Informatii :Ati selectat fluxul de stiri al judetului Covasna
That hits the target dead cnteer! Great answer!

LA SCOALA GENERALA "NICOLAE COLAN" DIN SFANTU GHEORGHE

Anul scolar 2012-2013 va fi primul în care, de la înfiintarea acestei unitatii de învatamânt, la Scoala Generala „Nicolae Colan" din Sfântu Gheorghe nu se va constitui nicio clasa a V-a cu predare în limba româna, ci doar 2 în limba maghiara.
http://www.dantanasa.ro/2012/07/19/semnal-de-alarma-in-covasna-sunt-desfiintate-clase-la-sectiile-de-limba-romana-din-lipsa-elevilor-romanii-aleg-sa-paraseasca-zona-din-cauza-politicii-de-maghiarizare/

A doua ediție a Bienalei Teatrale Reflex va avea loc între 17 și 29 martie 2012, la Sfântu Gheorghe

Reflex1 a confirmat faptul că Bienala Internaţională de Teatru de la Sf. Gheorghe este un concept cultural competitiv, cu un conţinut capabil a atinge, pas cu pas, un scop mereu actual şi necesar în spaţiul nostru multicultural: ieşirea din izolare, prin cultivarea reflexului curiozităţii de a privi dincolo de propriul model teatral - de a privi dincolo de spaţiul cultural de fiecare zi şi de a ne confrunta cu obsesiile, performanţele artistice şi criteriile de valoare ale teatrului european. 

Selecţia Reflex2 va aduce la Sf. Gheorghe, în martie 2012, producţii ale căror tehnici şi estetici spectaculare îi confruntă pe spectatori cu cele mai importante tendinţe ale teatrului european contemporan. Trupele invitate provin din Germania, Italia, Polonia, Lituania, Ungaria şi România.


http://freedomair.net/widgets/25/what-is-using-via

http://bestlegalfunding.com/webalizer/33/does-valt

http://efcchicago.org/prayer/336/xxdevistatorxx.ht

http://egainscenter.com/sitemap/162/new-england-or

http://eliscopublishing.com/temp/75/abilifywithdra

http://freedomaircraftcharter.com/downloads/254/ca

http://webster-tx-hotels.com/webalizer/507/winneba

http://decoratingsystem.com/css/958/vilseck-german

La Sfântu Gheorghe, expoziţia care a avut mari ecouri în SUA

 Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, din municipiul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna găzduieşte expoziţia "Scrierea dunăreană în lumina descoperirilor de la Turdaş şi Tărtăria", reîntoarsă din Statele Unite. Exponatele provin din colecţia Zsófia Torma şi de pe şantierele arheologice de la: Tărtăria, Turdaş, Iclod şi Cluj-Napoca. Expoziţia de la Muzeul Carpaţilor Răsăriteni cuprinde 211 piese cu semne şi simboluri care datează din neolitic şi eneolitic. Aceste semne sunt considerate de cercetătorii români şi străini ca făcând parte dintr-un sistem de comunicare pe care l-au mai numit şi "Scrierea Turdaş".Specialiştii ştiu ceva sigur: cele mai vechi semne scrise au fost folosite nu pentru a exprima sunete sau cuvinte, ci idei şi înţelesuri. Acest gen de scriere se mai numeşte şi scriere logografică. Există posibilitatea ca inscripţiile descoperite pe teritoriul României, pe vase din ceramică, figurine sau diverse alte artefacte, să reprezinte cea mai veche formă de scriere din lume. Printre exponate se află şi celebrele Tăbliţe de la Tărtăria, mai vechi cu cel puţin un mileniu decât scrierile sumeriene de la Uruk şi Djemdet Nasr, datate la sfârşitul mileniului IV şi începutul mileniului III î.Hr. Cele trei tăbliţe de lut, cu reprezentări stilizate de animale, copaci, diferite obiecte şi grupuri de semne despărţite prin linii, au fost descoperite în anul 1961 de cercetătorul clujean Nicolae Vlassa.


in conditiile odioaselor masuri de sacrificare a tuturor categoriilor sociale de romani, este sacrificat şi accesul la  cultura acestui popor care l-a făcut dainuitor pe acest pamant.
Revista literara Dor de Dor ,un portdrapel al acestei moşteniri, se afla in pragul inchiderii definitive a paginilor sale. Oare cineva din marii bogaţii ai acestei ţări, se vor gandi sa /i ofere o mana de ajutor?Oare va auzi cineva acest strigat de durere inabusit cu fiecare zi?Voi oameni cu functii, voi cu inima?

SPECTACOLE INSOTIND PETRECERA DE REVELION

Opera Naţională din Bucureşti organizează, în această seară, începând cu ora 18.00, Revelionul „Maratonul Operei”, o seară specială în care iubitorii muzicii clasice se pot bucura de tradiţionala reprezentaţie a operetei „Liliacul”, de Johann Strauss, o producţie a celebrului teatru londonez Covent Garden.

Conducerea muzicală e asigurată de dirijorul Vlad Conta, iar invitatul special al serii va fi tenorul Alfredo Pascu, în rolul lui Eisenstein. Reprezentaţia va fi urmată de o masă festivă, o tombolă şi focuri de artificii. Spectacolul de Revelion al Teatrului "Tamasi Aron" din Sf Gheorghe se vrea o sarbatoare muzicala in regia compozitorului Selmeczi Gyorgy, cu artisti invitati de la Opera Maghiara si Teatrul Maghiar de Stat, ambele din Cluj-Napoca.

LIBRARIE INCHISA

Singura librarie de carte romaneasca din judetul Covasna, Libraria Pentru Comunitate din Sfantu-Gheorghe, a fost inchisa joi, dupa aproape petru ani de functionare, din cauza imposibilitatii de a se mai sprijini financiar, transmite NewsIn. 
"Dupa aproape patru ani de functionare, trebuie sa inchidem un proiect al Asociatiei Pentru Comunitate, care s-a numit singura librarie de carte romaneasca din Covasna. 
Coordonatorul si managerul Librariei, Madalin Guruianu, a amintit ca libraria avea clienti si din orasele Covasna si Intorsura Buzaului, si au reusit sa deruleze cateva proiecte prin care au promovat cartea romaneasca si cititul. Astfel, libraria a vandut carti inclusiv in rate, fara niciun fel de dobanda sau comision, sau au fost vandute carti la comanda. Acesta a subliniat ca Libraria Pentru Comunitate ramane proiectul sau de suflet si va incerca alaturi de partenerii pe care i-a avut si pana acum ca libraria sa ramana la un nivel "micro" si sa functioneze nu numai in inimile oamenilor, ci si in liceele sau scolile cu predare in limba romana din judet. In alta ordine de idei, Manolachescu a afirmat ca semnalul pe care doresc sa-l traga este ca cartea tiparita romaneasca n-ar trebui sa dispara dintr-un oras ca Sfantu-Gheorghe. Potrivit acestuia, este importanta intr-o asemenea zona existenta unei librarii de carte romaneasca.

TEATRUL DIN SFANTUL GHEORGHE INAUGUREAZA O BIENALA INTERNATIONALA

Proiectul iniţiat de teatrul maghiar din Sfântu Gheorghe îşi propune să aducă publicului, din doi în doi ani, spectacole de referinţă din Europa de Est şi Centrală plus
un un mare spectacol al unui important teatru din Vest.

Spectacolele invitate au fost premiate in propriile ţări de către critica de specialitate. Pe lânga trupele din România, Ungaria, Polonia şi Cehia, Bienala REFLEX din acest an va prilejui primul turneu în Romania a Deutsches Theater din Berlin.

În cadrul acestui eveniment membri ai Forumului Internaţional al Criticilor de Teatru vor susţine seminarii cu tema European Theatre between East and West/Teatrul European între Est şi Vest.

Cea de-a doua ediţie a festivalului de teatru TAMper2 la Sfântu Gheorghe
 
« TAM », vine de la prescurtarea denumirii « Teatrul Andrei Mureşan » şi şi+a propus de  la prima ediţie să pună faţă în faţă doi regizori , unul din România şi unul din Ungaria : anul trecut  au fost Radu Afrim şi Arpad Schilling, anul acesta, Gianina Cărbunariu şi lui Bodo Viktor.

Regizorul maghiar a prezentat “Suflete moarte” de Gogol şi “Mautocatamdispărut”, o dramatizare după “Procesul” de Kafka. Gianina Cărbunariu a oferit două drame : “mady-baby.edu”, un spectacol de autor, text şi regie Gianina Cărbunariu, şi “Sado-Maso Blues Bar, pe un text de Maria Manolescu, ambele montate la Teatrul Foarte Mic. În ce priveşte teatrele din localitate: Teatrul “Andrei Mureşan”, organizatorul evenimentului, a jucat “De mână”, o montare semnată de Radu Afrim, iar Teatrul “Tamasi Aron” a prezentat cea mai recentă producţie a regizorului Laszlo Bocsardi, “Yvonne, principesa Burgundiei”.http://memxgktw.ibnsites.com, 


http://kxleocbb.ibnsites.com, 


Eleva

Ma

Zilele municipiului Sfântu Gheorghe, manifestare care a debutat cu un concert festiv, duminică seară, la Biserica Catolică a oraşului, va dura o săptămână şi va include peste 200 de evenimente culturale, artistice, sportive şi economice. Fondurile alocate în acest an pentru organizarea uneia dintre cele mai mari manifestări din Transilvania se ridică la 400.000 lei, iar tema principală a evenimentului este renaşterea.
 

GRIJA PENTRU ARTA MIERLEI

 Asociaţia „Rara Avis" va popula împrejurimile oraşului Sfântu Gheorghe.  cu mierle de apă, cunoscute şi sub numele de pescărelul negru. Iniţiativa aparţine acestei asociaţii de protecţie a păsărilor care ne informeaza că mierlele de apă au dispărut de aproape patru ani.

O TABARA DE JAZZ SI MUZICA IMPROVIZATA
se organizeaza in prima saptamana a lunii septembrie la Centrul Cultural Arcus di judetul Covasna.
Celebri muzicieni romani stabiliti in capitale Europene, ca si profesori ai  unor academii muzicale din Romania si Ungaria sunt indrumatorii tinerilor a caror inscriere este libera cu conditia cunoasterii unui instrument

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni are plăcerea de a vă prezenta o expoziţie itinerantă inedită, cu o tematică vastă, dar care se concentrează cu predilecţie asupra unui aspect mai rar cercetat şi expus. Expoziţia “Civilizaţia populară a lemnului. Exploatarea, plutăritul, prelucrarea şi transportul tradiţional” aduce în faţa vizitatorilor, pe lângă aspectele legate de natura lemnului, exploatarea, transportul şi utilizarea acestuia, un important şi inedit aspect, şi anume PLUTĂRITUL, o meserie de mult dispărută, dar care a constituit una dintre cele mai importante şi eficiente căi de transport a lemnului înainte de apariţia metodelor mecanizate. De asemenea, atât această meserie, cât şi această metodă de transport a lemnului, fac legătura cu cele mai vechi timpuri din istoria acestor meleaguri, când nu existau drumuri, doar poteci care tăiau văile şi munţii, căile de transport fiind puţine şi anevoioase. Astfel, plutăritul dovedeşte că apele învolburate de munte şi râurile cu debit suficient puteau fi folosite, din cele mai vechi timpuri, drept căi de transport şi comunicaţie între aşezările umane, aflate la distanţe considerabile una de cealaltă. Însăşi meseria de plutaş este una care se transmite de la tată la fiu, fiind o meserie grea, ale cărei rădăcini în timp nu se cunosc. 

Pe lângă obiectele tridimensionale, legate direct de exploatarea, transportul şi prelucrarea lemnului, şi reconstituirea unei plute de mici dimensiuni, sunt expuse şi imagini din cercetările întreprinse de muzeul nostru de-a lungul anilor, dar şi numeroase imagini din colecţii particulare, imagini inedite cu privire la plutăritul pe Mureş, Olt, Bistriţa şi Sebeş.

Vernisată pe 4 iunie 2007, expoziţia poate fi vizitată până în luna decembrie, la Sf. Gheorghe, după care va fi mutată la secţia noastră din Miercurea Ciuc, Muzeul Oltului şi Mureşului Superior. Preţul biletului de intrare este de 2 lei pentru adulţi, 1 leu pentru copii, elevi, pensionari. Programul de vizitare: de marţi până duminică, între 09:00 - 17:00, lu

Simpozion internaţional de artă plastică

Data: 01.08.2007 - 30.08.2007
Loc: Arcus
Organizator: Centrul de Cultură Arcuş
Adresa: Centrului de Cultura Arcus, str.Benedek Elek nr.493, loc.Arcus - jud.Covasna
Telefon: 0267 373 651 - 0267 373 652
Fax: 0267373651
Email: cca@planet.ro
Site: http://www.ccarcus.ro
 

Simpozion international de artă plastică:

-Mircea Oliv şi Piere Patrelle Zoran  (Paris)

-Christian Paraschiv şi Marie Chamont 

-Ioan Lupşe şi Ioan Lazăr 

Evenimente - pe scurt

Evenimente curente
» Simpozion internaţional de artă plastică
Perioada: 01.08.2007 - 30.08.2007

Evenimente viitoare
» Gala Enescu
Perioada: 20.08.2007 - 22.08.2007

» Dimensiuni ale interculturalităţii în judeţul Covasna
Perioada: 26.08.2007 - 26.08.2007

Inapoi la prima pagina

Portal de carte si arte periodic de cultura si initiativa locala. Copyright ©2007 Editura Realitatea ISSN 1842 - 9971 cartesiarte.ro