Informatii :Ati selectat fluxul de stiri al judetului Cluj
LANSARE de cARTE la Cluj
LUNI, 19 AUGUST, ORA 19, LA TERASA DESCHISĂ ÎN INCINTA MUZEULUI DE ARTĂ DIN CLUJ-NAPOCA (PALATUL BÁNFFI, PIAŢA UNIRII NR. 30) VA AVEA LOC LANSAREA CĂRŢII „GENEZA”
PRIMA DINTR-O SERIE DE 21 DE VOLUME APARŢINÂND COLECŢIEI„CARTE PENTRU SUFLET” REALIZATĂ DE SCRIITORUL CLUJEAN IOAN CIORCA. CU ACEASTĂ OCAZIE, PREOTUL STAVROFOR RADU BOTIŞ VA LANSA CARTEA„ASPECTE PEDAGOGICE ŞI CATEHETICE ÎN LUCRAREA DE MÂNTUIRE A DOMNULUI IISUS HRISTOS”

xmoVGk , [url=http://jgmaxumljird.com/]jgmaxumljir

I.O.I. FEST la CLUJ-NAPOCA

Spectacole de teatru, concerte de muzica rock, folk, jazz si clasica, expozitii de fotografie, dar si momente coregrafice vor fi prezentate la festivalul Interactiv.Original.Imprevizibil (I.O.I Fest), care va avea loc intre 13 si 15 iulie la Cluj-Napoca. Unul dintre organizatori, Marius Pallade, a declarat, astazi, intr-o conferinta de presa, ca toate evenimentele din festival sunt cu intrarea gratuita. "I.O.I. Fest este organizat de Asociația Culturala Art Act 


SUCCES CINEMATOGRAFIC ROMANESC LA MUNCHEN
În competiţia festivalului de la München au fost selectate 35 de filme de scurtmetraj din 25 de ţări. „Superman, Spiderman sau Batman", în regia lui Tudor Giurgiu, a fost distins cu premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la KALIBER35 Münich International Short Film Festival. Scurtmetrajul a fost filmat în întregime în Cluj-Napoca, în locaţii din cartierele Gheorgheni, Grigorescu şi la Spitalul de Recuperare, cu o echipă de actori clujeni. Alături de Bogdan Zsolt şi de copilul Aaron Şerban în film mai joacă Cornel Răileanu, Elena Ivanca, Ovidiu Crişan, Maria Seleş şi Adriana Băilescu. Scenariul a fost scris de Doru Lupeanu, iar directorul de imagine al filmului este Adrian Silişteanu.

TIFF S-A INCHEIAT LA CLUJ
Smutand spectacolele la Sibiu, s-a încheiat la Cluj cea de-a 11-a ediţie TIFF. Conform datelor puse la dispoziţie de organizatori, în festival au fost proiectate 241 de filme din 46 de ţări şi au avut loc peste 800 de evenimente. Trofeul Transilvania, în valoare de 15.000 de euro, oferit de Institutul Cultural Român (ICR), a mers anul acesta în Norvegia: “Oslo, 31 august / Oslo, August 31st”, în regia lui Joachim Trier, este marele câştigător al ediţiei. Ion Caramitru, distins la rândul său cu Premiul pentru întreaga carieră. Alte premii au recompensat două cariere impresionante: Scenograful Helmut Stürmer şi directorul de imagine Iosif Demian, ambii parte a echipei filmului “Nunta de piatră”, care şi-a aniversat 40 de ani la TIFF. Premiul pentru Cea mai Bună Regie, în valoare de 5.000 de euro, oferit de CNC, a fost adjudecat de Maja Milos, cu filmul “Clip” (Serbia, 2012). Din Rusia vine câştigătorul Premiului Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Vodafone: “Chapiteau Show”, în regia lui Sergei Loban (Rusia, 2011).“Toată lumea din familia noastră” (r. Radu Jude) este marele câştigător al competiţiei Zilelor Filmului Românesc. Cel mai bun film scurt din competiţia ZFR a fost desemnat “Blu”, în regia lui Nicolae Constantin Tănase. La categoria Debut, favoritul juriului a fost documentarul “Un gând, un vis, Doyle... şi-un pix”, în regia lui Bogdan Ilie-Micu. 


A UNSPREZECEA EDITIE TIFF

Cea de-a unsprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF)se va desfăşura în perioada 1-10 iunie la Cluj-Napoca.11 lungmetraje şi 16 scurtmetraje pot fi văzute la Zilele Filmului Românesc. Producţiile autohtone pot fi văzute între 7 şi 9 iunie. Comedia "Despre oameni şi melci", regizată de Tudor Giurgiu, este şi filmul care deschide cea de-a unsprezecea ediţie a festivalului, pe 1 iunie. Noul lungmetraj al lui Radu Gabrea, "Trei zile până la Crăciun (Ultimele zile din viaţa Elenei şi a lui Nicolae Ceauşescu)", este o docu-dramă cu Victoria Cociaş şi Constantin Cojocaru despre sfârşitul Ceauşeştilor. La TIFF 2012 vin în premieră şi noile filme de Dan Chişu - "Şi caii sunt verzi pe pereţi" - şi de Florin Piersic Jr. - "Killing Time", o parodie a peliculelor cu asasini. Din program fac parte şi documentarele "Turn Off the Lights", povestea a trei deţinuţi eliberaţi, şi "Păcătoasa Teodora", despre măicuţele din mănăstirile ortodoxe. Festivalul ofera in 4 iunie o noapte de distracţie pentru fanii muzicii electro, începând cu ora 21.30 şi până înspre dimineaţă, la Hala Flacăra din Cluj. Printre numele confirmate pentru această seară se numără trupele Baba Zula (Turcia) şi Nôze (Franţa), alături de DJ-ii Nico de Transilvania (Marea Britanie), Buscemi (Belgia) şi Sekuoia (Danemarca).Alte secţiuni sunt Supernova şi Fără Limită. Supernova adună 25 dintre cele mai bune titluri lansate în circuitul festivalier în ultimul an, iar Fără Limită – 16 filme bizare, violente, incomode, selecţionate de directorul artistic al Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Mihai Chirilov.


STAGIUNEA TEATRULUI MAGHIAR DE STAT DIN CLUJ-NAPOCA

„Am omorât-o pe mama", regia Csilla Albert şi Áron Dimény (astăzi, de la ora 16.00) şi „Leonce şi Lena", în regia lui Gábor Tompa (tot astăzi, de la ora 20.00). Mâine, de la ora 20.00, la Sala Mare se va juca „Ubu rege", în regia lui Alain Timar, iar duminică, de la ora 20.00, la sala studio, „Alcoolicii", în regia lui Gábor Tompa. Unul dintre spectacolele aşteptate cu interes, „Caligula", în regia lui Mihai Măniuţiu, s-a jucat la mijlocul microstagiunii care a început pe 8 decembrie, şi va fi prezent pe termen lung în repertoriul teatrului. Felix Alexa, regizorul Teatrului Naţional din Bucureşti, a anunţat că în stagiunea 2011-2012 va monta la Teatrul Maghiar de Stat Cluj piesa lui Strindberg, „Domnişoara Julie". 

El se numără printre invitaţi, alături de regizorul Andrei Şerban, care va monta piesa lui Ibsen, „Hedda Gabler" la acelaşi teatru, cu premiera programată pe 24 ianuarie 2012. 

	Comemorare teatrala Gellu Naum
În perioada 7-9 octombrie va avea loc la Cluj evenimentul intitulat „Întâlnirile Gellu Naum". În cadrul acestor manifestări va fi omagiată personalitatea celui mai important reprezentant român al curentului suprarealist de la a cărui moarte s-au împlinit la 29 septembrie 10 ani.Pe lângă conferinţe, lansări de carte şi de DVD-uri, Gellu Naum va fi comemorat şi prin trei premiere ale Naţionalului clujean. Alexandru Dabija, cu „Florenţa sunt eu", scris de Gellu Naum în colaborare cu Jules Perahim, Mona Marian a pus o dramatizare a romanului „Zenobia", iar Ada Milea un muzical pornind de la piesa „Insula

FESTIVALUL "ENESCU"LA CLUJ

Clujenii pot merge duminică, 4 septembrie, de la ora 19.00, la un concert de muzică simfonică susţinut la Casa de Cultură a Studenţilor în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu“. Spectacolul va fi susţinut de muzicienii Filarmonicii de Stat „Transilvania“ sub bagheta dirijorului John Axelrod. Din program amintim lucrări de I. Fedele, J. Widmann şi „Simfonia nr. 4 în Mi minor“, într-o orchestraţie de Pascal Bentoiu după schiţele compozitorului George Enescu.
 
Pe scenă vor urca soliştii Valentina Coladonato (soprană), Carolin Widmann (vioară), Christa Schonfeldinger (armonică de sticlă), Teodoro Anzellotti (acordeon).


INTERNATIONAL ROMANI ART FESTIVAL, LAQ CLUJ

Timp de câteva zile, cultura şi arta romani vor fi promovate prin concerte, dans, expoziţii, spectacol de foc, film, teatru, târguri de meşteşugari, acţiuni de informare, activităţi pentru copii şi lansare de carte. Indiferent de vârstă sau preocupare, la acest festival sunt aşteptaţi toţi clujenii care vor să aibă parte de relaxare şi bună dispoziţie.
 

LA CLUJ EDITIE JUBILIARA TIFF

Cea de-a zecea ediţie a TIFF, care debutează mâine în oraşul de pe Someş, va prezenta, timp de zece zile, peste 220 de filme. În plus, ediţia jubiliară a festivalului aduce la Cluj invitaţi extrem de prestigioşi: Jacqueline Bisset, Pernilla August, Lucian Pintilie şi regizorul spaniol Fernando Léon de Aranoa.

Ediţia jubiliară, a zecea, a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) are ca proiecţie oficială de deschidere comedia „Potiche"/ „Nevasta la putere" (2010), scrisă şi regizată de François Ozon, cu Catherine Deneuve, Gérard Depardieu şi Fabrice Luchini. Filmul va fi proiectat mâine, de la ora 20.30, pe scena în aer liber din Piaţa Unirii, dar proiecţiile festivalului vor începe încă de dimineaţă sau pe parcursul zilei în şase săli de cinema dedicate evenimentului 

LA CLUJ A APARUT UN DICTIONAR ORTODOX DE DEMONOLOGIE

Recent, a văzut lumina tiparului, la Editura "Eta" din Cluj Napoca, cartea preotului ortodox din Sânmihaiu Almaşului, Ioviţă Vasile - "Dicţionar ortodox de demonologie". Lucrarea include explicarea unor termeni care definesc realităţi sfinte, spre a oferi cititorului un sprijin în lupta cu puterile întunericului şi este accesibilă tuturor categoriilor de cititori. Cartea, aşa cum explică în prefaţă autorul, nu descrie în amănunt practici vrăjitoreşti, doctrine elucubrate, sau idei satanice, ci scoate în evidenţă "câtă stricăciune şi vătămare sufletească aduc acestea". 


„NOI, NU” - O VALOROASĂ REVISTĂ ELECTRONICĂ ÎMPLINESTE 10 ANI

În luna aprilie se împlinesc 10 ani de când revista Noi,NU! a apărut la initiţiativa unor studenţi din Cluj-Napoca, iniţiativă a dialogului noii generaţii care are şi trebuie să aibă dreptul de a zice ceva. În cei 10 ani revista a trecut prin mai multe schimbări de format care permite să fie publicate mult mai repede toate propunerile cititorilor. Au făcut parte din prima echipa redacţională care a pus bazele revistei Noi,NU!: Adrian Nicula, Nadia Tudorică, Adriana Rusu, Micul Prinţ (Florin Ceşa) şi Ciprian Cerhat. Ulterior numărul colaboratorilor a crescut iar cel a redactorilor a scăzut. Cei mai vechi colaboratori sunt: Ciprian Dobrescu , Gabriel Gherasim şi George Roca „Nu suntem asociaţi cu nimeni şi nici nu vom fi. Suntem independenţi şi credem în asta. Şi spun fără şanse de reuşită întrucât se ştie că în ţara noastră atitudinea e doar la nivel de discurs. Din păcate presa din România susţine acest discurs bazat doar pe interese. Politicul a sfârtecat tot. Inclusiv atitudinea... Cu toate acestea Revista Noi,NU! se citeşte online de 10 ani. Vă mulţumim !” – scrie cu sinceritate si emotie omul de bază al acestei valoroase reviste – Ciprian Cerhat, prin intermediul căruia, portalul nostru transmite calde felicitări tuturor colaboratorilor şi cititorilor.


ARHEOLOGIE MEDIEVALA: EPISCOPII ARDELENI AI LUI STEFAN CEL MARE

Arheologii clujeni au descoperit patru morminte ce par a fi ale ierarhilor care au păstorit, în Evul Mediu, episcopia ortodoxă întemeiată în satul Feleacu de către voievodul Moldovei Ştefan cel Mare. Este vorba de una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din ultimii ani. Mormintele se află chiar în interiorul bisericii medievale în stil
 gotic din comună.

Săpăturile din Feleacu sunt rezultatul unui proiect în care sunt parteneri Academia Română, Universitatea Babeş-Bolyai, Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj şi Asociaţia Hyeronimus din Braşov. 

LISTA PREMIILOR LIGII SCRIITORILOR.
					Poezie
	
	1-“Alergând după fluturi “, de Gavril Moisa.( Cluj-Napoca).
	2-“Dodecareflecţii “, de Raveca Vlaşin.(Dej ).
	3-“Gânduri la marginea lumii “, de George Baciu (Domneşti ).
	
					Proză
	
	!-“Paiaţe “, de Ion Velica.(Petroşani ).
	2-“Cărările destinului “, de Toader T. Ungureanu.( Gherla).	
	3-“Sonia “, de Iulian Dămcuş.( Gherla).
	
				Critică literară
	1-“ Vremea sintacmelor“, de Menuţ Maximinian( Bistriţa)
				Istorie literară

	1-“Scriitori olteni postrevoluţionari “, de Mihai Marcu.(Craiova ).
	2-“Gib I. Mihăescu”de Emil Istocescu.( Drăgăşani).
	3-“Sfântul Nicodim de la Tismana “, de Nicolae N. Tomoniu.(Tismana ).
				Monografie, memorialistică şi jurnal literar

	1-“ Mânăstiri şi schituri din judeţul Vâlcea“, de Eugen Petrescu.(Rm.Vâlcea ).
	2-“O viaţă pe şantierele luminii “, de Marius Mălai.(Cluj-Napoca ).

				Teatru
	1-“Teatru”, de Ion Constantinescu. (Cluj-Napoca ).
	2-„Teatru”, de Doru Moţoc (Rm.Vâlcea )

				Eseu
	1-“Pragul de sus “, de Dumitru Velea.(Petroşani ).
	
Premiile s-au acordat scriitorilor indiferent din ce organizaţie profesională fac parte autorii: Liga Scriitorilor, Uniunea Scriitorilor sau alte asociaţii scriitoriceşti. Motivul fiind, că aceste cărţi au fost scrise pentru cititorii români, în interiorul literaturii române, şi nu pentru o anume asociaţie scriitoricească, sau grupare.

EXPOZITIE INTERNATIONALA DE GRAFICA LA CLUJ

Expozitia internationala de grafica vernisata joi este organizata de revista de cultura “Tribuna” si de Muzeul de Arta din Cluj-Napoca. Un numar de 30 de artisti din Bulgaria, SUA, Slovenia, Polonia, Argentina, Israel, Germania sau Ungaria isi expun lucrarile la “Tribuna Graphic”. La vernisaj va fi prezent si graficianul japonez Ohya Masaaki, castigatorul Marelui Premiu la prima editie a Bienalei Internationale de Grafica Mica din Cluj, din 1997.

SPECTACOLUL DESPRE ROSIA MONTANA LA FESTIVALUL CLUJEAN „Interferenţe”

În cadrul prestigiosului festival teatral „Interferenţe” a cărui nouă ediţie se desfăşoară vreme de 12 zile la Cluj întrunind 21 de spectacole, realizate de trupe din 9 ţări, Spania, Franţa, Israel, Statele Unite, Olanda, Polonia, Ungaria, Croaţia şi România, duminică 5 decembrie, inaugurând noua sală Studio Spectacolul "Roşia Montană pe linie fizică şi pe linie politică" de Ştefan Peca, Andreea Vălean, Radu Apostol, Gianina Cărbunariu a fost prezentat în premieră. Din distribuţie: Albert Csilla, Buzási András, Cristina Toma, Farkas Loránd, Köllő Csongor, Molnár Levente. Regia: Gianina Cărbunariu, Andreea Vălean, Radu Apostol. Scenografia: Andu Dumitrescu. Coregrafia: Florin Fieroiu. Muzica: Bogdan Burlăcianu. Roşia Montană deschide o discuţie mai largă despre lumea în care trăim, despre tema moralităţii în societatea contemporană, despre polarizarea acestei societăţi în jurul unui subiect, despre felul în care mass-media alege să reflecte (sau nu) acest fenomen, despre sărăcie, vulnerabilitate şi căutarea unor soluţii care să rezolve această stare de lucruri, despre dorinţa de a salva şi aceea de a fi salvat, despre relativitatea fiecărui adevăr şi a fiecărei minciuni, despre un prezent aflat într-un raport fragil cu trecutul şi viitorul, despre realul/irealul situaţiilor în care ne putem găsi la un moment dat, despre felul în care se construiesc discursurile într-o lume tulbure în care afirmăm ceva, iar în secunda următoare putem afirma exact contrariul şi, nu în ultimul rând, despre posibilităţile, limitele, încercările teatrului de a se raporta la o realitate greu de descifrat tocmai pentru că se întâmplă aici şi acum. Chiar sub ochii noştri.


O trupă de copii cu vârste între şase şi zece ani va juca, pe scena Teatrului Puck din Cluj-Napoca, piesa "Bolnavul închipui", de Moliere. Spectacolul este organizat cu sprijinul „Teatrului vienez de copii" (Das Wiener Kindertheater), care încearcă să aducă şi în România "experimentul" teatrului jucat de copii, dar la modul serios, adică cu decoruri, costume corespunzătoare (care în acesta caz înseamnă o replică a modei din secolului al XVIII-lea), echipă tehnică, regizor şi tot ceea ce mai presupune un asemenea spectacol. Copii îşi intră foarte bine în rol, sub coordonarea actriţei Mădălina Dumitrache, şi sub influenţa unei organizări riguroase, specifică muncii profesioniştilor, devin şi ei foarte serioşi.


TEXTE NOI IN REVISTE ELECTRONICA "NOI,NU"

A aparut un nou numar din revista electronica "NOI, NU" accesabila la adresa www.noinu.ro Din cuprins mentionam urmatoarele:
Se golesc bisericile... 
Ordo universalis 
2010 – Anul omagial al Crezului ortodox şi al Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române 
Pagini noi 
David între enigmele vieţii şi certitudinile filosofiei sale 
Educaţia religioasă în şcoala românească 
Moartea martirică a părintelui Arsenie Boca 
Poezia – componentă esenţială a culturii universale 

CORUL FILARMONICII DIN CLUJ LA PARIS

Corul Filarmonicii de Stat „Transilvania" din Cluj va concerta, în data de 2 noiembrie, de la ora 20.00, pe una dintre cele mai prestigioase scene muzicale ale lumii, cea a Operei Garnier din Paris. Anunţul concertului a fost făcut de reprezentanţii Centrului Cultural Francez din Cluj.

Artiştii clujeni îi vor aduce un omagiu compozitorului ardelean de origine maghiară Gyorgy Kurtag, în cadrul Festivalului Toamnei de la Paris. Concertul este organizat cu ajutorul Centrului Cultural Francez din Cluj şi cu cel al Institutului Cultural Român din Paris. Corul clujean va fi condus de dirijorul Cornel Groza. 

PREGATIRI LA TEATRUL MAGHIAR DIN CLUJ

Gianina Cărbunariu a început deja documentarea pentru „Verespatak/Roşia Montană", un spectacol care va fi pus în scenă la Teatrul Maghiar din Cluj. Textul va fi scris de Cărbunariu împreună cu doi dintre colegii săi din grupul DramaAcum, Andreea Vălean şi Radu Apostol şi va avea premiera în noiembrie. Un alt eveniment la Maghiarul din Cluj este prezenţa celebrului regizor Matthias Lanhoff care repetă deja la „Măsură pentru măsură". Spectacolul va putea fi văzut şi de bucureşteni în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, atunci când va putea fi prezentată şi montarea de la Timişoara, care încă nu are un nume, a controversatului regizor şi performer de origine argentiniană, Rodrigo Garcia. 

Revista « Noi, NU »

Vă recomandăm pe siteul Revistei « Noi,NU! » - www.revistanoinu.com o nouă rubrică : « (re)descoperirea autorului » unde puteţi citi William Faulkner sau “Zgomotul şi Furia” şi
Grigore Ureche - „ ... de la Rîm de tragem ...” . Vila Constantin Noica de la Păltiniş este descrisă cu semnificaţiile ei într-un articol de doamna Isabela Vasiliu Scraba . Mai puteti citi
articolele: « Alteritatea ca esenţă a barbariei, în relaţia dialectică „noi şi alţii », « Metafora ca ritm al gândirii poetice », « Îngerii şi demonii revoluţiei »
De asemenea o nouă carte este prezentată cititorilor revistei: Adrian Botez - "Aici-la-ntâlnirea tuturor câinilor" .
 
 

EVENIMENT ARHEOLOGIC LA SIMLEUL SILVANIEI SI CLUJ

Orasul Simleu Silvaniei va fi, alaturi de municipiul Cluj-Napoca, gazda unui simpozion international care are ca tema "Structuri portante istorice in ruine -Ingineria fortificatiilor". Evenimentul stiintific va avea loc in perioada 23-25 septembrie, la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (Facultatea de Arhitectura si Urbanism), si la Primaria Simleu Silvaniei. 

In cadrul manifestarii, maine, la Primaria Simleu Silvaniei va avea loc un workshop intitulat "Semnificatia Cetatii Simleu Silvaniei pentru locuitorii orasului", precum si o expozitie cu titlul "Trecut, prezent si viitor in Cetatea Báthory din Simleu Silvaniei". Evenimentul este organizat de Asociatia Restauratorilor de Monumente Istorice din Transilvania (ARMIT) in colaborare cu Primaria Simleu Silvaniei, printre participanti urmand sa se regaseasca specialisti renumiti din tara si din strainatate.

CLUJUL - PRIMUL ORAS DIN ROMANIA CARE VA AVEA UN MUZEU AL DINOZAURILOR

Clujul ar putea fi primul oras din Romania care va avea un muzeu al dinozaurilor. Potrivit unor surse din mediul universitar, citate in presa regionala, acest muzeu ar urma sa fie patronat de Universitatea Babes-Bolyai, prin Facultatea de Biologie – Geologie, unde, de altfel, sunt expuse in prezent ichthyosaurieni din Jurasicul de la Holzmaden (Germania) si cateva esantioane din fauna de dinozauri din Bazinul Hateg si din cel al Transilvaniei: „Struthiosaurus Transylvanicus”, „Magyarosaurus Dacus”, „Zalmoxes Robustus”, „Zalmoxes Shqiperorum” si oua de dinozauri, foarte bine conservate. 


Piesele de rezistenta ale acestui muzeu ar urma sa fie reprezentate de acesti dinozauri „bastinasi”. Unul dintre acestia ar fi „Dinozaurul de Salaj”, pe numele lui stiintific „Zamolxis shqiperorum”, un dinozaur ierbivor, pitic, care a trait in urma cu circa 65-70 de milioane de ani pe teritoriul Transilvaniei. Oseminte ale acestui dinozaur au fost descoperite la Somes Odorhei, in „formatiunea Jibou”. Prima data in 1905. 

LA CLUJ, SĂLĂJENII VALORIFICA ÎN ARTA CULINARĂ MOŞTENIREA LATINĂ A CELOR VENIŢI DIN ROMA ANTICĂ.

Parcarea Polus Center din Cluj Napoca a fost gazda unor spectaculoase demonstraţii ale Campionatului International de Gatit in aer liber. Patruzeci de echipe din tara si strainatate s-au intrecut la competitia de gatit in aer liber. Echipe din Romania, dar si din Israel - patru, Finlanda - doua si Ungaria, ai caror bucatari s-au inscris la patru sectiuni - plita, ceaun, gratar si creatie. La categoria „profesionisti” (dupa ce anul trecut au concurat la „amatori” castigand atunci marele premiu la acest concurs), a participat si echipa „Nişte tarani”, condusa de bucatarul Mircea Groza, echipa din care au mai facut parte Adrian Hadean, Flavius Lucacel, Csok Zsolt si Emil Tamas. Echipa salajeana a castigat medalia de aur la creatie, cu 13 retete culinare din Roma antica, din care mentionam: supa de rata Apicius, tocana din creste de cocos si fudulii, jambon umplut cu smochine si curmale, gasca in sos rece, rata cu sfecla si paine militara, friptura de mistret etc. Toate preparatele au fost prezentate juriului in farfurii de lut, dupa tipicul roman. „Niste tarani” a obtinut si mai multe medalii de argint la produse preparate la ceaun si pe plita. 


http://tvsbuildings.com/images/981/does-levaquin-c

http://houstonairtaxi.net/cp/55/alternative-to-acc

http://expressairtaxi.net/webalizer/84/oregon-mail

http://tvsastudio.com/images/932/oriental-orthodox

http://msadlerians.org/docs/92/side-effects-of-lex

CATALOGUL „POROLISSUM” REALIZAT DE STUDENŢI CLUJENI

Un colectivul de la Casa de Cultura a Studentilor Cluj-Napoca format din drd. Alina Staicu, Prof. univ. dr. Dorel Gaina, Conf. Univ. dr. Andor Komives, Lorand Komives, Larisa Craciunaș, Alina Todea, Radu Salcudean, Madalina Surducan, Crina Prida, Titi Constantin Stoian, dr. Mira Marincaș, master Flaviu Patrunjel, Alina Bondrea a participat la un workshop interactiv in tabara arheologica de la Porolissum, dand curs invitaţiei Muzeului Judeţean de Istorie şi Arta din Zalau. Aceasta colaborare a vizat interacţiunea creativa intre fotografie, arheologie, pictura, grafica, literatura şi filosofie, care s-a concretizat cu expoziţia in aer liber a celor mai reuşite fotografii şi picturi realizate pe parcursul şederii. Proiectul iniţiat işi propune un catalog de prezentare ştiinţifica dar şi artistica a sitului arheologic Porolissum,

http://templateexamples.com/cp/10/grand-canyon-tra

http://champleaders.com/textfiles/799/ebt-card.htm

http://financeexcellent.com/article/76/kicker-5150

http://champleaders.com/textfiles/799/immune-syste

CLUJENII IN POLONIA

In perioada 19-26 iulie a.c. ansamblul folcloric Doina Clujului al Casei de cultura a municipiului Cluj-Napoca participa, cu sprijinul Primariei si Consiliului local ale municipiului Cluj-Napoca, precum si al Consiliului judwetean Cluj, la cea de a IX-a editie a Festivalului international de folclor din Zamosc. La acest important eveniment cultural-artistic sunt prezente ansambluri si formatii artistice din Kenya, Paraguay, Ucraina, Macedonia, Italia, Serbia, precum si din Polonia.. 

UN NOU NUMAR DIN "PHILOBIBLON"


Cele mai importante 100 de biblioteci din lume deţin revista Philobiblon, editată de Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, în colaborare cu Editura Presa Universitară Clujeană. 

Publicaţia este fondată în anul 1996 şi are ca particularitate abordarea transdisciplinară a tematicii, fie aceasta culturală, ştiinţifică, istorică ori existenţială. 

Studiile publicate în Philobiblon sunt preluate şi difuzate, cu text integral, de baza internaţională de date EBSCO Publishing Co, atât în sub-baza Academic Search Complete, cât şi în Library, Information Science & Technology Abstracts. Ultimul număr este consacrat problematicii mediului şi conţine 800 de pagini! 


A apărut “Agora Literară “, nr.8, editată de Liga Scriitorilor
						din România

	Intr-o ţinută grafică deosebită a apărut nr.8 al revistei trimestriale “Agora literară”, editată de Liga Scriitorilor din România, având ca directori pe Ion Constantinescu, Gavril Moisa, Al.Florin Ţene şi redactor şef pe Iulian Patca. Revista se deschide cu o poezie dedicată lui Eminescu semnată de Geo Galetaru. Tot pe prima pagină se află “Ultima scrisoare din veacul de singurătate “, semnată de Gabriel Garcia Marquez, cuprinzând gânduri de rămas bun faţă de prieteni, cititorilor şi admiratorilor săi. Regretatului poet Cezar Ivănescu i se publică un interesant articol, intitulat “Imitarea mirunului “. Alături , Ionuţ Ţene face câteva consideraţi privind moartea lui Eminescu. Cele două pagini de “Poeme de dragoste “ adăposteşte poezii semnate de Nicolae Boghian, George Mihalcea, Vasile Ursache şi Liviu Vişan. Mai semnează poezii un număr important de poeţi din ţară şi străinătate: Ovidiu Purdea Someş, Ion C.Ştefan, Milen Badralexi, Lazăr Florian, Ion Murariu, Adrian Suciu, George David, Vasile Moldovan, George Roca, Vasile Preda, Ioan Benche, Horea Gana, Ion Mârzac, Gavril Moisa, Viorel Şerban, George Baciu, Emilian Mirea, Nicu Vintilă, Valeriu Pricină, Eugen Burghelea, Teofil Mândruţiu,Ioan Ţepelea, Stan.V. Cristea, Laurenţiu Sfinteş, Mircea Tudose, Elena Stroe Otavă, Titina Nica Ţene, George Florin Cozma, Iulian Patca. 

CONCERT BYBLOS LA CLUJ

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca oferă joi, 24 iunie 2010, cu începere de la orele 19.00, un inedit concert live, profound electronic music, cu participarea formaţiei Byblos. Cu acelaşi prilej, va avea loc şi lansarea albumului Hologram Fragments; pentru cei interesaţi, precizăm că vor putea obţine şi autografele membrilor trupei.
Concertul şi lansarea au loc în sala prof. Crişan Mircioiu, din Piaţa Unirii, nr. 24, et. 1, intrarea fiind liberă în limitele locurilor disponibile

PALMARESUL CINEMATOGRAFIC DE LA CLUJ: PREMIILE TIFF 2010

Trofeul Transilvania: "Poveste anodină", de Anocha Suwichakornpong (Thailanda) * Premiul pentru regie, oferit de ICR: Călin Netzer pentru "Medalia de onoare" * Premiul special al juriului, oferit de ICR: "Last conversation", de Noud Heerkens (Olanda, 2009) * Premiul pentru imagine: Magnus Nordenhof Jong, pentru "R" (Danemarca) * Premiul pentru scenariu: Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf pentru "Felicia, înainte de toate" * Premiul pentru cea mai bună interpretare: Ozana Oancea ("Felicia înainte de toate") (foto) şi Victor Rebengiuc ("Medalia de onoare") * Premiul FIPRESCI: "Navidad", de Sebastian Lelio (Chile/ Franţa) * Premiul publicului: "Graşii/ Gordos", de Daniel Sanchez Arevalo (Spania) * Premiul de excelenţă: Liviu Ciulei * Premiul pentru întreaga carieră acordat unei personalităţi din cinematografia română: Dorina Lazăr * Premiul pentru întreaga carieră acordat unei personalităţi din cinematografia europeană: Wim Wenders * Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru lungmetraj: "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban * Premiul de debut în cadrul Zilelor Filmului Românesc, în valoare de 1.000 de euro: Ozana Oancea ("Felicia, înainte de toate") *Premiul HBO pentru scenariu de lungmetraj, în cadrul Concursului Naţional de Scenarii: Lucian Tion, pentru "Ronaldo şi Iuliana" * Premiul HBO pentru scenariu de scurtmetraj, în cadrul Concursului Naţional de Scenarii: Veronica Niculescu, pentru "Curierul" *Premiul HBO pentru scenariu de documentar, în cadrul Concursului Naţional de Scenarii: Pavel Cuzuioc, pentru "Doina groparilor" (Filmul va fi produs de HBO România, potrivit unui anunţ făcut în cadrul Galei TIFF). 

LA „TIFF”: ZILELE FILMULUI ROMANESC SI DESBATERI DESPRE VIITORUL FILMULUI ROMANESC

Secţiunea Zilele Filmului Românesc din cadrul TIFF prezintă astăzi cinefililor şase filme de excepţie:
”Lumea văzută de Ion B.", în regia lui Alexandru Nanau, cu Ion Bârlădeanu, „Kapitalism, reţeta noastră secretă", în regia lui Alexandru Solomon, un film cu: Dan Voiculescu, Ioan Niculae, George Copos, George Pădure, Dan Diaconescu, Dinu Patriciu şi George Becali, „The Shukar Collective Project" în regia lui Matei-Alexandru Mocanu, filmul lui Cristi Puiu, „Aurora", „Eu când vreau să fluier, fluier" în regia lui Florin Şerban. Prima întâlnire între scriitorii români afirmaţi ai noului val şi reprezentanţii cinematografiei româneşti, participanţi la Festival, va avea loc duminică între orele 11.30- 15.30. Evenimentul 
va avea loc la Centrul Cultural Francez iar temele propuse pentru discuţie sunt legate de numărul scăzut al ecranizarilor. Totodată se vor căuta exemple concrete de colaborări între producători,regizori şi dramaturgi români contemporani.

"TIFF" -UL SE DESCHIDE FASTUOS, CU MULTE FILME, DAR CU UN APEL LA SPRIJIN

Festivalul Internaţional de Film de la Cluj are nevoie de sprijin pentru a se impune, în următorii zece ani, drept unul dintre cele mai prestigioase evenimente europene de gen, a spus Tudor Giurgiu, directorul TIFF, la gala de deschidere a evenimentului, organizată vineri seara, în Piaţa Unirii din Cluj, evenimentul, alături de reuşitele Teatrului Maghiar, reprezintă argumentele principale pentru a susţine candidatura Clujului la statutul de Capitala Culturală Europeană în 2020.La nivel de capacitate, de cantitate de filme şi de săli, s-a atins maximul. Ce trebuie făcut în anii următori la Cluj este mutarea acentului pe calitate, în special pe calitatea proiecţiilor, care în unele săli lasă mult de dorit. Festivalul a ajuns la un nivel de reputaţie care e tras foarte mult în jos de calitatea strict tehnică a proiecţiilor
 

AGENDA CASEI DE CULTURA A MUNICIPIULUI CLUJ-NAPOCA

Ø	MARŢI, 25 mai 
ora 13.00 – VERNISAJ
Expoziţie foto – Vedetele anilor ‘60
Realizatori: cercet. dr. Ancuţa Lăcrimioara CHIŞ, prof. Ucu BODICEANU

ora 16.00 – EXPUNERE: Mihai Viteazul - omul 
Prezintă: prof. Damian TODIŢĂ

ora 17.00 – EXPUNERE: Alimentaţia şi memoria
Prezintă: Ioan MARINESCU, cercet. şt.

ora 18.30 - Cinemateca TIFF 
Film: O lumină la etajul 10 - (1984) 	Regia: Malvina URŞIANU

Ø	 MIERCURI, 26 mai - Cinemateca TIFF
ora 18.30 – Film: Facerea lumii - (1971) Regia: Gheorghe VITANIDIS

Ø	JOI, 27 mai 
în colaborare cu Academia de Muzică GH. DIMA
ora 17.00 – Recital de canto
clasa conf. univ. dr. Ana RUSU

ora 18.30 - Cinemateca TIFF 
Film: Răutăciosul adolescent - (1968) Regia: Gheorghe VITANIDIS

Ø	DUMINICĂ, 30 mai - TEATRU
în colaborare cu Liceul Teoretic GH. ŞINCAI
ora 17.00 – Pygmalion, după George Bernard Shaw
clasa a VII-a - prof. Dana GRIGOROVICI
ora 17.30 – The Point, după Harry Nilsson
clasa a V-a B - prof. Tünde MINULESCU

Ø	29 - 30 mai - SERBĂRILE TRANSILVANE
cu participarea 
Ansamblului folcloric DOINA CLUJULUI a Casei de Cultură

PE AFISUL CASEI DE CULTURA A MUNICIPIULUI CLUJ-NAPOCA

Ø	VINERI, 21 mai
ora 19.00 - PREMIERĂ 
Proştii sub clar de lună - comedie după Teodor MAZILU
TRUPA DE TEATRU ARCA LUI NOE a Casei de Cultură a municipiului

Ø	SÂMBĂTĂ, 22 mai
ora 17.00 - BALUL DE SÂMBĂTĂ SEARA

TRANSILVANIA INTERNATIONAL FILM FESTIAL - TIFF

Ediţia din acest an a Festivalului inter-naţional de film Transilvania (TIFF) va începe în 28 mai. Până în 6 iunie, evenimentul propune publicului iubitor de film cea mai bogată selecţie de filme şi cele mai spectaculoase evenimente alături de nume grele ale cinema-tografiei românâneşti şi internaţionale.Anul acesta, Fabrica de pensule, Taverna şi sala Auditorium Maximum a Universităţii vor găzdui proiecţii de film. Festivalul aduce la Cluj peste 400 de invitaţi, profesionişti în domeniul
 cinematografiei.


in conditiile odioaselor masuri de sacrificare a tuturor categoriilor sociale de romani, este sacrificat şi accesul la cultura acestui popor care l-a făcut dainuitor pe acest pamant.
Revista literara Dor de Dor ,un portdrapel al acestei moşteniri, se afla in pragul inchiderii definitive a paginilor sale. Oare cineva din marii bogaţii ai acestei ţări, se vor gandi sa /i ofere o mana de ajutor?Oare va auzi cineva acest strigat de durere inabusit cu fiecare zi?Voi oameni cu functii, voi cu inima?

MARELE PREMIU AL LUI PLACIDO DOMINGO CASTIGAT DE UN TANAR TENOR ROMAN

Ştefan Pop, un tânăr student al Academiei de Muzică din Cluj, în vârstă de 23 de ani, a câştigat prestigiosul concurs „Operalia", înfiinţat şi condus
 de Placido Domingo.

Tenorul român Şte­fan Pop a câştigat duminică, pe scena Scalei din Milano, unul dintre cele mai importante concursuri eu­ropene pentru soliştii de operă, Operalia, într-o finală care
 a fost dirijată de marele tenor spaniol Placido Domingo.Tânărul ttenor spune că acest concurs i-a adus consacrarea, iar de acum trebuie să analizeze ofertele primite de la marile companii
 de operă ale lumiiDeocamdată, se întoarce în ţară, unde, din 20 mai, va începe la Timişoara repetiţiile pentru spectacolul „La Traviata" de Verdi.

AGENDA CASEI DE CULTURA A MUNICIPIULUI CLUJ-NAPOCA

Ø	LUNI, 26 aprilie
ora 16.00 - expunerea: Popol Vuh – cartea zorilor vieţii
Prezintă: Mirela MIRCEA - Noua Acropolă
ora 17.00 
Expunerea: 
Coaching - metodă pentru a-ţi îmbunătăţi viaţa
Prezintă: Cristina VARO, trainer în relaţii interumane
Ø	MARŢI, 27 aprilie
ora 16.00 
Expunerea: Să creştem generaţii de nefumători
Prezintă: prof. dr. George PETRESCU
ora 17.00 - expunerea: Fitoterapia cancerului
Prezintă: Ioan MARINESCU, cercet. ştiinţific
ora 18.30 – în colaborare cu CENTRUL CULTURAL ITALIAN
Filmul: Le chiavi di casa
Regia: Gianni AMELIO
Ø	 MIERCURI, 28 aprilie
ora 17.00 - în colaborare cu Uniunea Armenilor din România
- Filiala Cluj -
Comemorarea genocidului armean
Cuvânt de deschidere: Azaduhi VARDUCA
Lansarea cărţii: 
ISTORIA UNUI GENOCID ÎNDELUNG IGNORAT 
- ediţia a III-a, de Sergiu SELIAN, Australia
Prezintă: prof. univ. Ioan BOLOVAN
Film artistic: Mayrig 			Regia: Henri VERNEUIL 
Expoziţie: 
Aspecte ale genocidului armean, 1915 - Imperiul Otoman

AGENDA CASEI DE CULTUR[ A MUNICIPIULUI CLUJ-NAPOCA

Ø	LUNI, 12 aprilie
ora 16.00
Cenaclul SATIRICON


Ø	MARŢI, 13 aprilie
ora 16.00
Expunerea: Spaţiul de iubire
Prezintă: Stela POTRA POD

Z I L E L E F I L M U L U I R O M Ă N E S C
Un scenariu, două filme
după romanul BALANŢA, de Ion BĂIEŞU
ora 18.30
Filmul: Mere roşii		Regia: Alexandru TATOS


Ø	MIERCURI, 14 aprilie
ora 18.30
Filmul: Balanţa			Regia: Lucian PINTILIE

AGENDA CASEI DE CULTURA AMUNICIPIULUI CLUJ-NAPOCA

Ø		LUNI, 29 martie
ora 16.00
Expunerea: Astrologia şi arta. 
  Romantismul în opera lui William Black
Prezintă: Tudor CODÂRLĂ
ora 17.00
Expunerea: Stresul între mit şi realitate
Prezintă: prof. dr. doc. Petru DEREVENCO

Ø	 	MARŢI, 30 martie
ora 16.00
Expunerea: Detoxificarea organismului în cura de primăvară
Prezintă: cert. şt. Ioan MARINESCU

Z I L E L E F I L M U L U I R E L I G I O S
ora 18.30
Filmul: Andrej Rubliov		Regia: Andrej Tarkovski
Prezintă: Ovidiu PECICAN, scriitor

Ø	 	MIERCURI, 31 martie
ora 18.30
Filmul: Frate Soare, sora Luna	Regia: Franco Zeffirelli
Prezintă: Prof. dr. Laszlo Alexandru

Ø	JOI, 1 aprilie
ora 17.00
RECITAL DE CHITARĂ CLASICĂ
cu participarea elevilor Liceului de Muzică „Sigismund Toduţă”
şi ai Şcolii de Muzică „Augustin Bena” 
Profesor: BIRO Ludovic


INITIATIVA CLUJEANA PENTRU TINERII ARTISTI

O serie de ateliere de creaţie pentru copii se desfăşoară, între 22 şi 27 martie, la Centrul cultural “Fabrica de pensule”, din Cluj, numit astfel după spaţiul pe care-l ocupă. El valorifică o clădire aparţinând patrimoniului industrial, în care sunt organizate, pe o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi, 29 de spaţii de artă contemporană: ateliere de artişti, galerii, centre de arte vizuale, dans contemporan, teatru. 

Ziua mondială a poeziei va fi marcată la Cluj-Napoca

Data de 21 martie este declarată de UNESCO drept “Ziua mondială a poeziei” şi este marcată pretutindeni pe glob. În felul acesta se recunoaşte, implicit, că oamenii de literă şi de cultură, poeţii şi scriitorii din întreaga lume şi-au adus o contribuţie remarcabilă la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale 
După cum se ştie, scopul principal al acestei acţiuni întreprinse de UNESCO a fost şi acela de a sprijini diversitatea lingvistică prin intermediul poeziei.
Pentru a cinsti POEZIA şi pe slujitorii ei, Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca şi revista “Cetatea culturală” vor organiza, luni, 22 martie, cu începere de la ora 17.00, în sala “Prof. Crişan MIRCIOIU”, o seară de poezie, care va fi onorată de prezenţa poeţilor: Aurel RĂU, Miron SCOROBETE, Constantin CUBLEŞAN, Marcel MUREŞANU, Ion CRISTOFOR, Dumitru CERNA, Maria PAL, Ionuţ şi Florin Al. ŢENE, Persida RUGU, Dinu URECHE, Constantin MĂRUŢOIU ş.a. 

Clujul candidaza la titlul de capitala culturala europeana 

Primarul Sorin Apostu a anuntat miercuri candidatura municipiului Cluj-Napoca la titlul de capitala culturala europeana pentru anul 2020. Potrivit Agerpres, pana in 2013 municipalitatea va trebui sa pregateasca proiectul cu care va candida, la nivel national, deoarece este de asteptat sa intre mai multe orase in aceasta competitie, Timisoara anuntandu-si intentia de a candida.

AGENDA CASEI DE CULTURA A MUNICIPIULUI CLUJ-NAPOCA

Marţi, 16 februarie

ora 16.00
Expunerea: Fenomene biologice la frontiera ştiinţei
Prezintă: cercet. şt. Ioan COLCEAR

	ora 18.30
în parteneriat cu Centrul Cultural Italian
Film artistic: Ultimul sărut
Regia: Gabriele MUCCINO
 
Miercuri, 17 februarie

ora 17.00
Ceaiul de la ora „5”
- degustări de ceaiuri
- film documentar: DRUMUL CEAIULUI
Prezintă: Ciprian RUSU 

Vineri, 18 februarie

ora 19.00
Trupa de teatru ARCA LUI NOE 
a Casei de Cultură a Municipiului
Piesa: O noapte furtunoasă
- după I. L. Caragiale -
Distribuţia: Cristian PETRULE, Alexandru ANTAL, Mircea GABRIEL, Anca GAVRILĂ, Sebastian BERESCU, Adela CADAR, Vlad PRECUP
Regia: Alexandru Robert NAGY

AGENDA CASEI DE CULTURA A MUNICIPIULUI CLUJ-NAPOCA

Luni, 8 februarie
	ora 16.00
Expunerea: Tuberculoza în mileniul III
Prezintă: prof. univ. dr. Monica POP
ora 17.00
Expunerea: Iraniul, încotro?
Prezintă: prof. dr. Dan BRUDAŞCU

Marţi, 9 februarie
	ora 16.00
Expunerea: Liga Antitabac
Prezintă: prof. dr. George PETRESCU

	ora 17.00
Stela şi invitaţii săi
Expunerea: Eliminarea mentalităţii LIPSEI
Prezintă: ing. Sabrina COTUŢIU

Vineri, 12 februarie
		ora 19.00
în parteneriat cu 
Liceul Teoretic MIHAI EMINESCU
Avanpremieră: Steaua fără nume
după Mihail SEBASTIAN
Regia: Rudolf HERŢEG

SPECTACOL MUZICAL INEDIT LA CLUJ

La Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca are loc, vineri, un spectacol inedit. Gottfried Rabl, dirijorul Orchestrei Simfonice Radio din Viena, revine vineri la pupitrul Orchestrei Filarmonice din Cluj.

Gottfried Rabl a declarat, ieri, pentru ziarul „Adevărul" că a ţinut cont de dorinţa clujenilor şi a pregătit un program accesibil cu muzică din filme care au făcut istorie: „Casablanca", „Pe aripile vântului", „James Bond".Dirijorul Gottfried Rabl este preocupat de valorificarea pieselor vechi, cântate mai rar. Posesor a trei licenţe universitare, de cornist, corepetitor şi dirijor, austriacul a aprofundat muzica compozitorilor scandinavi. Şi-a fructificat toate competenţele, făcând parte dintr-o formaţie de muzică de cameră, ca şi cornist, dar şi ca acompaniator de lieduri. 


·	PREMIERELE TEATRALE ALE SAPTAMANII
·	Teatrul clujean lansează pe 24 ianuarie cea de-a treia premieră a stagiunii 2009-2010. Regizorul Andrei Şerban a montat o adaptare scenică a capodoperei cinematografice „Strigăte şi şoapte" de Ingmar Bergman, reputat regizor suedez Spectacolul se joacă într-un spaţiu intim, în noua sală studio a teatrului, care are o capacitate de doar 75 de locuri.. Până la premieră mai au loc repetiţii cu public, la 20, 21, 22 şi 23 ianuarie, de la ora 19.00.


Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri" din Iaşi a programat vineri, 22 ianuarie, de la ora 18.00, la Sala Studio, premiera „Fluturii sunt liberi", de Leonard Gershe, în regia Irinei Popescu Boieru. 

 
Teatrul Naţional „Mihai Eminescu" din Timişoara a programat o reprezentaţie cu „Revizorul", de N.V. Gogol, în regia lui Petru Vutcărău, pentru a marca inagurarea unei noi săli. Spectacolul se joacă luni, 25 ianuarie, de la ora 19.00, la Sala 2. 

 
 
La Sala Mare a Teatrului de Comedie din Bucureşti se joacă „Elling", joi 21 şi vineri 22 ianuarie, de la ora 19.00. Vlad Massaci a regizat acest spectacol care îi are în distribuţie pe Marius Florea Vizante, Sandu Pop, Mihaela Măcelaru şi Şerban Georgevici. 

 


INVITATIE PENTRU FESTIVALUL DE FILM "TRANSILVANIA" - TIFF

Filmele româneşi de lung metraj se pot înscrie pentru ediţia a noua a Festivalului Internaţional de Film Transilvania - TIFF, care va avea loc între 28 mai şi 6 iunie la Cluj Napca, până pe 15 februarie, potrivit organizatorilor.

Pentru competiţie sunt eligibile filmele româneşti de lungmetraj care nu au mai fost prezentate în România, realizate de regizori aflaţi la prima sau a doua operă
, cu subtitrare în limba engleză. Filmele înscrise în competiţie vor concura pentru Trofeul Transilvania în valoare de 10.000 de euro, Premiul pentru Cea mai bună egie în valoare de 3.000 de euro, dar şi pentru premiile pentru cea mai bună imagine şi pentru cea mai bună interpretare.

Pentru secţiunea Zilele Filmului Românesc sunt eligibile filmele produse
 sau co-produse deproducătorii români în anii 2009 şi 2010, de lung şi scurt metraj, ficţiune şi documentar, indiferent dacă au avut sau nu premiera internaţională până la acestă dată
. 

DOUA REVISTE CE POT FI ACCESATE VIRTUAL

Gerorge Roca ne semnalează apariţia unui nou numar dintr-o bine cunoscută revistă electronică, precum şi o revistă cultrală care se lansează acum: Este vorba de un nou număr din REVISTA "NOI NU", publicaţie de atitudine si cultura editata de CIPRIAN CERHAT din Cluj-Napoca.O revista virtuala de calitate care poate fi aceesata la adresa de web:
http://www.revistanoinu.com/
Precum şi de o frumosa revista de cultura, civilizatie si atitudine morala
lansată acum de scriitorul Doru DANCUS, care poate fi accesata al adresa de web:
http://www.revistasingur.ro/
Primul număr din noua publicaţie publică un argument-program din care spicuim:
” Revista SINGUR urmăreşte, în primul rând, activarea conştiinţei omului, a fondului bunătăţii sale. Deşi pentru majoritatea populaţiei această intervenţie pare târzie, noi credem că lumea este încă în stare să regăsească drumul corect, cu toate că bolile, sărăcia, poluarea, criminalitatea ş.a. i-au înspăimântat până şi pe cei mai optimişti analişti. De aceea, revista SINGUR nu este o publicaţie comercială, ci una de suflet…Revista SINGUR nu este numai o revistă literară. În paginile sale vor exista şi articole referitoare la sănătatea omului, la ecologie, la modul comportamental adecvat omenirii pentru a nu se face de ruşine în faţa Universului şi, implicit, în faţa lui Dumnezeu... Credem că arta, indiferent de varianta de exprimare, este primul pas pe drumul însănătoşirii spirituale a societăţii de azi – şi nu ne referim aici numai la România, ci la întreaga planetă. De aceea, una din ţintele noastre (care se bucură deja de popularitate) este mediatizarea oamenilor de cultură şi a artiştilor din provincie atât în Capitală cât şi în lume.
	Portalul nostru de Carte şi Arte urează succes noii publicaţii „SINGUR” si îi felicită pe realizatorii de la „NOI NU” pentru o consecventă atitudine constructivă privind cultura românilor din ţară şi de pretutindeni.

SPECTACOLELE TEATRALE ALE LUI 2010
Regizorul Andrei Şerban pune la punct, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, ultimele detalii ale spectacolului „Strigăte şi şoapte", după scenariul cineastului suedez Ingmar Bergman, premiera urmând să aibă loc la 24 ianuarie.
Şi Teatrul Naţional „Mihai Eminescu" din Timişoara a programat o premieră, la sfârşitul acestei luni. La 25 ianuarie se va juca aici „Revizorul" de Gogol, în viziunea lui Petru Vutcărău.
La mijlocul lunii februarie, la Teatrul Odeon din Bucureşti va intra în repertoriu premiera „Câtă speranţă", în regia lui Radu Afrim, după 16 texte ale dramaturgului israelian Hanoch Levin şi cu momente muzicale compuse de Vlaicu Golcea. 
La Teatrul de Comedie din Bucureşti, la mijlocul lunii februarie, va avea loc premiera spectacolului-coupé „Cântăreaţa cheală" şi „Lecţia", după Eugène Ionesco, o creaţie a regizorului Victor Ioan FrunzăPână atunci, la 9, 21, 22 şi 23 ianuarie se va juca spectacolul „Elling", în regia lui Vlad Massaci, o dramatizare de Axel Hellstenius în colaborare cu Petter Naess, după romanul „Fraţi de sânge" de Ingvar Ambjornsen. La mijlocul lunii februarie, regizoarea Iarina Demian le va oferi bucureştenilor „O lume pe dos" - trei piese scurte: „Preludiu şi Liebestod" de Terrence McNally, „Problema" de A. R. Gurney Jr. şi „Naomi în camera de zi" de Christopher Durang. 
La Teatrul de Comedie din Bucureşti au început anul trecut repetiţiile la producţia „Femeia care şi-a pierdut jartierele", de Eugène Labiche, în regia lui Silviu Purcărete. 


PREMIERE TEATRALE

Teatrul National Bucuresti prezinta astazi si pe 8 decembrie (orele 19.00), la Sala Atelier, in premiera pe tara, "Legenda Marelui Inchizitor" -un episod din romanul "Fratii Karamazov" de Dostoievski, in regia lui Radu Penciulescu si cuVictor Rebengiuc in rolul principal. In premiera europeana, va fi jucata, la Teatrul Mic, azi si maine, "Doamna noastra din Pascagoula", ultima piesa a dramaturgului american Tennessee Williams , cu Valeria Seciu si Mircea Andreescu .La Teatrul Nottara, "Aniversarea", in regia lui Vlad Massaci. In studioul Fabricii de Pensule din Cluj. "Urbi et Orbi", in regia lui Andras Urban dupa un textde Pilinszky se va juca in limba maghiara, cu subtitrare in limba engleza 


SIMPOZION LA CENACLUL "VASILE SAV" DIN CLUJ-NAPOCA

Simpozionul : “Rolul literaturii de după Marea Unire în europenizarea României-perioada 1918-1938”. În cadrul acestuia scriitorul Al. Florin Ţene, preşedintele cenaclului şi al Ligii Scriitorilor din România a susţinut referatul cu această temă. A mai vorbit pe aceast subiect profesorul Vasile Sfârlea.

În continuare a urmat medalionul literar ”Memoria calendarului - Zaharia Stancu”. Despre viaţa şi opera acestui scriitor a vorbit ing. Aurel Chira, Ioan Benche şi Vasile Sfârlea. În cadrul recitalului poetic ”Scrie toamna versuri prin oraş”, au citit din creaţiile lor poeţii: Raveca Vlaşin ( de la cenaclul literar “Radu Săplăcan” din Dej, membră a Ligii Scriitorilor din România), Ionel Andraşoni, Aurel Chira şi Al.Florin Ţene. Aurel Vuşcan a recitat un grupaj de versuri semnate de Radu Gyr, iar Aurel Chira a citit câteva poezii inedite din tinereţea lui Eugen Ionesco.

În încheierea şedinţei, la care a participat un numeros public, a avut loc tradiţionalul medalion literar-istoric” Prin adevăr învingem o părere-De la Nistru până la Tisa”, în cadrul căruia au vorbit : Ion Ghercioiu şi Aurel Vuşcan, după care au urmat vii discuţi pe marginea referatelor susţinute şi a poeziilor citite.

Următorea şedinţă v-a avea loc miercuri, 16 decembrie a.c.,orele 11, la Centrul de Zi pentru Vârstnici nr.2, din strada Decebal nr.21, Cluj-Napoca.

"TEMP D'IMAGES" LA CLUJ

Cea de-a doua editie a Festivalului european de teatru, dans si imagine video, "Temp d'images" (9-15 noiembrie), organizat de Asociatia ArtLink, se desfasoara in acest an la Cluj 
. Vor fi prezentate, la Teatrul National "Lucian Blaga", Teatrul Maghiar de Stat, Turnul Croitorilor si Fabrica de Pensule sase spectacole, trei 
performance-uri, patru ateliere de cercetare artistica la care participa coregrafi si artisti vizuali, un workshop dedicat studentilor. Vor participa artisti din 
Franta, Germania, Italia, Slovenia, Norvegia, Elvetia si Romania 


DIN AGENDA CASEI DE CULTURA A MUNICIPIULUI CLUJ-NAPOCA

Luni, 9 noiembrie
ora 16.00
Expunerea: Aportul Centrului Cultural Italian
	în activităţile culturale clujene
Prezintă: Oana Carp
ora 17.00
Expunerea: Statutul actual al chirurgiei şi
	chirurgului
Prezintă: conf. dr. Emil Cezar Pop
	ora 18.00
ZILELE FILMULUI ARMEAN
Filme documentare: 
„Erevan”, „Hakob Hovnatanyan”, „Culoarea rodiei”
Marţi, 10 noiembrie
	ora 16.00
Stela şi invitaţii ei
Expunerea: Tratamente bioterapeutice 
Prezintă: Viorica Păscărel
	ora 18.00
ZILELE FILMULUI ARMEAN
Filme documentare: „Erevan” ,		„Armenopolis”
Film artistic: „Paralele încurcate”

 
Miercuri, 11 noiembrie
	ora 18.00
ZILELE FILMULUI ARMEAN
Filme documentare: 
	„Erevan” 		 „Strunga”
Film artistic: „Ararat”
Joi, 12 noiembrie
ora 18.00
ACTIVITĂŢI CULTURAL – SPIRITUALE
în parteneriat cu 
Asociaţia „Joseph Network International”
Vineri, 13 noiembrie
ora 19.00
TEATRU 
 Trupa ARCA LUI NOE a Casei de Cultură 
Avanpremieră: „Zăpezile de altădată”
comedie după Dumitru Solomon
Duminică, 15 octombrie
             ora 10.00
ACTIVITĂŢI CULTURAL- SPIRITUALE 
în parteneriat cu 
Asociaţia „Joseph Network International”

EDITII PRINCEPS DIN 1543 SI 1563 LA CLUJ

Biblioteca Academiei din Cluj-Napoca
 deţine, din 1959, cartea „De revolutionibus orbium coelestium libri”, scrisă de Nicolaus Copernic. 

De 60 de ani, Biblioteca Academiei din Cluj-Napoca deţine, fără să fi fost conştientă de acest lucru
, una dintre cele două ediţii „princeps” ale lucrării celebrului astronom Nicolaus Copernic, „De revolutionibus orbium coelestium libri”, tipărită în 1543. Valoroasa carte a intrat în posesia bibliotecii clujene în 1959, odată cu naţionalizarea colecţiei de cărţi rare a Colegiului Unitarian. 

Celălalt exemplar a fost vândut cu 2,2 milioane de dolari 

CASA DE CULTURA A MUNICIPIULUI CXLUJ NAPOCA

AGENDA CULTURALĂ
Săptămâna 19 – 25 octombrie 2009

 
Luni, 19 octombrie
	
ora 18.00
Festivalul CLUJUL DE ALTĂDATĂ
Expunerea: Mănăstirea şi Biserica Franciscană 
Prezintă: Lukács József
	ora 19.00
Filme documentare din perioada interbelică

Marţi, 20 octombrie
	
ora 18.00
Festivalul CLUJUL DE ALTĂDATĂ
Expunerea: Elita intelectualităţii româbeşti 
Prezintă: prof. dr. Dan Brudaşcu
	ora 19.00
Recital cameral
Terebesi Bea – flaut 	  Farkas Szabolcs - chitară

Miercuri, 21 octombrie

ora 18.00
Festivalul CLUJUL DE ALTĂDATĂ
Spectacol de dans baroc
Ansamblul PASSEGGIO, Cluj-Napoca

Joi, 22 octombrie

ora 16.00
Vernisaj expoziţie personală de pictură 
Viorica Tilicea

ora 18.00
ACTIVITĂŢI CULTURAL – SPIRITUALE
în parteneriat cu 
Asociaţia „Joseph Network International”


Duminică, 25 octombrie

             ora 10.00
ACTIVITĂŢI CULTURAL- SPIRITUALE 
în parteneriat cu 
Asociaţia „Joseph Network International” DIN AGENDA CASEI DE CULTURA CLUJ-NAPOCA

Luni, 05 octombrie
	ora 18.30
Săptămâna Filmului European, 
Ediţia a II-a, Cluj-Napoca, 5-10 octombrie 2009
Ţarul Ivan îşi schimbă meseria (Rusia, 1973)
Regie: Leonid GAIDAI

Marţi, 06 octombrie
	     ora 18.30
Săptămâna Filmului European
Mar Nero (Italia, 2008)
Regie: Frederico BONDI

Miercuri, 07 octombrie
	 ora 13.30
Vernisajul expoziţiei: Domesticon şi Ieroglife (expoziţie de iconografie veche şi contemporană) – Galeria Ioan SIMA
Autor: Mălina MÎNDRU
Prezintă: Prof. Adrian COROJAN
        Marius BENŢA
ora 16.00
Lansare de carte: Dicţionar Enciclopedic: Persona-lităţi române şi faptele lor 1950-2000 (vol XXXIII - XXXVII), autor: Constantin Toni DÂRŢU
Acţiune în parteneriat cu Liga Scriitorilor din Ro-mânia şi Uniunea Naţională Vatra Românească
Moderator: Al. Florin ŢENE, Preşedintele Ligii Scriitorilor din România 
ora 18.30
Săptămâna Filmului European


Singurătatea alergătorului de cursă lungă (Marea Britanie, 1962),
Regie: Tony RICHARDSON

Joi, 8 octombrie
ora 18.00
ACTIVITĂŢI CULTURAL – SPIRITUALE, în parteneriat cu Asociaţia „Joseph Network International”
ora18.30
Săptămâna Filmului European 
Meandre (România, 1966),
Regie: Mircea SĂUCAN

Vineri, 09 octombrie
ora 13.30
Vernisajul expoziţiei de pictură John Franklin GERRARD (SUA) – Galeria Excelsior
Prezintă: Prof. Adrian COROJAN
       Antoniu COSTIN, ziarist

IN MEMORIA LUI CEZAR IVANESCU

La Muzeul de Istorie din Aiud a avut loc deschiderea expoziţiei documentare In memoriam: Cezar Ivănescu. Organizatorii expoziţiei, Centrul Cultural "Liviu Rebreanu", Fundaţia Inter-Art Aiud şi Casa de Cultură a Studenţilor Cluj-Napoca reprezentaţi prin d-nii Ioan Hădărig, Ştefan Balog şi d-ra Mira Marincaş împreună cu iniţiatoarea şi coordonatoarea proiectului, pictoriţa Aurelia Călinescu din Sibiu au încercat să reconstituie prin documente şi imagini, pagini de manuscris şi extrase de presă, fotografii şi declaraţii, aspecte din creaţia şi viaţa marelui poet aducându-i totodată un omagiu prin alăturarea picturii, graficii, fotografiei celor 34 de artişti contemporani participanţi ai acestui art-eveniment. 
În cuvântul de deschidere, d-nul Ioan Hădărig a punctat câteva din evenimentele importante organizate de Centrul Cultural şi Fundaţia Inter-Art alături de care se numără şi această manifestare închinată memoriei poetului Cezar Ivănescu. 


UN NOU FESTIVAL CINEMATOGRAFIC LA CLUJ: AL FILMULUI DE COMEDIE


”Comedy Cluj” va reuni 70 de productii, care vor fi proiectate in perioada 10-18 octombrie in principalele trei cinematografe din municipiu. La sectiunea competitie sunt inscrise filme de pana la trei ani vechime. Festivalul va avea doua jurii, pentru sectiunile lung si scurtmetraj, presedinti fiind regizorii Ivan LeMoine si Paul Negoescu. Invitatii speciali vor fi actorii Marin Moraru si Tora Vasilescu, care vor primi premii de excelenta. Prima editie a Festi valului International de Film de Comedie de la Cluj se deschide cu
 vizionarea filmului "Vacanta domnului Hulot", celebră producţie franceză din anii '50.

UN CD CU CANTECE RITUALE

Sub egida Fundatiei Culturale „TerrArmonia” a iesit de curand un CD intitulat „Praguri”, continand muzica vocala traditionala din Salaj interpretata de Ansamblul „Icoane” condus de Ioan Bocsa, parteneri in derularea proiectului fiind Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Salaj si Academia de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj – Napoca, cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National. Materialul cuprins pe acest CD a fost selectat, conform realizatorilor, din peste o mie de productii muzicale acoperind „intreg ciclul vietii, cuprinzand cantece rituale ce insotesc marile praguri ale trecerii omului prin viata: catanie, casatorie, munca, moarte”. De pe acest CD, printre altele, puteti asculta cantece din Ciocmani, Mesesenii de Sus, Dersida, Chechis, Stupini, Simisna, Mesteacan, Baica, Ugrutiu ori bocete din Galaseni, Nadis, Chichisa, Chendrea, Ruginoasa. 


Noua stagiune clujeana

Filarmonica de Stat "Transilvania" din Cluj Napoca isi incepe astazi (ora 19.00), stagiunea, cu un concert care include lucrari moderne si contemporane semnate de Sigismund Toduta, Mihai Mitrea Celarianu, Calin Ioachimescu si Theodor Grigoriu. La Opera Nationala Romana Cluj-Napoca, astazi (ora 19.00), are loc reprezentatia operei "Otello" de Verdi, regia Mihai Maniutiu, cu invitati straini, cu ocazia implinirii a 90 de ani ai institutiei

 In Cluj si Salaj FESTIVAL DE FOLCLOR AL GRPARILOR ETNICE 
	Cea de-a XI-a editie a Festivalului folcloric „Szent Istvan” (Sfantul Stefan), festival international de folclor autentic al gruparilor etnice si al culturilor regionale europene, organizat de Fundatia Bibliotecara Heltai Gaspar, Ansamblul Folcloric Szarkalab din Cluj-Napoca, in parteneriat cu Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National (MCCPN), Compartimentul pentru Interculturalitate, a avut loc in perioada 20-24 august in cateva localitati din judetul Cluj si Salaj: Vlaha, Huedin, Chidea, Jebucu, Sancraiu. La festival au participat 13 ansambluri artistice din sase tari, Italia, Croatia, Serbia, Slovacia, Ungaria si Romania, la care s-au atasat formatii si grupuri traditionale locale, noteaza Agerpres. Festivalul Folcloric „Szent Istvan” contribuie de mai bine de zece ani la pastrarea si valorificarea tezaurului folcloric propriu, la constientizarea importantei valorilor specifice, la promovarea spiritului de toleranta si respect fata de alternativele valorice, la asigurarea conditiilor pentru statornicirea relatiilor interculturale si de prietenie dintre diverse comunitati etnice din Europa. 

FESTIVAL INTERJUDETEAN DE FOLCLOR TRANSILVAN

Ansamblul folcloric „Plaiuri salajene” din Horoatu Crasnei, ansamblu condus de inv. Ioan Sur, a participat recent la a IX-a editie a Festivalului interjudetean de folclor „Mugurel de cantec si de joc” care a avut loc in comuna Mihai Viteazul din judetul Cluj, la festival participand si ansambluri din judetele Cluj, Mures, Alba si Maramures, precum si din Ungaria. Ansamblul din Horoatu Crasnei – cu dansatorii, cu orchestra condusa de Marin Mitrasca, cu solistele Luminita Tulbure, Deisa Buzgau si Bianca Bicazan – a incantat publicul prezent, lucru demonstrat si de faptul ca prestatia sa a fost rasplatita cu „Diploma de onoare” a festivalului

INSTITUŢII CULTURALE ARDELENE SI FOLCLORUL AUTENTIC

Fundatia Culturala TerrArmonia - Filiala Cluj, in parteneriat cu Academia de Muzica „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca si Centrul Judetean pentru Promovarea si Conservarea Culturii Traditionale Salaj deruleaza Proiectul cultural „Radacini”, realizat cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National , avand ca obiectiv principal cresterea gradului de cunoastere a folclorului muzical traditional salajean. Dintre cele mai importante activitati realizate pana in prezent amintim: - selectionarea celor mai reprezentative productii muzicale folclorice (din peste 1000 de piese culese din teren de catre echipa Fundatiei TerrArmonia in ultimii patru ani), reprezentand genuri muzicale precum colinda, cantecul de seceris, cantecul de mireasa, cantecul de catanie si bocetul; - insusirea de catre Ansamblul de Muzica Traditionala Romaneasca ICOANE a acestui repertoriu, pastrand caracteristicile stilistice de interpretare prin respectarea stricta a autenticitatii melodiilor, a textelor literare si a emisiei specifice zonale; - inregistrarea de catre Ansamblul de Muzica Traditionala Romaneasca ICOANE, in Studioul Academiei de Muzica „Gheorghe Dima”, a 20 dintre cele mai valoroase piese muzicale din Salaj, in vederea editarii unui CD. 


CASA DE CULTURA DIN CLUJ-NAPOCA VA PREZINTA AGENDA CULTURALA:

Miercuri, 24 iunie
              ora 11.00
Cenaclul Literar „Vasile Sav”, care cuprinde
- Medalionul literar „Memoria calendarului - M. Eminescu” - vorbeşte despre viaţa şi opera poetului naţional prof. Maria ŢĂMBRESCU şi Al. Florin ŢENE.
-   Evocarea: ”Veturia Goga - 30 de ani de la moarte”
Prezintă: prof. dr. Dan BRUDAŞCU, redactor şef al revistei ”Cetatea culturală”, director al Casei de cultură a municipiului Cluj-Napoca

- Mini-concert pe versuri eminesciene susţinut de grupul vocal „Speranţa”, condus de prof. Modest VIŞOIU, din cadrul Centrului de Zi pentru vârstnici nr.2.
- Medalionul literar „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris”, în cadrul căruia Al. Florin ŢENE va prezenta cartea „ARTUR SILVESTRI - Vocaţia Căii Singuratice”, de Cleopatra LORINŢIU.
- Medalionul literar „Eminescu, cutia de rezonanţă a sufletului românesc”, în cadrul căruia Ionel ANDRAŞONI, Florin VERDEŞ, Persida RUGU, Titina Nica ŢENE, Eugen COŢA, Vasile B. GĂDĂLIN , Al. Florin ŢENE, Gavril MOISA vor citi poezii dedicate marelui Eminescu.
- Discuţii.
		ora 16.00 
Simpozion: Posteritatea tribunului moţilor
Comunicări:
- Sărbătoarea naşterii crăişorului Iancu
Prezintă: prof. Victor BERCEA
- Un autor maghiar despre Avram Iancu 
Prezintă: prof. dr. Dan BRUDAŞCU
Joi, 25 iunie
ora 18.00 – 20.00
ACTIVITĂŢI CULTURAL - SPIRITUALE, în parteneriat cu Asociaţia „Joseph Network International”.
Sâmbătă, 27 iunie

ora 12-14.00
”Dialogul generaţiilor” – în parteneriat cu Facultatea de comunicare şi relaţii publice, Bucureşti.
Duminică, 28 iunie
             ora 10.00 – 13.00
ACTIVITĂŢI CULTURAL - SPIRITUALE, în parteneriat cu Asociaţia „Joseph Network International”.

Cea mai mare revistă culturală din România

Cea mai mare revista culturală editată în România este Philobiblon (http://www.bcucluj.ro/philo/). Fondată în 1996, revista este publicată în limba engleză de Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, în colaborare cu Universitatea “Babeş-Bolyai” şi cu Editura Presa Universitară Clujeană. Ultimul număr are 670 pagini!
Este cunoscută mai bine în străinătate, decât în România - peste 100 de mari biblioteci din lume deţin colecţia ei. Unicitatea revistei se datorează modului organic în care redacţia concepe îmbinarea consecventă, exigentă şi transdisciplinară a tematicilor existenţiale, istorice, ştiinţifice şi culturale majore şi actuale.
Tematicile sunt tratate aici din perspectiva mai multor discipline ştiinţifice, însă aşa fel încât – privite în ansamblu – abordările oferă temelor un orizont cu totul special, nou şi de sine stătător, conturat prin lumina confluenţei şi a dialogului contribuţiilor. Revista este acreditată de Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior din România, în categoria B+, iar studiile sale sunt preluate şi difuzate în toată lumea, integral, de baza internaţională de date EBSCO! (http://web.ebscohost.com).
Pentru publicul “intern”, redacţia editează, începând cu anul 1998, antologia în limba română - Hermeneutica Bibliothecaria (http://www.bcucluj.ro/philo/antolog.html). 


TIFF – Festivalul de Film Transilvania aflat la cea de a 8-a ediţie.

 TIFF – Festivalul de Film Transilvania aflat la cea de a 8-a ediţie. Cinematografele tradiţionale ale festivalului, Republica, Arta, Victoria şi Echinox, dar şi alte locaţii noi precum Cinema City din cadrul Iulius Mall, Taverna, Humanitas, Sala Auditorium (din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai) îşi aşteaptă publicul dornic de filme cu peste 900 de proiecţii.
Marea deschidere a festivalului va avea loc astăzi de la ora 19.00, în prezenţa preşedintelui TIFF, Tudor Giurgiu, a directorului artistic Mihai Chirilov şi, nu în ultimul rând, a primarului Cluj-Napoca, Sorin Apostu. Discursul de deschidere va fi urmat de proiecţia filmului Amintiri din Epoca de Aur, produs şi scris de Cristian Mungiu şi regizat de Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu şi Cristian Mungiu, primit cu interes la Cannes în urmă cu numai câteva zile.

Sâmbătă, 30 mai, începând cu ora 11.00, la cinema VICTORIA, nu trebuie ratat filmul eveniment Il Divo, o proiecţie specială în cadrul unei secţiuni noi şi provocatoare, Figuri Politice. Câştigător al Marelui Premiu al Juriului la Cannes 2008, Il Divo, regizat de Paolo Sorrentino, este un portret al legendarului politician italian Giulio Andreotti, fost prim-ministru şi senator pe viaţă, ales în 7 legislaturi consecutive ale Parlamentului italian după înfiinţarea acestuia în 1946. De la ora 17.00, la TIFF Meeting Point (curtea interioară a Muzeului de Artă), publicul festivalier este invitat la dezbaterea Cinema şi Politică, concentrată pe relaţia dintre film, realitate şi politică, ţinându-se cont de temele extrem de actuale pentru societatea românească 

AGENDA CULTURALA CLUJEANA

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca îi invită pe cei interesaţi să ia parte la evenimentele şi manifestările incluse în agenda culturală a săptămânii 25-31 mai a.c. Astfel, luni vor putea fi urmărite expunerile despre sănătate susţinută de dr. Liana DEAC, iar, de la ora 17.00, cea intitulată Între avangardă şi neoclasicism, dedicată centenarului naşterii poetului maghiar RADNÓTI Miklós. Expunerea aparţine dr. BALÁZS Imre József, de la Facultatea de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai. În continuare, Trupa de teatru literar universitar „THÉ Trupp”, coordonată de prof. univ. dr. Egyed Emese, va susţine un microrecital poetic, în limba maghiară, iar Iulia Petra Balu, membră a trupei de teatru „Arca lui Noe” a Casei de cultură, va prezenta versiunea românească, datorată lui Dan Brudaşcu, a unora dintre creaţiile poetice ale ilustrului poet maghiar.
Marţi, 26 mai, prof. Gheorghe VĂSARU va prezenta câteva repere istorice ale Beijing-ului, iar farmacistul Ioan Marinescu va vorbi despre boala Alzheimer.
Marţi şi miercuri, cinefilii sunt invitaţi la Cinemateca TIFF în cadrul căreia vor fi prezentate câteva dintre filmele regretatului regizor Mircea SĂUCAN. Pe marginea creaţiei sale şi a filmelor prezentate va vorbi Claudiu GROZA, redactor al revistei „Tribuna”.
Miercuri, cu începere de la ora 11.00, la Grădina Botanică din Cluj-Napoca, va avea loc şedinţa lunară a cenaclului literar „Vasile Sav”.

„FESTIVALUL NAŢIONAL DE TEATRU PENTRU ELEVI ŞI STUDENŢI”

	Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca, în parteneriat cu trupa de teatru VICEVERSA a Liceului „Mihai Eminescu”, organizează, în perioada 8 – 10 mai 2009, ediţia I-a a Festivalului Naţional de Teatru VICEVERSA, la care sunt invitate trupe de teatru din Bucureşti, Ploieşti şi municipiul gazdă. Manifestarea este prilejuită de împlinirea a 5 ani de activitate a trupei de teatru a Liceului M. Eminescu. 
	În program sunt prevăzute spectacole – în special comedii – susţinute de trupele „Arka lui Noe” – Bucureşti şi Cluj-Napoca, „Erra” – Ploieşti, „Faţă în faţă”a Colegiului Naţional „George Coşbuc”, precum şi trupa Liceului Teoretic „L. Blaga”, ambele din Cluj-Napoca.

	
			
					
					
					
			
	Festivalul International de Film Transilvania 2009

A opta editie a Festivalului International de Film Transilvania va avea loc in perioada 29 mai - 7 iunie la Cluj Napoca, urmand ca anumite filme din selectia TIFF 2009 sa fie reluate in Bucuresti in perioada 8 - 15 iunie si la Sibiu in perioada 16 - 21 iunie. Organizatorii Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) organizat la Cluj-Napoca, au anuntat, marti, ca ii vor acorda regizorului Dan Pita Premiul pentru Intreaga Cariera la sectiunea 3x3, transmite NewsIn. 
"Dan Pita este unul dintre cei trei regizori care vor fi omagiati anul acesta la Festivalul International de Film Transilvania (TIFF), in cadrul sectiunii 3x3. Deja traditionala, sectiunea isi propune sa prezinte publicului, in fiecare an, trei regizori de valoare din cinematografia autohtona si internationala. Daca in 2008 au fost proiectate filmele unor nume celebre precum Pen-Ek Ratanaruang, Victor Erice si Alexandru Tatos, de data aceasta, alaturi de Dan Pita, vor fi celebrati Paul Morrissey si Mika Kaurismaki. Celebrului regizor roman ii va fi acordat anul acesta Premiul pentru Intreaga Cariera. Trofeul ii va fi decernat in cadrul Galei de Inchidere a festivalului, din data de 6 iunie", se arata intr-un comunicat emis de organizatorii TIFF.

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca 

 Ediţia din aprilie a Serilor literare ale revistei „Cetatea Culturală” de Vineri, 10 aprilie a.c., cu începere de la ora 17.00 cuprinde următoarele:
- Aniversarea cunoscutului universitar şi exeget literar V. FANACHE la împlinirea vârstei de 75 de ani
Prezintă: Constantin CUBLEŞAN, Miron SCOROBETE şi Ion CRISTOFOR;
- Amintiri cu şi despre Teohar MIHADAŞ
Prezintă: dr. Teodor TANCO;
- Moment poetic: susţinut de Flavia TEOC, Persida RUGU, Ionuţ ŢENE, Valeriu VARVARI;
- Miniconcert de chitară în interpretarea lui Vlad VĂLEAN, Bogdan COSTEA şi Cezar CÎMPEANU, de la Academia de Muzică „G. Dima”; 
- Din poezia pascală românească - moment poetic în interpretarea Iuliei-Petra BALU membră a trupei de teatru „Arca lui Noe” a Casei de cultură.
	Serile literare ale „Cetăţii culturale” sunt realizate de Casa de cultură în parteneriat cu redacţia revistei „Cetatea Culturală” şi sunt coordonate de Cenaclul literar al instituţiei.
De la ora 18.30, va avea loc expunerea cu tema: Niveluri de realitate şi non-reducţionism – Jung, Pauli, Lupasco, prezentată de acad. Basarab NICOLESCU, Cetăţean de onoare al municipiului Cluj-Napoca

CASA DE CULTURAAMUNICPIULUI CLUJ-NAPOCA
Săptămâna 6 – 12 aprilie 2009

Luni, 6 aprilie
		ora 16.00
Expunerea: Sfântul Vasile cel Mare
Prezintă: Pr. Simion CRISTEA
	ora 17.00
Expunerea: Silvoterapia
Prezintă: prof . dr. George PETRESCU

	 ora 19.00
Spectacol de teatru: „Proştii sub clar de lună” comedie după de T. Mazilu, în interpretarea trupei „Arca lui Noe” a Casei de cultură
Marţi, 7 aprilie
            ora 16.00
Expunerea: Previziuni astrologice pentru Vasile VOICULESCU
Prezintă: Alin POP
ora 17.00
Expunerea: Fisiunea nucleară şi aplicaţiile ei
Prezintă: prof. dr. Decebal CIURCHEA
ora 18.30
„Veniţi să ne închinăm!”
Serată muzicală pascală, susţinută de corurile Eufonia şi Cantabile ale Casei de Cultură, cu participarea baritonului Horaţiu RUŞTI, de la Opera Română din Cluj-Napoca, a Iuilei Petra Balu şi Siminei FAUR, recitatoare, membre ale trupei de teatru „Arca lui Noe”, perecum şi a lui Vlad VĂLEAN, Bogdan COSTEA, Cezar CÎMPEANU şi Marian BĂLAN, chitară
Dirijor: prof. Adrian COROJAN
Spectacol realizat în parteneriat cu Academia de Muzică „G. DIMA” Ansamblul Coral „Voci Transilvane” şi Şcoala de Muzică „Augustin BENA” din Cluj-Napoca

Miercuri, 8 aprilie
ora 16.00
Expunerea: Premiile Nobel pentru ştiinţă în 2008
Prezintă: prof. dr. doc. Petru DEREVENCO
ora 17.00
Expunerea: Despre unicitate în lume
Prezintă: Dr. Mihai ŞERBAN
Multiculturalitate în spaţiul transilvan:
Spectacol muzical-coregrafic susţinut de grupuri şi formaţii artistice tradiţionale ţigăneşti din judeţul Cluj
Manifestare realizată în parteneriat cu Centrul judeţean pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale Cluj
Joi, 9 aprilie
ora 18.00
Activităţi cultural- spirituale în parteneriat cu Asociaţia „Joseph Network International”
Vineri, 10 aprilie
ora 17.00
Serile literare ale revistei „Cetatea Culturală”
V. FANACHE – 75
Prezintă: Constantin CUBLEŞAN, Miron SCOROBETE, Ion CRISTOFOR
Amintiri cu şi despre Teohar MIHADAŞ
Prezintă: Teodor TANCO
Moment poetic: susţinut de Flavia TEOC, Persida RUGU, Ionuţ ŢENE, Victor ŢARINĂ
Miniconcert de chitară
În interpretarea lui Vlad VĂLEAN, Bogdan COSTEA, Cezar CÎMPEANU şi Marian BĂLAN
Din poezia pascală românească - moment poetic în interpretarea Iuliei-Petra BALU şi Siminei FAUR, membre ale trupei de teatru „Arca lui Noe” a Casei de cultură
		ora 18.30
Expunerea: Niveluri de realitate şi non-reducţionism –
Jung, Pauli, Lupasco
Prezintă: Acad. Basarab NICOLESCU, Cetăţean de onoare al municipiului Cluj-Napoca


CASA DE CULTURA A MUNICIPIULUI CLUJ NAPOCA ANUNTA DIN PROGRAM:

Miercuri 1 aprilie
ora 16.00
Expunere: Ridicarea Atlantidei
Prezintă: Lucian ILEA
ora 17.00
Expunere: Flora de primăvară a plaiurilor româneşti
Prezintă: prof. dr. Viorel SORAN

Joi, 2 aprilie
ora 18.00
Activităţi cultural- spirituale
În colaborare cu Asociaţia Joseph Network International

Vineri, 3 aprilie
ora 12.00
Vernisajul expoziţiei de pictură a membrilor „Atelierului 11”

Duminică, 5 aprilie
ora 10.00
Activităţi cultural- spirituale
În colaborare cu Asociaţia Joseph Network International
 CASA DE CULTURA A MUNICIPIULUI CLUJ-NAPOCA ANUNTA:

Luni, 30 martie ora 16.00 Expunerea: Mărturii din Gulagul românesc Prezintă: dr. Traian NEAMŢU, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici ora 17.00 Expunerea: Fenomene biologice la frontiera ştiinţei II Prezintă: Ioan COLCEAR, cercet. şt.   Marţi, 31 martie 		ora 16.00 Expunerea: Teoria evoluţiei în viziunea sofiologiei Prezintă: dr. Mihai ŞERBAN 	ora 17.00 Expunerea: Rolul Francmasoneriei în istoria română modernă Prezintă: dr. Tudor SĂLĂGEANU, Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei ora 18.30 Cinemateca: Film: Balanţa, regia Lucian Pintilie 

LA CASA DE CULTURAA MUNICIPIULUI CLUJ-NAPOCA

Luni, 16 martie
		ora 16.00
Expunerea: Sfântul Dionisie Exiguul şi cronologia erei creştine
Prezintă: Pr. Simion CRISTEA
ora 17.00
Expunerea: „Dimensiunea românească a existenţei” în viziunea lui Mircea VULCĂNESCU - II
Prezintă: prof. Maria FLORESCU

Marţi, 17 martie
		ora 16.00
Expunerea: Fericirea – un dar sau o angajare?
Prezintă: prof. Luciana VLAD
		ora 16.30
Vernisajul expoziţiei de desen şi pictură „Copii şi fascinaţia culorii” a elevilor Bogdana Ioana CHIŞ, clasa a II-a C (Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”) şi Kevin TĂTAR, clasa a III-a B (Şcoala Generală „Constantin Brâncuşi”), precum şi spectacolul susţinut de elevi ai clasei a II-a C de la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, Cluj-Napoca
  ora 17.00
SPECTACOL DE MUZICĂ ŞI POEZIE
Prezentat de elevi de la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” şi ai Şcolii generale „Constantin Brâncuşi” Cluj-Napoca, coordonaţi de înv. Floarea ROSTOGOL şi Dana APOSTOAIE

ora 18.30
Cinemateca:
Film: Gară pentru doi, regia Eldar Riazonov
Prezintă: Demostene Şofron – redactor la cotidianul Făclia

Miercuri, 18 martie
		ora 16.00
Expunerea: 2009 – anul internaţional al astronomiei
Prezintă: Liviu MIRCEA, cercetător ştiinţific la Observatorul Astronomic Cluj-Napoca
ora 17.00
Expunerea: Incursiune personală în geografia sacră a Olteniei
Prezintă: prof. Adrian COROJAN

Joi, 19 martie
	Ora 18.00
Activităţi cultural spirituale, în parteneriat cu Asociaţia Joseph Network International 

Sâmbătă, 21 martie
ora 17.00
Balul de sâmbătă seara, în parteneriat cu Centrele de Zi pentru Vârstnici nr. 1 şi nr. 2


PROGRAMUL CASEI DE CULTURA A MUNICIPIULUI CLUJ-NAPOCA

Sâmbătă, 7 martie
ora 17.00
Spectacol de teatru prezentat de trupa „Arca lui Noe” a Casei de cultură a municipiului Cluj-Napoca
Premieră: Proştii sub clar de lună, comedie de Teodor Mazilu

ora 19.00
Spectacolul muzical coregrafic „Pentru că e primăvară!” prezentat de elevii Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda”, Cluj-Napoca


Luni, 9 martie
	ora 16.00
Expunerea: Interactiv despre sănătate
Prezintă: dr. Liana DEAC, medic primar
ora 17.00
Expunerea: Ecouri literare ale Revoluţiei de la 1848
Prezintă: prof. dr. Teodor POPA

Marţi, 10 martie
	     ora 16.00
Stela şi invitaţii ei:
Expunerea: Apa vie – secretul tinereţii
Prezintă: Viorica GRIGORE
ora 17.00
Expunerea: Istoria tiparului coreean
Prezintă: Yong Suk PARK, director al Centrului Cultural Coreean

Marţi, 10 martie – Vineri, 13 martie
 ora 18.30

Zilele filmului polonez

În parteneriat cu Şcoala de Film, Teatru şi Televiziune din Łodź, Polonia şi Institutul Polonez din România

Miercuri, 11 martie
	     ora 16.00
Expunerea: O „oră” de esperanto în 10 minute
Prezintă: Iulia SZIGMOND, Liviu BARDI, Lajos ASZTALOS
 ora 17.00
Expunerea: Relaţii culturale româno-poloneze în perioada
interbelică
Prezintă: dr. Dan BRUDAŞCU

Vineri, 13 martie
ora 17.00
Şedinţa lunară a Cenaclului literar „Teohar Mihadaş”
Fonoteca de aur: Moment poetic Teohar Mihadaş
Recital poetic susţinut de membri ai trupei de teatru „Arca lui Noe” a Casei de cultură
Lansarea volumului „Scara de lumină” de Vasile Mic (Satu Mare), prezintă: Ion Cristofor
Invitaţi: Horea BĂDESCU, Flavia TEOC, Dumitru CERNA, Vasile MIC
Moderator: Dr. Dan BRUDAŞCU

Duminică, 15 martie

În parteneriat cu publicaţia online NAPOCANEWS	        

             ora 14.00
Simpozion: „Avram IANCU – modelul revoluţionarului român”
Comunicări: 
Avram IANCU, conducător al Ţării Moţilor şi simbol al românilor transilvăneni
Prezintă: Ionuţ TENE, director editor Napocanews

PROGRAMUL CASEI DE CULTURA A MUNICIPIULUI CLUJ-NAPOCA

Sâmbătă, 7 martie
ora 17.00
Spectacol de teatru prezentat de trupa „Arca lui Noe” a Casei de cultură a municipiului Cluj-Napoca
Premieră: Proştii sub clar de lună, comedie de Teodor Mazilu

ora 19.00
Spectacolul muzical coregrafic „Pentru că e primăvară!” prezentat de elevii Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda”, Cluj-Napoca


Luni, 9 martie
	ora 16.00
Expunerea: Interactiv despre sănătate
Prezintă: dr. Liana DEAC, medic primar
ora 17.00
Expunerea: Ecouri literare ale Revoluţiei de la 1848
Prezintă: prof. dr. Teodor POPA

Marţi, 10 martie
	     ora 16.00
Stela şi invitaţii ei:
Expunerea: Apa vie – secretul tinereţii
Prezintă: Viorica GRIGORE
ora 17.00
Expunerea: Istoria tiparului coreean
Prezintă: Yong Suk PARK, director al Centrului Cultural Coreean

Marţi, 10 martie – Vineri, 13 martie
 ora 18.30

Zilele filmului polonez

În parteneriat cu Şcoala de Film, Teatru şi Televiziune din Łodź, Polonia şi Institutul Polonez din România

Miercuri, 11 martie
	     ora 16.00
Expunerea: O „oră” de esperanto în 10 minute
Prezintă: Iulia SZIGMOND, Liviu BARDI, Lajos ASZTALOS
 ora 17.00
Expunerea: Relaţii culturale româno-poloneze în perioada
interbelică
Prezintă: dr. Dan BRUDAŞCU

Vineri, 13 martie
ora 17.00
Şedinţa lunară a Cenaclului literar „Teohar Mihadaş”
Fonoteca de aur: Moment poetic Teohar Mihadaş
Recital poetic susţinut de membri ai trupei de teatru „Arca lui Noe” a Casei de cultură
Lansarea volumului „Scara de lumină” de Vasile Mic (Satu Mare), prezintă: Ion Cristofor
Invitaţi: Horea BĂDESCU, Flavia TEOC, Dumitru CERNA, Vasile MIC
Moderator: Dr. Dan BRUDAŞCU

Duminică, 15 martie

În parteneriat cu publicaţia online NAPOCANEWS	        

             ora 14.00
Simpozion: „Avram IANCU – modelul revoluţionarului român”
Comunicări: 
Avram IANCU, conducător al Ţării Moţilor şi simbol al românilor transilvăneni
Prezintă: Ionuţ TENE, director editor Napocanews

DOUA IMPORTANTE EXPUNERI LA CASA DE CULTURA DIN CLUJ

Luni, 2 martie
ora 16.00
Expunerea: Clujeni sub cupola Academiei Române
Prezintă: Acad. prof. univ. dr. Ionel HAIDUC, preşedintele Academiei Române
ora 17.00
Expunerea: Programul naţional şi democratic al generaţiei
paşoptiste: de la idealuri la împliniri (1848-1859)
Prezintă: prof. univ. dr. Ioan BOLOVAN, Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş Bolyai, Cluj-Napoca
  

9 decenii de spiritualitate românească la Cluj

Deplin încrezători în justeţea cauzei lor, după deciziile istorice luate în martie, noiembrie şi respectiv la 1 Decembrie 1918, românii din toate provinciile integrate în structura noului stat naţional unitar român nu au mai aşteptat acceptul marilor puteri spre a trece la demararea unor măsuri şi reforme care să le permită o nouă organizare a vieţii lor sociale, culturale, religioase sau în domeniul educaţiei.
Ca urmare a acestui fapt, clujenii, spre exemplu, au reuşit, la 19 ianuarie 1919, instalarea primei administraţii publice româneşti, fapt care a dat noi dimensiuni şi semnificaţii demersurilor lor în celelalte domenii socio-umane, de preluare a unor instituţii create şi subordonate defunctului imperiu dualist austro-ungar.
Tot în anul 1919, se consemnează, cu sprijinul şi sub îndrumarea directă a Consiliului Dirigent al Transilvaniei, înfăptuirea şi a altor acţiuni ferme pe linia afirmării populaţiei majoritare clujene în sfera culturii şi educaţiei. Ca momente şi repere majore ale acestor eforturi excepţionale au fost cele legate de preluarea conducerii Universităţii clujene, precum şi de înfiinţarea primelor licee româneşti în oraşul de pe Someş.
La împlinirea a 90 de ani de la aceste momente istorice, Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca, în parteneriat cu Academia Română, Institutul de Istorie „George Bariţiu” şi Inspectoratul Judeţean Şcolar Cluj, organizează, la sediul său din Piaţa Unirii nr. 24, etaj I, luni, 23 februarie 2009, cu începere de la ora 16.00, simpozionul cu tema: „1919 – anul marilor întemeieri pentru cultura şi învăţământul clujean”. 
În cadrul acestuia prof. univ. dr. Nicolae Edroiu, membru corespondent al Academiei Române, directorul Institutului de Istorie „George BARIŢIU” al Academiei Române, va susţine comunicarea: „Semnificaţia culturală a întemeierii Universităţii din Cluj”. Profesorul Victor Moldovan, de la Colegiul naţional „George Coşbuc”, va vorbi despre Primele licee româneşti din Cluj – Liceul Regina Maria, iar comunicarea susţinută de doamnele prof. Ani POPESCU şi Gabriela NOVĂCESCU, de la Colegiul naţional „George Bariţiu” se intitulează 9 decenii de spiritualitate românească la Cluj.

COMUNICAT

	La Cluj-Napoca, pentru a stimula interesul pentru literatură, pentru a oferi o nouă posibilitate de afirmare tinerilor poeţi şi scriitori, ca urmare a parteneriatului dintre Casa municipală de cultură, revista “Cetatea Culturală” şi Asociaţia “Art Verba”, a luat, recent, fiinţă Cenaclul literar “Teohar Mihadaş”. Patronul spiritual al cenaclului este unul dintre cei mai de seamă poeţi clujeni ai secolului XX, figură emblematică a rezistenţei împotriva totalitarismului şi dictaturii, victimă a Gulagului comunist şi luptător consecvent pentru apărarea identităţii şi demnităţii neamului său, remarcabil reprezentant al spiritualităţii aromâne şi româneşti.
	Prima şedinţă, sub noua denumire, a Cenaclului va avea loc vineri, 13 februarie a.c, începând de la ora 17.00, la Casa municipală de cultură, Piaţa Unirii nr. 24, etaj I. Programul acesteia cuprinde un medalion literar Teohar Mihadaş, prezentat de poetul Horea Muntenuş, unul dintre colaboratorii foarte apropiaţi ai Maestrului după Revoluţia din 1989. Medalionul va fi urmat de un concert de chitară susţinut de Emeric Imre. Petra-Iulia Balu, componentă a trupei de teatru “Arca lui Noe” a Casei municipale de cultură, va prezenta un moment poetic recitând din poezia românească modernă. Emeric Imre este prezent şi în cadrul rubricii “atelier”, unde va citi din propria sa creaţie poetică.
	Invitaţii acestei ediţii a Cenaclului literar “Teohar Mihadaş” sunt scriitorii Horea Muntenuş, Dan Marius Drăgan, Adina Ungur, Paul Duma şi Florin Constantin Verdeş.
	Moderatorul activităţii cenacliere va fi Mircea Sabin Rus.
	Cenaclul literar “Teohar Mihadaş” este coordonat de Daniela Gâfu.
	Organizatorii adresează invitaţia tuturor clujenilor, tuturor celor care scriu sau iubesc literatura să participe la întâlnirile Cenaclului, urmând ca la ediţiile sale viitoare să îşi poată prezenta creaţiile proprii sau să sugereze activităţi care să corespundă interesului şi aşteptărilor lor. Cenaclul “Teohar Mihadaş” este conceput ca un loc de prezentare şi dezbatere a creaţiilor literare de orice gen, urmărind a sprijini şi încuraja literatura de calitate. El se adresează tuturor creatorilor, indiferent de vârstă sau alte criterii.
	Materialele prezentate şi discutate la şedinţele Cenaclului literar “Teohar Mihadaş” vor fi publicate şi în paginile revistei “Cetatea Culturală”.


DIRECTOR,
Dr. Dan BRUDAŞCU

COMUNICAT


La 24 ianuarie se împlinesc 150 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române sau „Unirea cea mică”, eveniment major în destinul poporului român. Pentru a marca acest moment istoric, Casa municipală de cultură Cluj-Napoca realizează, vineri, 23 ianuarie a.c., cu începere de la ora 18, spectacolul omagial sub genericul „150 de ani de la Unirea Principatelor Române”. În cadrul acestuia, ansamblul coral Voci Transilvane, dirijat de Adrian Corojan, va interpreta cântecele patriotice: „Hora Unirii”, „Pe-al nostru steag” şi „Ce-ţi doresc eu ţie”, Petruţa-Iulia Balu şi Mihai Fânariu, componenţi ai trupei de teatru Arca lui Noe, vor susţine un moment poetic pe versurile lui Andrei Mureşeanu, Alexandru Sihleanu, Vasile Alexandri şi George Coşbuc, iar cunoscutul violonist Ştefan Ioanovici va interpreta „Balada” de Ciprian Porumbescu şi „Serenada” de Dumitru G. Kiriac.
Partea a doua a spectacolului va debuta cu un joc mocănesc, prezentat de membrii Ansamblului „Doina Clujului” (instructor coregraf Ovidiu Moldovan) şi va mai cuprinde cântece populare interpretate de grupul vocal bărbătesc şi grupul vocal de fete, care compun Grupul muzical „Buciumul” (director: ing. Marcel Huţuşoru, dirijor: prof. Ştefan Ioanovici), ca şi de soliştii Raluca Paşcalău, Viorel Dodea, Sorina Lăpuşte, Adrian, Buza, Ghiţă Baciu, Loredana Hancz, Claudiu Ciotlăuş, precum şi de Marin Paşcalău (taragot) şi Vasile Maxim (fluier), dar şi alte momente coregrafice din tezaurul transilvan.
Spectacolul omagial are loc în sala de spectacole a Casei municipale de cultură, Piaţa Unirii, nr. 24, et. I. Intrarea este liberă.
Invităm pe toţi clujenii interesaţi să ne onoreze cu prezenţa lor.


DIRECTOR,
Dr. Dan BRUDAŞCU

Programul de activităţi ale Casei municipale de cultură Cluj

 Luni 19 ianuarie ora 16,00. prezentarea drd. Vasile Lechinţan, de la Arhivele Naţionale, Filiala Cluj, consacrată împlinirii a 90 de ani de la instalarea primei administraţii româneşti la Cluj.În aceeaşi zi, prof. Luciana Vlad propune iubitorilor de literatură universală o „Incursiune în universul uman al scriilorului grec Nikos Kazantzakis”.Marţi, Cristian Mureşean, redactor la TVR Cluj-Napoca, prezintă partea a II-a a filmului documentar „Noua biologie”, iar cinefilii sunt invitaţi, de la ora 18.30, să urmărească filmul „Croaziera” în regia lui Mircea Daneliuc, o peliculă de referinţă în istoria cinematografiei româneşti a secolului XX. Miercuri, prof. Alin Pop va vorbi despre „Configuraţii astrologice ale anului 2009”, iar dr. Mihai Şerban se va referi la „Sofiologie şi criza mondială”, temă extrem de actuală şi de un larg interes inclusiv pentru locuitorii municipiului nostru. Vineri, 23 ianuarie, de la ora 18.00, în sala de spectacole a Casei municipale de cultură, sub genericul „Clujenii şi Unirea Principatelor” va avea loc un spectacol muzical artistic. La realizarea lui îşi aduc contribuţia Ansamblul coral Voci Transilvane, Ansamblul folcloric „Doina Clujului”, Grupul folcloric Buciumul şi membrii Trupei de teatru Arca lui Noe. Programul manifestării cuprinde piese patriotice în interpretarea corurilor Casei municipale de cultură, un moment poetic din creaţia clasicilor, cântece şi piese instrumentale, precum şi suite de dansuri populare susţinute de soliştii vocali,dansatorii, actorii şi instrumentiştii ansamblurilor şi formaţiilor. În această perioadă, programul Casei municipale mai cuprinde şi alte activităţi curente, zilnice, cum ar fi: cursuri de formare profesională cursul de iniţiere muzicală pentru copii, precum şi cel de limna engleză, întâlnirea săptămânală a cercului de esperanto, repetiţiile corurilor Eufonia şi Cantabile, trupei de teatru Arca lui Noe şi al grupului muzical de rock progresiv Planetarium.
AGORA LITERARA NR.2

Publicaţie editată de LIGA SCRIITORILOR din România AGORA LITERARĂ nr.2 cuprinde un evantai divers de tematici ce abordează problemele strigente ale culturii şi literaturii contemporane.Având o ţinută grafică de excepţie,semnată de Lazăr Morcan, un conţinut pe aceaşi măsură,revista îi are în Consiliul Director pe Al.Florin Ţene, preşedintele Ligii Scriitorilor din România, Ion Constantinescu, Gavril Moisa şi redactor şef pe Iulian Patca.Sumarul revistei este structurat pe pagini tematice ca: Dialog neconformist, Stare de graţie, Proză scurtă, Carte de teatru, Puncte de vedere, Antologie lirică, Eseuri şi reflecţii etc.

În aceste pagini descoperim semnături cunoscute în lumea literelor ca: Petre Flueraşu,Liviu Zamfirescu,Al.Florin Ţene,Cezarina Adamescu, Ionuţ Ţene, Ion C.Hiru, Ioan Velica, Iulian Patca,Marian barbu,Artur Silvestri,Iustinian Zegreanu,Ioan Miclău,Teofil Răchiţeanu,Nicolae Costea Teleajen,Victoria Duţu,Adina Enăchescu,Victor Hugo,Svonte Faester,Ion Roşioru,Horea Gana, Adina Ungur, Liviu Vişan,Dumitru Velea,Petrică Birău,Eugen Burghelea,Gavril Moisa, etc

PROGRAMUL PE LUNA IANUARIE 2009 A OPEREI MAGHIARE DIN CLUJ

Sămbătă,           Invitaţie la vals
3 ianuarie           Dirijor: Hary Béla
ora 18.30           Regizor: Gy. Tatár Éva
 ***
Duminică,          Szirmai Albert: Mágnás Miska
4 ianuarie           Dirijor: Kulcsár Szabolcs
ora 11.00           Regizor: Gy.Tatár Éva
            Operetă în trei acte titrată în limba română
 ***
Marţi,              Invitaţie la vals
6 decembrie         Dirijor: Hary Béla
ora 18.30           Regizor: Gy. Tatár Éva
 ***
Sâmbătă,           P.I. Ceaikovschi: Spărgătorul de nuci
10 ianuarie         Dirijor: Jankó Zsolt inv.
ora 18.30          Maestrude balet: Vasile Solomon
                   Regizor -coregraf: Mîndruţiu Mihail
 ***
Duminică,          Szirmai Albert: Mágnás Miska
11 ianuarie          Dirijor: Incze G. Katalin
ora 17.00           Regizor: Gy. Tatár Éva
            Operetă în trei acte titrată în limba română
 ***
Joi,                Giuseppe Verdi: Rigoletto
15 ianuarie          Dirijor: Horváth József
ora 18.30           Regizor: Selmeczi György
            Spectacol în limba italiană
 ***
Duminică,    CsemiczkyMiklós: Muzicanţii din Brema
18 ianuarie          Dirijor: Kulcsár Szabolcs
ora 11.00           Regizor: Szabó Emese
      Operă pentru copii în două părţi titrată în limba română
 ***
Sâmbătă,           Kacsoh Pongrác: János vitéz
24 ianuarie          Dirijor: Kulcsár Szabolcs
ora 18.30           Regizor: Dehel Gábor
      Operă pentru copii în trei acte titrată în limba română
 ***
Duminică,          Kacsoh Pongrác: János vitéz
25 ianuarie          Dirijor: Kulcsár Szabolcs
ora 17.00           Regizor: Dehel Gábor
        Operă pentru copii în trei acte titrată în limba română
 ***
Marţi,              Zarzuela – Concert de Gală spaniolă
27 ianuarie          Dirijor: Gál József ( Madrid)
ora 18.30
 ***
Joi,                Invitaţie la vals
29 ianuarie          Dirijor: Hary Béla
ora 18.30           Regizor: Gy. Tatár ÉvaAPEL AL UNEI ORGANIZATII A SOCIETATII CIVILE CATRE NOUL MINISTRU AL CULTURII

István Szakáts, artist media şi preşedintele fundaţiei AltArt din Cluj, a lansat acest apel acum pentru a semnala noului ministru, înainte de a se apuca de treabă şi de a dezvolta strategii pe domenii, că abordarea Guvernului e complet greşită. Altfel spus, ar trebui gândit mai întâi “în mare” şi apoi “în mic”. “Politica culturală românească”, scrie acesta, “a pornit de pe picior greşit prin asumarea unei definiţii reduse a culturii, concentrându-se de la început pe submulţimea culturii numită artă şi ignorând aproape complet potenţialul social al actului cultural”. “Această înţelegere trunchiată ce poate reprezenta cultura într-o societate generează demotivaţia sferei politice în a susţine «cultura pentru cultură» şi frustrarea contributorului cultural de a fi lăsat să funcţioneze la cote de avarie. 

CASA DE CULTURA  CLUJ – NAPOCA
 AGENDA ACTIVITĂŢILOR 8 – 14 decembrie 2008

LUNI, 8 DECEMBRIE
	ORA 16.00 - Patologia gutei
Prezintă: dr. Liana DEAC, medic primar
	ORA 17.00 	- Scurtă privire asupra Elveţiei 
Prezintă: prof. dr. George FĂGĂRĂŞAN (Elveţia)
MARŢI, 9 DECEMBRIE
	ORA 16.00 	- Film documentar: NOUA BIOLOGIE 
Comentarii: Cristian MUREŞAN, redactor la TVR Cluj
	ORA 18.30 	- Film artistic: Zbor deasupra unui cuib de cuci		 
Regia: Milos FORMAN
FESTIVALUL CORAL CRĂCIUN ECUMENIC
5-17 decembrie 2008, ediţia a XII-a
	ORA 18.30 	- la Biserica Unitariană, str. 21 decembrie 1989, nr. 17
Concert de binefacere - Ansamblul Coral VOCI TRANSILVANE
MIERCURI, 10 DECEMBRIE
	ORA 16.00 - Astrologie previzională: Luna
Prezintă: Alin POP
	ORA 17.00 - Wladyslaw REYMONT: Un scriitor magistral, 
laureat al premiului Nobel
Prezintă: prof. Luciana VLAD
	ORA 18.30 - la Catedrala Mitropolitană Ortodoxă
Seară de colinde româneşti şi muzică religioasă - VOCI TRANSILVANE
JOI, 11 DECEMBRIE
	ORA 18.00 - la Sala de spectacole a Casei Municipale de Cultură
Concert de colinde - VOCI TRANSILVANE
VINERI, 12 DECEMBRIE
	ORA 17.00 - CENACLUL DE SEARĂ
În program: prezentare de carte, lectură liberă, moment muzical (colinde) 
FESTIVALUL DE TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE CRĂCIUN
ORA 18.00 	- la Sala de spectacole a Casei Municipale de Cultură
Participă: Ansamblul folcloric DOINA CLUJULUI, Liceul de Muzică SIGISMUND TODUŢĂ, Şcoala Populară de Arte TUDOR JARDA, Ansamblul folcloric CRĂIŞORUL, Grupul folcloric BUCIUMUL
	ORA 18.30 	- la Aula Magna a Universităţii Agricole
Concert de binefacere - VOCI TRANSILVANE
DUMINICĂ, 14 DECEMBRIE
	ORA 18.00 	- Spectacol susţinut de trupa ARCA LUI NOE


UN APEL AL PROFESORULUI DAN BRUDASCU

IORGULESCU: CEAUŞESCU RELOADED?

Un grup de intelectuali români, din toată ţara, sunt în prezent preocupaţi, pe lângă mizeriile zilnice făcute de autorităţi, şi de o chestiune extrem de gravă pentru cultura naţională: intenţia Ministerului Culturii şi Cultelor, condus de liberalul Iorgulescu, de a închide pur şi simplu Muzeul Ţăranului Român din Capitală.
O echipă de control a ministrului Iorgulescu aprecia, la încheierea verificărilor, probabil de ordin contabil, că ar fi ideal ca această instituţie să fie închisă. O asemenea decizie, singulară, după ştiinţa mea, în perioada post decembristă, este nu doar gravă şi condamnabilă, ci şi iresponsabilă. Ea ne duce la gândul că dezastruoasa guvernare PNL-UDMR nu putea să-şi încheie mai stupid mandatul decât recurgând la un astfel de măsură absurdă, care demonstrează cât se poate de clar falimentul moral al unui partid de motociclişti şi contabili, precum şi de bişniţari şi şpăgari – vezi şi cazul pnl-istului, candidat pentru Camera Deputaţilor, la Turda, înscris, între timp, pe lista colegiului (carceral) din Gherla -, care găsesc de cuviinţă să închidă una din cele mai prestigioase instituţii de cultură din România. Oare banii economisiţi prin închiderea Muzeului ar salva de la faliment guvernul Tăriceanu?
Închiderea unei instituţii de cultură este un atentat la trecutul unui popor, la moştenirea lui cultural-spirituală, la identitatea lui. Muzeul Ţăranului Român, domnule m(s)inistru Iorgulescu, nu înseamnă doar nişte clădiri, obiecte de inventar şi câţiva angajaţi. Prin bogăţia inestimabilă a patrimoniului ce îl deţine, dar mai ales prin cercetările ştiinţifice, lucrările realizate şi publicate şi acţiunile organizate, Muzeul şi-a câştigat în timp un prestigiu uriaş, pe care, fiţi sigur, buldozerele PNL-UDMR nu vor reuşi niciodată să-l distrugă.
Muzeul Ţăranului Român, prin vrednicia celor ce l-au slujit, este azi unul din „brand”-urile excepţionale ale ofertei turistice ale României, dar şi una din instituţiile de referinţă pentru cultura europeană. Nu cred că e cazul să dezvolt acum şi aici argumente care să sublinieze ce înseamnă această instituţie pentru cultura românească. E, totuşi, păcat, domnule Iorgulescu, de faptul că dvs., ca titular al ministerului de resort, n-aţi descoperit, după atâţia ani de când deţineţi această funcţie, valoarea şi importanţa ei. Oare doar miopia dvs. politică să fie de vine sau, din slugărnicie, agreaţi inepţiile primului motociclist al României vi-a-vis de cultură şi de instituţiile de cultură?
Sunt convins că intenţia barbară de desfiinţare a Muzeului Ţăranului Român va declanşa, nu doar în România, ci şi în întreaga lume, dar mai ales din partea forurilor internaţionale, o reacţie care va spulbera şi ultima fărâmă de credibilitate a guvernării mediocre şi incompetente a lui Tăriceanu şi a echipei lui de yes men-i de tip „second hand”.
Idea, hilară, dar şi incredibilă, de desfiinţare a Muzeului Ţăranului Român reprezintă şi o tentativă de distrugere a unor valori unicat, ce definesc o cultură şi ilustrează un fond unicat spiritual şi de civilizaţie, un act de genocid cultural. Ea are, în acelaşi timp, valoare penală şi va trebui ca organele de Justiţie să se autosesizeze şi să înceapă urmărirea penală împotriva ministrului Iorgulescu şi a „sfetnicilor” lui pentru asociere în vederea săvârşirii unei crime deosebit de grave. 
La aproape 20 de ani de la căderea regimului comunist, liberalii – autodefiniţi, cândva, drept „roşii” – vor să readucă în memoria românilor faptele criminale ale cuplului Ceauşescu.
Constatăm că nici ministrul Iorgulescu, nici colegii lui n-au înţeles că aceia care contribuie la distrugerea valorilor culturii sau spiritualităţii unui popor îşi înnscriu definitiv numele în istorie, dar pe lista ruşinii, alături de cele ale marilor criminali.
Sunt convins că nici ministrul Iorgulescu, nici guvernul de rataţi politici condus de motociclistul Tăriceanu vor eşua în planul lor diabolic de distrugere a trecutului, a culturii, tradiţiilor şi obiceiurilor seculare ale acestui popor tezaurizate la Muzeul Ţăranului Român. Dar şi tentativa lor îi descalifică definitiv în faţa nu doar a intelectualităţii române sau a forurilor şi instituţiile internaţionale, dar în primul rând în ochii unui popor întreg.
Asemenea ipochimeni fac ruşine clasei politice române şi sunt o ruşine pentru memoria Brătienilor, ctitori, nu demolatori de cultură, aşa cum se dovedeste Tăriceanu, Iorgulescu & Co.
Să vă fie ruşine, domnilor liberali!

Prof. dr. Dan BRUDAŞCU


Comunicat

Casa municipală de cultură Cluj-Napoca, în parteneriat cu Liga Scriitorilor, organizează, miercuri, 19 noiembrie la orele 11.00, în sala din str.Decebal nr.21 şedinţa lunară a cenaclului Vbasile Sav. În cadrul acesteia sunt prevăzute următoarele activităţi:1 - Medalionul literar Memoria calendarului - Liviu Rebreanu – comunicare susţinută de Ioan Benche. 2 - Medalion liric Toamna, vântul numără frunzele ce cad, citesc din poeziile lor poeţii Ionel Andraşoni, Eugen Coţa, Gavril Moisa, Al.Florin Ţene, Ion Cărăşel şi Aurel Vuşcan.. 3 - Legea culturii, cultura legii, comunicare susţinută de juristul Ion Ghercioiu. 4 - Prin adevăr învingem o părere, referat ştiinţific prezentat de Aurel Vuşcan.. 5 – Discuţii

PREMII LITERARE LA CLUJ

	Casa municipală de cultură Cluj-Napoca, în parteneriat cu revista „Cetatea Culturală”, a iniţiat concursul de creaţie literară cu tema „Scriitorul şi patria”. 
	Juriul format din: Constantin CUBLEŞAN, preşedinte, Miron SCOROBETE, membru, Ion CRISTOFOR, membru, Dumitru CERNA, membru şi Daniela GÎFU, secretar, a acordat următoarele premii: secţiunea, poezie - Premiul special al juriului: Doru Emanuel ICONAR din Cluj-NapocaPremiul I: Adelina Georgeta DOGEASCU (Timişoara) şi Dumitru ISTRATE RUŞEŢEANU (Ruşeţu, judeţul Buzău)Premiul II: Ştefan Alexandru CIOBANU (Bucureşti)Premiul III: Alexandra Emilia BUCUR (Bucureşti)La secţiunea proză: - Premiul I: Georgeta CHIRCU (Strehaia, judeţul Mehedinţi)Premiul II: Gheorghe POSTELNICU (Pârscov, judeţul Buzău)Premiul III: George L. DUMITRU (Bucureşti)La secţiunea eseu-istorie literară s-a acordat doar o Diplomă de participare Irinei Roxana P. GEORGESCU (Medgidia).

PROGRAMUL PE LUNA NOIEMBRIE 
alCasei municipale de cultură Cluj-Napoca

Dr. Dan Brudaşcu, directorul prestigiosului aşezământ ne comunică următorul program: 
Joi, 30 octombrie, orele 18,30, spectacolul muzical-folcloric IN MEMORIAM NELU AVRAM; îşi dau concursul binecunoscuţii şi îndrăgiţii solişti vocali şi instrumentişti: Ioan Bocşa, Maria Marcu, Amalia Codorean Chindriş, Maria Dan Golban, Ştefan Ioanovici, Ovidiu Barteş, Traian Covrig şi Dănuţ Istrate, precum şi ansamblul folcloric „Doina Clujului” al Casei municipale de cultură, coregraf Ovidiu Moldovan, grupul vocal-instrumental „Buciumul”, dirijor Ştefan Ioanovici, director Marcel Huţuşoru, Orchestra de muzică populară „Cununa Transilvană” a Centrului judeţean pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale Cluj, dirijor Ovdiu Barteş, director Tiberiu Groza. Spectacolul, care va avea loc la sediul din Piaţa Unirii nr. 24, va fi prezentat de Maria Dan Golban, cunoscută interpretă de muzică populară şi modeerator de emisiuni TV.
Duminică, 2 noiembrie a.c., debutează cea de-a V-a ediţie a Bienalei de muzică „Augustin Bena”, care se va desfăşura în perioada 2-9 noiembrie, în parteneriat cu ansamblul coral Voci Transilvane şi Societatea culturală Augustin Bena. În cadrul manifestării, de fapt unicul eveniment festivalier coral pentru formaţiile de amatori din Cluj-Napoca şi judeţ, sunt prevăzute: un colocviu consacrat vieţii şi operei lui Augustin Bena, cu participarea unor distinse personalităţi ale Clujului universitar şi cultural artistic, precum şi numeroase recitaluri şi concerte corale susţinute de corul bărbătesc Eufonia şi corala feminină Cantabile, ale Casei municipale de cultură, dar şi de alte binecunoscute coruri, ansambluri sau societăţi corale locale şi naţionale. Ediţia din acest an a bienalei este onorată de participarea extraordinară a Corului de cameră Preludiu, sub bagheta cunoscutului dirijor Voicu Enăchescu.
Între 3-6 noiembrie are loc cea de-a IX-a ediţie a Zilelor Educaţiei Permanente – Festivalul Şanselor Tale. Manifestarea cuprinde simpozioanele cu tema: „Interefereţa ştiinţă-religie. Perspective în noul mileniu”, respectiv „Sănătatea mileniului III – o mare provocare”, dezbaterea „Dialogul intercultural în spaţiul european al învăţării”, precum şi masa rotundă „Răspunde azi educaţia cererii de formare a pieţei muncii?”
În perioada 18-20 noiembrie, în cadrul ciclului de cultură cinematografică, Casa municipală de cultură, în colaborare cu Ambasada Republicii Portugalia la Bucureşti, propune clujenilor vizionarea unor filme artistice portugheze de lung metraj, în cadrul manifestării intitulate „Zilele filmului portughez”.. 
În aceeaşi perioadă, iubitorii de artă vor putea admira expoziţia tematică sub genericul „Clujul de altă dată”.
Cu participarea d-lui Laurenţiu Damian, prorector al U.N.A.T.C. Bucureşti, se organizează, între 25-27 noiembrie, un „masterclass cinematografic”. Cinefilii clujeni vor avea posibilitatea vizionării unor producţii recente ale unor cunoscuţi regizori tineri romîni: Mungiu, Porumboiu, Mitulescu etc.
Spre sfârşitul lunii noiembrie, Casa municipală de cultură doreşte să marcheze, prin expuneri, o expoziţie foto-documentară şi un spectacol muzical folcloric, realizat cu participarea unor nume consacrate din muzica populară ardeleană, împlinirea a 90 de ani de la făurirea statului naţional unitar român. Vom colabora la realizarea acestor activităţi cu Academia Română, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, precum şi cu Centrul judeţean pentru conservarea culturii tradiţionale Cluj,
Pe tot parcursul aceleaşi luni programul include, sub genericul „educaţia permanentă pentru adulţi”, numeroase şi interesante activităţi: conferinţe, expuneri, dezbateri etc., iniţiate şi organizate de Universitatea populară, în colaborare şi în parteneriat cu instituţii universitare şi cu personalităţi marcante ale vieţii noastre cultural-ştiinţifice, pe teme de actualitate şi de larg interes pentru comunitatea clujeană.
Adăugăm la acestea, activităţile curente, lunare, ale cenaclului literar „Vasile Sav”, care-şi desfăşoară activitatea sub egida Casei municipale de cultură şi a Ligii Scriitorilor Români.
Invităm, totodată, pe cei interesaţi să participe, şi în cursul lunii noiembrie, la întâlnirile săptămânale ale cercului de Esperanto, la cursurile de informatică şi de formare profesională pe care le organizăm, la cinemateca de marţea, la cursurile de iniţiere muzicală pentru copii sau la cursurile de educaţie plastică.

Opera Maghiara Cluj -program pe luna octombrie
Marţi,        Henry Purcell: Dido şi Aeneas - premieră
7 octombrie  Dirijor: Kulcsár Szabolcs
ora 18.30    Regizor: Szabó Emese
Spectacol studio

Jean-Philippe Rameau: Pygmalion – premieră pe ţară
Dirijor: Kulcsár Szabolcs
Regizor: Szabó Emese
Spectacol studio
Duminică,    Ábrahám Pál: Bal la Savoy
19 octombrie  Dirijor: Incze G. Katalin
ora 17.00     Regizor: Szabo Emese
Titrată în limba română
Marţi,    Ciro Pinsuti: MattiaCorvino – premieră pe ţară
28 octombrie     Dirijor: Rózsa Ferenc.
ora 18.30        Regizor: Demény Attila


Joi,        Ciro Pinsuti: Mattia Corvino
30 octombrie     Dirijor: Rózsa Ferenc
ora 18.30        Regizor: Demény Attila


Concurs de creaţie literară la Cluj 
 
 Casa Municipală de Cultură Cluj-Napoca şi revista „Cetatea Culturală” organizează Concursul de creaţie literară „Scriitorul şi patria”.Concursul este structurat pe trei secţiuni : poezie, proză, eseu – istorie literară Manifestarea este dedicată împlinirii, la 1 decembrie 2008, a 90 de ani de la făurirea statului naţional român unitar.Participanţii vor trimite, până în data de 10 noiembrie a.c. pe adresa Casei Municipale de Cultură, Piaţa Unirii, nr. 24, Cluj-Napoca, minim 5, maxim 10 pagini de proză sau eseu, respectiv 10-15 poezii, semnate cu motto. Acelaşi motto trebuie să se regăsească într-un plic sigilat, aflat în plicul cu manuscrisele, în care se vor menţiona numele, adresa, nr. de telefon, adresa de e-mail şi un scurt CV al autorului. Nerespectarea acestei cerinţe conduce la excluderea din concurs.Juriul, format din scriitori, critici şi istorici literari, precum şi din cadre universitare, va acorda premii pentru fiecare secţiune.Decernarea diplomelor şi premiilor va avea loc în data de 20 noiembrie a.c., ora 18.00, la sediul Casei Municipale de Cultură Cluj-NapocaLucrarile premiate vor fi publicate, în anul 2009, în revista „Cetatea Culturală”. Informaţii suplimentare la telefon 0264 – 595309; 0264 – 595322 sau pe adresa de e-mail: cmc_up@yahoo.com. 

Recent, la Editura SEDAN din Cluj-Napoca,a aparut, sub semnatura dr. Dan BRUDASCU, un DICTIONAR ENGLEZ-ROMAN pentru personalul medical. Lucrarea, beneficiind de consultanta stiintifica de specialitate a unor medici, farmacisti si cadre universitare medicale, cuprinde in jur de 27.000 de cuvinte, termeni si expresii din domeniul medical. Ea se adreseaza medicilor si personalului medical, cercetatorilor, precum si studentilor la medicina, famacie, stomatologie, kinetoterapie si educatie fizica.
Cei interesati o pot achizitiona, la pretul de 17 lei exemplarul trimitand comanda lor la Editura SEDAN, str. V. Parvan nr. 2 Cluj-Napoca, la tel.fax. 0264-440539 sau pe adresa mail Brudascudan@hotmail.com

ETNOGRAFIE ROMÂNEASCĂ PUSĂ ÎN VALOARE DE UN ENGLEZ

. Pictorul englez Denis Galloway, care a trăit aproape 25 de ani în România, a surprins cu precădere tradiţii şi obiceiuri româneşti în desfăşurare, surprinzând peisaje, imagini tradiţionale, obiceiuri folclorice , îndeletniciri şi meşteşuguri, frumuseţea portului popular şi fizionomiile specifice satului românesc tradiţional. Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca a organizat o expoziţie cu fotografii ale pictorului Denis Galloway realizate acum 80 de ani, în sate din Transilvania. A aparut de curand, la Editura Sedan din Cluj-Napoca, antologia Poeti coreeni ai mileniului III, in romaneste de Dan Brudascu. Este cea de a saptea carte de traduceri ale sale din literatura sud-coreeana. Tot la initiativa lui a aparut, de cateva zile, la Suwon, in coreeana si engleza, o antologie de poezie a circa 100 de poeti romani contemporani. Lansarea celor 2 volume va avea loc, in 26 august, cu participarea unei delegatii din Suwon, oras infratit al municipiului Cluj-Napoca. 


Bagnata<

EXPOZITIE IOSIF STEGARU LA CLUJ
Iosif Stegaru expune la Muzeul Naţional de Artă din Cluj, din 17 iulie în 3 august. Sculptorul turdean s-a remarcat în ultimii ani prin înclinaţia sa către filtrarea şi redarea unui filon arhaic. Sculptate în lemn masiv, lucrarile par a fi nişte rădăcini imense, cioturoase, luate direct dintr-o pădure străveche, sugerand personaje mitice.Stegaru redă, în linia masivă şi dură a lemnului, chipul lui Moise, zeităţi păgâne ca Isis şi Osiris, Taurul Apis.

PREMIILE FESTIVALULUI DE FILM TRANSILVANIA

Juriul TIFF, compus din regizorul Corneliu Porumboiu, criticul de film al cunoscutei reviste „Variety” Jay Weissberg, cineastul Sebastian Lelio, scenaristul şi producătorul Michael Fitzgerald şi producătoarea Marie Pierre Macia, fosta directoare a Quinzaine des Realisateurs a oferit trofeul Transilvania lungmetrajului „Shakespeare colţ cu Victor Hugo” de Yulene Olaizola(Mexic). El a fost înmînat de Paul Markowitz şi de Catherine Deneuve . Premiul pentru cea mai bună imagine a fost oferit operatorului filmului estonian „Balul de toamnă”, iar premiul pentru cea mai bună interpretare a fost decernat pentru trei actori unguri - Peter Haumann, Peter Rudolf şi Milan Schruff - din lungmetrajul „Aventurierii”. Premiul pentru cea mai bună regie i s-a acordat peliculei „Jamil, mergi în pace” de Omar Shargawi (Danemarca), iar Premiul juriului a revenit tot unei productii mexicane „Lake Tahoe” de Fernando Eimbcke. 


Zi de documentar muzical la festivalul filmului de la Cluj

TIFF dedică ziua de azi Dock’n’Roll-ului, cu şase proiecţii, la Cinema Arta. Secţiunea show-case de documentar muzical a festivalului cuprinde, anul acesta, şi filmul câştigătorului de la Cannes pentru Regie în 2007, Lou Reed’s Berlin (regie Julian Schnabel). Poate fi vizionat de la 17.30, la Cinema Arta. 


COMUNICAT DE PRESA

„Galactoria 2008”

Universitatea „Babeş-Bolyai”, Facultatea de Teatru şi Televiziune, Secţia Actorie, clasa Miklós Bács, organizează între 9 şi 15 iunie 2008, în Cluj-Napoca, Gala Tânărului Absolvent - „Galactoria 2008”. La această ediţie, a V-a, îşi vor demonstra talentul, în speranţa unui loc sub reflector, tinerii absolvenţi ai clasei de actorie. Veţi putea viziona spectacolele promoţiei, iar actorii vor încerca atingerea unui record: jucarea spectacolului cu numărul 50 în stagiunea studenţească 2007- 2008. 
De la exuberanta commedia dell’ arte „Amor veneţian”, trecînd prin post-modernistul şi autoreferenţialul „Hamlet”, şi continuând cu „Pianul”- o incursiune în universul teatrului psihologic semnat H. Ibsen şi A. P. Cehov, publicul va putea alege între montări mult peste medie, atît ca joc cît şi ca scenografie. La Gală vor fi prezentate alte două spectacole - un colaj după piesele scurte ale lui E. Ionesco, adunate sub titlul „Ea”, şi „Biloxi Blues” de Neil Simon, o emoţionantă pledoarie pentru camaraderie şi omenie. Lista nu este epuizată, pentru că la ea se adaugă musicalul „West Side Story”, de Leonard Bernstein, dar şi controversatul şi contestatul text al Evei Ensler „Monoloagele vaginului”.
Nu vor fi uitate nici spectacolele non convenţionale - ca de exemplu proiecţia show-ului de coregrafie a luptei scenice „Scrimă şi pedeapsă” ori spectacolul dedicat sunetelor, „Capricii sonore”, realizat sub coordonarea prestigiosului compozitor Iosif Herţea. Amatorii de one-man-show să nu-şi facă griji: nu mai puţin de cinci spectacole de gen vor fi interpretate de studenţii absolvenţi pe parcursul Galei. Nici latura educativă nu rămâne mai prejos, prin workshopuri pe teme cum ar fi Spontaneitatea, Teatrul Sport – Keith Johnstone sau Improvizaţia teatrală (coordonate de Prof. David A. Kipper de la Roosevelt University USA, Marina Constantinescu sau Dragoş Muscalu), dezbateri ale noii legi a teatrului (invitat secretarul de stat Demeter András), lansări de carte, sau o expoziţie de fotografii teatrale. 
Statul major al „Galactoriei” va fi Cafeneaua Enigma, locul unde poţi asista la conferinţe de presă, proiecţii, concert, spectacole de stand up comedy cu Dragoş Pop, Adrian Cucu şi Robert Pavicsits, dar unde poţi şi critica sau bârfi confraţii la o cafea fierbinte. 
Cu ocazia Cursului festiv care va avea loc în sala Mihai Eminescu a Facultăţii de Litere se va desfăşura o licitaţie a obiectelor de recuzită utilizate de absolvenţi de-a lungul anilor în spectacolele lor. Cei care-şi vor adjudeca pianul mecanizat sînt rugaţi să vină cu un mijloc de transport adecvat. Calul Vifor, vedeta spectacolului „Ea” nu este de vânzare. Aviz amatorilor!
Promoţia 2008, clasa Miklós Bács, s-a remarcat prin participări de succes la festivaluri de profil, naţionale şi internaţionale. Amintim cîteva: Festivalul Internaţional de Teatru pentru Tineret Piatra Neamţ 2007 (cu spectacolul „Hamlet”, nominalizări la titlul de cel mai bun actor pentru Matei Rotaru şi Cecilia Donat); Festivalul Internaţional de Teatru pentru Studenţi Carei 2007 (Bogdan Rădulescu- premiul pentru cel mai bun actor); Festivalul Internaţional de Teatru pentru Studenţi Zagreb 2008. 
„Galactoria” se vrea un mijloc de promovare a tinerilor şi merituoşilor aspiranţi în ale actoriei care au avut grijă să treacă dificilul examen de licenţă. Se urmăreşte cunoaşterea lor de către mass-media, directorii de teatru precum şi de către toţi cei care girează instituţii sau grupuri culturale ce folosesc sau doresc să folosească actori în activitatea lor. 

Judetul:Cluj
Localitatea: Cluj Napoca
Facultatea de Teatru si Televiziune din cadrul Universitatii Babes Bolyai, clasa conf.univ.dr. Miklos Bacs, anunta organizarea in perioada 9 -15 iunie a.c. a celei de a V a editii a galei absolventului Galactoria 2008 cu urmatorul program:
 LUNI, 9 IUNIE
Ora 12        Meeting point ENIGMA
              Deschiderea oficială a celei de a V-a ediţii “GALACTORIA” 2008 
              Conferinţă de presă cu participarea absolvenţilor la actorie, promoţia 
              2008, clasa Conf. Univ. Dr. Miklós Bács, Prep.Univ. Curuţiu Camelia
              Moderatori Conf.Univ.Dr. Liviu Maliţa, decan FTT
                         Conf.Univ.Dr.Anca Măniuţiu, şef catedra Artele
                         Spectacolului FTT. 
              Vernisajul expoziţiei de artă fotografică THEATRON 2
Ora 19        Studioul “Radu Stanca” al Facultăţii de Litere
              Spectacol    Biloxi Blues de Neil Simon, regia Miklós Bács
Ora 22,30      Meeting point ENIGMA – stand up comedy
                          Cu Dragoş Pop şi Adrian CucuMARŢI, 10 IUNIE
Ora 10        Sala “Harag György”, Facultatea de Teatru şi Televiziune
             Conferinţă    The meaning of spontaneity Empirical research.
                           Prof.univ.dr. David A Kipper ABPP, TEP, CGP,     
                           Roosevelt University, S.U.A.
Ora 12        Sala “Harag György”, Facultatea de Teatru şi Televiziune
             Workshop     Spontaneity training in action
                           Prof.univ.dr. David A Kipper ABPP, TEP, CGP,     
                           Roosevelt University, S.U.A.
Ora 16        Ceainăria “Qui One Quint”
             One man show Mad about the boy de Emmanuel Adely
                           Cu Giorgiana Popan
Ora 19        Studioul “Radu Stanca” al Facultăţii de Litere
             Spectacol      Amor veneţian commedia dell’arte, regia Wintze Irina,       
                           Camelia Curuţiu si Miklós Bács
Ora 22,30     Meeting point  ENIGMA – stand up comedy
                          Nu înţeleg ? Cu Robert Pavicsits


MIERCURI,11 IUNIE
Ora 10       Sala Club a Colegiului Academic, UBB Cluj
             Colocviu      Imporvizaţia în unele stiluri regizorale teatrale
                          Invitat Marina Constantinescu- Bucureşti
Ora 12       Sala Euphorion, Teatrul Naţional ”Lucian Blaga” Cluj
             Workshop     Capricii sonore coordonator Iosif Herţea- Germania
Ora 16       Casa Tranzit
             Spectacol      Frumoasa călătorie a urşilor panda povestită de un
                          saxofonist care avea o iubită la Frankfurt de Matei
                          Vişniec, regia Ruxandra Olaru
Ora 21       Studioul “Radu Stanca” al Facultăţii de Litere
             Spectacol      Pianul - Hedda Gabler, Ivanov, Trei surori, 
                           Pescăruşul, după Ibsen şi Cehov, regia Miklós Bács
Ora 23,30     Meeting point   ENIGMA 

JOI, 12 IUNIE
Ora 11       Sala “Harag György”, Facultatea de Teatru şi Televiziune
             Workshop     Teatru sport coordonator Dragoş Muscalu- Bucureşti
Ora 16       Sala “Harag György”, Facultatea de Teatru şi Televiziune
             One man show Totul va fi bine… Nu? de Christopher Durang 
                          Cu Horia Suru
Ora 19       Studioul “Radu Stanca” al Facultăţii de Litere
             Spectacol      Ea după E.Ionescu, regia Miklós Bács
Ora 22,30     Meeting point   ENIGMA – proiecţie
                           Scrimă şi pedeapsă Habala Péter
 VINERI, 13 IUNIE
Ora 11       Sala “Harag György”, Facultatea de Teatru şi Televiziune
             Workshop     Teatru sport coordonator Dragoş Muscalu- Bucureşti
Ora 16       Casa Tranzit
             One man show Ghimpl netotul de Isaac Bashevis Singer
                          Cu Tudor Lucanu 
0ra 19        Diesel Club
             Spectacol     Monologurile vaginului de Eve Ensler, 
                          regia Irina Wintze, Camelia Curutiu si Miklós Bács
Ora 22,30     Meeting point  ENIGMA – Spectacol de improvizaţie 
                          Teatru sport coordonator Dragoş Muscalu- Bucureşti


SAMBATA, 14 IUNIE
Ora 11       Sala Popovici, Facultatea de Litere
             Dezbatere     Legea teatrelor, cu participarea
                          directorilor de teatru participanţi la Galactoria, invitat 
                          secretarul de stat Demeter András, Ministerul Culturii şi
                          Cultelor
Ora 16       Sala “Harag György”, Facultatea de Teatru şi Televiziune
            One man show  Medeea Redux de Neil LaBute, 
                           Cu Andrea Gavriliu            
Ora 19       Studioul “Radu Stanca” al Facultăţii de Litere
             Spectacol      West Side Story  de Leonard Bernstein, 
                          regia Miklós Bács
 Ora 22,30    Meeting point  ENIGMA – proiecţieDUMINICA, 15 IUNIE
Ora 13        Sala “Mihai Eminescu” , Facultatea de Litere
             Curs Festiv    Închiderea oficială “GALACTORIA” 2008
                           Licitaţie: costumele şi recuzita din spectacolele
                           prezentate
Ora 16        Sala “Harag György”, Facultatea de Teatru şi Televiziune
             One man show Esti un animal, Viskovitz de Alessandro Boffa, 
                           Cu Matei Rotaru
Ora 19        Studioul “Radu Stanca” al Facultăţii de Litere
             Spectacol      Hamlet de William Shakespeare, regia Miklós Bács
                           Al 50-lea spectacol al stagiunii studenţeşti 2007-2008
Ora 22,30     Meeting point  ENIGMA – concertCATHERINE DENEUVE LAUREATA LA CLUJ

La cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania din Cluj vor fi prezentate 200 de filme din 40 de ţări, în opt locaţii, printre care cinematografele Republica, Arta, Victoria, Galeria Muzeului de Artă şi Cinema Drive-In, primul de acest gen din România. Sâmbătă, 7 iunie, ora 18.00, la cinema Republica, publicul o va întâlni pe actriţa Catherine Deneuve (foto), căreia i se va înmâna Premiul pentru Întreaga Carieră. 


OPERA ROCK LA CLUJ
. Regizorul Vadas Laszlo lansează o nouă versiune a operei"Mathias Rex" (titlul original "Matyas a verpadon"), creaţie a autorilor Csep Sandor, Moravets Levente şi Venczel Peter, care au prezentat-o în 1996 la Opera Maghiară din Cluj-Napoca . Pe aceeasi scenă , cu un accent şi mai mare pus pe muzica rock şi pe instrumentul ei specific: chitara, realizatorii speră să atragă şi alt public decât cel al operei clasice.Fulop Marton va juca rolul lui Matei Corvin. Costul montării de peste 150.000 de lei fiind asigurat in special de 
Ministerul Culturii şi Cultelor. EVENIMENT CULTURAL CLUJEAN

Marţi, 6 mai 2008, ora 17.00, la Polul cultural (Librăria Universităţii) din Cluj-Napoca, Editura Sedan şi revista CETATEA CULTURALĂ iniţiază lansarea volumelor „Goga şi criticii săi”, respectiv „Goga şi Francmasoneria”, ambele semnate de Dan BRUDAŞCU. Prezintă: prof. univ. dr. Constantin Cubleşan, scriitor şi critic literar, prof. univ. dr. Vasile Fanache, critic şi istoric literar, Miron Scorobete, poet şi scriitor, dr. Ion Cristofor, poet şi critic literar. Moderator: Mariana Enache, coordonatoarea Polului cultural.
Evenimentul este consacrat marcării a 70 de ani de la moartea, la 7 mai 1938, la Ciucea, a celui intrat în conştiinţa contemporanilor săi şi a generaţiilore următoare drept „poetul pătimirii noastre”. Prematura şi neaşteptata sa dispariţie se datorează otrăvirii, din ordinul morganaticului şi de ruşinoasă amintire rege Carol al II-lea, monarhul cu apetit dictatorial şi criminal, care, prin politica sa iresponsabilă şi aventuristă, a contribuit nu numai la pierderea unei părţi însemnate a teritoriului naţional, la izolarea, treptată, a ţării pe plan internaţional, ci şi la destabilizarea vieţii politice interne şi ascensiunea forţelor de dreapta, extremiste şi legionare. Văzând în marele poet şi tribun al neamului românesc, ce se bucura de un imens prestigiu şi popularitate în rândul populaţiei, un adversar de netrecut pentru planurile sale politice malefice, Carol al II-lea, care se face vinovat şi de moartea altor personalităţi politice, ca şi de intenţia de a ucide lideri importanţi de partide politice, a decis eliminarea sa fizică.
Cele două volume sunt consacrate, pe de o parte receptării artei poetice a lui Octavian Goga în critica literară românescă, de la debutul său editorial, din anul 1905 şi până în 2008, dar şi prezentării unor aspecte cvasi-necunoscute, inexact sau insuficient cunoscute din viaţa şi activitatea sa literară, publicistică, academică şi universitară. Capitole distincte sunt consacrate apartenenţei sale la Francmasonerie, precum şi morţii poetului, la 7 mai 1938, în jurul orelor 14.15, la Castelul său de la Ciucea. 
Autorul şi organizatorii invită pe toţi iubitorii de poezie şi istorie, în special pe cei interesaţi de viaţa şi opera lui Octavian Goga să ia parte la acest eveniment. 


Marţi, 6 mai 2008, ora 17.00, la Polul cultural (Librăria Universităţii) din Cluj-Napoca, Editura Sedan şi revista CETATEA CULTURALĂ iniţiază lansarea volumelor „Goga şi criticii săi”, respectiv „Goga şi Francmasoneria”, ambele semnate de Dan BRUDAŞCU. Prezintă: prof. univ. dr. Constantin Cubleşan, scriitor şi critic literar, prof. univ. dr. Vasile Fanache, critic şi istoric literar, Miron Scorobete, poet şi scriitor, dr. Ion Cristofor, poet şi critic literar. Moderator: Mariana Enache, coordonatoarea Polului cultural.
Evenimentul este consacrat marcării a 70 de ani de la moartea, la 7 mai 1938, la Ciucea, a celui intrat în conştiinţa contemporanilor săi şi a generaţiilore următoare drept „poetul pătimirii noastre”. Prematura şi neaşteptata sa dispariţie se datorează otrăvirii, din ordinul morganaticului şi de ruşinoasă amintire rege Carol al II-lea, monarhul cu apetit dictatorial şi criminal, care, prin politica sa iresponsabilă şi aventuristă, a contribuit nu numai la pierderea unei părţi însemnate a teritoriului naţional, la izolarea, treptată, a ţării pe plan internaţional, ci şi la destabilizarea vieţii politice interne şi ascensiunea forţelor de dreapta, extremiste şi legionare. Văzând în marele poet şi tribun al neamului românesc, ce se bucura de un imens prestigiu şi popularitate în rândul populaţiei, un adversar de netrecut pentru planurile sale politice malefice, Carol al II-lea, care se face vinovat şi de moartea altor personalităţi politice, ca şi de intenţia de a ucide lideri importanţi de partide politice, a decis eliminarea sa fizică.
Cele două volume sunt consacrate, pe de o parte receptării artei poetice a lui Octavian Goga în critica literară românescă, de la debutul său editorial, din anul 1905 şi până în 2008, dar şi prezentării unor aspecte cvasi-necunoscute, inexact sau insuficient cunoscute din viaţa şi activitatea sa literară, publicistică, academică şi universitară. Capitole distincte sunt consacrate apartenenţei sale la Francmasonerie, precum şi morţii poetului, la 7 mai 1938, în jurul orelor 14.15, la Castelul său de la Ciucea. 
Autorul şi organizatorii invită pe toţi iubitorii de poezie şi istorie, în special pe cei interesaţi de viaţa şi opera lui Octavian Goga să ia parte la acest eveniment. 


Opera Maghiara Cluj
Adresa: Str. Emil Isac nr.26-28, 400023 Cluj-Napoca
Telefon: 0264-593463, 0264-439295
Fax: 0264-593463, 0264-439295
Email: 
manager@hungarianopera.ro

Site: 
http://www.hungarianopera.ro

 

Sâmbătă,     Ábrahám Pál: Bal la Savoy – operetă în trei acte

9 februarie    Dirijor: Incze G. Katalin
ora 18.30     Regizor: Szabó Emese
            Titrat în limba română
 ***
Duminică,    Gală de operetă

10 februarie   Dirijor: Hary Béla
ora 17.00     Regizor: Gy. Tatár Éva
 
***
 
Luni,         Cuvîntul 


11 februarie   spectacolulansamblului de dans popular
ora 20.00           din Odorheu Secuiesc
 
***
 
Marţi,        Concert Cameral
12 februarie   cu participarea formaţiilor Operei MaghiareCluj
ora 18.30

 ***
 
Joi,          Kálmán Imre: Silvia – operetă în trei acte
 
14 februarie   Dirijor: Incze G. Katalin 
ora 18.30     Regizor: Selmeczi György
             Titrat în limba română
 
***
Sâmbătă,     Ábrahám Pál: Viktória – operetă în trei acte

23 februarie   Dirijor: Incze G. Katalin
ora 18.30     Regizor: Gy. Tatár Éva
             Titrat în limba română
 
***
Duminică,    Szirmai Albert: Mágnás Miska – operetă în trei acte

24 februarie   Dirijor: Kulcsár Szabolcs (debut )
ora 17.00     Regizor: Gy. Tatár Éva
             Titrat în limba română
 
***
 
Joi,          Gyöngyösi Levente: Califul-barză – Premieră pe ţară
 
28 februarie   Dirijor: Selmeczi György, Horváth József
ora 18.30     Regizor: Selmeczi György

             Titrat în limba română
 


Eveniment editorial

Recent, la Editura Napoca Star din Cluj-Napoca, a apărut cartea „Don’t play with the snakes” semnat de Hanna Bota. Volumul cuprinde o selecţie din cele trei cărţi de poezie publicate până în prezent de autoare. Selecţia şi versiunea engleză aparţin lui Dan Brudaşcu, profesor onorific adjunct al Universităţii Districtului Columbia (S.U.A.).
Hanna Bota (născută, în Cluj-Napoca, la 7 iulie 1968), absolventă în teologie, actualmente profesoară de religie într-un liceu clujean, s-a afirmat, începând din anii ‚90, atât ca poetă, cât şi ca prozatoare. Ultima ei carte, apărută în mai 2007, este romanul Maria din Magdala considerat de unii critici drept una din apariţiile remarcabile ale anului editorial recent încheiat. Tot în acelaşi an, autoarea a publicat volumul de poezii Jurnalul unui nabi. De o bună şi extrem de favorabilă primire s-au bucurat şi celelalte volume de poezie publicate de Hanna Bota: Candidaţi pentru ploaia târzie (1994), Dincolo de sine (1997), Ultimele poeme închipuite ale lui V.V. în transcriere imaginară de ... (2003) sau Elogiul pietrei (2004).

FESTIVALUL INTERNATIONAL DE FILM TRANSILVANIA (TIFF) in 2008
Cea de-a şaptea ediţie a celui mai cunoscut festival de film din România va avea anul acesta două ediţii, la Cluj (30 mai-8 iunie) şi Sibiu (10-16 iunie), dar şi o caravană în 12-15 oraşe din ţară. Astfel,festivalul va ajunge în oraşe mari - Timişoara, Iaşi, Constanţa, Arad, Zalău, Oradea -, dar şi în oraşe mai mici, precum Sighişoara sau Deva. Festivalul "TIFF" aduce în 2008 producţii documentare româneşti si europene.

Opera Maghiara Cluj program pe luna ianuarie
 
 
 Joi,                       Gală de operetă
3 ianuarie                 Dirijor: Hary Béla
ora 18.30                 Regizor: Gy.Tatár Éva 
Joi,                 G. Bizet: Carmen – operă în trei acte
10 ianuarie                Dirijor: Horváth József
ora 18.30                 Regizor: Ionel Pantea
                        Spectacolîn limba franceza 
Sâmbătă,         Ábrahám Pál: Bal la Savoy – operetă în trei acte
12 ianuarie                Dirijor: Jankó Zsolt
ora 18.30                 Regizor: Szabó Emese
                        Titrat în limba română
 Duminică,         Kálmán Imre: Silvia – operetă ăn trei acte
13 ianuarie                Dirijor: Incze G. Katalin
ora 17.00                 Regizor: Selmeczi György
                         Titrat în limba română
 Joi,             G. Puccini: Madama Butterfly- operă în trei acte
17 ianuarie              Dirijor. Didier Lucchesi ( Franţa)
ora 18.30                 Regizor: Vincent Liotta
                        Spectacol în limba italiană
 Duminică,         Csemiczky Miklós: Muzicanţii din Brema
20 ianuarie                Dirijor: Kulcsár Szabolcs
ora 11.00                 Regizor: Szabó Emese
                   Operă pentru copii titrat în limba română
 Marţi,                    P.I. Ceaikovski: Spărgătorul de nuci
22 ianuarie               Dirijor: Jankó Zsolt
ora 18.30                 Regizor-coreograf: Mîndruţiu Mihail
Sâmbătă                    Gală de operetă                      
26 ianuarie                 Dirijor: Hary Béla
 
 
ora 18.30                  Regizor: Gy. Tatár Éva
 Duminică,          Ábrahám Pál: Bal la Savoy – operetă în trei acte
27 ianuarie                Dirijor: Jankó Zsolt
ora 17.00                 Regizor: Szabó Emese
                         Titrat în limba română
 Joi,      G. Donizetti: Don Pasquale – opera buffa în trei acte
31 ianuarie                Vezényel: Horváth József
ora 18.30                  Dirijor: Sas László 

PRESTIGIOASĂ ANIVERSARE CLUJEANĂ
Teatrul Maghiar de Stat din Cluj împlineşte anul acesta 215 ani. Evenimentul a fost sărbătorit prin organizarea Festivalului Interferenţe. Un festival solid, cu spectacole de calitate, seriozitate şi profesionalism. Interferenţele au putut fi sesizate în douăsprezece montări, patru ale teatrului-gazdă (printre care una de referinţă, Unchiul Vanea, în regia lui Andrei Şerban, precedată de ultima premieră, Gianni Schicchi, în regia lui Silviu Purcărete şi de mai vechile Vinerea lungă şi Woyzeck) şi multe invitate din afara graniţelor: Ivanov, de la Teatrul "Katona Jozsef" din Budapesta, Tartuffe de la Stary Teatr, Cracovia, Ce zile frumoase, de la Kammerspiele, Germania, O să-mi amintesc de voi toţi, Teatrul de La Abadia, Madrid, Grădina iubirilor interzise, spectacol de dans semnat de Yolande Snaith, coregrafă care a lucrat la filmele lui Stanley Kubrik, şi La cuisine de la Teatrul Tattoo din Toulouse. 
Cei 215 ani de existenţă a Teatrului Maghiar din Cluj fac subiectul unei expoziţii organizate în holul de la parter, în timp ce la etaj este etalată o selecţie din lucrările de scenografie semnate de Andrei Both, unul dintre artiştii distinşi cu titlul de Membru Onorific al teatrului. Demnă de reţinut este şi atenţia de care s-a bucurat cartea de specialitate din partea organizatorilor. 
Patru lansări importante ale editurilor Koinonia şi Fundaţia Culturală "Camil Petrescu" au provocat intervenţii aplicate ale unor specialişti în dramaturgie, cum ar fi George Banu, Tompa Gabor, Marina Constantinescu: "Scena supravegheată" de George Banu (traducere în lb. maghiară), "Teatru" de Samuel Beckett (traducere de Anca Măniuţiu), "Scenografii" de Helmut Sturmer şi albumul "Tompa Gabor, Viziuni scenice".

program pe luna decembrie
AL OPEREI MAGHIARE DIN CLUJ

 
 
Sâmbătă,      Ábrahám Pál: Bal la Savoy - premieră
15 decembrie   Dirijor: Incze G. Katalin
ora 18.30      Regizor: Szabó Emese
Operetă în trei acte, tradusă în limba română


Duminică,       Ábrahám Pál: Bal la Savoy
16 decembrie   Dirijor: Jankó Zsolt
ora 17.00       Regizor: Szabó Emese
Operetă în trei acte, tradusă în limba română


Joi,             P.I.Csajkovszkij: Spărgătorul de nuci
20 decembrie    Dirijor: Fumio Akizaki - Japonia
ora 18.30      Regizor-coreograf: Mîndruţiu Mihail


Luni,           Csemiczky Miklós: Muzicanţii din Brema
24 decembrie  Dirijor: Kulcsár Szabolcs
ora 16.00      Regizor: Szabó Emese
        Intrare liberă pentru copii!

Luni,          Emlékszel még… Gală de operetă
31 decembrie  Dirijor: Hary Béla 
ora 18.00      Regizor: Gy. Tatár Éva 

LA MULTI ANI!!!!


La Cluj -Festivalul Internaţional de Chitară
Participanţi din Bulgaria, Italia, Portugalia, Serbia, Iran, Anglia, Ungaria, Ucraina şi România se prezintă la Casa municipală de cultură. Pe lângă concursul propriu-zis, zilnic au loc recitaluri extraordinare, susţinute de vedete de top: Francezul Gabriel Bianco, student la Conservatorul din Paris, bucureşteanul Mircea Gogoncea, 16 ani, proaspăt laureat la categoria juniori, cuplul italian Duo Giampaolo Bandini - Cesare Chiachiaretta. La festival participă, pe lângă solişti, şi formaţii camerale de chitară, trio şi cvartet. 

Un apel la care confratele nostru
DAN BRUDASCU
asteapta raspuns la adresa: brudascudan@hotmail.com 

Stimati prieteni,

In 2008 se vor implini 70 de ani de la decesul, prin otravire, a lui 
Octavian Goga. Nici pana in prezent poetul nu beneficiaza de publicarea 
completa a operei sale lirice, dramatice, publicistice si oratorice.Iata de 
ce, doresc sa initiez acest sondaj de opinie sub genericul - Spre un 
posibil portret sau Octavian Goga contemporanul nostru. Va rog sa va 
exprimati opinia in legatura cu aceasta tema. Eventual sa argumentati daca 
merita (sau nu) si de ce sa ne intoarcem catre el si catre literatura lui?
Astept opiniile voastre cat mai curand posibil.
Va multumesc anticipat tuturor,
Dan Brudascu


 

În perioada 4-7 noiembrie 2007, Universitatea Babeş-Bolyai va găzdui cea de-a XVIII-a conferinţă anuală a Alianţei Universităţilor pentru Democraţie (AUDEM), (http://www.audem.org), cu tema “Universitatea secolului XXI”.

La conferinţă participă peste 120 de cadre didactice universitare, cercetători şi studenţi din România, Statele Unite ale Americii, Rusia, Ungaria, Polonia, Lituania, Ucraina, Belarus, Turcia, Bulgaria şi Croaţia. 

Dintre temele conferinţei amintim Developments in Higher Education in the Region: Institutional Change – New Directions in Pedagogy – Universities and Society – Implementing Bologna; The Changing Contours of Nationalism and Identity in the Region; Developments in Business, Business Education & Commerce; University Partnerships for Education and Citizenship (UPEC): Educating Citizens for the Global Challenge -- University Partnership for Education and Citizenship (UPEC): Student Panel on Civic Engagement and the Contemporary Role of Youth in Politics etc.

 

AUDEM este un consorţiu al instituţiilor de învăţământ superior care are drept scop sporirea rolului educaţiei în promovarea instituţiilor democratice, dezvoltării economice, culturale, a dialogului interconfesional şi a integrării în diversitate şi globalizare. Precedentele ediţii ale conferinţei anuale au fost organizate la Praga, Varşovia, Belgrade, Sofia, Budapesta, etc.

Universitatea Babeş-Bolyai a primit invitaţia de a găzdui şi organiza această conferinţă internaţională, ca o dovadă a recunoaşterii internaţionale şi a prestigiului tot mai mare de care se bucură universitatea clujeană

Marti, 23 octombrie a.c., ora 13.00, la Muzeul de Arta din Cluj-Napoca va 
avea loc vernisajul expozitiei de caligrafie a artistului sud coreean Ji Won 
Park Yangjun. Laureat a numeroase premii si distinctii coreene si 
internationale, participant la expozitii in numeroase tari din Asia, Europa 
si America, Park Yangjun este unul din maestrii artei caligrafice sud 
coreene. Lucrarile sale figureaza in colectiile unor prestigioase muzee si a 
unor persoane private din multe tari ale lumii. In prezent, artistul este 
profesor la Colegiul de arta din cadrul Universitatii Daejeon din Coreea de 
Sud.
Artistul sud coreean a fost oaspete al municipiului Cluj-Napoca in cursul 
lunii mai a.c. cu prilejul inaugurarii Centrului Cultural Coreean. Cu acel 
prilej, el a organizat un workshop in care a executat lucrari de caligrafie, 
a vorbit despre aceasta arta traditionala de mare rafinament si si-a 
demonstrat talentul si indemanarea executand, in prezenta publicului 
clujean, cateva lucrari, care au impresionat prin maiestria si 
sensibilitatea lor, ca si prin compexitatea mesajului, depotriva estetic, 
dar si filozofic si cultural transmis.
Expozitia va fi deschisa in perioada 23 octombrie - 4 noiembrie 2007. Ea 
este initiata de Ambasada Republicii Coreea, Centrul Cultural Coreean si 
realizata cu concursul Muzeului de Arta si al Revistei Cetatea Culturala.
Organizatorii, printre care ma prenumar, vor fi onorati de prezenta dvs.
Cu doriri de bine,
Dan Brudascu


Muzica de jazz in interpretarea unora dintre cei mai buni interpreti prezinta concerte vreme de patru zile la Cluj. Totodata la Sibiu se desfasoara c ea de a treia editie a Festivalului International "Jazz and more" va fi gazduita de Pavilionul 2007 cu Agusti Fernandez, The A Trio (Liban), Mazen Kerbaj, Max Nagl Trio (Austria), Strings & Wires, Scorch (Finlanda), Sanda Weigl & Orchestra, Tyft Trio si Roy Nathanson's Sotto Voce - SUA, By Any Means.
 

A avut loc a treia editie a festivalului agrar Turda Fest debutand cu o parada a costumelor populare, demonstratii de calarie si un concurs de gatit gogosi traditionale „gustat” de toata lumea. Punctul principal de atractie al primei zile a festivalului a fost, insa, balonul cu aer cald, care s-a ridicat de la punct fix, in zbor ancorat, cu oricine a dorit sa vada cum arata orasul Turda de la o inaltime de 10–15 metri. Daca anul trecut evenimentul a adunat aproximativ 40.000 de participanti, in trei zile, anul acesta numarul vizitatorilor a depasit 60.000. Standurile aranjate in centrul orasului Turda adapostesc producatori agricoli, firme cu specific agro-industrial, dar si mesteri populari invitati sa faca demonstratii in strada. 45 de standuri sint realizate din lemn si trestie, de mesteri maramureseni. Pe linga festivalul de folclor international, care reuneste formatii populare din sase tari s-au desfasurat concerte in aer liber ;i proiectii de filme de scurt-metraj cu caracter antropologic. La organizarea evenimentului din acest an au muncit 168 de voluntari din Turda, ajutati de 35 de voluntari americani care fac parte din PeaceCorp. Acestia sint coordonati de Pamela Ratiu, care, alaturi de sotul ei, Indrei Ratiu, a initiat acest festival agrar dupa modelul celor din Marea Britanie, in numele Fundatiei Ion Ratiu. Opera Naţională Română Cluj-Napoca deschide stagiunea 2007-2008 cu opereta americană "Candide", de Leonard Bernstein, reprezentaţia urmând să aibă loc în 3 octombrie, cu începere de la ora 19.00. În octombrie vor mai fi programate spectacolele "My Fair Lady", "Carmina Burana", "Carmen" (balet), "Trubadurul" şi "Bărbierul din Sevilla".

In jurul datei de 15 septembrie a.c. va apare, la Cluj-Napoca, lucrarea Voices of contemporary Romanian poets. Antologia ilustrează poezia română a ultimilor 35-40 de ani şi cuprinde traduceri, în limba engleză, din opera a 185 de poeţi români. Lucrarea, concepută şi realizată de Dan Brudaşcu, îşi propune să ofere iubitorilor de poezie din întreaga lume o imagine a curentelor şi tendinţelor din cadrul poeziei româneşti contemporane.
Fragmente din lucrare au apărut, în ultimii 7-8 ani, în publicaţii din SUA.
Autorul, distins cu Diploma de Excelenţă, precum şi cu titlul de Honorary Adjunct Professor de către Universitatea Districtului Columbia (SUA) în iunie 2001, a realizat şi publicat, până în prezent, în reviste şi antologii sau volume de autor, din opera a circa 800 de poeţi din întreaga lume. 
Actuala antologie, cea mai amplă apărută în ultimii ani în vreo limbă de circulaţie internaţională, propune cititorilor din întreaga lume o selecţie reprezentativă, care să evidenţieze nivelul estetic şi valoric al liricii româneşti la început de mileniu III.
În antologie sunt incluşi poeţi din toate zonele şi marile centre culturale şi universitare din ţară, precum şi poeţi români care trăiesc în prezent în SUA, Canada, Elveţia, Germania, Ungaria, Suedia, Serbia, Franţa.
Lucrarea va putea fi achiziţionată de cei interesaţi, precum şi de biblioteci publice, şcolare sau universitare pe bază de comandă fermă expediată pe adresa:
Editura SEDAN
Str. V. Pârvan nr. 2,
Cluj-Napoca,
la fax nr. 0040-264-440539, sau adresa de mail: brudascudan@hotmail.com.
	Solicitanţii vor indica adresa poştală (proprie sau a instituţiei) la care să se efectueze expedierea coletului.
Preţul este de 8 euro/buc (cca. 27 RON)., la cursul zilei, plus taxele de expediere, în lei în ţară, 6 euro/buc. pentru SUA şi Canada, iar pentru Europa 5 euro/buc..
Plata se efectuează, prin ramburs, la primirea coletului. Pentru comenzile din străinătate, expedierea se face după primirea cecurilor emise pe numele Dan BRUDAŞCU sau SC SEDAN Casa de Editură S.R.L. Cluj-Napoca ori a confirmării efectuării transferului bancar în cont nr. RO06BTRL 01301202958947xx, deschis la Banca Transilvania din Cluj-Napoca.


Marţi, 4 septembrie a.c., cu începere de la ora 17.00, se reia ciclul de anifestări “Serile cultural-muzicale ale revistei Cetatea Culturală”, găzduit de Casa municipală de cultură din Cluj-Napoca,.
În program:
- Oaspeţi vâlceni la Cluj-Napoca 
- Lansări de carte ale scriitorilor vâlceni: Ioan Barbu – Drumul spre Bruxelles; L

Festivalul minoritatilor - Cluj si Salaj
  Peste 600 de artisti amatori din opt tari europene s-au adunat la Cluj la cea de-a noua editie a Festivalului Folcloric Sfantul Stefan, la sfarsitu lui august, reunind diverse grupuri etnice de pe batranul continent. 
Printre invitatii care au participat la spectacol s-a numarat si un ansamblu de romani din Ungaria, care a smuls ropote de aplauze publicului venit in centrul Clujului cu sutele sa vada costumele populare din intreaga Europa, atrasi de muzica si dansurile minoritatilor nationale.
Festivalul Sfantul Stefan a avut loc anul acesta in sase localitati din judetele Cluj si Salaj reusind sa contribuie la promovarea spiritului de toleranta, dar si a respectului intre minoritati. 

In perioada 5 -8 septembrie 2007 are loc la complexul expozitional Expo Transilvania, Cluj-Napoca, a X-a editie a Targului International Specializat in Ecologie si Protectia Mediului ECO LIFE – ECO ZONNE.- Organizator târg Adela Sastras - Expo Transilvania Cluj-Napoca, Tel./Fax: 0264-432731, 410300, Mobil: 0743-013559, E-mail: adela@expo-transilvania.ro
Evenimentul va include si o componenta de dezbatere stiintifica si educativa, Conferintele IMPACT 2007 – INSTRUMENTE DE MEDIU IN DEZVOLTAREA AFACERII. Dezbaterile interactive vor fi sustinute de specialisti ai Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Administratiei Fondului de Mediu precum cadre didactice cu experienta in domeniu. 

A apărut recent nr. 8 (68), pe august 2007, al revistei de cultură, literatură şi artă Cetatea Culturală. Revista, aflată în al VIII-lea an, respectiv a III-a serie, este editată de SC Sedan Casa de Editură SRL cu sediul in Cluj-Napoca. Din colegiul de redacţie al revistei fac parte: Dan Brudaşcu (redactor şef), fondatorul publicaţiei, Miron Scorobete (redactorşef adjunct), Ion Cristofor (secretar general de redacţie), Daniela Gîfu (grafică) şi Ioachim Gherman (tehnoredactare). Revista beneficiaza de colaborarea unor scriitori, poeţi, critici şi istorici literari şi de artă, universitari, academicieni, din ţară şi din peste 35 de ţări ale lumii. Publicaţia nu este şi nu a fost niciodată aservită politic. Urmăreşte, pe de o parte, promovarea valorilor cultural-literare transilvane şi naţionale, iar pe de alta deschiderea spre cultura universală.

Festivalul Folcloric "Sfântul Ştefan" vine cu o nouă ediţie, cea de-a IX - a, între 18 şi 21 august. Acesta este un festival internaţional al valorilor autentice de folclor ale grupărilor etnice şi culturilor regionale europene. Festivalul a devenit deja un eveniment important în viaţa culturală a minorităţilor etnice din Europa Centrală. Evenimentul vă este oferit de către Fundaţia "Heltai Gaspar" şi va avea loc în mai multe localităţi din judeţul Cluj.

 Studii Inter-Ortodoxe, Inter-Confesionale şi Inter-Religioase
La Cluj, „Institutul Român de Studii Inter-Ortodoxe, Inter-Confesionale şi Inter-Religioase" lanseaza o publicaţie de înaltă ţinută. 
Intitulată Inter-Revista Română de studii teologice şi religioase, revista al cărei editor este Radu Preda, secondat de Florin-Cătălin Ghiţ, beneficiază de sprijinul unui comitet ştiinţific de prestigiu, din care nu lipsesc profesori români şi străini renumiţi, precum Daniel Barbu, Gabriel Bunge, Virgil Ciomoş, Marko Ivan Rupnik şi Dietmar W. Winkler. Susţinând în eseul său „Rolul catehetic al laicilor în Biserică. Paradigmă socială şi provocare profetică", necesitatea de a identifica dimensiunea catehetică cu cea liturgică a vieţii ecleziale, editorul revistei stabileşte exigenţa unui ton critic atât faţă de mirenii inerţi, cât şi faţă de preoţii şi ierarhii lipsiţi de entuziasm patristic şi elan misionar: „Ce demonstrează acest tip de pastoraţie de clasă? Faptul că în parohiile noastre domneşte, cu rare şi notabile excepţii, o lehamite a comunicării, o lipsă crasă de entuziasm şi de tinereţe a credinţei, o limbă de lemn şi o minte pastorală vătuită, toate acestea «salvate» liturgic, dar nu mai puţin semne evidente ale unei decăderi îngrijorătoare". Însoţit în demersul său de Jean Nicolae, „Cuvânt misionar pentru o altfel de cateheză", şi de Constantin Necula, „Catehizarea adulţilor. O necesitate pastorală", Radu Preda sintetizează într-o singură propoziţie marea provocare cu care se confruntă biserica apostolică: „Dacă nu vrea să devină un muzeu, Biserica trebuie să redevină o şcoală". 

Concursul Naţional de Proză Scurtă şi Eseu “Pavel Dan”

Pentru omagierea operei unuia dintre cei mai valoroşi prozatori români, Pavel Dan, al cărui centenar se marchează în acest an, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Cluj, Uniunea Scriitorilor din România Filiala Cluj, Revista Tribuna, Consiliul Local şi Primăria Turda, precum şi Casa Municipală de Cultură Turda organizează cea de a XII-a ediţie a Concursului Naţional de Proză Scurtă şi Eseu „Pavel Dan”.
Pot participa membrii asociaţiilor profesionale (Uniunea Scriitorilor din România, Aspro etc.) sau autori independenţi, indiferent dacă au sau nu volume publicate. Textele, în două exemplare, vor fi expediate până la data de 31 august a.c. pe adresa Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Cluj, Piaţa Unirii nr. 1, Cluj-Napoca, tel/fax: 0264-597616. Fiecare concurent va anexa şi un scurt CV, conţinând numele, prenumele, vârsta, adresa, numărul de telefon şi un rezumat al activităţii literare. Plicul va purta menţiunea: Pentru Concursul „Pavel Dan”. La secţiunea proză, se acceptă texte de până la 15 pagini (30 de mii de semne, cu spaţii cu tot), nepublicate/inedite. La secţiunea eseu, se acceptă doar texte legate de opera sau viaţa lui Pavel Dan, de până la 20 de pagini (40 de mii de semne, cu spaţii cu tot), nepublicate/inedite. Proza şi eseul pot fi şi fragmente dintr-un volum aflat în lucru.
Câştigătorii concursului literar vor fi anunţaţi personal. Premiile vor fi decernate cu prilejul manifestărilor prilejuite de sărbătorirea Centenarului “Pavel Dan” care vor avea loc la Triteni şi Turda în luna septembrie a.c.
Informaţii suplimentare se pot obţine la telefon 0264-597616, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Cluj; persoane de contact: Petru Poantă şi Victor Cubleşan.

Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, desfăşurată în paralel la Cluj-Napoca (1-10 iunie) şi la Sibiu (4-10 iunie), s-a remarcat prin calitatea filmelor prezentate (cu minime, inevitabile, excepţii), îndeosebi în secţiunea competitivă. În cadrul zilelor filmului românesc, am avut privilegiul vizionării în premieră a trei filme excepţionale: Restul e tăcere (r. Nae Caranfil), 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile – Amintiri din epoca de aur (r. Cristian Mungiu) şi Arizona Driming’ (r. Cristian Nemescu). Dacă la aceasta adăugăm şi afluneţa publicului, cel mai mare număr de spectatori înregistrat până acum la o ediţie TIFF (şi mă refer doar la Cluj), putem spune că această ediţie a fost cea mai reuşită. Juriul TIFF 2007 – format din: Claudia Landsberger (Olanda), preşedinte şi membru fondator al European Film Promotion, organizaţie ce a lucrat îndeaproape cu numeroase festivaluri de film pentru a promova imaginea cinematografiei europene; Vibeke Windeløv (Danemarca), producător de film de la jumătatea anilor ’70 până în prezent, colaboratoare de bază a regizorului Lars Von Trier; Christine Bardsley (Anglia), Film Programme Manager în departamentul Arte de la British Council; Vivi Drăgan Vasile (România), director de imagine a cărui filmografie cuprinde aproximativ 50 de titluri din 1976 până în prezent (din 1992 este directorul artistic/ executiv al FAV, Fundaţia Arte Vizuale); Răzvan Vasilescu (România), actor renumit de teatru şi film care adebutat în cinematografie în 1978 şi a cărui biografie personală cuprinde nenumărate mari producţii de film şi piese de teatru – a acordat următoarele premii: Trofeul “Transilvania” (10.000 EURO, oferit de Vodafone) pentru cel mai bun film aflat în Competiţie: La Sagrada Familia / Familia sfântă (Chile, regia Sebastian Campos); Premiul de regie (5.000 EURO, oferit de Centrul Naţional al Cinematografiei): Ragnar Bragason, pentru filmul Börn / Copii (Islanda); Premiul pentru cea mai bună interpretare (2000 EURO, oferit de Vitrina Advertising): Luca Lionello, pentru rolul din Cover-Boy – L’ultima rivoluzione / Fotomodelul (Italia, regia Carmine Amoroso); Premiul pentru imagine (oferit de Kodak Cinelabs Romania): Cristian Cottet, pentru imaginea filmului La Antena / Antena (Argentina, regia Esteban Sapir); Menţiune specială: Azul Oscuro Casi Negro / Albastru închis aproape negru (Spania, regia Daniel Sánchez Arévalo). Alte premii: Premiul special TIFF 2007 (oferit de organizatorii Festivalului Internaţional de Film Transilvania): echipa filmului 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (România, regia Cristian Mungiu); Premiul FIPRESCI (oferit de Asociaţia Presei de Film Străine): Dincolo de pădure/ Einst sühe Heimat (Austria, regia Gerlad Igor Hauzenberger); Premiul publicului (prin vot, oferit de Re:publik): Azul oscuro casi negro / Albastru închis aproape negru (Spania, regia Daniel Sánchez Arévalo); Premiul JAMESON pentru cel mai bun scurtmetraj prezentat în secţiunea „Umbre”: Droomtijd / În vis (Belgia, regia Tom Van Avermaet); Premiul pentru întreaga carieră (oferit de Banca Transilvania): Irina Petrescu şi Ioana Bulcă (România); Premiul pentru întreaga cariera oferit unei personalităţi din cinematografia europeană: Franco Nero (Italia); Premiul pentru întreaga carieră: regizorul britanic Nicolas Roeg; Premiu pentru scenariu de scurtmetraj (1000 USD, oferit de HBO România): Doru Lupeanu, pentru scenariul Fata galbenă care râde; Premiu pentru scenariu de lungmetraj (2000 USD, oferit de HBO România): Mircea Jacan, pentru scenariul Misiunea; Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea scurtmetraj (un pachet de editare Avid Media Composer, oferit de Marcotec Bucharest): Radu Jude, pentru filmul Lampa cu căciulă; Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea lungmetraj (2000 EURO, oferit de Cinemax ): Cristian Mungiu pentru filmul 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile; Premiul pentru o tânără speranţă a cinematografului românesc (1500 EURO, oferit de Tomi): Anamaria Marinca (pentru rolul din filmul 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile). În numărul următor al revistei noastre vom reveni cu un amplu grupaj despre ediţia a şasea a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

 

Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, desfăşurată în paralel la Cluj-Napoca (1-10 iunie) şi la Sibiu (4-10 iunie), s-a remarcat prin calitatea filmelor prezentate (cu minime, inevitabile, excepţii), îndeosebi în secţiunea competitivă. În cadrul zilelor filmului românesc, am avut privilegiul vizionării în premieră a trei filme excepţionale: Restul e tăcere (r. Nae Caranfil), 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile – Amintiri din epoca de aur (r. Cristian Mungiu) şi Arizona Driming’ (r. Cristian Nemescu). Dacă la aceasta adăugăm şi afluneţa publicului, cel mai mare număr de spectatori înregistrat până acum la o ediţie TIFF (şi mă refer doar la Cluj), putem spune că această ediţie a fost cea mai reuşită. Juriul TIFF 2007 – format din: Claudia Landsberger (Olanda), preşedinte şi membru fondator al European Film Promotion, organizaţie ce a lucrat îndeaproape cu numeroase festivaluri de film pentru a promova imaginea cinematografiei europene; Vibeke Windeløv (Danemarca), producător de film de la jumătatea anilor ’70 până în prezent, colaboratoare de bază a regizorului Lars Von Trier; Christine Bardsley (Anglia), Film Programme Manager în departamentul Arte de la British Council; Vivi Drăgan Vasile (România), director de imagine a cărui filmografie cuprinde aproximativ 50 de titluri din 1976 până în prezent (din 1992 este directorul artistic/ executiv al FAV, Fundaţia Arte Vizuale); Răzvan Vasilescu (România), actor renumit de teatru şi film care adebutat în cinematografie în 1978 şi a cărui biografie personală cuprinde nenumărate mari producţii de film şi piese de teatru – a acordat următoarele premii: Trofeul “Transilvania” (10.000 EURO, oferit de Vodafone) pentru cel mai bun film aflat în Competiţie: La Sagrada Familia / Familia sfântă (Chile, regia Sebastian Campos); Premiul de regie (5.000 EURO, oferit de Centrul Naţional al Cinematografiei): Ragnar Bragason, pentru filmul Börn / Copii (Islanda); Premiul pentru cea mai bună interpretare (2000 EURO, oferit de Vitrina Advertising): Luca Lionello, pentru rolul din Cover-Boy – L’ultima rivoluzione / Fotomodelul (Italia, regia Carmine Amoroso); Premiul pentru imagine (oferit de Kodak Cinelabs Romania): Cristian Cottet, pentru imaginea filmului La Antena / Antena (Argentina, regia Esteban Sapir); Menţiune specială: Azul Oscuro Casi Negro / Albastru închis aproape negru (Spania, regia Daniel Sánchez Arévalo). Alte premii: Premiul special TIFF 2007 (oferit de organizatorii Festivalului Internaţional de Film Transilvania): echipa filmului 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (România, regia Cristian Mungiu); Premiul FIPRESCI (oferit de Asociaţia Presei de Film Străine): Dincolo de pădure/ Einst sühe Heimat (Austria, regia Gerlad Igor Hauzenberger); Premiul publicului (prin vot, oferit de Re:publik): Azul oscuro casi negro / Albastru închis aproape negru (Spania, regia Daniel Sánchez Arévalo); Premiul JAMESON pentru cel mai bun scurtmetraj prezentat în secţiunea „Umbre”: Droomtijd / În vis (Belgia, regia Tom Van Avermaet); Premiul pentru întreaga carieră (oferit de Banca Transilvania): Irina Petrescu şi Ioana Bulcă (România); Premiul pentru întreaga cariera oferit unei personalităţi din cinematografia europeană: Franco Nero (Italia); Premiul pentru întreaga carieră: regizorul britanic Nicolas Roeg; Premiu pentru scenariu de scurtmetraj (1000 USD, oferit de HBO România): Doru Lupeanu, pentru scenariul Fata galbenă care râde; Premiu pentru scenariu de lungmetraj (2000 USD, oferit de HBO România): Mircea Jacan, pentru scenariul Misiunea; Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea scurtmetraj (un pachet de editare Avid Media Composer, oferit de Marcotec Bucharest): Radu Jude, pentru filmul Lampa cu căciulă; Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea lungmetraj (2000 EURO, oferit de Cinemax ): Cristian Mungiu pentru filmul 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile; Premiul pentru o tânără speranţă a cinematografului românesc (1500 EURO, oferit de Tomi): Anamaria Marinca (pentru rolul din filmul 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile). În numărul următor al revistei noastre vom reveni cu un amplu grupaj despre ediţia a şasea a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

 

Inapoi la prima pagina

Portal de carte si arte periodic de cultura si initiativa locala. Copyright ©2007 Editura Realitatea ISSN 1842 - 9971 cartesiarte.ro