Informatii :Ati selectat fluxul de stiri al judetului Brasov
EVENIMENT DANIEL DRAGAN

Marti, 9 decembrie, ora 17 la Libraria „St. O. Iosif” din Brasov se va lansa „Ținutul logofanilor”, de Daniel Dragan, apărut la Editura Bibliotheca din Targoviste, cu o prefata de Adrian Dinu Rachieru si coperta de Horatiu Manea. Prezintă criticul literar Adrian Dinu Rachieru si eseistul Adrian Lesenciuc. Poetii Adrian Munteanu si Laurentiu-Ciprian Tudor vor provoca publicul la un TAIFAS LITERAR despre romanele lui Daniel Dragan si proza de azi.Bienala Europeana de Poezie, eveniment intitulat Maratonul European de Poezie la feminin, are loc in perioada 11-12 octombrie, in Aula "Sergiu Chiriacescu" a Universitatii Transilvania din Brasov si este dedicat poeziei feminine, Vor participa 34 de autoare din 10 tari europene: Anglia, Olanda, Polonia, Turcia, Slovenia, Serbia, Spania, Republica Moldova, Ungaria, Romania, evenimentul este gandit ca un recital care se va intinde pe durata a 11 ore, incepand cu ora 14.00, miercuri 11 oct. 

Fundaţia Culturală Arania

vă invită la lansarea unui nou volum de poezie:

Statuie cu lacrimă
de Daniel Drăgan

vineri, 2 august 2013, ora 17, la Casa Baiulescu

Lecturi poetice pe trei voci:
Adrian Munteanu
Monica Croitoru
Silvian Duică

Volumul cuprinde creaţii lirice din ultimii ani şi epopeea onirică
 „Visul poetului unic Neum” 
însoţită de comentariile unor critici literari importanţi. 
Volumul a apărut în Editura Bibliotheca din Târgovişte

LECTURI PUBLICE 
LA BRAŞOV
Grupul de litere-sunete-şi-culori „Caii verzi de pe pereţi” al Fundaţiei Culturale Arania vă invită la inaugurarea unei suite de LECTURI PUBLICE. Primul eveniment va avea loc joi 14 februarie 2013 ora 16:00 în sala mare a Muzeului de Artă Braşov (Bulevardul Eroilor nr. 21 - lângă Hotel Capitol) Va fi prezentată epopeea onirică „Visul poetului unic Neum” 
de Daniel Drăgan şi va fi lansat volumul cu acelaşi titlu editat de Arania.

Prezentarea aparţine poeţilor Adrian Munteanu, Laurenţiu-Ciprian Tudor şi autorului cu concursul pianistei Alexandra Fiţ. Publicul va fi invitat să comenteze. Autorul va răspunde la întrebări şi va oferi autografe.


FESTIVALUL DE FILM ISTORIC LA RASNOV

Cetatea Râşnov găzduieşte, între 10 - 19 august, cea de-a IV-a ediţie a Festivalului de Film Istoric, la care publicul va asista la un maraton cinematografic (peste 40 de producţii), cuprinzând cele mai noi filme documentare şi de ficţiune, concerte, dezbateri şi conferinţe pe teme istorice.Festivalul se va bucura de prezenţa unor invitaţi de marcă, precum Ivan Patzaichin, medaliat la JO din 1972, Henry Hershkowitz, sportiv din delegaţia Israelului la JO de la Munchen din 1972, Cristian Ţopescu, precum şi actorul Marius Manole. 
Festivalul de Film Istoric de la Râşnov îşi invită publicul la o călătorie în timp, vizionând filme care au ca subiect aceste momente istorice, dar şi cele mai noi producţii cinematografice cu temă istorică. Momente-portret vor fi dedicate actorilor Toma Caragiu şi Patrick Dewaere, cineastului Cristian Nemescu şi pilotului Ayrton Senna. 
Atmosfera festivalului va fi completată prin opt concerte speciale şi două expoziţii tematice, realizate în parteneriat cu Muzeul Ţăranului Român şi Biblioteca Judeţeană Astra Sibiu.

6GyLm9 , [url=http://rumzuuexnnvc.com/]rumzuuexnnv

Festivalul Filmului European 2012
52 de filme din 26 de ţări vor pot fi văzute la cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului Filmului European, organizat în luna mai de ICR, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene.
Festivalul a inceput in Bucureşti laCinema Studio şi Cinemateca Eforie din 4 mai;I dureaz[ pana pe 14 mai, continuand itinerariul la Braşov (Centrul Cultural Reduta, 10-13 mai), Timişoara (Biblioteca Centrală Universitară, 17-20 mai), Târgu-Mureş (Teatrul Naţional, 17-20 mai) şi Iaşi (Casa de Cultură „Mihai Ursachi“, 24-27 mai).

EVENIMENT EDITORIAL LA BRASOV

Fundaţia Culturală Arania şi Muzeul Casa Mureşenilor 
vă invită joi, 16 februarie 2012, ora 17, la Casa Mureşenilor la o DEZBATERE CONSACRATĂ
UNEI OPERE FUNDAMENTALE:
Prelegeri de
ESTETICA ORTODOXIEI
de Prof. Univ. Dr.Mihail Diaconescu

Festivalul de Dramaturgie Contemporană

Continuă până la 30 noiembrie la Brasov Festivalul de Dramaturgie Contemporană, ce se desfăşoară la Teatrul "Sică Alexandrescu". Dedicat exclusiv dramaturgiei contemporane festivalul invită cele mai importante spectacole după astfel de piese, ele fiind însoţite de dezbateri teoretice, lansări de carte de gen şi alte evenimente care au drept scop aducerea în prim-plan a tot ceea ce înseamnă tendinţe, problematici ale lumii contemporane, reflectate prin textul şi spectacolul de teatru românesc. Ediția de anul acesta are 10 spectacole, în concurs sau în afara concursului, produse de către "Teatrul Naţional Bucureşti", Teatrul "Bulandra", Teatrul "Odeon", "Teatrul de Comedie", Teatrul "Nottara", Teatrul "ACT", Teatrul "Sică Alexandrescu" din Braşov, regizate de către Felix Alexa, Vlad Massaci, Cristian Juncu, Gelu Colceag sau Nicolae Scarlat, şi în care vor putea fi văzuţi: Horaţiu Mălăele, Dorina Lazăr, Ştefan Bănică, Emilia Popescu, Emil Hossu, Catrinel Dumitrescu, Vlad Zamfirescu ş.a.

mwwwnyqy csnnksaq zfgupzwr

hpkdneip zwuawwrm slddjbjj

uuzlwgat uqbxowrv wefhtnzc

Vineri 21 octombrie 2011, ora 14,00
la “Casa Baiulescu”
Bulevardul Eroilor nr.33, Braşov

Lecturi publice
Daniel Drăgan şi prietenii săi, poeţii Adrian Munteanuşi Laurenţiu Ciprian Tudor
Vor fi lansate romanele
BIEDERMEIER şi MEHMED
de Daniel Drăgan
Poeţii vor recita din creaţia propriePREMIILE ROMANIAN MUSIC AWARDS

■Nominalizat la sapte categorii, Smiley a reusit performanta de a pleca acasa cu trofeele pentru Best Male, Best Pop, Cea mai difuzata piesa - "Love is for free" si Premiul Radio 21, pentru cel mai difuzat artist roman in 2010.
 ■Inna a plecat acasa cu premiul Best female, Best site - inna.ro si Premiul revistei OK.
 ■Printre performerii seri s-au numarat si baietii de la Play & Win care au au primit premiile pentru Best Dance si Best Producer.
 ■Andreea Banica a adus pe scena de la Brasov doua piese dintre care nu lipsit noul single "Electrified" si a plecat de pe scena din Piata Sfatului cu doua premii - Best Show si Best Video pentru piesa "Sexy", scrie libertatea.
 ■Alexandra Stan, desi nu a fost prezenta la Brasov, a adunat si ea doua premii, Best Song pentru piesa "Mr Saxobeat" si premiul Border Breaker.
 ■Best DJ a fost declarat DJ Andi, in timp ce premiul pentru Best Hip-Hop i-a revenit lui Guess Who.

WEEK-END CULTURAL LA PADINA, LA RASNOV, LA BRAN

Pe Platoul Padina din muntii Bucegi. Iubitorii muntelui vor putea participa in perioada 3–7 august 2011 la singurul festival care imbina muzica, activitatile montane si filmul. Timp de 5 zile Platoul Padina din muntii Bucegi va fi centrul muzicii rock si folk, al aventurii si sporturilor de munte, al filmelor de la TIFF si nu in ultimul rand al educatiei montane si ecologice. Daca va aflati in Brasov sau in zona si sunteti pasionati de filme si istorie, va recomandam Festivalul de Film Istoric Râşnov. Se desfasoara cea de-a treia ediţie a Festivalului de Film Istoric, care va cuprinde 50 de proiecţii pe teme istorice, dintre care 16 prezentate în premieră, dar şi concerte de muzică, dans, expoziţii, dezbateri şi seminarii pe teme istorice.
 Tot in zona Brasov-Bran, impatimitii muzicii clasice sunt asteptati sambata, 6 august, in curtea Castelului Bran , la specatcolul “ Clasic...Chansons...Jazz”, cu incepere de la orele 21:00. Pretul unui billet este 50lei. Va concerta Cvartetul Gaudeamus, al Filarmonicii Brasov (Lucia Neagoe - vioara I, Raluca Irimia - vioara II, Leona Varvarichi – viola, Sebastian Vîrtosu – violoncel, tenorul Daniel Magdal – prim solist la Opera din Berlin, Iulian Lupu – trompeta – Filarmonica din Ankara, Catalin Simerea – flaut – Opera din Iasi, Laurentiu Mara – chitara, Ionel Mocanu – percutie).
 

NOMINALIZARI PENTRU ROMANIAN MUSIC AWARDS

Anul acesta, MediaPro Music va fi prezenta la cele mai importante premii ale industriei muzicale romanesti, Romanian Music Awards, cu artisti precum Alexandra Stan, Andra, Loredana si Vunk, la 6 din cele 14 categorii, potrivit MediaProMusic.
 
Alexandra Stan va concura alaturi de Andra la categoria "Best Female", urmand sa-si dispute si titlurile de "Best Dance" si "Best Song" pentru megahit-ul "Mr.Saxobeat".
 
Loredana este nominalizata pentru "Best Live", iar baietii de la Vunk vor concura pentru premiul "Best Rock".
 

VALOAREA TURISTICA A BISERICILOR FORTIFICATE

* Lucrările pentru reabilitarea a nouă biserici - cetăţi fortificate din Transilvania au început, aceste ansambluri urmând să fie introduse, din 2013, în circuitul turistic. Lucrările fac parte dintr-un proiect mai mare, în valoare totală de peste 22 de milioane de lei, care prevede modernizarea şi introducerea în circuitul turistic a unui număr total de 18 biserici fortificate din judeţele Sibiu, Braşov, Alba şi Mureş. Proiectul presupune intervenţii de urgenţă, reparaţii şi consolidări, dar şi dotarea bisericilor cu mobilier pentru crearea unei infrastructuri turistice minime. Obiectivul este ca numărul turiştilor care vizitează bisericile fortificate din întreaga regiune să ajungă, în 2013, la 150.000. In anul 2012 vor incepe lucrarile pentru celelalte noua.

MANAGEMENT PENTRU ACTIVITĂŢI EDUCATIVE IN CASELE MEMORIALE

Grupul pentru Initiativa Locala CORONA din Braşov organizeaza o suităde evenimente in cadrul proiectului ”Imbunatatirea strategiilor de management pentru casele memoriale si dezvoltarea capacitatii acestora de comunicare cu publicul”. Astfel, invitându-l pe Adrian Majuru, muzeograf coordonator al Muzeului bucureştean „Nicolae Minovici”,
autor al unor lucrari de istorie si antropologie urbana bazate pe incursiuni in mentalitatile epocilor trecute, grupul de inţiativă a organizat la Casa Mureşenilor din Braşov, Sambata, 2.10.2010, o incursiune in istoria unei faimoase familii bucurestene, model de perseverenta si daruire profesionala,ai carei membri si-au adus o contributie importanta la dezvoltarea sistemului romanesc de sanatate publica. Participantii au avut ocazia sa dialogheze cu un istoric reputat si sa afle detalii despre viata profesionala si privata a celebrului medic legist Mina Minovici si a fratilor sai la fel de celebri, Stefan Minovici (chimist) si Nicolae Minovici (si el medic legist).De numele acestei familii se leaga multe institutii care au supravietuit, precum Institutul Medico-Legal - unul dintre primele din Europa Societatea „Salvarea” - prima din zona Balcanilor, Spitalul de Urgenta - unul dintre primele din Europa, Muzeul de Arta Nationala „Dr.Nicolae Minovici” si altele.- „Literele şi Junii Braşovului„ - la Bucuresti

Evenimentul va avea loc Marţi, 5 octombrie, ora 17.00 la Centrul pentru Activităţi Recreative şi Inovare Ocupaţională, Str. J.L. Calderon nr.39 O întâlnire capitală, BB – Braşov-Bucureşti. Scriitori de marcă ai Braşovului de azi – Doru Munteanu, Ion Popescu-Topolog, Daniel Drăgan, Sorin Basangeac, Claudiu Mitan, Dumitru Nicodim, Gheorghe Lupaşcu, A. I. Brumaru, Eugen Axinte, filosoful Alexandru Surdu, editorul Gabriela Dărăban vor intima centralitatea inspiraţiilor lor, nu fără lansarea monografiei Junilor sau a 33 interviuri pentru totdeauna, a altor cărţi apărute la editurile Astra, Pastel, Dealul Melcilor etc. Amfitrion: Dr. George Anca


TURNIRUL CETĂŢILOR LA BRAŞOV

În municipiul Braşov a început sâmbătă şi va continua duminică, a treia ediţie a festivalului "Turnirul Cetăţilor", care se desfăşoară la Arenele "Ion Ţiriac" ale Liceului Sportiv, din program nelipsind luptele cavalerilor pentru inimile domniţelor, meşteşugarii populari şi un concert cu trupa Phoenix. Turnirul cu cai, luptele cu spada între cavaleri, dansurile şi cântecele menestrelilor sau aruncarea cu lancea asupra porcului mistreţ antrenează de trei ani interesul braşovenilor şi al turiştilor care vin aici să îşi petreacă weekend-ul. De asemenea, publicul va putea vota cel mai iscusit cavaler de Kronstadt. Festivalul s-a deschis sâmbătă, la ora 12.00, cu o paradă a cavalerilor şi domniţelor şi se va încheia astăzi spre seară cu un concert al trupei Phoenix. Pentru festivalul medieval au fost aduşi şase cai din cele mai faimoase rase: armăsari andaluzi, freaser şi lipiţani, potrivit unui comunicat al organizatorilor - Consiliul Judeţean Braşov şi Clubul Economic German.
Meşteri populari şi artizani lucreyă în faţa spectatorilor în piaţa medievală, unde se găsesc de asemenea o mulţime de specialităţi culinare. Piese de îmbrăcăminte medievală se pot închiria pentru a face fotografii.

http://texasaircraftrepair.com/images/76/theoretic

http://legalfundingpro.com/aspnet_client/584/mecha

http://fxaudioeditor.com/_save/83/does-augmentin-w

http://freedomaircraftcharters.com/webalizer/24/do

http://therentalnetwork.com/webalizer/194/effects-

http://port-aransas-tx-hotels.com/links/355/eagle-

http://oneonta-ny-hotels.com/images/150/silicone-l

http://hairlossalert.com/css/977/tropical-fruits.h

http://hotels-near-ric.com/res-inc/686/stephen-hil

http://vanguardiaenpiel.com/back_Pictures/31/miss-

FESTIVALUL DIN CETATEA FILMELOR ISTORICE

Peste 60 de filme, un târg de carte, dar şi un concert dedicat Reginei Maria sunt doar câteva dintre tentaţiile ediţiei a II-a a Festivalului de Film Istoric de la Râşnov.

În perioada 6-15 august, Cetatea îşi deschide generoasă porţile şi ne îmbie într-o lume cu parfum
 de epocă. Evenimentul
 marchează 135 de ani de la naşterea Reginei Maria a României, 65 de ani de la terminarea celui de-al doilea război mondial şi 100 de ani de la începerea relaţiilor diplomatice între România şi Marele Ducat de Luxemburg.
Într-un maraton cinematografic de aproximativ 100 de ore vor fi rulate 64 de filme documentare şi de ficţiune, dintre care 24 în premieră. De-a lungul anilor, mari regizori au filmat la Râşnov pelicule precum: "Dacii", "Mihai Viteazul", "Nemuritorii" sau "Columna", oraşul câştigându-şi astfel titlul de cetate a filmului istoric românesc.

CONCERTE LA BRAN

Castelul Bran le propune turiştilor o variantă culturală de petrecere a timpului liber. Sîmbătă, 7 august, începînd cu ora 19.30 va avea loc la Castelul Bran un „Concert cameral“ al cvartetului „Capricio“. În componenţa cvartetului intră trei instrumentişti din orchestra Filamonicii din Bonn, Harald Kulik la vioară, Cecilia Lederer la vioară, Gherbanovschi Sorin la violă şi un membru al orchestrei Radio
 Bucureşti, Adrian Naidin la violoncel. Din program fac parte „Mica serenadă“ a lui Mozart, „Pe Argeş în sus“ Th. Grigoriu şi „Cvartetul op.18 nr.4“ a lui Beethoven. 

CRIZA CERBULUI DE AUR

In contextul în care reprezentanţii TVR au discutat la Braşov amănuntele organizatorice cu conducerea Primăriei, dând asigurări că Festivalul se va desfăşura în perioada 1-6 septembrie, noul preşedinte al TVR, Alexandru Lăzescu, a curmat agonia organizării Festivalului „Cerbul de Aur".
El a precizat că în bugetul televiziunii nici măcar nu au fost prevăzute fondurile pentru evenimentul din acest an.

in conditiile odioaselor masuri de sacrificare a tuturor categoriilor sociale de romani, este sacrificat şi accesul la cultura acestui popor care l-a făcut dainuitor pe acest pamant.
Revista literara Dor de Dor ,un portdrapel al acestei moşteniri, se afla in pragul inchiderii definitive a paginilor sale. Oare cineva din marii bogaţii ai acestei ţări, se vor gandi sa /i ofere o mana de ajutor?Oare va auzi cineva acest strigat de durere inabusit cu fiecare zi?Voi oameni cu functii, voi cu inima?

PRIMAVARA CONDEIELOR


La sediul Fundaţiei Culturale Negru Vodă din Făgăraş s-a desfăşurat cea de-a VI-a ediţie a festivalului "Primăvara Condeielor". Zeci de elevi de şcoală generală şi de liceu s-au prezentat şi anul acesta în cadrul concursului de creaţie literară şi de recitare. S-au acordat 11 premii la secţiunea de creaţie literară şi nu mai puţin de 35 de premii la secţiunea de recitare, câştigătorii fiind aleşi dintre participanţii de la şase şcoli generale. 


Cumidava, izvorul Cetăţii Râşnov
 
Cu aproape 1.800 de ani în urmă, izvoarele antice menţionează Cumidava drept cea mai veche aşezare daco-romană cunoscută de pe teritoriul judeţului Braşov. Întâlnită iniţial cu numele dacic „Comidava”, aceasta şi-a schimbat uşor denumirea în timpul stăpânirii romane în „Cumidava”. După cum o arată sufixul «dava» din denumirea aşezării, la Râşnov avem de-a face cu un fost centru militar, politic, administrativ şi religios al dacilor, existenţa lui fiind confirmată de cercetările arheologice efectuate de-a lungul vremii pe dealul cetăţii medievale. Ctitorii edificiului au fost soldaţii de origine dacică ce locuiau în acest loc, cunoscut în istorie drept «Castrul roman de la Cumidava-Râşnov»”.
De asemenea, castrul de la Râşnov, situat la circa patru kilometri de cetatea medievală de astăzi, este singurul castru roman din piatră cunoscut în Ţara Bârsei.

CETATEA FAGARASULUI REDIVIVA!


Vechea Cetate a Făgăraşului, care strânge la un loc culturile românilor, ale saşilor şi ale maghiarilor, se zbate de mai mulţi ani să supravieţuiască degradării. Banii prea puţini alocaţi bugetului local şi neimplicarea autorităţilor centrale au dus monumentul în anonimat, turiştii neavând la dispoziţie pentru vizitare decât un muzeu şi o bibliotecă.
Primăria a demarat acum o amplă campanie de curăţenie, iar în cel mai scurt timp intenţionează să dea drumul unui circuit turistic prin cetate, care să plece din actualul muzeu şi să aibă drept punct final fosta temniţă comunistă. Se doreşte astfel ca monumentul vechi de peste şase secole să redevină o atracţie. Este o măsură salutară şi un act civic important din partea administraţiei locale făgărăşene deoarece, dacă nu-şi exercită autoritar dreptul de proprietate, Guvernul s-ar putea să înstrăineze cetatea aşa cum a făcut cu alte edificii importante din patrimoniul naţional.

CONCERT DE ANUL NOU LA BISERICA NEAGRA DIN BRASOV

Biserica Neagră ne invită la concertul tradiţional de Anul Nou, pe 31 decembrie, cu începere de la ora 12.00. Concertul este dedicat anului 2010, cînd se împlinesc 775 de ani de la atestarea documentară a Braşovului. Concerul cuprinde, timp de o oră şi jumătate, lucrări pentru orgă, vioară, trombon şi cor ale compozitorilor: R.Schumann, F.Chopin, J.S.Bach. Martin Schneider şi G.F.Händel. Vor interpreta: Andreas Philippi (trombon),
Valentin Jeinov (vioară), „Jugendbachchor„ (Corul de Tineret Bach al Bisericii Negre), Eckart şi Steffen Schlandt (orgă). Prima ediţie a concertelor „La cumpăna dintre ani” a avut loc în din 1999. Scopul organizatorilor a fost acela de a sprijini financiar
 lucrările de restaurare ale unor orgi din cetăţile Braşovului. Pînă acum, au beneficiat de sprijin orgile din Biserica Neagră, Feldioara, Rîşnov, Ticuşu Vechi Fondurile ce se vor strînge în acest an sînt destinate restaurării orgii din Rupea, una dintre cele mai vechi din România, care se află acum depozitată la Biserica Neagră.

FESTIVALUL DE DRAMATURGIE CONTEMPORANA LA BRASOV

Ediţia XXI a Festivalului de Dramaturgie Contemporană, singurul festival de acest fel din ţară, debutează joi, 12 noiembrie, la Braşov. Pe parcursul celor opt zile, vor fi prezentate zece dintre cele mai bune piese din stagiunea 2008-2009, aparţinând teatrelor din Bucureşti, Bucureşti, Tîrgu Mureş, Braşov, Brăila şi Cluj - Napoca.


Festivalul si Concursul National al Liedului Romanesc la Brasov

 Mariana Nicolesco gireaza cea de-a saptea editie a Festivalului si Concursului National al Liedului Romanesc (Brasov, 29 octombrie-1 noiembrie).Evenimentul, a carui tema de anul acesta este: „Cantecul de dor (in expresie culta, lied) in raport cu la canzone italiana” se inscrie in linia examinarii in paralel a liedului romanesc cu liedul german (2007), a liedului romanesc in raport cu cantecul francez (2008), ceea ce ofera o perspectiva vasta a asimilarii marilor traditii europene in cultura noastra muzicala. Azi (orele 18.30, Cercul Militar) are loc festivitatea inaugurala si primul recital sustinut de castigatorii concursului, sopranele Georgeta Grigore, Iulia Dan si tenorul Stefan Pop, iar maine (orele 19.30) cel de-al doilea recital pe aceeasi tema, cu sopranele Daniela Pacurar, Aurelia Florian si mezzosoprana Carmen Topciu, maestri acompanitori: Iulia Suciu si Alexandru Petrovici. Duminica (orele 19.00) se desfasoara premierea si Gala laureatilor, precedate (la orele 11.00), de Simpozionul National dedicat Liedului Romanesc si traditia europeana: cantecul de dor si liedul de inspiratie italiana, ce se desfasoara in salile Muzeului de Arta.

La Brasov "Gala muzicii clasice
 
 
 
 
Festivalul International de Opera, Opereta si Balet de la Brasov (editia a VII-a) se deschide astazi (ora 18.30) cu Marea Gala la care sunt invitati solisti din Franta si de la Opera din Cluj, infor­meaza Agerpres. Pe 31 octom­brie va fi prezentata cea mai recenta premiera a Operei din Brasov, "Cavaleria Rusti­cana" de Mascagni, iar pe 7 noiembrie spectacolul de dans "Giselle" de Adam, la care vor participa si invitati din Japonia. Povestea "Romeo si Julieta" va fi prezen­tata pe 21 noiembrie intr-o forma moderna de tango argen­tinian. In incheierea festivalului 

Sâmbătă, 3 octombrie 2009, ora 17 
 la Muzeul de Artă Braşov 

şezătoare literar-muzicală cu lansarea volumului 
fantoma
NUVELE, SCHIŢE, POVESTIRI
 de Daniel Drăgan
prefaţă de Adrian Lesenciuc

vor lua cuvântul
Ion Lazu, Mona Mamulea, Bianca Osnaga, 
Virgil Borcan, Adrian Lesenciuc, Adrian Munteanu

PREMIILE CERBULUI DE AUR

Antonino, reprezentantul Italiei, a caştigat trofeul Cerbul de Aur la festivalul de la Braşov, Cerbul de Argint a revenit trupei romaneşti The Marker, iar Cerbul de bronz va ajunge in Norvegia in acest an, fiind caştigat de Ovi, transmite corespondentul NewsIn.Premiul Special al Juriului a fost caştigat de Glen Vella (Malta), iar Premiul de Popularitate, ales pe baza voturilor exprimate de telespectatori pe perioada celor trei zile de concurs, a fost caştigat tot de reprezentantul Norvegiei, Ovi.Un moment special al Galei laureaţilor l-a constituit acordarea premiului pentru intreaga activitate chitaristul american Steve Vai.

IN CETATEA RASNOV SE INAUGUREAYA FESTIVALUL DE FILM ISTORIC

Cetatea Rasnov isi deschide astazi portile pentru prima editie a Festivalului de Film Istoric. Timp
 de trei zile vor fi proiectate filme istorice, vechi si noi, vor avea loc discutii cu regizori, expozitii si lansari de carte, dar se va desfasura si un seminar pe tema "Cetatea ca patrimoniu in pericol" si o petrecere intr-o hala industriala. 


 "Cerbul de Aur", in perioada2 - 7 septembrie 

festivalul se va desfasura in binecunoscuta Piata Sfatului din Brasov, relevand nume sonore din peisajul muzical international: Tiziano Ferro (foto), Steve Vai si "Hot Chocolate".
Devenit, de-a lungul celor patru decenii de existenta, un brand national, festivalul va avea parte in primele trei seri (Evergreen, Pop si Rock) de o deschidere exploziva, show-ul fiind asigurat de trupa Sistem si Baletul Art Focus International. Spectacolul din prima seara isi propune sa puna in valoare marile voci ale Romaniei - Gabriel Cotabita, Paula Seling, Nico, Nicola, Leo Iorga, Luminita Anghel, Marcel Pavel, Aurelian Temisan, Monica Anghel, Vlad Mirita, Delia Matache, Mihai Georgescu, Aura Urziceanu, George Nicolescu si Doina Spataru care vor interpreta cu orchestra condusa de Ionel Tudor. Piesele au fost alese astfel incat sa acopere o perioada cat mai lunga din istoria muzicii moderne. Seara Pop va avea ca invitati membrii trupei Holograf, iar in Seara Rock va urca pe scena formatia Directia 5. Finalul concursului de Interpretare se va incheia cu un spectacol Vama, intitulat "The Vama – show”.24 de concurenti din 20 de tari (Armenia, Australia, Azerbaidjan, Belgia, Bulgaria, China, Cipru, Estonia, Finlanda, Israel, Italia, Macedonia, Malta, Marea Britanie, Moldova, Norvegia, Rusia, Spania, Turcia si Ucraina), la care se adauga cei trei reprezentanti ai Romaniei, se vor intrece pentru marele trofeu. Seara de folclor, care va incheia festivalul, intitulata "Hora Satului", va reuni artisti de valoare ai muzicii populare.

240 DE COPII INTR-UN CONCERT LA BRASOV

Sâmbătă, ora 15.00, la Biserica Neagră, 230 de copii cu vârsta între 10 și 14 ani, acompaniați de Orchestra Operei din Brașov, vor susține un concert de muzică instrumentală și corală în cadrul proiectului Music Camp International. 
Copiii au fost instruiți în prealabil, în perioada 12-19 Iulie 2009, la Liceul Johannes Honterus, de profesori acreditați, într-o tabără de instruire organizată de Music Camp International în cadrul unei colaborări cu Ministerul Educației, Cercetării și Inovării.
Proiectul face parte din programa alternativă pe timp de vacanță și reprezintă o modalitate practică de învățare a muzicii, bazată pe metode interactive de predare – învățare. În cadrul acestui proiect, timp de șase ore pe zi, copiii au ocazia să participe, pe lânga lecțiile de cor, la un curs de jocuri muzicale sau la cursuri intensive la sfârșitul cărora vor fi capabili să cânte la instrumente muzicale cum ar fi vioară, chitară, clopoței, fluier sau instrumente de percuție. 

Bran Castle Fest, eveniment ce se va desfăşura între 7 şi 9 august.
Concertele şi spectacolele de teatru se vor desfăşura pe două scene: una amenajată în curtea Castelului Bran şi alta, pe platoul din spatele castelului. Filmele vor fi proiectate într-un cort special. La festival vor participa trupe de muzică şi teatru din România, dar şi din Anglia sau Franţa. Muzica variază de la chill out, techno până la sunete medievale. La spectacole vor participa peste 80 de artişti, de la DJ-i la actori, pictori şi creatori de instalaţii şi proiecţii video. În total, publicul este aşteptat la Bran cu 72 de ore de muzică, teatru şi proiecţii de lasere pe pereţii castelului.


CURTEA COMEDIANTILOR LA RASNOV SI BUCURESTI

In colaborare cu Muzeul Satului si Casa de Cultur[ a Studentilor din Bucuresti, Rasnovul organizeaza noua editie a festivalului care l-a facut cinoscut.Programul evenimentului este variat, participanţii şi invitaţii fiind atât din ţară, cât şi din străinătate. Astfel, până la 17 iulie, la Râşnov sunt programate ateliere artistice închise publicului, în care tinerii participanţi vor lucra precum ambulanţii de odinioară (cascadorie, teatru medieval şi de improvizaţie, teatru de păpuşi, dansuri medievale, mânuirea armelor şi jonglerie etc.) construind momente inspirate de piesa shakespeariană "Visul unei nopţi de vară". 18 iulie, Cetatea Râşnov: tot ce am enumerat mai sus va putea fi vizionat de public, acesta putând participa la ce ateliere doreşte. De asemenea, cine vrea poate să asiste la repetiţiile comedianţilor. Toate acestea, dar şi spectacolul "Peţitoarea", prezentat de trupa Teatrului Bacovia vor fi atracţiile zilei de 19 iulie. De la 21 iulie, festivalul se mută, cu arme (din Evul Mediu, desigur) şi bagaje în Capitală. Între 21-23 iulie, la Casa de Cultură a Studenţilor au loc repetiţii, evaluarea proiectului şi discuţii deschise. La Muzeul Satului "Dimitrie Gusti", la 22 iulie, comedianţii îşi vor prezenta giumbuşlucurile, spectacolele, dansurile, poezia, muzica, visele, ghidaţi de spiriduşul Puck.

Participă trupe artistice din România, Spania, Estonia, Turcia 

CURSURI DE LIMBA, CULTURA SI CIVILIZATIE ROMANEASCA LA BRASOV

Institutul Cultural Braşov organizează, în perioada 13–31 iulie, cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie românească. 

Programul este organizat în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universităţii „Transilvania” din Braşov, Muzeul „Casa Mureşenilor”, Grupul de Iniţiativă Locală „Coroana” şi Biblioteca judeţeană „Gheorghe Bariţiu” din aceeaşi localitate.
 
La cursurile intensive de limba română, de cultură şi civilizaţie românească şi la atelierele de creţie vor participa persoane care au împlinit vârsta de 18 ani. 


	MUZEUL MOBILIERULUI DE LA BRAN

Duminica 31 mai a avut loc ceremonia de inaugurare a Muzeului Vama Medievala Bran, eveniment desfasurat sub inaltul patronaj al Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National. Au fost prezenti, printre numerosi alti invitati, reprezentanti ai celor trei departamente ale ministerului: Theodor Paleologu, Prea Sfintitul Episcop Vicar Andrei Fagarasanul si Narcis Dorin Ion, directorul muzeului. Mentionam ca muzeul, refacut cu finantare de la fostul Minister al Culturii si cu bani din veniturile Muzeului Bran, se va afla doar pentru inca trei ani in administrarea statului, dupa care va intra in posesia familiei Habsburg. Andrei Fagarasanul spera ca pana atunci sa se intample o minune iar Ion Narcis, sa se faca dreptate..

UN NOU LOC PENTRU EVENIMENTELE CULTURALE BRASOVENE	

Este librăria “Okian” de pe strada Mureşenilor nr.1 care ne prezintă cîteva menifestări de săptămâna viitoare: 
EXPOZITIE DE FOTOGRAFIE ”REPERE ALE ORTODOXIEI”: 11-22 MAI 2009
Filmul: BABEL prezentatîn ciclul ”OKIANOTECA” – 12 MAI 2009 – ORA 18.30
 SEARA DE POVESTI PENTRU COPIIIINTRE 3 SI 10 ANI
 – 13 MAI 2009 – ORA 17
 DIALOGURILE CREDINTEI – 14 MAI 2009 - ORA 18.30 Invitat: istoric dr. RUXANDRA NAZARE
OKIANSOPHIA – 15 MAI 2009 –ORA 18.30 Tema: FILOSOFIE? CE-I AIA?
Vor incerca sa va lamureasca : ALEX, ROXANA SI ROLAND
În plus, de două ori pe săptămână se predă un curs de tango. 

JUNII BRASOVULUI SI ZILELE BRASOVULUI

Mii de braşoveni au participat ieri la deschiderea oficială a celei de a VIII-a ediţii a „Zilelor Braşovului”. Foarte multe evenimente culturale şi artistice sunt pregătite să-i încânte pe braşoveni şi turişti în aceste zile. Ieri după-amiază, de la orele 18.00, a avut loc tradiţionala paradă a participanţilor, pe traseul Teatrul Dramatic, B-dul Eroilor, Mureşenilor şi Piaţa Sfatului. Prin faţa spectatorilor au trecut Junii, Fanfara Academiei „Henri Coandă”, trupa de copii Passo Doble, copii de la Palatul Copiilor, Jandarmeria Montană, Jandarmeria Braşov, care şi-a prezentat şi câinii de intervenţie, Pompierii, Poliţia Rutieră, Forţele de Intervenţie Rapidă, reprezentaţi ai Regiei Locale de Păduri „Kronstradt”, elevi, cavaleri şi domniţe, trabanturi şi maşini de epocă. 
Aproape toţi participanţii la paradă au fost prezentaţi apoi publicului care aştepta în Piaţa Sfatului. „Sărbătoarea a început din nou în Braşov

Cetatea Râşnov, „Vremea dezmorţirii

În Cetatea Râşnov, începând cu ora 12.00, a avut loc festivalul medieval „Vremea dezmorţirii”. Din program nu vor lipsi demonstraţii cu arme medievale, concerte de muzică veche, dansuri, concursuri şi teatru în aer liber.Atmosfera a fost întreţinută de trupa de lupte şi spectacol medieval „Străjerii Coroanei”, (care s-a înfiinţat în 2004) îmbrăcaţi în armuri şi haine de curte şi provocandu-i pe vizitatori la diferite concursuri
În program au mai fost incluse un concurs de istorie medievală pentru copii şi ateliere ale meşterilor populari. 

BATRANUL CLOPOT AL BRASOVULUI

Parohia Bisericii Evanghelice C.A. Braşov organizează vineri, 27 martie 2009, evenimentul aniversar: "Ziua clopotului". Manifestările incluse în acest eveniment sunt dedicate sărbătoririi celor 150 de ani împliniţi de clopotul mare al Bisericii Negre. "Ziua clopotului" doreşte să îi pună pe braşoveni faţă în faţă cu cel mai mare clopot mobil din România, după un secol şi jumătate în care el a putut fi doar auzit. Astfel, în premieră pentru Braşov, turnul va fi dat spre vizitare pentru toţi braşovenii şi turiştii doritori, intrarea fiind liberă.

PENTRU SALVAREA CETATII TARANESTI DE LA RASNOV

La sfarsitul acestei saptamani Primaria Rasnovului va incerca sa traga un nou semnal de alarma referitor la "distrugerile iremediabile aduse in perioada 2000-2007 monumentului istoric de importanta nationala Cetatea Rasnov".

De aceasta data a fost aleasa o metoda mai putin obisnuita de protest, respectiv escaladarea unei structuri artificiale si in contrast cu monument, construita in incinta Cetatii.
Primarul Rasnovului, Adrian Vestea, a anuntat ca "pe rezervoarele de apa ale carciumii din Cetate, ridicate ilegal de fostul administrator pe ruinele Capelei medievale evanghelice, exista o structura artificiala de escalada. Impreuna cu ajutorul Federatiei Romane de Alpinism si Escalada si a Clubului Montan Altitudine vom organiza acolo, in zilele de sambata si duminica, o etapa a Campionatul national de profil".
Sursa citata a spus ca evenimentul sportiv se va desfasura sub egida "Salvati Cetatea Rasnov!", la manifestari fiind asteptati si unii oficiali ai Ministerului Sportului, ai Comitetului Olimpic Roman, precum si sportivi romani de renume.
In alta ordine de idei, primarul Adrian Vestea a precizat ca orasul Rasnov, prin Consiliul Local, a declarat recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la decizia Curtii de Apel Brasov de a mentine contractul dintre Primarie si firma care "administreaza" cetatea, in motivare fiind prezentate mai multe expertize de specialitate referitoare la stricaciunile facute in monumentul istoric.

     MARTIE CU ADRIAN MUNTEANU


In a doua parte a lunii martie sunteti invitati la o serie de manifestari generate sau organizate de poetul Adrian Munteanu.


1. ÃŽn cadrul Targului International de Carte si Muzica de la Brasov ( 19-22 martie)

Joi, 19 martie 2009, ora 19, in Aula Universitatii Transilvania
        Recitalul de muzica si sonete de dragoste 
   “ SPUNE-MI, IUBITO, UNDE-TI E POPASUL ?
Muzica : Florin Sasarman si Heidi Schmidt (SUA)
Sonete de Adrian Munteanu in interpretarea autorului

2. Vineri, 20 martie, ora 12
   Lansari ale editurii ARANIA ( director Adrian Munteanu) in cadrul Targului de Carte :


I. Debut in roman – “GOANA DUPA LUMINA “ de Petronela Prepelita
     prezinta : asist. univ. dr. Virgil Borcan si Adrian Munteanu

II. “ Calea spre Mantuire “ ( eseu), de prof. univ. dr. Aurel Octavian Berea
      prezinta : prof. univ. dr. Mircea Ciumara, dir.gen. al Institutului 
      National de Cercetari Economice al Academiei Romane.
      si prof. univ. dr. Valeriu Ivan Franc, dir.gen.adj. al aceluiasi
      institut.

III. “ De La Dumnezeu La Om Si Inapoi…” ( aforisme), de Ovidiu Predescu
      prezinta : prof.univ.dr., medic neurolog si psihiatru Dumitru 
      Constantin-Dulcan

3. Vineri, 20 martie, ora 18, la Muzeul Stefan Baciu,
      Lectura publica din romanul “Goana dupa Lumina” de 
       Petronela Prepelita
       citesc : autoarea si Adrian Munteanu
      Isi dau concursul studenti ai Facultatii de Muzica a Universitatii
      Transilvania 

4. Miercuri, 25 martie, ora 18, la Muzeul Stefan Baciu
       Intalnire a grupului de litere-sunete si culori CAII VERZI DE 
       PE PERETI, cu tema “Certitudini si perspective in poezia 
       Brasovului”.
       participa poetii : Adriana Lisandru, Daniel Dragan, Baubec Izet, 
       Adrian Lesenciuc, Adrian Munteanu, Laurentiu Ciprian Tudor, 
       Andrei-Adam Dosa, Ana Maria Susanu, Raul Coldea si Vlad
       Dragoi.
            Isi da concursul trio-ul vocal ANATOLY

5. Vineri, 27 martie, ora 17, la Casa Baiulescu
        Recitalul “VIAŢĂ, PUTRED GHEM DE SFOARĂ ! “, 
           alcatuit din sonete de Adrian Munteanu .
        Interpreteaza actorul Mihai Bica.
           Isi da concursul violoncelistul Florin Craiu 


  Pentru recitalul de muzica si sonete de dragoste “ SPUNE-MI, IUBITO, UNDE-TI E POPASUL ?, este necesar sa va anuntati participarea, pentru a primi invitatii. Restul manifestarilor sunt gratuite si sunteti asteptati cu drag si cu speranta unor intalniri agreabile si consistente.
   
      

CASTELUL BRAN MUZEU PRIVATIZAT

Dominic de Habsburg vine marţi în România, pentru a clarifica situaţia Castelului Bran cu ministrul Culturii, Theodor Paleologu, însă cele două părţi au căzut de acord ca ansamblul Castelului să se transforme în muzeu privat, de administrarea căruia se va ocupa casa de Habsburg. "Ministrul Culturii, Theodor Paleologu se va întâlni pe 29 ianuarie cu Dominic de Habsburg, proprietarul Castelului Bran, pentru a pune la punct ultimele detalii în ce priveşte păstrarea destinaţiei de muzeu a Castelului Bran şi a găsi o formulă prin care colecţiile şi mobila din castel, care aparţin Ministerului Culturii, să rămână acolo şi după ce Dominic de Habsburg va intra efectiv în posesia castelului", au declarat, pentru NewsIn, surse apropiate afacerii.
Dominic de Habsburg a primit Castelul Bran în urma retrocedării acestuia pe 25 mai 2006.Totodată, ministrul Culturii şi Cultelor de la acea vreme, Adrian Iorgulescu, şi Dominic de Habsburg au semnat un acord de administrare a castelului, care prevedea că acesta rămâne muzeu trei ani. Prin respectivul acord au intrat în posesia lui Dominic de Habsburg următoarele proprietăţi: castelul, Casa de ceai regina Maria, Casa principesei Ileana, Casa administratorului, Tabernaculul Inima reginei Maria şi un teren aferent acestuia, de peste 7.500 mp, parcul castelului, de 28.000 mp, cele două lacuri din parcul castelului, cu o suprafaţă totală de 1.400 mp, şi drumul de acces, de 1.650 mp.

Dragi prieteni si colaboratori ai revistei Familia romana,
 
Avem bucuria sa va anuntam ca a aparut numarul 4(31)/2008 al revistei Familia romana, pe care impreuna o faurim. Va invitam cu drag sa participati la lansarea ce va avea loc vineri, 30 ianuarie, ora 13, in Sala de conferinte a Bibliotecii Judetene "Petre Dulfu" Baia Mare.
Pe cei care nu pot participa - dat fiind faptul ca familia noastra este atat de raspandita - ii invitam sa ne fie alaturi macar in gand, impartasind cu noi aceasta bucurie.
Incepand cu data de luni, 2 februarie, revista va putea fi vizualizata pe pagina web a bibliotecii
www.bibliotecamm.ro.

Orgile din Ţara Bârsei 

Desfăşurarea celei de-a şasea ediţii a Festivalului de muzică clasică "Musica Coronensis", în perioada 19-26 octombrie, este asigurată de Parohia Bisericii Evanghelice CA Braşov, cu sprijinul Ambasadei Germaniei la Bucureşti.
În cadrul Festivalului braşovenii sau turiştii au fost invitaţi într-o excursie pentru a vedea şi asculta patru dintre cele mai reprezentative orgi din împrejurimile Braşovului - orgile istorice din Ţara Bârsei, de la Prejmer, Hărman, Hălchiu şi Ghimbav. Cu această ocazie a fost inaugurată şi orga din Ghimbav, care a fost restaurată în ultimul an, de maestrul Ferdinand Stemmer, un elveţian care s-a stabilit în urmă cu cinci ani la Hărman, unde a pus bazele unui atelier de construcţii orgi şi tâmplărie, o adevărată şcoală de ucenici Întreaga orgă a fost desfăcută bucată cu bucată, dusă în atelierul meşterului şi apoi reconstruită în biserică. Fiecare dintre cele 900 de tuburi a fost reparat sau înlocuit cu altul, construit după acelaşi calapod. În plus, lemnul din care a fost construită orga a suferit de pe urma carilor, fiind necesar un tratament special care să-i redea calităţile. Orga de la Ghimbav este cea mai îngustă, dar şi cea mai înaltă dintre cele patru, măsurând aproape şapte metri înălţime.co


http://kxleocbb.ibnsites.com, 

TRASEU ECOLOGIC PE TÂMPA

„Treptele lui Gabony“, traseu principal de pe Muntele Tâmpa datând din1931, a a fost reabilitat printr-un proiect finanţat de Regia Publică Locală a Pădurilor „Kronstadt“ şi Administraţia Fondului de Mediu. Zona acestor trepte repuse în valoare dupa 80 de ani cuprinde mai multe specii de plante şi animale protejate, în habitate incluse în Directiva Habitate a Uniunii Europene. Printre acestea se numără Crucea Voinicului, descrisă pentru prima dată ştiinţific în urma observaţiilor pe Muntele Tâmpa, crinul de pădure, specii rare de ferigi de stâncă, capul şarpelui, stânjenelul, laleaua pestriţă, cununiţă, tufişuri de mojdrean, gaia brună, eretele sur, ciocănitoarea pestriţă, ciocănitoarea cu trei degete, pisică sălbatică. Pe aceste trepte, dar şi pe drumul forestier care asigură accesul rapid pe creasta Tâmpei merg zilnic aproximativ 500 de turişti. Pentru refacerea traseului s-au folosit în total 103 tone de materiale cărate cu spatele. Exista si locuri de popas care vor pune la incercare bunul simţ civic al trecatorilor pentru a le pastra in forma ecologica existeta.„Treptele lui Gabony“ sunt doar prima etapă, şi cea mai dificilă, din proiectul „Reabilitarea, protecţia şi conservarea biodiversităţii ariei protejate «Muntele Tâmpa»“, în cadrul căruia vor fi refăcute toate cele cinci trasee din zonă. 


ARTA MEDIEVALĂ ŞI TRADIŢIONALĂ LA RÂŞNOV
La Râşnov, până pe 23 iulie, se va desfăşura ediţia a IX-a a programului „Curtea Comedianţilor - Atelier European de Artă Medievală, Renascentistă şi Tradiţională“. 
Evenimentul are loc la Râşnov şi Bucureşti şi este dedicat Anului European al Dialogului Intercultural 2008. La atelier vor participa trupe de teatru din ţară, dar şi trupe artistice de tineri din Spania, Croaţia şi Estonia. Vor mai fi expoziţii de fotografie, lansări de carte şade CD. BRASOV EURO-ART
Pe scena Festivalului de Teatru EuroArt pentru tineret de la Braşov, care este scena Centrului Cultural „Reduta” va urca Ada Milea, care va oferi publicului, împreună cu Bogdan Burlăcianu, spectacolul-concert „Quijote”, creaţie proprie după capodopera lui Miguel de Cervantes Saavedra. Organizat de Alianţa Franceză şi Centrul Cultural German de la Braşov, cu sprijinul ambasadelor Franţei şi Germaniei la Bucureşti, al Consulatului German de la Sibiu şi la Institutului pentru Relaţii Externe din Stuttgart, festivalul reuneşte, timp de trei zile, spectacole realizate de tinerii aspiranţi la gloria scenei din 16 trupe teatrale din toată ţara, jucate în limbile română, maghiară, germană şi franceză, spectacolul „Monsieur et Madame O”, prezentat de o trupă din Franţa şi spectacolul cu piesa „Când zeii iubesc prea mult” susţinut de Strahl Theater din Berlin.


“CULTURA CALULUI” O MÂNDRIE TRADIŢIONALĂ
Râşnovul adună într-o atractivă manifestare cele mai frumoase rase de cai. Evenimentul local aduce defilarea prin centrul oraşului a căluşarilor, continuă cu spectacole de cântece şi dansuri populare, cu trăsuri trase de multe perechi de cai şi un convoi de căruţe rustice, culminând cu cascadorii spectaculoase pe cai, demonstraţii de dresaj clasic, concurs de frumuseţe cabalină şi concursul pentru caii de tracţiune. Juriul este format din medici veterinari şi crescători de cai interesaţi a descoperi şi pune în evidenţă exemplarele cele mai bune.


Serbările Medievale de la Braşov 


Manifestarile s-au încheiat duminică seară. Cei prezenţi au avut parte de parade ale cavalerilor, demonstraţii spectaculoase de luptă şi acrobaţii cu foc. Sărbătoarea Medievală de la Braşov a adunat sute de spectatori. Cele mai gustate momente au fost demonstraţiile cu arme şi turnirul cavalerilor. Seara, cavalerii au petrecut alături de spectatori la concertul Loredanei Groza.

 LA BRASOV VIZITATI CASA MURESENILOR

Casa Muresenilor O foarte valoroasă colecţie de mobilier, pictură, sculptură şi mai ales o arhivă de o inestimabilă valoare culturală, numărând peste 25.000 de documente. Muzeul este consacrat memoriei mai multor membri ai acestei familii cu mari merite în viaţa culturală şi politică a vremii lor.
 
Arhiva Muresenilor este una dintre cele mai bogate si importante arhive de familie. Conducînd timp de mai bine de o jumatate de secol "Gazeta Transilvaniei", Muresenii au corespondat cu toti fruntasii politici ai vremii lor, atît din Ardeal cît si din celelalte provincii locuite de români. Pe lînga corespondenta politica, în Arhiva Muresenilor se gasesc - sporindu-i valoarea culturala - numeroase manuscrise ale Muresenilor si ale corespondentilor ziarelor conduse de ei. Atrage atentia si prezenta documentelor legate de istoria Imnului national "Desteapta-te, Romane", creatie a nemuritorului Andrei Muresanu.Muzeul "Casa Muresenilor" se indreapta spre transformarea intr-un complex de case memoriale dedicate amintirii unor mari personalitati brasovene precum Casa Memoriala Stefan Baciu."Stefan Baciu"


 UN NOU DIAMANT ROMANESC: CODEX BRASOVENSIS! 
"Harul creator al compozitorului Dan Dediu, aflat acum în plină maturitate (deşi încă mai este alintat uneori cu apelativul de „tânărul compozitor"), s-a impus în urmă cu două decenii, evoluţia sa estetică în spaţiul muzical pe care cu generozitate îl putem încă numi postmodernism fiind de atunci uneori surprinzătoare, alteori previzibilă. Recunosc că, ascultând „Codex brasoviensis", am fost surprinsă. (Oltea Serban-Parau, in "Adevarul")

LA PREJMER CARNAVAL TRADITIONAL EVANGHELLIC
Cu o seară înaintea Carnavalului, tinerii se întâlnesc să-şi pregătească măştile. Dimineaţa, cete de feciori mascaţi colindă satul călări. Din alai fac parte acordeonişti, toboşari, trompetişti mascaţi şi nelipsita căruţă cu aragaz (foto) în care se pregătesc clătitele, pe care tinerii le oferă localnicilor primind în schimb făină, zahăr, ouă, vin sau bani. Aceasta s-a petrecut la Prejmer în weekendul trecut. Evenimentul a debutat in Sala Cetate Prejmer cu un atelier de confecţionat măşti şi obiecte artizanale, continuat cu dansuri şi cântece germane, iar la Popasul Căprioara a avut loc Carnavalul. Duminică a pornit pe uliţele comunei caravana clătitelor, în paralel cu carnavalul copiilor, o expoziţie cu vânzare a produselor tradiţionale, un concurs gastronomic, „Clătita-surp ză", iar de la ora 14.00 este programat un spectacol în aer liber cu Mihai Trăistariu şi trupa Heaven. Seara, la Sala Cetate Prejmer a avut loc Parada Măştilor. Tradiţional Bisericii Evanghelice, carnavalul are rădăcini adânci în lumea satului săsesc, simbolizând prevestirea primăverii şi alungarea iernii. 

Un nou brand al “Cerbului de Aur”
Consiliul National al Audiovizualului a aprobat promovarea, in regim de campanie sociala, a editiei 2008 a Festivalului "Cerbul de Aur". 
Anul acesta, Festivalul Cerbul de Aur va avea doua editii. Una in luna martie, la Bucuresti, unde vor fi invitati toti castigatorii editiilor precedente, iar o alta, clasica, in luna august, la Brasov 
Ultima editie a Festivalului "Cerbul de Aur" a avut loc in septembrie 2005. In 2006, TVR a anuntat ca festivalul isi va schimba locul de desfasurare pentru "reinventarea brandului", apoi a anulat evenimentul. ,,Cerbul de Aur" are o istorie sinuoasa, fiind intrerupt in anul 1972 si reluat abia dupa 20 de ani, in 1992. Festivalul are doua componente: concursul international si recitalurile invitatilor. Festivalul "Cerbul de Aur", ce a debutat ca manifestatie culturala in anul 1968, a adus de-a lungul timpului pe scena sa staruri internationale si nume celebre precum Julio Iglesias, Christina Aguilera, Ricky Martin, Joe Cocker, Toto Cutugno, Scorpions, Pink, Patricia Kaas, Kenny Rogers, Boy George, Ray Charles, Kylie Minogue, Diana Ross sau Vaya con Dios. 


Act de înaltă preţuire a Şcheilor Braşovului
Celebra şcoală pentru copiii de români care a dăinuit vreme de secole pe lângă Biserica Sfântul Nicolae din Şcheii Braşovului, aşezământ în care s-au făcut primele tipărituri şi s-au format mulţi dintre cărturarii Ardealului, locul de adunare al Junilor Braşovului şi clasa de învăţătură românească a lui Anton Pann, nu s-a prea bucurat de atenţia meritată pentru conservarea valorilor pe care le cuprinde. Peste 4000 de cărţi ieşite din primele tiparniţe, 30.000 de documente vechi şi colecţia completă a „Gazetei de Transilvania” cu celebrul ei supliment „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, presa lui Coresi, icoane şi odăjdii ale ansamblului bisericesc ortodox atestat din secolul XV sunt adunate sub grija celebrului cercetător istoric, părintele Vasile Oltean.
După restaurarea interiorului somptuos al Bisericii Sfântul Nicolae, în sfârşit şi clădirile muzeale din incinta acestui aşezământ al „extra-murosului” braşovean asupra căruia a fluturat dintotdeauna tricolorul limbii române vor fi reabilitate. Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov şi mitropolitul Ardealului au semnat, ieri, un protocol prin care administraţia publică va aloca un milion de euro pentru reabilitarea complexului muzeal Prima Şcoală Românească şi Biserica Sf. Nicolae din Şcheii Braşovului. 


BILANTUL FESTIVALURILOR BRASOVENE
Brasovul a fost recordman la festivaluri anul acesta. Nu s-a organizat „Cerbul de Aur”, insa a compensat din plin cu trei festivaluri medievale, o sarbatoare a junilor, cate unul de Dramaturgie Contemporana, de Jazz si de Opera. Aproape fiecare localitate din judet a organizat cate o zi a satului, orasului si cate o serbare campeneasca. Varful a fost atins in lunile august si septembrie, cand saptamanal se desfasurau cate doua-trei sarbatori.Consiliul Judetean si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Brasov au stimulat orice initiativa locala La Dumbravita „Zilele localitatii”, la Apata, un festival de gastronomie, iar la Bran, de branzeturi, pe langa traditionalul „Masuris al laptelui”. „Am vazut ca a venit lume la Apata “Impuscatul cocosului”. Si Rasnovul a excelat. Anul acesta au avut un festival medieval, unul de off-road, unul ecvestru si altul de arta

DRAMATURGIE CONTEMPORANĂ LA BRAŞOV
11 spectacole din toată ţara, realizate după texte de Heiner Müller, George F. Walker, Matei Vişniec sau Mircea Cărtărescu au fost selectate în programul Festivalului de Dramaturgie Contemporană de la Braşov. Evenimentul se desfăşoară la Teatrul "Sică Alexandrescu" şi este împărţit în trei secţiuni - spectacole, lansări de carte şi spectacole-lectură/întâlniri. În concurs au fost incluse cele mai spectaculoase reprezentaţii din ultima vreme, printre ele aflându-se "Hamletmachine" de Heiner Müller, în regia lui Dragoş Galgoţiu (Teatrul Odeon), "Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal" de Matei Vişniec, regia Florin Fătulescu (Teatrul Naţional Bucureşti), "Visul", după Mircea Cărtărescu, în regia Cătălinei Buzoianu (Teatrul Naţional Timişoara), "Colonelul şi păsările" de Hristo Boicev, în regia lui Alexandru Dabija (Teatrul "Sică Alexandrescu" din Braşov) şi "Colonia îngerilor", de Ştefan Caraman, în regia Nonei Ciobanu (Teatrul Mic, Bucureşti).

Tinerele talente prin Joy Art Festival la Braşov

La Clubul Discover din braşov are loc a IV-a ediţie şi îi îmbie pe tinerii artişti să urce pe scenă, să aibă curajul de a apărea în faţa unui public şi, mai ales, să se facă cunoscuţi nu doar pe plan local, ci şi internaţional. Este o şansă pentru artiştii amatori de a deveni profesionişti. Federaţia Judeţeană a Organizaţiilor Nonguvernamentale de Tineret din Braşov a înfiinţat acest festival în urmă cu patru ani. Concurenţii, cu vârste cuprinse între 16 şi 30 de ani, trebuie să îndeplinească întâi statutul de amator în domeniul în care participă: muzică, teatru şi multimedia - video şi artă fotografică. 


În vreme ce parlamentarii vor să salveze castelul, iar Ministrul Culturii susţine înstrăinarea acestei valori naţionale, locuitorii din Bran vă invită pe proprietatea lor de mare tradiţie românească, prezentându-va programul 
„Festivalului brânzei şi pastramei" : 
Sâmbătă, 29 septembrie 2007 
Ora 10.00 – Hanul Bran - Întâlnirea crescătorilor de animale din zona Bran cu conducătorii asociaţiilor profesionale şi cu şefii instituţiilor de specialitate din judeţul Braşov. 
Simpozion: „Rolul transhumanţei în civilizaţia românească"; „Istoricul şi tradiţionalitatea brânzei de burduf de Bran"; Înmânarea către crescătorii de animale din zona Bran a licenţelor de produse tradiţionale. 
Ora 15.00 - Platoul Inima Reginei: Deschiderea Expoziţiei Gastronomice cu vânzarea produselor de brânză şi pastramă; Spectacol Folcloric „Răvăşitul oilor" 

Duminică, 30 septembrie 2007 
Platoul Inima Reginei 
Ora 10.00: Expoziţie animale - Prezentare de rase ovine, vânzare şi schimb de berbecei; 
Ora 11.00: Evaluarea pe specii a celor mai frumoase exemplare. 
Ora 12.00: Expoziţie Canină. 
Premierea celor mai frumoase animale. 
Ora 13.00: Recital Petrică Mâtu Stoian
Ora 14.00: Degustarea şi premierea celor mai bune produse de brânză şi pastramă. 
Ora 15.00: Spectacol Folcloric: Elena Merişoreanu, Elisabeta Turcu, Ansamblul Folcloric „Moecelul"
. 

PATRU EXPOZITII PERMANENTE ÎN DOUĂ BASTIOANE ŞI DOUĂ TURNURI ALE BRAŞOVULUI
In vreme ce Bastionul Ţesătorilor prezintă expoziţia « Cetatea Braşovului şi fortificaţiile din Ţara Bârsei » iar Bastionul Graft pe cea intitulată « Arme albe şi de foc în sec.XVIII », la Turnul Alb, din Calea Poenii s-a organizat expoziţia « Războinici şi cavaleri pe teritoriul României » cu o paleta imensă, din secolul VII înainte de Hristos până în secolul XVI al erei noastre, iar la Turnul Negru, din Aleea de După Tiduri, cea cu tema : « Veselă, Cositor şi Feronerie din Braşovul medieval ».

Folk şi rock la Poiana Braşov 
 „Montanfest", festivalul cântecelor şi al berii, s-a desfîşurat între 24 şi 26 august, la Poiana Braşov. Festivalul aduce la viaţă şi sărbătoreşte spiritul autentic de munte. Au cântat la festival Bio, Zob şi Bonca, Brand Manager Ciucaş. Iubitorii de folk au putut să cânte alături de artiştii preferaţi. În fiecare zi de festival au avut loc concursuri de interpretare de muzică folk jurizate de aceştia şi de marele public, la finalul fiecărei sesiuni fiind desemnat un câştigător. Pe toată durata festivalului, meşteşugari adusi din multe locuri au reînviat tradiţiile de munte.

MUZEU MEMORIAL LA BRASOV PENTRU POETUL STEFAN BACIU
In strada George Baiulescu nr.9, cu intrare gratuita, aflati evocarea "Poetului tanar" cum si-a intitulat el cartea de debut exploziv pe care nu si l-a putut valorifica in climatul proletcultist care a incercat sa-l faca uitat.
Dar Stefan Baciu a avut sansa sa ajunga "peste doua oceane" fiind profesor la universitatea din Haway si continuandu-si creatia nestingherit
Pe strada Baiulescu din Brasov puteti regasi urmele unui destin poetic salvat

Partizanii anticomunisti comemorati la Sambata de Sus
Infiintarea Fundatiei “Ion Gavrila Ogoranu”

Ion Gavrila Ogoranu, liderul Rezistentei armate anticomuniste din Muntii Fagarasului si camarazii sai, cazuti in lupta cu trupele de Securitate intre 1948 si 1957, au fost comemorati duminica 22 iulie a.c., la manastirea Sambata de Sus (Fagaras). Oganizata de Fundatia « Ion Gavrila Ogoranu » si Partidul « Pentru Patrie » - formatiune politica al carei presedinte a fost pana la moarte Gavrila Ogoranu -, ceremonia a avut loc langa crucea de marmura ridicata de supravietuitorii Rezistentei Fagarasene, si a debutat cu o slujba de pomenire in memoria tuturor celor care au luptat si suferit pentru Libertate, Credinta stramoseasca si Neamul romanesc. Pe tot parcursul evenimentului, tineri purtand drapele tricolore au facut de garda la monument. A luat cuvantul parintele Teofil Paraianu, de la manastirea Sambata

Fundatia Culturala Arania
Uniunea Scriitorilor - Filiala din Brasov

vineri 22 iunie, ora 13,00, laCasa Baiulescu
din Brasovlanseaza volumul de sonete

Paingul orb 
de Adrian Munteanusi volumul de poeme

De la Anna la Caiafa
de Adrian Erbiceanu (Montreal)

prezinta 

Bianca Osnaga
                              Valeria Manta Taicutu
Virgil Borcan
şi Daniel Dragan

Cvartetul GAUDEAMUS
     al Filarmonicii Brasov                    

Inapoi la prima pagina

Portal de carte si arte periodic de cultura si initiativa locala. Copyright ©2007 Editura Realitatea ISSN 1842 - 9971 cartesiarte.ro