Informatii :Ati selectat fluxul de stiri al judetului Bihor
Haha, deci nu doar mie mi se pare ca Mencinicopsch

Tu chiar ai impresia ca pe vreema cand dl Doctor e

How much will it cost to send this letter to ? 

How many days will it take for the cheque to clear

I was born in Australia but grew up in England 

IN BIHOR, CELE MAI VECHI PICTURI RUPESTRE DIN LUME

Picturile din Peştera Coliboaia sunt, alături de cele din Peştera Chauvet (Franţa), primele manifestări artistice ale omului. Testele făcute de specialişti în peştera din Bihor confirmă faptul că desenele rupestre sunt vechi de peste 30.000 de ani. 

Desenele din peşteră au fost descoperite în septembrie 2009, de către speologul Tudor Rus, membru al clubului speologic Speodava Ştei. Specialiştii francezi Jean Clottes şi Bernard Gély au venit să expertizeze descoperirile, iar probele trimise la două laboratoare au arătat că desenele sunt din urmă cu 32.000-35.000 de ani. 


COMEMORAREA LUI IOSIF VULCAN

Joi, 31 martie 2011 – se împlinesc 170 de la naşterea cărturarului Iosif Vulcan, „naş onomastic” al lui Mihai Eminescu, poet, dramaturg, om de cultură, imagine marcantă a literaturii româneşti care a realizat una din cele mai longevive reviste de cultură din România: Revista Familia. La Casa de Cultură a Municipiului Oradea va avea loc spectacolul organizat de Rock Filarmonica, Revista Familia, Muzeul Ţării Crişurilor şi Teatrul de Stat din Oradea.


COMUNICAT DE PRESĂ: 
DESPRE DENUMIREA TEATRULUI „REGINA MARIA” DIN ORADEA

Având în vedere recentele modificări în structura instituţiilor de cultură din Oradea şi diverse speculaţii apărute în presa locală, conducerea viitoarei Instituţii Publice de Spectacole „Iosif Vulcan” doreşte să îşi exprime poziţia cu privire la noua denumire a Teatrului orădean.

Din motive de continuitate istorică şi culturală, Trupa „Iosif Vulcan”, Trupa „Arcadia” şi Ansamblul Folcloric „Oradea” vor fi reunite sub numele TEATRUL DE STAT „REGINA MARIA” (Teatrul din Oradea a funcţionat sub această denumire în perioada interbelică – foto - mai precis în intervalul în care Aurel Lazăr a fost primarul municipiului).

Propunerea a fost aprobată de către Consiliul artistic al Teatrului şi se bucură de susţinerea unor instituţii de cultură de prestigiu, precum Revista Familia. De altfel, considerăm că denumirea TEATRUL DE STAT „REGINA MARIA” are o rezonanţă plurivalentă, făcând trimitere la valorile de nobleţe, autoritate sau protejare a artelor. Cu această ocazie atragem atenţia că denumirea „Iosif Vulcan” nu va fi eliminată; Trupa „Iosif Vulcan” va purta acelaşi nume ca până acum, în semn de omagiu adus patronului spiritual.


 (Gabriela Miron)

AGENDA CULTURALA BIHOREANA

Seară literară 
"Adu cu tine un pic de linişte, câteva cuvinte rostite domol şi o carte îndrăgită", cu acest motto sunt invitaţi tinerii diecezei romano-catolice de Oradea la seara literară organizată de către Centrul Diecezan de Tineret, care va avea loc mâine, 28 ianuarie, de la ora 19.00, în clădirea Centrului Pastoral de pe str. Şirul Canonicilor nr. 13.
 
Sfântul Don Bosco va fi comemorat 
Asociaţia Posticum - Movimentum Iuventutis Christianae din Oradea şi Serviciul de Ajutor Maltez în România organizeză un program festiv (în limba germană, cu traducere în română), cu ocazia comemorării Sfântului Don Bosco, care va avea loc sâmbătă, 29 ianuarie, de la ora 15.00, în sala Traian Moşoiu a Primăriei Oradea. Programul va continua în 30 ianuarie, la Posticum, str. Teiului nr. 26, de la ora 10.00, cu o slujbă în limba maghiară la capela Sf. Elisabeta, urmat, la ora 11.00, de muncă în echipă. De la ora 12.45, preotul Alois Saghy, vicepreşedintele Asociaţiei Posticum, călugăr salezian, îi va binecuvânta pe toţi cei prezenţi. 
 
Pelerinaj
Asociaţia pentru Păstrarea şi Promovarea Valorilor Culturale şi Naţionale ale Poporului Român - ASTRADROM BIHOR - organizează un pelerinaj la hramul Mănăstirii "Sfinţii trei Ierarhi" - Gruiul Lupului (jud. Vâlcea), în perioada 29-30 ianuarie a.c. Se va vizita Mănăstirea Aiud (unde se găsesc moaştele deţinuţilor politici), Mănăstirea Cornetu. 

AGENDA CULTURALA BIHOREANA

Concert de jazz

C.A.E. - Creative Art Trio prezintă astăzi, 21 ianuarie, de la ora 19.00, un concert extraordinar de jazz, la Centrul Cultural Posticum, din Oradea, str.Teiului nr. 26, precedat de un curs de jazz, gratuit, în aceeaşi zi, între orele 15.00 -17.00. Pentru curs, înscrierile se fac la contact@posticumjazz.ro sau prin site-ul www.posticumjazz.ro.

Rugăciunea tinerilor pentru unitatea creştinilor 

"Ei stăruiau în învăţătura apostolilor, în legătură frăţească, în frângerea pâinii şi în rugăciuni" (Fap 2,42) - sunt cuvintele care vor călăuzi desfăşurarea rugăciunii comune, organizată de Centrul Diecezan de Tineret din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, care va avea loc mâine, 22 ianuarie, de la ora 17.00, în Catedrala Romano-Catolică Oradea. La acest eveniment tinerii vor participa cu rugăciuni, cântece şi simboluri legate de unitatea creştină.

"Tündérground", în premieră în vestul ţării

Clubul Moszkva are plăcerea de a vă prezenta, pentru prima dată în vestul ţării, una din cele mai originale apariţii de pe scena muzicală românească din ultimii ani, trupa "Tündérground" din Miercurea Ciuc, mâine, 22 ianuarie, începând cu ora 21.00. Intrarea costă 10 lei. Date despre trupă se pot afla de pe site-urile: http://tunderground.ro/ http://www.myspace.com/tunderground.CONCERT PENTRU MIHAI EMINESCU LA ORADEA 


Concertul „Sunt ani la mijloc" va prezenta poezii si sonete ale lui Mihai Eminescu, puse pe muzica in opt limbi – romana, franceza, engleza, spaniola, maghiara, italiana, rusa, germana, de catre artistii: Lacrimioara Deac, Iuliana Chelu, Alexandrina Chelu, David Luke, Michael Bryan, Mircia Covaci,Matyas Zsolt Imre, Emil Sauciuc, Florian Chelu Madeva. Evenimentul va avea loc in data de 15 IANUARIE 2011, la Casa de Cultura a Municipiului Oradea 

PRIMUL CONCERT 2011 LA FILARMONICA DIN ORADEA

Filarmonica de Stat Oradea vă invită duminică, 9 ianuarie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, la Concertul de Anul Nou, intitulat "Trei tenori". Evenimentul este puţin diferit de tradiţia anilor precedenţi, în centrul atenţiei aflându-se, de această dată, trei tenori - Cristian Mogoşan, Ovidiu Daniel, Sorin Lupu.

Formarea acestora este legată de Academia de Muzică din Cluj, iar activitatea lor este legată în mod special de scena Operei Naţionale Române din Cluj. Cei trei tenori sunt, în acelaşi timp, interpreţi vocali care s-au remarcat deja de mult timp din punct de vedere profesional pe majoritatea scenelor din ţară, cât şi în străinătate. Programul concertului de duminică va oferi, prin includerea muzicii vocale, o mult mai mare varietate de compoziţii de mare popularitate din literatura ariilor celebre de opere (Leoncavallo, Verdi, Puccini) şi a fragmentelor de operete (Franz Lehár, Kálmán Emmerich, Johann Strauss), respectiv a celebrelor canzonete 

LA VADUL CRISULUI: ZILELE CULTURII POPULARE BIHORENE

Ajunsă la cea de-a XLIII-a ediţie, manifestarea iniţiată şi organizată de CJPCT Bihor, cu sprijinul nemijlocit al primăriilor din oraşe şi comune, a reuşit în fiecare an să treacă în revistă potenţialul artistic al judeţului la nivel de amatori, în vederea promovării şi tradiţionalizării tezaurului cultural al poporului român, exprimat prin cântece, dansuri, obiceiuri şi tradiţii.
Chiar dacă actul de cultură, alături de învăţământ şi sănătate, nu reprezintă o prioritate pentru guvernanţi, alocaţiile bugetare fiind insignifiante, manifestările culturale de mare anvergură cuprinse în calendarul anual al CJCPCT Bihor, pe care le organizează şi le gestionează, dovedesc cu prisosinţă îndeplinirea cu succes a misiunii acestei instituţii. Indiferent de starea financiară a culturii, în diferite perioade, cu eforturi sporite, trecând peste greutăţi, specialiştii Centrului Judeţean îşi fac datoria cu aceeaşi dăruire şi profesionalism, care i-a consacrat, creând imaginea unei instituţii de elită în domeniul culturii.

Orchestra orădeană de suflători, la primul său concert
Orchestra de suflători din Oradea, care numără aproximativ 40 de membri, a susţinut, ieri, primul său concert, la Casa de Cultură a municipiului din Oradea, în organizarea Asociaţiei Culturale "Clasic Arts". Repertoriul a fost unul divers, de la jazz la rock, compoziţiile fiind scrise pentru acest tip de orchestră, dar au fost şi transpuneri. Interesant este faptul că această orchestră a luat fiinţă în primăvara acestui an, la iniţiativa consilierului judeţean Szabo Odon, un pasionat al instrumentelor de suflat, care cântă cu succes la trompetă. 

Turul de lansari a cartii care a provocat demisia a peste 80 milioane de chinezi din partidul comunist si organizatii aferente in ultimii 5 ani:  "NOUA COMENTARII DESPRE PARTIDUL COMUNIST" :  la Bihor, Oradea, duminica 5 decembrie orele 18 la Lotus Center, Libraria Diverta.

ANIVERSAREA TEATRULUI ORADEAN PENTRU COPII SI TINERET

Teatrul de Stat pentru Copii şi Tineret "Arcadia" a sărbătorit vineri, 26 noiembrie, 60 de ani de activitate (1950-2010), vârstă a adevăratei maturităţi artistice. Evenimentul a fost marcat prin organizarea mai multor manifestări festive, unul dintre acestea fiind Gala "Arcadia 60", la care a fost prezentă şi Gabriella Bone, primul director al instituţiei de cultură. Între cei care au mai condus acest teatru de-a lungul timpului, se numără Francisca Simionescu, Ana Benedek, Valeriu Grama, Ioan Moldovan şi Maria Vesa. În prezent, conducerea teatrului este asigurată de Marius Aron, director general-manager.


ANIVERSAREA TEATRULUI ORADEAN PENTRU COPII SI TINERET

Teatrul de Stat pentru Copii şi Tineret "Arcadia" a sărbătorit vineri, 26 noiembrie, 60 de ani de activitate (1950-2010), vârstă a adevăratei maturităţi artistice. Evenimentul a fost marcat prin organizarea mai multor manifestări festive, unul dintre acestea fiind Gala "Arcadia 60", la care a fost prezentă şi Gabriella Bone, primul director al instituţiei de cultură. Între cei care au mai condus acest teatru de-a lungul timpului, se numără Francisca Simionescu, Ana Benedek, Valeriu Grama, Ioan Moldovan şi Maria Vesa. În prezent, conducerea teatrului este asigurată de Marius Aron, director general-manager.


EXPOZITIE DE ICOANE LA ORADEA

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, episcopul ortodox al Oradiei, ieri, în sala de şedinţe a Protopopiatului Oradea, a avut loc vernisajul expoziţiei de icoane din cadrul proiectului "Împreună, să ne cunoaştem tradiţia şi valorile creştine", organizat la iniţiativa Preasfinţitului Părinte Sofronie, de Sectorul pentru învăţământ şi activităţi cu tineretul al Episcopiei Oradiei. 

Icoanele, realizate pe lemn şi sticlă, au fost executate de către cei 60 de elevi de la şcolile din Oradea, majoritatea, dar şi din Marghita, şi Beiuş, care au participat, în perioada 30 iunie - 15 iulie 2010, la Mănăstirea Izbuc, la cea de-a treia ediţie a taberei religioase de creaţie din cadrul aceluiaşi proiect

Stagiunea concertelor educative la Oradea
Filarmonica de Stat Oradea a continuat şi în această săptămână stagiunea concertelor educative, prima temă fiind Orchestra de coarde. Programul a cuprins compoziţii de Corelli, Dittersdorf, Mozart, Ceaikovski, precum şi prezentarea instrumentelor, a grupurilor de instrumente şi a genurilor muzicale specifice orchestrei de coarde. Dirijorul concertelor din 29 octombrie a fost Jankó Zsolt. Au avut loc două concerte, de la 10.00, în limba română, iar de la 12.00, în limba maghiară. Următoarea temă (a II-a) - "Cvartetul de coarde" - va fi interpretată, în întregime, de Cvartetul Intermezzo, formată din artişti instrumentişti ai Filarmonicii. Concertele acestei teme se vor desfăşura în zilele de 19 şi 26 noiembrie, respectiv 3 decembrie a.c. INCEP VANZARILE DE CARTI IN FORMAT ELECTRONIC

www.corectbooks.com este adresa electronica a marii librarii digitale care incepa maine vanazarea on-line a cartilor ei. 330 de titluri reprezentand 230 de autori vor putea fi gasite si comandate pe internet intrand in legatura cu www.corectbooks.com 

SPECTACOL MULTICULTURAL LA ORADEA

Orădenii au avut parte de un spectacol inedit, prezentat de Atelierul Teatral "Varázshegy" Színházi Műhely, al cărui scenariu a fost alcătuit din texte şi sonete de William Shakespeare, creionând, astfel, un portret complex al scriitorului. Acest portret a fost alcătuit din două feţe: una a luminii - cea din lumea sonetelor, iar cealaltă a întunericului - marcată prin personajele dramatice. Unul din atuurile spectacolului a fost faptul că sonetele au fost cântate, muzica acestora fiind compusă de către Florian Chelu Madeva, primul şi momentan singurul compozitor pe plan mondial care a realizat integrala muzicală a sonetelor lui Shakespeare. Un alt aspect important este că echipa care a participat la realizarea proiectului, prin componenţa sa multinaţională şi multiculturală, a reprezentat un adevărat model european. Spectacolul a fost bilingv: Sonetele fiind interpretate în limba engleză de către un actor-cântăreţ de origine engleză, iar textele dramatice, în limba maghiară. Pe parcursul spectacolului a fost asigurată traducerea simultană în limbile română şi maghiară, prin subtitrare.

Festival de muzică clasică la Oradea
Oradea este gazda unui festival dedicat celor trei compozitori renumiţi - M.Haydn, W.Pichl, C.D.von Dittersdorf, care au trăit şi au lucrat în oraşul nostru timp de mai mulţi ani. Astfel, melomanii orădeni au asitat duminică, 10 octombrie, la o seară muzicală "Michael Haydn", la Basilică, în 13 octombrie, va avea loc o seară muzicală "Wenzel Pichl", la Biserica Romano-Catolică din Olosig, iar pe 17 octombrie, o seară muzicală "Karl Ditters von Dittersdorf", la Biserica "Sf. Ladislau". Festivalul este organizat de Episcopia Romano-Catolică şi pianistul orădean Thurzo Zoltan. I


AGENDA CULTURALA ORADEANA

Târgul anticarilor
Parcul Bălcescu va găzdui, astăzi şi mâine, începând cu ora 8.00, până seara, a doua ediţie în aer liber a Târgului colecţionarilor de antichităţi. După succesul primei ediţii, desfăşurate la sfârşitul lunii august, Liviu Purje, organizatorul evenimentului, a decis să permanentizeze astfel de târguri. La această a doua ediţie participă în jur de 30 de expozanţi din Oradea, Timişoara, Arad, Satu-Mare, precum şi din Ungaria. Intrarea publicului este liberă. 

Concert de muzică clasică
În Biserica Sfântul Ladislau din Oradea, duminică, 26 septembrie, va avea loc un concert de muzică clasică, de la ora 19.00. Evenimentul este dedicat lui Thurzó Sándor, muzicolog şi istoric muzical local, care a decedat anul trecut. Cu acest prilej, pianistul Zoltan Thurzo a invitat mai mulţi tineri artişti locali valoroşi, pentru a aduce o bucurie sufletească tuturor melomanilor. Intrarea la concert va fi liberă. 

Preselecţie pentru "Gala Tinerelor Talente"
În cadrul ediţiei din acest an a Toamnei orădene, Uniunea "Vatra Românească" - Filiala Bihor şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor organizează în 8 octombrie, de la ora 16.00, la Casa de Cultură a municipiului Oradea, "Gala Tinerelor Talente". Selecţia concurenţilor va avea loc miercuri, 29 septembrie, de la ora 18.00, pentru muzică uşoară (canto), iar pentru muzică populară (solişti vocali) joi, 30 septembrie, de la ora 16.00. Ambele selecţii se vor desfăşura la Şcoala de Arte "Francisc Hubic" din Oradea. Pentru soliştii vocali de muzică cultă înscrierile se vor face la sediul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, P-ţa 1 Decembrie nr. 12. Informaţii suplimentare la tel. 0259-413.922. 
 


IN ACEASTA DUMINICA SE DESCHIDE STAGIUNEA TEATRULUI DIN ORADEA

Trupa "Iosif Vulcan" a Teatrului de Stat Oradea va deschide noua stagiune cu premiera spectacolului "Fetiţa cu chibrituri", adaptare de Angel Cârstea după Hans-Christian Andersen. Spectacolul va avea loc duminică, 19 septembrie, de la ora 11.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Regia spectacolului este semnată de Eugen Ţugulea, iar scenografia, de Vasilatos Ianis, asistent scenografie Anca Popescu Raţiu.

Din distribuţie vor face parte cunoscuţii actori orădeni: Mihaela Gherdan, Anca Sigmirean, Alina Leonte, Corina Cernea, Angela Huşanu, Tiberiu Covaci, George Voinese, Ion Ruscuţ, Pavel Sîrghi. 

Agenda culturală BIHOREANĂ
 
Expoziţie de pictură
Uniunea Artiştilor Plastici - Filiala Oradea organizează vernisajul expoziţiei de pictură "Anamorfoze", a profesorului şi artistului plastic Ovidiu Sălăgean, care a avut loc la Galeria de Arte Vizuale . Despre demersul plastic, autorul mărturiseşte că lucrările sale sunt "realizate dintr-o perspectivă subiectivă", fiind studii ale fomelor, ale jocului dintre lumină şi umbră. Expoziţia cuprinde peste 20 de lucrări de dimensiuni diverse, de la căteva zeci de centimetri şi până la 2 metri, pictate în ulei şi acryl pe pânză sau carton.
 Recital de vioară şi pian
La Biserica Evanghelică de pe strada Tudor Vladimirescu nr. 4, a avut loc sambata un recital de vioară şi pian susţinut de Lucian Maliţa, artist violonist la Filarmonica de Stat Oradea, şi Henrietta Varady, pianistă, elevă în clasa a XII-a la Liceul de Artă, la clasa profesoarei Elisabeta Jambor-Fekete. Au fost interpretate piese muzicale din repertoriul compozitorilor: Rameau, Pergolesi, Castrucci, Handel, Pugnani-Kreisler, Tartini, Haydn, Wieniawski, Chopin, Brahms, Saint-Saens, Gluck, Porumbescu şi Schubert. Intrarea este liberă.
 Târg de păsări şi animale mici
Asociaţia Crescătorilor de Păsări şi Animale de Blană "Lotus" Oradea au organizat duminică o nouă ediţie a târgului de animale mici în Şanţul Cetăţii Oradea. Pe lângă crescători de păsări şi animale de blană din Oradea şi localităţatile din jur, au participat alti proprietari de animale din Cluj şi Sălaj. Organizatorii susţin că acest târg se adresează tuturor cunoscătorilor şi iubitorilor de animale din Ardeal. 
 Hram la Mănăstirea Voivozi
Miercuri, 8 septembrie, Mănăstirea din Voivozi îşi sărbătoreşte hramul - „Naşterea maicii Domnului". Maica Stareţă Teodora şi părintele duhovnic Ioachim îi invită pe credincioşi să participe la slujbele speciale care vor începe încă de marţi seara, de la ora 19.00, când se va oficia Privegherea Naşterii Maicii Domnului. Miercuri dimineaţa, la ora 9.00, va începe slujba arhierească oficiată de Preasfinţitul Episcop Sofronie al Oradiei, împreună cu un sobor de preoţi. Sărbătorirea se va încheia cu o agapă frăţească.

Festivalul "Toamna pe Valea Ierului", la a XVI-a ediţiI

În acest sfârşit de săptămână, la Săcueni se va desfăşura cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului "Toamna pe Valea Ierului". Timp de trei zile, începând de vineri, 3 septembrie, locuitorii din zonă vor putea participa sau asista la diferite concursuri, expoziţii, spectacole şi competiţii sportive.

TARG ECUMENIC DE OBIECTE BISERICESTI IN PREMIERA EUROPEANA LA ORADEA

Pentru prima dată în România, producători şi importatori de obiecte bisericeşti şi mănăstiri cu tradiţie din şase ţări (Austria, Italia, Ungaria, Grecia, Ucraina şi Romania) expun veşminte, icoane, clopote şi candelabre, iconostase, devoţionale, statuete de mari dimensiuni, maşini de brodat cu soft bizantin şi, nu în ultimul rând, carte şi revistă creştină. Târgul este o premieră chiar şi pentru Europa, datorită caracterului său ecumenic. Participă atât producători de obiecte religioase latine (necesare clerului şi credincioşilor romano-catolici şi greco-catolici), cât şi producători de obiecte religioase bizantine (necesare preotului şi credincioşilor ortodocşi). Printre participanţi se mai numără cea mai veche turnătorie de clopote din Europa (înfiinţată în anul 1599), Grassmayr Austria, dar şi una dintre cele mai importante din România - Bing Beng Baia Mare. Premierele absolute sunt reprezentate de "pianul cu clopote", un instrument muzical format dintr-o armonie de 12 clopote care cântăresc peste o tonă, pot fi acompaniate de orice instrument muzical şi pot reproduce fidel orice melodie cunoscută: "Deşteaptă-te române", "Fur Elise", "Ave Maria" etc. O altă premieră o reprezintă toaca electronică, invenţia turnătoriei de clopote Bing Beng, care este unică în lume. De asemenea, şi-au anunţat participarea, ca expozanţi, Mănăstirea Surorilor Lauretane - congregaţie romano-catolică, Mănăstirea ortodoxă Floreşti din Cluj, care expun suveniruri şi devoţionale creştine, şi Asociaţia Caritas Eparhial a Episcopiei Greco-Catolice din Oradea

http://houstonairtaxi.net/cp/55/australin-companie

http://birthdaylinx.com/am/53/what-book-where-in-t

http://skyofthenewuniverse.com/cp/343/darcy-mycin.

http://ellingtonaircharter.com/widgets/034/any-pro

http://grant-maloy-smith.com/success/15/theoretica

http://texasaircraftrepair.com/images/76/singulair

http://kangarookens.com/Jumpers/51/texting-apprevi

http://ashleyjacob.com/webalizer/488/toprol-overdo

http://fxmpegwriter.com/aspnet_client/087/what-is-

DATORIA DE A PUNE ÎN VALOARE PEŞTERILE BIHORULUI
Bihorul are peşteri care acum zeci de mii de ani erau îndeajuns de confortabile, încât "Urşii de peşteră" să-şi petreacă în ele iernile dure din "Era" Glaciară. Dar nu toţi apucau să mai şi iasă din ele şi, morţi din diverse cauze, îşi lăsau acolo ciolanele pe care condiţiile de mediu le-au păstrat aproape intacte. Unele nume au o rezonanţă ciudată, izvorâte parcă direct dintr-o limbă secretă a străbunilor, precum "Meziad" care, cu cinci kilometri de galerii labirintice, este una dintre cele mai mari din ţara noastră. Altora, doar localnicii mai ştiu de ce li se spune „Peştera Vacii”, „Focul Viu”, „Ruginoasa ori Peştera Osoiu”. Sau de ce văgăunii de la Onceasa i se spune „Peştera Zmeilor”. La fel de ciudat sună şi un nume oficial, dat de specialişti: "Complexul Carstic Peştera Cerbului - Avenul cu vacă". Echipe multidisciplinare au stabilit că sunt de pe vremea când oamenii abia îşi făceau o apariţie timidă. Iar confortul oferit de grote era disputat între urşi cu mult mai voinici decât cei de astăzi, nişte lei cumpliţi, acum dispăruţii "Panthera leo spelaea", dar şi de "Crocuta spelaea", ciudata "Hienă de peşteră". Uneori, aceste locuri de hibernare deveneau "cavouri colective", cum s-a întâmplat cândva în Peştera Urşilor. În urmă cu aproximativ 20.000 de ani, peste 180 de urşi au intrat în galerii, probabil ca să hiberneze. In urma unui cataclism,oasele lor, perfect conservate, au aşteptat milenii la rând, până în anul 1975. Cercetările savanţilor continuă şi acum în cei peste 500 de metri de galerii care au fost declarate rezervaţie ştiinţifică. Tot în Bihor se află Peştera Igriţa, cu mult mai bogată în vestigii. Pe la începutul secolului al XX-lea, acolo s-au făcut cercetări sistematice. Apoi au urmat cele două războaie mondiale, după care savanţii au cam fost înlocuiţi de turiştii curioşi care, veniţi acolo, îşi luau ca "suveniruri" oase străvechi de urs. La un moment a fost găsit şi un mic tezaur antic din monede romane care a adus după el căutătorii de comori care au distrus cea mai mare parte a acelui spaţiu. Apoi, după 1990, Igriţa, la fel ca multe alte peşteri bogate în vestigii preistorice, a fost invadată de "braconierii" de fosile. 

http://drugrehabcounselor.com/cp/481/sony-vio-lapt

http://invsl.com/Demo/828/bangkok-post.html bangko

AGENDA CULTURALA BIHOREANA

Sărbătoarea lubeniţei
În perioada 14-15 august, în comuna Curtuişeni, va avea loc o nouă ediţie a Festivalului lubeniţei, eveniment organizat de UDMR Curtuişeni, Consiliul Local al comunei şi Asociaţia Pro Curtuişeni. Deschiderea festivă va avea loc sâmbătă, 14 august, de la ora 15.00, cu defilarea majoretelor din localitate. Va urma o serie de manifestări cultural-artistice şi sportive, care vor culmina duminică, 15 august, la ora 24.00, cu foc de artificii şi discotecă în aer liber. 
Trupa orădeană "Ad Hoc", la Tabăra Cavalerilor din Bistriţa
În perioada 13-15 august, trupa orădeană "Ad Hoc" va evolua, pentru prima oară, în cadrul Taberei Medievale de la Bistriţa, unde va susţine mai multe concerte împreună cu noua membră a formaţiei, Alexandrina Chelu. 

 "Nymphea Dance" 
Ediţia a VIII-a a Festivalului-concurs internaţional "Nymphea Dance" 2010 se va desfăşura la Oradea, în perioada 27-28 august, pe secţiunile Hip-Hop şi Break Dance, eveniment organizat de Fundaţia Română pentru Tineret Bihor (FRTB), în colaborare cu Fundaţia culturală Puls-Art. Juriul va avea în componenţă membri internaţionali. Regulamentul, fişa de înscriere şi alte informaţii suplimentare se pot afla accesând site-ul: www.casatineretului.ro. Formaţiile care doresc să se înscrie la concurs vor trimite pe adresa de e-mail: frtbihor@yahoo.com fişa de înscriere (se găseşte pe site la secţiunea pentru care optaţi), până în data de 20 august a.c. Intrarea spectatorilor se va face pe bază de bilet care va costa 12 lei. 
Festival naţional de muzică uşoară pentru copii
În perioada 16-18 septembrie, la Craiova, va avea loc a VII-a ediţie a Festivalului Naţional de Muzică Uşoară pentru Copii "Micul artist", organizat de Asociaţia Română a Tinerilor cu Iniţiativă. Înscrierile pentru preselecţie se pot face până în 20 august. Detaliile referitoare la regulamentul festivalului, precum şi formularul de înscriere on-line pot fi accesate pe site-ul: http://arti.ro/miculartist/.


http://pcsatellitetv.info/special-offer/694/anal-i

AGENDA CULTURALA BIHOREANA

Vernisaj la Galeria de Arte
Uniunea Artiştilor Plastici, Filiala Oradea, vă invită la expoziţia de pictură şi sculptură "Fragmentarium 3", a artistului plastic craiovean Emil Paşcalău, deschisa la Galeria de Arte Vizuale 
Pelerinaj la hramul schitului Huta 
Astradrom - filiala Bihor organizează pelerinaj la Schitul Huta, cu ocazia hramului acestuia, Cuvioasa Teodora de la Sihla. Plecarea se va face din capătul Cartierului Nufărul, sâmbătă, 7 august a.c, de la ora 5.00, 
Zilele comunei Borş
Locuitorii din Borş au îmbrăcat straie de sărbătoare în perioada 31 iulie-1 august, cu ocazia celei de-a XIII-a ediţii a Zilelor comunei, care a reunit o serie de manifestări cultural-artistice organizate de Primăria comunei Borş. 
Husasău de Tinca, în sărbătoare
Primăria comunei Husasău de Tinca şi Consiliul local organizează duminică, 15 august a.c., pe terenul de sport din comună, un program de activităţi cultural-artistice şi sportive dedicate Zilei comunei Husasău de Tinca, ediţia a II-a. Manifestările, la care sunt invitaţi toţi fiii satului, vor debuta la ora 13.00, şi se vor încheia cu foc de artificii, la ora 22.00. Informaţii suplimentare se pot obţine la tel. 0259-312.858 sau la sediul Primăriei Husasău de Tinca nr. 53. 
 


AGENDA CULTURALA BIHOREANA

Hramul Bisericii romano-catolice Cheşereu

Astăzi, 24 iulie, de la ora 12.00, comunitatea romano-catolică din Cheşereu va sărbători hramul bisericii parohiale. În anul 1830, episcopul Lajcsák Ferenc a ridicat pentru enoriaşii din Cheşereu şi împrejurimi (Şimian, Valea lui Mihai), biserica patronată de Sfânta Ana, mama Prea Curatei Fecioare Maria. Sfânta liturghie de la ora 12.00 va fi celebrată de Pr. Gödri István vicar parohial din Ciuman. În cadrul serviciului religios partea muzicală va fi interpretată de Fanfara din Carastelec.

 

Concert de jazz 

În cadrul seriei de concerte de la Queens Pub, din Oradea, str. Primăriei nr. 23, astăzi, 24 iulie, de la ora 21.00, va avea loc un concert special, în cadrul căruia se vor face auzite compoziţii celebre din domeniul jazzului clasic. Spectacolul va fi susţinut de Joe Balogh, Oliver Bader, Robet Gáspár şi Iosif Trendler. Invitată special în spectacol va fi solista Kati Kővári. Orădenii sunt aşteptaţi la acest eveniment, organizat de Aria Productions, într-un ambient deosebit de prietenos, intrarea fiind liberă. Informaţii suplimentare la tel.: 0744-600.993 sau pe site-ul: www.joebalogh.ro.

 

Serbarea câmpenească "La izvorul lui Horea" 

Primăria comunei Criştioru de Jos, în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor (CJCPCT) organizează duminică, 25 iulie, tradiţionala serbare câmpenească "La izvorul lui Horea", la hotarul dintre satele Poiana şi Sălişte de Vaşcău. Programul va debuta la ora 13.30, la Troiţa lui Horea (creaţie a sculptorului Vasile Holhoş), cu un Te Deum, urmat de depuneri de coroane de flori.

ACADEMIA CIVICA DIN ORADEA

Academia Civică vă invită miercuri, 14 iulie, de la ora 18.00, la o întâlnire cu istoricul şi scriitorul Ovidiu Pecican, care va susţine, în sala mare a Primăriei Oradea, o conferinţă despre "Culturi româneşti după 1989" şi îşi va prezenta ultimele cărţi apărute. Evenimentul face parte din seria de conferinţe iniţiate de Academia Civică Bihor, în parteneriat cu Primăria municipiului Oradea. 


 

AGENDA CULTURALA BIHOREANA

Vernisaj la Galeria de Arte 
Ordinul Arhitecţilor - Filiala Bihor, în colaborare cu Facultatea de Arhitectură şi Construcţii din Oradea - Catedra de Arhitectură, organizează, în perioada 7 - 20 iulie, la Galeria de Arte Vizuale din Oradea, expoziţia intitulată "Student - Proiect 2010", care cuprinde proiecte ale studenţilor Facultăţii de Arhitectură şi Construcţii din Oradea, din anul universitar 2009-2010, corespunzător anilor de studii I-V. Vernisajul va avea loc astăzi, 7 iulie, de la ora 17.00, la sediul Galeriei. 
TARGUL MESTERILOR POPULARI
Cea de-a XVII-a ediţie a Târgului meşterilor populari va avea loc la Oradea, în zilele de 16, 17 şi 18 iulie, în Parcul Bălcescu, reunind peste 100 de meşteri populari din România şi Ungaria. Evenimentul este organizat de Complexul "Muzeul Ţării Crişurilor" Oradea, în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Bihor şi Consiliul Judeţean Bihor. Deschiderea oficială va avea loc vineri, 16 iulie, de la ora 18.30, în Parcul Bălcescu.
Întâlnirea conducătorilor Asociaţiei "Kolping"
Astăzi, 8 iulie, la ora 11.00, conducătorii Asociaţiei "Kolping" din România şi din Oradea, împreună cu partenerii din Limburg / Germania, la iniţiativa Excelenţei Sale Böcskei László, episcop diecezan de Oradea, vor participa la o consfătuire în Palatul Episcopal, în cadrul căreia se vor purta discuţii legate de activitatea asociaţiei pe teritoriul Diecezei Romano-Catolice Oradea, despre prezentul şi viitorul ei, despre eficientizarea şi optimizarea acestei activităţi.
Expoziţie de fotografie
 Librăria Universitaria a gazduit vernisajul expoziţiei foto "Oamenii Deltei", cu lucrări realizate de artistul fotograf Sorin Onişor (www.sorinonisor.ro.). Evenimentul este organizat cu sprijinul revistei Photo Magazine


AGENDA CULTURALA BIHOREANA

Tradiţionala sărbătoare "Kirchweih" 
Evenimentul a avut loc duminică, 13 iunie, la Palota, comuna Sântandrei. Deschiderea festivităţii la ora 9.30, a fosturmată de marşul cu fanfara prin sat, slujba religioasă - la ora 12.00, depuneri de coroane - la ora 13.30, program cultural-artistic, cu dansuri, tombolă si program de discotecă. 
 
Vernisaj de pictură
Luni, 14 iunie, în sala de expoziţii a Muzeului Memorial "Aurel Lazăr", a avut loc vernisajul expoziţiei de pictură a artistului plastic Florian Heredea. 
 
Gală de bijuterie unicat şi creaţie vestimentară 
Marţi, 15 iunie, în sala de concerte a Filarmonici de Stat din Oradea, a avut loc Gala 2010 de bijuterie unicat şi creaţie vestimentară estivală, susţinută de vestimentar designer Alexandra Marin şi metal designer Horia Abrudan. Prezentarea a fost făcută de criticul de artă dr. Ramona Novicov. 
 
Mihai Eminescu omagiat la Oradea
La 121 de ani de la trecerea în eternitate, poetul nostru naţional Mihai Eminescu a fost omagiat marţi, 15 iunie, la Teatrul "Arcadia". După vizionarea spectacolului "Pe mine mie... redă-mă", susţinut de Teatrul independent "Ararat", din Baia Mare, cei prezenţi s-au îndreptat spre la statuia poetului din Piaţa Independenţei. După o alocuţiune rostită de Mircea Bradu, directorul Direcţiei pentru Cultură, s-au depus jerbe şi buchete de flori. 


Picturi rupestre de 35.000 de ani, în Apuseni
Un grup de cercetare româno-francez a descoperit, în Apuseni, cele mai vechi picturi rupestre din Europa Centrală, scrie AFP.Picturile, care datează de acum 35.000 de ani, au fost descoperite în peştera Coliboaia (Munţii Apuseni), din apropiere de Beiuş. Desenele rupestre prezintă un cal, un bizon, capete de urs şi chiar rinoceri."Este o premieră pentru Europa Centrală. Este cea mai veche artă descoperită şi confirmată în această zonă", informează Federaţia Română de Speologie. "Autenticitatea reprezentărilor este sigură", a spus şi un expert al UNESCO, Jean Clottes. Echipa de cercetare a inclus speologi, un paleontolog, un arheolog şi doi experţi în artă rupestră. Potrivit preşedintelui Federaţiei, Viorel Traian Lascu, picturile au fost descoperite în urmă cu trei-patru luni. Peştera Coliboaia are o lungime de circa 750 de metri. La acest obiectiv din Apuseni se ajunge din satul Sighiştel, din apropiere de Beiuş. Coliboaia este străbătută de un curs de apă, iar traseul prin ea are numeroase puncte dificile. 

in conditiile odioaselor masuri de sacrificare a tuturor categoriilor sociale de romani, este sacrificat şi accesul la cultura acestui popor care l-a făcut dainuitor pe acest pamant.
Revista literara Dor de Dor ,un portdrapel al acestei moşteniri, se afla in pragul inchiderii definitive a paginilor sale. Oare cineva din marii bogaţii ai acestei ţări, se vor gandi sa /i ofere o mana de ajutor?Oare va auzi cineva acest strigat de durere inabusit cu fiecare zi?Voi oameni cu functii, voi cu inima?

Trofeul Biblioteca a ajuns la Beiuş

Moment festiv, ieri, la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai", din Oradea, cu ocazia decernării Trofeului Biblioteca pentru cea mai bună bibliotecă publică din Bihor în anul 2009. Acesta a revenit Bibliotecii municipale "Constantin Pavel" Beiuş, reprezentată ieri de bibliotecarele Ionela Gavruţa şi Lavinia Cadar. Evenimentul a făcut parte din cadrul manifestărilor dedicate Săptămânii Naţionale a Bibliotecilor. 
 

Colocviile Muzeului Ţării Crişurilor

Complexul muzeal orădean organizează joi, 15 aprilie, de la ora 18.00, în sala de expoziţii a Muzeului Memorial "Aurel Lazăr" (str. Aurel Lazăr nr. 13), o nouă întâlnire din cadrul Colocviilor Muzeului Ţării Crişurilor, care se desfăşoară sub genericul "Spiritul şi memoria locului". Tema propusă pentru discuţii se referă la "Oradea medievală", mai precis reconstituirea pe baza mărturiilor scrise şi a celor arheologice a vieţii cotidiene din secolele XVI, XVII, XVIII. Vor participa istoricii prof. univ. dr. Barbu Ştefănescu, dr. Doru Marta şi prof. Mihăiţă Georgiţă. Întîlnirea va fi moderată de Florin Ardelean.

   DICŢIONARUL PERSONALITĂŢILOR DIN JUDEŢUL BIHOR


Editura Biograph, în colaborare cu Consiliul Judeţean Bihor, sprijinită de Prefectura Judeţului Bihor, intenţionează să publice un dicţionar al personalităţilor din Bihor cu scopul de a promova valorile umane din judeţ
 Cartea va fi un amplu ghid al vieţii bihorene şi al celor care muncesc la dezvoltarea acestui judeţ. Va fi o carte a respectului şi a valorii. O carte despre prezent, pentru generaţiile viitoare. 

Dicţionarul va cuprinde peste 3.000 de biografii şi va avea peste 500 de pagini. Pe copertă vor fi publicate 60 de fotografii, 30 dintre ele fiind alese prin tragere la sorţi, din rândul celor care au răspuns acestei scrisori.
 
Am fi interesaţi să cunoaştem cât mai multe personalităţi din judeţul Bihor. Colaborarea dumneavoastră este una preţioasă şi am fi onoraţi să propuneţi personalităţi spre prezentare în “Dicţionarul personalităţilor din judeţul Bihor”. Pentru aceasta, cei propuşi de dvs., trebuie să acceseze site-ul nostru, www.biograph.ro, să completeze formularul de contact şi să ni-l trimită.

AGENDA CULTURALA ORADEANA

CONCERT SIMFONIC
Joi, 25 martie, de la ora 19.00, în sala Enescu-Bartok a Filarmonicii de Stat Oradea, va avea loc un concert simfonic sub bagheta dirijorului Donald L. Appert, dirijor, compozitor, profesor universitar din oraşul Vancouver - Statele Unite (nu cel din Canada). Revine a doua oară să dirijeze orchestra orădeană, de această dată aducând şi o compoziţie proprie ("Nara Variations" - în primă audiţie locală, piesă dedicată în 2007 pentru Orchestra de Cameră Ashiya din Japonia) şi o simfonie importantă din literatura muzicală engleze (Ralph Vaughan-Williams - "Simfonia II"). Solistă va fi Junko Morioka, soprană din Japonia 

Concert prepascal - "Prin Cruce spre Înviere"

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, episcopul Oradiei, Facultatea de Teologie Ortodoxă "Episcop dr. Vasile Coman" din Oradea, în colaborare cu Centrul Cultural Ortodox "Catedrala cu Lună" Oradea, organizează un concert prepascal "a capella", intitulat simbolic: "Prin Cruce spre Înviere", susţinut de Corul de cameră "Psalmodia Varadiensis" al Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Episcop dr. Vasile Coman" din Oradea, dirijat de PC pr. conf. univ. dr. Mihai Brie. Concertul va avea loc mâine, 21 martie, de la ora 17.00, în Catedrala cu Lună din Oradea. În cadrul programului vor fi interpretate piese muzicale specifice perioadei Postului Mare din repertoriul religios naţional.

 

Ore biblice în Centrul Diecezan de Tineret Oradea

Duminică, 21 martie, de la ora 19.00, Centrul Diecezan de Tineret Oradea îi aşteaptă pe cei interesaţi la orele biblice pentru tineret. În duminicile din luna martie sora vincentină Módi Blanka va susţine o serie de prelegeri despre Evanghelia Sfântului Apostol Luca.

"Promovarea bisericilor de lemn din Ţara Beiuşului"
ACCENT - Asociaţia pentru Cultură, Educaţie şi Dezvoltare, în parteneriat cu Universitatea din Oradea - Facultatea de Arhitectură şi Construcţii şi Facultatea de Ştiinţe Economice şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură au demarat proiectul intitulat: "Promovarea bisericilor de lemn din Ţara Beiuşului şi specializarea resurselor umane implicate în domeniul conservării şi promovării patrimoniului cultural din cadrul comunităţilor locale". Lansarea oficială s-a făcut ieri în Sala Media a Facultăţii de Arhitectură şi Construcţii, gazdă fiind prof. univ. dr. ing. Aurora Mancia, decanul facultăţii. Au mai luat cuvântul Gabriela Droj, coordonator proiect, Mircea Paşca, consilier la Direcţia pentru Cultură, şi conf. univ. dr. Ramona Novicov. 
 

SUPRAVIEŢUITORI AI GULAGULUI ROMÂNESC
Câţiva dintre supravieţuitorii temniţelor comuniste din România s-au reunit ieri pentru a-şi comemora colegii de detenţie care au murit şi suferit pentru idealurile şi credinţa lor. Printre cei care au depus o coroană la troiţa ridicată în scuarul din faţa Şcolii cu clasele I-VIII "Oltea Doamna" din Oradea l-am remarcat şi pe Lucian Silaghi, cel mai tânăr dintre cei 300 de membri ai Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici Filiala Bihor... Din cei 300 de membri ai Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici Filiala Bihor, doar 20 au participat la slujba de pomenire a martirilor perioadei comuniste, oficiată la Biserica Ortodoxă „Sfânta Treime" Oradea. 
Mulţi dintre ei au decedat în închisori, pentru ei foştii lor colegi de carceră au ţinut ieri un moment de reculegere. În prezenţa preotului Aurel Puşcaş, parohul Bisericii Ortodoxe "Sfânta Treime", s-a oficiat un Te Deum, după care cei prezenţi la manifestare au depus o coroană la troiţa ridicată în scuarul din faţa Şcolii cu clasele I-VIII "Oltea Doamna" din Oradea. 

Cristina PUŞCAŞ

AGENDA CULTURALA ORADEANA

Simfonia a III-a a lui Enescu, la Filarmonică
În sala Enescu-Bartok a Filarmonicii de Stat Oradea, are loc, azi, de la ora 19.00, un concert vocal-simfonic, sub bagheta dirijorului Romeo Rîmbu, solist fiind Gabriel Croitoru. Evenimentul are loc cu participarea Corului Filarmonicii, dirijor Laszloffy Zsolt. Programul cuprinde lucrări din creaţia compozitorilor: J. Brahms: Concert pentru vioară şi orchestră în Re major, op. 77, respectiv G. Enescu: Simfonia a III-a în Do major, op. 21, în primă audiţie la Oradea. 

Recital de vioară şi pian
Duminică, 21 februarie, de la ora 18.00, la Biserica Sf. Ladislau (lângă Primărie), va avea loc un recital de vioară şi pian susţinut de Lucian Maliţa şi Henrietta Varady. Programul cuprinde muzică barocă italiană compusă de B. Marcello, A. Vivaldi, J.H. Fiocco, F.M. Veracini, A. Pergolesi, P. Nardini, G. Sammartini, M.T. Paradis. 

Victor Socaciu îşi lansează noul album 
Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea va găzdui pe 26 februarie, de la ora 19.00, spectacolul de lansare a albumului "Iedera", semnat de Victor Socaciu. Pe aceeaşi scenă vor mai urca folkiştii Vasile Şeicaru şi George Nicolescu, iar actriţa Maria Ploae va susţine un moment poetic. Biletele s-au pus deja în vânzare, preţul fiind de 50 lei.

Concert la Biserica Sf. Ladislau 
În data de 28 februarie, de la ora 18.00, la Biserica Sf. Ladislau, va avea loc un concert susţinut de pianistul orădean Zoltan Thurzo, alături de Corul Mixt "Sztarai Mihaly" al Bisericii Reformate Oradea-Rit, dirijor Markus Zoltan, Bozsodi Beata - violoncel, Jarto Kocsis Emoke, Majerkuk Maria, Onica Andreea - soprane, Olah Boglarka - vioară, Szekely Istvan - clarinet, Tasnadi Ferencz - basbariton. În program figurează şi Nocturna - Op.72, nr.1, a lui Frederick Chopin, pentru a marca aniversarea a două secole de la naşterea marelui compozitor polonez. Intrarea este liberă.


ROCK FILARMONICA DIN ORADEA

România este, prin Rock Filarmonica Oradea, singura din lume, confirmată chiar de profesorii numiţi anterior din Germania, care a realizat integrala sonetelor muzicale ale lui Shakespeare. Cartea cuprinde realizările pe marginea sonetului shakespearian în 73 de limbi.
 
Pentru România, a semnat lect. dr. Veronica Popescu de la Universitatea „Ioan Cuza" Iaşi. 

Trei bihoreni pe “acoperişul Europei”În 27 august 2009, o mică echipă formată din Adina Micula (Sălişte de Vaşcău), Marius Vecan, Farkas Attila şi Ioana Lucaciu (Oradea) a pornit spre Alpii francezi. Prima oprire a fost în Austria, unde în ziua următoare cei 4 au escaladat cel mai înalt vârf al ţării, Grossglockner (3798 m), pe traseul crestei sud-vestice, Stüdlgrat, gradul IV clasic. Aceasta a fost doar încălzirea – binevenită dealtfel, datorită nevoii de aclimatizare la altitudini mari – căci după o călătorie de încă 2 zile spre Chamonix, s-a pornit spre Mont Blanc. In noaptea dinspre 31 august spre 1 septembrie 2009, cei 3 membri ai echipei au lăsat în urmă refugiul Goûter pentru a escalada cel mai înalt vârf din Europa: Mont Blanc, 4808 metri altitudine. Ruta aleasă a fost cea clasică, însă nu fără provocări: 1000 m diferenţă de nivel urcaţi în 4 ore, -10 grade celsius, vânt puternic, gheţari cu crevase. 

SFINŢIREA BISERICII DIN VÂRCIOROG - BIHOR

În ziua de 19 iulie, fiind cea de-a 6 duminică de la Rusalii, în localitatea Vărciorog a avut loc sfinţirea noii biserici cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul”. Slujba de sfinţire a fost oficiată de Prea Sfinţia Sa Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei, împreună cu un sobor de 13 preoţi şi 4 diaconi. Soborul a fost întâmpinat de parohul noii bisericii, părintele iconom stavrofor Petru Budureanu, de primarul comunei Vârciorog, Vasile Cociuba, de membrii Consiliului local şi de membrii Consiliului parohial, de numeroşi credincioşi, fii ai satului şi ai comunei, cărora li s-au alăturat persoane oficiale, invitaţi din judeţ şi din alte părţi.

Orădenii au sărbătorit cu mic cu mare Ziua Naţională a Franţei

An de an, această sărbătoare este marcată aşa cum se cuvine şi la Oradea, prin grija Fundaţiei Franco-Române, înființață în urmă cu 15 ani. Astfel, cu acest prilej, la „Monumentul eroilor francezi” din localitate, unde a avut loc o serie de manifestări cultural-artistice organizate în colaborare cu Şcoala „Avram Iancu” şi cu Grădiniţa nr. 23 din Oradea. Totodată, jandarmii orădeni au asigurat gardă la Monument pe tot parcursul programului. 

Programul a debutat cu intonarea imnurilor de stat al României şi al Franţei, iar cuvântul de deschidere a aparţinut conf. univ. dr. Constantin Mălinaş, moderatorul evenimentului: „Ne-am adunat la Monumentul Şoimului Francez pentru a saluta poporul francez de la Oradea către Paris, pentru a urma pilda bunicilor noştri, care au lucrat bine împreună în toate planurile. Dorim să facem la fel ca ei, ba chiar mai mult, mânaţi de această prietenie care ne dorim să fie veşnică". 

PRIMĂVARA ÎNTREGIRII BIHORULUI
20 APRILIE 1919 - 20 APRILIE 2009

INTRODUCERE
La Oradea şi în alte localităţi ale judeţului Bihor s-au desfăşurat in ultimele zile o suită de manifestări care au marcat împlinirea de 90 de ani de la elibearea acestor locuri de sub ocupaţia austro-ungară şi a hoardelor bolşevice ale lui Kun Bella. In prima zi a avut loc vernisajul unei expoziţii de fotografii de epocă deschisă la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” şi intitulată „Primăvara Întregirii” alcătuită din colecţiile Muzeului Tării Crişurilor şi a Filialei Oradea a Muzeului Militar Naţional. Programul a continuat a doua zi cu slujbe religioase la Biserica cu Lună şi Biserica Sf. Nicolae, urmate, de un concert de muzică militară, susţinut de Fanfara Garnizoanei Bistriţa, în Piaţa Unirii. Participanţii s-au deplasat la statuia generalului Traian Moşoiu (pe traseul: P-ţa Unirii - strada Avram Iancu - strada Armatei Române), unde, a avut loc un ceremonial militar urmat de un concert de muzică populară, susţinut de Ansamblul „Crişana" şi Nicolae Furdui Iancu. Sala Mare a Primăriei Oradea a găzduit apoi un simpozion dedicat evenimentului, în care au ţinut prelegeri Prof. Univ. Dr. Ioan Aurel Pop de la Universitatea Babeş-Bolyai, respectiv Prof. Univ. Dr. de la Universitatea Oradea care au vorbit despre însemnătatea acestui eveniment, iar primarul Oradiei, Ilie Bolojan a acordat diplome de execelenţă unor personalităţi şi militari de carieră care s-au remarcat intr-un mod cu totul deosebit pentru promovarea trecutului istoric al patriei. Dintre celelate manifestări organizate cu acelaşi prilej, amintim că jertfa bravilor ostaşi români a fost omagiată de beiuşeni la Monumentul Martirilor Bihorului Ioan Ciordaş şi Nicolae Bolcaş, victime ale Primului Război Mondial, şi a luptei de făurirea României Mari. Cu acest prilej a fost prezentat un amplu documentar alcătuit de un specialist în domeniu Lt.col.(r) dr. Constantin MOŞINCAT.


Colecţie valoroasă în munţii Bihorului

Conform aprecierii Direcţiei de Cultură şi Culte Bihor, Aurel Flutur din comuna bihoreană Chişcău deţine una dintre cele mai mari şi importante colecţii etnografice private din ţară. Muzeul de la Chişcău este în curs de acreditate, dar a intrat deja în circuitul cultural. Orice turist care doreşte să viziteze muzeul o poate face gratuit. Pentru că nu-şi permit să stea tot timpul de pază la obiecte, soţii Flutur şi-au instalat peste tot camere de luat vederi, ca ei să-şi poată vedea de lucru atunci când au vizitatori. Turiştii pot găsi la muzeu de la cuptoare din lut pentru pâine, la război de ţesut, atelier de rotar şi de cizmar sau şcoala de altădată. Nu lipsesc obiectele de uz gospodăresc, moara pentru păsat sau râşniţa pentru porumb. O raritate este colecţia care a aparţinut ultimului haiduc din Munţii Bihorului, Oneaţa, care făcea schimb de mărfuri cu celebrul Lică Sămădăul, personajul lui Slavici din „Moara cu noroc”. Condamnat la închisoare, haiducul a început să lucreze diferite obiecte în lemn, pe care le trimitea acasă şi la biserica din sat. Aproape toate aceste obiecte sunt expuse acum în muzeul din Chişcău. La muzeul din Chişcău se mai găsesc lănci de luptă şi halebarde din timpul lui Horea şi Avram Iancu sau o locomobilă care a apărut în filmul „Pădureanca”, pe care a cumpărat-o din satul Zimbru. Început cu obiectele din propria gospodărie, aşa cum au fost ele lăsate de înaintaşi, muzeul lui Aurel şi Lucreţia Flutur, care se află la 20 de kilometri de localitatea Beiuş, are astăzi peste 2.500 de exponate. 

UN NOU PARC NAŢIONAL ÎN BIHOR
Arealul Munţilor Pădurea Craiului devine parc naţional, dedicat biodiversităţii şi dezvoltării durabile. Noua rezervaţie va include arii protejate şi ecosisteme sălbatice unice în lume, completate de prezenţa unui sit arheologic care atestă una dintre cele mai vechi culturi umane din Europa. Viitorul parc natural de dezvoltare se bazează pe faptul că întreaga zonă a Munţilor Pădurea Craiului este Sit Natura 2000, adică o zonă cu un peisaj de o valoare patrimonială deosebită. Parcul va fi înfiinţat cu ajutorul specialiştilor de la Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, care a prezentat consilierilor judeţeni un proiect de constituire, după modelul Parcului Natural Regional Vercors, din Franţa

TARGUL MESTERILOR POPULARI LA ORADEA

Târgul Meşterilor Populari, organizat de Muzeul Ţării Crişurilor, se va desfăşura începând în Parcul Bălcescu, oferindu-le orădenilor un week-end de tradiţie şi folclor

Romanul lui Mircea Eliade „Maitreyi" va fi dramatizat de Teatrul de Stat din Oradea, repetiţiile la spectacolul cu acelaşi titlu fiind începute de trupa „Iosif Vulcan". Regia va fi semnată de Chris Simion. „Maitreyi" va fi a cincea premieră a stagiunii 2007-2008 pe scena orădeană. Premiera va avea loc la mijlocul lunii februarie. 

ARTISTI ORADENI IN GALERII ITALIENE LA VENETIA

http://www.galleriaterzomillennio.it/gravilas01.html

ARTISTI ORADENI IN GALERII ITALIENE LA VENETIA

Prima ediţie a Zilei comunei Şuncuiuş-Bihor 
Organizatorii evenimentului sunt: Consiliul Local Şuncuiuş, Căminul Cultural Şuncuiuş, Asociaţia de Pădurit şi Păşunat "Vârful Runcului" Şuncuiuş, în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, care aqu organizat în zona turistică Peştera Unguru Mare programul artistic evoluand ansamblurile locale din Şuncuiuş şi Bălnaca, precum şi cele din Auşeu, Bratca, Mărişel, judeţul Cluj, Macea, judeţul Arad. A urmat Ansamblul Artistic Profesionist "Crişana" din Oradea, reprezentat de: Leontin Ciucur, Cornel Borza, Luminiţa Tomuţa, Florica Bradu, Florica Duma, Felicia Costin şi Viorica Bradea. Si-au dat concursul de asemenea Dana Jurjuţ, Otilia Haragoş, Maria Golban şi Ovidiu Purdea de la Cluj, Sânziana Toader, Aurel Ţurcaş, Cornelia şi Lupu Rednic. 

HRAM LA MANSTIREA FRANCISCANA DIN ORADEA
Programul organizat de Mănăstirea franciscană "Adormirea Maicii Domnului", din Cartierul oradean Rogerius, cu ocazia hramului bisericii, va cuprinde: marţi, 14 august, de la ora 17.00 - deschiderea pelerinajului cu Paraclisul Maicii Domnului şi Cuvânt de învăţătură, ora 18.00 - Sfânta Liturghie de seară, ora 22.00 - Sfânta Liturghie, urmată de procesiune, cu Statuia Maicii Domnului, în jurul bisericii şi noapte de veghe. Programul va continua miercuri, 15 august, de la ora 5.00 - Sfânta Liturghie, ora 8.00 - Sfânta Liturghie, ora 10.00 - Liturghia solemnă a hramului, oficiată de PS Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, împreună cu preoţii care vor veni la pelerinaj, după care se va trece la sfinţirea vitraliului mănăstirii. În final, va avea loc procesiunea de încheiere a pelerinajului. 


"Nymphea Dance" Oradea 
Festivalul "Nymphea Dance" la a cincea ediţie. Oradea găzduieşte acest festival internaţional dedicat dansului hip-hop şi breakdance-ului. Concursurile şi showurile din cadrul evenimentului vor avea loc pe 24 şi pe 25 august, la Teatrul de Stat Oradea. 

Inapoi la prima pagina

Portal de carte si arte periodic de cultura si initiativa locala. Copyright ©2007 Editura Realitatea ISSN 1842 - 9971 cartesiarte.ro