Informatii :Ati selectat fluxul de stiri al judetului Constanta
Judeţul Constanţa, Saturn, Galeria Luiza Cala
Vineri, 22.02.2013, în cadrul plin de culoare al Galeriei Luiza Cala din Saturn-Mangalia, a avut loc o seară de poezie.
Au lecturat din creaţiile proprii poeţii Amelia Stănescu, Iulia Pană(şi pictor) si Sorin Dinco. A fost vizionat videopoemul de lung metraj “Jale” al lui Sorin Dinco. Pictorul si căntaretul Gabriel Tora a incheiat seara cu un microrecital. Au mai fost prezenţi pictorii Laura Alexe si Aurel Gheorghiu Cogealac. Fuziunea artelor a oferit celor prezenţi o seara de neuitat. 

MAMAIA FOLCLORICA
Cea de-a XII-a ediție a Festivalului Național al Cântecului și Dansului Popular Românesc MAMAIA, desfășurată timp de trei zile la Teatrul de Vară Soveja din Constanța, s-a încheiat, vineri, prin gala de premiere a laureaților. Laureațiii ediției 2012 sunt: Premiul Presei:Letiția Ioana Boroi ;Premiul Fundației Fantasio: Orchestra Națională ”Valahia”, dirijor Marius Zorilă / Premiul Radio România:Livia Ileana Celea / Premiul Radio România - interpret instrumentist, înregistrare gartuită în studiourile centrale:Marian Cristian Chiru / Premiul Radio România - interpret vocal, înregistrare gartuită în studiourile centrale:Ioana Dîrstar / Premiul 1- interpret instrumentist: Radu Petru Târb / Premiul 1 - interpret vocal:Marian Sorin Medregoniu / Premiul Arhiepiscopiei Tomisului, anul acest in memoriam Florica Ungur:Elena Adriana Deaconu / Marele premiu - TROFEUL MAMAIA 2012: Paul Daniel Ananie 


STUFFSTOCK 10 PANA DUMINICA
La Vama Veche se afla in desfasurare pana duminica Stufstock, cel mai vechi festival de rock din Romania, ajuns la cea de-a zecea editie Programul zilei de astazi incepe la ora 10.00 dimineata cu o carte buna la Bookstock si continua, La Roata cu un workshop dedicat picturii impresioniste. Seara cei prezenti la malul marii vor avea parte de film si teatru. "Bullets over Lipscani", in regia lui Eugen Gyemant, cunoscut spectacol al scenelor independente din Bucuresti, se va juca La Barba Neagra

STUFSTOCK LA VAMA VECHE

La ediția Stufstock din anul acesta, amatorii de carte vor avea parte de lansări de pe 23 pe 29 iulie. Acestea vor avea loc la Librarul, pe strada principală, dar şi pe plaja din Vama Veche. Tot acolo vor fi prezenţi şi cei de la Lecturi Urbane, pe 27 şi 28 iulie. Amatorii de pictură își pot dezvolta pasiunea și talentul printr-un workshop neconventional de pictură, în perioada 23 - 26 iulie, la Roata. Rock School începe pe 24 şi presupune instruirea tinerelor talente în materie de chitară, bass și tobe. Scurtmetrajele prezentate la cele mai importante festivaluri vor putea fi urmărite la terasa "Papa la Şoni", iar în ceea ce priveşte lungmetrajele, Stufstock-ul oferă pe 24 iulie "Film pentru prieteni" de Radu Jude, de la 22.00, iar pe 26 iulie "30.40.50", în regia lui Iulia Rugină, Eva Perlovici, Stanca Raduora, de la ora 22.00. În ceea ce priveşte teatrul, au fost alese câteva piese underground, care se vor juca la terasa Barbă Neagră şi toate vor începe la ora 20.00 astfel: 23 iulie 2012– “Insomniacii”, Teatrul de Artă București, regia Sorin Militaru ; 24 iulie 2012 – “Emigreișăn Drim”, Teatrul de Artă București, regia Bogdan Hușanu ;25 iulie 2012 – “Încurcă lume”, regia Cătălin Bugean ; 26 iulie 2012 – “Bullets over Lipscani”, regia Eugen Gyemant.

PĂRESIMILE AROMANILOR

Vineri, la Muzeul de Arta Populara din Constanta, o actiune organizata de mai multe asociatii si fundatii, prefigurează tradiția inceperii Postului Mare la aromâni:Lăsata secului (Păresimi, Preasini.ar) marchează debutul postului prin vizitele rituale de iertare, festinul culinar, masa comună, schimbul de daruri și alte practici rituale ce implică toţi membrii comunităţii aromanilor. In familile cu bătrâni, tinerii fac mătănii în faţa acestora, fiind cinstiţi cu bani şi binecuvântaţi; de asemenea, persoanele certate se împacă spunând:L’eartă, Dumn’ l’eartă/Tată-tu ş-mă-ta!”. Petrecerea se încheie cu Baterea halviţei, numita Hara-hasca 


Festivalului National al Cantecului si Dansului Popular Romanesc de la Mamaia
Festivalului National al Cantecului si Dansului Popular Romanesc de la Mamaia a acordat  ieri seară premiile decernate de juriul format din Eugenia Florea - presedintele juriului, etnomuzicolog, realizator de evenimente folclorice, Violeta Ianculescu - realizator de evenimente folclorice la Societatea Romana de Radiodifuziune, Nicolae Costin - dirijorul Orchestrei Radio, Adriana Mihai - realizator de emisiuni folclorice la Societatea Romana de Radiodifuziune, Viorica Barbu Iurascu - Lector Universitar Doctor, Universitatea „Spiru Haret” - Facultatea de Muzica, Voicu Enachescu - dirijor, directorul Centrului National de Arta “Tinerimea romana”, Virgil Nitulescu - director, Muzeul Taranului Roman Bucuresti, Gheorghe Parnica - dirijor si Florentina Satmari – realizator emisiuni folclorice de televiziune.

LA MANGALIA
O nouă ediţie a Galei Tânărului Actor a scos şi în acest an în evidenţă câteva viitoare staruri.
 


Peste 30 de proaspeţi absolvenţi au intrat în urma preselecţiei în concursul pentru trofeele puse în joc la Gala Hop. Cum pe piaţă este o inflaţie de actori, găsindu-se facultăţi de teatru, de stat sau private, aproape în orice oraş mare sau târg mai răsărit, iar teatrele sunt puţine, Gala Tânărului Actor rămâne una dintre puţinele „pieţe" unde artiştii pe ale căror diplome nu s-a uscat încă bine cerneala pot fi văzuţi de către regizori sau directori de teatre. 

FOSTUL CELEBRU FESTIVAL DE FILM DE LA MAMAIA

De astăzi şi până duminică, 17 iulie, în Mamaia şi Constanţa se desfăşoară "Festivalul Naţional de Film Românesc 2001". În cele şase zile ale manifestării, cinefilii vor putea urmări producţiile care au intrat în cele patru competiţii ale festivalului: lungmetraj, scurtmetraj, documentare, film studenţesc, precum şi medalioanele comemorative pentru câţiva dintre marii actori care, în ultimii ani, au dispărut definitiv de sub lumina reflectoarelor.
 
Secţiunile competitive ale festivalului se vor desfăşura la CityPlex Constanţa, iar în piaţeta Cazino Mamaia (scena de "La fântâni") se vor proiecta filmele reprezentative pentru cariera marilor actori comemoraţi. Prima proiecţie din această serie va avea loc astăzi, de la ora 22.00, şi este dedicată lui Jean Constantin. Cu această ocazie va rula şi ultimul film în care a jucat regretatul actor, şi anume "Poker", în regia lui Sergiu Nicolaescu. Acesta şi-a anunţat prezenţa la evenimentul din Mamaia. Vor urma, în ordine, seri dedicate următorilor monştri sacri ai cinematografiei româneşti: Dina Cocea, Gheorghe Dinică, Marga Barbu, Ştefan Iordache şi Lucia Mureşan.
 

		DISTINCŢIILE CULTURALE ALE ASOCIAŢIEI COMUNELOR DIN ROMANIA

	Asociaţia Comunelor din România (ACoR 97), cea mai mare Asociaţie a primarilor din ţară, membră a Consilului Comunelor şi Regiunilor Europei, a acordat, în cadrul Adunării Generale care a avut loc în Bucureşti, a acordat unui număr de cinci primari ai unor comune care s-au dedicat unor activităţi culturale de mare interes public, Ordinul „Corneliu Leu” şi Diploma de Excelenţă pe anul 2010. Au fost distinşi următorii primari:
  Constantin BACIU - comuna PODGORIA, judeţul Buzău;
  Dumitru CHIRU - comuna LUMINA, judeţul Constanţa;
  Mircea VELICA - comuna IZBICENI, judeţul OLT;
  Petre-Ion COSTACHE – comuna BĂNEŞTI, judeţul Prahova;
  Ioan BELBE – comuna TULŢ, comuna Satu Mare.

DEMERSURI PENTRU A SE INSTITUI „ZIUA DOBROGEI”
23 noiembrie 1878 reprezintă ziua intrării oficiale a autorităţilor civile şi militare române în oraşul Constanţa, după ce la 14 noiembrie Carol I emisese două documente fundamentale şi anume „Proclamaţia către dobrogeni“, respectiv „Înalt Ordin de Zi către Armată“, prin care se arăta că „Dobrogea de astăzi, vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrîn, face parte din România”. Numită în zilele nostre, din ordinul prefectului Dănuţ Culeţu, „Ziua Recunoştinţei Constănţenilor”, Ziua Dobrogei merită sa fie sărbătorită în fiecare an ca dată importantă în devenirea noastră ca naţiune modernă. De fapt, ziua de 14 noiembrie ar trebui marcată ca zi a Dobrogei, dupa spusele bine cunoscutului istoric conf.univ.dr. Stoica Lascu, preşedintele Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, cel care într-un articol din ziarul „Telegraf” preciza: „14 Noiembrie 1878 este una din orele astrale ale Romaniei, fără de existenţa căreia cu greu ne-am putea imagina evoluţia modernă şi contemporană, independentă şi prosperă a ţării noastre. Este ceea ce putem numi Ziua Dobrogei”.

PREMII SI PERFECTIONARI PENTRU PROFESORII DE LIMBA TURCA

Performantele cadrelor didactice care predau limba turca in judetul Constanta au fost rasplatite, Uniunea Democrata Turca din Romania organizand, la sediul Casei Corpului Didactic, o masa rotunda prin care a marcat Ziua Profesorului. In cadrul aceluiasi eveniment a avut loc si cursul festiv de incheiere a modulului de perfectionare a profesorilor de limba turca, organizat de Inspectoratul Scolar Judetean, cu sprijinul Consulatului General al Republicii Turcia la Constanta.

Premiile celei de-a 10-a ediţii a Festivalului Naţional de Cântec şi Dans Popular Românesc

 
La Teatrul de Vară "Soveja" din Constanţa, tineri din toate colţurile ţării au concurat în cadrul Festivalului Naţional de Cântec şi Dans Popular Românesc .Arhiepiscopia Tomisului a acordat două premii: "In memoriam Emilia Comişel" - lui Petru Bogdan Toma din Hunedoara şi "In memoriam Ion Dolănescu" - lui Radu Lazăr din Cluj. La secţiunea "Interpretare vocală", locul I (în valoare de 1.500 de euro) i-a revenit Ioanei Angela Urs din Bihor. Locul II (în valoare de 1.000 de euro) a fost revendicat de Emanuela Mândrilă din Suceava. Medalia de bronz (500 de euro) a ajuns la Florin Teodor Boita din Timiş. La secţiunea "Interpretare instrumentală", premiul I (în valoare de 1.500 de euro) a fost primit de Vasile Doru Cotos (vioară) - Suceava. Premiul II nu s-a acordat, iar premiul III (în valoare de 500 de euro) i-a fost oferit lui George Alexandru Chiţu (nai) - Tulcea.
 


PREMIILE „HOP” ALE GALEI TÂNĂRULUI ACTOR

La Mangalia s-a încheiat Gala Hop care a decernat următoarele premii: Premiul "Ştefan Iordache" pentru cel mai bun actor a fost acordat lui Ioan-Mihai Cortea, absolvent UNATC, promoţia 2008, care s-a prezentat cu recitalul "Alexis Zorba" de Nicos Kazantzakis şi cu «Moftul» .Premiul pentru cea mai bună actriţă l-a câştigat Laura Bilic, absolventă a Universităţii de Arte din Iaşi, promoţia 2007. Premiul pentru cel mai bun spectacol (secţiunea Grup) a revenit spectacolului "Dincolo de umbre", creat şi jucat de trei absolvenţi ai Universităţii de Arte din Iaşi, promoţia 2010: Ecaterina Ciofu, Ioana Iordache şi Dumitru Georgescu. Premiul "Sică Alexandrescu" - Premiul special al juriului - l-a obţinut Tudor Aaron Istodor. Premiul "Maria Filotti", acordat în cadrul Galei HOP de Prinţul Şerban Cantacuzino, a fost înmânat Ralucăi Mara, absolventă a Facultăţii de Teatru, Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.


A TREISPREZECEA EDITIE A GALEI TANARULUI ACTOR
În perioada 1 - 4 septembrie va avea loc la Mangalia ediţia a XIII-a a Galei Tânărului Actor „HOP”. Directorii de teatre si organizatorii spectacolelor teatrale vor avea de ales dintre talentele noii generaţii. Urmarind 24 de artişti la sectiune„Individual“ şi cinci grupuri de interpreti carevor intra în concurs.
Mai mult de 135 de tineri s-au prezentat la preselecţii: 67 la secţiunea „Individual" şi realizatorii a 25 de spectacole la secţiunea „Grup", lucru care confirmă că Gala Tânărului Actor HOP este percepută ca o rampă de lansare şi ca o şansă la vizibilitate într-un domeniu de concurenţa loiala, pe baza calitatilor artistice, dar si de dezamagire personala din pricina dezinteresului oficialitatilor pentru sprijinirea afirmarii acestor calitati.De-a lungul celor 12 ediţii, la cele două secţiuni s-au impus artişti apreciaţi în timp, de critici şi de public: Dan Tudor, Pavel Bartoş, Anamaria Marinca, Marius Rizea, Andreea Bibiri, Şerban Pavlu, Gheorghe Ifrim, Mirela Oprişor, Dragoş Bucur, Adrian Văncică, Ioana Calotă, Toni Tecuceanu (decedat la începutul acestui an), Lari Giorgescu, Valentina Zaharia.

PREMIILE FESTIVALULUI NATIONAL DE MUZICA USOARA CARE SI-A SARBATORIT 40 DE ANI

Asa numitul FESTIVAL DE LA MAMAIA care, intre timp s-a mutat la Teatrul de vara "Soveja" din Constanta si a decazut din pricina dezinteresului oficialităţilor centrale, si-a sarbatorit, totusi, cea de a 40 aniversare datorita eforturilor locale si sprijinul mai multor generatii de oameni de arta. Iata palmaresul concursului care era odata celebru si impunea vedete: Daniela Mihaela Cojocaru a câştigat Trofeul Mamaia 2010, acordat la cea de-a 40-a ediţie a Festivalului de Muzică Uşoară Mamaia, artista interpretând piesa "Trurli", compusă de Vasile Vasilache, potrivit Mediafax.La secţiunea Interpretare, locul I a fost câştigat de Cristina Florentina Vasiu, care a interpretat piesa "Suflet gol" (compozitor Petru Mircea), locul a II-lea a fost ocupat de Rodica Elena Tudor, cu piesa "Tu n-ai avut curaj" (compozitor Şerban Georgescu), iar locul al III-lea a mers la Cristina Andreea Stroe, cu piesa "Dor de viaţă" (repertoriu Aura Urziceanu).La secţiunea Creaţie, pe primul loc s-a clasat piesa "La umbra ta" - compozitor Dragoş Dincă, textier Dragoş Dincă, interpret Lucia Carmen Dumitrescu. Locul al doilea a fost ocupat de piesa "Misterioasa mea" - compozitor Nicolae Caragia, textier Daniela Doroftei, interpret Mihai Bajenaru, în timp ce pe locul al treilea s-a situat melodia "O viaţă de artist" - compozitor Marcel Dragomir, textier Eugen Dumitru, interpret Mihaela Mihai.

CRAHUL FESTIVALULUI N ATIONAL DE MUZICA USOARA
Celebrul festival de la Mamaia, cel care atrăgea mii de turişti pe litoral şi devenea pentru câteva zile miezul vieţii artistice trăieşte aceeaşi decădere ca şi întreaga ţara sub guvernarea actuală. Ziarul „Adevarul” informează că gala de deschidere a avut loc în confruntarea artiştilor de pe scenă cu scaunele goale

Joi, 26 august,în prima seară a Festivalului Naţional de Muzică Uşoară Mamaia 2010, în sala de la Teatrul Soveja din Constanţa, abia s-au adunat 300 de spectatori, deşi teatrul are o capacitate de 1.500 de locuri. Pentru al treilea an consecutiv, festivalul se desfăşoară în acest teatru, care are o capacitate mult mai mică decât a teatrului din Mamaia. 
Mulţi dintre cei aflaţi în public au fost părinţii, prietenii sau însoţitorii concurenţilor- relatează ziarul. Nici recitalul celor de la Direcţia 5 nu a atras publicul. Mulţi spectatori au plecat după încheierea concursului, astfel că recitalul a avut loc doar în faţa a 100 de oameni. Publicul fidel al festivalului îşi aduce aminte cu nostalgie de alte ediţii. Dar organizatorii celei actuale au continuat aceeaşi dezamăgire si în seara următoare a concursului. Interesant este dacă spectacolul festiv de închidere publicul va fi mai numeros fiindcă, de obicei luau parte toţi oficialii Ministerului Culturii şi Uniunilor de creaţie, adică exact cei care acum, sau trebuie să aplice prevederile nefaste privind drepturile de autor, fie se afla in greva împotriva acestora. De vreme ce Festivalul ei National suferă o asemenea decădere, înseamnă că muzica uşoară se duce, lăsând loc celei funerare pe care ne-o cântă guvernul Boc. 


http://jhepple.com/FreePictures/047/diltiazem-and-

http://tvsart.com/images/704/zocorcholesterolmedic

http://smacinternationals.com/sahbumnim/59/tamiflu

http://highland60.org/MMoore-1_files/23/what-are-t

http://news4gulf.net/cjd/50/boise-orthodontics.htm

http://thetreasureoflamalinche.com/FreeBooks/885/o

http://goldhr.net/cp/782/athens-orthopedic-clinic-

http://goldhr.net/cp/782/imodium-safe-when-pregnan

http://abmezmur.com/config/69/buspar-online.html b

http://adobelodge41.org/downloads/84/stryker-ortho

http://rncair.net/images/842/orthodox-laity-should

http://highland60.org/MMoore-1_files/23/custom-ort

http://freedomair.net/widgets/25/claritin-drivers-

http://ecg-llc.com/gdesign/070/board-certified-vet

http://moneytogo.net/cp/949/sexual-intercourse-pho

http://bikegallery.net/images/225/free-long-porn-v

http://realestatepropertyinfo.net/cp/210/licking-c

http://pcjyedu.com/css/73/diesel-engine-troublesho

http://blackfridayonlinedeals.info/wp-content/70/b

http://livingston-tx-hotels.com/links/18/commercia

HARSOVA IN TOPUL ARHEOLOGIC

Cea de-a XI-a ediţie a manifestării Ziua Porţilor Deschise organizată de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa se desfăşoară la Hârşova, sub genericul "Arheologia şi criza - S.O.S monumentele istorice". Programul cuprinde vizitarea Muzeului Carsium şi a şantierelor de la aşezarea neolitică şi de la cetatea romană, romano-bizantină şi medievală de la Hârşova, o dezbatere care are ca obiectiv identificarea formelor şi modalităţilor de valorificare a uriaşului potenţial de care dispune patrimoniu istoric şi arheologic din Hârşova. În anul 2008 manifestarea s-a concentrat asupra necesităţii atragerii tineretului spre cunoaşterea istoriei locale. Ediţia 2006 a fost transmisă şi vizionată, în noutate absolută în România, pe internet, on-line.Graţie cercetărilor arheologice, Hârşova are un sit internet în trei limbi, română, franceză si engleză, intr-o prestigioasă colecţie de situri ale patrimoniului mondial a Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa, alături de peştera cu picturi rupestre de la Lascaux 

TOT LA ARTISTII PE CARE GUVERNUL II CONCEDIAZA SI II IMPOZITEATZA SE FACE APEL SPRE A SALVA FESTIVALUL "CALLATIS"

In vreme ce numai teatrele din Bucuresti trebuie sa faca 500 de disponibilizari iar mai multe mii de oameni de arta sunt jecmaniti cu impozite impovaratoare, tot la acestia se face apel pentru ca masurile abuzive sa nu sufoce o manifestare artistic[ devenita emblematica. Astfel: Pregătirile pentru prestigiosul Festival de la Mangalia - Callatis sunt în plină desfăşurare. Acesta va avea loc în perioada 12-15 august. 

Criza economică a pus sub semnul întrebării desfăşurarea Festivalului Callatis, dar administraţia locală a făcut apel la artiştii care au participat de-a lungul anilor la serile de spectacol din Portul Turistic Mangalia să accepte invitaţia de a participa la "Festivalul de la Mangalia - Callatis 2010" fără a li se plăti un onorariu.

FESTIVALUL PRODUCATORILOR DE FILM LA CONSTANTA SI MAMAIA

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi (IPIFF) debutează miercuri, în Constanţa şi Mamaia, potrivit NewsIn.

Gala de deschidere este programată pentru ora 19, la Teatrul Naţional Constanţa, când va fi prezentat spectacolul "...Before «The end» After...", în regia şi coregrafia lui Tunde Baczo, realizat de studenţi ai UNATC.

De la ora 20.15 va avea loc deschiderea oficială în prezenţa organizatorilor şi partenerilor IPIFF5. În ultima parte a galei, de la ora 20.45, va fi proiectat, în premieră oficială, filmul „Mănuşi Roşii", produs şi regizat de Radu Gabrea. Din distribuţie fac parte Alexandru Mihăescu, Marcel Iureş, Andi Vasluianu, Mircea Rusu, Dan Aştilean, Ion Grosu, Victoria Cociaş.

Pe parcursul festivalului vor rula şi producţii autohtone care au avut premiera între iulie 2009 şi iulie 2010, iar printre acestea regăsim filme ca „Eu când vreau să fluier, fluier", „Websitestory", „Kapitalism, reţeta noastră secretă", „ Caravana cinematografică", „Felicia, înainte de toate".

Ediţia a cincea a IPIFF are loc între 30 iunie - 4 iulie 2010. Timp de cinci zile profesionişti, studenţi şi cinefili se vor bucura de filme, premii, un concurs - ofertă de coproducţie de film de lung metraj digital, în valoare de 100.000 euro în servicii, workshopuri şi evenimente speciale.

A apărut primul număr al revistei “Dobrogea Culturală “

	Prin multitudinea activităţilor culturale organizate de filialele Ligii Scriitorilor din România, în ţară şi străinătate, prin numjărul membrilor şi numeroasele publicaţii ce apar sub egida acestei organizaţii profesionale, Liga Scriitorilor a devenit a doua forţă scriitoricească din ţara noastră.
	După revistele: “Agora Literară “, editată de filiala Cluj; “Cuib “- filiala Hunedoara;”Pietrele Doamnei “- filiala Argeş;”Heliopolis “- filiala Banat;”Moldova Literară “-filiala Iaşi,”Literaria “-filiala Oltenia;”Cetatea lui Bucur “-filiala Bucureşti;”Memoria Slovelor “-filiala Vâlcea, iată a apărut sub egida filialei Dobrogea a Ligii Scriitorilor primul număr al revistei “Dobrogea Culturală “, director fiind prof. Maria Pop, preşedinta filialei , având în colectivul de redacţie scriitorii: prof. Felicia Jipescu, redactor şef, prof.Sanda Svetlana Ionescu, redactor şef adjunct, redactor Vasilica Mitrea, tehnoredactare col.Alexandru Birou.
	Având formatul A4, 128 de pagini şi coperta color, revista are un cuprins bogat şi variat acoperind o arie ideatică diversă. Structurată în o multitudine de rubrici, precum : “ “Credinţă, ”Obiceiuri “, “File de istorie “, “Aniversări/ Comemorări“, “Locuri/ Locaţii “, ”Marea şi Aviaţia “, “Limba noastră “, “Memorial de călătorie “, “Recenzii, eseuri “,”Interviuri “, “Beletristică “ şi “Poşta redacţiei “

	MUZEU TRADITIONAL TATAR

In comuna dobrogeana Cobadin, alaturi de geamia musulmana, familia lui Nairdin Seidali a strâns peste 1.000 de obiecte tradiţionale pe care le-a expus într-o locuinţă deschisa vizitelor turiştilor. Casa tipică pentru aceasta populaţie venită din Crimeia în perioada când Dobrogea se afla sub imperiul Otoman, a fost construită în 1927 şi este compusă din trei încăperi decorate după tradiţia tătărească.

in conditiile odioaselor masuri de sacrificare a tuturor categoriilor sociale de romani, este sacrificat şi accesul la cultura acestui popor care l-a făcut dainuitor pe acest pamant.
Revista literara Dor de Dor ,un portdrapel al acestei moşteniri, se afla in pragul inchiderii definitive a paginilor sale. Oare cineva din marii bogaţii ai acestei ţări, se vor gandi sa /i ofere o mana de ajutor?Oare va auzi cineva acest strigat de durere inabusit cu fiecare zi?Voi oameni cu functii, voi cu inima?

Pe data de 25.02.2010 ora 10.00 in sala de spectacole a Cercului Militar Mangalia va avea loc Adunarea Generala a membrilor Ligii Navale Romane Filiala Mangalia,in care se va prezenta darea de seama a activitatii ligii pe 2010 si vor fi alesi membrii Consiliului Director al Ligii pentru urmatorii patru ani.Presedinte interimar Comandor Comlosanu Gabriel

Pe data de 25.02.2010 ora 10.00 in sala de spectacole a Cercului Militar Mangalia va avea loc Adunarea Generala a membrilor Ligii Navale Romane Filiala Mangalia,in care se va prezenta darea de seama a activitatii ligii pe 2010 si vor fi alesi membrii Consiliului Director al Ligii pentru urmatorii patru ani.

Lansare la Cercul Militar din Constanţa

La Cercul Militar din Constanţa a avut loc lansarea romanului „Confesiunile Angelei” scris de Vasilica Mitrea care a văzut lumina tiparului la editura „Nelinişti metafizice” din Constanţa. Coperta este realizată de tânărul Aris Andrei Manoliu, elev în clasa a V-a, pasionat de literatură şi artă fotografică. Prefaţa acestui roman, portă semnătura doamnei prof. Ghiuner Acmola, Directoarea revistei EMEL, cea care a transcris din alfabetul chirilic în alfabetul latin, traducând în română un valoros volum de poeme, „EY, ANA TILI!” (Ei, limbă maternă!). În deschiderea evenimentului, au luat cuvântul domnul Lăzăroiu Aurel, doamna prof. Ghiuner Acmola, doamna prof. Maria Pop – peşedinta Ligii Scriitorilor din Constanţa, prof. Geo Vlad, col. Crăciun Constantin, redactor şef revista Arma Pontica, col. Alexandru Băla, scriitor. (Gabriela Petcu)


PREMIILE GELEI TANARULUI ACTOR "HOP" DE LA MANGALIA

Premiul pentru cel mai bun actor la sectiunea individual, distinctie care de anul acesta se numeste "Stefan Iordache", a fost castigat de Marian Adochitei, care a interpretat "Si uite-asa ne trezim intr-o buna zi cu mii de caini iesind din mare" de Matei Visniec. La aceeasi sectiune, premiul "Maria Filotti" a fost oferit de Ilinca Tomoroveanu, directoarea adjuncta a Teatrului National din Bucuresti
 tinerei actrite Valentina Andreea Zaharia, pentru interpretarea unui fragment din piesa "Elogiul mamei vitrege", de Mario Vargas Llosa, iar Eliza Tuturman a primit premiul special al juriului pentru "Ispitele Sfantului Anton" de Gustave Flaubert. Cea mai buna actrita a fost Agnes Benedek, premiata pentru "Halta Ibusar". Cel mai bun spectacol la sectiunea grup a fost "Merge", o prelucrare dupa piesa "Autobahn" de Neil LaBute, in interpretarea Ciprinei Mistreanu si a Oanei Porav-Hodade.

TROFEUL SI PREMIILE DE LA MAMAIA


Castigatoarea Marelui Trofeu al Festivalului National Mamaia este Olga Forsenco studentă la Academia de Muzică, Teatru şi Arte din Chişinău. Paula Seling (cu piesa „Prin ochii tăi pot visa“, compusă de Cristian Faur, pe versuri de Dana Dorian) şi Mircea Romcescu (cu melodia „Vino măcar în vis“, o compoziţie proprie), au primit
premiul I la secţiunea Creaţie. Celelalte două melodii care au ocupat locul 1 la Creaţie sunt „Tu nu vezi cerul“, compusă de Andrei Tudor, pe versurile Andreei Andrei, în interpretarea lui Pascha, şi „Vreau doar iubirea ta“, compusă de Adrian Romcescu, pe versurile Danei Dorian, în interpretarea Adelinei Vlad. La secţiunea Interpretare, locul I a fost câştigat de Loredana Ciobotaru, din Tulcea, iar locul II le-a revenit Cristinei Vasiu, din judeţul Hunedoara, şi Renatei Tolvai, din Oradea. Locul al III-lea este împărţit de doi concurenţi: Cristina Bondoc, din Tulcea, şi Alin Ignat, din Alba Iulia.

Gaudeamus la mare 

Publicul cititor, dornic a fi la curent cu nout[tile editoriale este invitat incepand de maine, la Targul de Carte Gaudeamus care se va desfasura in incinta unui pavilion expozitional mobil, amplasat in imediata vecinatate a sediului Radio Vacanta din Statiunea Mamaia (langa Hotel Parc). Targul poate fi vizitat pana luni

A inceput la Mangalia Festivalul "Callatis" 

De luni si pana duminica va avea loc in fiecare seara un spectacol cu muzica pentru toate gusturile, de la "Gala folclorului romanesc" la "Callatis Eco Show" ori "Steaua de mare", organizat impreuna cu Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania. Sambata, la concursul "Miss Diaspora" vom afla care este cea mai frumoasa romanca din strainatate. In paralel, vor avea loc si alte manifestari cum ar fi "Festivalul Focurilor de Artificii" sau expozitii tematice la Muzeul de Arheologie.

A CINCEA EDITIE A FESTIVALULUI TINERETII DE LA COSTINESTI

Evenimentul debutează în forţă cu YouthRockFest (17-19 august), care are ca scop descoperirea şi promovarea tinerilor artişti ai genului. Pentru împătimiţii de rock, organizatorii au pregătit şi recitaluri cu trupele NOI şi Katharein. Perioada 20-23 august este rezervată concursului de muzică uşoară Young Sensations (practic, nucleul Festivalului Tinereţii), cu premii care se ridică la aproape 20.000 de euro în bani şi obiecte. Între 24 şi 26 august, micii interpreţi de muzică populară se întrec pentru premiile acestei secţiuni, iar în perioada 27-30 august are loc YouthDance Fest, întrecere pentru dansatorii de „clasic" şi „contemporan". Fiecare secţiune a evenimentului se va încheia cu o seară de gală, iar la 30 august va avea loc Marea Gală, unde va fi premiat câştigătorul de la Creaţie. 


"FOLK YOU" - O NOUA EDITIE A FESTIVALULUI LUI PITTIS

Prima seară a Festivalului de folk FLORIAN PITTIŞ a fost impresionantă nu doar prin prestaţia artiştilor şi amploarea publicului, ci şi prin două elemente, credem noi, emblematice: prezenţa pentru prima dată a tricolorului românesc (adus de nişte adolescenţi) şi inspiraţia absolut premonitorie a afişului: o chitară cu rădăcini. Ideea (completată fericit de apariţia tricolorului) i-a aparţinut Andei Pittiş. Ceea ce s-a semănat cândva începe să dea roade

LA CERNAVODA ROCK RIVER FESTIVAL

Prima editie Rock River Festival, evenimentul muzical dedicat exclusiv trupelor rock de underground, debuteaza astazi, de la ora 19.00, in orasul Cernavoda, in zona portului vechi.

Malul Dunarii va fi pentru trei zile patria trupelor rock non-comerciale, in cadrul unui proiect menit sa le asigure acestora promovare si sansa de a fi cunoscute publicului. Astfel, organizatorii vor sa dea o sansa si "clasei de mijloc a muzicii rock" romanesti.

PREMIILE PRODUCATORILOR DE FILM INDEPENDENTI

A patra editie a Festivalului International al Producatorilor de Film Independenti (IPIFF) s-a incheiat, sambata seara. Cel mai bun scurtmetraj de fictiune a fost "Nunta lui Oli", de Tudor Giurgiu, iar premiul pentru cel mai bun documentar scurt i-a revenit productiei "Ciobanul zburator", regizat de Catalin Musat. In cadrul competitiei scolilor de film, cel mai bun scurtmetraj a fost desemnat "Lungul drum spre casa 
", scris si regizat de Anamaria Chioveanu, de la UNATC. A mai fost acordat un premiu de excelenta UNATC-ului pentru contributia la dezvoltarea filmului romanesc, iar reprezentantii Consiliului Judetean Constanta l-au premiat pe Sergiu Nicolaescu pentru "Carol I".Marele trofeu a fost castigat de catre Andrei Boncea, producatorul peliculei "Weekend cu mama" regizata de Stere Gulea. 


IPIFF 2009 -FESTIVAL DE FILM LA A PATRE EDITIEI LA MAMAIA

În perioada 22 şi 28 iunie 2009, va avea loc la Mamaia şi Constanţa a IV- ediţie a Festivalulului Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi (IPIFF 2009), pe care organizatorii il descriu drept “un altfel de festival”. Iniţiat de Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România, organizat de Consiliul Judeţean Constanţa, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, IPIFF îşi confirmă şi consacră, la această a IV-a ediţie, profilul distinct în cadrul celorlalte festivaluri de film din ţară. Este unica manifestare din domeniu care are ca program prezentarea tuturor producţiilor româneşti de lung şi scurt metraj, lansate în premieră în ultimul an (iunie 2008-iunie 2009), din dorinţa producătorilor de a arăta şi supune judecăţii publicului imaginea completă a cinematografiei naţionale.


130 de ani de presă românească în Dobrogea


Universitatea „Ovidius”, Constanţa, Academia Oamenilor de Ştiinţă, Filiala Constanţa, şi Asociaţia Română de Istorie a Presei organizează în perioada 20-21 iunie Simpozionul naţional „130 de ani de presă românească în Dobrogea”. Manifestarea va avea loc în Amfiteatrul A0 – sediul din Bd. Mamaia, nr. 124.
La eveniment participă cadre didactice de la facultăţi şi secţii de jurnalism din ţară, de la institute de cercetare, istorici, membri ai asociaţiilor şi organizaţiilor profesionale ale ziariştilor, personalităţi de la diverse instituţii de cultură, scriitori, jurnalişti. Cele mai interesante lucrări prezentate la simpozion vor fi publicate într-un volum.


PREMIUL "OVIDIUS" DECERNAT LA NEPTUN

Gala de decernare a premiilor celei de-a opta ediţii a Festivalului „Zile şi Nopţi de Literatură” a avut loc luni seară, la Complex Ambasador din Neptun.

Premiul „Ovidius”, oferit de Ministerul Culturii, în valoare de 10.000 de euro, i-a fost oferit lui Péter Esterházy, unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori maghiari şi unul dintre „cei mai caracteristici pentru noua literatură din Europa fostă comunistă

LANSARE DE CARTE LA CONSTANTA

Un important eveniment cultural va avea loc sambata 9 mai-2009, la ora 16 in Aula Bibliotecii Judetene Constanta, cand poetul constantean Ionut Caragea, revenit
din Canada,isi va lansa,in scop umanitar, 9 volume de poeme dintre 
care ultimul,cel intitulat "Absenta a ceea ce suntem", a apărut foarte recent. Poet al structurilor esenţiale elevate, Ionuţ Caragea - o pură conştiinţă - prin întregul său demers ideatic, încearcă să pătrundă, atât în conştiinţa colectivă cât şi a celor care îl preţuiesc, cu preţul unei inefabile sublimări

   POETUL IONUŢ CARAGEA “ABSENŢA A CEEA CE SUNTEM”

  Poetul Ionuţ Caragea, revenit pentru o scurtă perioadă de timp în locurile natale, se află pentru prima oară în faţa cititorului constănţean. 
Cu această ocazie se va organiza în data de Sâmbătă-9 mai 2009, la ora 16, în Aula Bibliotecii Judeţene din Constanţa, un mare eveniment literar prin care se va prezenta opera autorului, scrisă între anii 2006-2009 şi, în acelaşi timp, se va lansa ultimul său volum de poezii intitulat „Absenţa a ceea ce suntem”apărut la Ed. „Fides” din Iaşi în febr. 2009.

    Fondurile obţinute din vânzarea cărţilor vor fi donate
    unui Cămin de Copii Orfani din cartierul Tomis Nord.

   VĂ AŞTEPTĂM ÎN NUMĂR CÂT MAI MARE, LA ACEST IMPORTANT EVENIMENT PENTRU CULTURA ROMÂNESCĂ 
         CÂT ŞI CEA DOBROGEANĂ

http://memxgktw.ibnsites.com, LA MAMAIA
Festivalului Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi

Intre 14 şi 20 iulie, Mamaia găzduieşte cea de-a III-a ediţie a Festivalului Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi (IPIFF). Reluând traditia competitiilor estivale de film de la Marea Neagră, festivalul are trei secţiuni: « Competiţie », « Panorama filmului românesc » şi « Avanpremiere ». Competiţia este dedicată filmelor de lung metraj – româneşti şi străine, care au rulat în România între iulie 2007 şi iulie 2008 (lungmetraj de ficţiune şi documentar), filmelor de scurt metraj cu producţii distribuite în ţara de origine, după 1 ianuarie 2007 (ficţiune şi documentar) şi filmelor de şcoală, secţiune deschisă studenţilor şi absolvenţilor 2008 din şcolile de film din ţară şi străinătate

Festivalul internaţional de artă contemporană "Black/North SEAS" a ancorat pentru 10 zile în Odessa, apoi s-a mutat pe coasta bulgară la Varna şi Balcic, pentru ca în perioada 11-14 iunie să se desfăşoare la Mangalia. În cadrul acestui program organizat de Intercult din Suedia şi finanţat, pentru ceea ce se întîmplă la Mangalia, de Ministerul Culturii şi Cultelor din România, participă artişti din şapte ţări. 

LA CONSTANTA FESTIVALUL INTERNATIONAL AL MUZICII SI DANSULUI
Cea de a XXXIV-a editie a Festivalului International al Muzicii si Dansului, organizat de Teatrul National de Opera si Balet din Constanta, a debutat cu "Carmina Burana" de Orff care, sub bagheta lui Radu Ciorei. Opera lui Verdi "Bal mascat" a adus pe scena solisti cunoscuti de la Cluj, Bucuresti sau Sibiu evoluand, sub conducerea dirijorului Gheorghe Stanciu. Celebrand Anul Puccini, festivalul a inclus opera "Boema" dirijata de austriacul Viktor Bockmann i

Premiera operetei "Lysistrata" de Gherase Dendrino, a beneficiat de inovatiile regizorului Stefan Neagrau, interpretand-o ca o parodie cu personaje antice si moderne. Teatrul de Opereta a adus in festival o reprezentatie din repertoriul curent - Broadway iar la Muzeul de Arta au evoluat studenti ai claselor de canto ai Universitatii "Ovidius" (prof. univ. dr. Florenta Marinescu si asist. univ. drd. Radu Fagarasan) si "Cvartet Transilvan" cu Gabriel Croitoru la vioara. Gala de balet a intrunit numele constantenilor Monica si Horatiu Chereches si o intalnire cu Baletul israelian. De succes au fost montarea Studioului "Danubius" Bulgaria - "Vocea umana" de Poulenc in regia Teodor Stamboliev si concert ul cu "Povestea soldatului" de Stravinski. 


În ziua de 8 aprilie 2008, orele 12. 00, Rectoratul Universităţii Ovidius Constanţa va acorda titlul de Doctor Honoris Causa – în Sala Senatului (Campus) – Eminenţei Sale, Cardinal Péter Erdő, profesor universitar şi Ex-Rector al Universităţii „Pázmány Péter”, Budapesta, Ungaria.
	Cardinalul Péter Erdő, Primat al Ungariei, Arhiepiscop de Esztergom-Budapesta şi Preşedinte al Conferinţei Episcopilor Catolici din Europa, a fost propus Decanatului Facultăţii de Teologie pentru acordarea titlului de Doctor Honoris Causa de către profesorul universitar dr. Nicolae V. Dură, Prorectorul Universităţii Ovidius.
Universitatea Ovidius Constanţa are prilejul de a acorda titlul academic de Doctor Honoris Causa unuia dintre cei mai mari specialişti ai dreptului canonic din Ungaria şi din lumea romano-catolică. Reputat canonist şi teolog romano-catolic, care onorează învăţământul teologic, universitar, din ţara sa, încă din anul 1980, Eminenţa Sa, Cardinalul Péter Erdő, a fost pentru multă vreme şi Rectorul Universităţii „Pázmány Péter” din Budapesta, Ungaria

Festivalul Primăvara Poeţilor/Le Printemps des Poètes
la ediţia a IV-a
 
10 - 25 martie 2008
 
 
Festivalul Primăvara Poeţilor/Le Printemps des Poètes, aflat la ediţia a IV-a în România, se va desfăşura anul acesta între 10 şi 25 martie. Peste 60 de ţări vor participa în luna martie la această sărbătoare a poeziei!
 
Timp de şaisprezece zile, vor avea loc în întreaga ţară zeci de lecturi, mese rotunde şi dezbateri, lansări de carte şi de reviste, spectacole de muzică şi poezie. Treizeci de proiecte culturale vor reuni diferite evenimente care se adresează tinerilor cititori din licee, şcoli generale şi universităţi (Cuvinte despre poezia de astăzi, Ateliere literare 2008, concursuri literare) sau publicului larg (Maraton poetic, Biblioteca poeţilor şi Astăzi, poezie! – lecturi în spaţii publice, biblioteci, cluburi, ceainării şi cafenele, Acasă la poetul nostru, Poezie pe mai multe voci, Poezie vizuală, cărţi poştale cu poeme scrise de autori români contemporani care vor fi oferite gratuit etc.). Există, de asemenea, câteva programe specifice destinate persoanelor care se găsesc în spitale sau în case de batrâni, precum şi în penitenciare – Lumea dinăuntru, lumea din afară. 
 
Alte două programe – Les Belles Fraçaises şi Frumoasele Olandeze Zburatoare – vor prezenta poezia contemporană din Franţa şi Olanda. Revista Versus/m, într-un număr special dedicat festivalului, îşi va invita cititorii să descopere poemele unor autori consacraţi din Maroc. Iar programul ZOOM-ROUMANIE, iniţiat în 2006 de Linda Maria Baros, îşi continuă acţiunea de promovare a literaturii noastre în străinătate prin publicarea poeziilor câtorva zeci de autori români în Franţa, Canada şi Maroc, prin lecturi şi participări la diferite festivaluri internaţionale.
În cadrul festivalului, vor fi lansate totodată două biblioteci virtuale: POETARIUM – care îi va prezenta pe poeţii invitaţi la manifestările literare, şi La Bibliothèque ZOOM – care va cuprinde autori francezi/belgieni/spanioli/olandezi traduşi în limba română şi autori români traduşi în limba franceză (poezii, note biobibliografice, fotografii).
 
Organizatorii generali ai festivalului sunt Linda Maria Baros, Horia Gârbea, Uniunea Scriitorilor din România, Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti, Institutul Cultural Francez. Acestora li se adaugă Muzeul Naţional al Literaturii Române, editurile Cartea Românească şi Vinea, precum şi diferite centre culturale şi asociaţii, case de cultură şi biblioteci judeţene, edituri, reviste sau librării din ţară. La organizarea unor evenimente din Bucureşti participă şi poeţii Dan Mircea Cipariu (atelier literar la Penitenciarul de maximă siguranţă Rahova, lecturi la Colegiul tehnic Edmond Nicolau, Liceul de coregrafie Floria Capsali, Club A), Peter Sragher şi Miruna Vlada (Primăvara Poeţilor în Club A – împreună cu Paul Radu, şi lecturi în 30 de licee).
 
La această ediţie se estimează că vor participa peste 300 de scriitori, cântăreţi, actori, pictori şi diferiţi oameni de cultură din 60 de oraşe: Alexandria, Amara, Arad, Bacău, Baia Mare, Bistriţa, Brăila, Braşov, Bucureşti, Buzău, Călăraşi, Călimăneşti, Câmpina, Câmpulung Moldovenesc, Câmpulung Muscel, Caracal, Cluj-Napoca, Constanţa, Corabia, Craiova, Curtea de Argeş, Deva, Drăgăşani, Făgăraş, Focşani, Găeşti, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Iaşi, Lugoj, Mangalia, Mărăşeşti, Mizil, Oneşti, Oradea, Orăştie, Piatra-Neamţ, Piteşti, Ploieşti, Râmnicu-Sărat, Râmnicu-Vâlcea, Reghin, Reşiţa, Roşiorii de Vede, Sibiu, Sighetul Marmaţiei, Slatina, Slobozia, Suceava, Târgovişte, Târgu Jiu, Târgu Mures, Târgu Neamţ, Timişoara, Topoloveni, Tulcea, Turnu Magurele, Turnu Severin, Zalău.
 
Pe toată durata Festivalului Primăvara Poeţilor/Le Printemps des Poètes, Constanţa – unde evenimentele culturale vor fi organizate de poeta Amelia Stănescu – va fi oraşul poeziei!
 
Informaţii despre festival pot fi gasite pe site-ul www.primavarapoetilor.ro (începând cu data de 8 martie) sau la numărul de telefon 0723 685 201.
 

A aparut numarul festiv al revistei MAREA NOASTRA, editata de Liga Navala Romana la Constanta, numar dedicat evenimentului de la 8 martie a.c. si anume implinirea a 80 de ani de la infiintarea acestei Asociatii de cultura si propaganda marinareasca. Revist fondata in 1931 de scriitorul Jean Bart a aparut> seria veche 1931-1949; seria noua 1991 ;i in prezent. Este o publicatie nationala cu aparitie trimestriala. Detalii la telefon 0744341187.

Robert Gravelin
is a painter, musician, composer, and teacher from Harrisonburg, Virginia. Gravelin holds a Master of Fine Arts degree in Visual Art from the Instituto Allende in San Miguel de Allende, Mexico and a Bachelor of Arts degree from the Naropa University in Boulder, Colorado. He has studied with painters Michael Fuchs, Phil Jacobson, and Robert Vanosa. 
Gravelin has been living in Romania since September 2006.  His exhibition entitled “Soulscapes” will open at the Constanta Art Museum on Wednesday, the 5th of


Festivalul International de Arta si Cultura Contemporana "Ovidius", Constanta-Sulmona, a sarbatorit 2050 de ani de la nasterea poetului latin Ovidius Publius Naso. Prima parte a festivalului s-a desfasurat la Constanta, în organizarea revistei « Tomis » prin mai multemanifestări şi o tabara de arta plastica si fotografie, care a reunit lucrari realizate pe tema ovidiana „Metamorfoze”, iar continuarea se desfăşoară în Italia. ZILELE COMUNEI COGEALAC
Primarul comunei Cogealac Ion Soare impreuna cu toti consilierii locali ii invita pe cei ce iubesc Dobrogea si traditiile multiculturale ale zonei sa fie alaturi de ei in zilele 28 - 30 septembrie.
 Ansamblurile artistice romane si aromane din localitate vor evolua alaturi de cunoscuti cantareti de muzica usoara si populara, de ansamblul Assiros din Grecia, calusarii de la Osica Mica - Olt, fetele de la Capalna, fanfara Cernavoda, ansamblurile din Cumpana si Harsova.

CARTI DE REAL INTERES LA CONSTANŢA (1)
Prin romanul „Oamenii lui Ma” la editura „Dada-Constanţa” consemnăm debutul literar al unei cunoscute semnături din lumea ştiinţifică, Doamna Dr. Elvira-Sînziana Ciufecu, până acum consacrată ca autoare de cercetări şi tratate medicale.
Este vorba de un roman de anticipaţie pe care, intenţionat, nu dorim să-l numim „ştiinţifico- fantastic” pentru că nu are nici rigiditatea lipsei de fantezie a acestui absolut fantezist gen prin care autori mai puţin dotaţi folosesc „ştiinţificul” explicându-l tot ştiinţific, adică fără şarm literar, dar nici speculaţia pe fantezii nesăbuite care frizează incredibilul.
Despre acest roman, în care evoluează personaje interesante folosind amestecul de nume obişnuite cu nume sugerând onomastica unor lumi paralele, în ciuda faptului că are pe copertă o imagine galactică ce sugerează şi ea existenţa într-o pluralitate a lumilor, putem spune chiar, apreciindu-i viziunea filosofică asupra condiţiei umane, că avem deaface cu o literatură foarte realistă. Aşadar, un roman de anticipaţie din punctul de vedere al plasării acţiunii în timp, dar şi de meditaţie asupra timpului prezent într-o viziune care face apel la multă responsabilitate şi la duioasă grijă pentru ceea ce are subtil şi sensibil făptura umană aspirând spre firesc şi normalitate odată cu progresul tehnic şi negând abrutizarea tehnicisto-militaristă cu care, din păcate, unii se mândresc şi astăzi. O meditaţie plăcută, privită din viitor asupra timpului prezent, ridică şi valoarea literară a scriiturii, dar şi nivelul de participare la lectură a cititorului contemporan.CARTI DE REAL INTERES LA CONSTANŢA (2)
Editura Tomis publică, din textele rămase pe dinafară pe motive de cenzură comunistă, un volum mult mai interesant decât a fost, pe parcursul mai multor decenii, revista „Tomis” care pendula între îndatorirea partinică de a cultiva „afirmarea muncitoreştii culturi locale” şi tentaţia elitistă de a colabora cu „notorietăţi de la centru”.
Cu o adevărată pasiune şi pricepere în găsirea senzaţionalului printre hârţoagele de arhivă birocratică a dictaturii, cu un redutabil spirit descoperitor arhivistic, dar şi ştiinţa selectivă a punerii expresive în pagină a extrasului de document, Virgil Coman, coordonator, în colaborare cu Nicoleta Grigore, realizează o adevărată frescă kafkiană a mecanismelor cenzurii din anii 19767 – 1977 în volumul de mărturii documentare „TOMIS. Cenzurat/Necenzurat”. Bazându-se pe subteranul controlului de partid care însoţea ocult apariţia publică a revistei „Tomis”, ei tipăresc astăzi în editura „Tomis”, aşa cum am spus, o carte mai interesantă decât toată revista „Tomis” la vremea respectivă care, în parte, ne şi explică de ce era ea aşa

•	Medgidienii sarbatoresc Ziua orasului

Primaria municipiului Medgidia organizeaza sambata 1 septembrie si duminica 2 septembrie zilele orasului. La 2 septembrie se implinesc 151 de ani de la intemeierea oficiala a orasului care s-a facut prin decret al Imperiului Otoman si cand asezarea a primit numele Medgidia.

Din programul de anul acesta, amintim masa rotundă Medgidia 151 de ani de diversitate etnică şi culturală, care se va desfasura incepand cu orele 11.00 in sala de protocol a primariei si unde sunt invitati sa participe persoane pentru care Medgidia inseamna locul in care le place sa traiasca dar si persoane care sunt departe de Medgidia dar cu sufletul aici. 

 Medgidia un oraş bogat, o comunitate unită este titlul expozitiei de fotografii ce va inaugurata cu aceasta ocazie. Aceasta va cuprinde fotografii cu imagini ale unor obiective din oras si de la evenimentele comunitatii.

Tot de Ziua Medgidiei primarul Dumitru Moinescu va premia elevii talentaţi şi cu rezultate deosebite care prin rezultatele obtinute la diverse concursuri nationale si internationale au contribuit la promovarea orasului, a culturii si sportului local. 
Duminica 2 septembrie, se va desfasura crosul 151 de ani care invita la intrecere pe toti iubitorii sportului cu varsta cuprinsa intre 10 si 70 de ani si tradiţionalele lupte tătăreşti Kureş. 
Nu lipsesc spectacolele muzicale si de divertisment în aer liber si  focurile de artificii care se vor desfasura în parcul central 1 mai.
 
•	Primaria Medgidia investeste pentru un oras curat si civilizat. 

Primaria Medgidia prin Directia de salubritate a achizitionat 3 masini autobasculante cu descarcare usoara care vor incepe sa lucreze in oras incepand cu aceasta sapatmana, investitie in valoare de 1,5mld lei. 
 Aceste masini vor fi folosite pentru transportul deseurilor rezultate in urma maturatului stradal si a aleilor dintre blocurile de locuinte, parcuri dar si cele rezultate in urma curateniei din spatiile verzi. 
Utilajele sunt moderne si vor contribui la imbunatatirea activitatii de salubritate din oras. In prezent activitatea de salubritate a orasului este intretinuta cu 7 echipe de lucru distribuite dupa un program in intreg orasul si cate o zi pe saptamana in satele Valea Dacilor si Remus Opreanu. 
Masinile de curatat vor fi exploatate de catre persoane calificate in acest sens si vor parcurge zilnic intreg orasul pentru a strange deseurile rezultate in urma curateniei. 
Aceasta nu este singura investitie pe care administratia locala Medgidia o face pentru ca Medgidia sa fie un oras curat, un oras civilizat. Primaria Medgidia a obtinut fonduri printr-un proiect Phare pentru modernizarea platformele de gunoi din zonele blocurilor de locuinte. Cele 40 de platforme care in prezent sunt dotate cu containere neadecvate vor fi modernizate cu sistem de canalizare si cu containere ecologice pentru fiecare tip de deseuri ( hartie, plastic, metal, sticla). Vor fi de asemenea amenajate si doua platforme in satele Valea Dacilor si Remus Opreanu care vor fi la dispozitia locuitorilor din aceste localitati. 
In cadrul aceluiasi proiect in valoare de 703.174,5 euro vor fi achizitionate si montate doua prese de compactat (balotat) pentru reducerea volumului de deseuri reciclate. In perioada imediat urmatoare se va realiza licitatie pentru achizitionarea acestor eurocontainere.In luna august se vor realiza lucrarile de proiectare pentru platformele de deseuri si realizarea documentatiei tehnice pentru achizitionarea masinilor si utilajelor. Primaria va realiza mai multe intalniri cu cetatenii, va tipari fluturasi si brosuri informative despre beneficiile pe care le va aduce implementarea corecta a acestui proiect, despre cat de important este sa avem un oras curat, nepoluat si civilizat . 


 „Orase interculturale: guvernare si politici pentru comunitati diversificate”
in atentia domnilor primari
 
Directia pentru Cultura si Mostenire Culturala si Naturala din cadrul Consiliul Europei, a lansat programul „Orase interculturale: guvernare si politici pentru comunitati diversificate” destinat oraselor europene. Obiectivul programului este consolidarea si sprijinirea eforturilor colectivitatilor locale pentru punerea in valoare a diversitatii culturale. Programul urmareste sa constientizeze autoritatile publice locale asupra faptului ca diversitatea culturala nu trebuie tratata ca o amenintare ci ca o resursa importanta pentru dezvoltarea, creativitatea si coeziunea comunitatilor respective. Programul se adreseaza oraselor mari, mici si mijlocii sau subdiviziunilor metropolelor. 
   Orasele participante, trebuie sa puna la dispozitia programului nu numai sprijinul politic al autoritatilor publice locale respective, ci si resurse financiare si logistice.
   Ele vor fi selectate de catre o echipa a Consiliului Europei, in functie de interesul manifestat si de modalitatile prin care pot sprijini programul si vor intra in „Reteaua oraselor inter-culturale ale Consiliului Europei” beneficiind, astfel, de o recunoastere publica a eforturilor si reusitelor lor, atat pe plan national, cat si international. 
   Axele prioritare ale programului sunt urmatoarele: Guvernarea interculturala in sensul accesului la dezbatere publica, elaborarii si evaluarii politicilor publice la nivel local, participarii la procesul decizional, accesului la educatie, locuri de munca si protectie sociala; discursul public si etica mijloacelor de informare; medierea inter-culturala ; in scoli, spitale, servicii sociale, politie, tribunale, etc. ; politici si actiuni culturale.
            Autoritatile publice locale interesate sa participe la selectia pentru acest program trebuie sa completeze si sa transmita o scrisoare de interes, pana in data de 30 septembrie 2007, pe adresa de e-mail: irena.guidikova@coe.int.

Primarul şi secretatul comunei, părţi ale aceluiaşi întreg, împreună pentru o misiune comună"

În perioada 16-19 august va avea loc întâlnirea Consiliului director al A.Co.R în şedinţă ordinară pe semestrul II/2007. Aceasta va avea loc la Hotel Opal din Staţiunea Jupiter-Cap Aurora. La lucrări vor participa membrii Consiliului director al Asociaţiei Comunelor din România, precum şi membri ai Corpului Profesional al Secretarilor Comunelor din România.

Lucrările menţionate sunt integrate unor programe de perfecţionare a căror durată este de 4 zile pentru primari şi de 7 zile pentru secretari, având ca temă „PRIMARUL ŞI SECRETARUL COMUNEI, PĂRŢI ALE ACELUIAŞI ÎNTREG, ÎMPREUNĂ PENTRU O MISIUNE COMUNĂ", finalizate cu certificate de absolvire.

Muzeul de Artă din Constanta a găzduit, o dublă lansare editorială: antologia „Drumurile vieţii”, în care sînt reuniţi 19 poeţi şi volumul de versuri „Bucăţi din inima mea” de Amelia Magori. Volumul intitulat „Drumurile vieţii”, apărut la editura Anamarol, reprezintă o continuare a antologiei „Spiralele vieţii”, care a văzut lumina tiparului în anul 2006 şi care cuprinde, de asemenea, 19 poeţi.Bucovinenii au un Festival Naţional al Păstrăvului 
In perioada 14-16 august, comuna muzeu Ciocăneşti găzduieşte cea de-a V-a ediţie a Festivalului Naţional al Păstrăvului. Manifestările debutează marţi, la ora 12:00, cu primirea şi înscrierea concurenţilor pentru cele două manşe de pescuit la păstrăv, dar şi înscrierea la concursul de gastronomie. La ora 19:30, La Biserica Adormirea Maicii Domnului” din Ciocăneşti se va oficia slujba „Prohodul Maicii Domnului”. Miercuri, 15 august, se vor săvârşi slujbe religioase la toate bisericile din comună, după care, între orele 12:00- 13:30, sub genericul „Ecologia Păstrăvului”, la Casa de Cultură, va avea loc o masă rotundă. Una dintre atracţiile festivalului: Parada portului popular, a călăreţilor şi a spectacolelor folclorice, îi determină pe localnici să scoată adevărate comori de artă populară – costumele tradiţionale. 
Sub genericul „La hramul satului”, gospodinele vor pregăti „cea mai mare mămăligă” şi cel mai gustos borş de păstrăv, ca un preambul la concursul gastronomic „Borşul păstrăvului” şi „Coşul fermierului”. Va fi şi o defilare a „Căruţei gospodarilor”, o prezentare a meşterilor populari, şi pentru prima data un concurs de pescuit sportiv demonstrativ pentru copii. 
După premierea câştigătorilor de la concursul de pescuit şi concursul gastronomic, organizatorii au pregătit un alt moment folcloric, începând cu ora 19:30, cu Ansamblul Folcloric Solca şi invitata de onoare Ştefania Stoica. Începând cu ora 21:30, plăieşi cu făclii în mâini vor coborî de pe Dealul Tătarilor. Momentul este urmat de un foc de tabără şi balul festivalului. 
Se vor desemna „Cea mai frumoasă gospodărie tradiţională” şi „Cea mai frumoasă grădină cu flori”. Tot miercuri sunt programate întâlniri cu fiii satului, sunt cinstiţi şi plutaşii care vor coborî pe Bistriţa Aurie, între Botoş şi Ciocăneşti, se premiază persoana care poartă cel mai frumos costum popular autentic. Spectacole folclorice cu Ansamblul „Străjerii Bucovinei” din Pojorâta şi invitata de onoare - Sofia Vicoveanca.


Ediţia a XXXVII-a Festivalul Naţional de Muzică Uşoară Mamaia 
23 august 2007 - 26 august 2007 
Ediţia 2007 a Festivalului Mamaia, manifestare-reper pentru muzica uşoară românească, se va desfăşura la Teatrul de vară din staţiunea Mamaia. Preselecţiile pentru secţiunea "interpretare" au avut loc în perioada 30 - 31 august, iar jurizarea pentru secţiunea "creaţie", pe 1 august.
Concurenţii selecţionaţi, acompaniaţi de Big Bandul Radio, se vor prezenta în festival după următorul program:
- 23 august - Secţiunea interpretare
- 24 august - Secţiunea creaţie
- 25 august - Secţiunea recitaluri
- 26 august - Gala laureaţilor
Premiile se anunţă a fi generoase: 500, 1000 şi 1500 Euro, la care se adaugă premiul special In memoriam "Teo Peter"!


Galele Studenţeşti 2007 Costineşti 
Tradiţia Galelor Studenţeşti este îndelungată în timp. Galele se organizau şi înainte de '89, tot la Costineşti, iar după Revoluţie, timp de câţiva ani, Galele au însemnat 3 - 4 zile de muzică la teatrul de vară. Anul trecut au durat 3 săptămâni, fără a avea însă impactul de anul acesta. Acum se revine, practic, la tradiţia Galelor Studenţeşti. Anul acesta şi-au adunat din nou fanii într-un show non-stop de 6 săptămâni. Accesul este gratuit!Publicam programul ultimelor doua decade:

10 august (vineri) 
	21:00 		Concert folk: Măr Verde - SCENA DE LA OBELISC 

	22:00 		Concert folk: 3 Ceasuri Bune - SCENA DE LA OBELISC 

	23:00 		Concert Mircea Vintilă - SCENA DE LA OBELISC 

11 august (sâmbătă) 
	21:00 		Concert MS - SCENA DE LA OBELISC 

	22:00 		Concert Adi Manolovici - SCENA DE LA OBELISC 

12 august (duminică) 
	21:00 		Concert Seringa - SCENA DE LA OBELISC 

	22:00 		Concert M & m - SCENA DE LA OBELISC 

	23:00 		Concert Afro Latino - SCENA DE LA OBELISC 

14 august (marţi) 
	20:00 		Concert folk: Nu mă uita / 3 Ceasuri Bune / Ducu Bertzi - SCENA DE LA OBELISC 

15 august (miercuri) 
	21:00 		Concert Naţionala de Rock / Adi Manolovici - SCENA DE LA OBELISC 

16 august (joi) 
	20:00 		Concert CCPC / M. S. B. / Impetus / Salsa Galaxy - SCENA DE LA OBELISC 

17 august (vineri) 
	20:00 		Concert folk: Nu mă uita / 3 Ceasuri Bune / Mircea Vintilă - SCENA DE LA OBELISC 

18 august (sâmbătă) 
	21:00 		Concert PHOENIX / Naţionala de Rock / Adi Manolovici - SCENA DE LA OBELISC 

19 august (duminică) 
	20:00 		Concert CCPC / M. S. B. / Impetus / Salsa Galaxy - SCENA DE LA OBELISC 

21 august (marţi) 
	20:00 		Concert folk: 3 Ceasuri Bune / Ducu Bertzi - SCENA DE LA OBELISC 

22 august (miercuri) 
	20:00 		Concert Promenada / Butonul de Panică - SCENA DE LA OBELISC 

23 august (joi) 
	20:00 		Concert Pdf / Bacteria h / Mania Latina - SCENA DE LA OBELISC 

24 august (vineri) 
	20:00 		Concert folk: 3 Ceasuri Bune / Ducu Bertzi - SCENA DE LA OBELISC 

25 august (sâmbătă) 
	20:00 		Concert Promenada / Butonul de Panică - SCENA DE LA OBELISC 

26 august (duminică) 
	20:00 		Concert Pdf / Bacteria h / Mania Latina - SCENA DE LA OBELISC
Artensive este o mişcare experimentală care promovează cele mai noi şi inedite expresii ale sunetului, imaginii, gestului, cuvântului. Am considerat necesar închegarea unei mişcări care să încurajeze şi să asigure o bună promovare a artiştilor care aleg mijloacele noi pentru a se exprima, înţelegând aici tot ce înseamnă tehnici noi dar şi abordări inedite ale unor limbaje „clasice“. Am încercat să racordăm evenimentul la tendinţele culturale europene prin invitaţii prezenţi în festival şi, mai important, prin calitatea proiectelor prezentate.
Artensive este o noutate la Constanţa, toate lucrările expuse, parte din avangardă, au oglindit preocupările secolului XXI, sincretismul, tendinţa de fragmentare, precum şi noile tehnici de exprimare artistică ce încearcă să anticipeze posibilele direcţii şi orientări ale fenomenului cultural contemporan. Astfel, arta se face purtătoarea unui mesaj concentrat în eul intim al fiecărui creator, modelat, la rându-i, de impactul direct cu societatea, de multe ori ostilă artistului.

 La Constanţa, în perioada 1-5 iunie, a avut loc Primul Congres Internaţional de Haiku. Aproximativ 70 de autori, români şi străini, au participat la lucrările colocviului, aducând în atenţia ascultătorilor numeroase subiecte incitante. Congresul a plecat de la ideea de haiku ca o punte spirituală între Orient şi Occident, iar participanţii au încercat să descopere posibilităţile pe care literatura niponă le oferă astăzi, în contextul cultural românesc şi nu numai.
Conferinţe apreciate de cei prezenţi în sală au fost: “Haiku românesc” – Marius Chelaru (Iaşi), ”Despre filosofia vestică şi estică” – Dietmar Tauchner (Austria), “Impactul literaturii japoneze în contextul cultural actual” – Flueraşu Petre (Bucureşti), ”Haiku scris de copii, ca metodă de explorare şi cunoaştere a lumii” – Irina I. Kogan (Rusia), ”Haiku tradiţional sau modern” – Valentin Nicoliţov (Bucureşti), ”Haiku-ul în Rusia şi câteva gânduri despre mişcarea internaţională de haiku” – Zinovy Vayman (SUA) precum şi multe altele.
Au fost lansate revistele de haiku Albatros şi Haiku. De asemenea, cu ocazia lucrărilor, autorii români de haiku şi-au prezentat cărţile publicate în anul 2006 şi au citit din creaţia proprie.

Ultima comun? înainte de v?rsarea în mare,la Agigea, a Canalului Dun?re-Marea Neagr?. Fost c?tunul Hasi-Duluc al comunei Tekirghiol, cândva mo?ie a lui Mihail Kog?lniceanu, ast?zi practicând agricultura ?i cre?terea vitelor pe 9.393 ha. Sibienii se stabilesc aici pe la 1888 iar, dup? primul r?zboi modial, vin olteni ?i musceleni, apoi moldoveni, ajungându-se în prezent 14.000 de locuitori în satele Cump?na, B?r?ganu, Potârnichea ?i Straja – vechea Straggia, pomenit? de vene?ianul Tomasso Alberti la 1612, dar toate cu existen?? antic? în preajma cet??ii Tomitane, vestigii arheologice de ceramic?, capiteluri bizantine ?i un cadran solar datând din secolul al treilea dup? Hristos. Clima este de litoral maritim, vegeta?ia de step? pontic?. Are patru l?ca?uri de cult, 1500 de elevi ?i o gr?dini?? care a primit Diploma de excelen??, grup ?colar de arte ?i meserii, zece asocia?ii agricole ?i una „a utilizatorilor de ap?” care-?i propune reabilitarea iriga?iilor, Centru de permanen?? medical?, stadion sal? de sport, asocia?iile sportive „Victoria” ?i „Tân?ra speran??”, prima Academie Cisco din mediul rural. În anul 2002, C?minul Cultural abandonat pentru spa?ii comerciale a revenit la destina?ia sa social-cultural?, are o sal? de spectacole de 700 de locuri, biblioteca a fost ref?cut? ajungând la peste 17.000 de volume, s-a înfiin?at un muzeu al satului ?i prima ?coal? de balet din mediul rural, organizeaz? festivalul de muzic? u?oar? „Delfinul de mare” ?i cel de muzic? popular? „Fiii Dobrogei”. Primarul comunei, Mariana Gâju este ?i coordonatorul revistei „Cump?na, istorie ?i tradi?ie”. Ap?sa?i pe titlu pentru a citi edi?ia electronic? sau accesa?i situl www.primariacump?na.ro

Inapoi la prima pagina

Portal de carte si arte periodic de cultura si initiativa locala. Copyright ©2007 Editura Realitatea ISSN 1842 - 9971 cartesiarte.ro