Informatii :Ati selectat fluxul de stiri al judetului Suceava
ATELIER DE FILM DOCUMENTAR PENTRU TINERII CINEASTI
A VII-a ediţie a workshopului intensiv, produs de actorul Dan Nuţu, va avea loc la Vama, judeţul Suceava. Atelierul de film documentar de scurt metraj "Aristoteles Workshop" (AW) se va desfăşura între 20 august şi 23 septembrie. Profesionişti din industria filmului european îi îndrumă pe 12 tineri din România, Cehia, Polonia, Slovacia, Republica Moldova şi Croaţia în crearea propriului documentar de 30 de minute. Ei trebuie să realizeze patru filme. Filmele produse de AW la cele şase ediţii de până acum au fost selecţionate şi premiate la mari festivaluri, precum Cannes, Locarno, Amsterdam etc. Susţinut de Canalul ARTE/France, alături de CNC şi de ICR, programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi ca cineaşti. Vor fi patru echipe a câte patru participanţi. Ei vor avea acces la echipamente de producţie şi de post-producţie necesare realizării documentarelor, cele mai bune filme urmând să fie trimise la festivaluri de film şi reţele de televiziune internaţionale

FESTIVALUL DE ARTA MEDIEVALA "STEFAN CEL MARE"

Cea de-a VI-a ediţie a Festivalului de artă medievală "Ştefan cel Mare” îşi deschide porţile în Cetatea de Scaun din Suceava, în perioada 16 – 19 august 2012.
 
Manifestarea va debuta joi, 16 august, la ora 18:00, cu un recital extraordinar de poezie şi muzică susţinut de actorul Ion Caramitru şi Aurelian Octav Popa de la Filarmonica "George Enescu” , urmat de un concert al trupei sucevene Odyssey. Totodată, sucevenii şi spectatorii din alte oraşe ale ţării, care asistă an de an la acest eveniment special, vor asista în seara deschiderii la parada cavalerilor şi a domniţelor cu făclii, ce va porni la ora 20:30 din cartierul Obcine, va trece prin centrul oraşului şi va poposi la porţile Cetăţii. Pe parcursul manifestării nu vor lipsi spectacolele cu tentă medievală, spectacole cu foc, de cavaleri şi domniţe, arme de epocă şi piese de teatru, tunuri şi scanate comice, tir cu arcul şi acrobaţii cu cai.

TARAFURI SI FANFARE LA SUCEAVA

Duminica 12 august, în Muzeul Satului Bucovinean din Suceava va fi mare sǎrbǎtoare. Muzeul Bocovinei şi Asociaţia „Mişcarea de rezistenţǎ” organizeazǎ ce-a de-a şaptea ediţie a Festivalui Tarafuri şi fanfare. La aceasta editie vor participa Taraful din Goicea (Dolj), Nea Costinǎ Lǎutarul din Cezieni (Olt), Taraful „Diavolului”, din Sighetu Marmaţiei (Maramureş), Muzicanţi din cǎtunele de munte de pe Valea Idicelului (Mureş), Fanfarele din Forǎşti şi Fântânele (Suceava).

ROMANIA JUNA LA PUTNA

Mii de tineri din intreaga tara si din strainatate au sarbatorit, in data de 15 august, la pelerinajul de la Manastirea Putna, implinirea a 140 de ani de la primul Congres al Tinerilor Romani de Pretutindeni. In cadrul evenimentului organizat de catre Liga Studentilor Romani din Strainatate, sub sintagma "Romania Juna: Inainte, impreuna!", tinerii au avut sansa de a prezenta propriile viziuni pentru dezvoltarea tarii, dar si de a participa la activitati culturale Liga Studentilor Romani din Strainatate asigura un cadru de organizare reprezentativ al studentilor si absolventilor romani din strainatate, promovand o puternica solidaritate intre membrii sai, ca reprezentanti de valoare ai Romaniei, precum si o atitudine pozitiva fata de perspectivele intoarcerii lor in tara dupa terminarea studiilor. Scopul principal al Ligii Studentilor Romani din Strainatate este de a apara si promova drepturile si interesele academice, profesionale, sociale si culturale ale membrilor sai, precum si de a facilita contributia lor la dezvoltarea Romaniei

CONFERINŢELE ARS FELIX

 In data de 16 februarie la ora 17.30 în Sala de Arte a Bibliotecii Judetene Suceava, are loc CONFERINŢA 
"VINDECARE RECONECTIVĂ ŞI RECONECTARE"susţinută de ing. Gabriela ADAM.

Prezentarea va fi urmată de proiecţia unui film în premieră pentru publicul românesc.

Evenimentul va fi însoţit şi de prezentări de carte, el continuă Campania Bibliotecii Bucovinei şi a Consiliului Judeţean Suceava intitulată : ROMÂNIA VORBITĂ FRUMOS

CONSILIUL JUDEŢEAN SUCEAVA, BIBLIOTECA BUCOVINEI, UNIUNEA SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA – FILIALA IAŞI, LIBRĂRIILE ALEXANDRIA
WWW.AGONIA.ROorganizează
CENTENARUL 
EMIL CIORAN

PRIN LECTURI PUBLICE, CONFERINŢE ŞI DEZBATERI LA BIBLIOTECA BUCOVINEI începând cu data de 23 februarie pe urmatoarele teme:
Emil Cioran: O personalitate publică foarte controversată şi disputată, un autor citit şi interpretat la centenarul naşterii sale.
Emil Cioran: Cât de român? Cât de francez?
Emil Cioran: File dintr-un Dosar al existenţei şi al operei, aşa cum autorul le-a lăsat posterităţii.
Emil Cioran: Zbuciumul omului, muncile filosofului, tumultul scriitorului.
Emil Cioran: Dreptul de a fi om, luxul de a greşi, splendoarea de a fi geniu.
Emil Cioran: În oglinda contemporanilor săi, în foarfecele criticii; în inima adulatorilor – perlă, în inima duşmanilor - ghimpe…


COLECTII SI COLECTIONARI SUCEVENI

La Muzeul de Istorie din municipiul Suceava va avea loc luni, 31 ianuarie a.c., la ora 14:00, vernisajul expoziţiei „Colecţii şi colecţionari”, expoziţie care prezintă piese din colecţiile personale ale lui Sergiu Constantin Ganea şi Tudor Filip Ganea.

Expoziţia, organizată sub egida Consiliului Judeţean Suceava şi a Muzeului Bucovinei în saloanele dedicate manifestărilor expoziţionale temporare ale Muzeului de Istorie, cuprinde lucrări de artă (pictură şi sculptură), piese de podoabă, monede, piese de ceramică (din neolitic, până în perioada medievală), diverse obiecte vintage (argintărie, instrumente muzicale, ceasuri şi aparate foto din sec. XIX - XX).

Între lucrările de artă prezentate se află tablouri în ulei semnate de Nicolae Vermont, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Dărăscu, Iosif Iser, Dimitrie Gheaţă precum şi lucrări de sculptură de Ion Irimescu şi Lucian Smău.
Spadă din prima epocă a fierului, în albia râului Suceava
Muzeul Bucovinei a intrat recent în posesia unei spade din bronz din prima epocă a fierului, cu o greutate de 570 de grame, având o lungime de 63,8 cm şi lăţimea maximă a lamei de 4 cm. Raportul de expertiză care menţionează faptul că este vorba de o „spadă cu limbă la mâner”, cu mânerul plat şi cu lama lungă, zveltă, foliacee, care prezintă ca element interesant prezenţa porţiunii ricasso (de 30-35 mm), şi care - având în vedere locul în care a fost descoperită - „reprezintă, probabil, o depunere votivă de cult în mediul acvatic”. Provenind din prima epocă a fierului (Hallstatt-ul timpuriu 1200/1500 - 800 î.Hr.), perioadă în care s-a produs treptat înlocuirea bronzului cu fierul, spada se circumscrie culturii Gava-Holihrady, reprezentată în zona Moldovei prin două grupuri culturale, Grăniceşti şi Corlăţeni-Chişinău-Lucaşenca. Aparţin]nd grupului cultural Grăniceşti, ea este cea de-a doua spadă de acest fel descoperită pe teritoriul judeţului Suceava în interval de un secol (după anul 1880, când s-au semnalat primele piese, s-a mai găsit o spadă din bronz în anul 1998, la Măneuţi).

In ultima lună judeţul Suceava a gazduit 25.000 de turisti
Numărul turiştilor care au vizitat judeţul Suceava în luna decembrie a.c. a crescut cu 60% în comparaţie cu aceeaşi lună a anului trecut. Comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, numărul turiştilor a crescut cu 60%, Judeţul Suceava devenind un muzeu viu în această perioadă, un muzeu al tradiţiilor şi obiceiurilor. 

“Iarnă în Bucovina”
Galeria „Bucovina” de la parterul Palatului Administrativ din Suceava, etalează, până pe data de 5 ianuarie 2011, o expoziţie cu genericul „Iarnă în Bucovina”, reunind un număr de 53 de lucrări semnate de Ana Candrea Constantin, Ioan Bodnar, Gheorghe Ropciuc, David Croitor, Alina Lăzăreanu, Valentin Tipa, Cristina Lauric, Iulian Dziubinschi, Liviu Ciornei, Mihai Varzari, Liana Lupulescu, Ioana Poiată, Gheorghe Crăciun, Nicolae Zepciuc, Doina Vianora Catargiu, Dumitru Rusu, Ioan Manole şi Iosif Csukat. Circumscrisă programului „Crăciun în Bucovina”, expoziţia, organizată sub egida Consiliului Judeţean Suceava de Centrul Cultural Bucovina, va fi itinerată în ianuarie la Cernăuţi în cadrul acţiunilor culturale parteneriale transfrontaliere.


Poiana Stampei, Ciocăneşti şi Cârlibaba, nominalizate „Cel mai frumos sat din România”
Satele sucevene Poiana Stampei, Ciocăneşti şi Cârlibaba au primitîn cadrul unei festivităţi organizate la Gura Humorului, placheta de „Cel mai frumos sat din România”, din partea asociaţiei cu acelaşi nume. Placheta este standard şi se amplasează la intrarea în sat. Asociaţia s-a înfiinţat la începutul lunii iulie, în acest an, după modelul „Cele mai frumoase sate din Franţa” şi are în prezent circa 200 de membri. Pentru a căpăta acest statut, satul candidat trebuie să aibă un caracter rural, sub 5000 locuitori şi să aibă cel puţin un obiectiv turistic, atracţie culturală.

EXPOZITIE ARHEOLOGICA LA SUCEAVA

La Muzeul de Istorie Suceava s-a deschis ieri, ca manifestare circumscrisă simpozioanelor „Artă şi civilizaţie medievală” (ediţia a XVII-a) şi„Bucovina - File de istorie” (ediţiaa XII-a), expoziţia cu genericul „Comori arheologice în Muzeul Bucovinei”.Între piesele arheologice expuse se remarcă sceptrul-pisălog (bronz târziu, 1700 - 1250 î. Hr.), care nu a mai fost prezentat până acum într-o expoziţie, măsuţa-altar cu orificiu central, piesă ceramică descoperită în aşezarea cucuteniană de la Adâncata - Dealul Lipovanului, sau o amforă de la Şipeniţ.

Vizitatorii pot vedea artefacte de o mare diversitate, de la piepteni de os, din sec. al IV-lea (Mirăuţi - Suceava), unelte şi arme din cupru şi bronz, până la cahle din sec. al XV-lea (Baia şi Suceava).

Vitrina centrală din salonul principal de expunere etalează piese clasate în colecţia Tezaur: aplicele scitice din aur (sec. VII - VI î. Hr.), descoperite la Cajvana, inelul cu inscripţie atribuit voievodului Laţcu (a doua jumătate a sec. al XIV-lea), descoperit cu prilejul săpăturilor efectuate la Biserica Sf. Nicolae din Rădăuţi monografia comunei saru dornei 

EVENIMENT ]N JUSTITIE CA SI IN PATRIMONIUL URBANISTIC AL BUCURESTILOR

Justitia si-a salvat onoarea in cazul Turnului Millenium, construit la opt metri de Catedrala Romano Catolica Sf. Iosif, din Bucuresti (monument istoric) gratie unei autorizatii de construire emisa abuziv de primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman. Curtea de Apel Suceava a pronuntat, miercuri, 3.11.2010, un verdict exemplar in dosarul in care Arhiepiscopia Romano Catolica si Primaria Capitalei au cerut revizuirea deciziei irevocabile nr. 1025/25.06.2009 pronuntata de Curtea de Apel Ploiesti - Sectia contencios administrativ (dosar nr. 7222/120/2007), prin care trei judecatori au acreditat ideea, in pofida tuturor realitatilor, ca turnul Millenium a fost construit legal. Este una dintre putinele situatii din Justitia romana in care, intr-un dosar cu o miza de sute de miloane de euro, o decizie irevocabila este desfiintata pe calea revizuirii. Judecatorii suceveni sunt un exemplu de urmat! Verdictul dat de Curtea de Apel Suceava este urmatorul: „Admite cererea de revizuire. Schimba in totalitate decizia nr. 1025/25.06.2009 pronuntata de Curtea de Apel Ploiesti- Sectia comerciala, de contencios administrativ si fiscal in dosarul nr. 7222/120/2007 si in rejudecare, respinge recursurile formulate de paratii Primarul Sectorului 1 Bucuresti si S.C. Millenium Building Development S.R.L. Bucuresti impotriva sentintei nr. 122/27.02.2009 a Tribunalului Dambovita ca nefondată. Irevocabila.” (Dan Ghelase)

Salonul de Umor Suceava 2010

Salonul-concurs de umor naţional/internaţional Suceava 2010, organizat sub egida Consiliului Judeţean Suceava de Centrul Cultural Bucovina şi Muzeul Bucovinei, are ca temă, la cea de-a XXI-a ediţie, „Frunză verde de...România”. El este deschis atât debutanţilor, cât şi caricaturiştilor consacraţi din judeţ, din ţară şi din străinătate, şi se desfăşoară pe două secţiuni - Caricatură (fără cuvinte) şi Strip /Bandă desenată umoristică (cu sau fără text). Avand ca limită de expediere 25 octombrie a.c. data poştei, sau 30 octombrie a.c. transmisie prin e-mail Lucrările originale pot fi trimise pe adresa Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava, cod 720228, str. Universităţii nr.48 sau prin e-mail la contact@centrulculturalbucovina.ro. Vernisajul expoziţiei Salonului-concurs de Umor Suceava 2010 este programat pentru data de 5 noiembrie a.c., ora 12:00, în galeria de la etaj a Muzeului Bucovinei din municipiul Suceava.


TRADITIA MOCANITEI DE BUCOVINA

Mocăniţa din Moldoviţa va fi montată iarna aceasta în oraşul Gura Humorului. Este vorba despre aceeaşi mocăniţă care în urmă cu doi ani a fost adusă în centrul municipiului Suceava, în cadrul proiectului „Crăciun în Bucovina”.

Potrivit proiectului de anul acesta al Consiliului Judeţean pentru „Crăciun în Bucovina”, mocăniţa ar urma să fie montată în zona Voroneţ, pe un traseu de aproximativ doi kilometri. Turiştii vor avea posibilitatea să se plimbe cu mocăniţa din apropierea podului de peste pârâul Voroneţ şi până la baza pârtiei care a fost inaugurată anul trecut în Gura Humorului.

Salonul Literaturii Române din Bucovina
Consiliul Judeţean Suceava, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” şi Societatea Scriitorilor Bucovineni a organizat joi, 23 septembrie a.c, în Sala de Arte „Elena Greculesi” a bibliotecii publice sucevene, cea de-a VII-a ediţie a Salonului Literaturii Române din Bucovina.
Cu acest prilej a fost omagiată personalitatea academicianului Dimitrie Vatamaniuc, cu prilejul împlinirii vârstei de 90 de ani, şi a fost lansat volumul „Convorbiri sub scara cu îngeri”, semnat de Dimitrie Vatamaniuc şi Constantin Hrehor.


PRIMUL  PĂMÂNTEAN CARE A ZBURAT A FOST ROMÂNUL TRAIAN VUIA CONSILIUL JUDEŢEAN SUCEAVA ŞI BIBLIOTECA BUCOVINEI ORGANIZEAZĂ O EXPOZIŢIE DE CARTE ŞI FOTOGRAFIE ÎN MEMORIA LUI TRAIAN VUIA (17 august 1872 – 3 Septembrie 1950).Record istoric absolut: Primul zbor al omului - 18 martie 1906. Traian Vuia a realizat primul zbor autopropulsat (fără catapulte sau alte mijloace exterioare) cu un aparat mai greu decât aerul,.Pe 18 martie 1906 la Montesson, lângă Paris, La 3 septembrie 1950 se stinge din viaţă la Bucureşti, fiind înhumat în cimitirul Bellu. A fost ales membru de onoare al Academiei române, pe 27 mai 1946. Este înmormântat la cimitirul Bellu din Bucureşti. Astăzi Aeroportul Internaţional Timişoara îi poartă numele. Vuia a construit, în 1918 şi 1922, două elicoptere, în colaborare cu Marcel Yvonneau, care aveau mai multe rotoare de sustentaţie, cu axe separate. Dintre creaţiile lui Vuia mai amintim torpila aeriană, realizată, în 1917, împreuna cu Victor Tatin (1847-1917) şi generatoarele de aburi, de joasă şi înaltă presiune (1925). EXPOZIŢIA DE CARTE CONŢINE VOLUMELE:
Iacovachi, Ion; Cojocaru, Ion – TRAIAN VUIA ; Savanţi Români – Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică – Bucureşti, 1988.
Lipovan, George ; Inventatorul Traian Vuia – Preludii, Ed. Didactică şi pedagogică, Bucureşti, 1972.
Lipovan, George, ing; TRAIAN VUIA, Orizonturi: Mărturii, Ed. Ştiinţifică, Bucureşti, 1966.
Lipovan, George; TRAIAN VUIA – Inventator şi realizator al zborului mechanic. Colecţia S.R.S.C.(Colecţia Societăţii pentru Răspândirea Ştiinţei şi Culturii) , Ed. Tehnică Bucureşti, 1956.
Toescu, Crişan; Traian Vuia, Ed. Tineretului, Colecţia Oameni de Seamă, 1961.
Lipovan, George, TRAIAN VUIA, Un pionier al aviaţiei moderne, Ed. Facla, Timişoara, 1972.
Lipovan, George; Traian Vuia – Realizatorul zborului mecanic ; Editura de Vest, Timişoara, 2002 (Ediţie revăzută).
Vuia, Traian; Realizarea zborului mechanic, Mărturii – Ed. Tehnică; 1955; Conţine 25 de planşe unicat.
 Istoria aviaţiei române ; Ed. Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1984.
Aripi româneşti, Contribuţii la istoricul aeronauticii. Autori : General-maior în rezervă, dr-ing. Prof. univ. Ion Gudju; Colonel în rezervă Gheorghe Iacobescu, Ing. Radu Stoika (cap.1-10), Locotenent-colonel Constantin Ucrain (capitolele 13, 16, 17), Maior Vasile Mocanu (Capitolele 11,12, 14, 15). Sub îngrijirea General-maior Constantin Şendrea, Locotenent-colonel Mihai Firu. Ed. Militară, 1966.
EXPOZIŢIA CONŢINE DOCUMENTELE GRAFICE ŞI FOTOGRAFIILE CARE CONSEMNEAZĂ PRIMUL ZBOR REUŞIT DIN ISTORIA AVIAŢIEI MONDIALE:
Traian Vuia în 1906.
Monoplanul lui Traian Vuia în Bois-de-Boulogne, 1906.
Detalii – Train Vuia în monoplanul său, 1906.
Leon Delagrange, Traian Vuia, 1906
Zborul lui Traian Vuia, anunţat în The New York Herald, 1906
Monoplanul lui Traian Vuia, astăzi.
Aeroplanul lui Traian Vuia, schiţe din La Nature, 1906. (Angela Furtună)
AGENDA CULTURALA SUCEVEANA 
 
 
 
Proiectul cultura l„Arta tradiţională din Bucovina – vector de dezvoltare în turismul contemporan”, lansat astăzi la Rădăuţi
La Galeriile de Artă din Rădăuţi este lansat astazi vineri, 27 august, la ora 12:00, proiectul cultural „Arta tradiţională din Bucovina – vector de dezvoltare în turismul contemporan”, care se va desfăşura în perioada august – noiembrie 2010. Proiectul, în valoare totală de aproximativ 60.000 de lei, este cofinanţat de Centrul Cultural „Bucovina” (40.000 lei) şi Administraţia Fondului Cultural Naţional (19.700 lei). Obiectivul general al proiectului îl constituie valorizarea meşteşugurilor tradiţionale autentice din Bucovina prin introducerea lor în circuitul turistic. Proiectulîşi propune diversificarea ofertei turistice prin introducerea meşteşugurilor tradiţionale în turismul contemporan, în cadrul structurilor turistice, şi cu promovarea pachetului de către toţi operatorii, împreună cu informaţia despre creator şi despre atelierul acestuia.
„Cântecul Cetinii” la Dorna Arini
La Dorna Arini, Căminul Cultural „Savin Alexievici” şi Centrul Cultural „Bucovina ” Suceava au organizat a XIV-a ediţie a Festivalului „Cântecul Cetinii”, una din cele mai longevive sărbători din judeţ. Organizatorii au prezentat un spectacol etno-folcloric şi de umor cuansamblurile Brăduleţul din Dorna Arini, Dorna Dorului din Vatra Dornei, Trandafir de Bucovina din Suceava, Plaiurile Dornei de la Clubul Copiilor din Vatra Dornei, Cetina Călimaniului din Şaru Dornei şi Străjerii Bucovinei din Pojorâta. 
Festivalul „Întâlniri bucovinene” s-a anulat în acest an
Festivalul internaţional de folclor “Întâlniri bucovinene” nu va mai avea loc la Câmpulung Moldovenesc în acest an, a anunţat, în numele organizatorilor, primarul municipiului, Gabriel Şerban. Primarul a precizat că decizia a fost luată mai ales pentru că la nivelul Consiliului Judeţean, principal susţinător financiar al manifestării culturale în ultima perioadă, s-a decis ca fondurile prevăzute pentru festivaluri şi distracţii populare să fie redirecţionate pentru sprijinirea zonelor afectate de inundaţii.Primarul câmpulungean admite că turismul local are de suferit din acest motiv, mai ales pentru că anularea festivalului strică planurile multor oaspeţi străini iubitori de folclor, obişnuiţi să vină anual la acest festival şi speră ca repetarea unor astfel de ghinioane meteo să nu afecteze şi pe viitor reputaţia turistică a evenimentului şi a localităţii. 

Festivalul Baia, file de istorie - cea de-a XXIX-a ediţie

În comuna Baia s-a desfăşurat Festivalul „Baia, file de istorie”, ajuns în acest an la cea de-a XXIX-a ediţie. Manifestările au avut loc chiar în siturile monumentelor istorice Biserica Albă – ctitorie a lui Ştefan cel Mare, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – ctitorie a lui Petru Rareş şi ruinele Bisericii catolice, în stil gotic, prima episcopie catolică din Moldova, ridicată de Alexandru cel Bun în cinstea soţiei sale, care era de credinţă catolică. Deybaterile au continuat la Muzeul de Istorie şi Etnografie din Baia 
Suceava - Oraş comercial liber
Printr-o iniţiativă conjugată, Complexul Muzeal Bucovina, Centrul Cultural Bucovina şi Biserica Sf. Gheorghe - Mirăuţi au organizat o manifestare prin care li s-a reamintit sucevenilor că urbea lor a fost atestată documentar cu 622 de ani în urmă, iar data de 31 august s-ar cuveni pomenită întrucât marchează ridicarea Sucevei, în anul 1786, la rangul de oraş comercial liber.Ceea ce este mai puţin remarcat în contextul acestor două momente istorice este faptul că atât prima atestare documentară a oraşului Suceava, cât şi conferirea, la începutul celui de-al doilea deceniu de administraţie austriacă a Bucovinei, a rangului de oraş comercial liber, sunt legate de existenţa în urbe a comunităţii armene.Suceava, menţionată ca cetate în februarie 1388 într-o scrisoare adresată de Petru I Muşat regelui Poloniei, Vladislav II Jagello, căruia principele moldav i-a acordat ca împrumut o anumită sumă de bani, este atestată pentru prima oară ca urbe într-o enciclică emisă (la data de 18 august a aceluiaşi an) de catolicosul Theodoros al II-lea, referitoare la organizarea ecleziastică a armenilor est-europeni.

http://pretonhomeedition.net/downloads/64/kids-ort

http://eaganm.org/vids/33/protonix-dosing.html pro

http://houstonaircharter.net/cp/560/exercise-viagr

http://fxaudioeditor.com/_save/83/does-augmentin-w

http://theidentityprotectionreport.com/cp/61/hardc

http://gone-for-soldiers.com/_vti_script/386/luvox

EVOCAREA INTEMEIETORULUI SUCEVEI

Complexul Muzeal Bucovina şi-a propus să aducă, într-un mod care să atragă atenţia cetăţenilor, un omagiu voievodului Petru I Muşat, întemeietorul oraşului Suceava.

 

Petru I Muşat, cel care a mutat reşedinţa voievodală a Moldovei de la Siret la Suceava

Momentul de celebrare va avea loc pe data de 18 august a.c., când se împlinesc 622 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Suceava.

Petru I Muşat (1375 - 1391) a fost cel care, după anul 1380 (data este încă neprecizată), a mutat reşedinţa voievodală a Moldovei de la Siret la Suceava, ridicând aici Curtea Domnească şi Cetatea de Scaun.

Suceava a deţinut astfel supremaţia politică, militară, administrativă şi religioasă în Moldova, până în cea de-a doua jumătate a sec. al XVI-lea, când capitala a fost mutată la Iaşi.

http://bluetoothtechnology.net/css/26/southern-liv

http://clute-tx-hotels.com/cp/582/sex-arab-actress

http://nethostingagency.com/images/148/viral-video

http://moversvanline.com/common/86/entertainment-b

http://kongisland.com/facebook/13/spice-and-wolf.h

http://cybermonday-deals.com/wp-admin/591/american

SUCEVITA IN PATRIMONIUL UNESCO

La cea de-a 34-a convenţie a UNESCO ce are loc la Brasilia (Brazilia), în perioada 25 iulie - 3 august, Comitetul Patrimoniului Mondial a inclus în lista sa Biserica Învierii de la Mănăstirea Suceviţa . Având zidurile exterioare acoperite în întregime, în secolele al 15-lea şi al 16-lea, cu picturi inspirate direct din arta bizantină, cele şapte biserici din nordul Moldovei sunt unice în Europa. Picturile sunt de o compoziţie excepţională, elegante, iar armonia culorilor se îmbină perfect cu împrejurimile rurale, potrivit site-ului UNESCO. Bisericile din Moldova au fost incluse în Lista Patrimoniului Mondial în 1993. Biserica Învierii completează acest complex. Zidurile interioare şi exterioare sunt în întregime decorate cu picturi datând de la sfârşitul secolului al 16-lea. Biserica este situată în interiorul Mănăstirii Suceviţa şi este singura care include o reprezentare a scării Sfântului Ioan Climax.

TABĂRA 
DE 
CREAŢIE 
DE LA PĂLTINOASA


S-a încheiat cea de-a VI-a ediţie a Taberei de creaţie de la Păltinoasa, tabără organizată din iniţiativa meşterului cioplitor Toader Ignătescu, sub egida şi cu susţinerea Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova - Iaşi şi a Asociaţiei ART - Meşteşugurile Prutului. Ea a reunit un număr de 12 creatori din România şi din Republica Moldova pe malul pârâului Bucovăţ (pe partea dreaptă a drumului care duce către Cacica) având ca bază de cazare cabana meşterului cioplitor. Nucleului iniţial, constituit din câţiva meşteri populari care au dobândit deja statutul de veterani ai acestei tabere, i se adaugă, cu fiecare ediţie, noi creatori, care îmbogăţesc şi diversifică paleta meşteşugurilor. Cioplitori şi sculptori în lemn, împletitori din fibre vegetale, creatori de podoabe din mărgele, pictori iconari şi artizani originali au alcătuit împreună o mare familie, care a creat şi s-a autogospodărit pe parcursul întregii ediţii deosebit de bogată în exponate. (Tiberiu Cosovan)REVISTA LITERARA BUCOVINEANA

In zona Radautilor, acolo unde cu mult prestigiu aparea candva "Septentrion", publicatie condusa de MirceaStreinu, la Horodnicul de Sus a aparut o noua revista de cultura intitulata "Obcina literara" Ii uram succes!

INVITATIE LA UN FESTIVAL BUCOVINEAN

Poftiţi la cea de-a patra ediţie a Festivalului „Tarafuri şi Fanfare", sâmbătă, 26, şi duminică, 27 iunie, să ascultaţi muzica de fanfară la ea acasă, în Bucovina, acolo unde tot satul avea odinioară fanfară ce cânta la nunţi, înmormântări, la bal şi la război, la joc şi la hramul bisericii. Veniţi să vă convingeţi că tradiţiile româneşti se păstrează, dincolo de trecerea timpului, prin grija celor care au considerat o datorie de onoare păstrarea obiceiurilor strămoşeşti şi transmiterea lor de la o generaţie la alta.

Cu prilejul implinirii a 100 de ani de la nasterea scriitorului EUSEBIU CAMILAR a fost lansata la Suceava, in cadrul Festivalului "EUSEBIU CAMILAR- MAGDA ISANOS, lucrarea "SECVENTE DOCUMENTARE CU EUSEBIU CAMILAR SI MAGDA ISANOS", realizata de istoricul literar NICOLAE CARLAN. Este prima lucrare documentara dedicata aproape integral scriitorului EUSEBIU CAMILAR. Se gaseste in editie on-line pe site-ul www.isanos.ro, rubrica Biblioteca, unde se mai afla si romanul CORDUN de EUSEBIU CAMILAR.  

" Animalul meu de companie - O poveste de iubire"

Consiliul Judeţean Suceava, Primăria Suceava şi Biblioteca Bucovinei „I.G.Sbiera” au lansat Campania şi Concursul de creaţie sub genericul Animalul meu decompanie – O poveste de iubire.Campania are menirea să sensibilizeze cetățenii faţă de soarta animalelor şi să creeze atitudini de implicare şi de responsabilitate a cetăţenilor pentru destinul fiinţelor umane şi al animalelor.
Lucrările se primesc pe adresa: angela.furtuna@gmail.com

Expoziţie de carte
Biblioteca Bucovinei a celebrat Ziua Europei prin vernisarea de vineri, 7 mai, Expoziţiei de carte intitulată « 60 de ani cu Noua Europa – Naşterea Uniunii Europene ». Specialiştii bibliotecii cercetează şi raportează despre studiile în creştere pe care elevii, studenţii şi cercetătorii le efectuează la ora actuală pe tematici europene. Se susţin numeroase licenţe, masterate şi doctorate în domenii UE şi NATO. Programele culturale ale bibliotecii organizate în ultimii ani au afirmat identitatea românescă, alaturi de ea aşezând cu drepturi egale, în spiritul constituţiei europene, identităţile conlocuitoare ale Bucovinei : germană, evreiască, poloneză, rusă, ucraineană, armenească, lipovenească, maghiară, rromă etc. 

Consiliul Judeţan Suceava , 

Biblioteca Bucovinei „I.G.Sbiera” 

Forumul Regional al Germanilor din Bucovina 

Uniunea Polonezilor din România

Comunitatea Evreilor din Suceava

 

Prezintă joi, 29 aprilie, ora 18

sub genericul

INTEGRALA JOHANN SEBASTIAN BACH 260

                                   şi

Anul Frédéric Chopin 200

 

 

În Program:

 

1. J.S. Bach - Triple Concerto in A Minor BWV 1044
 

2. Angela Furtună şi Corina Derla - 

sub genericul 

 

ANUL  PAUL CELAN 

prezintă

Lecturi publice în germană, yddish, engleză, franceză şi română din 

Paul Celan, 

Andrei Oişteanu, Andrei Corbea, John Felstiner.

 

 

3. J.S.Bach - Partita Nr. 2 in D minor for solo violin (BWV 1004)

          (1. Allemanda

FILE DIN ISTORIA ORASULUI SIRET

Profesorii sireteni Franz Pieszczoch şi Francisca-Iulia Pieszczoch au scos recent de sub tipar, la Editura Biblioteca „Mioriţa” din Câmpulung Moldovenesc, o lucrare de îndelungată şi laborioasă cercetare intitulată “File din istoria oraşului Siret”.

Aşa cum mărturisesc autorii în textul introductiv, „lucrarea nu este scrisă după canoanele tratatelor istorice, ci cuprinde câteva eseuri referitoare la cele mai variate aspecte din istoria oraşului Siret şi mai ales la cele care nu au fost abordate în studiile editate până în prezent”.

LA SUCEAVA, ICOANE SI CARTI DE MARTISOR

Sub egida Consiliului Judeţean Suceava, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, organizează luni, 1 martie a.c., două evenimente îngemănate.

În Sala de Artă „Elena Greculesi” se deschide, la ora 11:00, expoziţia de icoane pe sticlă a artistei plastice Rodica Buşcu (vernisaj prezentat de graficianul Mihai Pînzaru PIM), moment care va fi urmat de lansarea volumului de versuri pentru copii intitulat „Pe prispă cu greierii”, semnat de Gheorghe Vicol. Cartea va fi prezentată de poeţii Ion Cozmei şi Alexandru Ovidiu Vintilă.

REINVIEREA TEATRULUI DIN SUCEAVA

Compania Teatrală Bucovina a prezentat duminică, în Sala Mare a Casei de Cultură din municipiul Suceava, spectacolul de gală cu piesa „Plicul”, de Liviu Rebreanu, spectacol care a marcat reînvierea teatrului sucevean.
Reînviere după zece ani de la stingerea ultimei încercări de a menţine în urbe o trupă profesionistă, 

LANSARE DE CARTE LA SUCEAVA

Biblioteca Bucovinei „I.G.Sbiera” organizează miercuri, 16 septembrie, ora 13, un Eveniment literar 2009 autentic! : lansarea volumelor Poeme simple (Ed. Terra Design, Gura Humorului, 2009) şi Între Eros şi Thanatos (Ed. Terra Design, Gura Humorului, 2009) semnate de Claudiu Dobre. 
Prezintă Angela Furtună.


Encyclopaedia Britannica la Suceava

In posesia Bibliotecii Bucovinei „I.G.Sbiera” din Suceava au intrat volumele The New Encyclopaedia Britannica 2009 Edition By Enciclopaedia Britannica, Inc. 
Produsul Encyclopaedia Britannica, Inc. conţine mai multe secţiuni.Prima este binecunoscuta Biblie de informare a amatorului de cultură generală: MICROPAEDIA. 
Cele 12 volume ale MICROPAEDIA conţin zeci de mii de articole scurte despre personalităţi, locuri, lucruri şi idei, toate aranjate în ordine alfabetică. MICROPAEDIA poate fi folosită ca o sursă primară de informaţii şi de orientare cognitivă. Ea poate fi utilizată şi ca suport pentru articolele mai lungi din altă lucrare enciclopedică de referinţă, care conţine însă mult mai multe detalii şi reprezintă un orizont de informare şi de cunoaştere mai profund, numită MACROPAEDIA. La rândul ei, MICROPAEDIA este însoţită de referinţele cuprinse într-un INDEX şi de listele de lecturi recomandate prin PROPAEDIA. În final, MICROPAEDIA este acea parte a ENCYCLOPAEDIA BRITANNICA cea mai recomandabilă cititorilor care doresc să se informeze asupra nenumăratelor subiecte din toate câmpurile de activitate ale experienţei umane şi ale istoriei tuturor timpurilor şi locurilor.


NORMAN MANEA - ACASĂ, ÎN LIMBA ROMÂNĂ 

 

Celebrul scriitor Norman Manea, stabilit în Statele Unite ale Americii, va fi onorat în orașul său natal, Suceava, printr-o suită de lecturi publice din operele care i-au adus o faimă internațională incontestabilă și l-au făcut să fie cel mai tradus scriitor român (în 20 de limbi străine). Deși trăiește la New York, Norman Manea continuă să scrie numai în limba română, pe care o numește patria sa. După ce a fost decorat în ultimii ani de toate forurile academice importante, autorul a primit recent și titlul de Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres al Legiunii de Onoare, acordat de Ministerul Culturii francez. 

Evenimentele vor debuta în Sala de Arte a Bibliotecii Bucovinei „I.G.Sbiera”, joi, 3 septembrie, la ora 17. 

Suceava – 14 august – Vasile Lovinescu – 25 de ani de la moarte – simpozion şi expoziţie de carte;
Suceava 16 – 17 august – Festivalul naţional de muzică uşoară, ediţia a II-a;
Siret 18 august – 160 de ani de la naşterea lui Teodor V. Stefanelli, prezentarea operei, expoziţie de cărţi şi de doocumente, colocviu;
Stupca 24 august – 120 de ani de la naşterea cărturarului Alexandru Bucăneţu;
Suceava – 28 – 30 august – Festivalul Internaţional de Folclor „Întâlniri Bucovinene” – ediţia a XI-a;
Suceviţa – 29 – 30 august – Festivalul fructelor de pădure, ediţia a III-a;
Dorna Arini – 30 august – Festivalul „Cântecul cetinii” ediţia a XIII-a;
Vatra Dornei – „Dorna – Plai de dor şi de cântec” – festival naţional de folclor pentru copii;
Bosanci – „Sărbătoarea satului” – ediţia a III-a;
29 august – 31 august – Hramul de la Arbore.

ANIVERSAREA CTITORIEI LUI PETRU RARES

Biserica Sf. Dumitru din Suceava implineste 475 de ani de la întemeiere. La 10 august 1534 a început construcţia, ctitorie a domnitorului Petru Rareş (1527-1538, 1541-1546) (terminată la 30 aug.1535).Biserica este considerată cea mai reprezentativă ctitorie a lui Petru Rareş, care deschide drumul catedralelor moldoveneşti atât în sens arhitectonic, cât şi religios, impunându-se prin proporţii armonioase, prin robusteţea construcţiei, dar mai ales prin trecerea de la corpul dreptunghiular al clădirii, la absidele laterale şi la absida mare a altarului, toate de formă poligonală, dispuse în semicerc. Aici se păstrează cea mai frumoasă stemă din câte mai sunt în prezent. Aşezată ca la Probota, pisania este prinsă într-o ramură de baghete încrucişate la colţuri. Biserica "Sf. Dumitru" din Suceava a fost împodobită, atât în interior, cât şi în exterior, încă din vremea primei domnii a lui Petru Rareş cu pictură în frescă, al cărei program iconografic se încadrează în canoanele erminiei bizantine.În zona de nord-est a bisericii se înalţă turnul clopotniţă, ctitorit în anul 1560-1561 de către Alexandru Lăpuşneanu. Aici este înmormântat Bogdan, fiul lui Petru Rareş.
 


Judetul Suceava. 
1 Iulie       – 650 de ani de la descălecatul Moldovei – expozitie;
3 – 5 Iulie    – “Ochiul de Păun” – ediţia a XXII-a – Târgul Naţional al Meşterilor Olari – Rădăuţi;
15 Iulie      – 570 de ani de la atestarea documentară a localităţii Horodnic;
18 Iulie      – Comemorarea lui Grigore Vieru – Rădăuţi;
18 – 19 Iulie  – “Hora Satului” – ediţia a IV-a. Fundu Moldovei;
20 Iulie      – Târgul Meşterilor populari” – Fălticeni;
25 – 26 Iulie  – Zilele Candrenilor la Dorna Candreni;
23 – 26 Iulie  – “Întâlniri bucovinene” – ediţia a XI-a, festival internaţional de folclor la Cîmpulung Moldovenesc.

Premiati la Festivalul “ Doina, doina-cantec dulce”
 
	In perioada 08 – 10 iulie 2009 a avut loc Festivalul- Concurs National de Interpretare Vocal-Instrumentala ”Doina, doina- cantec dulce” – editia a XII a – Gura Humorului, judetul Suceava. Au fost admisi in concurs, in urma unei preselectii, un numar de 45 de elevi din tara, Clubul Copiilor din Simleu Silvaniei fiind reprezentat de 2 copii: la categoria 15 – 18 ani, Daniel Constantin Pop, iar la categoria 11 – 14 ani, Denisa Rolnic. Daniel Constantin Pop, laureat al mai multor festivaluri de acest gen, a luat Premiul I si Diploma de Excelenta pentru stilul original de interpretare si tinuta artistica, iar Denisa Rolnic a obtinut tot premiul I pentru autenticitatea repertoriului si stilul de interpretare

„BUCOVINA ÎNARIPATĂ”


Monumentul eroilor şi martirilor Bucovinei (sau „Bucovina înaripată”, lucrare monumentală de for public realizată de artistul plastic Mircea Dăneasă) a fost dezvelit şi sfinţit în ziua de sărbătoare a Înălţării Domnului în cadrul unei ceremonii care a animat pulsul urbei. Executat la comanda Primăriei şi a Consiliului Local Suceava, Monumentul eroilor şi martirilor Bucovinei, realizat din răşină polimerică fixată pe textură din fibră de sticlă, patinat în „bronz nobil polizat”, are o înălţime de 8,5 m şi cântăreşte cca. 550 kg. Amplasat în zona centrală a Sucevei, monumentul, ridicat pe soclu cu câteva zile în urmă, reprezintă o siluetă înaripată care îmbină simbolismul crucii cu cel al zborului, sugerând, prin braţele care se transformă în aripi, speranţă şi înălţare spre cer. 


PATRU SECOLE DE ACTIVITATE SPITALICEASCA

Reputaţi specialişti români în istoria medicinii, Dr. Ioan Ieţcu şi Dr. Gheorghe Dinu, ca si Doctorul Mihai C.M. Ardeleanu, vor evoca Începuturile activităţii medicale sucevene care au fost legate de personalitatea lui Anastasie Crimca, luminat Mitropolit al Moldovei (1608–1617; 1619–1629 ), dar şi un ilustru gânditor creştin ortodox, întemeietor al Mânăstirii Dragomirna (1609), întemeietor al primului spital public la Suceava (1619), miniaturist şi creatorul şcolii de miniaturişti de la Dragomirna, precum şi scriitor şi cronicar inspirat.Consiliul Judeţean Suceava, Biblioteca Bucovinei „I.G.Sbiera” şi Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava organizează astfel joi, 4 iunie, la ora 17, manifestarea dedicată împlinirii a 390 de ani de activitate de îngrijire spitalicească a bolnavilor la Suceava. La 1619, pe locul unde se găseşte acum Curtea de Conturi şi parte din Colegiul de Artă, a fost înălţat - cu cheltuiala Mitropolitului Anastasie Crimca, revenit în ţară după o activitate diplomatică fructuoasă pentru ţara sa – primul spital public din Suceava şi din Moldova, fiind, se pare, primul spital public din Moldova şi a celor din Ţara Româneasă, ce apar după 1700. Tot în 2009, se împlinesc 400 de ani de la ctitorirea în 1609 a Mânăstirii Dragomirna de către Mitropolitul Anastasie Crimca

Călătorii prin nebănuitele universuri ale artei la Suceava
 
Biblioteca Bucovinei „I.G.Sbiera” vernisează pe 21 mai, la ora 10, în Galeria sa de Artă, clubul expoziţiilor-cafenea de carte intitulate Călătorii prin nebănuitele universuri ale artei cu urm[toarele evenimente: Celebrarea a 95 de ani de la naşterea lui Salvador Dali; ediţii - studii de Artă Celtă, Artă Indiană, Artă Egipteană, Artă Iconică sau Artă Japoneză; ediţii Modigliani, Monet, Da Vinci, Vermeer, Hokusai;lansarea ediţiilor, unice în România, intitulate Mémoires du XX-e siècle ale prestigioaselor Encyclopédies Bordas şi Radio France. 

EXPOZITIE LA BIBLIOTECA BUCOVINEI

La Galeria de Artă de la Biblioteca Bucovinei va fi vernisată miercuri, 13 mai, ora 16, expozitia de pictura si sculptura a artistului Iulian Dziubinski, sub genericul Asimetrii cromatice, organizată de Biblioteca Bucovinei şi de Centrul Cultural Bucovina.
Vor prezenta Mihai Pinzaru Pim si Constantin Severin.


Piese de mare valoare artistică din Bucovina şi Maramureş

Dubla expoziţie „Bucovina – Maramureş – moştenire culturală UNESCO” îşi propune valorificarea patrimoniului mobil din colecţiile Complexului Muzeal Bucovina şi din bisericile din Maramureş, prin redescoperirea valorilor sale artistice şi moralizatoare. Expoziţia include piese de mare valoare artistică din colecţiile Complexului Muzeal Bucovina: icoane pictate pe lemn (din secolele XVIII-XIX), cruci de mînă, mătănii, colane de metal cu cruci, sfeşnice, o cristelniţă, un aghiasmatar, engolpioane, un document de la Ştefan cel Mare (din 1473), cărţi religioase. Trebuie precizat faptul că în Bucovina sunt şapte mănăstiri care fac parte din patrimoniul UNESCO: Voroneţ, Arbore, Humor, Moldoviţa, Pătrăuţi, Probota şi Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou. Pe lîngă piesele deja pomenite, grupate într-o singură sală, în alte două dintre sălile muzeului din Suceava a fost itinerată expoziţia „Maramureş - moştenire culturală UNESCO”, ce a putut fi admirată la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş în lunile septembrie-noiembrie ale anului trecut. 

RETROSPECTIVA PICTORULUI CALANCEA LASUCEAVA

Consiliul Judeţean Suceava, Biblioteca Bucovinei „I.G.Sbiera”, Centrul Cultural „Bucovina”, S.A.A.A.P.B., organizează luni, 6 aprilie, la ora 14, vernisajul expoziţiei Romeo Calancea - In memoriam, „Pictură pe sticlă”, la Galeria de Artă a Bibliotecii Bucovinei. Prezintă Angela Furtună şi Mihai Pânzaru Pim. Va fi prezentă şi fiica artistului, doamna Cristina Calancea Ungureanu, cu un cuvânt evocator.


Premiul Naţional 2009 Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca oferit de Consiliul Judeţean Suceava.
Consiliului Judeţean Suceava instituie Premiului Naţional anual "Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca", precum şi decernarea acestui premiu pentru anul 2009 între 20-21 aprilie, la Suceava, în cadrul Zilelor Monica Lovinescu, Ediţia a II-a. La 20 aprilie se împlineşte un an de la trecerea în eternitate a Monicăi Lovinescu, moment când se va organiza o comemorare la Cimitirul Tâmpeşti (Grădini) din Fălticeni, la cripta Lovineştilor, unde repauzează, începând cu luna mai 2008, soţii Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca. În vederea decernării Premiului Naţional, s-a desemnat un Juriu Naţional 


Suceava. S-a dat liber la recenzii! Colegiul Naţional “Petru Rareş” Suceava organizează, sub egida MECI, în colaborare cu Inspectoratul Școlar al județului Suceava și Universitatea “Ștefan cel Mare”, a IV-a ediţie a Concursului national de critica literara “Mihail Iordache”, destinat liceenilor. Concursul se desfășoară pe două secțiuni: literatură română, respectiv, literatură, străină. La prima secţiune, participanţii pot trimite, în perioada 26 februarie 2009 – 26 aprilie 2009, pe adresa de e-mail: concurscritica@yahoo.com, recenzia unui volum de beletristică, scris de un autor român şi apărut, în primă ediţie, în anul 2008. La a doua secţiune, participanţii pot trimite recenzia unui volum de beletristică, scris de un autor străin şi tradus, în primă ediţie, în anul 2008. Liceenii se pot înscrie exclusiv la una dintre secţiuni. Participaţii vor trimite si Fişa de înscriere, completată cu datele personale. Premiile oferite vor fi în valoare de peste 2500 de lei. Detalii, în pagina Concursului, aflată pe site-ul www.olimpiade.ro.

SUCEAVA SĂRBĂTORESTE CERNĂUŢIUL NOSTRU LA VÂRSTA DE 600 ANI
 
Muzeul de Istorie din municipiul Suceava a organizat expoziţia cu genericul „Cernăuţi 600”. Ampla desfăşurare vizuală, rodul colaborării Complexului Muzeal Bucovina cu Direcţia Judeţeană Suceava a Arhivelor Naţionale, a fost un omagiu adus de suceveni Cernăuţiului, cu prilejul împlinirii a 600 de ani de la prima atestare documentară a localităţii de către voievodul Alexandru cel Bun - la data de 8 octombrie 1408 - localitate confirmată de multe alte pisanii ale domnitorilor români expuse aici şi care a devenit capitala Bucovinei istorice. Expoziţia cuprinde piese de patrimoniu, documente originale de la daniile domnitorului Constantin Racoviţă până la tabelul tuturor starostilor Cernauţilor pana in 1755, unele dintre ele fiind inedite.

IERARHI AI BISERICII SI CARTILE LOR

Cartea Arhimandritului Timotei Aioanei, „Aduceri aminte despre oameni şi locuri din ţinutul Fălticenilor” (Ed. Muşatinii, Suceava, 2008), a fost lansată cărţii pe 15 ianuarie 2009, în Sala de Arte „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G.Sbiera” din Suceava. A fost un eveniment de spiritualitate românească autentică, situându-se în epicentrul unui moment istoric remarcabil ce se construieşte în ultimele luni. Astfel, la Crăciun, Biblioteca Bucovinei a organizat împreună cu Parohia Romano-Catolică din Suceava o lansare a volumului „Fratelui meu din exil - Perioada stalinistă în România în scrisorile Monseniorului Vladimir Ghika, prinţ, preot şi martir”, Ed. Galaxia Gutenberg, 2008 (carte susţinută de Institutul Cultural Român prin Proiectul Cantemir), celebrând şi 135 de ani de la naşterea Msg. Ghika şi susţinându-se conferinţa „In Memoriam Vladimir Ghika – 135”. 

ZILELE MONICA LOVINESCU –    2008

BIBLIOTECA BUCOVINEI „I.G.SBIERA” SUCEAVA în parteneriat cu UNIVERSITATEA „ŞTEFAN CEL MARE” SUCEAVA şi COLEGIUL NAŢIONAL „ŞTEFAN CEL MARE” SUCEAVA organizează ZILELE MONICA LOVINESCU 2008 - 85 de ani de la naşterea scriitoarei: 17 noiembrie 2008 la Biblioteca Bucovinei, ora 12 – Simpozion „Monica Lovinescu - 85 de ani de la naşterea scriitoarei, jurnalistei şi disidentei". Dezbatere: „Despre Jurnalismul liber şi fragilitatea democraţiei”
Expoziţie de carte şi documente: „Lovineştii. Monica Lovinescu. Radio Europa Liberă” şi lansarea filmului „Monica Lovinescu, din nou acasă".
Urmează în zilele de 16 şi 19 noiembrie, la Universitatea „Ştefan cel Mare” Masă rotundă: „Monica Lovinescu - opera literară şi publicistică. Conceptul de est-etică". - Lectură publică din opera autoarei în Aula Colegiului „Ştefan cel Mare”. Interviu audio Monica Lovinescu – Mircea Eliade. Pelerinaj la Galeria Oamenilor de Seamă din Fălticeni şi la Cripta Familiei Lovinescu din Cimitirul Tîmpeşti – Fălticeni.

PROIECT TRANSFRONTALIER LA SUCEAVA

Prin finanţare Phare, Programul de Vecinătate România-Ucraina a fost lansat sub genericul „Arta, un limbaj comun între două culturi” un proiect transfrontalier girat de Complexul Muzeal Bucovina din Suceava şi Muzeul de Artă din Cernăuţi. Prima manifestare din cadrul acestui proiect a avut loc la Muzeul de Ştiinţele Naturii din municipiul Suceava.http://wqmsmofh.ibnsites.com, 


1. Putna, 20aprilie-Comemorarea poetului iconar AUREL PUTNEANU-95 ani de la naştere
2. Bilca, 20 aprilie-Festivalul concurs "COMORI DE SUFLET ROMÂNESC", ediţia a VI-a, concurs al ansamblurilor folclorice de amatori, expoziţie de artă plastică itinerantă
3. Gălăneşti, 21 aprilie-"GĂLĂNEŞTI-240 ani de atestare documentară"
4. Suceava, 21-27 aprilie-"SĂPTĂMÂNA NAŢIONALĂ A BIBLIOTECILOR"-expoziţii, lansări de carte, întâlniri cu autori şi editori

1.Fântânele, 1 aprilie-Festivalul folcloric "Hora Satului"
2.Suceava, 11 aprilie-SIMION FLOREA MARIAN-"SĂRBĂTORILE LA ROMÂNI"-evocarea personalităţii, expoziţie de manuscrise
3.Vama, 13 aprilie-Festivalul concurs "COMORI DE SUFLET ROMÂNESC", ediţia a VI-a
4.Ciprian Porumbescu, 15 aprilie-"STUPCA-390 ani de atestare documentară"
5. Gura Humorului, 15 aprilie-"TÂRGUL DE PAŞTI"-expoziţia meşterilor şi meşteşugarilor; târgul ouălor închistrite

Directia judeteana de Cultura, Culte, Patrimoniu Suceava anunta ca a avut loc editia a cincea a

FESTIVALULUI NATIONAL AL OUALOR INCONDEIATE - CIOCANESTI
care a continuat traditia acestei localitati sucevene reunind si in anul 2008 cei mai buni mesteri incondeietori de oua din toate zonele tarii in care se practica tacest mestesug. Exponatele vor fi puse ]n valoare de Sfintele Pasti.


1. 6 februarie-Aniversarea poetului CEZAR FLAMURA- 95 de ani de la nastere, Campulung Moldovenesc
2. 8-10 februarie - 620 de ani de la atestarea documentara a cetatii de scaun Suceava
3. 23 februarie-555 de la atestarea localitatii Itcani
4. 25 februarie- Legendele romanilor, concurs la Dorna Candrenilor

SPECTACOL LA 620 DE ANI AI CETĂŢII DE SCAUN
Suceava, cetatea de scaun a Moldovei a sărbătorit pe 10 februarie 620 de ani de atestare. Momentul începerii construcţiei ei pentru mutarea capitalei de la Siret a fost celebrat printr-un mare spctacol de epocă întrunind sute de actori , cascadori, cavalerie, recuzită de teatru şi de film pe câmpul de luptă de la zidurile cetăţii. Petru Muşat - întemeietorul a fost pomenit, dar personajul emblematic al spectacolului a rămas Stefan cel Mare şi Sfânt.

1. 27 ianuarie: Vatra Dornei - lansarea volumului "Confesiuni adolescentine" scris de elevii clasei a XIa B de la Liceul teoretic "Ion Luca", profesor Jenica Romanica

1. 7 ianuarie-Darmanesti-605 ani de atestare documentara
2. 13 ianuarie-Horodnic de Jos-110 ani de la nasterea prozatorului Vasiel Tiganescu
3. 15 ianuarie-Eminescu si Bucovina-Radauti-spectacol cu participarea elevilor si a cadrelor didactice de la Scoala nr.3 Radauti, Grupul scolar agricol Radauti si de la Scoala "Luca Arbure" din Arbore
4. 15 ianuarie-Solca-590 de ani de la prima atestare documentara
24 ianuarie-"Sub semnul unirii"-programe la Radauti, Arbore, Suceava, Falticeni, Vatra Do

1. 24.12.2007 Liteni-Datini si obiceiuri de iarna/recital de colinde
2. 24.12.2007 Ciocanesti-Festivalul obieiurilor de iarna "La tulpina bradului"- spectacol de datini si obiceiuri
3. 25.12.2007 Vicovu de Sus - Datini si obiceiuri
4. 26.12.2007 Brosteni -Datini si obiceiuri de iarna/editia V
5. 26.12.2007 Cacica, Frasin, Arbore -Iata, vin colindatorii/spectacole
6. 28.12.2007 Vatra Dornei, Radauti - Festivalul international de datini si de obiceiuri de iarna "Porniti plugul, Feti-Frumosi!"

1. Arbore -04.10.2007- "Cosmonautica in slujba pacii" - prelegeri, concurs, expozitie foto si filatelica
2. Pojorata -12.10.2007- "Carnavalul tineretii" - editia aVa
3. Iacobeni -26.10.2007- "Hai la Hram de Sf. Dumitru!"
4. Negostina-Balcauti -26.10.2007- "Hora satului de odinioara din Negostina"
5. Dornesti, S -26.10.2007- "O crizantema pentru toamna vietii" - editia aIIa - sarbatoarea pensionarilor
6. Calafindesti, -29.10.2007- "Festivalul interjudetean al fanfarelor" - editia aI

1. Dornesti-22.09.2007/"Dialog intre generatii"-masa rotunda

1. Sucevita 1.09.2007-"Sunt suflet din sufletul neamului meu"-prezentarea operei lui G. Cosbuc si recital de poezie
2. Calafindesti 8.09.2007-"Hora de la Calafindesti"-editia aVII-a
3. Vama 8-9.09.2007-"Zilele comunei Vama"-intalnire cu fii satului
4. Cosna-10.09.2007-"Festivalul fructelor de padure"
5. Sadova-14-16.09.2007-"Maria Surpat-Mina Pislaru"/festival, concurs de interpretare-editia aII-a
6. Brosteni/15.09-"Nicolae Nanu-primul invatator de pe Valea Bistritei"-medalion

Bucovinenii au un Festival Naţional al Păstrăvului 
In perioada 14-16 august, comuna muzeu Ciocăneşti găzduieşte cea de-a V-a ediţie a Festivalului Naţional al Păstrăvului. Manifestările debutează marţi, la ora 12:00, cu primirea şi înscrierea concurenţilor pentru cele două manşe de pescuit la păstrăv, dar şi înscrierea la concursul de gastronomie. La ora 19:30, La Biserica Adormirea Maicii Domnului” din Ciocăneşti se va oficia slujba „Prohodul Maicii Domnului”. Miercuri, 15 august, se vor săvârşi slujbe religioase la toate bisericile din comună, după care, între orele 12:00- 13:30, sub genericul „Ecologia Păstrăvului”, la Casa de Cultură, va avea loc o masă rotundă. Una dintre atracţiile festivalului: Parada portului popular, a călăreţilor şi a spectacolelor folclorice, îi determină pe localnici să scoată adevărate comori de artă populară – costumele tradiţionale. 
Sub genericul „La hramul satului”, gospodinele vor pregăti „cea mai mare mămăligă” şi cel mai gustos borş de păstrăv, ca un preambul la concursul gastronomic „Borşul păstrăvului” şi „Coşul fermierului”. Va fi şi o defilare a „Căruţei gospodarilor”, o prezentare a meşterilor populari, şi pentru prima data un concurs de pescuit sportiv demonstrativ pentru copii. 
După premierea câştigătorilor de la concursul de pescuit şi concursul gastronomic, organizatorii au pregătit un alt moment folcloric, începând cu ora 19:30, cu Ansamblul Folcloric Solca şi invitata de onoare Ştefania Stoica. Începând cu ora 21:30, plăieşi cu făclii în mâini vor coborî de pe Dealul Tătarilor. Momentul este urmat de un foc de tabără şi balul festivalului. 
Se vor desemna „Cea mai frumoasă gospodărie tradiţională” şi „Cea mai frumoasă grădină cu flori”. Tot miercuri sunt programate întâlniri cu fiii satului, sunt cinstiţi şi plutaşii care vor coborî pe Bistriţa Aurie, între Botoş şi Ciocăneşti, se premiază persoana care poartă cel mai frumos costum popular autentic. Spectacole folclorice cu Ansamblul „Străjerii Bucovinei” din Pojorâta şi invitata de onoare - Sofia Vicoveanca.


Festivalul de Artă Medievală "Ştefan cel Mare" de la Suceava vine în acest an între 10 şi 12 august. Programul celei de a doua ediţii a festivalului include reproduceri din istoria Moldovei, cascadorii şi spectacole de teatru. Un festival medieval în adevăratul sens al cuvântului. Cine vrea să vadă şi să audă judecăţi ale boierilor trădători, încoronări de voievozi, încheieri de tratate, lupte, poveşti cavalereşti, dansuri medievale şi spectacole cu domniţe şi domnişori, trebuie musai să vină la Suceava. Evenimentul se desfăşoară la cetatea de scaun.

La împlinirea celor 75 de ani (21 iulie), prozatorului Corneliu Leu i-a fost dăruită o carte. O semnează fiul scriitorului, Tudor Leu, şi se intitulează „Amintirile şi răutăţile tatălui meu”: „Ca să fie limpede, sunt consemnate în această carte amintirile tatălui meu, cărora nu le dă decât cel mult atenţie pălăvrăgită şi doar în momente relaxante.” Va să zică, isprăvile tatălui, istorisite de fiu – cum ar veni, la mâna a doua – ceea ce nu le face mai puţin exacte şi credibile. De când îl ştiu, adică, de la vârsta pantalonilor scurţi, Tudor se-nvârtea printre cei mari, trăgând cu urechea şi înregistrând pe retina proaspătă a copilăriei tot soiul de scene, până la nivel de replică şi nuanţă. Şi a avut ce vedea! Taică-său se află printre cei care au fondat, în 1949, Uniunea Scriitorilor (drept pentru care şi-a pus semnătura pe o carte-document intitulată „Amintiri din Casa Scriitorilor” – transparentă aluzie dostoievskiană); a vieţuit printre personalităţi emblematice ale liteturii române postbelice, întreţinând fireşti relaţii amicale cu reprentanţi ai tuturor artelor: actori, pictori, regizori, sculptori, cineaşti, compozitori, scenografi etc. S-ar putea ivi o întrebare legitimă: ce mai are de spus fiul, când tatăl şi-a caligrafiat in extenso amintirile? Ei bine, are: probând meticulozitatea operatorului, Tudor a strâns cu osârdie pioasă bucăţele de film căzute la montaj. Ceea ce autorul autorului a considerat insuficient de relevant, odrasla a pus cap la cap şi a izvodit o carte cu sumedenie de personaje, unele pe drept, altele nedrept uitate, fiecare pitoresc în felul său: Mihu Dragomir, Nicolae Tăutu, Tudor Muşatescu, Al. Şahighian, Geo Dumitrescu, Dimitrie Stelaru, Laurenţiu Fulga, Dragoş Vicol, Const. Chiriţă, Nicolae Gărdescu, Ştefan Ciubotăraşu, Fănuş Neagu, Ion Băieşu, Horia Lovinescu, Radu Tudoran, Dan Deşliu, Mihai Beniuc, Eug. Jebeleanu, Henry Catargi, Zaharia Stancu etc. etc. – lista ar cuprinde peste 100 de nume. Unele personaje (Dinu Săraru ş.a.) revin mereu; în pofida înţepăturilor de rigoare (denotând, la urma urmei, simpatie şi preţuire) sunt revelate nu puţine contribuţii remarcabile în planul artelor, ocultate azi, fie din ignoranţă, fie din prea puţină bună credinţă. Nu se aruncă asupra epocii o privire blajină, edulcorată, flasc-nostalgică. Dimpotrivă. Tudor Leu operează cu ironie adusă până-n pragul sarcasmului, lucrând, cum se spune, numai cu „materialul clientului”. Cititorul de azi poate fi de-a dreptul surprins aflând (de pildă) că rafinatul A.E. Baconsky (tatăl ambasadorului de azi) a scris strofe de calibrul: „Trece-o zi, mai trece înc-o zi / Se ascute lupta între clase/ Iar chiaburii se arat-a fi / Elemente tot mai duşmănoase.”(Sic!) Unele povestioare au final trist (sinuciderea actorului D. Furdui la Paris), dar cele mai multe sunt de tot hazul, fiindcă breasla scriitorilor îşi constituise, din reflex de auto-protejare, o anume conduită potrivit căreia dacă scrisu-i cenzurat, barem la „Academia liberă” a doamnei Candrea să lăsăm verbul slobod şi să nu ţinem seama de ierarhiile impuse. Numai că, la Casa Scriitorilor, scrumierele erau radioficate şi ceea ce Tudor istoriseşte cu zâmbetul de la o ureche la cealaltă, se regăseşte, tratat în cu totul alt registru, dacă se răsfoiesc dosarele de la CNSAS. (De altfel, Corneliu Leu a intrat în posesia celor două impozante dosare de urmărire, din care a dedus detectivistic numele reale ale turnătorilor; este dreptul lui să le facă publice ori nu.) Ca o constatare generală: relaţiile de breaslă, dincolo de accidentele delatoare, totuşi puţine şi datorate, de regulă, unor obscuri lumpen-scriitori, erau mai cordiale (farsele se fac din amiciţie, nu din duşmănie), iar obştea, mai unită. Şi-n bine, şi-n rău. Tudor Leu narează cu umor, sine ira et studio.

Părerea ta despre acest articol !
Sunt 0 comentarii si raspunsuri la acest articol... 	Articolul are 1004 accesari.

MIRCEA RADU IACOBAN
mriacobanhotmail.com	tiparire articol
inapoi

CIOCANESTI - CAPITALA CULTURII TRADITIONALE DIN CARPATI

Data: 23.03.2007 - 31.12.2007
Loc: Ciocanesti
Organizator: Consiliul local Ciocanesti
Adresa: jud Suceava
 

Dupa ce, prin hotarare a CL (nr. 39/22.12.2004), Ciocanestii au devenit COMUNA MUZEU CIOCANESTI, tot prin hotarire a CL (nr. 9/23.03.2007), localitatea se declara CAPITALA A CULTURII TRADITIONALE DIN CARPATI.

Expunerea de motive a primarului Gheorghe Tomoioaga aduce drept argumente: bogatia obiceiurilor si traditiilor conservate si respectul pe care localnicii il acorda acestora, unicitatea in mai multe privinte - intre care motivele traditionale sculptate pe fatade, costumul popular, stilpii ornati ai portilor, ouale incondeiate, obiceiurile legate de pastorit, plutarit, pescuit, prelucrarea lemnului, minerit si prelucrarea metalelor pretioase etc. -, frumusetea naturala a locului si istoria lui, ospitalitatea locuitorilor, sarbatori si petrecerea lor, viata spirituala, institutii si manifestari culturale (precum Muzeul Oualor Incondeiate si Festivalul Oualor Incondeiate), interesul si pretuirea aratate de vizitatori, incurajarea si sustinerea din partea unor personalitati si institutii etc.

Comuna-muzeu Ciocanesti si, de acum, "capitala a culturii traditionale din Carpati" dispune de un calendar propriu de evenimente culturale si de divertisment care cuprinde: programe de Anul Nou, Craciun, Boboteaza, Paste, hramuri bisericesti (Schitul Botos, Biserica Ciocanesti, Biserica Botos, Manastirea Suhard), Cupa Suhard - sporturi de iarna (februarie), Festivalul National al Oualor Incondeiate (februarie), Cocosul de munte la rotit (aprilie), Sarbatoarea rhododendronului (inflorirea bujorului de munte: iunie-iulie), Festivalul National al Pastravului (august), Pluta pe Bistrita (august), Boncanitul cerbului si Balmos la rascolul st]nii (septembrie), Toamna la Ciocanesti (octombrie), Balul gospodarilor (lasatul secului), Solii lui Mos Nicolae (6 decembrie) etc.

ANSAMBLUL FOLCLORIC "ARCANUL" DIN FUNDU MOLDOVEI: PLANURI MARI PENTRU 2007

Data: 01.03.2007 - 31.12.2007
Loc: Fundu Moldovei
Organizator: Caminul Cultural
Site: http://www.fundu-moldovei.ro
 
Unul dintre cele mai autentice, umblate prin lume, cunoscute si apreciate ansambluri folclorice de amatori ale Bucovinei, cu spectacole la Viena si Londra inca din anii interbelici, "Arcanul" se pregateste sa urce, in 2007, pe scene din Franta, Anglia si Italia.

1.Suceava, Saru Dornei-iulie-Sarbatoarea bujorului de munte, excursie, spectacol folcloric
2.Suceava, Ulma-iulie-Festivalul Frunza de Ulm, parada portului spectacol folcloric
3.Suceava, Cacica-5august-Ziua Minerului
4.Suceava, Forasti-7 august-Hora la Forasti, editia XXIX
5.Suceava, Bunesti-14-15 august, Hora la Bunesti, editia aIXa
6.Suceava, Ciocanesti-14-16 august, Festivalul National al Pastravului, editia aVa
7.Suceava, Bilca-15-16 august, La hram de Sfanta Maria, editia a XIIa

1.Suceava, Frasin-Hai la hora mare, editia a IIa
2.Suceava, Arbore-Tendinte si modalitati de automatizare a activitatii bibliotecilor comunale-colocviu profesional
3.Suceava, Brodina-Hutulca din Brodina, spectacol folcloric
4.Suceava, Panaci-Zilele comunei Panaci, spectacol folcloric
5.Suceava, Scheia-Flori de camp, editia a IVa
6.Suceava, Fundu Moldovei-Felstivalul de folclor La hora satului, editia a IIa
7.Suceava, Darmanesti-Zilele Culturii Darmanastene

Suceava, Negostina
Convieţuiri - festivalul minorităţilor adiţia a XIV-a Negostina

1-Memoria străbunilor-culegere de folclor Arbore 1-30 iunie
2-100 de ani de lectură publică în localitatea Calafindeşti-7 iunie
3-Mihai Eminescu mereu în amintirea neamului Zamostea 10 iunie
4-Căldăneşa-ediţia VII Grăniceşti 12 iunie
5-Baia-file de istorie-ediţia XXVI 15-30 iunie
6-Ziua comunei Şaru Dornei-18 iunie
7-Festivalul Folcloric"Floare de Salcam" ediţia a-XV-a Arbore 3 iunie
8-110 ani de la naşterea lui Toaderi Hrib ţăran autodidact Arbore 22 iunie 

Inapoi la prima pagina

Portal de carte si arte periodic de cultura si initiativa locala. Copyright ©2007 Editura Realitatea ISSN 1842 - 9971 cartesiarte.ro