Informatii :Ati selectat fluxul de stiri al judetului Salaj
 Centrul de Cultură şi Artă Zalău organizează, în asociere cu Asociaţia Culturală JAD din Cluj-Napoca şi Centrul de Cercetări Biologice Jibou, tabăra de arte vizuale, aflată în acest an la a doua ediţie. Locul de manifestare este incinta .Grădinii Botanice "Vasile Fati" din Jibou. 

SALAJENII PREOCUPATI DE PARCURILE ARHEOLOGICE

Conferinţa “Managementul unui parc arheologic: Carnuntum – Austria”, prezentată de conf. univ.dr. Cristian Găzdac de la Institutul de Arheologie și Istoria Artei al Academiei Române Cluj Napoca, va avea loc miercuri, 6 februarie, de la ora 15, în sala Porolissum a Consiliului Judeţean Sălaj. În acelaşi cadru, va fi lansat şi volumul “The Roman Auxiliary Fort at Buciumi (Roman Dacia, Romania). Coins in archaelogical context” – Oxford University Press/Castrul auxiliar de la Buciumi, 

Gală de operă la Zalău
Sala “Avram Iancu” a Primăriei Zalău va găzdui joi, 13 decembrie, de la 0ra 18, Gala de Operă, un eveniment pe care municipalitatea îl organizează în colaborare cu Universitatea din Oradea – Facultatea de Arte. În cadrul spectacolului vor fi interpretate scene celebre din opere şi musicaluri

Concert coral de muzică sacră
Parohia Greco-Catolică “Sfânta Familie” Zalău, Primăria municipiului Zalău şi Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj organizează sâmbătă, 8 decembrie, de la ora 14, la Biserica “Sfânta Familie” din Zalău, concertul coral de muzică sacră “Venite Adoremus”. În cadrul evenimentului ce se află la cea de-a patra ediţie, .

Tabără de pictură la Doba
Artişti plastici sălăjeni au participat la prima ediţie a Taberei de creaţie artistică "Szabo Vilmos" la Doba, comuna Dobrin. Manifestarea a reunit pictori şi graficieni maghiari care au ales să reprezinte în lucrările lor peisaje, precum şi imagini cu tematică rurală, din curţile gospodarilor (anexe gospodăreşti, utilaje agricole, şuri). Iniţiativa aparţine profesorului pensionar Kiss Gyula 

Victoria lui Mihai Viteazul asupra lui Sigismund Bathory – omagiată la Guruslău
O serie de manifestări care au omagiat Bătălia de la Guruslău (3 august 1601) şi victoria trupelor conduse de Mihai Viteazul, care au înfrânt armata principelui Transilvaniei, Sigismund Bathory, au avut loc, în week-end, la Monumentul situat în localitatea cu acelaşi nume. Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc duminică 

"Someş, cântecele tale" Jibou 2012
Aproximativ 350 de copii din 15 judeţe ale ţării vor participa la festivalul de folclor şi meşteşuguri artistice tradiţionale "Someş, cântecele tale", organizat la finele acestei săptămâni, de Clubul Copiilor din Jibou, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj şi Ministerul Educaţiei. Fiind la ediţia a XXVI-a, acesta este cel mai longeviv festival de acest gen din regiunea de Nord-Vest .

"ËCOURI MESESENE"

Sâmbătă, 11 august, între orele 16 – 21 şi duminică, 12 august, între 16 – 21, la Centrul de Dezvoltare Culturală şi Turistică a Judeţului Sălaj din Zalău (fostul Centru Militar), a 37-a ediţie a Festivalului internaţional de folclor „Ecouri Meseşene”.
 Sălăjenii şi nu numai, sunt aşteptaţi, în cele două zile, la un regal al folclorului de calitate: dansuri populare tradiţionale, ansambluri renumite, solişti vocali consacraţi ai cântecului popular românesc. În plus, meşteri populari din judeţele Sălaj şi Cluj vor încânta publicul cu produsele lor.

FESTIVAL LA GRANITA DE NORD-VEST A DACIEI

„Porolissum Fest – romani şi barbari la graniţa de nord-vest a Daciei” propune realizarea unei manifestări culturale şi ştiinţifice în scopul promovării patrimoniului cultural antic, desfăşurată în comunele Mirşid şi Creaca, într-un spaţiu geografic încântător, încărcat de istorie. Este vorba, mai precis, despre Complexul Arheologic Porolissum, suprapus de hotarele celor două comune amintite şi de proprietatea de 200ha a Consiliului Judeţean Sălaj. Punctul culminant al proiectului il va constitui realizarea şi desfăşurarea unui festival de reconstituire istorică în perioada 03–05 august 2012. Scopul principal al proiectului este acela de a promova patrimoniul cultural reprezentat de situl arheologic Porolissum şi a resurselor naturale locale. În acelaşi timp se urmăreşte dinamizarea resurselor umane existente în zonă pentru dezvoltarea unui turism cultural civilizat şi pentru stimularea iniţiativelor cu caracter lucrativ legate de parcul arheologic.

XCwAYL , [url=http://rrfnnaptroiw.com/]rrfnnaptroi

"VENITE ADOREMUS"- A TREIA EDITIE

Sapte formatii corale renumite din Transilvania vor sustine un concert de colinde la Zalau. Evenimentul, la care vor participa 225 de coristi, va avea loc sambata, 10 decembrie 2011, de la ora 14, la Biserica greco-catolica "Sfanta Familie" din Zalau. Potrivit informatiilor furnizate de protopopul greco-catolic de Zalau, preotul Valer Parau, vor evolua: Corala "Sfanta Familie" din Zalau (dirijor Grigore Grigorut), Corul "Te laudamus" din Simleu-Silvaniei (dirijor Ioan Chiorean), Corul "Cristos rege" din Sighetul Marmatiei (dirijor Rodica Gheorghiu), Corul "Magnificat" din Cluj (dirijor Alexandru Suciu), Corul "Sanctus Spiritus" din Bistrita Nasaud (dirijor Florica si Gavril Sfechis), Corul "Rorate" al Bisericii Romano-Catolice din Zalau (dirijor Kövari Laszlo), Corul "Szenci Molnár Albert" din Zalau (dirijor Racz Lorands), Corala "Armonia" din Baia Mare (dirijor Mihaela Bob Zaiceanu). 

O REVISTA A PROFESORILOR

Primul numar al revistei stiintifice "Colocvii didactice", editura Scoala Noastra, a fost lansat saptamana trecuta, la Liceul Pedagogic "Gheorghe Sincai" din Zalau. Aceasta revista cu continut stiintific reprezinta pentru profesori o oportunitate de afirmare si valorificare a experientelor didactice, iar pentru elevi o sursa de documentare si exemple de bune practici in elaborarea unor lucrari stiintifice. Revista este bazata pe valorificarea materialelor prezentate de profesori in cadrul Sesiunii Anuale de Comunicari Stiintifice. 

TRASEE TURISTICE TRANSILVANE

Doua obiective de interes major pentru istoria Salajului vor fi promovate in cadrul unui proiect al Consiliului Judetean Salaj. Castrele romane de la Porolissum Moigrad si de la Buciumi sunt incluse intr-un circuit turistic prin implementarea unui proiect cu fonduri europene. Documentatia pentru obiectivul de investitii "Circuitul castrelor romane din judetul Salaj" a fost promovata spre finantare in cadrul Programului Operational Regional (POR). Valoarea totala a proiectului a fost estimata la 33,702 milioane de lei. 

Concurs de programe culturale pentru primarii

Pentru anul viitor, Consiliul Judetean Salaj intentioneaza sa finanteze proiectele culturale care promoveaza traditiile si valorile locale. Finantarile se vor acorda in sistem european, respectiv sumele nu vor fi repartizate inainte de implementarea proiectelor. Banii nu vor fi directionati spre primarii, ci la asociatii sau organzatii non-guvernamentale. Cei care lanseaza aceste proiecte vor putea beneficia, nu doar de bani, ci si de indrumare metodologica. De aemenea in anul 2012 vor fi sustinute actiunile de realizare si tiparire de monografii locale redactarea acestor documente trebuind sa fie unitara, sa se realizeze de catre un grup de locuitori, sa tina cont de specificul local, de marturii scrise si transmise, dar si de date privind dezvoltarea si organizarea rurala actuala a asezarii.


DESCUPERIRE ARHEOLOGICA DE PESTE 7000 DE ANI IN SALAJ

Arheologii salajeni au descoperit urmele unei comunitati, vechi de aproape 7.000 de ani in situl Port-Corau, comuna Marca. Sapaturile realizate de cercetatorii si specialistii Muzeului Judetean de Istorie si Arta din Zalau au vizat descarcarea de sarcina arheologica a zonei in care Societatea "Apele Romane" va implementa proiectul "Lac ca acumulare permanenta Suplacul de Barcau". Potrivit sefului de santier arheologic, Sanda Bacuet, din cadrul MJIA Zalau, lucrarile la situl de la Port-Corau s-au derulat in mai multe etape, dat fiind faptul ca au fost descoperite mai multe nivele de locuire.
 


Din perioada anilor 5.500-5.400 i.e.n au fost gasite locuinte in pamant (gropi adancite de forma unor bordeie), ceramica si statuete feminine din lut. La urmatorul nivel de locuire, datat din jurul anului 5.200 i.e.n., s-au gasit locuinte si morminte de inhumatie, bine pastrate, care au dezvaluit un mod aparte de ingropare: scheletul s-a aflat pe un "pat" de cioburi de lut, iar la cap au fost gasite doua rasnite din piatra si un vas de grau.
 
Cea mai importanta descoperire de la Port-Corau a scos la iveala urmele unei comunitati care a evoluat in timp, din anii 5.000-4.700 i.e.n. unde s-au gasit si cele mai multe obiecte. Comunitatea era organizata la nivelul unei asezari asemanatoare unui sat cu strazi, iar locuintele aveau cate doua sau trei incaperi. Locuitorii erau specializati in confectionatul daltilor si topoarelor de piatra, dovada fiind numarul mare de astfel de obiecte gasite aici (2.000 in total). Inedit este faptul ca aceasta comunitate a adoptat atat ritul incineratiei, cat si cel al inhumarii, cu toate ca in perioada Neoliticului precticile obisnuite erau legate de inhumare. 

ZILELE INVATAMANTULUI

Pentru marcarea Zilelor Invatamantului Salajean, in perioada 21-27 noiembrie, reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Salaj au pregatit o sumedenie de activitati educativ-culturale menite sa sublinieze rezultatele exceptionale obtinute la nivelul unitatilor de invatamant din judet pe parcursul anului scolar trecut. Printre cele mai importante momente se numara: inaugurarea monumentului "Gnosis" din fata cladirii inspectoratului - simbolul cadrelor didactice din judet, gala olimpicilor, felicitarea cadrelor didactice pensionare, Olimpiada Internationala de Limba, Literatura si Cultura Maghiara "Apaczai Csere Janos", Festivalul Judetean de Teatru pentru Elevi, precum si lansari de carti si reviste si prezentari de proiecte europene.

SPECTACOL AL SCOLILOR POPULARE DE ARTA

Artisti populari resiteni, baimareni si salajeni vor evolua maine la Zalau in cadrul unui spectacol folcloric. Manifestarea, organizata de Consiliul Judetean Salaj si Centrul de Cultura si Arta al judetului Salaj, va fi gazduita de Casa de Cultura a Sindicatelor, de la ora 17. In spectacol vor evolua Ansamblul folcloric "Resiteana" al Scolii Populare de Arte "Ion Romanu" din Resita, Ansamblul folcloric "Doruletul" al Scolii de Arte "Liviu Borlan" din Baia mare, Orchestra sectiei Scoala Populara de Arte si Meseii a Centrului de Cultura si Arta al judetului Salaj si Ansamblul folcloric "Mesesul" al Centrului de Cultura si Arta al judetului Salaj.

MUZEUL UNEI TINERE COLECTIONARE

Ligia Bodea din satul Iaz, comuna Plopis este cea mai tanara colectionara si pastratoare de obiecte de arta populara din Salaj. In urma cu peste sase ani, cand abia a implinit varsta de 12 ani, a decis sa realizeze in casa bunicii un muzeu al satului, cu obiecte vechi pastrate de la bunici si strabunici sau colectionate din comunitatea in care locuieste. Muzeul cuprinde sute de exponate: obiecte de uz gospodaresc, mobilier taranesc, razboi de tesut, vase de ceramica, perne, sterguri, presuri, costume populare si icoane.

Ritual funerar roman la vernisajul unei expozitii arheologice 

Sub genericul "Calea vietii, cararile mortii", in 8 noiembrie, la ora 14, va fi vernisata la Muzeul de Arta "Ioan Sima" din Zalau o expozitie arheologica itineranta, care va fi deschisa publicului pana in data de 15 ianuarie 2012. Expozitiaprezinta rezultatele sapaturilor arheologice efectuate intre anii 2006 si 2010 in cimitirul asezarii romane de la Porolissum, situat in hotarul satelor Moigrad si Jac si al cimitirului medieval care suprapune asezarea romana. Initiatorii acestui eveniment, cercetatori de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, specialisti de la diferite institutii de profil din Romania, Ungaria si Marea Britanie, studenti si voluntari, au descoperit numeroase morminte de incineratie din sec. 2–3 dupa Hristos, doua incinte funerare din piatra, un segment din drumul roman imperial precum si o parte a unui cimitir medieval din secolele XII-XV. Roadele muncii arheologilor se concretizeaza in determinarea intinderii si evolutiei cronologice a cimitirului roman precum si la obiceiurile de inmormantare din diferite epoci. Astfel, muzeografii si arheologii isi propun sa reconstituie un ceremonial funerar, in care defunctul, respectiv, o capetenie militara (un centurion), va fi dus si depus pe rug si vor fi suprinse principalele gesturi care insotesc ritualul. Ceremonialul va fi urmat de banchetul funerar care va fi realizat cu elemente specifice de alimentatie romana: mancare de mazare a la Terentius, prajiturele cu miere si vin aromatizat. 

TEATRU SCOLAR LA CEHUL SILVANIEI

Cea de-a XIII- editie a Festivalului-Concurs National de Teatru pentru Elevi "PADIF" se va desfasura in Cehu Silvaniei in perioada 7-9 octombrie. Pana la aceasta data s-au inscris la concurs 28 de trupe de teatru, formate din 353 de elevi, coordonate de 50 cadre didactice insotitoare. Participantii la PADIF 2011 provin din judetele: Iasi (o echipa), Satu-Mare (trei), Bihor (patru), Mures (doua echipe), Covasna (doua echipe), Brasov (o echipa), Harghita (o echipa), Salaj (opt echipe), Maramures (o echipa), Constanta (o echipa), iar din Ungaria participa patru echipe, in afara concursului

SCOALA DE ALTADATA

Sub acest generic, la Galeria de Arta "Ioan Sima", joi, de la ora 17, va avea loc o dezbatere publica. Evenimentul este organizat de Muzeul Judetean de Istorie si Arta din Zalau, sub egida Consiliului Judetean Salaj, in parteneriat cu Inspectoratul Judetean Scolar Salaj si Serviciul Judetean Salaj al Arhivelor Nationale. Potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii Departamentului de Relatii Publice si Comunicare din cadrul MJIA, la aceasta intrunire sunt asteptati sa participe elevi, cadre didactice si parinti, pentru a face o paralela intre trecut si prezent in invatamantul romanesc. 

ZILELE BATHORY LA SIMLEUL SILVANIEI

Cea de-a XIX-a editie a manifestarii "Zilelor Bathory" s-a desfasurat la acest sfarsit de saptamana in Simleu Silvaniei. Timp de trei zile, intre 23 si 25 septembrie, in organizarea Fundatiei Bathory, cu sprijinul Primariei Orasului Simleu Silvaniei si a Centrului pentru Cultura si Arta Salaj, au avut loc diverse activitati sociale, culturale si medicale, la care au participat localnici, precum si oaspeti din afara judetului

TEATRU ORIGINAL LA ZALAU

Cea de-a saptea zi a Festivalului Artelor de la Zalau este dedicata teatrului si atelierelor foto si de benzi desenate. Publicul zalauan este asteptat astazi, de la ora 19.00, la Casa de Cultura a Sindicatelor la reprezentantia tinerei trupe de teatru Varoterem Projekt-WaitingRoom ("Sala de asteptare") Project din Cluj-Napoca. Actorii, impreuna cu publicul vor fi implicati intr-un demers creativ-improvizativ teatral pe fundalul piesei de teatru "Faites vos jeux!" (Faceti-va jocurile!) - un joc al sortii, al drumului individual si colectiv intr-o anumita regie si in roluri impuse-alese, participarea publicului fiind mai interactiva decat la clasicele piese de teatru. 

PROFESIONISTII RASPANDIRII LECTURII
Bibliotecari din opt judete participa, la Zalau, la un program educational in perioada 19-21 septembrie, la Centrul de Formare al Bibliotecii Judetene Salaj, se desfasoara schimbul de experienta si Cursul de Marketing Educational pentru bibliotecari de la biblioteci judetene din tara. La aceasta activitate iau parte bibliotecari din judetele: Arges, Brasov, Cluj, Covasna, Gorj, Mures, Valcea si Salaj.Pregatirile profesionale organizate la Zalau sunt gratuite pentru bibliotecari, prin Contractul de Colaborare incheiat de Biblioteca Judeteana Salaj cu Asociatia "Credis Academy" din Bucuresti. Pana la aceasta data opt biblioteci judetene au fost acceptate in programul "Credis in biblioteci". La finalizarea cursurilor, bibliotecarii instruiti vor putea oferi, la randul lor, pregatire in domeniile amintite, solicitantilor, pe baza programarilor.


Festivalul de arta Muza Fest

Festivalul de arta Muza Fest este o intiativa a Muzeului Judetean de Istorie si Arta din Zalau, in concordanta cu strategia culturala din domeniul comunicarii si valorificarii patrimoniului cultural national si de promovare a produsului cultural contemporan din domeniul artelor vizuale, teatrului, filmului, muzicii clasice, muzicii de cor si de jazz. Cea de a treia editie se va desfasura in Zalau, intre 15 si 30 septembrie si va include sectiunile: muzica corala, veche si clasica, poezie, studio, cinema port, jazz-blues session, art forum si workshop. Actiunile sunt programate a se desfasura in diferite locatii, precum: Sala Festiva Porolissum a Consiliului Judetean Salaj, Muzeul de Arta "Ioan Sima", Catedrala "Sfanta Vinere", Biserica Romano-Catolica, Casa de Cultura a Sindicatelor, localul "La Strada".

A CINCEA EDITIE `SATUL SALAJEAN~

Cea de-a cincea editie a manifestarii „Satul Salajean” a avut loc la Complexul Arheologic Porolissum Moigrad in acest weekend. La evenimentul oganizat de Consiliul Judetean Salaj au participat mesteri populari, artisti, bucatari, producatori, precum si reprezentanti ai unor comunitati salajene care si-au promovat elementele de specificitate locala. Nota de diverstiment a manifestarii a fost conturata prin prezenta cunoscutilor umoristi de la Jibou, „Nanasii”, Marcel Muresan si Liviu Petris, precum si a producatorului de emisiuni folclorice, Sergiu Vitalian Vaida. Acesta a realizat in direct, din amfiteatrul roman de la Moigrad, emisiunea „Vine Cluju pe la noi”. 

ZILELE SATULUI SALAJAN

Manifestarea "Satul Salajean", ajunsa la cea de-a cincea editie, se va desfasura in perioada 3-4 septembrie la Complexul Arheologic Porolissum de la Moigrad. Evenimentul este organizat de Consiliul Judetean Salaj, sub genericul "Resursa, initiativa, actiune, dezvoltare". 


Activitatile care se vor desfasura in prima zi de la ora 12.30, vor debuta cu un spectacol folcloric dedicat cintecului si jocului salajean, dupa care va avea loc transmisiunea in direct a emisiunii "Vine Clujul pe la noi", 

PRIMUL JUDET CU TOATE BIBLIOTECILE PUBLICE MODERNIZATE

Salajul este primul judet din tara care a reusit sa cuprinda toate bibliotecile publice in proiecte de modernizare. 


Biblionet este un program de cinci ani care are ca scop principal facilitarea accesului gratuit la informatie, prin dezvoltarea unui sistem de biblioteci publice moderne. Prin cursurile de instruire si tehnologia furnizata: calculatoare, softurile aferente si echipamente periferice, acest program va ajuta bibliotecile si bibliotecarii sa asigure servicii moderne in toate comunitatile locale.

TARNOSIREA BISERICII QUADRICENTENARE DIN ZIMBOR

cu purtarea de grija si cu participarea intaiului ierarh al Bisericii Ortodoxe a Salajului, Preasfintitul Parinte Episcop, Petroniu Salajanul, si a unui distins sobor de preoti, a avut loc tarnosirea uneia dintre cele mai frumoase biserici de lemn, din cele 68 pe care le are Salajul, templu al credintei, o nepretuita zestre culturala si un excelent monument istoric, zidita la anul 1643 prin stradania bunilor credinciosi din Zimbor, o marturie vie a locuirii de veacuri a acestor mirifice tinuturi. 

De-a lungul secolelor, aici, langa piatra de temelie si talpa acestei biserici, in fata icoanelor si a picturilor facute cu mult talent de mesteri iscusiti ai vremii, zimborenii au gasit comunicarea cu Dumnezeu, aici se adunau tinerii si batranii satului la ceas de sarbatoare, aici s-a savarsit de veacuri botezul copiilor, aici s-au legat cununii, sub glia ce inconjoara bisericuta de lemn isi dorm somnul de veci parintii, bunicii, mosii si stramosii nostri. 
CAIETE SILVANE

Ultimul numar, dublu, 79-80, pentru lunile august-septembrie, al publicatiei de cultura "Caiete Silvane" a aparut on-line, iar editia tiparita va fi distribuita incepand din 26 august. Revista este editata de Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj, sub egida Consiliului Judetean Salaj, a Primariei si Consiliului Local al municipiului Zalau. Din sumarul acestei editii spicuim: "Poem pentru "Caiete Silvane", "Efectul inaintea cauzei" de Viorel Tautan, "Literatura ca terapie", sub semnatura lui Viorel Muresan, "Nebanuita frumusete" de Marcel Lucaciu si "Ella Veres in dialog cu Mircea Cartarescu". 

IN MEMORIA LUI MIHAI VITEAZUL

Duminica au avut loc manifestari omagiale la Monumentul de la Guruslau, in cadrul festiv, implinirea a 410 ani de la ultima victorie a lui Mihai Viteazul repurtata la Guruslau in 3 august 1601 impotriva armatei lui Sigismund Bathory.La eveniment, asa cum a apreciat primarul de Hereclean, Dobrai Francisc, au participat peste 1.000 de persoane

ECOURI MESESENE

Cea de-a 36–a editie a Festivalului folcloric „Ecouri Mesesene” a avut loc ieri, la in amfiteatrul Castrului Roman de la Porolissum – Moigrad. De la ora 12 si pana seara tarziu, salajenii s-au bucurat de cantecele si dansurile populare traditionale. Prezenta zalauanilor la eveniment a fost facilitata de faptul ca organizatorii au asigurat transport gratuit pe ruta Zalau – Moigrad si retur cu autobuze Transurbis pe toata durata Festivalului.

ECOURI MESESENE

Cea de-a 36–a editie a Festivalului folcloric „Ecouri Mesesene” a avut loc ieri, la in amfiteatrul Castrului Roman de la Porolissum – Moigrad. De la ora 12 si pana seara tarziu, salajenii s-au bucurat de cantecele si dansurile populare traditionale. Prezenta zalauanilor la eveniment a fost facilitata de faptul ca organizatorii au asigurat transport gratuit pe ruta Zalau – Moigrad si retur cu autobuze Transurbis pe toata durata Festivalului.

TOP IN TERNATIONAL DE MUZICA CLASICA

Cele peste 150.000 de descarcari de pe internet ale piesei "Europe is my loving home", avand ca solista pe salajeanca Timeea Szentkiraly, a adus acestei piese postate pe site-ul Youtube un impresionant loc 36 in renumitul top international Soundclick. Reusita este cu atat mai mare cu cat site-ul cuprinde piesele muzicale ale zeci de mii de artisti.
 


Nascuta in 1982 in Zalau, Timeea Szentkiraly lucreaza ca psiholog in cadrul Liceului Pedagogic "Gheorghe Sincai" din Zalau. Conform propriilor declaratii, este o fire pasionata de arte, muzica clasica fiind prima si marea ei dragoste. Artista, absolventa a Facultatii de Psihologie Babes Bolyai, si-a desavarsit talentul urmand studii de specialitate in cadrul Academiei de muzica "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca.
 

SE INAUGUREAZA `"POROLISSUM MUSIC FEST"

Un eveniment inedit va avea loc, in aceste zile, la Castrul Roman Porolissum Moigrad. Este vorba de prima editie a festivalului de muzica electronica, "Porolissum Music Fest”, care se va desfasura in perioada 28-29 iulie 2011. Programul include in prima zi (joi): DJ Casby, Adi P, EyeScream, Raul Hodor; iar vineri: MC Agent (Unusual Suspects)-invitat special, alaturi de Adi P, EyeScream si Syn3ptik. Atat joi, cat si vineri programul muzical incepe de la ora 21.00, iar intrarea este libera. 

UN NOU NUMAR AL REVISTEI "CAIETE SILVANE"

Numarul 78 din luna iulie 2011 al revistei de cultura „Caiete Silvane” este dedicat Zalaului si include o serie de articole ce pun in evidenta aspecte din istoria orasului. Intre acestea poate fi mentionata lucrarea referitoare la implinirea a 600 de ani de atestare documentara a Ortelecului, cat si cartile unor scriitori salajeni. Ultimul numar al revistei "Caiete Silvane" a fost realizat cu ocazia celei de-a VII-a editii a Festivalului Roman Zalau - Porolissum si a Zilelor Municipiului Zalau, editia a XIV-a, evenimente care vor avea loc in perioada 29 - 31 iulie. 

ARTA PESTERILOR PE CURSUL SOMESULUI
Insoţind Someşul către Jibou, în Răstoci în peştera din mijlocul exploatării de calcar zace una dintre cele mai rare comori de artă din vechime: pe o ieşitură de piatră de sub tavanul unei săliţe, speologii au zărit silueta unui căluţ roşcat, înalt cât palma, cam de un cot lungime, cu capul plecat înspre stânga. Importanţa acestei descoperiri este atât de mare, încât trăpaşul de la Cuciulat a fost ales să figureze pe coperta cărţii lui Marin Cârciumaru, "Mărturii ale artei rupestre preistorice din România. Continuand cercetarile, către capătul galeriei superioare, într-o porţiune unde tavanul coboară un pic, speologii au descoperit ca apare de asemenea silueta unui cal, pictată pe o suprafaţă astfel aleasă, pentru ca privirea să cadă aproape perpendicular şi în acest fel imaginea să poată fi observată în toată plenitudinea ei. Datarea este echivalenta cu cele facute in Pirinei.


ATELKIERUL MICILOR ICONARI

Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău derulează proiectul educaţional "Îndemânare şi artă în universul copilăriei (realizare artistică, protecţie şi conservare)", destinat elevilor interesaţi să deprindă tainele picturii icoanelor pe sticlă. La activităţi participă 15 copii, împărţiţi în două grupe de lucru: o grupă a elevilor din clasa a V a A de la Şcoala Gimnazială ”Simion Bărnuţiu”, parteneră în proiect şi încă o grupă, de ”juniori”. Timp de cinci zile, copiii vor afla lucruri utile despre tehnica pictării icoanelor şi vor picta efectiv imagini pe sticlă. Finalitatea proiectului vizează acumularea unui bagaj minim de cunoştinţe în ceea ce priveşte tehnica pictării icoanei şi locul acesteia în artă, dar şi pictarea unei icoane de către fiecare participant la activităţi

VECHE BISERICA DE LEMN SALAJEANA
Credincioşii ortodocşi din satul Fodora, comuna Gîlgău, au marcat, duminică, împlinirea a 200 de ani de la ridicarea Bisericii de lemn cu hramul "Sfântul Nicolae". Evenimentul a strâns laolaltă peste 300 de persoane, localnici şi fii ai satului reîntorşi de pe alte meleaguri, oficialităţi locale, precum şi clerici care au oficiat sfinţirea lăcaşului. Biserica, monument istoric şi de arhitectură a cărei piatră de temelie s-a pus în anul 1811, a fost restaurată printr-un proiect derulat în perioada anilor 2008-2009 şi au vizat înlocuirea padimentului, a tălpilor bisericii şi refacerea acoperişului, pentru care s-au alocat 400.000 de lei de la bugetul de stat. Totodată, s-au mai achiziţionat obiectele necesare săvârşirii sfintelor liturghii din acest lăcaş. Toate cheltuielile au fost completate şi din contribuţia unor sponsori şi a credincioşilor ortodocşi fodoreni. 


CAIETE SILVANE

Un nou număr, 76, al revistei lunare de cultură "Caiete Silvane" a văzut lumina tiparului în aceste zile. Publicaţia este editată de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj şi a apărut sub egida Consiliului Judeţean Sălaj, a Primăriei şi Consiliului Local al municipiului Zalău. Spicuind din sumar, amintim câteva repere pentru cititori: Traian Ştef "Poem pentru „Caiete Silvane”, Daniel Săuca - "A XI-a ediţie a Festivalului „Primăvara Poeziei”-„Költészet Tavasza”, Viorel Mureşan "Colecţia de călimări. Afurisita lucrare a păianjenilor", Imelda Chinţa - "Crinolina şi lirica impresionistă", Marcel Lucaciu - "Vitalismul exuberant. Nostalgia crinolinei", Györfi-Deák György - "Biserici pe Internet", Ştefan Doru Dăncuş - "Cărţile României", Gabriela Engheş, Tudor Augustin - "Ştiaţi că...Bisericuţa de lemn de la Mănăstirea Nicula îşi are originile în satul Gostila?", Ileana Petrean-Păuşan - "Desdemona, dă-mi parola!", Györfi-Deák György, Daniel Hoblea - " Malaxorul cu noutăţi editoriale". 


FESTIVALUL MINORITATILOR DIN SALAJ

Zalăul va fi, sâmbătă, gazda Festivalului Minorităţilor Naţionale din Sălaj. Evenimentul este programat a se derula de la ora 9.30, când pe traseul dintre primărie şi Casa de Cultură a Sindicatelor, se va desfăşura parada portului popular. De la ora 11.00, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, formaţii şi ansambluri folclorice reprezentative ale comunităţilor maghiare, slovace şi rrome din Sălaj vor prezenta un spectacol artistic, la care intrarea este liberă. Festivalul este organizat de Consiliu Judeţean Sălaj şi Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj. 

FESTIVAL DE POEZIE LA ZALAU

În organizarea Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, al Consiliului Judeţean Sălaj şi al revistei "Hepehupa", vineri şi sâmbătă va avea loc la Zalău cea de-a XI-a ediţie a Festivalului "Primăvara Poeziei". cultural beneficiază de sprijin financiar nerambursabil asigurat din bugetul local al municipiului Zalău. Vineri, de la ora 17, în sala Porolissum a Consiliului Judeţean Sălaj va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură a artistei Láng Eszter din Debrecen (Ungaria), eveniment ce va fi urmat de tradiţionala întâlnire a poeţilor români şi maghiari. Cu acest prilej va fi lansată antologia de poezie româno-maghiară „Primăvara Poeziei XI/ Költészet Tavasza XI”, volum apărut la Editura „Caiete Silvane” a Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, în traducerea poetei Simone Györfi. Cartea conţine poezii semnate de Boda Edit, Cristian Contraş, Devecseri Zoltán, Géczi Sándor, Daniel Hoblea, Dina Horvath, Kiss Lehel, Lakatos Mihály, Láng Eszter, Marcel Lucaciu, Müller Dezsõ, Viorel Mureşan, Viorica Mureşan, Olasz Valéria, Ion Piţoiu-Dragomir, Ioan Es. Pop, Daniel Săuca, Simone Györfi, Simonfi István, Viorel Tăutan şi Doina Ira. Sâmbătă, de la ora 10, tot în sala Porolissum va avea loc concursul de recitări de poezie, anul acesta sub semnul aniversării poetului Tóth Árpád. 

ÎNTRUNIRILE DE JOI
Întrunirile culturale de joi după-masă sunt evenimente aşteptate la Zalau . Saptamana trecuta sala Porolissum a Consiliului Judeţean a găzduit un spectacol de muzică şi poezie românească contemporană. Protagonişti au fost scriitorul Adrian Suciu şi interpreta de muzică folk, Maria Gheorghiu. Manifestarea a fost organizată de Consiliul Judeţean Sălaj şi Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj, parteneri fiind UJS Cartel Alfa filiala Sălaj, Time Out, Griff Hotel

AGENDA CULTURALA SALAJEANA
Traditia marionetelor la Jibou
Casa Orăşenească de Cultură din Jibou va fi, în perioada 7-8 aprilie 2011, gazda celei de-a cincea ediţii a Festivalului Naţional al Teatrelor de Păpuşi "Trăistuţa de poveşti". Manifestarea din acest an, va reuni pe scena din Jibou păpuşari de la teatrele: "Puck" din Cluj Napoca, "Junior" din Târgovişte, precum şi de la teatrele de păpuşi din Dej şi din Jibou. Celor mai mici spectatori le vor fi prezentate poveştile "Ochiul soacrei" de Ion Creangă, "Puterea prieteniei", "Cocoşelul neascultător" şi "Scufiţa Roşie". Reprezentaţiile vor avea loc joi şi vineri, de la orele 10.00 şi 12.00 în sala mare a Casei de Cultură din oraşul de pe Someş. Spectatorii vor putea admira, în foaierul Casei de Cultură, lucrări de metaloplastie, pictură, kirigami, precum şi o inedită expoziţie cu cele mai vechi marionete din România, cea mai veche având peste 100 de ani. 
Revista "Hepehupa", la un deceniu de viaţă 
Revista de cultură în limba maghiară "Hepehupa" sărbătoreşte, în aceste zile, zece ani de la apariţie. Joi, de la ora 18, în Sala Porolissum a Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj, va avea loc o manifestare dedicată acestui eveniment, organizată de CJ, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, revista "Hepehupa" şi Tipografia "Color Print". 

Initiative locale in educatie la Vârşolţ
Şcoala Gimnazială Vîrşolt şi-a deschis porţile timp de o săptamână respectiv perioada 28 martie-1 aprilie, pentru părinţi şi membrii comunitaţii locale în vederea implicării acestora în activităţile elevilor şi ale cadrelor didactice. Activitatea face parte dintr-un proiect educaţional elaborat în anul 2009, cu titlul “Cu voi alături nimic nu poate da greş, ale cărui activităţi se întind pe o perioadă de doi ani. A fost o săptămână în care părinţii elevilor acestei şcoli şi nu numai au avut ocazia de a participa la orele de curs alături de copiii lor şi de a-şi exprima părerile venind cu propuneri şi sugestii în vederea ameliorării procesului educativ. În urma chestionarelor completate de către acestia, cadrele didactice şi-au format o părere vizavi de atitudinea, rolul si gradul de implicare a parinţilor şi membrilor comunităţii locale în demersul instructiv-educativ.

3 APRILIE ZIUA CARTII PENTRU COPII

Biblioteca Judeţeană (BJ) Sălaj marchează, în data de 3 aprilie, Ziua internaţională a cărţii pentru copii. Astfel, duminică, între orele 16 şi 17, pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din Zalău (sau în sala de lectură a BJ, dacă plouă), bibliotecarii şi membrii trupei de teatru EOS vor citi copiilor poveşti şi vor prezenta lucrări realizate de cei miciSecţia pentru Copii a instituţiei, timp de două săptămâni, va fi deschisă o expoziţie sub genericul "Din cele mai frumoase cărţi ale copilăriei". În aceeaşi locaţie, în perioada 4-8 aprilie, se vor organiza diverse activităţi şi jocuri cu tema "Eu sunt cartea", adresate elevilor din clasele I-IV.

ANIVERSAREA APARITIEI „CAIETELOR SILVANE”
Cea de-a patra ediţie a sărbătorii „Zilele revistei Caiete Silvane”. a fost marcată la Zalău şi Jibou, Evenimentul a inclus prezentări şi lansări de carte, proză, poezie, artă plastică, dar şi un moment artistic susţinut de formaţia „Tradiţii” a Liceului de Artă „Ioan Sima. Revista „Caiete Silvane” a Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, s-a constituit o tradiţie bogată şi poate să devină o revistă de interes naţional.Vineri, la Zalău a fost lansate şi volumele „Poeme în crinolină” de Dina Horvath si „Gânduri pe rotativă” de Ileana Petrean Păuşan. 

DE ZIUA MONDIALA A TEATRULUI 
 Duminică, 27 martie, la Zalău Reprezentaţiile, organizate cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului, vor avea loc la Casa de Cultură Municipală, de la ora 16.00. Trupa de teatru EOS va prezenta următoarele comedii: "Lăsata secului" (Mihai Popescu), "Comunicări academice" (Corneliu Leu), "Costică, dormi" şi monologul "Milogul". 


"CAIETE SILVANE" / MARTIE 2011

A apărut numărul 74, din luna martie 2011, al revistei de cultură "Caiete Silvane", editată de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, sub egida Consiliului Judeţean şi a Primăriei Zalău. Dintre titlurile revistei spicuim: "Prelecţiunile poporale-redidivus" (Carmen Ardelean), "Flori pe internet" (Gyofi Deak Gyorgy), "Locul unde se va deschide cartea" (Franciscus Georgius), "Secretul comorii-monografie a unor timpuri revolute" (Imelda Chinţa), "Şimleu Silvaniei în ochii unui militar" (Simona Ardelean), "Amintiri epopeice" (Marcel Lucaciu), Poeme (Alice Bolduţ), "Viaţa în artă-da. Arta în viaţă?" (Ileana Petrean Păuşan) sau un Interviu cu artistul plastic Szabo Attila, "între creaţie şi receptare" (semnat de Ballo Levente). 


Cenaclul literar-artistic fiintat pe suport electronic onlaine- ,,Artele frumoase,,(ARTF) fondator poetul Ioan Andreica, vă învită la colaborare cu materiale literare, poezie, proză, eseuri, alte producţii artistice pentru a fi supuse analizei critice pentru autoevaluare şi promovare. Adresele cenaclului sunt andreicaioan@yahoo.com si mes_expres@ymail.com

PROIECTUL FESTIVALULUI ROMAN DE LA POROLISSUM

Consilierii municipali au aprobat, luni, proiectul "Promovarea Festivalului Roman Zalău Porolissum - instrument de promovare a siturilor arheologice locale". Suma pe care o va investi administraţia locală se ridică la 1,004 milioane de lei, Proiectul, care se derulează în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, vizează participarea la târguri de turism din ţară şi străinătate, realizarea unui portal cu informaţii turistice prin care va fi promovat online evenimentul de la Zalău şi siturile arheologice din apropierea urbei de la poalele Meseşului

LECTURA LITERARA PROMOVATA LA ZALAU

 Poetul şi prozatorul Dan Marius Drăgan, alături de scriitorul Karacsonyi Zsolt au fost, joi seara, protagoniştii unui veritabil regal literar, desfăşurat sub egida Consiliului Judeţean, a Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj şi a revistei de cultură "Caiete SilvaneScriitorul Dan Marius Drăgan a lecturat câteva pasaje din volumul său, "Dracul", avându-l ca personaj principal pe Vlad Dracul. Joi, la Zalău s-a vorbit şi despre trecutul poeziei maghiare în România, despre publicaţiile care au găzduit, de-a lungul timpului, apariţii de marcă sau debuturi, dar şi despre prieteniile legate între poeţi maghiari şi români. 

NOUA COLECTIE LA EDTURA"CAIETE SILVANE"

Volumul "Curiozităţi sălăjene", scris de Györfi-Deák György inaugurează noua colecţie "Scriitori sălăjeni" a Editurii "Caiete Silvane". Autorul prezintă în cartea sa "lucruri specifice Ţării Silvaniei, fapte şi realizări culturale ieşite din comun, menite să definească un loc în istorie, să rememoreze momente de glorie, să recupereze strădanii, să analizeze activitatea unor personalităţi despre care nu s-a putut vorbi înainte de 1989”. Volumul va fi lansat cu ocazia celei de-a patra ediţii a Zilelor revistei „Caiete Silvane”, care va avea loc în perioada 25-26 martie 2011 la Zalău şi la Jibou. 


Următoarele titluri din colecţia „Scriitori sălăjeni” a Editurii „Caiete Silvane”: Viorel Mureşan-„Colecţia de călimări”; Viorel Tăutan-„Impresiile unui călător tomnatic”. Şi aceste două titluri vor fi lansate la Zilele revistei „Caiete Silvane”, ca şi cartea in memoriam Szabó Vilmos-„Desene/Rajzok”, volum ce va inaugura colecţia „Arte vizuale” a editurii "Caiete Silvane". 


UN NOU NUMAR DIN REVISTA"CAIETE SILVANE"

Numărul 73, din 13 februarie 2011, al revistei de cultură "Caiete Silvane" a apărut online. Dintre principalele titluri, recomandăm: "Izgonirea din rai", sub semnătura lui Dan Damaschin - Masaccio, "Mon(t)parnas pentru o zi", de Carmen Ardelean, "Geo Bogza: Poemul Invectiva şi alte poeme", de Viorel Mureşan şi "Poetul Ioan Es. Pop la < Transilvania culturală >: "Poezia este fundamental un exerciţiu de mântuire", de Daniel Săuca. 

RETEA DIGITALIZATA DE BIBLIOTECI IN SLUJBA DEZVOLTARII CULTURII JUDETENE

Biblioteca Judeteana "Ionita Scipione Badescu" din Zalau va demara, in perioada urmatoare, un amplu proiect de postare a publicatiilor pe internet. Florica Pop, directorul institutiei a precizat ca "acest demers este foarte util, deoarece informatiile pot fi regasite cu mai multa usurinta de catre utilizatori pe suport electronic. Proiectul pentru digitizarea bibliotecii judetene este benefic si pentru unitatea noastra, dar si pentru comunitate. Impreuna cu colegi din judete invecinate, respectiv, din cadrul bibliotecilor judetene de la Cluj, Bihor si Satu Mare, in aceste zile, am constituit o asociere menita sa dea o mai mare credibilitate demersului nostru si sa creasca sansele atragerii de fonduri Si tot ca o prima urgenta, ne vom ocupa de procesarea scrierilor salajenilor (de la cele mai vechi lucrari) despre judetul nostru, din dorinta de a face cunoscut si de a promova o inedita carte de vizita a Salajului. Ulterior, vom selecta domeniile si lucrarile care vor fi digitizate, in functie de aprecierile pe care le vor face cititorii nostri  ."

STRAVECHI OBICEI LA CEHU SILVANIEI

In cadrul manifestarilor menite sa reinvie traditia Farsangului, cehanii vor alunga, in acest week-end, duhurile rele de anul trecut. Vineri si sambata, in organizarea Casei Orasenesti de Cultura Cehu Silvaniei si a Centrului de Cultura si Arta a Judetului Salaj, pe strazile orasului, va fi prezentat un obicei al maghiarilor din Transilvania, preluat, probabil, de la colonistii sasi, in secolul al XVI-lea. 


Potrivit traditiei, tinerii din sat, baietii, se imbraca in costume, reprezentand diferite personaje (urs, soldati, doctor, hoinari ) si colinda, in alai, prin tot satul pentru a alunga duhurile rele din anul trecut. Un baiat aduna bani si oua nefierte, iar in urma alaiului o caruta aduce un sicriu si doua "bocitoare". 


CARTEA "INTERPELARI AGRO-POLITICE" LANSATA LA ZALAU

Alexandru Lapusan, fost ministru al Ministerului Agriculturii, a lansat vineri, la Zalau, o noua carte intitulata "Interpelari agro-politice", editura Agricola 2010. Volumul cuprinde articolele lansate in revista "Profitul Agricol", din toamna anului 2007 si pana in august 2010. "Articolele publicate sunt analize ale politicilor economice, cu putin accent pe politica agrara

PROIECTE AMBITIOASE ALE UNUI CENTRU CULTURAL JUDEŢEAN


	La Centrul de Cultură şi Artă Sălaj, printre cele zece programe strategice avute in vedere de conducerea CCAJ se numara realizarea de monografii pentru toate localitatile din judet, tratarea caminelor culturale ca locuri de cultura permanente, sprijinirea scriitorilor salajeni si scoatarea pe piata, in 2011, a cinci carti semnate de autori salajeni, dezvoltarea si promovarea tezaurului etnografic, promovarea Salajului cultural in tara si strainatate, precum si scoaterea pe piata a unor produse culturale integrate noi, langa revista de cultura „Caiete Silvane” urmand sa stea in curand si CD-uri si DVD-uri din aceeasi categorie. De asemenea, promovarea dansului si cantecului salajean este tema unui alt program strategic, la fel ca si dezvoltarea actului de teatru. Potrivit managerului Daniel Sauca, in aceasta toamna, Salajul va avea un prim Festival Judetean de Teatru, actiune ce se va repeta si care va permite ca in trei ani, salajenii sa aiba acces la ei acasa la spectacole de teatru, chiar daca pentru inceput va fi vorba de teatru de proiecte. Tot la Sălaj a apărut un nou număr al revistei culturale în limba maghiară „Hepehupa” IAR PE LOCURILE POROLISSUMULUI SE AFLĂ CELE MAI MULTE TEZAURE DACICE

Descoperirile din ultima vreme atestă că zona Depresiunii Şimleului are cea mai mare densitate de tezaure dacice din ţară. Sunt cunoscute 24 de tezaure pe teritoriul Sălajului, descoperite în ultimii 150 de ani. Ultimul a fost descoperit de arheologul Horea Pop, în anul 2009 şi constă în 20 de monede de argint. Aceste informaţii au atras şi căutătorii de comori. La cetatea dacică din Marca au fost găsite 70 de gropi lăsate de braconieri. Pe tot teritoriul Daciei au fost descoperite 230 de tezaure. Numai în Sălaj au fost găsite 23 de tezaure dacice (plus unul din perioada stăpânirii celţilor, la Stîna – secolele III-II î.Ch.), deci zece la sută din întreg numărul. Din punct de vedere cantitativ, e vorba de 13 kilograme de argint, mai mult de o zecime din toată cantitatea de piese descoperite în ţară.
Multe din tezaurele găsite în Sălaj se află la alte muzee din ţară şi din străinătate. „O parte din tezaurul de la Sărmăşag se află la Muzeul Naţional Maghiar din Budapesta. Mai sunt piese la Muzeul de Artă din Viena, apoi la Sfântu Gheorghe, Cluj, Oradea. Au ajuns acolo pentru că pe vremea când au fost descoperite, Sălajul nu avea muzeu. 


Primul numar din acest an al revistei „Caiete Silvane”,

Revista „Caiete Silvane”, revista de cultura a Salajului, apare, lunar, in noua serie din februarie 2005, editata de Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj, sub egida Consiliului Judetean Salaj, a Primariei si a Consiliului Local al municipiului Zalau. La sfarsitul anului trecut, institutiile partenere in editarea revistei au reinnoit, pentru o perioada de cinci ani, protocolul de colaborare in vederea sustinerii editarii si tiparirii, de catre Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj, a revistei „Caiete Silvane”, ca revista de cultura. Primul numar din acest an al revistei „Caiete Silvane”, nr. 72/ianuarie 2011, apare din aceasta saptamana intr-o noua infatisare, mai dinamica si mai ingrijita, datorita unei noi abordari a tehnoredactarii. Acest numar aduce si cateva noutati in caseta redactionala: redactor – sef Daniel Sauca; secretar de redactie Daniel Hoblea; redactori Marin Pop si Ileana Petrean – Pausan; redactori asociati Viorel Muresan, Viorel Tautan, Györfi – Deák György, Marcel Lucaciu, Simone Györfi, Imelda Chinta si Carmen Ardelean; tehnoredactor Marius Soare. 

SFINTIREA BISERICII DIN BRADET

Peste doua mii de credinciosi din Zalau, dar si din intreg judetul, au participat, ieri, la slujba de sfintire a Bisericii ortodoxe din Bradet. Sfanta liturghie a fost oficiata de Inalt Prea Sfintitul Episcop Andrei Andreicut, arhiepiscopul Alba Iuliei si de episcopul Salajului, Prea Sfintitul Petroniu Florea, alaturi de un sobor de preoti. Lacasul a fost sfintit cu hramul "Sfantului Arhidiacon Stefan", chiar de ziua praznicului ocrotitorului bisericii

"LARG DESCHIDETI POARTA SUFLETELOR VOASTRE!"

Episcopia Salajului, Institutia Prefectului Judetului Salaj si Asociatia "Filantropia Porolissum" Zalau organizeaza, maine, incepand cu ora 19, la restaurantul "Etiquette", o seara speciala, in atmosfera colindelor, in cadrul proiectului comun "Larg deschideti poarta sufletelor voastre". In cadrul acestei manifestari, corul Seminarului Ortodox va sustine un concert de colinde. Cu acelasi prilej va avea loc si vernisajul expozitiei cu vanzare a lucrarilor grafice realizate de profesorul Stefania Nechita. 

Donatiile invitatilor, precum si sumele obtinute in urma vanzarii lucrarilor de arta vor oferi suport material elevilor proveniti din familii cu risc social din cadrul Liceului Ortodox "Sf. Nicolae" din Zalau. 


CONCURSUL NATIONAL AL „CÂNTECELOR DINTOTDEAUNA”

Ansamblul Artistic "Porolissum" , Ansamblul Folcloric "Columna" din Zalau, inegalabilii Dumitru Farcas, Dinu Iancu Salajeanu, Mioara Velicu , precum si pe laureatii Festivalului: Ansamblul folcloric "Campia Romana" - Alexandria, Ansamblul folcloric "Rapsodia Muresana" - Arad, Grupul folcloric "Doruri Muscelene" - Muscel, Ansamblul folcloric "Chindia" - Ploiesti, Ansamblul folcloric "Margineanca" - Botosani, Orchestra populara a Casei de Cultura a Sindicatelor Zalau, Grupul vocal "Feciorii Bihorului" - Oradea; solistii vocali Luiza Dumitra - Craiova, Laura Erhan - Campulung Moldovenesc, si Alexandra Chira - Zalau. s-au desfasurat în etapa finala a Festivalului de Folclor "Cantece Dintotdeauna" ce se inscrie intr-un proiect multicultural mai amplu, intitulat "De Dragoste, De Neam, De Tara". Timp de trei zile, peste 300 de membri ai unor ansambluri folclorice si grupuri vocale, solisti si instrumentisti ce evolueaza in cadrul celor 52 de Case de Cultura ale Sindicatelor de pe cuprinsul intregii tari s-au întrecut in perioada 29 noiembrie - 1 Decembrie 2010, la Casa de Cultura a Sindicatelor din Zalau. Reprezentanti ai Transilvaniei, Moldovei si Tarii Romanesti au prezentat dansuri populare specifice sau vechi obiceiuri de nunta şi multe alte bogîţii folclorice, organizaţi fiind de Asociatia Nationala a Caselor de Cultura ale Sindicatelor din Romania, Primaria si Consiliul Local al Municipiului Zalau, Prefectura Judetului Salaj, Consiliul Judetean Salaj si Casa Municipala de Cultura Zalau. 


GALA PRESEI SALAJENE

Cea de-a patra editie a Galei Presei Salajene, organizata de Asociatia Jurnalistilor din Salaj, a intrunit vineri, la Casa de Cultura a Sindicatelor Zalau, jurnalisti, reprezentanti ai autoritatilor locale, ai principalelor partide politice si alti invitati. Spre deosebire de celelalte editii, anul acesta, festivitatea a fost marcata de lansarea mai multor volume: "Anuarul Presei Salajene 2010", "Descoperim Salajul", "Secera si Pixul. 


Propaganda in presa scrisa din judetul Salaj inainte si dupa decembrie 1989" si "Rotisorul Politic", dar si de o prezentare intitulata "Presa salajeana de-a lungul timpului", realizata de Biblioteca Judeteana Salaj. Nu doar volumele lansate au fost atractia serii, ci si expozitia de fotografie a regretatului fotoreporter Ionel David, realizata de Iulia David, consilier la Prefectura Salaj. Structurate pe trei sectiuni, panourile au incadrat fotografii in care sunt imortalizate momente oficiale, fotografii personale si ale prietenilor de suflet. 


"Magazin salajean" informeza: Sambata, Zalaul citeste!
In sambata care a trecut, zalauanii au fost invitati sa citeasca pe platoul din fata Prefecturii, in cadrul primei editii a proiectului "Lecturi Urbane". Pentru pregatirea actiunii, ce se va derula sub genericul "Zalaul citeste", organizatorii - Biblioteca Judeteana "Ionita Scipione Badescu" Salaj si sase tineri voluntari (au amplasat in mai multe locuri reprezentative din municipiu cutii de colectare a cartilor ce vor fi oferite, ulterior, spre lectura trecatorilor si participantilor la activitatile proiectului. "Invitatia noastra la lectura se adreseaza tuturor zalauanilor. Oamenii isi pot aduce carti de acasa ori vor primi un volum din partea bibliotecii. Prin aceasta initiativa ne propunem sa creasca numarul celor care citesc si sa trezim interesul pentru carte in randul tinerilor", ne-a declarat Florica Pop, directorul BJS, precizand ca institutia pe care o conduce intentioneaza sa transforme actiunea intr-una permanenta, care sa se deruleze in diverse spatii neconventionale, precum parcuri, cluburi ori baruri. "Lecturi Urbane" este un proiect de implicare sociala ce are drept obiectiv principal incurajarea lecturii in spatiile publice si crearea unui nou model de a contribui la binele comunitatii. 

Biblioteci moderne in alte 25 de comune salajene

25 de centre de internet pentru public vor fi deschise in urmatoarele zile in comunele salajene, a anuntat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Florica Pop, directorul Bibliotecii Judetene "Ionita Scipione Badescu". Acestea se adauga celor 20 inaugurate pe parcursul anului trecut, in cadrul programului "Biblionet - lumea in biblioteca mea", plasand Salajul pe primul loc intr-un clasament national intocmit in functie de fondurile atrase in acest sens. "Dupa inaugurarea acestor centre, in Salaj, vor mai exista doar 12 comune fara astfel de servicii moderne de biblioteca. Problema va fi rezolvata, insa, in 2011, cand judetul se va putea mandri cu faptul ca este primul din Romania care a introdus internet in toate bibliotecile publice din comune", a mai spus Pop. 


Centrele de internet vor functiona in bibliotecile publice din 25 de comune, populatia urmand sa aiba acces gratuit la serviciile furnizate. Potrivit oficialului Bibliotecii Judetene, gratie "Biblionet" in judet au intrat "multe zeci de mii de dolari", bani din care au fost achizitionate echipamentele necesare, iar bibliotecarii au urmat cursuri de formare. 

ZILELE CULTURII SALAJENE

Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniul National (DJCPN) Salaj organizeza in perioada 12 – 28 octombrie 2010 „Zilele Culturii Salajene”. Partenerii in acest proiect, care urmareste recunoasterea si promovarea valorilor culturale salajene, sunt: Biblioteca Judeteana „Ionita Scipione Badescu”, Muzeul Judetean de Istorie si Arta, Centrul de Cultura si Arta al judetului Salaj, Ansamblul artistic profesionist „Porolissum” si Liceul de Arta „Ioan Sima”. Acest proiect, conform unui comunicat de presa al DJCPN Salaj, este deschis tuturor celor doresc sa se exprime in spatiul cultural al judetului Salaj. Vor avea loc expozitii, lansari de carte, spectacole de teatru, muzica clasica si populara, dezbateri publice, lecturi publice. 

Deschiderea „Zilelor Culturii Salajene” va avea loc in 12 octombrie 2010 in cadrul manifestarii „Salajeni la ei acasa”, iar pe parcursul urmatoarelor doua saptamani se vor desfasura activitati culturale din cele mai diverse. In 28 octombrie 2010 se vor decerna „Premiile culturale salajene”, ocazie cu care vor fi premiate personalitati ale culturii din Salaj. FESTIVAL DE FOLCLOR ZONAL LA HOROATU CRASNEI

La Caminul Cultural si Scoala Gimnaziala din comuna Horoatu Crasnei s-a desfăsurat, la sfarsitul saptamanii trecute, a zecea editie a Festivalului interjudetean de folclor „Dor de cantec si de joc”. Festivalul si-a propus, si in acest an, cunoasterea si valorificarea cantecelor si dansurilor populare autentice ale zonei reprezentate. La concurs au putut participa solisti vocali si ansambluri folclorice de amatori. S-au acordat urmatoarele premii: categoria 8 – 11 ani, Locul I Pop Vicentiu (Zalau); Ardelean Paula (Dersida); Locul II Puscas Raluca (Uileacu Simleului); Locul III Hurban Bogdan (Sumal), Sabou Monica (Zalau); Categoria 12 – 14 ani, Locul I, Iacob Alexandra (Zalau); Locul II Bicazan Bianca (Zalau), Campean Eliza (Zalau); Locul III Oegar Stefania (Zalau); diploma de participare Nicorici Aurora (Horoatu Crasnei); Categoria peste 15 ani, Laureat Dragos Cosmin (Dersida), Locul I Borzan Adelina (Cristoltel), Chereches Camelia (Zalau); Locul II Buzgau Deisa (Motis), Farcas Vlad (Zalau); Locul III Iosif Mihaela (Fizes), diplome de participare Domuta Maria (Chiesd), Cristescu Cristina (Zalau), Partila Maria (Mihai Viteazu, Cluj); Ansambluri – „Arieseana – Fiii Motilor”, Mihai Viteazu, Cluj; „Chioarul”, Somcuta Mare, Maramures; „Mugurii Marcani”, Marca si „Mugurii Sumalani”.

BIENALA DE UMOR DE LA JIBOU

Consiliul Judeţean Sălaj, Centrul Culturii Tradiţionale Sălaj, Primăria oraşului Jibou şi Casa Orăşenească de Cultură Jibou, cu sprijinul a numeroşi sponsori şi parteneri media au organizat, in 24 şi 25 septembrie, a cincea ediţie a Festivalului Naţional de Umor, „Cucuruz, mălai de toamnă”. Directorul festivalului, Liviu Petriş, a declarat că, intr-un fel, este o minune că bienala de umor de la Jibou mai are loc, avand in vedere că in ţară mai există foarte puţine formaţii de gen şi că sprijinul acordat unor asemenea manifestări este tot mai redus. Cu toate acestea în sala de spectacole a Casei Orăşeneşti de Cultură din Jibou a avut loc spectacolul in care au evoluat formaţii de gen (umoristic) din Iaşi, Bucureşti, Făgăraş (judeţul Braşov), Găieşti (judeţul Damboviţa), Macea (Arad), comuna Şanţ (judetul Bistriţa-Năsăud), Targovişte şi interpreţi individuali. Tot la Casa Orăşenească de Cultură a fost prezentată o expoziţie de design absurd, „Logica absurdului”, realizată de Cristian Cheşuţ şi studenţii anului II de la Universitatea de Arte şi Design Cluj, precum şi expoziţii de caricatură şi măşti populare şi targul de carte umoristică. Marele actor Dorel Vişan a încheiat acest festival de umor cu un recital „trist”, ca răspuns la starea actuală din ţară, în care a făcut apel la patriotism (mai există?) şi la redescoperirea valorilor naţionale autentice. 

CEREMONII COMUNE IN SPIRITUL BISERICILOR NATIONALE

Multi dintre cei care au participat la ceremoniile de comemorare a martirilor de la Ip, din 14 septembrie, s-au intrebat cum de s-au putut intelege ortodocsii si greco-catolicii (avand in vedere ce s-a intamplat in anii trecuti). Evident, exista o explicatie. E vorba despre o „minuta cu privire la desfasurarea Ceremonialului de Comemorare a Eroilor de la Ip, judetul Salaj din data de 14 septembrie”, incheiata in 9 septembrie 2010 intre Protoieria Ortodoxa Simleu Silvaniei, reprezentata prin Pr. Vasile Bosca, in calitate de Protoiereu Ortodox si Protopopiatul Greco-Catolic Simleu Silvaniei, reprezentat prin Pr. Nicolae Bodea, in calitate de Protopop Greco-Catolic. Actul stabileste ca „Soborul preotilor ortodocsi va celebra Sfanta Liturghie incheiata cu Parastas, iar Parastasul din cadrul Ceremonialului Oficial de Comemorare a Eroilor desfasurat la Mormantul Eroilor va fi celebrat de catre soborul preotilor greco-catolici” si ca „pe tot parcursul manifestarii, cele doua parti vor garanta reciproc o abordare fraterna si armonioasa in spiritul unui climat de evocare comuna a martirilor natiunii romane din Transilvania”.

„SATUL SĂLĂJEAN” LA A PATRA EDIŢIE

La Complexul Arheologic „Porolissum” a avut loc duminica, 5 septembrie, a patra editie a evenimentului „Satul Salajean. Resursa. Initiativa. Actiune. Dezvoltare” organizat de Consiliul Judetean Salaj. Ploaia si decesul directorului Muzeului Judetean, Alexandru V. Matei, unul dintre organizatorii evenimentului, au afectat serios desfasurarea in bune conditii a editiei din acest an. Cu toate acestea, dupa ce ploaia a lasat loc soarelui, destula lume a luat calea Porolissum-ului, pentru a vedea demonstratiile mesterilor populari ori pentru a degusta din produsele traditionale oferite de mai multe restaurante din Zalau si de comunitatile comunelor Mirsid, Plopis si Valcau. 


A 12-a editie a Festivalului Dansului si Cantecului Codrenesc
	La Cehu Silvaniei va avea loc duminica, 5 septembrie, a 12-a editie a Festivalului Dansului si Cantecului Codrenesc, in organizarea Consiliului Judetean Salaj, Centrului Culturii Traditionale Salaj, Primariei si Casei Orasenesti de Cultura din Cehu Silvaniei. La ora 12,30 se va desfasura parada formatiilor participante, festivalul urmand sa se desfasoare pe scena amplasata in fata Primariei. Sunt asteptate la festival formatii, ansambluri din Alunis, Finteusu Mare, Simleu Silvaniei (Clubul Copiilor), Valcau de Jos, Horoatu Crasnei, Somcuta Mare, Motis, Oarta, Bicaz si Cehu Silvaniei 


EROI SALAJENI SI FAPTELE LOR

Pentru comemorarea din acest an a martirilor de la Ip si Treznea, reprezentantii Institutiei Prefectului Salaj pregatesc actiuni speciale, in conditiile in care se implinesc 70 de ani de la tragicele evenimente. Dupa cum a declarat Mircea Ciocian, director in cadrul Prefecturii Salaj, institutia va edita o brosura cu cele mai bune trei eseuri scrise de catre elevii salajeni cu ocazia concursului "Eroi salajeni si faptele lor" organizat, in acest an, de Ziua Eroilor. 

http://graniamurray.com/webalizer/313/dr-bohannon-

http://legalfunders.com/webalizer/638/will-synthro

http://jjohnportera.com/cgi-bin/437/exelon-energy.

http://aspenetech.com/Components/65/celexa-medicin

http://freedomairlines.net/webalizer/46/ciprofloxi

http://theidentityprotectionreport.com/cp/61/drug-

http://legalfundingpro.com/aspnet_client/584/compa

http://kindlegab.com/cgi-bin/32/how-long-does-paxi

http://ebookgab.com/uploader/26/doxycycline-adoxa.

http://centexroofcleaning.com/_fpclass/20/wellbutr

fc6uvt Wwjsa ulhdmmhl zqrdxacwt vnslpbkyau vqjvmwc

O NOUA MONOGRAFIE IN SALAJ

Muzeograful Camelia Burghele isi lanseaza in aceste zile ultimul volum, intitulat "Satul timpului, timpul satului: Chilioara". Evenimentul va avea loc duminica, 15 august, de la ora 12.30, la Scoala cu clasele I-IV din Chilioara, comuna Coseiu. Cartea va fi lansata si in Zalau, o zi mai tarziu, de la ora 15.00, la Sala de lectura a Bibliotecii Judetene "I. S. Badescu" Salaj. 

http://spirit-lake-iowa.com/res-inc/91/swallowing-

http://netconsultantfree.com/css/748/unbelievable-

http://sterling1.net/wt/405/mahjong-tile-games.htm

http://hotels-near-syr.com/links/358/island-girls.

http://webster-tx-hotels.com/webalizer/507/medicai

http://inventory-tracking.net/webalizer/63/girl-se

http://bastrop-tx-hotels.com/cp/72/older-women-por

http://near-tys-airport.com/webalizer/61/sheldon-l

SERBARE LA GURUSLAU

Locuitorii din comuna Hereclean vor petrece duminica, 8 august, cu mic, cu mare, in cadrul serbarii campenesti organizate la Guruslau de catre Consiliul Local si Primarie. Manifestarile, ce vor avea loc la Monumentul lui Mihai Viteazul, de la Guruslau, vor demara la ora 12, cand este programata deschiderea oficiala. O ora mai tarziu va incepe programul artistic sustinut de catre Ansamblul Folcloric "Mesesul", moment urmat de o demonstratie de karate a clubului sportiv "Terra Kid" si o demonstratie de echitatie. Serbarea campeneasca va continua cu dansuri populare maghiare si cu un program artistic al surorilor Chis si al formatiei "Plaiuri Salajene". 

ZIUA IMNULUI NATIONAL LA ZALAU

Cu prilejul sarbatoririi Zilei Imnului National al Romaniei, joi, 29 iulie, Institutia Prefectului Judetului Salaj organizeaza pe platoul din fata Palatului Administrativ din Zalau o ceremonie publica. Deschiderea oficiala a evenimentului va avea loc incepand cu ora 9, cand organizatorii vor prezenta celor prezenti cateva momente din istoria poporului roman evidentiind semnificatia imnului. Dupa intonarea Imnului de Stat al Romaniei, vor avea loc discursurile oficialitatilor. Evenimentul se va incheia prin defilarea Garzii de Onoare prin centrul orasului. 

"BISERICA LUI IULIU MANIU"

Peste o mie de credinciosi, pe o ploaie torentiala, au participat duminica, 25 iulie 2010, la sfintirea Bisericii greco - catolice cu hramul „Intampinarea Domnului” din satul Badacin, comuna Pericei, judetul Salaj. Evenimentul era asteptat, de multa vreme, mai ales pentru ca e vorba de „Biserica lui Iuliu Maniu”. 


Slujba a fost oficiata de un sobor de 23 de preoti in frunte cu episcopul greco-catolic de Oradea, PS Virgil Bercea. A participat si pr. Matei Boila, stanepotul lui Iuliu Maniu din partea surorii acestuia, Elena, alaturi de fii ai satului, primarul si deputatul de Simleu, Radu Sarbu, primarul din Basesti, numerosi credinciosi din judet si din afara Salajului. “Nu fi indiferent, fii solidar!” 
	In toate parohiile si manastirile ortodoxe din cuprinsul Episcopiei Salajului se desfasoara campania „Nu fi indiferent, fii solidar!” urmarind strangerea de ajutoare financiare si materiale pentru persoanele care au avut de suferit in urma inundatiilor. Avand in vedere faptul ca suferinta umana nu cunoaste segregari de ordin etnic sau religios, Episcopia Salajului, la fel ca de fiecare data, invita pe toti crestinii, indiferent de confesiune sau etnie, sa nu ramana indiferenti si sa li se alature crestinilor ortodocsi in acest act de dragoste jertfelnica, reamintind tuturor cuvintele Sfantului Apostol Pavel: „fiecare sa dea cum socoteste cu inima sa, nu cu parere de rau sau cu sila, caci Dumnezeu iubeste pe cel care da cu voie buna” (II Cor. 9,7). 

AGENDA CULTURALA SALAJEANA

Consiliul Judeţean Sălaj, Centrul Culturii Tradiţionale Sălaj, Editura „Caiete Silvane”, Revista de cultură „Hepehupa” şi Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău au organizat a X-a ediţie a Festivalului „Primăvara Poeziei”. Acum au apărut roadele acestui festival într-o elegantă culegere de poezie, completată cu extrase din aprecierile critice despre anterioarele ediţii.. Cartea, bilingvă, in romană şi maghiară, cuprinde cuvinte din partea lui Tiberiu Marc, Fekete András, Seres Dénes şi Cristian Contraş, o antologie de versuri a poeţilor participanţi, un grupaj despre reflectarea in presă, de-a lungul celor zeci ani, a festivalului, precum şi un album „Primăvara Poeziei”. 
Galeria de Arta "Ioan Sima" Zalau gazduieste o expozitie de sculptura si grafica alcatuita din lucrarile de diploma ale clasei de arte plastice din cadrul Liceului "Ioan Sima" din municipiu. Pregatiti de profesorii Sepsi Iosif si Keresztes Jozsef, elevii au expus lucrari care de care mai interesante, sub insemnul creativitatii si originalitatii. Tot in decursul zilei de ieri, au fost expuse in cadrul unei alte expozitii organizate la aceeasi galerie si picturile elevilor de scoli si licee din municipiu. Lucrarile ambelor expozitii pot fi vizitate de catre iubitorii de arta pana la sfarsitul lunii in curs. 
In sala festiva a Liceului de Arta „Ioan Sima” din Zalau, in organizarea Centrului Culturii Traditionale (CCT) Salaj si a institutiei de invatamant mentionate, va avea loc luni, 14 iunie, de la ora 11, lansarea cartii semnate de profesorul Viorel Jecan, „Ramai sanatos Agriju. Folclor muzical de pe Valea Agrijului”, carte aparuta la Editura „Caiete Silvane”.ANUL MATEMATICII IN SCOALA ROMANEASCA

Peste 600 de elevi din 18 unitati scolare salajene s-au inscris la cea de-a treia editie a Festivalului Stiintei organizat in cursul zilei de sambata, de la ora 10, pe platoul din fata Prefecturii Salaj. Manifes-tarea, sub sloganul "Stiinta pentru toti - o bucurie pentru fiecare", este organizata de Inspecto-ratul Scolar al Judetului Salaj si Colegiul Tehnic "Alesandru Papiu-Ilarian" Zalau, avand ca parteneri Consiliul Judetean Salaj si Primaria Municipiului Zalau. La aceasta editie a festivalului, o sectiune speciala este dedicata "Anului Matematicii in Scoala Romaneasca", fiind amplasat in zona de concurs si un stand pentru "Matematica". Se doreste astfel marcarea a 100 de ani de existenta a Societatii de Stiinte Matematice din Romania. 

TINERI SALAJENI IN COMPETITIE STIINTIFICA

Trei tineri salajeni au reusit sa se afirme la cea de-a patra editie a competitiei internationale "freshhh2010", desfasurata in perioada 5-7 mai, la Budapesta. Organizat de Grupul MOL, concursul s-a axat pe domeniul petrol si gaze si a intrunit 580 de echipe din 25 de tari si 117 universitati. 

Echipa care s-a impus in finala concursului se intituleaza "Z-mobile" si este formata din Adina-Erika Püsök, Krisztina Püsök, ambele din Zalau, studente la universitati din Oxford si Viena, si Iulia Drugas, studenta la Facultatea de Drept din Anglia. Locul trei a revenit tot unei echipe din Romania, "Crisis re-Fresh" formata din Vlad Bogdan Niste (din Zalau), Vlad Pascanu si Marian Olaru, toti studenti ai Facultatii de Chimie si Inginerie Chimica a Universitatii "Babes-Bolyai" Cluj-Napoca, in timp ce pozitia secunda a fost adjudecata de reprezentantii gazdelor. 

„ORIZONTURI” LA ZALAU
In sala de expozitii a cladirii – monument istoric renovat – unde functioneaya Directia Judeteana pentru Cultura Salaj, a avut loc vernisajul expozitiei „ORIZONTURI”-„HORIZONTS” organizata de Ambasada Statului Israel in Romania , ACPRI Sa;aj, Directia pentru Cultura Salaj, Muzeul Holocaustului din Simleul Silvaniei, Muzeul de Istorie si Arta Zalau si Centrul Culturii Traditionale Salaj. Au participat reprezentanti ai Ambasadei si ai prefecturii judetului, au luat cuvantul organizatorii si personalitati culturale din localitate.

AGENDA CULTURALA SALAJEANA

Institutia Prefectului Judetului Salaj invita elevii claselor V-XII din Salaj la concursul de eseuri "Eroii salajeni si faptele lor". Concursul isi propune sa marcheze doua evenimente sarbatorite in aceasta perioada, la interval de cateva zile, respectiv "Ziua Europei" - 9 mai si "Ziua Nationala a Eroilor" - 13 mai. Competitia se desfasoara sub egida Institutiei Prefectului Judetului Salaj, cu sprijinul Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Biblioteca Judeteana "Ionita Scipione Badescu", Asociatia Jurnalistilor din Salaj si Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania.In Colectia „Eseu” a Editurii „Caiete Silvane” a aparut o noua carte semnata de scriitorul Cristian Contras, „Deschiderea rusa”. „Mediile oficiale romanesti vehiculeaza in ultima vreme ideea promovarii unei relatii pragmatice cu Rusia. E un sablon si un termen golit de continut. Doar o relatie de prietenie, de cooperare, de punere in comun a valorilor care ne unesc si gasirea de noi cai de apropiere si parteneriat pot garanta o relatie cu adevarat serioasa intre Romania si Rusia.Zalauanca Daniela Aciu i-a impresionat pe parizieni cu lungimea picioarelor sale, de 1,24 metri. Detinatoarea titlului Miss Muzica Ta acordat de Radio 21, Daniela a fost weekend-ul trecut la Paris, unde a fost protagonista unei sedinte foto profesioniste realizate de celebrul fotograf Khaled.


Ca sa pastram traditia, si in acest an, la fel ca si anul trecut, in perioada 7-9 mai, Virsoltul a fost gazda fazei nationale a Concursului de recitari Kanyadi Sandor, concurs aflat la a XII-a editie si care a adunat 42 de concurenti din 17 judete ale tarii. Concursul a avut loc sambata, 8 mai, la Caminul cultural din Virsolt si a fost structurat pe doua categorii. Pentru fiecare din cele doua categorii au fost acordate cate doua premii I, castigatorii lor fiind eleva Bogdan Agnes de la Scoala Simion Barnutiu din Zalau, inv. Abrudan Ottilia, si Molnar Timea de la Grup Scolar O. Goga din Jibou, inv. Romocea Iudith (pentru cls. I-II), iar pentru categoria cls. III-IV, premiul I a fost obtinut de Samel Izabela, Scoala Virsolt , inv. Godza Iudith si Fodor Zsuzsanna de la Liceul Teoretic Barlok Bela din Timisoara. 


La Consiliul Judetean Salaj a continuat, joi seara, seria dez-baterilor dedicate identificarii reperelor pe care s-ar putea construi „identitatea salajeana”, care identitate, ulterior, sa aduca rezultate economice pentru judet. Parteneri in acest proiect sunt Consiliul Judetean Salaj, Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau, Biblioteca Judeteana Salaj, Scoala Populara de Arte Zalau si Ansamblul folcloric „Mesesul”. Intalnirea de saptamana trecuta a vizat costumul popular, ca element de identitate locala.


Aniversarea unei vechi corale.

Memoria preotului greco-catolic Stefan Răcăşan, animator al vietii spirituale si culturale a satului Buciumi, se bucura de un mare respect si prestigiu din partera locuitorilor. Primaria si Consiliul Local al comunei Buciumi, Consiliul Judetean Salaj, Centrul Culturii Traditionale Salaj, Episcopia Salajului si Protopopiatul Zalau au organizat duminica, 2 mai, la Caminul cultural din localitatea Buciumi a treia editie a festivalului coral „Preot Stefan Racasan”. 


Au participat formatiile corale: Corala Preotilor din Zalau „Laudamus Deum”, dirijor diacon Adrian Onica; Corul „Gloria Dei” din Zalau, dirijor prof. Maria Porumb; corul Catedralei Ortodoxe „Sfantul Gheorghe” din Jibou, dirijor pr. Gheorghe Longodor; Corul „Stefan Racasan” din Buciumi, dirijor inv. Anica Tap; grupul vocal al Protopopiatului Jibou dirijat de Marius Barsan si corul „Glasul Chioarului” din Somcuta Mare, judetul Maramures, dirijat de prof. Iustin Podareanu, cor care a fost prezent si la slujba de la biserica din centrul de comuna unde s-a tinut si un parastas la implinirea a 30 de ani de la trecerea la cele vesnice a preotului Stefan Racasan. 

PRIMAVARA POEZIEI SALAJENE

Consiliul Judetean Salaj, Centrul Culturii Traditionale Salaj, Editura „Caiete Silvane”, Revista de cultura „Hepehupa” si Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau au organizat vineri, 30 aprilie, si sambata, 1 mai 2010, a X-a editie a Festivalului „Primavara Poeziei”. Vineri, 30 aprilie, de la ora 17, in Sala mare de expozitii temporare a sectiei „Vasile Lucacel” a Muzeului Judetean, a avut loc vernisajul unei expozitii realizate de pictorita Széll Katalin din Oradea, originara din judetul Salaj. 


In continuare, in prezenta unui public mai numeros decat la editia precedenta, s-a desfasurat traditionala intalnire dintre poetii romani si maghiari din tara si din strainatate. Sambata, 1 mai, de la ora 10, in sala mentionata, a avut loc concursul de recitari, anul acesta sub semnul poetilor Kosztolányi Dezsõ si Reményik Sándor. 

AGENDA SALAJEANA

Dan Sauca ne informeaza ca miercuri, 21 aprilie, la Jibou a avut loc lansarea celei de-a treia carti de poezie semnata de profesorul, scriitorul si publicistul Viorel Tautan, „Elegia Civis Transilvaniae”.”. …Lansarea de la Jibou -scrie autorul - m-a indemnat sa va prezint succint colonia de oameni de cultura din orasul de la Somes”: 
Viorel Muresan 
Poetul Viorel Muresan s-a nascut in data de 1 aprilie 1953, in localitatea Vicea din Maramures. A urmat scoala primara in satul natal, apoi gimnaziul din Somes-Uileac. In 1968 devine elev la Liceul de Cultura Generala din Cehu Silvaniei si debuteaza in ziarul „Nazuinta”. Facultatea de Filologie din Cluj. Unul dintre redactorii revistei de cultura „Echinox". Debuteaza in volum cu placheta „Scrisori din muzeul pendulelor", aparuta la Editura Albatros in 1982. Al doilea volum, „Biblioteca de os” a aparut in 1991. A publicat mai multe volume de poezie si o monografie Dimov in colaborare cu Traian Stef. In curand i se va publica o noua carte de poezie, la o editura clujeana. Profesor la liceul din Jibou. Colaborator permanent al revistei „Caiete Silvane” si la numeroase reviste din tara. 
Viorel Tautan 
Nascut la Bocsa Romana, jud.Caras-Severin, la 30 aprilie 1943. Invatamantul prescolar, primar, gimnazial si liceal - in Jibou, prima promotie - 1961, jud.Salaj. Stagiu militar intre 1961-1963. Facultatea de Filologie la Cluj, cursuri de zi (1964 - 1969). Profesor de limba franceza, limba latina, limba si literatura romana la Liceul Teoretic „Ion Agarbiceanu” din Jibou (1969-1973; 1990-2008). Debut absolut in „Viata Studenteasca” - 1965.Debut poetic in „Tribuna” din Cluj - 1982. Debut editorial cu placheta „Jurnal in raspantii”, Ed. Dacia - 1997. A doua carte – „Gesturi in oglinda”, Ed. Paralela 45 - 2002. Colaborari, de-a lungul timpului, cu poezie, proza, teatru, cronici literare, eseuri la „Tribuna”, „Transilvania”, „Steaua”, Echinox, Zburatorul, Familia, Vatra, Poesis, Unu, Aurora, Poezia, Discobolul, „Arca”, „Biletul de voie”, „Silvania”, „Limes”, „Scoala noastra”. Colaborator permanent la „Caiete Silvane”. 
Simone Györfi 
Elisabeta Simone Györfi-Deák s-a nascut la data de 6 martie 1961 in municipiul Cluj. A absolvit cursurile Facultatii de Matematica-Mecanica din cadrul Universitatii Bucuresti. A debutat ca poeta in anul 1978 in revista de limba maghiara „Ifjúmunkás” din Bucuresti. A publicat poezii in revistele: Limes, Tribuna, Limba si literatura pentru elevi, Scoala noastra (revista cadrelor didactice din judetul Salaj), Silvania, Biletul de voie, Ifjúmunkás, Elöre, Rómániai Magyar Szó, Szilagysagi Szó (Zalau, lb. maghiara). A debutat in volum in anul 1999 cu placheta „Galaxia cotidiana” (Ed. Marineasa, Timisoara).Volume traduse: Poeme - Versek - Gedichte (Ed. Caiete Silvane, 2004); 10 Poeti - Tiz költõ (Ed. Caiete Silvane, 2006); Primavara poeziei - A költészet tavasza (revistele Caiete Silvane si Hepehupa, 2009); László Fazakas - Refugiu, motive de credinta (Oradea, 2009). 
Györfi – Deák György 
Györfi-Deák György (n. 17 aprilie 1964, Timisoara) este un prozator SF, eseist si traducator maghiar. Bibliotecar la Biblioteca Oraseneasca Jibou. De curand si-a lansat a treia carte on-line, prezentata de noi la momentul potrivit. Lista e-cartilor: „Istorii si isterii literare”, „Lampa de veghe”; „Curiozitati salajene” editia I, 16 aprilie 2005 (22 articole); editia a II-a, 16 aprilie 2010 (39 articole + foto). Colaborator permanent al revistei „Caiete Silvane”. 

Pe langa acest florilegiu literar dintr-o mic[ localitate, aflam ca zalauanca Daniela Aciu, castigatoarea concursului “Miss Muzica Ta” organizat de Radio 21, va pleca la Paris pentru a se bucura de premiul cucerit. Posesoarea celor mai lungi picioare din Romania (1,24 m), va participa saptamana viitoare la o sedinta foto profesionista cu un fotograf celebru, in incercarea ei de a deveni un manechin de talie internationala. 

ICOANE VECHI SI NOI IN PREZENTARE PASCALA

Vernisajul expozitiei de icoane intitulat "Icoana - intre traditie si modernitate" si expozitia "Icoana din fereastra" are loc astazi, incepand cu ora 12, in sala de expozitii a Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu (DJCCP) Salaj. La acest vernisaj si-au adus aportul Episcopia Salajului, DJCCP Salaj si Mures, Grupul de arta religioasa "Deisis" din Targu Mures, Liceul de Arta "Ioan Sima" din Zalau, Academia de muzica "Gheorghe Dima" Cluj, Camerata Academica Porolissensis, Centrul Creatiei Populare Salaj si Biserica Romano-Catolica. 

In aceeasi zi, cu incepere de la ora 17, va avea loc, la Biserica Romano-Catolica din Zalau, un concert pascal sustinut de corul Camerata Academica Porolissensis, condus de dirijorul Ioan Chezan si acompaniat la orga, de lectorul universitar 

ICOANE VECHI SI NOI IN PREZENTARE PASCALA

Vernisajul expozitiei de icoane intitulat "Icoana - intre traditie si modernitate" si expozitia "Icoana din fereastra" are loc astazi, incepand cu ora 12, in sala de expozitii a Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu (DJCCP) Salaj. La acest vernisaj si-au adus aportul Episcopia Salajului, DJCCP Salaj si Mures, Grupul de arta religioasa "Deisis" din Targu Mures, Liceul de Arta "Ioan Sima" din Zalau, Academia de muzica "Gheorghe Dima" Cluj, Camerata Academica Porolissensis, Centrul Creatiei Populare Salaj si Biserica Romano-Catolica. 

In aceeasi zi, cu incepere de la ora 17, va avea loc, la Biserica Romano-Catolica din Zalau, un concert pascal sustinut de corul Camerata Academica Porolissensis, condus de dirijorul Ioan Chezan si acompaniat la orga, de lectorul universitar 

ZILELE CAIETELOR SILVANE LA A TREIA EDITIE

La sfarsitul saptamanii s-au desfasurat la Zalau, Basesti (judetul Maramures) si Cehu Silvaniei, a treia editie a Zilelor revistei „Caiete Silvane”, cu acest prilej s-a desfasurat o noua editie a Dezbaterilor „Caiete Silvane”, cu tema „Decupaje din trecut”, comunicarile prezentate urmand sa fie publicate in numerele din aprilie si mai a.c. ale revistei „Caiete Silvane”. Si-au adus contributia la acest moment pr. Augustin Campean, Maria si Grigorie Croitoru, Stefan Doru Dancus, Dumitru Gheorghe Tamba, Viorel Muresan, Györfi-Deák György, Simone Györfi, Imelda Chinta, Ioan Maria Oros, Ion Pitoiu – Dragomir, László László, Marcel Lucaciu, Marin Pop si Daniel Hoblea.

„Muzee in aer liber, oportunitati de dezvoltare locala”
Aceasta este tema unei seri muzeale organizate joi de Muzeul Judetean de Istorie si Arta din Zalau cu sprijinul Consiliului Judetean Salaj, in scopul atragerii actorilor locali (firme private si autoritati) intr-un proiect ce vizeaza organizarea in judetul Salaj a unor muzee in aer liber si transformarea lor in obiective turistice, dupa modelul parcurilor arheologice din Ungaria.. Ca exemplificare privind tendintele la nivel european privind asemenea initiative, specialistii MJIA Zalau vor prezenta parcul arheologic Százhalombatta si cel de pe traseul autostrazii M3 din Ungaria, din apropierea localitatii Polgár, ambele din Ungaria. Pentru specialistii muzeului din Zalau, tocmai acest aspect a fost deosebit de important, intrucat initierea de evenimente si manifestarile derulate pentru a atrage publicul tin in viata un muzeu, cu atat mai mult unul in aer liber, In judet exista doua asemenea zone, care s-ar preta la organizarea de muzee in aer liber. Este vorba de cea a Castrului Roman de la Porolissum, Moigrad, si a Castrului de la Sutor.

Olimpiada Nationala de Interpretare Instrumentala

Peste 140 de copii din judetele Maramures, Satu Mare, Cluj, Bihor, Bistrita-Nasaud si Salaj au participat la faza zonala a Olimpiadei Nationale de Interpretare Instrumentala, pentru elevii claselor III-VIII. Competitia, organizata de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Salaj, s-a desfasurat la Liceul de Arta "Ioan Sima" din Zalau. Din judetul Salaj au reusit sa se afirme, la diferite instrumente, 15 elevi. Si anume, la pian, au fost premiati elevii in clasa a IV: Andrea Cristescu (profesor coordonator Csillag Maria) - mentiune‚ Raluca Antal (profesor coordonator Simina Petrean) - premiu special, Darius Talos (profesor Alexandru Chirosca) - diploma de participare, Ariane Daraban (profesor Obreja Smaranda) - diploma de participare, Georgiana Lung (profesor Anca Monica) - premiul III. Tot la pian, la clasa a V-a, Doris Catana (profesor coordonator Kovari Laszlo) a primit diploma de participare si premiu special, iar la clasa a VII-a, a primit mentiune si premiu special Mihai Damian 

CINCI ANI DE LA APARITIA REVISTEI „CAIETE SILVANE”

Revista de cultura a Salajului, „Caiete Silvane”, a aniversat, 5 ani parcursi de la prima aparitie. Presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, a apreciat ieri, in cadru festiv, ca dezvoltarea unei zone are nevoie de oameni de cultura ca de radacini de care sa se ancoreze, asa cum societatea are nevoie de proiecte in care sa fie promovata cultura, pentru a putea creste. Felicitari au fost aduse colectivului redactional si de catre prefectul Vegh Alexandru, care a subliniat cei 5 ani prin inmanarea unei diplome de excelenta. 


Farsangul, obiceiul ingroparii iernii

Comunitatile maghiare din multe localitati transilvanene pastreaza o veche traditie populara de alungare a iernii si a raului, cunoscuta sub numele de „Farsang“. Acest obicei a fost preluat de la sasi (in limba germana, Farshing) abia in secolul al XVI-lea, fiind adaptat, in timp, specificului etniei maghiare. Farsangul cuprinde perioada dintre Boboteaza si „Miercurea Cenusii“, perioada in care se organizeaza baluri mascate. 
Momentul culminant al Farsangului il constituie ziua de „Lasatul Secului“- martea dinainte de „Miercurea Cenusii“, zi ce marcheaza inceputul Postului Pastelui la crestinii catolici, cand are loc obiceiul propriu-zis de „ingropare a iernii“. 


In acest an perioada Farsangului s-a incheiat in data de 16 februarie, zi in care elevii din clasa a V-a B de la Scoala “Iuliu Maniu” Zalau au organizat un carnaval de Farsang, la care au fost invitati elevi si cadre didactice din cadrul scolii, precum si de la Scolile Cristur, Doba si Verveghiu, impreuna cu parintii lor. 

NOI MONOGRAFII SALAJENE (2)

Pe langa cartea mentionata mai jos, la Editura „Caiete Silvane”, din Zalău, au aparut monografii despre Glodul Somesului, Filduri, Mesesenii de Sus si Capalnea pe Somes, la care se adauga numeroase carti legate de traditiile Salajului

NOI MONOGRAFII SALAJENE

La Editura „Caiete Silvane” din Zalau a aparut recent, cu sprijinul Centrului Culturii Traditionale Salaj, cartea semnata de Victor Jombori, „Monografia localitatii Ugrutiu, judetul Salaj”. Autorul, fiu al satului Ugrutiu (comuna Dragu), s-a stabilit de multa vreme la Cluj, unde a activat ca inginer.

NOUA CLADIRE A DIRECTIEI PENTRU CULTURA DIN SALAJ

Renovarea monumentului istoric care gazduieste sediul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National (DJCCPCN) Salaj din Zalau, din Piata „Iuliu Maniu”, a fost data ca exemplu privind modul cum trebuie reabilitata o asemenea cladire, vineri, de ministrul Culturii si Patrimoniului National, Kelemen Hunor, in fata reprezentantilor a 20 de directii de cultura din tara prezenti si ei la festivitatea de inaugurare, alaturi de oficialitatile judetului, parlamentari, directori de institutii de cultura salajene, oameni de cultura. Kelemen Hunor a precizat ca imprumutul de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), din care vor fi reabilitate si alte 15 cladiri din toata tara, este un ajutor consistent pentru consolidarea asezamintelor culturale, pentru ca aceste lucrari nu au putut fi finantate din surse de la bugetul de stat. „Cand am inceput sa derulam acest proiect multi au fost sceptici asupra reusitei.

TRADITIE MUZICALA SI ECUMENICA LA ZALAU

Corul "Gloria Dei" Zalau organizeaza, duminica, un concert in sala "Avram Iancu" a Primariei Municipiului Zalau, cu ocazia implinirii a 20 de ani de activitate. Programul manifestarilor incepe cu o expozitie foto-documentara in holul Primariei Zalau, deschisa intre orele 15:00-15:30. In urmatoarele doua ore, corul "Gloria Dei" va sustine un Concert Aniversar, alaturi de corul "Sfanta Familie" a Bisericii Greco-Catolice Zalau, precum si de corul "Laudamus Deum" al Protopopiatului Ortodox Zalau. 


Corul mixt "Gloria Dei a luat fiinta in anul 1990. Dirijat de profesoara Maria Porumb, corul si-a facut simtita prezenta in Zalau, in judet si chiar in strainatate, participand la Sfanta Liturghie duminica de duminica, la numeroase sfintiri de biserici si la concerte religioase, in Zalau, Ploiesti, Oradea, Sibiu, Turda si Pitesti. 

PROMOVAREA CULTURII DIN ZONA SALAJULUI

O initiativa interesanta si problematica in acelasi timp: o discutie despre promovarea culturii traditionale salajene peste hotare. Initiativa a apartinut Asociatiei Romane „Silvania” pentru promovarea integrarii europene (presedinte Ambrus Pop) si Asociatiei „Mondoterra” din Italia (presedinte salajeanul Cornel Puscas). 


In cursul saptamanii trecute, la invitatia acestor organizatii, a avut loc la Zalau o dezbatere pentru a se stabili modul de organizare si participare la Festivalul Mondial al Culturilor Traditionale si Diverstisment, care va avea loc in luna iunie, in Italia

Corul “Gloria Dei” din Zalău la Gyula

La invitaţia Consulatului General al României la Gyula şi a Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, corul „Gloria Dei”din Zalău s-a aflat la sfârşitul săptămânii trecute la Gyula, oraş numit şi Capitala românilor din Ungaria. Sâmbătă, 11 decembrie corul condus de prof. Maria Porumb a colindat la Consulatul General al României la Gyula unde Excelenţa Sa dl. Ioan Fodoreanu, consulul general a avut rolul de gază. Domnia sa a mulţumit colindătorilor în numele corpului diplomatic român din Gyula şi i-a omenit conform tradiţionalei ospitalităţi româneşti. De aceeaşi primire frumoasă s-au bucurat sălăjenii şi la Episcopia Ortodoxă Română din Gyula unde Sfinţia Sa Mănuilă Siluan, episcopul românilor din Ungaria a mulţumit colindătorilor şi a apreciat colindele tradiţionale româneşti cu o menţiune specială pentru colindele din Sălaj.
Duminică, 12 decembrie corul Gloria Dei a participat la oficierea slujbei religioase în Catedrala Episcopală Ortodoxă Română din Gyula, iar în încheiere a susţinut un concert de colinde. Au fost momente emoţionante iar membrii comunităţii româneşti din Gyula au mulţumit corului pentru ziua minunată oferită de sălăjeni în cinstea Sfintelor Sărbători ale Crăciunului şi Anului Nou.    
***Cristian Contraş

SATUL IAZ, DIN COMUNA PLOPIS, ARE UN BOGAT MUZEU

Cu sprijinul Centrului Culturii Traditionale Salaj a fost editat un pliant de prezentare a Muzeului de Arta Populara al Ligiei Alexandra Bodea, din satul Iaz, comuna Plopis. Ligia Alexandra Bodea a luat la pas satele din jur pana a adunat in casa batraneasca mii de obiecte populare. Astazi, ea are toate sansele sa fie cea mai tanara proprietara de muzeu din Romania. Ligia Alexandra Bodea a infiintat acest muzeu in memoria bunicii ei. Reamintim ca, la sfarsitul anului trecut, Ligia Alexandra Bodea a fost premiata in cadrul Galei „Salajul merita si mai mult”, organizata de Consiliul Judetean Salaj, pentru „respectul si pasiunea in colectionarea si valorificarea bunurilor culturale de interes etnografic”. 

790 DE ANI DIN VIAŢA UNEI LOCALITĂŢI ROMÂNEŞTI
Învăţătorul Petre Galiş din comuna sălăjeană Cizer, publică o amplă monografie a acesteia intitulată: -”CIZER_790” (1219-2oo9) -file de monografie-” In prefata lucrării autorul mărturiseşte: ” .......am considerat că este de datoria mea ca, pe langă activitatea mea la clasă, să răscolesc şi trecutul pentru a lăsa urmașilor o filă de istorie a acestor locuri. N-a fost uşor deoarece un dascăl de ţară nu are acces la informaţii , precum unul ditr-un centru de judeţ, spre exemplu. Eu, in timpul vacanţelor,mă furişam pe la instituţiile de cultură din Zalău şi Cluj pentru a găsi mărturii despre trecutul istoric al comunei mele. Şi, uite, aşa, azi o filă , maine alta, am reuşit „. Cartea este structurată in patru mari părţi -cadrul natural al aşezării, istoria locală, viaţa spirituală, perioada de după 1989, planul strategic de dezvoltare locală pentru 2007-2013. 


LA SIMLEU, ALEXANDRU CHERECHES A PRIMIT DISTINCTIA "DREPT INTRE POPOARE"

Alexandru Chereches, din Simleu Silvaniei, a fost decorat, ieri, cu titlul si medalia "Drept intre popoare", de catre statul Israel, ca recunostinta pentru gestul sau din urma cu 65 de ani, cand a salvat de la deportare intr-un lagar de concentrare nazist, trei barbati evrei. Ceremonia de decernare a titlului s-a desfasurat la Centrul Multicultural Shalom, din Simleu Silvaniei, in prezenta oficialitatilor locale si judetene, a reprezentantului ambasadei Israelului la Bucuresti, Jonathan Rosenzweig, a reprezentantilor comunitatilor evreiesti din tara si, nu in ultimul rand, a lui Oliver Lustig si Elly Gross (originara din Simleu Silvaniei), supravietuitori ai lagarului de la Auschwitz.

MARE SARBATOARE A SCOLII ROMANESTI LA SIMLEUL SILVANIEI

Colegiul National „Simion Barnutiu” si-a sarbatorit cea de-a 90 aniversare ! Sarbatoarea a avut loc intr-un cadru organizatoric de exceptie si cu o maniera de desfasurare atotcuprinzatoare, ambele producand o atmosfera de inalta sensibilitate participantilor: actuali si fosti elevi, profesori si personal didactic auxiliar - activi si pensionari, parinti, reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean Salaj si ai Primariei si Consiliului Local Simleu Silvaniei, invitati. 


Actuala institutie de invatamant si-a deschis portile la 1 octombrie 1919, fiind primul liceu romanesc din judetul Salaj. 

PROGRAMUL FESTIVALULUI ARTELOR DE LA ZALAU

Vineri, 2 octombrie 


Ora 10,00 - Masa rotunda: Zalaul – gazda unei bienale internationale de grafica (Muzeul de Arta „Ioan Sima”) 

Ora 13,00 –Expozitie „Foto Vechia”- curator Mira Marincas (Muzeul de Arta „Ioan Sima”) 

Ora 15,00 – Lectura din opera scriitorului Claudiu Komartin (Muzeul de Arta „Ioan Sima”) 

Ora 17,00 – Expozitia laureatilor Bienalei Internationale de Grafica Mica Cluj - 2005 (Muzeul de Arta „Ioan Sima”) – Expozitie Oleg Denisenko, Ucraina (Muzeul de Arta „Ioan Sima”) 

Ora 19,00 – Film: Nae Caranfil: Restul e tacere (Muzeul de Istorie si Arta - sala mare) 

Ora 22,00 – Jazz Session: Alex Man Trio (Terasa Boema) 


Sambata, 3 octombrie 


Ora 10,00 - Masa rotunda: Muzeul si publicul azi - comunicare, publicitate, programe culturale alternative, pedagogie muzeala (Muzeul de Arta „Ioan Sima”) 

Ora 13,00 – Expozitie de fotografie Mihaela Simionca si Stefan Badulescu (sala mica a Muzeului de Istorie si Arta) 

Ora 17,00 – Expozitie Toshio Yoshizumi (sala mare a Muzeului de Istorie si Arta) 

Ora 18,30 – Recital de muzica veche si baroca cu formatia Dulcis Animus din Zalau (Muzeul de Arta „Ioan Sima”) 

Ora 20,00 – Film: Scurt metraje Sapientia – EMTE (Muzeul de Istorie si Arta - sala mare) 

Ora 21,30 – concert Juliss Blues Project (Muzeul de Istorie si Arta - sala mare) 

Ora 22,00 – Film documentar: Ibolya Bálint: Micile placeri (Muzeul de Istorie si Arta - sala mare) 


Duminica, 4 octombrie 


Ora 10,00 – Download - filme de animatie (Muzeul de Istorie si Arta - sala mare) 

Ora 17,00 – Vernisarea expozitiei artistilor de la Atelier Z (Galeria Atelier Z) 

Ora 18,30 – Recital de muzica veche si baroca cu formatia Flauto Dolce din Cluj-Napoca (Muzeul de Arta „Ioan Sima”) 

Ora 20,00 – Film: creatiile din tabara Filmtett -Atelier Duna (Muzeul de Istorie si Arta - sala mare) 

Ora 21,30 – concert Juliss Blues Project (Muzeul de Istorie si Arta - sala mare) 

Ora 22,00 – Film: O scurta poveste a filmului romanesc de animatie de la inceputuri pana in 1990 (Muzeul de Istorie si Arta - sala mare) 

„Hepehupa” O REVISTA DE CULTURA IN LIMBA MAGHIARA
Apare la Salaj trimestrial din 2002, sub conducerea publicistului Fejér László, cu sprijinul Consiliului Judetean Salaj, Centrului Culturii Traditionale Salaj, Color Print si a Fundatiei „Communitas”. Recentul numar, nr. 3/2009 , ilustrat cu lucrari ale artistului plastic Szabó Attila, se remarca prin articolul semnat de László László despre implinirea a 90 de ani de la trecerea in fapt a Salajului la Romania si poemele semnate de Boda Edit, Simone Györfi, Dina Horvath, Olasz Valeria, Corina Stirb, Kiss Lehel si Müller Dezsõ (poeme prezentate in editia din acest an a Festivalului „Primavara poeziei”). Alte studii, articole sunt semnate, printre altii, de Kiss Zoltán, Bibor Máté János si Essig Klára. 

CETATEA BATNORI DIN SIMLEU SILVANIEI

Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau, Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Salaj si Primaria orasului Simleu Silvaniei organizeaza joi, 24 septembrie, intre orele 9-16, Ziua Portilor Deschise la Cetatea Báthory din orasul de sub Magura, eveniment ce presu-pune vizitarea si prezentarea sapaturii deschise (2007-2009). Tot maine, joi, la Zalau, de la ora 18, in organizarea institutiilor mentionate, in sala mare de expozitii temporare a Muzeului Judetean de Istorie si Arta va avea loc masa rotunda „Accesul catre monumentele istorice din Salaj”, moment ce va include si prezentari de monumente religiose medievale din Comitatul Crasna, de arhitectura militara medievala din Comitatul Crasna si de biserici de lemn restaurate in judetul Salaj. 

AGENDA CULTURALA SALAJEANA

Al saselea numar al anuarului „Banisor” este dedicat, in principal, scolii si dascalilor din saT. Din rubricile si articolele acestui numar amintim: Din istoria satului („Cetatea Simleu”, „Un scriitor banisorean din secolul XVIII”); Scoala din Banisor („Scoala din Transilvania si Salaj”, „Pagini de istorie a scolii din Banisor”, „Cercul cultural Banisor”); Etnologie si folclor („Multamita banilor si a colacilor”, „Portul popular din Banisor”); Pe scurt de ieri si de azi. Un numar bogat, bine realizat. In final, sa mentionam ca deja au inceput pregatirile: mai sunt patru ani pana la aniversarea a opt sute de ani de la prima atestare documentara a Banisorului .Editura Herald a lansat campania „Te asteptam in librarie”. 20 de titluri au reduceri de 20 la suta din pret, in diverse librarii din tara, pana pe 1 noiembrie 2009. La campanie participa si doua librarii din Zalau ale SC Librariile Salajului. Printre cele 20 de titluri cu preturi reduse: „Canturile divine ale lui Zarathustra (Gatha)”, „Religie si stat in Islam”, de Paul Brusanowski, „Faptele Apostolului Toma”, „Tetrabiblos” (Tratat sistematic asupra astrologiei), de Claudius Ptolemeu, „Principiile homeopatiei”, de William Boericke sau „De la religie la filosofie”, de Francis M. Cornford. 


Lucrarile de restaurare a bisericilor de lemn din Lozna si Zimbor au fost reabilitate de firma „Taina Lemnului”, , firma fiind una cu traditie in restaurarea bisericilor de lemn din Salaj. „Sunt lucrari ingrijite, bine facute, oamenii din sat apreciind in mod deosebit calitatea lor”, a conchis sursa citata. Biserica de lemn „Sfantul Dumitru” din Lozna dateaza din 1813, asa cum arata si inscriptia de pe catafas: „Edificatum hoc templom ano Domini 1813”. De plan dreptunghiular, cu absida decrosata, poligonala, cu cinci laturi, biserica urmeaza si in interior sistemul traditional de acoperire (tavan drept peste pronaos, bolti semicilindrice in celelalte incaperi, cea din altar racordandu-se cu peretii prin intermediul fasiilor curbe). Monumentul este unul din putinele lacasuri de cult din lemn din Salaj tencuite pe exterior, din sculpturile originale ramanand vizibil doar braul de „franghie” ce strabate cosoroaba prispei si „buchetul” sculptat in barna de sub streasina. Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” din Zimbor se afla in localitatea omonima din judetul Salaj si este databila la mijlocul secolului al XVII-lea. Biserica nu este datata, insa o inscriptie de pe vechea poarta de intrare in cimitir indica: „Ani de la Is Hs 1643”. Cele doua biserici a caror restaurare a fost receptionata ieri se adauga altor trei, „Sfantul Nicolae”din Fodora, „Sfanta Maria” din Letca si „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” din Sarbi, reabilitate in perioada 2008-2009, cu fonduri de la Ministerul Culturii. 

O NOUA EDITIE A SARBATORII CASTRUL ROMAN

Primaria si Consiliul Local Buciumi au organizat sambata si duminica o noua editie a sarbatorii „Castrul Roman”. Programul manifestarilor a inceput sambata, 15 august, cu Festivalul – Concurs de cantari bisericesti (pricesne), festival organizat cu sprijinul Episcopiei Salajului, al Consiliului Judetean si al Centrului Culturii Traditionale Salaj. Tot sambata s-a desfasurat „Balul vanatorilor”. Duminica, 16 august, dupa slujba de la biserica, a avut loc deschiderea festiva, discursurile oficialitatilor despre istoria localitatii vorbind prof. Nicolae Stirb, autor al unei monografii despre comuna Buciumi aparute anul acesta la Editura „Caiete Silvane” a Centrului Culturii Traditionale

408 ani de la Victoria lui Mihai Viteazul la Guruslău 
	 “Marea biruinta de la Guruslau”, cum o numea N. Iorga, Victoria lui Mihai Viteazul asupra trupelor lui Sigismund Bathory a fost aniversata si anul acesta. Locul acestor manifestari este de fiecare data la Monumentul lui Mihai Viteazul de la Guruslau, monument sculptat de Victor Gaga. Actualul monument a fost inaugurat in anul 1976 pe relicvele fostului monument ce data din anul 1926, distrus de trupele hortyste in 1940. 

FESTIVAL LA POROLISSUM
Desfasurata pe parcursul a doua zile, la Zalau si la castrul roman Porolissum, editia a cincea a Festivalului „Zilele Romane” a inceput cu defilarea festiva a unor formatii militare dacice si romane ]n interpretarea trupei de daci si romani de lupta „Terra Dacica Aeterna” din Cluj Napoca, dar si a trupei romane Legiunea a XV-a Apollinaris, din Szombathely, Ungaria. „Trupele” romane, dacice, zanele, vestale dar si un „furnicar” de vizitatori au luat cu asalt strada principala - via sanctuaria - din fostul orasul roman Porolissum.. Drumul roman din castru a fost „pavat” cu standurile de prezentare a mostenirii culturale latine din limba romana, stand de prelucrare a fierului si a lutului, replici confectionate dupa opaitele romane si podoabe descoperite la Porolissum. In „porta praetoria” a castrului mare a fost organizata expozitia „Armata, soldati si armament roman la Porolissum”. Inchiderea festivitatilor „Zilelor romane” a fost marcata printr-o retragere cu torte, urmata de proiectia a trei filme istorice: Columna, Dacii si Gladiatorul. 

FESTIVALUL GALGAULUI

Comuna Balan are in agenda sa estivala trei sarbatori: Zilele Balanului, Festivalul Galgau Almasului si Praznicul Sfanta Maria, de la Manastirea Balan. 


Duminica, 26 iulie, s-a desfasurat Festivalul de la Galgau Almasului, casa "Gradinii Zmeilor", pe care Consiliul Judetean, Administratia locala, Fundatia "Speranta pentru Romania" si revista "Salajul Turistic" o promoveaza ca destinatie turistica de top a judetului, parte a traseului: Oradea – Cluj – Zimbor – Sanmihaiu Almasului - Hida – Balan – Jibou – Moigrad – Zalau. 


Festivalul de duminica trecuta a cuprins doua segmente: inaugurarea in centrul satului Galgau Almasului a Monumentului inchinat eroilor cazuti in cele doua razboaie mondiale si Festivalul de la Gradina Zmeilor. 

SALAJENII DEVIN DE-A DREPTUL CETATENI AI ROMEI

Primaria Zalau organizeaza, in perioada 31 iulie – 2 august, Zilele Cetatii si Festivalul „Zilele Romane”, evenimentele fiind suprapuse in acest an. Manifestarile din 31 iulie vor fi dedicate Zilelor Zalaului si vor include deschiderea oficiala, evenimente sportive, felicitarea familiilor care in acest an sarbatoresc nunta de aur si un spectacol de muzica sustinut de formatii locale. In primele zile ale lunii august, trecutul si prezentul se intalnesc in Zalau (sambata) si la Castrul Roman de la Porolissum - Moigrad (duminica), cu manifestari in stil roman, deja consacrate, specifice locatiilor: spectacol de muzica, fanfara, artificii, dar si o parada a soldatilor daci si romani. Mai sunt incluse lupte cu gladiatori, face painting, ceremonialuri de nunta romana, dar si o prezentare a echipamentului si a tacticilor de lupta speciafice soldatilor romani. Din viata civila, vor fi prezentate publicului taberne cu gastronomie din anticul Imperiu, tesaturi romane, spectacole de dans si teatru roman. 

O harta turistica a Salajului si a Muntilor Meses

Harta este editata in trei limbi – romana, maghiara si engleza – cu prezentarea generala a judetului si a oraselor, precum si a numeroase (posibile) trasee turistice, locale, judetene si regionale. Harta prezinta mai mult Salajul istoric, care nu corespunde nici cu judetul Salaj actual si nici cu teritoriul vechiului judet Salaj, care a existat intre anii 1876 – 1925”, in opinia editorilor, Salajul istoric reprezentand „teritoriul cuprins de la N de Muntii Plopisului (Ses) si Muntii Mesesului, spre N pana la Culmea Codrului, iar spre E pana la Valea Somesului la N de Jibou”. 

ZILELE ORASULUI CEHUL SILVANIEI

Consiliul Local si Primaria orasului Cehu Silvaniei organizeaza in perioada 11 – 12 iulie a patra editie a „Zilelor orasului”. Sambata, de la ora 9,30, la noul sediu al primariei va avea loc primirea invitatilor, festivitatea de deschidere urmand sa se desfasoare incepand cu ora 11. Pe scena amenajata in oras pentru acest eveniment vor avea loc diverse spectacole, de muzica populara si usoara, iar in paralel activitati sportive. Duminica, 12 iulie, se va inaugura noul sediu al primariei, va avea loc o sedinta de semnare a protocolului de infratire intre Cehu Silvaniei si orasul maghiar Adony, precum si premierea cuplurilor care au implinit 50 de ani de casatorie. De la ora 13 va incepe a XVI-a editie a Festivalului Cantecului si Dansului Codrenesc, recitaluri oferind ansam-blurile „Mesesul” din Zalau si „Transilvania” din Baia Mare. Dupa folclor vor urma activitati de muzica si divertisment, cu Road Players Music Band, DJ Studio Project si Desperado. Ca de obicei la asemenea manifestari, la final: foc de artificii. Tot la Cehu Silvaniei, in perioada 4-10 iulie, are loc a VIII-a editie a taberei internationale „Zsibai”. Tinerii prezenti in tabara vor putea invata, la alegere, dansuri si cantece salajene, „de sub Codru” (zona folclorica „Tovishat”), din zona Barcaului sau a Crasnei, mestesuguri populare (olarit, diverse impletituri, cusaturi) sau teatru popular. 


AMERICANI FASCINA\I DE CETATEA NOATRA POROLISSUM

Un grup de studenti americani, pasionati de arheologie, participa in aceste zile la o tabara internationala de profil la castrul roman de la Porolissum. Pentru o perioada de circa o luna de zile, 11 tineri, ce provin din Canada si Statele Unite ale Americii, fac sapaturi arheologice in zona „forumului” orasului roman (centru civic), identificat de catre arheologi inca din 1996 prin cercetari magnetice. Ei sunt coordonati de un profesor asistent de la sectia de Arta Veche si Arheologie a Universitatii “John Cabot” din Roma si de Alexandru Matei, directorul Muzeului de Istorie si Arta Zalau

UN SAT DIN EPOCA BRONZULUI IN SALAJ

Muzeul Judetean de Istorie si Arta, sub egida Consiliului Judetean Salaj, a organizat joi, 25 iunie, o seara muzeala cu tema „Un sat din epoca bronzului. Asezarea descoperita la Recea in anul 2008”. Arheologi de la Muzeul Judetean au descoperit, anul trecut, pe raza localitatii Recea, in apropierea Zalaului, un sat din epoca bronzului, datand, cel mai probabil, din perioada 1.500-1.300 i.H. Descoperirea a fost facuta cu ocazia unei descarcari de sarcina arheologica realizata pentru Cemacon SA Zalau, ce a construit acolo o linie de productie si o cariera de exploatare de argila. „Este pentru prima data in Transilvania cand un sat din epoca bronzului este cercetat integral. Doar la sapaturi pe suprafete mari poti sa vezi o asezare in ansamblul ei. Satul este compus din opt case, dispuse pe un deal, in partea de sus, pe doua siruri aproximativ paralele. In apropierea caselor au fost gasite gropi folosite pentru depozitarea produselor.

UN SAT DIN EPOCA BRONZULUI IN SALAJ

Muzeul Judetean de Istorie si Arta, sub egida Consiliului Judetean Salaj, a organizat joi, 25 iunie, o seara muzeala cu tema „Un sat din epoca bronzului. Asezarea descoperita la Recea in anul 2008”. Arheologi de la Muzeul Judetean au descoperit, anul trecut, pe raza localitatii Recea, in apropierea Zalaului, un sat din epoca bronzului, datand, cel mai probabil, din perioada 1.500-1.300 i.H. Descoperirea a fost facuta cu ocazia unei descarcari de sarcina arheologica realizata pentru Cemacon SA Zalau, ce a construit acolo o linie de productie si o cariera de exploatare de argila. „Este pentru prima data in Transilvania cand un sat din epoca bronzului este cercetat integral. Doar la sapaturi pe suprafete mari poti sa vezi o asezare in ansamblul ei. Satul este compus din opt case, dispuse pe un deal, in partea de sus, pe doua siruri aproximativ paralele. In apropierea caselor au fost gasite gropi folosite pentru depozitarea produselor.

MANIFESTARI LA ZALAU PENTRU SARBATORIREA FORMATIEI CONSERVATORULUI "GHEORGHE DIMA"

Valoroasa formatie a Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca Antifonia, infiintata si dirijata de prof. univ. dr. Constantin Ripa aniverseaza 40 de ani de activitate. 
In zilele de 26-28 iunie 2009 sunt organizate o serie de manifestari aniversare in Sala Studio: vineri, 26.09.2009, ora 19.00 – concert: Cvartetul Transilvan, Ansamblu de percutie, Capella Transilvanica; sambata, 27.06.2009, orele 10.00-17.00 – simpozion „Fenomenul Antifonia in contextul muzicii contemporane”; sambata, 27.06.2009, ora 19.00 – concert Antifonia; duminica, 28.06.2009 – concert de muzica traditionala – Ansamblul Icoane, Ansamblul Jidvei Romania

SALAJENII PREMIATI IN ITALIA

Fanfara „Promenada” a Primariei Zalau a fost premiata la festivalul international al culturii traditionale si divertisment „Imola in musica”, desfasurat in perioada 9-14 iunie in localitatea italiana amintita, „pentru interpretare si tinuta artistica deosebita”. Au avut loc reprezentatii atat pe strada, cat si pe scena amplasata in piata Gramsci, din Imola. La manifestare au fost prezenti foarte multi romani din orasul italian. La festival a mai participat, si a fost si premiat, Ansamblul "Barcaul" al Clubului Copiilor din Simleu Silvaniei sprijiniti pentru a ajunge la acest festival atat de primaria din localitate, cat si de Asociatia Mondoterra, al carei presedinte este Cornel Puscas, simleuan la origine.


TABARA DE DANSURI SI MESTESUGURI POPULARE LA CEHUL SILVANIEI

Intrata deja in traditia manifestarilor culturale din Cehu Silvaniei, tabara internationala de dansuri, mestesuguri, cantece si teatru popular “Zsibai”, ajunsa la a VIII-a editie, se va desfasura in acest an in perioada 4-10 iulie. Si la aceasta editie, la fel ca la cea de anul trecut, cand au fost circa 250 de participanti, sunt asteptati sa participe elevi, tineri si mai putin tineri din intreg judetul, dar si alte judete si din Ungaria. Pe parcursul unei saptamani, acestia vor putea invata, la alegere, dansuri si cantece salajene, „de sub codru” (zona folclorica “Tovishat”), din zona Barcaului sau a Crasnei, mestesuguri populare (olarit, diverse impletituri, cusaturi) sau teatru popular

Sfintirea bisericii greco-catolice din Basesti. 
Localitatea Basesti, parte a Salajului istoric, are o importanta valoare spirituala, dupa Blaj, si poarta amprenta venerabilului presedinte al PNR, George Pop de Basesti, care, alaturi de alte personalitati si asociatii ale vremii, au marcat destinul poporului roman din Transilvania. In aceasta localitate, duminica, 14 iunie a.c., incepand cu ora 10, 30, va avea loc sfintirea bisericii parohiale „Sfantul Anton de Padova” din localitatea Basesti, judetul Maramures. Sfanta Liturghie Arhiereasca va fi oficiata de Preasfintitul Ioan Sisestean, Episcop al Eparhiei de Maramures, insotit de un sobor de preoti. 

AGENDA CULTURALA SALAJEANA

Consiliul Judetean Salaj, Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau si Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj Napoca a organizat miercuri, 3 iunie, de la ora 13, in sala mare de expozitii a muzeului zalauan, vernisajul expozitiei „Centre de olarit din Salaj”. Expozitia pune in valoare piese din patrimoniul celor doua muzee, care ilustreaza produse realizate din secolul 19, pana la mijlocul secolului 20, in centrele de olarit din Zalau, Deja si Tihau


Casa de Cultura a Sindicatelor Zalau si Cenaclul Literar „Silvania” au organizat a 14-a editie a Concursului judetean de creatie literara pentru elevi. La editia din acest an s-au inscris 18 elevi la sectiunea Poezie si 14 la sectiunea Proza. Asociatia „Armonii Culturale” va oferi castigatorilor Concursului un premiu special, se arata intr-un comunicat al secretariatului Cenaclului „Silvania”

La Facultatea de Drept a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj Napoca va avea loc astazi lansarea cartii semnate de salajeanul dr. Oliviu Puie, „Contenciosul administrativ”, vol. I si II, carte aparuta la Editura „Universul Juridic”, Bucuresti, 2009, in colectia „Biblioteca de drept public” .
Biserica Greco-Catolica din Simleu Silvaniei a fost, de 1 iunie 2009, gazda concertului instrumental al “micilor violonisti”. Sub titulatura “Lasati copiii sa cante!”, adaptata dupa dictonul crestin al Mantuitorului: “Lasati copii sa vina la Mine!”, concertul de muzica simfonica si medievala a strans laolalta, alaturi de numerosi parinti si copii, rude, profesori, cetateni dornici sa simta vibratiile melodioase ale micilor violonisti. 
Cele mai bune lucrari artistice ale elevilor de clasele I-X de la Liceul de Arta "Ioan Sima" din Zalau au fost expuse ieri, la Galeria "Z" din municipiu, in cadrul vernisajului expozitiei "Traind in lumea artei". Sub indrumarea profesorilor de specialitate Vari-Vancza Edith si Eperjesi Noemi, elevii au desenat peisaje, natura statica, compozitii decorative si figurative folosind diferite tehnici.

EPISCOPIA SALAJULUI ACTIVA IN RANDURILE TINERETULUI DIN JUDET
	Cu ocazia zilei de 1 Iunie Episcopia Salajului a organizat mai multe actiuni destinate tinerilor si copiilor. Astfel, joi, 28 mai, in Parohia Galgau, protopopiatul Jibou, sub coordonarea Preacucernicului Parinte Silviu Boha, Inspector pentru cateheza parohiala, a avut loc prima serbare din seria celor dedicate incheierii primului an de activitate in cadrul proiectului catehetic „Hristos impartasit copiilor”. La aceasta actiune au participat un numar de 70 de copii din grupele de catehizare organizate in parohiile: Galgau, Fodora, Ileanda, Rus, Glod, Capalna si Barsau Mare, insotiti de preotii care i-au pregatit: Traian Somcutean, Mircea Both, Vasile Rablau, Alexandru Bande, Ioan Petris, Vasile Somcutean, Mihai Bumb si de profesorul de religie Augustin Somcutean. Au fost prezenti un numar mare de credinciosi, dar si reprezentantii autoritatilor locale din zona, se arata intr-un comunicat de presa al Episcopiei Salajului. Vineri, 29 mai, la sediul Inspectoratului Scolar Judetean au fost desemnati castigatorii fazei finale a concursului pentru realizarea unui site pentru Episcopia Salajului. In acest concurs s-au inscris un numar de 14 echipe, grupand un numar de 37 elevi de la liceele din judetul Salaj. Juriul, prezidat de Preasfintitul Petroniu, Episcopul Salajului, a fost alcatuit din reprezentantii Episcopiei Salajului, ai Inspectoratului Scolar Judetean, profesori de specialitate, reprezentanti ai firmei care va gazdui site-ul. Echipa declarata castigatoare, formata din Romitan Alexandru, Sabau Ruben si Pasca Marius, elevi la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalau, va fi premiata in cursul acestei saptamani la sediul Episcopiei Salajului. Duminica, 31 mai, a fost lansat proiectul „Tineri pentru tineri” realizat de Episcopia Salajului in colaborare cu Liga Tineretului Crestin Ortodox, filiala Zalau. Obiectivul acestui proiect este de a strange fondurile necesare in vederea sprijinirii unor elevi si studenti provenind dintr-un mediu defavorizat pentru continuarea studiilor. In acest sens a fost realizat un CD tematic, “Despre Rugaciune”, care va fi pus in vanzare, pentru inceput, in toate bisericile ortodoxe din municipiul Zalau si din orasele Simleu Silvaniei, Jibou si Cehu Silvaniei, se mai arata in comunicatul citat

UN FESTIVAL AL STIINTEI

Cea de-a doua editie a Festivalului "Stiinta pentru toti - o bucurie pentru fiecare", va avea loc maine, 30 mai, de la ora 10, pe Platoul de Marmura din fata Consiliului Judetean Salaj. Organizat de Inspectoratul Scolar Judetean Salaj si Colegiul Tehnic "Alesandru Papiu-Ilarian" din Zalau, actiunea are ca obiectiv principal trezirea interesului publicului pentru stiinta. Fizica, chimia, biologia sunt discipline complexe, cu un inalt grad de abstractizare si se impune prezentarea lor sub un alt aspect, si anume, al experimentului distractiv, al problemelor "cheie" amuzante si al jocului. Festivalul reprezinta totodata o cale de a valorifica creativitatea elevilor si profesorilor, deschiderea si integrarea stiintelor in spatiul comunitar, accesul deschis al membrilor comunitatii la rezultatele activitatilor stiintifice desfasurate in scoli, la fel si impartasirea experientelor de succes ale profesorilor in predarea si invatarea stiintelor naturii prin utilizarea proiectelor stiintifice. 


DOR DE CANTEC SI DE JOC LA HOROATU CRASNEI

Consiliul Judetean Salaj, Inspectoratul Scolar Salaj, Centrul Culturii Traditionale Salaj, Primaria si Consiliul Local Horoatu Crasnei, precum si scoala gimnaziala si caminul cultural din comuna mentionata organizeaza, in 30 si 31 mai a.c., a IX-a editie a Festivalului interjudetean de folclor „Dor de cantec si de joc”. Directorul festivalului, de la prima editie, este invatatorul Ioan Sur, cel care de multi ani se ocupa in zona de conservarea si valorificarea traditiilor populare, a cantecului si dansului popular. Festivalul isi propune cunoasterea si valorificarea cantecelor si dansurilor populare autentice, introducerea lor in circuitul valorilor spirituale, precum si prezentarea nealterata a frumusetii costumelor populare din diferite zone etno-folclorice. La concurs pot participa solisti vocali (pana la 14 ani si intre 14 si 20 de ani) si ansambluri folclorice de amatori. La aceasta editie a festivalului vor participa Ansamblul „Fiii motilor” din comuna Mihai Viteazul, judetul Cluj, Ansamblul „Ardealul” al Casei de Cultura din orasul Ludus, judetul Mures si Ansamblul „Plaiuri salajene” din Horoatu Crasnei. 


REBILITAREA CASEI DE CULTURA DIN SIMLEUL SILVANIEI

Consiliul Local al Primariei Simleu Silvaniei a votat in unanimitate proiectul de hotarare privind documentatia de avizare a lucrarilor de interventii pentru obiectivul de investitii “Reabilitarea, modernizarea si dotarea Casei de Cultura a orasului Simleu Silvaniei”. 


Avand in vedere ca reprezentatiile teatrale si manifestarile artistice au revenit in mod constant la Simleu, s-a impus ca si cladirea Casei de Cultura, ca parte Centrului Cultural al orasului, sa beneficieze de sprijin privind reabilitarea din partea Primariei simleuane.

TINERII SI FOLCLORUL AUTENTIC

Consiliul Judetean Salaj, Centrul Culturii Traditionale Salaj, Ansamblul folcloric „Mesesul” si Casa Oraseneasca de Cultura Cehu Silvaniei au organizat duminica dupa – amiaza la Casa Oraseneasca de Cultura din orasul Cehu Silvaniei, cea de-a doua editie a Festivalului - concurs de muzica populara „Mandru Cantec Salajean”. Managerul proiectului - prof. Cristian Moldovan - referent muzicologie in cadrul Centrului Culturii Traditionale (CCT) Salaj. Desfasurarea acestui eveniment muzical a fost pentru noi cel putin un prilej de a constata un lucru imbucurator: exista foarte multi tineri salajeni care canta foarte bine. Canta foarte bine melodii populare autentice. Si nu manele sau alte grozavii contemporane. La Cehu Silvaniei, duminica, 24 mai, au fost prezenti peste 30 dintre acesti tineri care, incurajati, vor duce mai departe interpretarea cantecului popular salajean. 


PREMIILE "PETRI MOR"

Asociatia Muzeului Ardelean – Filiala Zalau si imprejurimi, Asociatia Culturala EMKE Zalau, Asociatia Pro Zilah, Fundatia „Báthory István” Simleu Silvaniei, Centrul Culturii Traditionale Salaj, Asociatia Culturala „Tövishát” Cehu Silvaniei si revista de cultura „Hepehupa” au organizat in 15 si 16 mai a.c. a VI-a editie a sesiunii stiintifice dedicata cercetarilor legate de Salaj, anul acesta cu tema „Identitatea de salajean”. Vineri seara, la Casa EMKE din Zalau, in prezenta unui numeros public, a avut loc prezentarea comunicarilor stiintifice: Egyed Akos, „Constiinta de identitate”; Csók Zsolt, „Monumente istorice medievale din comitatul Crasna”; Vekov Karoly, Bajusz István, „Monasterium Almi ducis in honorem S. Margarethae in Meches” (despre disparuta manastire benedictina din zona Castrului de la Porolissum); Zsigmond Attila, „Debretin, Cluj, Oradea – din istoria bisericii reformate”; László László, „90 de ani in Romania”; Péntek Pici László, „Rolul mestesugului artizanal din Izvoru Crisului in dezvoltarea constiintei de identitate”; Gáspár Attila, „Muzica populara salajeana”. Dupa sustinerea comunicarilor au fost prezentate cartile semnate de Szabó Csaba, „Margaretele lui Alexandru cel Bun” si Szõke Anna, „Povestiri populare salajene”, precum si cel mai recent numar al revistei „Hehehupa”. Pentru prima data la aceasta sesiune stiintifica a fost decernat Premiul „Petri Mór”. 


Primul a fost decernat jurnalistului Fejér László, redactorul-sef al revistei de cultura „Hehehupa”, iar al doilea in memoriam artistului plastic si profesorului Szabó Vilmos. 

AU INCEPUT SCOLILE DE VARA

Traditionala Scoala de vara organizata de SC Tenaris Silcotub SA Zalau si Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN) s-a desfasurat in perioada 11-13 mai la Mariselu, la baza didactica si de agrement a UTCN, se arata intr-un comunicat de presa al universitatii clujene. La eveniment au participat peste 40 de studenti de la Universitatea „Politehnica” din Bucuresti, Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi si de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, intre care s-au numarat si bursierii „Roberto Rocca”. Lectori au fost profesori si specialisti de la “Politehnica” din Bucuresti, UTCN si de la SC Tenaris Silcotub SA Zalau. 

REVUE GENERALE DIN BELGIA

In numarul 5 din luna mai a.c. al revistei de cultura din Belgia, „Revue Générale”, a fost publicata proza „La fuite de gaz” (Firul de gaz) scrisa de prozatorul salajean Cristian Contras, alaturi de articole si cronici semnate de personalitati ale literaturii si criticii literare belgiene si franceze. Proza „Firul de gaz” a fost tradusa in limba franceza de catre prof. Maria Druta, de la Scoala „Mihai Eminescu” din Zalau si de d-na Marie Vignaud. 


Cristian Contras, managerul Centrului Culturii Traditionale Salaj, a publicat proza si poezie in reviste de cultura din tara si din strainatate (Ungaria, Serbia, Israel) si in zece volume colective. Pana in prezent i-au aparut patru carti: „Soarele maroniu al Vietnamului”, „Caust”, „Cernobil - biserica de plumb” (romane) si „Firul de gaz” (proza scurta). 


CONCURSUL „Viva la Musica”, adresat elevilor si prescolarilor. 
Ajuns la a XI-a editie, concursul organizat de Liceul de Arta "Ioan Sima" Zalau va reuni peste 300 de participanti de la scoli si licee de muzica si arta din Republica Moldova (Chisinau si Tiraspol), Ucraina (Kirovogran) si Romania. Conform datelor furnizate de Ioan Chezan, presedintele executiv al juriului, concursul va avea sapte sectiuni: pian clasele I-V si clasele VI-XII, vioara clasele I-V si clasele VI-XII, corzi grave (viola, violoncel, contrabas, chitara), instrumente de suflat si percutie (flaut, oboi, clarinet, trompeta, tuba etc.), canto si muzica traditionala romaneasca

Eveniment cultural in comunitatea de slovaci din Faget

Comunitatea de slovaci din Faget, comuna Plopis, a fost, joi, gazda unui eveniment cultural la care au participat elevi ai scolilor din localitate si din Sinteu, judetul Bihor, alaturi de elevi si profesori din Slovacia, Polonia si Turcia. Manifestarea s-a desfasurat in cadrul proiectului international Comenius “Time to Recycling for Future”, ca ultima activitate a unor manifestari ce s-au derulat pe parcursul intregii saptamani in Salaj, sub “patronajul” Scolii “Mihai Eminescu” din Zalau, care a fost gazda reuniunii. Asa cum precizeaza Tatiana Contras, coordonatoare a proiectului, elevii romani de la scolile amintite au sustinut un spectacol folcloric cu dansuri si cantece traditionale slovace, iar Alexandra Chira, din Plopis, alaturi de fratele ei, au interpretat cantece populare romanesti. Preotul Martin Rolnik din Faget a vorbit despre istoricul comunitatii si al bisericii din satul Faget, iar in final, in noua cladire a scolii din Faget, primarul comunei Plopis, Nicolae Criste si directorul scolii, Victor Cristea, au oferit invitatilor o masa traditionala cu specific slovac. Totul s-a incheiat cu o seara distractiva de care s-au bucurat, deopotriva, elevii turci, slovaci, polonezi, alaturi de gazdele lor din Salaj. 

Revista in engleza la Zalau

	Elevii Scolii Gimnaziale „Simion Barnutiu” din Zalau au scos de sub tipar, zilele trecute, sub indrumarea profesoarei Monica Achim primul numar al revistei „English as a global language”, articolele semnate de ei fiind toate in engleza. De la scurte poezii, cantecele si jocuri logice, interviuri si articole despre actinile diferitelor clase, pana la informatii despre Londra, sarbatorile traditionale din calendar sau date biografice despre James Hetfield, vocalist al formatiei Metallica, paginile publicatiei ilustreaza nu doar activitatea redactorilor, ci si a scolii luata ca un intreg. 

„Primăvara poeziei”, eveniment salajean

Consiliul Judeţean Sălaj, Centrul Culturii Tradiţionale Sălaj şi revistele de cultură „Hepehupa” şi „Caiete Silvane” au organizat, sambătă şi duminică, a IX-a ediţie a Festivalului „Primăvara poeziei”, eveniment care a avut loc la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău. In deschiderea festivalului din acest an a avut loc vernisajul unei expoziţii semnate de artistul Wagner Péter din Budapesta, rod al şederii sale in judeţul Sălaj. Parte din lucrările sale ilustrează şi recentul număr al revistei “Hepehupa”. In continuare, in acelaşi cadru, s-a desfăşurat tradiţionala intalnire intre poeţii romani şi maghiari, ocazie cu care a fost lansat şi suplimentul, in romană şi maghiară, al revistelor de cultură „Caiete Silvane” şi „Hepehupa”, „Primăvara poeziei”, o antologie de poeme, in traducerea Simonei Györfi, din creaţiile a 20 de poeţi romani şi maghiari: Boda Edit; Corina Ştirb; Cristian Contraş; Daniel Hoblea; Simone Gyorfi; Daniel Săuca; Devecseri Zoltan; Halmosi Sandor; Dina Horvath; Lakatos Mihaly; Marcel Lucaciu; Muller Dezso; Olasz Valeria; Peter Cooper; Ion Piţoiu-Dragomir; Viorel Mureşan; Simonfi Istvan; Simonfy Jozsef; Kiss Lehel şi Viorel Tăutan. Centrul Culturii Tradiţionale Sălaj, in colaborare cu Consiliul Judeţean Sălaj, a inceput, in anul 2001, organizarea Festivalului „Primăvara poeziei”. Pe parcursul anilor, festivalul a fost sprijinit material sau moral de Asociaţia Culturală „Pro Zilah”, de presa locală romană şi maghiară, de Muzeul de Istorie şi Artă Zalău, Primăria municipiului Zalău, Tipografia Color Print şi de către persoane fizice, Kerekes Edit, Fejér László, Józsa László ş.a. 


Un nou numar al revistei " Caiete Silvane "
A aparut numarul 51 al revistei salajene de cultura "Caiete Silvane", numar ce aduce in atentia iubitorilor de cultura ideea de "semn", tratata prin prisma diferitelor valente pe care le capata in viziunea mai multor autori, familiari deja revistei, cu accent pe cuvant si text. Astfel, Viorel Tautan face in acest numar un "Recurs la istorie (cateva cuvinte despre semul lingvistic)", Marin Pop scrie despre "Nevoie de Semne si apropierea de Cuvant in inchisorile comuniste", Marin Stefan despre "Valentele cuvantului poetic", Adalbert Gyuris, Viorel Cotoiu despre "Semne din si pentru viitor" etc., editia incepand cu editorialul "Resemnificarea increderii" semnat de Daniel Sauca. De asemenea, un interesant articol derivat al ideii de semn, insemn social, este semnat de Alexandra Marginean si Viorel Marginean si se constituie intr-un inedit eseu "Despre discriminarea persoanelor cu handicap de-a lungul istoriei". Dintre aparitiile editoriale semnalate in editia din aprilie a revistei mentionam romanul "Banalitatea raului" de Boris Marian si "N. Steinhardt si paradoxurile libertatii. O perspectiva monografica", autor- George Ardeleanu. 

LA JIBOU UN POPULAR FESTIVAL NATIONAL

O noua editie a Festivalului National al Teatrelor de Papusi „Traistuta cu povesti” va avea loc joi si vineri, pe scena Casei Orasenesti de Cultura din Jibou. Festivalul, ajuns la a IV-a editie, se desfasoara din doi in doi ani si se adreseaza teatrelor de papusi amatoare si profesioniste, anul acesta participand teatre de papusi din Targoviste, Cluj Napoca, Dej si Jibou. Conform celor declarate de Mihai Petris, directorul Casei Orasenesti de Cultura Jibou, in cele doua zile, la festival spectatorii scolari si prescolari vor viziona patru spectacole, si anume "Ridichea Uriasa", "Cocoselul Neascultator", "Vreau sa fiu Harry Potter" si "Hansel si Gretel". "Este vorba de cate doua spectacole pe zi, primul de la ora 10.00, pentru prescolari, si al doilea de la 12.00, pentru elevii claselor I-IV, intrarea la spectacole fiind gratuita", precizeaza Mihai Petris. Festivalul "Traistuta cu povesti" este organizat sub patronajul Primariei orasului Jibou si a Consiliului Local al orasului Jibou, cu sprijinul financiar al Centrului Creatiei Populare si Culturii Traditionale Salaj. Holul Casei de Cultura va gazdui pe parcursul derularii festivalului o serie de expozitii de pictura, kirigami, pictura pe sticla si metalo-plastie. 

FESTIVAL DE POEZIE LA ZALAU

Cea de-a a IX-a editie a Festivalului „Primavara poeziei” va avea loc sambata si duminica, la Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau, conform unui comunicat de presa remis de Centrul Culturii Traditionale Salaj. 

Evenimentul este organizat de Consiliul Judetean Salaj, Centrul Culturii Traditionale Salaj si revistele de cultura „Hepehupa” si „Caiete Silvane”. Sambata, 25 aprilie, de la ora 17.00, in sala mare de expozitii a muzeului va avea loc vernisajul unei expozitii de pictura semnate de Wagner Péter din Budapesta. In continuare se va desfasura traditionala intalnire intre poetii romani si maghiari, ocazie cu care va fi lansat si suplimentul, in romana si maghiara, al revistelor „Caiete Silvane” si „Hepehupa”, „Primavara poeziei”, o antologie de poeme, in traducerea Simonei Györfi, din creatiile a 20 de poeti romani si maghiari. Poetii prezenti in antologie sunt: Simone Gyorfi; Boda Edit; Corina Stirb; Cristian Contras; Daniel Hoblea; Daniel Sauca; Devecseri Zoltan; Halmosi Sandor; Dina Horvath; Lakatos Mihaly; Marcel Lucaciu; Muller Dezso; Olasz Valeria; Peter Cooper; Ion Pitoiu-Dragomir; Viorel Muresan; Simonfi Istvan; Simonfy Jozsef; Kiss Lehel si Viorel Tautan. Suplimentul este ilustrat, in memoriam, cu lucrari ale artistului plastic Szabó Vilmos (1942 – 2009). Duminica, 26 aprilie, de la ora 10.00, tot la Muzeul Judetean, va avea loc concursul de recitari sub semnul „Centenarului Radnóti Miklós”. 

Acest articol a fost vizua

O NOUA REVISTA LA ZALAU

 „Salajul turistic”, „revista de cultura si promovare a turismului”, editata de Fundatia „Speranta pentru Romania”. Din editorialul primului numar, semnat de directorul revistei, Lisa Orsini, am retinut: Revista noastra se doreste a fi un omagiu adus Salajului: naturii, istoriei, culturii, traditiilor si locuitorilor sai. Dorim sa descoperim si sa punem in lumina tot ce are mai frumos si mai valoros prin intermediul paginilor tiparite, cat si a formei electronice.

AGENDA CULTURALA SALAJEANA
* La Casa de Cultura a Sindicatelor din Zalau, in cadrul unei sedinte festive a Cenaclului literar „Silvania”, a avut loc j lansarea suplimentului editat de revista „Caiete Silvane”, in memoria poetului Horia Ciovarnache. Intr-o atmosfera destinsa si distinsa, Mariana Ciovarnache, Iuliu Suciu, Viorel Muresan, Viorel Tautan, Florin si Dina Horvath, Daniel Hoblea, Ion Pitoiu-Dragomir, Cornel Grad, Alexandru V. Matei, Liviu Garbea, Ioan Lupa Crisan, Marcel Lucaciu, Ileana Petrean – Pausan, Imelda Chinta, Corina Stirb, Peter Cooper, Ioan Maria Oros, Gabriela Barbur, prieteni de familie ai celui disparut, l-au rememorat si l-au comemorat pe Horia Ciovarnache şi opera sa. 
* In sala mare de expozitii de la Muzeul Judetean de Istorie si Arta a avut loc vernisajul expozitiei „Benta Art”, in cadrul careia au expus artisti plastici din Ungaria: Alföldi Terézia; Csóka László; Glavati Brigitta; Gudovics Vera; Gyöngy Kálmán; Kapuvári Anna; Kilián Miklós; Kneizs Eszter; Moldován Tamás; Nagy Endre; Nagy Rozália; Navratil Zsuzsa; Orosz Mónika; Pálvölgyi Margit; Papp Erzsébet; Poszpisek Márta; Seres János si Wirt András. Grupul de artisti provine din orasul Százhalombatta din Ungaria, legand prietenii cu artistii plastici maghiari din Salaj. 
* Consiliul Judetean Salaj, Centrul Culturii Traditionale Salaj, Primaria si Consiliul Local Buciumi, Scoala Gimnaziala Buciumi si Parohia Ortodoxa Buciumi au organizat la Caminul Cultural din Buciumi , editia a II-a a Festivalului coral „Preot Stefan Racasan”. Au participat formatiile: Corala Preotilor din Zalau „Laudamus Deum”, dirijor diacon Adrian Onica; Corul „Gloria Dei” Zalau, dirijor prof. Maria Porumb; Corul Catedralei Ortodoxe „Sfantul Gheorghe” Jibou, dirijor preot Gheorghe Longodor; Corul de femei din Agrij, dirijor prof. Liviana Man si Corul „Stefan Racasan” din Buciumi, dirijor inv. Anica Tap. 
* La Grupul Scolar „Gheorghe Pop de Basesti” din Cehu Silvaniei a avut loc un simpozion stiintific, organizator principal fiind Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau, dedicat implinirii a 90 de ani de la moartea patronului spiritual al grupului scolar mentionat. De altfel, la comemorarea a 90 de ani de la trecerea in nefiinta a marelui om politic si de cultura roman, Gheorghe Pop de Basesti un grup de elevi din localitatea Bobota, insotiti de profesoara Silvia Muste, au participat la manifestarile organizate in comuna Basesti din judetul Maramures
* Colegiul National "Silvania" din Zalau a gazduit etapa judeteana a concursului "Cultura si civilizatie romaneasca". Un grup de eleve din clasa a X-a I de la CNS Zalau, format din Larisa Lucaci, Iulia Pacurar si Heidi Katona a prezentat un vechi scenariu magico-ritualic cu valente terapeutice, intitulat « Camasa Ciumei », obicei din Rastolt, comună unde a fost atestat ultima data acest obicei. Proiectul este insotit de un portofoliu teoretic, un film etnografic si o prezentare scenica. Echipa a fost sprijinita de profesoara Ioana Tuduce si de catre Gratiana Pop, cunoscut creator si interpret popular salajean, care le-a imbracat pe fete in costume populare traditionale vechi, autentice. 

Pâine şi tradiţii sălăjene la Ravenna

Festivalul European al Pâinii a fost organizat de data aceasta la Ravenna, Italia. La acest festival european de tradiţie a participat o delegaţie din judeţul Sălaj. Au fost prezenţi alături de sălăjeni brutari şi panificatori din Spania, Portugalia, Bosnia-Hertzegovina, Irlanda, Franţa şi Italia. Costumele populare sălăjene, muzica, aranjamentul tradiţional de interior ţărănesc şi nu în ultimul rând aroma şi gustul specialităţilor noastre de panificaţie au transformat standul Sălajului în atracţia întregului festival. Un număr mare de români din oraşul Ravenna şi întreaga regiune Emilia-Romagna au dorit să fie aproape de acest adevărat „colţ de Românie” înconjurându-ne de multă căldură. Uniunea Panificatorilor din Italia a oferit delegaţiei din Sălaj o diplomă apreciind originalitatea şi popularitatea de care ne-am bucurat. Cele care au făcut cinste judeţului şi României la acest festival sunt: Ileana Graţiana Pop, Silvia Hodiş, Boticaş Nastasia, Oegar Rodica şi Oegar Ştefania. 
Cristian Contraş  


ANUARUL ASOCIAŢIEI “FII SATULUI DIN BĂNIŞOR”
AA APĂRUT al cincilea numar al anuarului „Banisor”, publicatie editata de Asociatia „Fiii satului Banisor”, editor Artemiu Vanca.. Din sumarul nr. 5/2008: Intalnirea fiilor satului; Interviu cu seful postului de politie din Banisor; Din istoria satului – evreii; Cetatile Banisorului; Cetatea Valcau; Participarea banisorenilor la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, 1 decembrie 1989; Biserica din Banisor; Preoti Banisoreni – Ioan Moldovan, Teodor Gorea, Iosif Aurel Ferent; Ansamblul folcloric „Banisorul”; Strigaturi din Ban si Banisor; Alexandru Babos – „Onita Bote, pe urmele stramosilor ei banisoreni”; Palinca de Banisor se intoarce

SĂRBĂTORIND BIBLIOTECA DIN ŞIMLEUL SILVANIEI
Înfiintata in anul 1951, Biblioteca "Alexandru Sterca - Sulutiu" continua traditia culturala simleuana de mai bine de un secol si jumatate, odata cu fondarea primei biblioteci salajene. Sub pecetea vicarului de Simleu, Alexandru Sterca - Sulutiu (15 februarie 1794 - 7 septembrie 1874) a luat nastere primul asezamant livresc al orasului. Incepandu-si activitatea cu un lot de aproximativ 1.000 de volume, provenite din donatii sau puse la dispozitie de cetatenii orasului, biblioteca a reusit sa acumuleze pana in momentul de fata 79 de mii de exemplare. Aceasta are un caracter enciclopedic, cuprinzand informatii vaste din toate ramurile cunoasterii, clasificate, catalogate si puse la dispozitia cititorilor. Biblioteca oraseneasca face astăzi parte integranta a Centrului Cultural Simleu-Silvaniei, asigurând difuzarea anuala a nu mai putin de 60 de mii de volume catre cititor si sprijinind diferite activitati de propagare culturala prin concursuri de recitari, de poezii, recenzii de carte. 

POST DE RADIO MUZICAL LA ZALAU

Dupa aproape zece ani petrecuti la Etno TV, artistul de muzica populara, Vasile Coca, a decis sa infiinteze si la Zalau un post local de muzica populara, Hora TV. Postul va difuza 60 la suta productie proprie si 40 la suta materiale ale altor producatori. Structura programelor va fi de 3,57 la suta programe de informare, 3,57 la suta programe educative si 77,86 la suta programe culturale, religioase si de divertisment. Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a acordat de curand postului respectiv si licenta audiovizuala CS Profimusic SRL Zalau. 

FESTIVAL DE UMOR LA JIBOU
În zilele de 19 şi 20 septembrie, la Jibou, în judeţul Sălaj, s-a desfăşurat cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Naţional de Umor, intitulat cu umor „ Cucuruz – mălai de toamnă”. ). Participarea în festival a fost impresionantă : grupuri şi interpreţi individuali din : Făgăraş, Iaşi, Câmpulung Moldovenesc, Găeşti, Şanţ ( jud. Bistriţa-Năsăud) şi Cluj au venit cu momente interesante, muncite, iar în recital a fost Grupul „Vouă”.Trupa de comedie a Şcolii Micilor Vedete din Târgovişte ( alcătuită din : Radu-Andrei Mihalache Corina Banu, Samira Stan, Andreea Gheorghe, Mădălina Zegheru, Beatrice Simion, Manuela Gheorghe şi Viorel Barbu) s-a prezentat în concurs cu momentul „Frumoşii din pădurea aţipită” – text şi regie: Victor Mihalache. 


http://memxgktw.ibnsites.com, 

rray<Duminica Floriilor difera de la o regiune la alta – relateaza agentia Newsin. Daca la Ploiesti a fost organizat in premiera un pelerinaj intre doua biserici, in judetul Alba se pastreaza stravechiul obicei al "plimbatului cu salcia", iar in judetul Salaj, unde sambata Floriilor se mai numeste si Sambata Mortilor, oamenii organizeaza pomeni in cimitire.  
  Sute de ploiesteni au luat parte la o procesiune religioasa pe strazile orasului, de la Biserica Sfantul Anton pana
    
la Biserica Sfantul Andrei. Oamenii au strabatut orasul cantand cu icoane in brate. In fruntea convoiului s-a aflat un sobor de preoti. Multi alti credinciosi s-au alaturat coloanei, motiv pentru care Biserica Sfantul Andrei a devenit neincapatoare.
  La randul lor, salajenii de pe Valea Somesului se aduna la cimitire in memoria celor trecuti in lumea dreptilor.

Prima editie a Festivalului Coral "Preot Stefan Racasan" va fi organizata la Buciumi, in 2 martie, la manifestare urmand sa ia parte patru coruri religioase din Salaj. Potrivit unui comunicat de presa remis ieri de Centrul Culturii Traditionale Salaj, formatiunile corale ce vor putea fi ascultate la Buciumi, saptamana viitoare, sunt Corul "Gloria Dei" - Zalau, dirijor prof. Maria Porumb, Corul "Sfanta Familie" - Zalau, dirijor prof. Grigore Grigorut, Corul Bisericii Ortodoxe din Cehu Silvaniei, dirijor prof. Oliviu Ardelean si Corul "Stefan Racasan" - Buciumi, dirijori: inv. Anicuta Tap, Cantor Nicolae Farcas. Evenimentul va incepe la ora 13, la Caminul Cultural din localitatea sus amintita, organizatori fiind Consiliul Judetean Salaj, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Salaj, Parohia Ortodoxa Buciumi si Scoala Gimnaziala Buciumi

CARNET CULTURAL SALAJEAN

La Galeria de Arta "Atelier Z" din Zalau a avut loc lansarea cartii arheologului zalauan Ioan Bejinariu, "Depozitul de bronzuri de la Braglez", carte aparuta anul acesta la Editura "Mega" din Cluj Napoca, cu sprijinul financiar oferit de societatea "Librariile Salajului". In arheologie, a explicat autorul, prin notiunea de depozit de bronzuri se intelege un ansamblu de piese de bronz ingropate in pamant, fie depuse in izvoare, ape curgatoare sau statatoare, ascunse in pesteri sau crapaturi de stanca fara intentia de a mai fi recuperate. Aceasta practica a depunerii de piese de metal a fost documentata arheologic in intreaga Europa pe parcursul unei lungi perioade de timp, aproximativ intre sfarsitul mileniului III si pana la sfarsitul sec. VIII - inceputul sec. VII i.H., reprezentand un argument important pentru a putea vorbi despre un sistem de credinte, idei si imaginar religios comun, din multe puncte de vedere, tuturor populatiilor care au locuit in Europa acelor vremuri. Ioan Bejinariu a subliniat ca Transilvania este una dintre regiunile europene unde aceasta practica este atestata printr-un numar foarte mare de asemenea descoperiri, doar pe teritoriul actual al Salajului cunoscandu-se in jur de 60 de depozite de bronzuri, descoperite incepand din a doua jumatate a secolului al XIX-lea.


Galeria de arta Atelier Z din Zalau gazduieste expozitia de arta plastica a studentei Illyés Tímea, fosta eleva a Liceului de arta Ioan Sima din municipiu. Presedintele Asociatiei "Atelier Z", criticul de arta Szabó Attila, ne-a declarat ca este vorba despre lucrari de pictura in ulei, grafica mica si linogravuri

Trei directori de unitati de invatamant din Salaj au fost premiati, ieri, de ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, in cadrul "Galei Directorilor 2007". Este vorba de Ioan Bulgarean, directorul Colegiului National "Silvania" Zalau, Simona Crisan, directorul Colegiului Tehnic "Alesandru Papiu Ilarian" Zalau si Laura Crisan, directorul Grupului Scolar "Gheorghe Sincai" Zalau

Primarul Zalaului, Radu Capilnasiu, a primit premiul de excelenta "Omul Anului" - 2007, din partea OOPS Management si a Societatii Civile, in parteneriat cu Radio Romania, alaturi de edilul Zalaului fiind premiate si alte figuri din lumea politica, sportiva, din mass media si vedete din lumea muzicala. Astfel, printre altii, au mai primit distinctii Gheorghe Hagi si Adrian Mutu, pentru rezultatele obtinute in 2007 in sportul romanesc, regizorul Titus Munteanu, iar un premiu post mortem a fost acordat jurnalistei Jana Gheorghiu. 

chestionare

Inapoi la prima pagina

Portal de carte si arte periodic de cultura si initiativa locala. Copyright ©2007 Editura Realitatea ISSN 1842 - 9971 cartesiarte.ro