pe 21 iulie 2012 îl săvârşiţi, urându-vă din suflet sănătate şi bucurie, linişte şi mereu aceeaşi putere de dăruire a cuvântului scris, în aceeaşi limpezime şi dragoste.
Să ne trăiţi întru mulţi ani, Domnule Corneliu Leu!
Cu respect şi aleasă preţuire,
Georgeta Resteman
Redactor şef ProLitera
 
 
 
 LA MULŢI ANI, MAESTRE! Sper din suflet că această zi v-a oferit un prilej de simţire spirituală profundă şi o clipă de răgaz în drumul către împlinirea scriitoricească. Să vă dea Dumnezeu putere şi minte lucidă!
Cu profundă sinceritate,
George Baciu
 
  
 Stimate Dle  Leu,
Poate cu intarziere, dar nu ma scuz ca am vrut sa respect dorinta de a va felicita dupa ce scapam de rusinea nationala, va rog sa primiti si din partea noastra ( Emil si Mariana Cica ) cele mai calde urari de sanatate si  ani multi in continuare.
Ne amintim cu mare dragoste de intalnirile noastre in Bucuresti si inca ne amuzam cand ne amintim de o vizita in casa din Bucuresti cand Radu Ghecea devenise foarte "exuberant"  cu ajutorul vinului bun pe care il serveati noua, musafirilor.
Ne mai amintim si cand ne-ati oferit posibilitatea de a construi o casa de vacanta la mare
Ne bucuram ca sunteti la Poiana Tapului, la aer curat si liniste.
Cu ingaduinta Dvoastra publicam in numarul ce apare imediat dupa Referendum, LEO LXXX care ne-a incalzit sufletele.
La multi ani
Emil  si  Mariana Cica, Melbourne 24 iulie 2012

 
  
 La mulţi ani, maestre CORNELIU LEU!
 
Să fii născut în Leu şi să te cheme Leu (de două ori - dacă punem la socoteală şi terminaţia, pronunţată englezeşte, a  prenumelui) este o aşezare a lucrurilor pe care numai hazardul o poate hotărî.
Să fii, însă, Leu - adică OM cu majuscule -  în viaţă e cu adevărat „lucru mare”, cum ar spune moroşenii. Şi mare prilej de bucurie când se întâmplă aşa, fiindcă maestrul Corneliu Leu, aflat la borna celui de-al optulea deceniu de viaţă trăită cu maximum de intensitate, şi cu deosebit folos pentru cultura română şi pentru oamenii acestui Neam, este un OM care a lăsat şi lasă urme urieşeşti pe unde a trecut şi trece, şi nu mi-ar ajunge toată pagina şi toată ziua doar pentru a le enumera şi a vă povesti despre fiecare în parte. A lăsat şi lasă, în continuare... valoare, frumuseţe, uneori dură, dar atât de necesară într-o lume care se scufundă, pas cu pas,  în magma mizerabilă a laşităţii şi a compromisului. Dar susţine cineva că frumuseţea trebuie să fie nepărat, şi tot timpul, catifelată? Ia gândiţi-vă cum ar fi pământul fără stânci! Şi cum ar fi viaţa fără adevăr? Care doare uneori! Corneliu Leu a spus şi spune, mereu, apăsat, adevărul. Nu e comod, dar cu atât mai necesar!
Scriitor, dramaturg, regizor de film, fondator al mai multor organizaţii social-culturale (1967 - Înfiinţează postul ,,Radiovacanţa”; 1968 - Începe realizarea şi prezentarea pe parcursul mai multor ani a serialului TV de film de autor ,,Călătorii romantice”; 1969 - înfiinţează Editura Eminescu şi colecţia ,,Romanul de dragoste”; 1970 - înfiinţează Studioul de filme al Televiziunii, începând producţia primelor seriale româneşti şi a coproducţiilor TV; 1973 - înfiinţează ,,Casa de filme nr. 4”, devenind producătorul unor filme şi mari ecranizări precum: „Cantemir”, „Ioanide”, „Adevărul şi Puterea”, „Mihai Viteazul”, „Actorul şi sălbaticii”, „Ciprian Porumbescu”, ,,Ţara de piatră”, „Serata”, „Casa de la miezul nopţii”, „Cu mâinile curate”, „Felix şi Otilia”, ,,Lumina palidă a durerii”, „Nea Mărin Miliardar”, „Iarba verde de-acasă”, „Alexandra şi infernul”, „Scrinul negru”, „Tănase Scatiu”, „Facerea lumii”, „Agentul straniu”, „Imposibila iubire”, „Castelul din Carpaţi” etc.; 1986 - reînfiinţează, la ,,Contemporanul” suplimentul „Realitatea ilustrată”; 2001 - înfiinţează, la 172 de ani de la apariţie, noua serie a revistei „Albina”; 1949 - membru fondator al Uniunii Scriitorilor din România; 1952 - membru fondator al Uniunii Ziariştilor din România; 1965 - membru titular al Organizaţiei Internaţionale a Ziariştilor; 1995 - membru titular al Institutului Internaţional „Jacques Maritain”; 1997 - membru fondator al Asociaţiei Europene pentru Educaţie Pluralistă; preşedinte - Mişcarea pentru Progresul Satului Românesc; membru al Asociaţiei Scriitorilor de Limbă Română din Québec; preşedintele „Fundaţiei Episcopul Grigorie Leu” (bunicul domniei sale), etc. Sunt doar câteva repere, pentru cititorii noştri.
Maestrul Corneliu Leu s-a născut, în urmă cu 80 de ani, la 21 iulie, sub soarele care transformă în miere ameţitoare celebrele podgorii ale Medgidiei, din care se bucurau şi zeii daci. Verbul său e strălucitor şi muşcător ca mustul în fierbere, spiritul ademenitor ca valul neobosit al mării care i-a legănat copilăria.
Mi-e drag Corneliu Leu şi mă bucur că pot să-i spun, cu reverenţa cuvenită: La mulţi ani, iubite Maestre! Să ne trăiţi în sănătate maximă şi să ne împrospătaţi mereu sufletele şi minţile precum fântâna cu apă vie!

MARIANA CRISTESCU in „Cuvantul liber” din Tg. Mures
 

 
 


 ÎNCHEIEM CU PUBLICAȚIA PREFERATĂ A SĂRBĂTORITULUI:


 
 Dana Olariu în  „CorectArts”

Scriitor, dramaturg, regizor de film, Corneliu Leu implineste astazi 80 de ani. Anul acesta sarbatoreste si 64 de ani de cariera, de la debutul sau literar din 1948.
Corneliu Leu s-a nascut la Medgidia, in 1932, intr-o familie de intelectuali. Este nepotul episcopului Grigorie Leu, ultimul ierarh al Episcopiei Husilor inainte de instaurarea comunismului. A debutat in literatura la 16 ani, publicand nuvele si povestiri in “Flacara”, “Cuget liber” si “Pagini dobrogene”. A lucrat la radio, televiziune si in presa scrisa, unde continua sa publice analizele sale despre ceea ce se intampla in viata politica, sociala si culturala. In anii ’70 a infiintat Casa de filme 4, unde a fost producatorul a numeroase filme memorabile: Ioanide, Mihai Viteazul, Cu mainile curate, Felix si Otilia. Este membru fondator al Uniunii Scriitorilor si al Uniunii Ziaristilor din Romania si detinatorul multor premii pentru proza si roman, premii ale Uniunii Scriitorilor si distinctii, fiind cetatean de onoare al mai multor localitati si Mare Ofiter al Ordinului Metritul Cultural.
Despre viata sa si intalnirile care i-au marcat existenta, ne povesteste, in cateva cuvinte bine alese, incarcate de umorul si pasiunea cu care ne-a obisnuit, insusi scriitorul, intr-un interviu recent: “Intalnirea cu literatura ca pasionat, intalnirea cu securitatea ca anchetat, intalnirea cu nevasta ca rasfatat si intalnirea cu oameni care m-au facut sa cred in prietenie chiar daca unii m-au dezamagit”.
Inainte de toate, Corneliu Leu este un mare iubitor de tara, ceea ce transpira prin fiecare cuvant al scrierilor sale, pe care CorectNews are onoarea sa le gazduiasca.
Astazi Corneliu Leu implineste 80 de ani si este momentul sa-i fim recunoscatori pentru tot ceea ce ne-a oferit de-a lungul carierei sale si sa-i multumim anticipat pentru ceea ce ne-a pregatit de acum incolo. La multi ani, domnule Corneliu Leu!
 
 
 Corneliu LEU le-a răspuns tuturor prin intermediul „Jurnalului Național”, în stilul său specific de a mulțumi celor dragi, dar a nu-i încânta chiar pe toți; fapt pentru care titlul s-a tradus, ca să sune mai dulce:
 
       LEO LXXX

    
  UND SEIN WORT ÜBER UNSER
ales-bules PRÄSIDENT!

sau, fiind vorba aici și de amestecul cu o altă limbă europeană decât cea pur-germană, mai corect s-ar scrie astfel:
       UND SEIN WORT ÜBER (UNSER)
          ALES-(-BULES) PRÄSIDENT!


Am făcut glume toată viaţa, dar gluma asta cu 80 de ani nu am făcut-o eu, aşa că trebuie să mă iau în serios. Eu nu mai glumesc; am declarat încă de anul trecut, tot în această pagină, că nu mai glumesc atâta vreme cât mai sunt ticăloşii la putere, aşa că aştept cu nerăbdare să mai trecă o săptămână să scap prin referendum de ruşinea naţională. Dacă vreţi să mă felicitaţi, mai bine felicitaţi-mă atunci.
Aşa că mă păstrez grav şi mulţumesc tuturor pentru pentru gândurile bune, pentru atenţie. Le mulţumesc tuturor, chiar şi Doamnei Merkel care, interesându-se de Preşedintele României, înseamnă că se interesează de soarta tuturor românilor, deci şi a mea. E ca şi cum aş întreba-o eu pe Dumneaei ce mai face Goebbels, sau dacă, până la urmă, s-au găsit urme din poluţia lui Hitler pe cearceafurile Evei Braun.
Ca om care, vreme de mai multe decenii m-am ocupat de studiul filosofiei politice prin care s-a statuat conceptul de „democraţie creştină”, respectându-I Doamnei Merkel cariera politică ce a adus-o în fruntea Uniunii Creştin Democrate din Germania, eu cred că ea mai are, totuşi, de învăţat câte ceva de sub eticheta creştin-democrată pe care şi-au pus-o o gaşcă de aventurieri politici, ca să nu le mai ţină partea. O asigur că n-are pe cine apăra: Luigi Sturzo şi Konrad Adenauer s-ar răsuci în mormânt dacă ar afla cine le poartă insigna întru înşelarea alegătorului român.
Îmi permit să-I spun asta pentru că Dumneaei provine, ca şi mine, dintr-o familie de preoţi. Ea luterană, eu ortodox; deci, nici unul dintre noi nu poate fi mai catolic decât Papa, chiar şi în trista confuzie pe care o face luându-l în serios pe un aventurier demagog şi mincinos care a dus România de râpă. Şi, care mai are acum neobrăzarea de a vorbi despre „realizărili” unor mandate în care s-a bazat exact pe voturile celor care cred că „În România / Merge cu hoţia”…
Ei bine, aş fi fericit dacă spiritul civic românesc ar demonstra că nu mai merge cu această hoţie.
 
Numai astfel o femeie, chiar de seriozitatea lipsită de imaginaţie a Doamnei Merkel, n-ar confunda democraţia cu golanii de port pe care i-a cunoscut, poate, pe când se numea Domnişoara Kasner şi venea din RDG la Mamaia, pe plaja lagărului socialist unde nu era voie top-less. Vai, Stimată Doamnă Merkel, ce măscări mă faceţi să gândesc la bătrâneţea mea!...
                                                                                                                        Corneliu Leu
                                                                                                                         Poiana Ţapului
                                                                                                                           21 iulie 2012
Produs Port@Leu | ISSN 1842 - 9971