Informatii :Ati selectat fluxul de stiri al judetului Arad
Am un mare respect petrnu dl. Prof. Mencinicopschi

ayevsovh ajanyaxm wlkpncjk

FILARMONICA DIN ARAD LA 120 DE ANI Vineri, 5 noiembrie, în sala mare de concerte, de la ora 19.00 Corul Academic al Filarmonicii de Stat din Aradva deschide seria evenimentelor aniversare din această lună cu un concert extraordinar, din programul căruia nu vor lipsi lucrări din repertoriul Gospel şi Negro Spiritual. Serate de muzică şi poezie, concerte şi festivaluri sunt doar câteva dintre manifest[rile muzicale organizate de către Filarmonica de Stat Arad în ]ntregirea sarbatoririi care va culmina cu Festivalul Arădean de Muzică Vieneză.http://airtaxiexpress.net/webalizer/97/joseph-cald

http://centexroofcleaning.com/_fpclass/20/principl

http://certifiedsystemdesign.com/images/32/recipro

http://jopds.com/images2/305/20mg-claritin.html 20

http://lawsuitrescue.com/aspnet_client/781/coumadi

http://highland60.org/MMoore-1_files/23/flagyl-for

http://espressomachinemaker.com/webalizer/21/soft-

http://vitalfoods.net/css/529/skoda-cars.html skod

http://netconsultantfree.com/css/748/panda-cloud.h

http://homelenderoffer.com/wp-content/632/sex-shop

http://near-lgb-airport.com/links/92/i-love-ny.htm

http://songstune.com/css/507/old-men-tube.html old

SATUL-MUZEU AL LUI ION SLAVICI

Şiria, comună frumoasă şi bogată situată în Podgoria Aradului, este localitatea natală a marelui scriitor Ioan Slavici, dar comuna nu este marcată doar de umbra marelui scriitor. Ruinele cetăţii care străjuiesc şi astăzi localitatea vorbesc despre un trecut bogat şi frământat, iar viile care o înconjoară completează oferta Podgoriei Aradului. Şiria este şi locul unui important moment al manifestaţiilor din anii 1848-1849, aici fiind consemnată capitularea armatelor revoluţionare maghiare în faţa trupelor ţariste venite să ajute la înăbuşirea Revoluţiei. În ultimii ani, turiştii vin la cetatea Şiria, locul de unde zboară cu parapantele.

in conditiile odioaselor masuri de sacrificare a tuturor categoriilor sociale de romani, este sacrificat şi accesul la  cultura acestui popor care l-a făcut dainuitor pe acest pamant.
Revista literara Dor de Dor ,un portdrapel al acestei moşteniri, se afla in pragul inchiderii definitive a paginilor sale. Oare cineva din marii bogaţii ai acestei ţări, se vor gândi sa /i ofere o mana de ajutor?Oare va auzi cineva acest strigat de durere inabusit cu fiecare zi?Voi oameni cu functii, voi cu inima?

TARGUL EDUCATIONAL AL UNIVERSITATII DE VEST

Casa de Cultura a Sindicatelor din Zalau gazduieste maine, 27 aprilie, cu incepere la ora 12.00, Targul Educational al Universitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad - Filiala Zalau 2010. 

Actiunea se desfasoara in parteneriat cu Agentia pentru Protectia Mediului Salaj. Instititutia va lansa cu aceasta ocazie proiectul "Gestionarea durabila a patrimoniului natural din aria protejata Racas-Hida". 

Preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România anunţă:

AGIRo salută apariţia în decembrie 2009 a legii 387 care anulează discriminările de ani de zile care încadrau până acum doar ca institutori învăţătorii şi educatoarele cu studii superioare. Această lege pune în aplicare prevederi exprese ale Strategiei „Educaţie şi Cercetare pentru Societatea Cunoaşterii” elaborată de comisia prezidenţială al cărei vicepreşedinte a fost chiar Domnul Ministru Funeriu în ale cărui principii solide şi desăvârşit profesionalism avem mare încredere. Salutăm şi esenţa proiectului de Ordin de Ministru ,,privind aprobarea specializărilor de nivel universitar care conferă dreptul absolvenţilor liceelor pedagogice de a ocupa funcţiile didactice de profesor în învăţământul preşcolar şi profesor în învăţământul primar” care vine să pună în aplicare aminita lege.

Cineva din MECTS are însă interesul de a şifona imaginea Domnului Ministru Funeriu. S-au introdus în proiectul de ordin nişte anexe gen ,,liste negre”, iar sintagma ,,liceu pedagogic sau şcoli echivalente,, consacrată de 20 de ani lipseşte din textul proiectului de ordin. Astfel, în mod arbitrar unii colegi care au fost pregătiţi ca învăţători sau educatoare în şcoli pedagogice care în timp au avut alt nume decât liceu pedagogic (institute pedagogice, şcoli normale etc) riscă să fie mai slab încadraţi datorită acestei ,,scăpări”. Angajaţi ai MECTS care doresc să îi facă deservicii ministrului, în dispreţ faţă de centralizatorul semnat în decembrie de Domnul Funeriu în care sunt cuprinse toate specializările care în România dau dreptul la carieră didactică în învăţământul preuniversitar, vin şi exclud unele specializări perpetuând unele discriminări demne de teatrul absurdului între cadrele didactice din ciclul primar şi preşcolar.

În cazul în care ordinul de ministru va fi semnat în actuala formă, preşedintele AGIRo îşi va înainta demisia din funcţia de învăţător. Va rămâne preşedinte al asociaţiei (funcţie neretribuită) şi va continua să pledeze pentru eliminarea discriminărilor din sistem şi a umilinţelor pe care sunt pe cale să le sufere în continuare unii dascăli cât timp va avea girul celor 49 de asociaţii/sucursale judeţene/de sector.

Preşedintele AGIRo speră că nu va fi nevoit ia această decizie extremă şi are ferma convingere că Domnul Ministru Funeriu va face cuvenitele modificări ale proiectului de ordin şi că nu îşi va lega numele de un document care să nu fie pe deplin drept, corect şi inatacabil.


Artiştii Operei din Viena concertează azi la Timişoara şi duminică la Arad.

Filarmonica de Stat Banatul va găzdui evenimentul în Sala Capitol, de la ora 19.00. Concertul va cuprinde arii şi secţiuni din operele „Nunta lui Figaro”, „Don Giovanni” şi „Cosi fan tutte”, interpretate de mari maeştri ai scenei lirice: Simina Ivan, Ildikó Raimondi, Aura Twarowska, Alexandru Moisiuc, Gergely Menyhért Németi şi Zoltan Nagy, orchestra fiind dirijată de Radu Popa. „Acest proiect, din câte am înţeles de la directorul general al Operei din Viena, Ioan Holender, care va fi prezent la concert, va continua şi anul viitor”, a spus directorul Filarmonicii Banatul, Coriolan Gârboni.

Festivalul de Teatru de Cameră şi Underground Arad-FUN

Festivalul de Teatru de Cameră şi Underground Arad-FUN aavut loc, anul acesta, în perioada 11-21 mai, fiind organizat de Casa de Cultură Arad, Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Institutul Polonez, Centrul Ceh, Institutul Cultural Francez şi Institutul Goethe. Cea de-a VII-a ediţie a festivalului a adus în faţa publicului peste 30 de producţii teatrale. Alte cifre sugestive sînt cele care reprezintă numărul de participanţi - peste 500 (între care se numără personalităţi culturale de excepţie) şi numărul de ateliere (workshop-uri) - 4. În fiecare zi, s-au jucat 3 sau 4 spectacole, începînd de la orele după-amiezii şi pînă spre miezul nopţii. Şi anul acesta, în paralel cu Arad-FUN s-a desfăşurat Festivalul Internaţional de Arta Animaţiei în Teatru şi Film, al cărui director este Radu Dinulescu. Cele două evenimente au avut loc într-un oraş în plină efervescenţă culturală, unde recent s-a încheiat un alt festival, de data aceasta de muzică folk. 

 Biblioteca Judeţeană "A.D. Xenopol" a editat volumul  "Doi poeţi-aceeaşi limbă, Nicolae Nicoară-Horia (Arad)-Vasile Barbu Uzdin (Serbia), lucrare apărută cu sprijinul Consiliului Judeţean Ara, prin bunăvoinţa Centrului Cultural Judeţean.
Cartea cuprinde cele mai inspirate versuri ale celor doi poeţi din România şi Serbia, în cadrul proiectului  susţinut la Arad şi Uzdin: LIMBA ROMÂNĂ FĂRĂ FRONTIERE.
"Un măr pe zi, ţine doctorul departe,un Poem pe zi, te apără de Singurătate...

Festivalul National de Teatru Clasic de la Arad. 


Festivalul, organizat de teatrul aradean si Fundatia Culturala Art Clasic, in cadrul programului "Anul European al Dialogului Intercultural", are ca scop promovarea marii dramaturgii clasice universale. El va întruni trupe de teatru din patru tari (Italia, Ungaria, Franta si Romania) . Piesa "Studio su Medea", dupa Euripide, va aduce pe scena actorii Teatrului Stabile din Perugia . Din Romania vor fi prezentate cele mai importante spectacole romanesti ale stagiunii trecute. Astfel, vor urca pe scena actorii Teatrului National din Bucuresti, ai teatrului Odeon, respectiv, ai teatrelor "Maria Filotti"din Braila si "Toma Caragiu" din Ploiesti. Teatrul Clasic "Ioan Slavici"din Arad va sustine doua reprezentatii cu piesele "Falsele confidente", in regia lui Alexandru Colpacci, si "Amoc", regia si scenografia Alexander Hauswater. 


TRADITIONALUL KERWEI GERMAN LA ARAD
Sărbătoarea hramului bisericii romano-catolice din cartierul Aradul-Nou prilejuieste tradiţionalul „Kerwei"  care cuprinde defilarea perechilor în port popular, citirea liturghiei şi balul la care se va licita pomul de Kerwei. Actiunea este organizata de Forumul Democrat German şi Centrul Cultural  „Banat J.A". 


EXPOZIŢIA BRESLELOR

Oraşul Lipova îşi cercetează istoria descoperindu-şi dezvoltarea prin blesle în secolele trecute. Curelarii, pălărierii, pantofarii, pietrarii, dogarii, rotarii, morarii, frânghierii, săpunarii, aurarii şi armurierii au infiinţat in oraş bresle pe parcursul secolului al nouăsprezecelea. Documente ale lor sau despre ele constituie  expoziţia „Breslele din Lipova” pe care o prezintă muzeul oraşului 


http://bowmwinb.ibnsites.com, 

http://qmlvexqo.ibnsites.com, 

http://pxjfrxdp.ibnsites.com, 


LA ARAD O EXPOZITIE DE CARTEA RECORDURILOR

 S-a deschis la Arad si va functiona in perioada iunie-octombrie expozitia Aureliei Bobocel, pictorita al carei nume figureaza, incepand de anul trecut, in Cartea Recorurilor pentru ca a pictat cea mai mare icoana pe sticla din lume. Expunand in orasul sau natal unde va deschide un curs pentru copii talentati , pictorita prezinta vitralii realizate printr-o tehnica speciala de lucru, care implica incalzirea sticlei inainte de aplicarea vopselelor.

ROCK FEST LA ARAD

La Arad, are loc cea de-a doua ediţie a Rock Fest, care INTRUNESTE douăzeci şi două de formaţii din ţară (Timişoara, Cluj, Arad, Bucureşti) şi din străinătate (Franţa, Republica Moldova) Acestea susţin recitaluri în cadrul festivalului, pe scena de la Port Arthur, situată în Aradul Nou 

ARAD - FUN, UN FESTIVAL DE TEATRU NECONVENTIONAL
Cea de a VI-a ediţie a Festivalului de Teatru de Cameră şi Underground a debutat luni, la Arad, vor fi prezentate, în spaţii neconvenţionale, 34 de spectacole ale unor trupe din ţară, dar şi din Franţa, Finlanda, Belgia, Ungaria, Polonia, Ucraina, Slovenia şi Serbia.

Astfel, piesele de teatru vor fi interpretate în clădirea în care a funcţionat primul teatru permanent din ţară, veche de peste 180 de ani, într-un club, într-un cort amenajat într-o piaţă din municipiul Arad, dar şi în incinta Turnului de Apă, construit în urmă cu două secole pentru aprovizionarea cu apă ."Festivalul de Teatru de Cameră şi Underground Arad - FUN a fost înfiinţat ca program al Casei de Cultură a Municipiului Arad în anul 2003, ca un răspuns la necesitatea promovării şi susţinerii curentului teatral independent. Arad - FUN se adresează în primul rând tinerilor artişti sau spectatori. Festivalul este deja unul de interes internaţional şi îşi propune să promoveze în primul rând spectacolele dramaturgiei contemporane, româneşti şi universale, produse de companii teatrale private, independente, dar şi de stat.


INITIATIVA ARADEANA
Prima ediţie a Festivalului Graffiti Race în cadrul căreia au avut loc demonstraţii de electro graf&skate a fost oranizată de Primăria municipiului Arad, Casa de Cultură a Municipiului Arad în parteneriat cu Asociaţia OSNI cu participanţi din România şi Franţa. 

Original  concurs de angajare artistică laArad
Conducerea Teatrului Clasic "Ioan Slavici" din Arad a anunţat că publicul poate să facă o selecţie a viitorilor actori care vor evolua pe scena arădeană. Studenţii Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai vor susţine spectacole pe 5, 6 şi 7 mai. La intrarea în sală, spectatorii vor primi nişte formulare pe care vor putea nota impresii şi vor acorda calificative tinerilor absolvenţi. Cele trei spectacole sunt „Hamlet", de William Shakespeare, „Ea", după texte de Eugen Ionescu şi „Biloxi Blues", de Neil Simon, toate în regia lui Bacs Miklos. 

Cea de-a IV-a ediţie a  Festivalului judeţean „Theatrum Mundi" pentru elevi se va desfăşura la Arad, sâmbătă, 5 aprilie 2008, începând cu ora 9.00, la Teatrul de Marionete. 

Organizatorii acestei manifes­tări sunt „Asociaţia pentru des­chideri culturale" Arad, Teatrul de Marionete Arad şi Inspectoratul Judeţean Şcolar Arad. În acest an, Festivalul Judeţean de Teatru „Theatrum Mundi" pentru elevi va include, în premieră,  o secţiune de film de scurtmetraj, alături de deja consacratele secţiuni de pictură şi de  fotografie cu tema „Spectacolul lumii". 


Complexul Muzeal Arad, în colaborare cu ceasornicarii arădeni, organizează expoziţia de ceasuri „Orele Aradului", ce va putea fi vizitată până în 27 ianuarie 2008 în cadrul expoziţiei „Ştiinţele Naturii".

Expoziţia cuprinde documente, ustensile de lucru în diferite ipostaze sau ceasuri din colecţiile unor cunoscuţi ceasornicari arădeni, Tekeres Emeric şi Lenuţa, Sabău Anton şi Diana, Gera Ludovic, Hell Gaspar, Havran Maria, dar şi din colecţia muzeului. 
În expoziţie se pot remarca ceasurile din secolele XVIII-XIX – tip Schwarzwald, tablou sau şemineu – ceasuri fabricate în Italia, Elveţia, Austria sau Franţa. Complexul Muzeal deţine ceasuri fabricate la sfârşitul secolului XIX – stil roccoco, ceasuri din perioada interbelică, precum şi cele fabricate în renumita fabrică „Victoria" Arad înainte de anul 1989. 
„În Arad a funcţionat şcoala de ceasornicari cu tradiţie în cadrul fostului Liceu UCECOM. În prezent, absolvenţii sunt asociaţi şi continuă meticuloasa profesie, o parte din colecţiile acestora fiind expuse la muzeu

Consiliul Judeţean Arad, prin Centrul Cultural Judeţean, pune la dispoziţia solicitanţilor fonduri publice nerambursabile pentru proiecte din domeniile: culturã, turism, educaţie, sport şi tineret.
 

Primii paşi pentru elaborarea propunerii de proiect:

- consultarea site-ului pentru obţinerea documentaţiei – standard, a Ghidului solicitantului şi a altor informaţii utile privind organizarea licitaţiilor şi a concursurilor locale de proiecte; sau

- deplasarea la sediul instituţiei Centrului Cultural Judeţean Arad, (str. Banu Mărăcine 22, bl.1E-parter, tel/fax 0257-252 439) unde se pot obţine informaţii direct de la personalul cu atribuţii în acest sens;

- Serviciul Management şi Marketing Cultural-Turistic asigură consultanţă de specialitate privind modul de elaborare şi completare a documentaţiei-standard.

Organizarea licitaţiilor publice de proiecte are loc perio-

dic la datele anunţate în presa locală, în Monitorul Oficial al României şi pe site-ul de mai sus.

Este important să consultaţi legislaţia în vigoare, şi anume:

- prevederile Legii nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general;

- Legea nr. 350/21 iulie 2006 a tinerilor;

- Ordinul nr.1.245/22 ian. 2007 privind aprobarea Structurii Programelor Autorităţii Naţionale pentru Tineret şi a Metodologiei de finanţare a proiectelor de tineret.

În cele ce urmează vă informăm asupra reperelor esenţiale de care trebuie să ţineţi cont în fundamentarea unui proiect de tineret:

- stabilirea unui obiectiv clar, evaluând relaţia dintre nevoile tinerilor şi politicile de tineret din comunitatea de referinţă;

- susţinerea prin proiect a acţiunilor de tineret selectând o arie tematică concretă;

- stabilirea echipei de lucru, a responsabiltăţilor fiecărui membru în parte şi a coordonatorului de proiect.

Cine poate fi aplicantul ?

SAT (structuri asociative de şi pentru tineret) : asociaţii, fundaţii, persoane juridice de drept privat şi fără scop patrimonial care funcţionează în condiţiile OG nr.26/2000 şi Legii 246/2005.Proiecte eligibile: concursuri, festivaluri; editări, tipărituri; caravane; expoziţii; târguri; stagii, cursuri; seminarii, simpozioane, mese rotunde, conferinţe; manifestări sportive şi turistice; evenimente, întâlniri de lucru la nivel naţional şi internaţional, schimburi internaţionale de tineret; centre de resurse; pagini WEB;

Condiţii în vederea selecţionării proiectului:

a) pre

Parteneriat româno-german în educarea elevilor cu nevoi speciale	Arad, 7-14 iulie
Expoziţie icoane pe sticlă - „Speranţe”, ed. III	Arad
Nedeia de la Tăcăşele	Tăcăşele, 14-15 iulie
Târgul de Fete de pe Muntele Găina	Platou Muntele Găina, 21-22 iulie

Inapoi la prima pagina

Portal de carte si arte periodic de cultura si initiativa locala. Copyright ©2007 Editura Realitatea ISSN 1842 - 9971 cartesiarte.ro